maandag 27 maart 2017

Wat maakt nieuwe aandelenbeurzen succesvol?

Opkomende economieën die een aandelenbeurs openen om een economische impuls te creëren, zien deze regelmatig maar lastig van de grond komen of zelfs mislukken. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzochten wat aandelenbeurzen op de lange termijn succesvol maakt. Zo voorspelt een solide bankensector succes op de lange termijn.

Een goed functionerende beurs zorgt ervoor dat kapitaal wordt ingezet waar het de meeste waarde creëert, stelt onderzoeker Mathijs van Dijk (RSM). En de beleggingsmogelijkheden die een beurs biedt, kunnen huishoudens en bedrijven in opkomende economieën helpen om hun vaak fluctuerende inkomens te stabiliseren. Dat maakt het openen van een aandelenmarkt dus potentieel aantrekkelijk voor dergelijke landen.

Maar een falende beurs kan de reputatie van een land ook schaden en het vertrouwen in financiële instellingen ondermijnen. Voor landen die overwegen een aandelenbeurs te openen, is het dus van cruciaal belang te weten wat de meest gunstige omstandigheden zijn.

Om hierachter te komen, brachten de onderzoekers van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het Institute of Social Studies (ook onderdeel van de Erasmus Universiteit) eerst 59 aandelenbeurzen in kaart die sinds 1975 in ontwikkelingslanden werden geopend. Het succes van deze financiële markten werd gemeten aan de hand van het aantal beursgenoteerde bedrijven, de omvang van de aandelenmarkt en de intensiteit van de beurshandel. Uit de resultaten blijkt dat sommige aandelenmarkten bloeien, terwijl andere na aanvankelijk succes inzakken of een grotendeels slapend bestaan leiden.

Om uit te zoeken welke omstandigheden voorspellend zijn voor succes na twintig jaar, bestudeerden de onderzoekers vervolgens een groot aantal indicatoren voor de landen waarin de beurzen gevestigd waren en hun economieën. Ze stelden vast dat 60 procent van de variatie in het uiteindelijke succes van de beurs verklaard kon worden aan de hand van hun vroege succes en de omstandigheden op het moment van oprichting.
Bankensector
Door de specifieke omstandigheden ten tijde van de oprichting van een beurs nauwkeurig te onderzoeken, ontdekten de onderzoekers dat de omvang van de bankensector in een land een belangrijke voorspeller voor later succes is. Dit bevestigt het eerdere idee dat in een bloeiende economie een goed functionerende financiële markt hand in hand gaat met een gezonde bankensector.
De onderzoekers stelden daarnaast vast dat nieuwe aandelenbeurzen zich goed ontwikkelen bij groeiende binnenlandse spaartegoeden. Van Dijk stelt dat deze indicator vaak als een graadmeter voor beleggersvraag wordt beschouwd. Een hoog niveau aan spaartegoeden creëert immers de behoefte en mogelijkheid om vermogen onder te brengen in beleggingen zoals aandelen en andere financiële producten.
Goed bestuur
De resultaten van de studie zijn van belang voor de 49 landen – vaak ontwikkelingslanden – die op dit moment nog geen eigen aandelenmarkt hebben. Volgens Van Dijk toont deze studie aan dat het succes van aandelenbeurzen grotendeels voorspeld wordt door 'beleidsfactoren', economische aspecten die beïnvloed kunnen worden door politiek en bestuur. De groei van de bankensector kan bijvoorbeeld worden gestimuleerd door private of buitenlandse banken toe te staan activiteiten te ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.