vrijdag 30 juni 2017

Fintech in Nederland lijdt onder wet op de remmende voorsprong

Nederland heeft volop belangstelling voor fintech, maar het gebruik ervan valt vergeleken met andere landen toch wat tegen. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor EY.

Een gemiddelde van 33 procent van de digitale actieve consumenten in twintig onderzochte markten maakt inmiddels gebruik van fintech diensten. In Nederland is dit nog maar 27 procent.

De voornaamste reden hiervan is de lage mate van bekendheid met fintech diensten, maar onze sterke ‘traditionele’ financiële infrastructuur speelt ook een belangrijke rol. Oftewel Nederland heeft last van de wet op de remmende voorsprong.

Nog maximaal 0,5 procent spaarrente

Spaarders kunnen vanaf zaterdag nog maximaal 0,5 procent rente op hun spaarrekening ontvangen. De bank Knab verlaagt per 1 juli namelijk de spaarrente op haar vrij opneembare spaarrekening van 0,55 naar 0,5 procent. Dat is vanaf zaterdag de hoogste rente, die overigens ook geboden wordt door MoneYou, Argenta en Anadolubank, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Spaarrente.nl.

Met deze renteverlaging is de hoogste rente op een spaarrekening nu officieel al 0,2 procentpunt lager dan aan het begin van dit jaar. “Ondanks dat Triodos Bank, die structureel de laagste rente biedt, haar rente eerder dit jaar verlaagde van 0,1 naar 0 procent, komen de hoogste en de laagste rente dus steeds dichter bij elkaar te liggen”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit.

Sparen levert je steeds minder rente op en door de inflatie, die de laatste maanden in Nederland ruim boven de 1 procent ligt, kost sparen je zelfs geld. Je geld op een spaarrekening wordt steeds minder waard. Kiezen voor de hoogste rente beperkt het verlies, maar je levert nog steeds geld in. “Natuurlijk is sparen om een buffer aan te leggen voor onverwachte uitgaven nog steeds noodzakelijk”, zegt Bulthuis. “Maar meer geld op je spaarrekening zetten dan nodig is nu eigenlijk zonde van je geld.”

Voor wie wat risico durft te nemen en bereid is hier tijd en energie in te steken, is beleggen misschien een alternatief om meer rendement te behalen op je vermogen. Wie minder risico wil, kan wellicht een deposito overwegen. “Je geld heel lang vastzetten is met de huidige lange rentes echter niet verstandig. Maar met een looptijd van 2 of 3 jaar is het nog steeds mogelijk een hogere spaarrente te behalen dan de huidige inflatie van 1,1 procent”, licht Bulthuis toe.

Je moet je geld dan wel op een buitenlandse bank zetten, maar dat is minder risicovol dan je misschien denkt. Het Estse Bigbank, BNI uit Portugal en het Italiaanse Imprebanca bieden de hoogste depositorentes. De laatste twee kun je in Nederland afsluiten via het Duitse spaarplatform Savedo. Aangezien deze banken alle drie onder een Europees garantiestelsel vallen, is je spaargeld, net als in Nederland tot 100.000 euro gegarandeerd.

donderdag 29 juni 2017

'Duurzame omslag vraagt actief samenspel van overheid, bedrijfsleven en financiële sector'

Directievoorzitters van banken en pensioenfondsen hebben een brief gestuurd naar alle dertien fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Daarin bieden zij aan de krachten met de overheid te bundelen om de in het Akkoord van Parijs vastgestelde klimaatdoelstellingen te halen. Een dergelijk gemeenschappelijk statement is binnen de financiële sector niet eerder gemaakt.

Hieronder de integrale tekst van de brief.
 
28 juni 2017
 
Duurzame omslag vraagt actief samenspel van overheid, bedrijfsleven en financiële sector
 
Eind 2015 heeft de wereldgemeenschap in Parijs afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de twee graden. Dat is noodzakelijk om een leefbare wereld door te geven aan volgende generaties. Het akkoord van Parijs spoort ons allen aan om te handelen. Ook onze financiële instellingen onderschrijven deze koers en willen een wezenlijke bijdrage leveren. De transitie naar een duurzame economie vraagt immers grote private investeringen, die gefinancierd moeten worden. Wij zijn er van overtuigd dat we als financiële sector nog extra stappen kunnen zetten, en dat we dat alleen kunnen doen in goede samenwerking met de overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
 
Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei bij de presentatie van het jaarverslag 2016 van DNB hierover het volgende: ‘Wellicht de meest urgente en universele uitdaging is om onze economie klimaatneutraal te maken. Daarvoor is onder meer een langetermijnvisie nodig, bijvoorbeeld vastgelegd in een klimaatwet, die aangeeft hoe de transitie voor de verschillende sectoren moet verlopen. Sleutel voor een succesvolle overgang is een betere beprijzing van CO2-uitstoot. Daarnaast biedt de energietransitie de Nederlandse economie ook kansen. Geloofwaardig en voorspelbaar beleid helpt daar zeker bij.’ Bij die visie willen wij als financiële sector aansluiten.
 
Nu de klimaatdoelen met wereldwijde instemming zijn vastgesteld, delen we allen in de verantwoordelijkheid om deze te realiseren. Dat de Verenigde Staten niet langer het klimaatakkoord onderschrijven, is betreurenswaardig, maar geen reden om af te haken. We beseffen dat stilzitten geen optie is en uiteindelijk kostbaarder. Bovendien biedt deze omslag ook grote kansen op nieuwe welvaart. Juist voor een land als Nederland, dat niet rijk is aan natuurlijke grondstoffen en het daarom vooral moet hebben van ideeën en innovatie. De transitie naar een klimaatneutrale, circulaire en robuuste economie zet ook velen aan tot actie. Overal bruisen nieuwe ideeën en innovaties. Ook ondernemersorganisaties pleitten eerder dit jaar voor een nieuwe, actiegerichte aanpak om ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven aan de slag kan met innovatieve oplossingen voor het klimaatprobleem. Het komende decennium moeten en kunnen grote stappen worden gezet, wereldwijd én in Nederland.
 
Banken en pensioenfondsen (en hun uitvoerders) hebben al het nodige gedaan. Zo wordt de impact op het klimaat meegewogen in onze krediet- of investeringsbeslissingen en zijn we transparant over onze eigen activiteiten en de impact daarvan op het klimaat. Met name de pensioenfondsen spelen als aandeelhouder een actieve rol bij de keuzes die bedrijven maken rondom bijvoorbeeld de energietransitie. We ondersteunen koplopers en proberen knelpunten voor de financiering van duurzame projecten op te lossen en financieren steeds meer groene investeringen, bijvoorbeeld via innovatieve green bonds, waardoor projecten mogelijk worden gemaakt op het gebied van waterbeheer, energie-efficiency, verduurzaming van vastgoed en (infrastructuur voor) duurzame energie.  We werken met de Nederlandse financiële sector momenteel hard aan een methode om de indirecte impact van onze kernactiviteiten op het klimaat, zoals hypotheken, bedrijfskredieten en beleggingen, in beeld te brengen. Samen met DNB zoeken we het internationale debat hierover op. De Nederlandse financiële sector loopt daarin internationaal voorop. Met goed inzicht in impact kunnen financiële instellingen hun dienstverlening aan de meest vervuilende economische activiteiten uitfaseren en gerichter meebouwen aan de economie van de toekomst.
 
De komende jaren willen we veel bereiken. Als de overheid een helder en breed gedragen toekomstperspectief biedt en kiest voor effectieve publiek-private samenwerking, kunnen we gezamenlijk de duurzame transitie handen en voeten geven. Het gaat om de contouren van een klimaatneutrale en circulaire economie op weg naar 2050 waarbij de internationale afspraken als uitgangspunt dienen. Denk daarbij aan concrete en tussentijdse doelstellingen voor CO2-uitstoot, groei van duurzame energie en energiebesparing, waar mogelijk vastgelegd in wetgeving. Dat biedt heldere kaders voor sectoren als landbouw, energie, industrie, mobiliteit en de bouw. Consequente toepassing van het beginsel ‘de vervuiler betaalt’, een hogere CO2-prijs en beëindiging van alle (indirecte) subsidies op fossiele brandstoffen zorgen ervoor dat duurzame energie door de markt wordt opgepakt. Stimulering van koplopers versnelt deze transitie.
 
Dit alles vraagt ook een structureel andere inrichting van de financiering van onze economie en samenleving. De opzet van de overheidsbegroting en de regelgeving voor de financiële sector bevorderen nu niet het soort grootschalige lange termijn-investeringen die nodig zijn voor de transitie naar een robuuste, circulaire en klimaatneutrale economie. De combinatie van financiering van deze verduurzaming door banken enerzijds en door pensioenfondsen anderzijds is voor verbetering vatbaar. We moeten hier op zoek naar nieuwe wegen en inrichtingen. Ook de financiering van sociale innovatie vraagt om aandacht gezien de terugtrekkende beweging van de overheid. De financiële sector heeft hier de eerste stappen al gezet (denk bijvoorbeeld aan social bonds) en nodigt de overheid uit om deze veranderingen samen met ons en het bedrijfsleven vorm te geven.
 
