Vanaf mei 2019 beginnen Nederlandse banken met het aanbieden van zogeheten ‘Instant Payments’, waarbij een binnenlandse betaling binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde staat, ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Maar hoe snel gaan betalingen nu al?
Wanneer de betaler en de begunstigde van een overboeking bij dezelfde bank zitten, wordt het bedrag meestal direct bijgeboekt op de rekening van de begunstigde, ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. In uitzonderlijke gevallen duurt het een paar uur.
Wanneer de betaler en de begunstigde bij verschillende banken zitten, wordt het bedrag uiterlijk aan het einde van de volgende werkdag bijgeboekt op de rekening van de begunstigde. Maar in veel gevallen gebeurt dat veel sneller, binnen enkele uren. Betaalopdrachten die overdag op een werkdag vóór 15u00 via internetbankieren en mobiel bankieren worden verzonden, kunnen diezelfde dag nog op de rekening van de begunstigde worden bijgeboekt. Opdrachten die na 15u00 worden verzonden, worden de volgende werkdag ’s ochtends al op de rekening van de begunstigde bijgeboekt.
Alle verrekeningen tussen verschillende banken in de eurozone moeten door de Europese Centrale Bank (ECB) gecontroleerd en afgehandeld worden. Daarom kunnen die verrekeningen alleen worden afgehandeld tijdens de openingstijden van de ECB. ’s Avonds en in het weekend is de ECB gesloten en kunnen eurobetalingen tussen banken niet worden verwerkt.
Wil je ook ’s avonds, in het weekend en op feestdagen snel geld ontvangen van iemand bij een andere bank, dan zijn er diverse mobiele betaalapps, van banken en van niet-bancaire dienstverleners, waarmee dat nu al kan. Bij sommige apps ontvang je het geld vrijwel onmiddellijk op je betaalrekening, omdat de bank of betaalinstelling het geld tijdelijk voorschiet. Bij andere apps ontvang je in ieder geval een bevestiging die zekerheid biedt dat het bedrag onderweg is. Het bedrag zelf wordt dan uiterlijk de eerstvolgende werkdag definitief op je betaalrekening bijgeboekt.
De grotere banken bieden hun zakelijke klanten aan om de dagomzet van pinbetalingen uiterlijk de volgende dag bij te boeken op hun bankrekening, ook in het weekend en op feestdagen. De bank van de ondernemer schiet de dagomzet zelf tijdelijk voor om die afspraak na te komen.
Zaterdag, zondag en officiële feestdagen van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn géén werkdagen voor het Europese betalingsverkeer. Op die Europese rust- en feestdagen, waaronder Goede Vrijdag en Dag van de Arbeid, kunnen in de gehele eurozone tussen verschillende banken geen gewone betalingen worden uitgevoerd, ook niet tussen twee verschillende Nederlandse banken.
Typisch Nederlandse feestdagen zoals Koningsdag, die niet door de ECB worden gevierd, gelden voor betalingen als gewone werkdagen (tenzij ze in het weekend vallen). Die feestdagen leiden dus niet tot vertraging bij betalingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.