woensdag 14 juni 2017

Steeds meer afschrijvingslijsten openbaar

Het is een bekend fenomeen. Spullen die minder waard worden. Bijvoorbeeld door slijtage, zoals bij kleding het geval is. Of door afschrijving, onder meer van elektronica, omdat er nieuwe modellen op de markt komen. Verzekeraars hanteren daar eigen afschrijvingslijsten voor en die lijsten worden steeds vaker openbaar.

Zo’n negen maanden geleden stelde het televisieprogramma Radar het probleem aan de kaak: hoeveel afschrijving hanteert welke verzekeraar? Dat afschrijvingspercentage is bepalend voor de uitkering die een klant krijgt, stelt Radar, die op zijn site een verhelderend voorbeeld geeft. Radar claimde een twee jaar oude camera van 350 euro bij twee verschillende verzekeraars. De een schrijft de camera in drie jaar af en bij de andere is dat vijf jaar. Relevant om te weten, vindt Radar, want in het eerste geval bedraagt de uitkering 117 euro en in het tweede geval 210 euro. In de bewuste uitzending is daarom een pleidooi gehouden om de afschrijvingslijsten te publiceren, zodat zowel vergelijkingssites als Independer, maar ook consumenten de verschillende producten beter kunnen vergelijken. Na grote verzekeraars als a.s.r., Aegon en Nationale-Nederlanden heeft begin deze maand bijvoorbeeld ook Univé zijn afschrijvingslijsten openbaar gemaakt.

Het Verbond is blij met iedere stap die het imago van de bedrijfstak vergroot, maar benadrukt ook dat het in deze kwestie geen rol heeft. “Uit oogpunt van mededinging heeft het Verbond hier geen rol, maar uiteraard juichen wij het toe als verzekeraars zo transparant mogelijk willen zijn. We zijn niet voor niets druk bezig met de verzekeringskaarten, waarmee consumenten in één oogopslag kunnen zien waarvoor ze wel en waarvoor geen dekking hebben”, aldus directeur Harold Herbert.
Tweeten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.