Wij zullen onze inspanningen in de komende jaren vergroten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de financiering van duurzame energie. Maar ook de verduurzaming van vastgoed is een omvangrijk en sectorbreed project. Naast onze bijdrage aan het doel om in 2023 alle kantoorpanden in Nederland tenminste van energielabel C te voorzien, zoals de wetgever vraagt, willen we ook particuliere huizenbezitters actief ondersteunen om zelf flinke stappen te kunnen zetten. En we spannen ons in om economische sectoren te (helpen) verduurzamen, zoals bijvoorbeeld de melkveehouderij, de glastuinbouw en de (chemische) industrie.
 
Deze ambities gedijen het beste als de overheid, het bedrijfsleven en de financiële sector de handen ineen slaan. Denkbaar is om hierover afspraken met elkaar te maken. Dat helpt om, in samenwerking met instellingen als NLII en het (op te richten) Invest-NL, een innovatief en robuust financieringslandschap te creëren. Wij kijken uit naar een vruchtbare samenwerking met een nieuw kabinet.
 

Nederland in Europese voorhoede als het gaat om online bankieren

Bijna alle Nederlanders beheren inmiddels de meeste aspecten van hun financiële zaken actief via online bankieren: veelal om hun saldo te checken, rekeningen te betalen of geld over te maken naar andere rekeningen, zo blijkt uit onderzoek van Trustly.

Dit staat in schril contrast met andere Europese markten. In Spanje maakt slechts 43 procent gebruik van online betalingsmogelijkheden om rekeningen te betalen. In Frankrijk ligt dit aantal nog lager (37 procent).

'Nederland is digitaal volwassen, zeker als het gaat om online bankieren. Nederlandse banken zijn continue op zoek naar betere en meer gebruiksvriendelijke digitale authenticatiemethoden om online bankieren nog veiliger en eenvoudiger te maken. Dat biedt veel kansen voor de Nederlandse online betalingsmarkt en de samenwerking met banken,' aldus Oscar Berglund, CEO van Trustly.

Nationale-Nederlanden en Vodafone starten proef met prepaid autoverzekering: Bundelz

Bundelz is de eerste prepaid autoverzekering in Nederland waarbij je een bundel van 1000 kilometer koopt en geen maandelijkse premie betaalt. Ideaal voor de ‘af&toe-rijder’.

Bundelz richt zich op de ‘af&toe-rijder’. Dat is een autobezitter die zijn auto voornamelijk gebruikt voor korte ritten. Gemiddeld rijdt hij niet meer dan 100 kilometer per week en jaarlijks niet meer dan 7500 kilometer. Voor deze doelgroep staan de maandelijkse vaste kosten van een verzekering van een auto niet in verhouding tot het gebruik daarvan. Zij betalen evenveel voor hun verzekering als de gemiddelde autobezitter terwijl de auto minder wordt gebruikt. Bundelz biedt een interessanter aanbod.

‘Betalen voor gebruik en niet voor het bezit van een auto is een ontwikkeling waar consumenten al langer om vragen. Dit inzicht hebben we gecombineerd met nieuwe technische mogelijkheden.’ aldus Kokke van der Werf, directeur van Sparklab - het innovatielab van Nationale-Nederlanden.

De autobezitter koopt met Bundelz voor 50 euro een WA-bundel, en voor 70 euro een WA Casco-bundel. Met een bundel is de auto voor 1000 kilometer verzekerd. Een ‘slimme stekker’ van Vodafone houdt de gereden kilometers bij. Als de limiet in zicht is, ontvangt de verzekerde een bericht en wordt de bundel automatisch verlengd. Zo rijdt hij niet onverzekerd rond. Een bundel is 1 jaar geldig, daarna vervallen de kilometers die niet gebruikt zijn.

Bundelz is in nauwe samenwerking met Vodafone ontwikkeld. Vodafone brengt expertise en service op het gebied van Internet of Things en prepaid in, en Nationale-Nederlanden vult dit aan met kennis van verzekeren en de automarkt. Intrasurance verzorgt de verzekeringsadministratie. ‘In een zogenaamd open innovatie ecosysteem, waar Sparklab in werkt, worden krachten van verschillende bedrijven samengebracht waardoor innovaties sneller tot stand komen’, stelt van der Werf .

‘Vanuit Vodafone werken we graag samen met partners aan nieuwe producten en diensten die het leven van onze klanten leuker, simpeler en beter maken. Met onze brede technische expertise heeft Vodafone samen met Nationale-Nederlanden aan de tekentafel gezeten en Bundelz ontwikkeld. Wij zijn trots op deze samenwerking met Nationale-Nederlanden die er voor zorgt dat consumenten de eerste zorgeloze prepaid autoverzekering kunnen afsluiten op basis van daadwerkelijk gebruik’, zegt Max Kranendijk, Senior Innovatie Manager bij VodafoneZiggo.

Tot juli 2018 wordt Bundelz getest en kunnen geïnteresseerden zich via de website van Bundelz (www.bundelz.nl) opgeven om deel te nemen aan de proefperiode. Als de proef succesvol is, brengt Nationale-Nederlanden Bundelz medio 2018 op de markt.

ABN AMRO MeesPierson wijzigt sectorenbeleid

ABN AMRO MeesPierson doet enkele aanpassingen in het sectorenbeleid. De private bank van ABN AMRO in Nederland past de overwogen positie voor de informatietechnologiesector aan naar neutraal. Tegelijkertijd verhoogt ABN AMRO MeesPierson de sector nutsbedrijven van onderwogen naar neutraal. Omdat de sectoren industrie en luxe consumptiegoederen en -diensten cyclisch aantrekkelijk zijn, blijft de bank hierin overwogen. ABN AMRO MeesPierson blijft onderwogen in de sectoren energie, telecom en consumptiegoederen. 

Ben Steinebach, Hoofd Beleggingstrategie ABN AMRO MeesPierson: "De informatietechnologiesector presteert al jaren steeds beter en in 2017 gaat het extreem goed. De waarderingen zijn iets te ver opgelopen en daarom nemen we winst. Wel hebben we de intentie om later weer in te stappen. We verhogen onze opinie voor de sector nutsbedrijven, omdat die in Europa en de Verenigde Staten hun bedrijfsmodellen veranderen en fors snijden in de kosten. Ook kan consolidatie zorgen voor een verdere verbetering van het winstbeleid."

ABN AMRO MeesPierson blijft een sterke voorkeur houden voor aandelen, omdat de wereldeconomie verbetert. Ook vindt de private bank de waarderingen – mede in het licht van een laag renteklimaat – nog niet extreem. Daarnaast zijn de winstgroeiverwachtingen in de dubbele cijfers en is het momentum positief. Voor obligaties houdt ABN AMRO MeesPierson vast aan de forse onderweging. De bank blijft stijgende rentes verwachten, hoewel de stijging minder sterk is dan eerder gedacht. Een verder herstel van de wereldeconomie en meerdere centrale banken die hun verruimde, monetaire beleid afbouwen, zullen stijgende rentes tot gevolg hebben. Voor obligatiekoersen is dat nadelig.

Binnen de obligatieportefeuille heeft ABN AMRO MeesPierson Amerikaanse leningen van het midden- en kleinbedrijf toegevoegd als alternatief voor liquiditeiten. Volgens de private bank levert dit een hoger rendement op. Steinebach: "Het gedeelte staatsobligaties blijft fors onderwogen (minder dan 45% van de obligatieportefeuille). Hiermee voert ABN AMRO MeesPierson een actief duratiebeleid. De rest van onze obligatieportefeuille wordt gevuld met bedrijfsobligaties. Voor het merendeel zijn dit obligaties van zeer kredietwaardige bedrijven, die euro-obligaties uitgeven. Hier liften we mee met het opkoopbeleid van de ECB."

Rechtbank: Aegon zat fout met woekerpolissen

Volgens de rechtbank Den Haag is verzekeraar Aegon ernstig tekort geschoten in de informatievoorziening aan haar klanten met een Koersplan, Vermogensplan en Fundplan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de uitspraak van 28 juni 2017 in de collectieve procedure van de Vereniging Woekerpolis.nl tegen Aegon.

Met name over de kosten verbonden aan de beleggingen (TER) en de kosten in verband met de overlijdensrisicoverzekering zijn klanten niet goed geïnformeerd. Er is geen wilsovereenstemming bereikt over de hoogte van de kosten. Aegon heeft eenzijdig de hoogte van deze kosten bepaald en dat is ontoelaatbaar.

De vereniging ziet in de uitspraak van de rechtbank een duidelijke oproep aan partijen om met elkaar in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen. De vereniging roept Aegon dan ook op om net als verzekeraar Allianz haar verantwoordelijkheid te nemen en in overleg te treden over een tegemoetkomingsregeling om te voorkomen dat dit dossier nog jaren onnodig blijft voortslepen.

Voor het product Fundplan zonder garantieregeling gaat de uitspraak van de rechtbank het verst. De folder die Aegon in de periode 1994 tot medio 1998 voor Fundplan gebruikte was misleidend. De zogenaamde eerste kosten werden volgens de rechtbank door Aegon ingehouden zonder dat daar een contractuele grondslag voor was en zullen volledig moeten worden terugbetaald. Verder heeft Aegon klanten niet goed geïnformeerd over de afkoopwaarde, beleggingskosten, wijzigingskosten, termijnopslagen en de overlijdensrisicopremie. Voor al deze kosten geldt dat er geen wilsovereenstemming is bereikt en dat partijen daarover met elkaar om de tafel zullen moeten.

