De bereikbaarheid en toegankelijkheid van het betalingsverkeer in Nederland zijn nog steeds goed. Consumenten geven, afhankelijk van de doelgroep, als rapportcijfer gemiddeld een 7,5, zowel voor de bereikbaarheid als gebruiksvriendelijkheid en ondernemers een 7,0 voor de bereikbaarheid en een 7,3 voor de gebruiksvriendelijkheid van betaaldiensten. Dit blijkt uit de Bereikbaarheidsmonitor die is gepresenteerd in de MOB-vergadering van 29 november.
Voor het eerst is specifiek aandacht besteed aan de acceptatie van contant geld. Bijna alle toonbankinstellingen accepteren nog steeds contant geld. De bereikbaarheid van contant geld voor zowel consumenten (geld opnemen) als ondernemers (geld storten) blijft van hoog niveau. Extra aandacht is nodig voor het op peil houden van de acceptatie van contant geld door instellingen met een lokaal monopolie, dit is een situatie waarbij een instelling goederen of diensten levert waarvoor men praktisch gezien niet bij een andere aanbieder terecht kan die wel contant geld accepteert. Het MOB vindt het niet acceptabel dat een aantal gemeenten geen contant geld accepteert voor noodzakelijke diensten als bijvoorbeeld de aanvraag van een paspoort.
Het MOB zal de komende tijd onderzoek doen naar of en hoe de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor mensen met een beperking kan worden verbeterd. Tevens zal het MOB de komende tijd meer aandacht besteden aan de afstand naar en de veiligheid bij afstortfaciliteiten voor ondernemers. Hierbij kan gedacht worden aan onder meer de mogelijkheid geldautomaten te plaatsen waarin ook geld gestort kan worden om zo de afstand voor winkeliers naar een afstortpunt te verkorten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.