maandag 31 juli 2017

AFM waarschuwt voor zes nieuwe boiler rooms

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in de eerste helft van 2017 6 boiler rooms op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van deze en andere boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor oplichters. Gehaaide verkopers bellen naar mogelijke beleggers om ze over te halen te waardeloze of nepaandelen te kopen. Vaak wordt er grote druk uitgeoefend om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken betrouwbaar ogende websites en soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende (financiële) organisatie.

De AFM publiceert een lijst om beleggers te waarschuwen voor boiler rooms. Een onderzoek van de AFM zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.
In het eerste halfjaar van 2017 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:
Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

DNB zoekt nieuwe huisvesting

De Nederlandsche Bank heeft DRS Makelaars in de arm genomen om tijdelijke huisvesting te zoeken voor haar kantoorfuncties. DNB is op zoek naar circa 25.000 m2 in (Groot-)Amsterdam.

De tijdelijke huisvesting is nodig omdat het huidige pand op Westeinde 1 grondig gerenoveerd moet worden. Het gebouw, dat in 1968 in gebruik werd genomen, heeft in de loop der jaren diverse aanpassingen en vernieuwingen ondergaan. Nu is het echter tijd om het gebouw helemaal klaar te maken voor de toekomst. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de eisen die gesteld worden aan duurzaamheid en de wijze van werken. 

De al eerder aangekondigde verhuizing van de goudkluis en het bankbiljettenbedrijf naar Zeist maakt eveneens onderdeel uit van de huisvestingsplannen van DNB. De verwachting is dat DNB rond het jaar 2020 naar de tijdelijke huisvesting zal verhuizen. DNB heeft DRS Makelaars gecontracteerd via een meervoudig onderhandse aanbesteding.

AFM ziet risico’s voor crowdfunding-investeerders

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de voorschriften voor crowdfunding-platformen geëvalueerd. Uit het onderzoek komen risico’s naar voren die prioriteit hebben voor de AFM. Er is sprake van schaarste in de crowdfunding-markt. Onder druk van deze schaarste nemen crowdfunding-investeerders in zeer korte tijd financiële beslissingen.

Zo daalde de gemiddelde tijd waarin investeerders in een project konden instappen in de onderzoeksperiode naar enkele uren. Hierdoor worden investeringsrisico’s mogelijk niet goed overzien. 60% van de investeerders negeert bovendien het advies om maximaal 10% van het vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren. Op grond van deze evaluatie worden de huidige voorschriften op een aantal punten aangescherpt.

Alle projectinformatie moet 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar zijn. Dit is een nieuw voorschrift. De huidige 24-uurs bedenktijd achteraf blijft bestaan. Verder verwacht de AFM van de sector een flinke inspanning om te waarborgen dat investeerders zich vaker houden aan het advies om maximaal 10% van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding. Consumenten mogen afwijken van deze richtlijn maar platformen moeten deze afwijkingen wel op individuele basis kunnen verantwoorden. Een platform moet tenminste aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde 10% investeert in crowdfunding. De investeerderstoets zal blijven bestaan maar de frequentie van de herhaling hiervan zal afnemen.

In december 2016 maakte de AFM bekend dat zij verwacht dat wanbetalingen (alle bedragen waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat deze niet meer worden terugbetaald aan investeerders) inzichtelijk worden gemaakt op de websites van de platformen. De AFM signaleert dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen. Platformen die op hun website wel informatie plaatsen over wanbetalingen doen dat geregeld niet op een eenvoudig vindbare plek. De AFM constateert ook dat projecten pas na 365 dagen worden afgeboekt. Volgens de AFM zouden projecten na 90 dagen betalingsachterstand moeten worden afgeboekt. In het najaar komt de AFM met de uitkomsten van een uitgebreider onderzoek naar transparantie over wanbetalingen.

De AFM accommodeert innovaties zoals crowdfunding mits het belang van klanten wordt gediend. Per 1 april 2016 zijn de vernieuwde voorschriften in werking getreden voor crowdfunding-platformen. Op termijn verwacht de AFM dat platformen onderzoeken hoe zij op effectieve wijze invulling kunnen geven aan de voorschriften. Dit in opmaat naar nieuwe wetgeving waar de AFM om heeft gevraagd in haar wetgevingsbrief en waar het ministerie van Financiën gehoor aan heeft gegeven, waardoor crowdfunding een wettelijke basis krijgt binnen de Wet Financieel Toezicht (Wft). De platformen hebben een ontheffing of vergunning maar de regels zijn op dit moment nog niet verankerd in de wet.Omdat crowdfunding in potentie grensoverschrijdend is, werkt de AFM nauw samen met haar Europese collega- toezichthouders. Hierbij worden best practices en ervaringen uitgewisseld.

vrijdag 28 juli 2017

Lior Bornshtain (Otly): 'Wij willen kinderen laten ervaren hoe het is om met geld om te gaan'

Het is belangrijk dat je al vroeg leert om met geld om te gaan. Maar kinderen van zes geef je (als de bank het al toelaat) niet de vrije beschikking over een bankrekening. Otly is een virtuele rekening. Het is een app die ouders en kinderen kunnen installeren en die doet denken aan een bankrekening, maar werkt met virtueel geld. Echt geld uitgeven gaat echter alleen na toestemming en backing van de ouders.