Het feit dat Aegon klanten met een Koersplan of Vermogensplan eerder heeft gecompenseerd, betekent volgens de rechtbank niet dat er geen schade meer is. Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl is blij met het vonnis: “Dit is een hele mooie eerste uitspraak in de serie uitspraken die we dit jaar verwachten. Volgende maand is Nationale Nederlanden aan de beurt.” Gedupeerden met een woekerpolis van Aegon kunnen zich nog steeds aanmelden bij de vereniging.

woensdag 28 juni 2017

Europees consortium laat IBM blockchainnetwerk voor MKB bouwen

Een consortium van zeven grote Europese banken, waaronder Rabobank, heeft IBM gekozen om een gezamenlijk blockchainnetwerk te bouwen. Het platform zorgt ervoor dat ondernemers in het MKB hun import – en exportprocessen gemakkelijker, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken. Het Digital Trade Chain consortium verwacht bovendien dat het platform de transparantie van geld- en goederenstromen verhoogt. Naast Rabobank bestaat het consortium uit Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Société Générale en Unicredit.

“Blockchain is in essentie goed te gebruiken bij processen en toepassingen waarbij meerdere partijen in een keten samenwerken en veel documenten en contracten uitgewisseld worden. Dit open platform gaat blockchain daadwerkelijk voor klanten in gebruik brengen”, licht Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank toe.

Om ervoor te zorgen dat het Digital Trade Chain-netwerk er komt en duizenden klanten van de zeven banken kan helpen, heeft het consortium IBM ingeschakeld om te helpen dit systeem in productie te brengen. “IBM verwacht het platform eind dit jaar operationeel te kunnen laten zijn”, aldus Draijer.

De Digital Trade Chain toepassing zal bij de meeste banken draaien in de IBM Cloud en is ontworpen om bij een handelstransactie de betrokken partijen met elkaar te verbinden, zowel online als via mobiele apparaten. Ze vereenvoudigt de handelsfinancieringsprocessen door (inter-)nationale handelstransacties efficiënt te beheren, op te volgen en te garanderen.

Dat biedt volop kansen voor het MKB, waar de kredietverlening doorgaans meer beperkingen heeft dan in andere klantgroepen. Met Digital Trade Chain hebben MKB’ers toegang tot een eenvoudig platform dat een geconsolideerd overzicht van de handelstransacties biedt. Dat bevordert de accountability in transacties, verhoogt de toegang tot kapitaal en helpt risico's te beperken. Zo kan het MKB’ers ondersteunen om handelsrelaties op te starten met nieuwe partners in eigen land of in andere Europese markten.


"We werken met honderden klanten over de hele wereld samen aan heel diverse blockchainprojecten en daaruit is gebleken dat Trade Finance een van de sterkste ‘use cases’ is voor de technologie", zegt Marie Wieck, General Manager, IBM Blockchain. Het Digital Trade Chain-netwerk wordt gebouwd op Hyperledger Fabric v1.0.0, een open source blockchain structuur en een van de vijf Hyperledger-projecten van de Linux Foundation. Naar verwachting zullen er nog meer banken uit andere landen bijkomen, en ook handelspartners zoals verzenders, expediteurs en kredietverstrekkers. Het Digital Trade Chain-concept won al twee sectorprijzen: de EFMA-Accenture-award voor 'beste nieuw product of dienst in bankactiviteiten' en de Global Finance-award voor 'vernieuwer in trade finance'.

Zorgverzekeringkaart nu ook voor aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeraars komen dit najaar met een 'zorgverzekeringskaart' bij elke aanvullende zorgverzekeringspolis. Er bestond al een zorgverzekeringskaart voor de basiszorgverzekering. De Consumentenbond vindt het een goede stap dat nu voor beide polisvormen de informatie duidelijker wordt.

De kaart komt in november beschikbaar en voldoet aan een Europees format dat vanaf het voorjaar van 2018 verplicht is. Op de kaart staat informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden van zorgverzekeringen.

De Consumentenbond heeft wel een paar kanttekeningen bij de Zorgverzekeringskaart voor de basisverzekering. Directeur Combée: ‘Ons doel is om de belangrijkste elementen van een polis in één oogopslag te kunnen zien én te kunnen vergelijken met een andere polis. Met name om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Daarom vinden wij het bijvoorbeeld jammer dat informatie over mogelijke zorgplafonds en het actuele percentage gecontracteerde ziekenhuizen ontbreekt.’

Onderzoek wijst uit dat consumenten de kaart waarderen, maar dat de bekendheid er van nog te wensen over laat. De Consumentenbond vraagt daarom ook aandacht voor de verspreiding en promotie van de kaart, zodat meer consumenten deze kunnen vinden.

'ABN AMRO koploper in digitale transformatie'

ABN AMRO is klaar voor de digitale transformatie. Dat blijkt uit een omvangrijk en onderzoek van het Financieele Dagblad en Vlerick Business School naar digitale transformatie bij de 200 grootste Nederlandse bedrijven. Uitkomst: ABN AMRO loopt op kop.

Afgelopen weekend verscheen bij het FD een grote bijlage waarin het onderzoek uitgebreid werd uit de doeken werd gedaan. ABN AMRO eindigde als koploper in Nederland op het gebied van digitale transformatie. In de divers samengestelde lijst wordt de bank gevolgd door achtereenvolgens KPN, Vopak, Wolters Kluwer en GrandVision.

Op de deelterreinen van digitale transformatie scoort de bank ook goed. In de categorie Managementpraktijk wordt een tweede plaats behaald, net als bij de categorieën Talent en bij Bedrijfsprocessen. Op het gebied van Cultuur pakt ABN AMRO weer de eerste plaats. Met cultuur wordt bedoeld dat er ruimte wordt gemaakt om te experimenteren en dat de klant centraal staat in het proces. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ABN AMRO in de categorie Financiële Dienstverlening als hoogste scoort.

Vlerick hanteert zes hoofdcriteria bij haar beoordeling. Op alle zes de criteria wordt goed gescoord door ABN AMRO. "Tegelijkertijd zijn er een paar veranderingen ingezet die ook een grote bijdrage leveren aan deze uitverkiezing", stelt Frank Verkerk. Chief Digital Officer bij ABN AMRO. "Bijvoorbeeld de draai die een paar jaar geleden is ingezet naar agile-werken. Daarnaast is belangrijk dat we bij de ontwikkeling van onze innovaties de klant aan tafel hebben, zodat we altijd zeker weten dat we het voor hen ontwikkelen en niet voor onszelf."

dinsdag 27 juni 2017

Staat verkoopt weer stukje ABN

Stichting administratiekantoor beheer financiële Instellingen (NL Financial Investments, “NLFI”), optredend namens de Nederlandse staat, wil maximaal 65 miljoen certificaten van gewone aandelen in ABN AMRO Group N.V. verkopen. Deze certificaten vertegenwoordigen maximaal ongeveer 7 procent van het aandelenkapitaal van ABN AMRO Group.

Na de afwikkeling neemt het belang van NLFI af van 70 tot 63 procent. NLFI heeft eerder aangekondigd van plan te zijn het resterende belang in ABN AMRO Group mettertijd te verkopen.

Daarnaast is NLFI met de joint bookrunners overeengekomen dat de resterende aandelen in ABN AMRO Group die door NLFI worden gehouden, onderworpen zijn aan een zogeheten lock-up periode van 60 kalenderdagen na de afwikkeling. De bookrunners kunnen geheel naar eigen inzicht afstand doen van de lock-up.

Akkoord met Allianz over beleggingsverzekering

Allianz heeft met drie claimorganisaties een akkoord bereikt over het compenseren van klanten met een beleggingsverzekering. Dat akkoord is gesloten met de Vereniging Woekerpolis.nl, ConsumentenClaim en Stichting Woekerpolisproces. De tegemoetkoming zal per polis verschillen.

De gedupeerde klanten ontvangen in elk geval minimaal 500 euro per polis.

Allianz heeft in het verleden duizenden beleggingsverzekeringen verkocht met de naam Dynamisch Investerings Plan. Het bedrijf had niets vertelde over verborgen kosten en de prognoses over de rendementen bleken verkeerd.

Er is meer dan een jaar over de regeling onderhandeld.

Beleggersverereniging waarschuwt voor cryptovalutazeepbel

De Nederlandse beleggersvereniging VEB waarschuwt voor een cryptovalutazeepbel die elk moment kan klappen. De totale marktwaarde van alle cryptovaluta samen is dit jaar circa zes keer over de kop gegaan en is de grens van 100 miljard dollar voorbijgeschoten.

Juist bij de kleinere digitale valuta zit de echte prijsexplosie, constateert de VEB. De tweede digitale munt, ether (of Ethereum), is sinds begin dit jaar ruim veertig keer over de kop gegaan. Ripple, de nummer drie, 54 keer.

Dit doet volgens de vereniging denken aan de internetzeepbel waar op de Amerikaanse beurs ook legio kleine onbekende internetbedrijven met amper omzet miljardenwaarderingen kregen. De VEB noemt feiten en omstandigheden die erop duiden dat dit daadwerkelijk een zeepbel is.

Centraal Beheer biedt dyslexie lettertype aan bezoekers website

Centraal Beheer introduceert op zijn website een speciaal lettertype voor mensen met dyslexie. Het is de eerste verzekeraar die gebruikmaakt van het lettertype dat door de startup ‘Dyslexie font’ is ontwikkeld. De website is hierdoor voor dyslectici prettiger te lezen.

