maandag 13 februari 2017

Wereldwijde herverdeling van kapitaal onder druk

Op 16 en 17 februari komen tijdens het ‘symposium on Global Redistribution and the Challenges of Financing Development’ academici uit de hele wereld bij elkaar om te spreken over de noodzaak van herverdeling van kapitaal (global redistribution). Het is het eerste symposium van het onderzoeksproject  AIDSocPRO van het Institute of Sociale Studies in Den Haag en wordt geopend door ISS-rector prof.dr. Inge Hutter.

Op het symposium spreken diverse vooraanstaande wetenschappers op het gebied van sociaal beleid en ‘finance and development’, zoals onder meer Jayati Ghosh, hoogleraar Economie aan de Jawaharlal Nehru Universiteit van New Delhi, India, Jan Kregel, onderzoeksdirecteur bij het Levy Economics Institute in New York, Thandika Mkandawire, hoogleraar ‘African Development’ bij de London School of Economics en James Putzel, hoogleraar Development Studies, London School of Economics

Het symposium is het eerste van het vijfjarige AIDSOCPRO onderzoeksproject (Aiding Social Protection: The Political Economy of Externally Financing Social Policy in Developing Countries),gesteund door het European Research Council (ERC) en onder leiding van Andrew M. Fischer, universitair hoofddocent Social Policy.

De politieke verschuiving naar rechts in zowel de VS en Europa is volgens de organisatoren een aanval op de progressieve herverdeling, zowel nationaal als internationaal. Grote zorg is dat de financiële hulp aan landen gevaar loopt en het voortbestaan van hulpverleningsorganen bedreigd wordt. Daardoor kunnen de mechanismen ondermijnd worden die nu nog beschikbaar zijn voor de herverdeling en regulering van kapitaal.

Grote internationale organisaties erkennen steeds meer de ongelijkheid maar worstelen met het doorvoeren van ingrijpende veranderingen. Ze komen met weinig tastbare alternatieven en het is onduidelijk of de snelle internationale groei van China dit kan compenseren. De verschuiving naar rechts van de opkomende economieën (zoals Argentinië, Brazilië en Turkije) ondermijnt de hoop dat dergelijke landen zouden zorgen voor een progressieve verandering in de herverdeling van kapitaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.