“Je hebt wel jeugdrekeningen, maar die voorkomen dat kinderen rood staan. Wat wij willen doen: kinderen werkelijk laten ervaren hoe het is om met geld en bankrekeningen om te gaan”, aldus CEO en co-founder Lior Bornshtain. Het idee voor Otly ontstond nadat Bornshtain zelf steeds meer problemen ondervond met het geven van zakgeld.

ABN AMRO biedt zakelijke klanten 100% financiering voor verduurzamen gebouwen

Zakelijke klanten van ABN AMRO die hun gebouwen willen verduurzamen kunnen vanaf vandaag de investering voor 100 procent gefinancierd krijgen. De bank is de eerste grootbank van Nederland die dit mogelijk maakt en wil daarmee actief bijdragen aan de verduurzaming van gebouwen in Nederland. 

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar Nederland voor staat. Veertig procent van de Nederlandse CO2-uitstoot is toe te schrijven aan de gebouwde omgeving in Nederland. ABN AMRO financiert 10 procent van het totaal aantal vierkante meters van de gebouwde omgeving in Nederland. Dat komt overeen met een totaalbedrag van 185 miljard euro aan uitstaande leningen op de balans (47% van het balanstotaal). Samen met haar klanten kan de bank veel impact kan maken ten aanzien van CO2-reductie. Hiervoor worden diverse initiatieven ontwikkeld. Met dit initiatief wordt het voor klanten makkelijker om hun gebouw te verduurzamen.

Rutger Schuur, directeur Commercial Banking Clients ABN AMRO: ”Met deze stap helpen we zakelijke klanten uit alle sectoren hun duurzame ambities waar te maken. We nemen financiële obstakels weg en ondersteunen klanten als zij hun gebouwen energiezuiniger willen maken”.

Het verduurzamen van onroerend goed heeft voor klanten vele voordelen. Het resulteert in een lagere energierekening en een comfortabelere werkomgeving. Bovendien zijn duurzame gebouwen toekomstbestendiger en leveren ze daarmee lagere risico’s en een beter rendement op. Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor verhuurde kantoren. In het Energieakkoord is de ambitie neergelegd het onroerend goed in ons land gemiddeld op een energielabel A te krijgen in 2030, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

Een eerder initiatief van ABN AMRO voor de verduurzaming van commercieel vastgoed is succesvol gebleken. De bank heeft in 2016 voor haar klanten een miljard euro aan financiering beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van commercieel vastgoed. Hierdoor steeg het aandeel van commercieel vastgoed met label A in de zakelijk vastgoed portefeuille van ABN AMRO van 1 naar 13 procent.

donderdag 27 juli 2017

Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen eind juni 2017 op 101,9%

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in het tweede kwartaal van 2017 gestegen met 2,1 procentpunt en kwam eind juni uit op 101,9 procent.

Daarmee lag deze dekkingsgraad onder de minimaal vereiste dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is de dekkingsgraad waarop pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen baseren en wordt berekend als het gemiddelde van de dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie is in het tweede kwartaal van 2017 gestegen met 1,5 procentpunt naar 106,5 procent. Precies een jaar geleden was deze dekkingsgraad 96,6 procent.

De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de waarde van de beleggingen van pensioenfondsen enerzijds en de waarde van de pensioenverplichtingen anderzijds. De totale waarde van de pensioenverplichtingen daalde in het tweede kwartaal met EUR 21,2 miljard naar 1208,1 miljard euro eind juni. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een stijging van de rentetermijnstructuur waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend. Zo steeg in het tweede kwartaal voor een looptijd van 30 jaar de rente met bijna 13 basispunten. Deze stijging was minder hoog dan die van het eerste kwartaal van 2017, toen de rente voor dezelfde looptijd met ruim 40 basispunten steeg. De waarde van de beschikbare middelen nam in het tweede kwartaal af met EUR 4,1 miljard naar 1286,1 miljard. 