Centraal Beheer verbetert continu de toegankelijkheid van zijn website. Benno Smit, manager Klantcontact online: “Wij vinden dat iedereen onze website moeiteloos moet kunnen lezen. In Nederland heeft 1,5 miljoen mensen leesproblemen. Zij hebben aanvullende voorzieningen nodig. Zo hebben we al voor slechtzienden opties toegevoegd om de grootte van het beeld en het contrast aan te passen. Daar komt nu het Dyslexie font bij.”

maandag 26 juni 2017

Eerste landelijke Digitale Dag in 237 ING-kantoren

ING organiseerde zaterdag voor de eerste keer een landelijke Digitale Dag op alle 237 ING-kantoren om klanten digitaal vaardiger te maken. Nederland wordt steeds digitaler, ook op het gebied van bankieren. Toch is er een groep die nog niet bankiert via internet of mobiele telefoon of die nog geen gebruik maakt van alle mogelijkheden die digitaal bankieren biedt. Op de Digitale Dag konden klanten de hele dag binnenlopen bij een ING-kantoor met vragen over digitaal bankieren op de computer, telefoon of tablet. Daarnaast hielpen digicoaches klanten met het aanvragen, installeren en gebruiken van internet en mobiel bankieren.

64 procent van de ING-klanten bankiert al digitaal via de mobiel bankieren app of via internet bankieren en dit aantal stijgt nog steeds. De meest digitale leeftijdsgroep is de groep van 18-35 jaar, daarvan bankiert maar liefst 84 procent digitaal. De leeftijdsgroep 80+ is het minst digitaal, hier bankiert 21 procent digitaal. Ouderen hebben echter de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt. In de leeftijdscategorieën 66-79 jaar en 80+ is het aantal mensen dat digitaal gaat bankieren de afgelopen 2 jaar het meest gegroeid. Zo is het bezit van mobiel bankieren onder 80-plussers verdubbeld. Een belangrijke stap in het digitaal vaardiger maken van deze groep klanten.

Marktplaats faciliteert onderling betalen

Via partner Online Betaalplatform (OBP) biedt Marktplaats sinds vorige week een nieuwe betaaldienst aan, waarbij gebruikers onderling geld kunnen overmaken.

Marktplaats is voornamelijk een advertentiesite. Het bedrijf bemoeit zich niet met de betalingen voor geadverteerde producten. Dat heeft ook nadelen, consumenten maken per giro geld over en moeten maar afwachten of ze de bestelde producten van onbekende particulieren toegestuurd krijgen.

OBP verzorgt daarentegen de complete betaling en controleert bank- en persoonsgegevens van geïnteresseerde Marktplaats-gebruikers en koppelt die aan hun Marktplaats-account.

Bij hogere bedragen vinden nog extra controles plaats wat betreft de identiteit via een paspoort- of iDIN-check. Deze gecontroleerde status van een gebruiker is binnenkort ook op Marktplaats te zien.

NVB aan de slag met advies Raad van Kinderen

Een dezer dagen bezochten voorzitter Chris Buijink en bestuurssecretaris Floris Mreijen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) groep 8 van basisschool Polsstok in Amsterdam Zuid-Oost.

Dit jaar vormde deze groep kinderen de Raad van Kinderen die op verzoek van de NVB nadachten over de vraag 'Hoe kan de NVB het beste met haar leden samenwerken?' Na een intensieve onderzoeksfase is de Raad van Kinderen met een uitgebreid advies gekomen.

De ideeën waren onder meer het ontwikkelen van een app om snel en gemakkelijk te kunnen schakelen met onze leden, het gebruik van een nieuw logo, en het aanpassen van onze website door midel van makkelijker taalgebruik.


‘De manier waarop jullie als Raad van Kinderen hebben samengewerkt is inspirerend voor ons als organisatie', zo bedankte Chris Buijink de leerlingen van de Amsterdamse school. De NVB-voorzitter en Floris Mreijen reageerden vandaag op deze adviezen en hoe de NVB deze zal implementeren. Op het intranet van de NVB is een digitale ideeënbus met diverse stellingen geplaatst waardoor collega’s actief meedenken over samenwerking. Verder wordt de komende periode gekeken naar een 'ideeën-uitwisselmethode' op het online platform voor de NVB-leden (ledennet). Het voorstel van een nieuw logo is uitgewerkt en gebruikt in het jaarverslag van de Raad van Kinderen.

SIVS keert acht miljoen uit

De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS) heeft vorig jaar 401 uitkeringen gedaan op 99 polissen. Daar was een bedrag van € 137.935 mee gemoeid. In totaal heeft de stichting sinds haar oprichting bijna acht miljoen euro uitgekeerd aan 11.702 rechthebbenden. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016.

Voorzitter Ernst Numan benadrukt dat cijfers kil zijn, maar hij vertelt ook dat hij en zijn medebestuursleden zich voortdurend bewust zijn van de achterliggende tragiek. SIVS is sinds 2000 belast met het onderzoek naar en het uitkeren van niet-uitgekeerde polissen van Joodse oorlogsslachtoffers.

De stichting zou tot 1 januari 2015 aanvragen in behandeling nemen, maar die termijn is met vijf jaar verlengd. Volgens Numann heeft dat twee belangrijke redenen. “De eerste is de internationale opinie dat er geen einde mag komen aan de behandeling van Joodse oorlogsclaims en verzekeraars wereldwijd door moeten gaan met de individuele claims van nabestaanden. De tweede is dat er nog steeds behoefte is aan het beantwoorden van vragen over Nederlandse verzekeringen uit de Tweede Wereldoorlog.”

In het afgelopen jaar zijn 603 aanvragen afgehandeld. Dat brengt het totaal op 20.144. Oftewel, 96 procent van alle aanvragen is nu afgehandeld. Volgens Numann zijn in 2016 vooral oudere aanvragen afgehandeld. Zo heeft SIVS een onderzoek afgerond naar polissen van de Noord-Hollandsche van 1891. Deze van oorsprong katholieke verzekeraar groeide explosief tijdens de oorlogsjaren. In 1940-1942 werden via agenten jaarlijks zo’n 165.000 polissen afgesloten en er werd actief geworven in Joodse kring. Die sterke groei leidde echter ook tot administratieve chaos. In 2016 zijn in gedigitaliseerde polisboeken gegevens gevonden over al eerder afgehandelde aanvragen, die de SIVS opnieuw in behandeling heeft genomen. “Wij hebben alle namenlijsten opnieuw gecontroleerd en dat heeft in de tweede helft van 2016 veel tijd gekost. Diverse polissen bleken nooit uitgekeerd te zijn en hoewel de bedragen klein zijn, blijft het belang van een goede afwikkeling enorm groot. De vele persoonlijke reacties die wij ontvangen, bevestigen dat keer op keer”, aldus Numann.

zaterdag 24 juni 2017

Duizenden Nederlanders op gelekte zwarte lijst

Wat hebben Peter R. de Vries, een hairstylist in Eindhoven, de Hofstadgroep, de moeder van Mark Rutte en een aardappelteler uit Emmeloord met elkaar gemeen? Ze staan op een internationale zwarte lijst die banken gebruiken ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Argos en OneWorld kregen die lijst in handen. Wereldwijd staan er meer dan twee miljoen mensen op.Samen met grote media in Engeland, Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten hebben we de lijst onderzocht. En wat blijkt: veel informatie is gebaseerd op dubieuze bronnen, verouderd of onjuist. Wie houdt er toezicht op het gebruik van deze lijst? Wat zijn de gevolgen voor wie onschuldig op de lijst tussen terroristen en criminelen terechtkomt? En belangrijker, hoe kom je er weer af?

vrijdag 23 juni 2017

ABN AMRO versterkt aanbod in Duitse zakelijke markt met benoeming bankiers

ABN AMRO maakt drie nieuwe benoemingen in Duitsland bekend. Hiermee wil de bank het aanbod aan zakelijke klanten in dit land versterken. Andreas Weigel werd eerder deze maand Hoofd Food, Consumer & Retail. De heer Weigel werkte hiervoor drie jaar bij Lloyd's Bank, na een lang dienstverband bij Rabobank, waar hij leiding gaf aan het team voor kredietgerelateerd advies in Europa.

Verder heeft ABN AMRO Tim Pankoke met ingang van 1 juli 2017 benoemd tot Hoofd Technology, Media & Telecom en Services. Eerder werkte de heer Pankoke voor NIBC, BNP Paribas en Citigroup.

Martin Drosdek, tenslotte, wordt per 1 augustus 2017 Hoofd Sector Banken bij ABN AMRO in Duitsland. Hij is afkomstig van JP Morgan, waar hij 18 jaar in dienst was.

Alle drie de nieuwkomers zullen rapporteren aan Stefan Meine, die in januari 2017 als Hoofd Corporate Banking in Duitsland begon aan de opbouw van de activiteiten van ABN AMRO daar. De heer Meine en zijn team richten zich op de verbreding van het aanbod van financiële producten en oplossingen voor grootzakelijke klanten in Duitsland.

Zoals in augustus 2016 reeds bekend gemaakt is, heeft ABN AMRO de ambitie om te groeien buiten Nederland. In het bijzonder mikt de bank op uitbreiding van de corporate banking activiteiten in onze buurlanden en daarnaast het bedienen van internationale grootzakelijke klanten wereldwijd in specifieke sectoren waar de bank een vooraanstaande positie heeft.

Nieuwe keten Geldwisselkantoren in Nederland

Nederland is een nieuw geldwisselkantoor rijk. Geldwisselkantoor, een dienst van familiebedrijf Goudwisselkantoor, is met bijna zeventig locaties het grootste valutawisselkantoor van Nederland.

