vrijdag 30 december 2016

Rentes voor langlopende deposito's stijgen - Lichtpuntje voor spaarders?

Terwijl de rentes op spaarrekeningen blijven dalen, lijken de tarieven op langlopende deposito’s weer voorzichtig te stijgen. Dit constateert vergelijkingssite Spaarrente.nl. ING Bank, Nationale Nederlanden en Rabobank hebben in december de rentes voor deposito’s met een looptijd van 10 jaar flink verhoogd. “Toch raden we spaarders aan niet massaal het spaargeld voor zo’n lange tijd vast te zetten”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Dat de depositorentes omhoog gaan, komt door de stijgende marktrentes, geven Rabobank en ING aan. “Banken kijken voor het vaststellen van de rentes op een deposito naar de rentes op staatsleningen met een vergelijkbare looptijd”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit. “Sinds de verkiezing van Donald Trump tot de nieuwe president van de Verenigde Staten zijn deze marktrentes flink gestegen. We zagen dit al terug bij de hypotheekrentes voor lange rentevaste periodes die ook ineens weer gingen stijgen. Nu zien we dat banken de hogere rentes voor staatsleningen ook langzaam doorberekenen in de spaarrentes.”

Spaarders moeten niet verwachten dat de rentes op spaarrekeningen op korte termijn ook omhoog gaan, stelt Spaarrente.nl. Om de rentes voor vrij opneembare spaarrekeningen te bepalen, kijken banken naar het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de ECB-rente. Het belangrijkste rentetarief van de ECB is 0 procent sinds 10 maart 2016. Dit betekent dat banken eigenlijk zonder kosten geld kunnen lenen bij de ECB. Daarnaast verstrekt de ECB regelmatig goedkope leningen aan banken en bedrijven. Gevolg is dat banken het geld van de spaarder niet zo hard nodig hebben. Ze kunnen immers ook heel goedkoop lenen bij de ECB. Hierdoor blijven de rentes op spaarrekeningen laag.

Ondanks dat de rentes voor langlopende deposito’s nu stijgen, raadt Spaarrente.nl de spaarders niet aan om hun geld nu al voor tien jaar of langer vast te zetten. “De rentes zijn, ondanks de verhogingen, nog relatief laag. En als je je geld nu vastzet voor bijvoorbeeld 10 jaar kun je er in de tussentijd niet meer van profiteren als de rentes nog verder stijgen”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe. Wie toch een iets hogere rente wil dan op een spaarrekening zou wel een kortlopend deposito, bijvoorbeeld voor 1 of 2 jaar kunnen overwegen. “Je hebt dan een iets hogere rente dan op een spaarrekening en je weet zeker dat je die rente de komende één of twee jaar ook behoudt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.