vrijdag 3 maart 2017

Verzekeraar meer ‘streetwise’ bij aanpak fraude

Verzekeraars gaan steeds meer ‘streetwise’ te werk bij de aanpak van verzekeringsfraude, onder meer door informatie vaker te delen.

Het aantal fraudeonderzoeken dat verzekeraars in 2016 bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars meldden, steeg met 21 procent. Door de denk- en handelswijze van fraudeurs beter te analyseren en te voorspellen, stijgt het aandeel onderzoeken naar fraude in de acceptatiefase. Het aantal gemelde onderzoeken naar fraude met motorrijtuigen steeg vorig jaar fors, het aantal sjoemelgevallen met ziekteverzuim verdubbelde zelfs ruim.

Opvallend is de (zeer) ruime verdubbeling van het aantal incidentonderzoeken naar fraude met ziekteverzuimverzekeringen. In  de meeste gevallen ging het hier om professionele fraude: niet-bestaande werknemers in nep bv’tjes krijgen eerst forse loonsverhogingen en kort daarop zijn ze allen plotseling ziek en wordt de verzekering aangesproken.

Veel sjoemelaars hebben inmiddels al de gevolgen van de nieuwe lik-op-stukaanpak van verzekeraars om fraude tegen te gaan in hun portemonnee gevoeld. Deze aanpak, waarbij fraudeurs direct een rekening krijgen gepresenteerd van minimaal 532 euro, heeft in de laatste maanden van vorig jaar al geleid tot meer dan honderd fraudeurs die via uitvoeringsorganisatie SODA een factuur ontvingen.

Het CBV gaf vorig jaar negen sectorbrede waarschuwingen voor nieuwe fraudevormen en –werkwijzen, waaronder een omvangrijke fraude met sluwe studenten die studievertraging simuleerden. Dat betrof valse claims van scholieren en studenten die na een (in scene gezet) scooterongeval onterecht stelden studievertraging op te lopen. De normbedragen voor een jaar studievertraging liggen tussen de 15.000 en 20.000 euro. De frauduleuze claims liepen deels stuk op ontbrekende medische onderbouwing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.