Eind 2016 verkreeg de organisatie de officiële wisselvergunning van De Nederlandsche Bank. Na een zorgvuldige voorbereiding zijn de wisselactiviteiten nu officieel gestart.

Met de komst van de euro zijn de mogelijkheden voor het wisselen van buitenlandse valuta sterk afgenomen. Veel banken en wisselinstellingen hebben hun wisselactiviteiten beëindigd of aanzienlijk teruggebracht. Geldwisselkantoor keert het tij door valuta wisselen weer lokaal mogelijk te maken. Vanaf heden kunnen bijna alle soorten buitenlands geld ingewisseld worden bij een kantoor in de regio.

Voor het wisselen van geld kan men altijd zonder afspraak terecht. Geldwisselkantoor accepteert niet alleen bankbiljetten maar wisselt ook buitenlandse munten in. Zelfs veel munten en biljetten die geen wettig betaalmiddel meer zijn kunnen worden omgewisseld. Dat geldt ook voor oude Nederlandse bankbiljetten.

Geldwisselkantoor vindt de privacy en veiligheid van klanten belangrijk. Daarom wordt er geen geld gewisseld aan een loket, maar in een aparte en discrete ruimte waar de klant zelf bij aanwezig is. Wisseltransacties worden contant uitbetaald.

Geldwisselkantoor gaat de wisselservice in de loop van dit jaar verder uitbreiden. Gangbare valuta zoals de Amerikaanse Dollar, Britse Pond en Zwitserse Frank zijn nu alleen op bestelling verkrijgbaar.

donderdag 22 juni 2017

ECB wil vanaf november 2018 directe betalingen mogelijk maken

De Europese Centrale Bank (ECB) wil een platform lanceren waarmee het mogelijk wordt om 365 dagen per jaar binnen enkele seconden een banktransactie te doen. Deze dienst moet operationeel zijn tegen november 2018. De dienst moet maximaal 0,002 euro per transacties gaan kosten in de eerste twee jaar na oprichting.

ING en Randstad helpen groeiende ondernemers aan nieuwe medewerkers

ING en Randstad starten een samenwerking die tot doel heeft om groeiende ondernemers in het mkb te helpen om inzicht te krijgen in de arbeidsmarkt in hun regio en sector. Ondernemers die bankieren bij ING kunnen via hun adviseurs een online persoonlijk rapport van vraag & aanbod van personeel krijgen. Het platform waarop Randstad exclusief voor ING klanten in het mkb belangrijke informatie over de arbeidsmarkt deelt, zoomt in op de sector en het werkgebied van de ondernemer. Deze informatie is normaliter alleen beschikbaar voor klanten en medewerkers van Randstad.

Ondernemers uit het middelgrote mkb (50 tot 250 medewerkers) zien het vinden en vasthouden van goed personeel als grootste bedreiging in de komende maanden. Zo bleek uit de TNS/Kantar enquête ten behoeve van het ING Ondernemersbericht van februari 2017. Herman Tange, directeur Zakelijke Dienstverlening ING: “Het vinden van goede medewerkers is een uitdaging waar ondernemers geregeld wakker van liggen. Zeker voor groeiende mkb ondernemers is dit een belangrijk issue. Als het niet lukt, ontstaat er financiële onbalans. Met deze unieke samenwerking met Randstad willen we ondernemers verder helpen in het nastreven van succes.”

Het mkb is de banenmotor van Nederland. Rond 70 procent van de werkgelegenheid bevindt zich in het mkb. Naast financiering hebben ondernemers die willen groeien ook goed personeel nodig. In een aantrekkende economie is het steeds lastiger om geschikte medewerkers te vinden. Zo berichtte CBS op 9 juni dat de arbeidsmarkt snel krapper wordt. Dit kan leiden tot een obstakel om verder te groeien. ING helpt haar klanten vooruit door niet alleen financieringsoplossingen te bieden, maar ook door ondernemers direct toegang te geven tot relevante expertise van Randstad in hun zoektocht naar geschikt personeel.

Nu de economie al een tijd aantrekt, verschuift de focus van ondernemers van overleven naar groei. Alje Kuiper directeur Strategie en Innovatie Randstad Groep Nederland: "Naast financieel advies blijkt up to date arbeidsmarktinformatie-advies voor ondernemers van levensbelang om hun bedrijf in de vaart van de groeiende economie op koers te houden. Zeker met de toenemende schaarste wordt human capital dé onderscheidende factor. Prachtig dat we in samenwerking met ING de ambitieuze MKB-ers sneller kunnen bereiken én ze met onze schat aan gegevens op deze unieke manier direct kunnen ondersteunen."

Het persoonlijk rapport waartoe de ING-ondernemers toegang krijgen, is relevant voor de ondernemer die verder wil groeien. Op basis van enkele vragen in een online tool krijgt de ondernemer inzicht over werknemers binnen de sector en het werkgebied van de onderneming. Ook krijgt de ondernemer direct toegang tot de experts van Randstad die verder kunnen helpen met personeelsvraagstukken.

Ploumen maakt afspraken met sector over verantwoord goud

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft met de goudsector afspraken gemaakt over het gebruik van verantwoord goud. Hiermee wil de goudsector laten zien dat van winning tot en met recycling van goud mens en milieu beter worden gerespecteerd. De partijen ondertekenden daartoe vandaag het zogeheten Convenant Verantwoord Goud.

Ploumen: 'De omstandigheden in goudmijnen in ontwikkelingslanden zijn vaak erbarmelijk. Dit is een belangrijke dag. Handelaren, juweliers, edelsmeden en elektronicabedrijven doen mee aan dit convenant. Hiermee wordt inzichtelijk of en in hoeverre de Nederlandse goudsector gerelateerd is aan die slechte werkomstandigheden en, heel belangrijk, wat we daaraan kunnen doen. Er zijn al bedrijven in de Nederlandse goudsector die hun uiterste best doen om van verantwoorde bronnen goud te kopen. Maar hier moeten alle bedrijven zich sterk voor maken. Dit convenant draagt daaraan bij, zowel in Nederland als daarbuiten. Ik roep dan ook alle bedrijven op zich aan te sluiten'.
Het convenant wordt gesteund door producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid. Een eerste concreet project tegen kinderarbeid is in Oeganda in gang gezet. In Nederland worden consumenten bij juweliers en elektronicawinkels nog dit jaar beter geïnformeerd over de herkomst van het goud.

Het convenant is vrijwillig maar de afspraken zijn niet vrijblijvend. Jaarlijks rapporteren de bedrijven over hun resultaten via een onafhankelijk secretariaat bij de Sociaal Economische Raad aan een monitoringscommissie en een stuurgroep. Bedrijven die hun afspraken niet nakomen, worden door de andere partijen hierop aangesproken en kunnen uiteindelijk zelfs uit het convenant gezet worden.
Het Convenant Verantwoord Goud is het 5e convenant dat wordt ondertekend. Eerdere convenanten die werden getekend betroffen textiel, banken, hout en plantaardige eiwitten. De convenanten volgen het SER-advies van 2014 over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Meer informatie is te vinden op de website www.imvoconvenanten.nl

woensdag 21 juni 2017

Zon schijnt, geld rolt

In de zomer zijn Nederlanders positiever over de economie dan in andere jaargetijden. Het consumentenvertrouwen ligt in dit seizoen gemiddeld 1,5 punt hoger. Meer dan de helft van de consumenten denkt in de zomer meer uit te geven dan in andere seizoenen. In het echt zijn de verschillen in uitgaven per seizoen klein, zegt ING Bank. Zo laten we de euro’s in de zomer weliswaar rollen in de strandtent of op vakantie, maar spenderen we veel minder aan gas en licht. Ook nieuwe auto’s kopen Nederlanders vaker in de winter dan in de zomer. Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau.

De meteorologische zomer staat voor de deur, maar intussen is het al flink warm in Nederland. Als de zon schijnt lijkt iedereen vrolijker. Niet alleen over het weer, maar ook over de economie. Het consumentenvertrouwen ligt ’s zomers gemiddeld zo’n 1,5 punt hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral in de herfst zijn Nederlanders somber. Na de jaarwisseling schiet het vertrouwen dan weer omhoog. In januari is het consumentenvertrouwen gemiddeld 5 punten hoger dan in december. ‘Nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen’, zo lijkt de gedachte.

Goed weer helpt volgens de consument om de euro’s te laten rollen. Meer dan de helft van de consumenten zegt in de zomer het meest uit te geven. De winter, lente en herfst volgen op gepaste afstand als seizoen met de meeste uitgaven, in de ogen van consumenten

Alle Nederlandse huishoudens samen geven in de zomer inderdaad iets (1%) meer uit dan gemiddeld, zo blijkt uit cijfers van het CBS*. Dit komt vooral omdat juli en augustus beide 31 dagen tellen (en februari bijvoorbeeld slechts 28 of 29). Gecorrigeerd voor het aantal dagen per kwartaal zijn de verschillen echter klein: op een gemiddelde lentedag geven Nederlanders dan zelfs een fractie meer uit dan op een gemiddelde zomerdag.