Hoogontwikkelde landen kanaliseren bijna 50% van waardestromen naar belastingparadijzen

Wereldwijd zijn slechts vijf landen verantwoordelijk voor het kanaliseren van 47 procent van de offshore-investeringen van multinationals richting belastingparadijzen. Bovenaan de lijst, die uitsluitend uit hoogontwikkelde landen bestaat, staan Nederland en Groot-Brittannië als doorstroomland voor respectievelijk 23 en 14 procent van alle offshore-investeringstromen vanuit belastingparadijzen. Dit blijkt uit een analyse van de onderzoeksgroep CORPNET van de Universiteit van Amsterdam.

Een Offshore Financial Center (OFC) is een jurisdictie (vaak een land) dat zakelijke en financiële diensten verleend aan bedrijven die niet in het rechtsgebied zijn gevestigd, op een schaal die veel groter is dan de economie van die jurisdictie. Het onderzoek is gemotiveerd door de populariteit van deze OFC’s onder grote multinationals om hun kapitaal over grenzen te verplaatsen en zo (legaal) hun belasting te verminderen. De mogelijke rol van Nederland als doorvoerland van investeringen vanuit OFCs is momenteel onderwerp van discussie, ondermeer bij de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale Constructies begin juli.

CORPNET wil het verhitte debat over belastingparadijzen en offshore-transacties transparanter maken. Eelke Heemskerk, universitair hoofddocent bij de afdeling Politicologie en hoofdonderzoeker van CORPNET: ‘Het is vreemd dat we nog steeds geen algemeen geaccepteerde definitie van OFC’s hebben, ondanks hun omstreden rol. Het bepalen wie nu een OFC is, wordt dan ook steeds sterker gepolitiseerd. We hebben daarom een team samengesteld van politicologen én informatici. Door deze samenwerking hebben we een nieuwe ‘big data’-gedreven benadering kunnen ontwikkelen die op een slimme manier de eigendomsstructuren van bedrijven analyseert, en meet hoe zij gebruikmaken van bepaalde landen en rechtsgebieden. We hebben daarvoor algoritmen ontwikkeld die het wereldwijde netwerk analyseren van 98 miljoen bedrijven en 71 miljoen eigendomsrelaties, met verrassende uitkomsten.’

Doorstroomlanden (conduit OFCs) zijn groen omcirkeld, de Sink OFCs rood. De grootte van een land is proportioneel aan de offshore investeringen die door het land lopen en de kleur proportioneel aan de mate waarin ze een sink OFC zijn (blauw = geen sink; rood = sink). The grootte van de pijlen is proportioneel aan de investeringsstroom tussen twee landen en de kleur aan de omvang (blauw = lager dan verwacht gegeven de omvang van de economie; rood = hoger dan verwacht).

Voorheen werd in onderzoek naar OFC’s vooral gekeken naar landelijke statistieken zoals Directe Buitenlandse Investeringen. Deze cijfers geven echter geen inzicht in hoe Offshore Finance van land naar land stroomt. De doorstroomlanden blijven daardoor onbekend. Met de netwerkanalyse op basis van gedetailleerde bedrijfsinformatie kan nu achterhaald worden waar investeringsstromen beginnen, waar ze eindigen en via welke tussenbestemmingen ze lopen. Op basis van deze informatie onderscheiden de onderzoekers twee soorten OFC’s: de sink-OFC’s (typische belastingparadijzen die buitenlands kapitaal aantrekken en vasthouden) en conduit-OFC’s (doorstroomlanden waarlangs disproportionele bedragen naar de belastingparadijzen worden gesluisd).

CORPNET laat zien dat er wereldwijd 24 van zulke sink-OFC’s zijn, waaronder de welbekende offshore-gebieden als Luxemburg, Hongkong, de Britse Maagdeneilanden, Bermuda, Jersey en de Kaaimaneilanden. Er zijn slechts vijf landen die als conduit-OFC’s opereren: Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Singapore en Zwitserland. Gezamenlijk sluizen deze landen 47% van de offshore-investeringen van bedrijven naar sink-OFC’s. Nederland en Groot-Brittannië zijn daarbij de grootste spelers met respectievelijk  23% en 14% aandeel, gevolgd door Zwitserland met 6%, Singapore met 2% en Ierland met 1%.

woensdag 26 juli 2017

Nepmail ‘ING’ hengelt naar TAN-codes

Klanten van ING opgelet: de e-mail over geblokkeerde TAN-codes die momenteel rondgaat is nep. TAN-codes zijn de cijferreeksen waarmee klanten van die bank bijvoorbeeld betalingen kunnen bevestigen. In combinatie met andere gegevens (zoals een gebruikersnaam en wachtwoord) kunnen kwaadwillenden misbruik maken van een rekening. Belangrijk is dus dat mensen niet op deze e-mail ingaan.

AFM legt boete op aan Florentis voor overtreding provisieverbod

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 19 mei 2017 een boete van 100.000 euro opgelegd aan Florentis Uitvaartverzekeringen N.V. (Florentis). De boete is opgelegd omdat Florentis aan een tussenpersoon provisie heeft betaald voor het bemiddelen in uitvaartverzekeringen. Hiermee heeft Florentis het provisieverbod overtreden.

