vrijdag 10 februari 2017

Rendement spaarder flink onder vuur

Spaarders hebben in januari 2017 fors aan rendement ingeleverd op hun spaargeld. Dit concludeert vergelijkingssite Sparen.nl op basis van de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg in januari 1,7 procent. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening was in januari 0,7 procent. “Zelfs al heb je de spaarrekening met de hoogste spaarrente, dan heeft de inflatie fors aan je rendement gesnoept en kom je uit op een negatief rendement van 1,0 procent voor januari”, stelt Amanda Bulthuis van Sparen.nl.

De meeste spaarders hebben nog meer ingeleverd. Bij de grootbanken, waar veruit het grootste deel van de Nederlanders een spaarrekening heeft, was de gemiddelde rente zelfs maar 0,3 procent. Verreken je dit met de inflatie, dan kom je op een negatief rendement van 1,4 procent. “Niet zo’n fijn begin van het jaar natuurlijk. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met de belasting die je betaalt over je spaargeld”, voegt Amanda Bulthuis toe.

Inflatie wil zeggen dat de prijzen stijgen en je geld dus minder waard wordt. Met hetzelfde bedrag kun je minder kopen. Een inflatie van 1,7 procent geeft aan dat het saldo op je spaarrekening in januari 1,7 procent minder waard was dan in december 2016.

Spaardeposito’s, die doorgaans een hoger rendement bieden dan spaarrekeningen, kunnen ook niet meer opboksen tegen de hoge inflatie, berekent Sparen.nl. Nagenoeg alle depositorekeningen bieden geen rentes die de inflatie overstijgen. Uitzondering hierop is een bank uit Estland bij welke je op een depositorekening met een looptijd van 10 jaar een rente ontvangt van 2 procent.

Wat dan wel doen? Voor wie zijn toevlucht niet wil nemen tot alternatieven zoals beleggen, is overstappen van spaaraanbieder een goed idee. Nederlandse aanbieders van spaarrekeningen vallen allemaal onder het depositogarantiestelsel waardoor je spaargeld tot €100.000 veilig is. “Door een grootbank in te ruilen voor een andere aanbieder kun je je rendement bijna verdubbelen. Je levert dan nog altijd in, maar houdt de schade beperkt.”, aldus Bulthuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.