Toch is het niet zo vreemd dat veel mensen denken dat ze in de zomer het meest uitgeven. In de zomer trekken mensen namelijk relatief vaak de portemonnee. Velen gaan op vakantie en laten dan de euro’s rollen. Daarnaast kopen consumenten in de zomer relatief veel kleding, geven ze meer geld uit in de horeca en aan uitjes. In de winter doen consumenten juist vaker minder frequente en ‘onzichtbare’ aankopen. Zo schaffen ze in de winter vaker een nieuwe auto aan. Dit is een eenmalige uitgave, die bovendien slechts één keer in de zoveel jaar plaatsvindt. Daarnaast nemen consumenten in de winter meer gas af om het huis te verwarmen. Maar ook dit is minder voelbaar in de portemonnee, omdat de energierekening meestal automatisch wordt afgeschreven en bovendien vaak in gelijke delen per maand.

Het weer kan de economische groeicijfers wel flink beïnvloeden. Zo was de afgelopen winter vrij warm. Nederlanders hoefden hierdoor veel minder gas te verstoken om hun huis warm en behaaglijk te houden. Dit scheelt hen een flinke duit bij de afrekening. Wel werd er minder gas opgepompt, hetgeen de economische groei drukte. Zo groeide de Nederlandse economie slechts 0,4% in het eerste kwartaal van 2017. Deze groei had flink hoger uitpakt, als er meer gas zou zijn opgepompt. Aan de andere kant zorgen warme winters wel voor minder vorstverlet voor bouwers. Dit kan juist een positief effect hebben op de groei.

Cryptogeld staat nog wankel in de kinderschoenen

Er zijn tussen de 2,9 en 5,8 miljoen gebruikers van cryptogeld in 38 landen. Het aantal actieve digitale portemonnees ligt tussen 5,8 en 11,5 miljoen, volgens zeer ruwe schattingen van de Cambridge Judge Business School. Het algehele beeld: een kleine volatiele markt.

Het onderzoek komt uitgerekend op het moment dat de waarde van digitale munten zoals Bitcoin en Ethereum door het dak schieten. Ooit kon je voor een Bitcoin amper een pizza kopen, maar dankzij de sterk gestegen koersen zijn de eerste cryptomiljonairs al een feit. De Bitcoin ging een dezer dagen zelfs al over de 3000 dollar heen. Maar het tij kan ook zomaar weer keren.

Groot verschil in gebruik creditcard wereldwijd

De verschillen in creditcardgebruik wereldwijd zijn enorm. Een werkzame Nederlander heeft gemiddeld 0,8 creditcards in bezit ten opzichte van ruim 2,5 creditcards per consument in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Creditcard.nl, die de populariteit van de creditcard in verschillende landen in kaart heeft gebracht.

Inmiddels is de creditcard op wereldwijd niveau uitgegroeid tot een gangbaar betaalmiddel. Toch zijn er wel degelijk enorme verschillen in het aantal creditcardgebruikers in verschillende landen. In een groot aantal welvarende landen, zoals de VS, Canada, Japan, Zuid Korea en het Verenigd Koninkrijk heeft men meestal meerdere creditcards per persoon. Een aantal West-Europese landen, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk vormen op dit vlak echter een uitzondering.

Een werkzame Nederlander heeft gemiddeld 0,79 creditcards in bezit ten opzichte van ruim 2,5 creditcards per persoon in de VS. In het land van de onbegrensde mogelijkheden gebruikt men gemiddeld dertig keer vaker een creditcard om een rekening te betalen dan in Nederland. Gezien het grote aantal creditcardhouders en betalingen is het dan ook niet gek dat de totale creditcardschuld van de VS inmiddels uitkomt op zo’n 950 miljard euro.

Ook in een aantal Aziatische landen waar men veel creditcards in bezit heeft, zoals Japan, Taiwan en Zuid Korea ligt de gemiddelde creditcardschuld per inwoner behoorlijk hoog. In Taiwan bijvoorbeeld – waar men gemiddeld 4,68 creditcards per persoon heeft – kent men een schuld van gemiddeld 43.000 dollar per kaarthouder, blijkt uit een dossier van het Seven Pillars Institute.

Bij de directe buurlanden van Nederland ligt het aantal consumenten met een creditcard nagenoeg op hetzelfde niveau of zelfs iets lager. In Frankrijk heeft een werkzame consument gemiddeld 0,65 creditcards in bezit. Iets Zuidelijker, in Spanje en Portugal, ligt dit aantal in eens fors hoger. Net als in de VS heeft iedereen met een baan in Spanje gemiddeld ongeveer 2,5ecreditcard in bezit. Uit een analyse van de FCA (Financial Conduct Authority), een financiële toezichthouder in Engeland, blijkt dat cashbetalingen in Spanje nog altijd erg populair zijn, maar dat de creditcard vaak wordt gebruikt voor grotere betalingen in plaats van een normale bankpas (debitcard). Het is dan ook niet verassend dat veel consumenten in Spanje te maken hebben schulden die zijn ontstaan door uitgestelde betalingen met een kredietkaart. 

In opkomende markten, zoals die van China en India ligt het aantal creditcardgebruikers momenteel nog relatief laag, al wordt in dergelijke landen wel een groei geconstateerd.

Tenslotte deed Creditcard.nl ook onderzoek naar het marktaandeel (afbeelding) van de verschillende creditcardmaatschappijen. C is met een marktaandeel van 54 procent nog steeds marktleider. De creditcardmaatschappij was vorig jaar goed voor 139 miljard creditcardbetalingen. Daarna volgen Mastercard en het Chinese Union Pay met respectievelijk 67,3 en 38,3 miljard transacties in 2016. Het lijstje wordt gecompleteerd door American Express (7,2 miljard transacties), het Japanse JCB (3 miljard transacties) en Discover (2,3 miljard transacties).

Verbond tevreden over hoger beroep-uitspraak Kifid

Het Verbond van Verzekeraars is tevreden dat een eerdere uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid, met als strekking dat bij een verhoging van de premie van meer dan 10 procent bij schadeverzekeringen de verzekeraar een nieuw aanbod moet doen aan zijn klant en deze die moet accepteren, geen steun vindt in het recht. Dat heeft de Commissie van Beroep van het Kifid gesteld in een hoger beroepszaak die was aangespannen door een verzekeraar in samenwerking met het Verbond.
 
De uitspraak vorig jaar van de Geschillencommissie van het Kifid leidde tot veel onduidelijkheid en verbazing. Klanten hebben immers al de mogelijkheid om hun schadeverzekering bij premieverhogingen (veelal binnen 30 dagen) op te zeggen. Sowieso zijn de meeste polissen na een jaar dagelijks opzegbaar. Ook waarschuwden verzekeraars dat klanten, als de uitspraak zou worden gevolgd, mogelijk onverzekerbaar raken als ze niet zouden reageren op een nieuw aangeboden verzekeringscontract.

Het Verbond is dan ook verheugd dat de Commissie van Beroep alle bezwaren gegrond heeft bevonden. De commissie oordeelt dat de wederzijdse rechten en verplichtingen van de verzekeraar en de verzekerde voldoende in evenwicht zijn, mede omdat de verzekerde na het eerste verzekeringsjaar zijn polissen kan beëindigen. In dit stelsel is volgens de Commissie van Beroep ‘geen goede reden’ om onderscheid te maken tussen meer of minder ingrijpende wijzigingen van premie en voorwaarden, en het Verbond onderschrijft dat volledig.
 
Verzekeraars proberen altijd tot een beheersbare premieontwikkeling te komen en hun klanten over een eventuele stijging tijdig en helder te informeren. Soms een kan (grotere) stijging van de premie vanuit prudentieel oogpunt noodzakelijk en onvermijdelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan exceptioneel grote schades als gevolg van veranderingen in het klimaat of veranderend overheidsbeleid.

dinsdag 20 juni 2017

Coulanceregeling: Nog één week de tijd om een aanvraag in te dienen

Met nog enkele dagen te gaan zijn er nog ruim 11.000 zogenaamde deposanten die nog in aanmerking komen voor een vergoeding als oud-rekeninghouder van een failliete bank. Zij kunnen nog tot uiterlijk 22 juni een aanvraag via de speciaal hiervoor geopende portal indienen. Op 22 juni 24.00 uur zal deze portal gesloten worden. DNB heeft nog zo’n 750.000 euro in kas voor deze deposanten.

De Nederlandsche Bank (DNB) is op 22 maart begonnen met de uitvoering van de coulanceregeling van de minister van Financiën voor consumenten die in het verleden aanspraak hebben gemaakt op het depositogarantiestelsel. Een deel van de voormalige klanten van DSB, Icesave, Indover en Van der Hoop komt in aanmerking voor aanvullende wettelijke rente over hun uitkering. Zij kunnen hiervoor een aanvraag doen bij DNB.  

Ruim 19.000 oud-rekeninghouders van deze failliete banken in aanmerking komen voor een vergoeding. Zij kunnen samen aanspraak maken op vergoedingen ter waarde van EUR 1,6 miljoen. Uitgesplitst naar bank:
◾EUR 1,3 miljoen voor oud-rekeninghouders van DSB
◾EUR 160.000 voor oud-rekeninghouders van Van der Hoop
◾EUR 130.000 voor oud-rekeninghouders van Icesave
◾EUR 4.550 voor oud-rekeninghouders van Indover

Betere scores VerzekeraarsInBeeld 2017

Consumenten zijn dit jaar beter te spreken over de klantbediening van hun verzekeraar dan in 2016. Dat blijkt uit de tweede editie van ‘VerzekeraarsInBeeld’ een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Kantar TNS in opdracht van het Verbond van Verzekeraars, naar de klantgerichtheid van 48 verzekeraars. Vanaf dit jaar ontsluiten ook de vergelijkingssites Independer, Pricewise en hoyhoy de informatie van VerzekeraarsInBeeld.

