woensdag 23 november 2016

'Banken blijven altijd target van criminelen’

‘Criminelen zitten nooit stil. In Nederland is de fraude in het betalingsverkeer nu laag, mede dankzij de goede samenwerking met de politie. Maar we kunnen niet achterover leunen en zullen altijd een target blijven.’

Dit zegt Yvonne Willemsen, hoofd Veiligheidszaken van de Nederlandse Vereniging van Banken, naar aanleiding van de actie van Europol tegen ‘money mules’; mensen die hun rekening ter beschikking stellen aan criminelen om frauduleus verkregen geld door te sluizen.

In een gezamenlijke Europese actie naar witwassen zijn een dezer dagen 178 verdachten aangehouden. In Nederland zijn 28 moneymules opgespoord. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld voor andere criminelen. Het totale geldbedrag wat op deze rekeningen is gestort, is 23 miljoen euro.

De leeftijd van de moneymules is tussen de 17 en 59 jaar en de personen zijn afkomstig uit Almere, Breda, Brunssum, Dordrecht, Groningen, Haarlem, Heiloo, Hellevoetsluis, Hoensbroek, Leek, Lelystad, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Vlissingen, Wormerveer en Zaandam.

Moneymules worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties die hen inzetten voor het ontvangen en overhevelen van onwettig verkregen gelden (onder andere phising) naar bankrekeningen en/of landen. Door gebruik te maken van deze moneymules hebben de criminele organisaties toegang tot gestolen goederen of geld zonder dat de identiteit van hun leden bekend wordt. De geronselde individuen voeren hun opdracht doorgaans op vrijwillige basis uit. Moneymules spelen bovendien een rol in het mogelijk maken van andere misdrijven. Door hun rekening beschikbaar te stellen aan criminelen, kan gestolen geld gebruikt worden voor de financiering van georganiseerde misdaad.

De pakkans van geldezels is groot en zij worden hard aangepakt. Hun rekening wordt beëindigd, er wordt aangifte tegen hen gedaan bij de politie en zij kunnen worden opgenomen in een interbancair frauderegister.

Politie en banken in Nederland werken al vijf jaar nauw samen in de Electronic Crimes Task Force. Dit krijgt nu navolging in Europa. Willemsen: ‘Dat is belangrijk want internetcriminaliteit is grensoverschrijdend.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.