Op de website www.VerzekeraarsInBeeld.nl worden de scores vermeld op zes aspecten van klantbediening: klantgerichtheid, deskundigheid, klantcontact, duidelijkheid, vertrouwen en tevredenheid. Aan het onderzoek hebben bijna 11.000 klanten deelgenomen, die een cijfer hebben gegeven van een 1 tot 10. Op basis van deze scores is per label een gemiddeld cijfer berekend, op basis waarvan een ranglijst is samengesteld. Daarnaast zijn ongeveer 5.000 klantreacties opgenomen. Op VerzekeraarsIn-Beeld kunnen consumenten de prestaties van verzekeraars bekijken en verzekeraars onderling vergelijken.

Evenals vorig jaar scoort de Zeeuwse verzekeraar ZLM het best, met een gemiddelde waardering van 8,2. In de top vijf zijn dit jaar nieuw binnengekomen de verzekeraars VvAA (die voor de eerste keer deelnam) en Nh1816. Tegenover tien verzekeraars die in 2017 een iets lagere waardering kregen, scoorden 32 verzekeraars beter dan vorig jaar. Opvallend is dat met name de verzekeraars die vorig jaar relatief lager scoorden een inhaalslag hebben gemaakt.

“Ik ben er best trots op, dat de sector zo transparant is over hoe verzekeraars zich tot elkaar verhouden. Het is nuttig voor de klant die wil weten hoe zijn eigen verzekeraar presteert of die zich wil oriënteren in de markt. En het geeft een goede prikkel voor nog betere klantbediening, zo blijkt nu al”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Volgens Weurding is de toenemende aandacht van consumenten voor kwaliteit een goede zaak. “Een verzekering is meer dan de premie die je betaalt”.

De 48 deelnemende verzekeraars scoren het best op Deskundigheid en Contact. De grootste verbetering in klantwaardering is te zien bij Klantgerichtheid. VerzekeraarsInBeeld is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars dat beoogt de positie van de consument verder te versterken. Andere initiatieven in dit verband zijn de Verzekeringskaarten, de consumentensite www.vanatotzekerheid.nl en de digitale poliskluis www.mijnverzekeringenopeenrij.nl die later dit jaar wordt gelanceerd.

Toetsrente hypotheken voor derde kwartaal 5 procent

De AFM heeft de toetsrente voor het derde kwartaal van 2017 vastgesteld op 5 procent. Elk kwartaal bepaalt de AFM de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar moet worden gerekend met een toetsrente om te bepalen of een hypotheek verantwoord is.

Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar geldt de verplichting dat voor het bepalen of de hypotheek verantwoord is, wordt gerekend met de toetsrente. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengt.

maandag 19 juni 2017

ABN AMRO MeesPierson adviseert beperking rentegevoeligheid obligatieportefeuilles

ABN AMRO MeesPierson adviseert beleggers om de rentegevoeligheid (duratie) van hun obligatieportefeuilles te beperken. Daarmee speelt de private bank in op de mogelijk negatieve impact die een renteverhogingstraject van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft. In dat geval stijgen namelijk ook de obligatiesrentes. Dit kan negatieve effecten hebben op de obligatiekoersen, omdat deze tegengesteld bewegen met obligatierentes.

De Fed besloot woensdag om - zoals verwacht - de beleidsrente met 0,25% te verhogen. Ook gaf de centrale bank details over het terugschroeven van haar balanspositie. Het rentebesluit van woensdag toont volgens ABN AMRO aan dat de Amerikaanse centrale bank toegewijd blijft in haar missie om te normaliseren. Dit houdt in dat de Fed ernaar streeft om de korte rente te verhogen tot normalere niveaus.

Mary Pieterse-Bloem, hoofd Obligatiebeleggingen bij ABN AMRO MeesPierson: "Het goede nieuws van de rentenormalisering van de Fed is dat deze groei-geleid is. Met andere woorden: deze komt voort uit het feit dat de economie groeit. We zien daarom beleggingsmogelijkheden in bedrijfsobligaties. Dan hebben we het specifiek over obligaties van bedrijven die profiteren van de verbeterende economische situatie."

In de aanloop naar het rentebesluit had de Fed de markten al voorbereid op een dergelijke beslissing. Pieterse-Bloem vindt de renteverhoging vanuit economisch perspectief begrijpelijk: "Recente banencijfers waren teleurstellend, maar in algemene zin doet de Amerikaanse arbeidsmarkt het erg goed. De zwakte in macrocijfers die we recent zagen, is volgens ons van tijdelijke aard en vormt geen reden tot bezorgdheid. De Fed ziet dat ook zo."

Betaalgedrag verandert naarmate men vaker reist

Uit een enquête onder 1000 Nederlanders blijkt dat het betaalgedrag verandert naar mate men vaker reist en ouder is. De ervaren reiziger maakt bijna drie keer zo vaak gebruik van zijn betaalpas in vergelijking met een onervaren reiziger. Een kwart weet niet dat het goedkoper is om met plastic te betalen, dan contant.

Mensen zijn onzeker over de betalingsmogelijkheden als ze op vakantie gaan. Driekwart van de reizigers zoekt voorafgaand aan de reis uit hoe zij op de betreffende bestemming kunnen betalen. Onervaren reizigers nemen twee tot vier keer zoveel contant geld op als ervaren reizigers. Dat komt omdat ze niet goed weten welk betaalmiddel wanneer het beste ingezet kan worden. Die onervarenheid leidt tot onnodige kosten. Drie op de tien reizigers geeft aan onverwachte kosten te hebben gehad vanwege de gekozen betaalwijze op reis namelijk door geld te wisselen en te betalen in een andere muntsoort.

Uit het onderzoek van Mastercard blijkt dat het betaalgedrag verandert naarmate men vaker reist en ouder is. De ervaren reiziger vertrouwt meer op zijn of haar betaalpassen dan op contant geld en kiest bewust voor een elektronisch betaalmiddel. Ervaren reizigers zijn ook veel beter op de hoogte van de voordelen. Ze maken bijna drie keer zo vaak gebruik van hun betaalpassen in vergelijking met een onervaren reiziger, ondanks dat het bezit van de bankpas en creditcard bij beide typen reizigers gelijk is.

zaterdag 17 juni 2017

Beslissing over Fortis-schikking aangehouden

Gisteren heeft het Gerechtshof Amsterdam de procedure om de schikking tussen Ageas (het voormalige Fortis), de VEB en andere claimorganisaties verbindend te verklaren aangehouden. Bepaalde onderdelen van de schikking voldoen volgens het Gerechtshof nog niet aan de wettelijk vereisten.

Paul Koster, directeur van de VEB, reageert: 'De rechter heeft geoordeeld dat het moeizaam bereikte onderhandelingsresultaat de toets toch niet volledig kan doorstaan. Helaas zullen gedupeerde beleggers langer moeten wachten op eventuele compensatie van de schade.'

De partijen krijgen de mogelijkheid de schikkingsovereenkomst aan te passen en het Gerechtshof binnen vier maanden daarover te berichten.

Het is nu aan Ageas en de belangenorganisaties om de beschikking goed te bestuderen en te bezien of de schikking kan worden heronderhandeld. Dat zal niet eenvoudig zijn en alle partijen moeten dat willen, zegt de VEB.

vrijdag 16 juni 2017

Forse toename van crowdfunding lokale projecten in Nederland

Crowdfunding door burgers voor lokale maatschappelijke projecten neemt aanmerkelijk toe. In het jaar 2016 groeide deze vorm van crowdfunding ('civic crowdfunding') met 84 procent, gemeten naar het opgehaalde bedrag. Dit constateren lector Frank Jan de Graaf van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en zijn mede-onderzoekers in de Civic Crowdfunding-monitor, een grootschalige analyse die onlangs is uitgekomen.

De laatste jaren is het aantal initiatieven sterk gegroeid waarbij bewoners zelf geld inzamelen voor een maatschappelijk doel in hun omgeving, zoals een park, speeltuin, festival, of betere (informele) zorg in de buurt.

In 2013 werd nog maar zo’n 99.000 euro voor burgeriniatieven via crowdfunding opgehaald, in 2016 ging het om een bedrag van bijna 1,3 miljoen. In de meeste gevallen werkt de overheid ook aan deze ‘civic crowdfunding'-projecten mee, door bijvoorbeeld een deel van het bedrag bij te dragen.

De onderzoekers hebben voor de 475 crowdfundingprojecten in kaart. 65 procent van de projecten slaagt, dat wil zeggen dat ruim 80 procent van het beoogde bedrag wordt behaald. Van de overige projecten geldt dat de meerderheid helemaal niet van de grond komt; doorgaans halen ze niet eens 20 twintig procent van het streefgedrag.

Maatschappelijke rol blijkt belangrijkste waarde bij coöperatieve bank

Wat is de meerwaarde van een lokale coöperatieve bank met leden ten opzichte van een commerciële bank met klanten? Ryan van Hout, promovendus bij de Open Universiteit, heeft onderzocht wat de belangrijkste factoren zijn voor een goede relatie tussen een coöperatieve bank en haar leden in zijn proefschrift ‘Cooperative Banks: The strength of impact factors on the cooperative value orientation and their effects on the behavior of cooperative members’. De promotie vindt plaats op vrijdag 16 juni 2017 bij de Open Universiteit in Heerlen.

Een groot deel van de Nederlandse en Duitse banken zijn lokale coöperatieve banken. Deze banken zijn opgericht door leden met als doel het economisch welzijn van haar leden te verbeteren. Hierdoor bestaat een unieke relatie tussen bank en leden en is het belangrijk dat er een hoge waarde gecreëerd wordt voor de leden. Het gedrag van leden in deze relatie kan bestaan uit het bijwonen van activiteiten georganiseerd door de bank, het participeren in de ledenraad, het stemmen op statutaire vraagstukken en het afnemen van bancaire producten/diensten.

Op dit moment profiteren de coöperatieve banken onvoldoende van deze unieke relatie die zij het haar leden hebben. Als de bank optimaal de vruchten zou plukken van de relatie met haar leden, dan zou dit leiden tot een betere financiële prestatie voor de bank. Van Hout heeft met dit onderzoek meer kennis verkregen van het creëren van de ledenwaarde en wat het gedrag van de leden dan positief beïnvloedt richting de bank.

Om de leden gecommitteerd te krijgen en te houden is van belang hoe de bank zaken doet met haar klanten. Het streven naar winstmaximalisatie is niet het primaire doel. Adviseren vanuit het klantbelang en de verwachtingen van de leden omtrent gezamenlijke normen wel. Bovendien blijkt dat de individuele voordelen van het lidmaatschap nog niet eens zozeer de drijfveer voor de leden zijn, maar wel de waarden die door de lokale coöperatieve bank vanuit haar maatschappelijke rol creëert. Dit gaat dan om zaken als donaties of het organiseren van ledenactiviteiten om lokaal ondernemerschap te stimuleren.
Van Hout ontwikkelde een model waarin de factoren die ertoe leiden dat leden actief worden richting de coöperatieve bank worden getoond, zoals actieve participatie in door de bank georganiseerde activiteiten en door de afname van financiële producten/diensten.

Op diverse onderdelen kunnen Nederlandse en Duitse lokale coöperatieve banken als vergelijkbaar worden beschouwd. Het gaat dan over de producten en diensten die worden aangeboden, de governance, het lidmaatschap, enzovoorts. Maar, dit onderzoek toont ook meerdere verschillen aan tussen deze banken zoals het onderscheidend vermogen ten opzichte van commerciële banken.

Naast aanbevelingen voor academisch vervolgonderzoek doet Ryan van Hout ook aanbevelingen voor de coöperatieve banken in Nederland en Duitsland, zoals:
Helderder communiceren over gecreëerde ledenwaarde door de Nederlandse banken, zoals het stimuleren van de lokale economie.

donderdag 15 juni 2017

AFM legt boete op aan creditcardbedrijf ICS voor onverantwoorde kredietverstrekking

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 7 juni 2017 een bestuurlijke boete van €2.400.000 opgelegd aan International Card Services B.V. (ICS). De boete is opgelegd omdat ICS van juni 2012 tot maart 2015 meer krediet heeft verstrekt dan verantwoord was. Hierdoor hebben kaarthouders meer rente en kosten moeten betalen aan ICS en zijn ze mogelijk in financiële problemen geraakt.

ICS is een bank die haar klanten doorlopend krediet aanbiedt in de vorm van creditcards met een ‘Gespreid Betalen Faciliteit’. De AFM heeft meldingen van klanten van ICS ontvangen die opnieuw inkomensgegevens moesten verstrekken, waarna bleek dat hun inkomen ontoereikend was voor de eerder aan hen toegekende kredietlimiet. De AFM is vervolgens een onderzoek gestart bij ICS. In 26 van de 29 onderzochte dossier heeft de AFM overkreditering vastgesteld. Klanten van ICS mochten 15% meer betalingen met een creditcard doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan. Ook hield ICS bij de vaststelling van de kredietruimte ten onrechte geen rekening met eventuele kosten voor kinderen van de klant.

ICS heeft een regeling vastgesteld om gedupeerde kaarthouders te compenseren en heeft daarvoor een bedrag van circa €47.000.000 gereserveerd.

De AFM vindt een boete van 2.4 miljoen in dit geval passend. Bij de vaststelling van de hoogte van de boete heeft de AFM rekening gehouden met de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid, maar ook met de door ICS getroffen regeling om gedupeerde klanten tegemoet te komen.

Het besluit van de AFM kan door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Belfius sneller klaar met uitrol contactloos betalen

De Belgische bank Belfius is twee weken vroeger klaar met de uitrol van contactloos betalen met een Android-smartphone. Vanaf vandaag kunnen alle Belfius-klanten met een geschikte smartphone voortaan hun aankopen contactloos betalen via de Belfius Mobile app in alle winkels en verkooppunten die zijn uitgerust met NFC-terminals.

Na drie weken hebben 25.000 gebruikers van Belfius Mobile die nieuwe dienst al geactiveerd.

Een ander voordeel in vergelijking met andere oplossingen is dat alle betaalkaarten rechtstreeks in de app zelf beschikbaar zijn, waardoor de klant kan kiezen of hij contactloos betaalt met Bancontact, Maestro, Mastercard of Visa, afhankelijk van de omstandigheden of het soort van aankoop.

Actieve benadering klanten met aflossingsvrije hypotheken

Banken hechten eraan om risico’s bij klanten tijdig in kaart te brengen zodat deze klanten benaderd kunnen worden. Dat geldt ook voor klanten met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt - net als banken - dat klanten die potentieel risico lopen op het einde van de looptijd door een actieve benadering van de bank in beweging moeten worden gebracht.

Zowel de AFM als banken maken daarbij een beoordeling van de potentiele risico’s bij klantgroepen met een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een relatief hoge LTV en de betaalbaarheid als de klant op het einde van de looptijd de lening niet kan aflossen en graag wil blijven wonen. Daarbij moet uiteraard rekening worden gehouden met het vervallen van de renteaftrek en het pensioeninkomen. De banken en de AFM blijven over dit onderwerp in gesprek. Hierbij wordt onder andere gekeken naar over de omvang van de betreffende groep en de vraag onder welke omstandigheden een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek daadwerkelijk tot problemen kan leiden.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt het belang voor klanten van sectorbrede aandacht voor het onderwerp. Banken stellen zich daarom proactief op in de discussie over effectieve manieren om klanten te activeren en te bewegen om bijvoorbeeld tijdig extra af te lossen op de hypotheekschuld.

De NVB en haar leden zullen daarom op verschillende manieren aandacht blijven vragen voor dit onderwerp: Het is voor klanten van groot belang dat zij potentiele (toekomstige) risico’s tijdig in beeld zijn zodat hierop actie kan worden ondernomen.

woensdag 14 juni 2017

ABN AMRO wijzigt de basisrente op de meeste particuliere spaarrekeningen

Per 15 juni a.s. verlaagt ABN AMRO de (basis)rente met 0,05%. Zo verlaagt ABN AMRO de populaire Vermogens Spaarrekening naar 0,35%. De bonusrente blijft gelijk op 0,25% en de basisrente daalt van 0,15% naar 0,10%. Voor het vrij opneembare Direct Sparen daalt de rente van 0,20% naar 0,15%. Klanten zijn hierover geïnformeerd.

De verlagingen zijn een gevolg van de standen van de rentes op de geld- en kapitaalmarkt. Meer informatie over hoe de spaarrente tot stand komt, kunt u vinden in dit bericht. Hier vindt u een overzicht van de actuele spaarrentes.

Steeds meer afschrijvingslijsten openbaar

Het is een bekend fenomeen. Spullen die minder waard worden. Bijvoorbeeld door slijtage, zoals bij kleding het geval is. Of door afschrijving, onder meer van elektronica, omdat er nieuwe modellen op de markt komen. Verzekeraars hanteren daar eigen afschrijvingslijsten voor en die lijsten worden steeds vaker openbaar.

Zo’n negen maanden geleden stelde het televisieprogramma Radar het probleem aan de kaak: hoeveel afschrijving hanteert welke verzekeraar? Dat afschrijvingspercentage is bepalend voor de uitkering die een klant krijgt, stelt Radar, die op zijn site een verhelderend voorbeeld geeft. Radar claimde een twee jaar oude camera van 350 euro bij twee verschillende verzekeraars. De een schrijft de camera in drie jaar af en bij de andere is dat vijf jaar. Relevant om te weten, vindt Radar, want in het eerste geval bedraagt de uitkering 117 euro en in het tweede geval 210 euro. In de bewuste uitzending is daarom een pleidooi gehouden om de afschrijvingslijsten te publiceren, zodat zowel vergelijkingssites als Independer, maar ook consumenten de verschillende producten beter kunnen vergelijken. Na grote verzekeraars als a.s.r., Aegon en Nationale-Nederlanden heeft begin deze maand bijvoorbeeld ook Univé zijn afschrijvingslijsten openbaar gemaakt.

Het Verbond is blij met iedere stap die het imago van de bedrijfstak vergroot, maar benadrukt ook dat het in deze kwestie geen rol heeft. “Uit oogpunt van mededinging heeft het Verbond hier geen rol, maar uiteraard juichen wij het toe als verzekeraars zo transparant mogelijk willen zijn. We zijn niet voor niets druk bezig met de verzekeringskaarten, waarmee consumenten in één oogopslag kunnen zien waarvoor ze wel en waarvoor geen dekking hebben”, aldus directeur Harold Herbert.
Tweeten