Florentis heeft mee gewerkt aan een constructie die ertoe leidde dat het provisieverbod werd omzeild. Florentis heeft met een tussenpersoon afgesproken dat 4 werknemers op haar loonlijst werden geplaatst. Zij heeft een jaar lang de salariskosten van deze werknemers voldaan (voor een bedrag van €87.766). Het klantenbestand werd voor 1 euro gekocht van dezelfde tussenpersoon.

Feitelijk veranderde er nauwelijks iets. De werknemers bleven vanuit het kantoor van de tussenpersoon werken en werden aangestuurd door de tussenpersoon die overigens zelf ook werd betaald door Florentis (voor een totaalbedrag van €64.377). De AFM vindt daarom dat er sprake is van verkapte provisieverstrekking. Klanten zijn niet op de hoogte gesteld van deze afspraken.

De samenwerking tussen Florentis en de tussenpersoon heeft geduurd van 1 mei 2013 tot 8 mei 2014. Tot 8 mei 2014 beschikte Florentis over een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het uitoefenen van het bedrijf van natura-uitvaartverzekeraar. De vergunning van Florentis is door DNB ingetrokken.

De AFM meent dat in dit geval sprake is van een gemiddelde ernst van de overtreding en een gemiddelde verwijtbaarheid van de overtreder. De AFM vindt een boete van 100.00 euro voor Florentis in dit geval passend.

Door het provisieverbod bij onder meer uitvaartverzekeringen, betalen klanten hun financiële dienstverlener tegenwoordig rechtstreeks. Adviseurs en bemiddelaars mogen voor dit product geen vergoeding (provisie) meer ontvangen van de aanbieder. Het provisieverbod zorgt ervoor dat de adviseur of bemiddelaar zich volledig kan richten op de klant. Florentis heeft de band met de bemiddelaar juist laten bestaan.
 

VEH: Online hypotheek berekenen vaak onbetrouwbaar voor 55+

Veel websites van banken, verzekeraars en hypotheekketens zitten er bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers vaak tienduizenden euro’s naast. Vereniging Eigen Huis wil dat deze bedrijven hun rekenmodules direct verbeteren.

Vereniging Eigen Huis toetste 34 online hypotheek rekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens aan de officiële leennormen.

Ouderen met een pensioeninkomen zien vaak hypotheekbedragen die tot wel € 40.000 onder de officiële leennormen liggen. Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken. Van de 34 onderzochte rekentools geven 20 een fout antwoord en 6 geven geen resultaat. ABN AMRO, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24 geven wel correcte resultaten*. De vereniging deelt de uitkomsten van het eigen onderzoek met de AFM.

Werkzame 55-plussers met een bescheiden pensioenopbouw krijgen op 26 websites juist veel te hoge bedragen voorgerekend, tot wel € 93.000. Voor hen komt de teleurstelling als het hypotheekadvies uitwijst dat de maximum hypotheek veel lager is dan de eerste indicatie. Slechts 4 online rekentools komen tot een juist resultaat, 4 geven geen uitkomsten. Bij jongere mensen met een baan, voor wie AOW en pensioen nog niet in zicht zijn, kloppen de uitkomsten wel.

Vereniging Eigen Huis raadt 55-plussers daarom af om de online maximale hypotheektools van banken en adviesketens in te vullen waar geen vragen over de leeftijd worden gesteld. De vereniging roept de betreffende bedrijven op om hun hypotheekberekening direct te verbeteren.

Volgens Vereniging Eigen Huis worden veel 55-plussers al direct verkeerd voorgelicht over hun hypotheekmogelijkheden. Vanaf 56 jaar moet bij een hypotheekberekening rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Daarnaast gelden vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen. Als die niet worden gebruikt zijn de uitkomsten waardeloos. “Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten.” zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

dinsdag 25 juli 2017

ABN AMRO verlaagt particuliere spaarrentes

Per 31 juli a.s. verlaagt ABN AMRO de rente op particuliere spaarrekeningen. Klanten zijn hierover geïnformeerd. De rente op de populaire spaarvorm de Vermogens Spaarrekening bedraagt dan tot 0,30%. Dat was 0,35%. 

De rente op de vrij opneembare Direct Sparen rekening wordt verlaagd van 0,15% naar 0,10%. Ook de rente op andere spaarrekeningen met uitzondering van de KinderToekomst Spaarrekening en Royaal Rekening daalt met 5 basispunten.

De verlagingen zijn een gevolg van de rentestanden op de geld- en kapitaalmarkt. Meer informatie over hoe de spaarrente tot stand komt, kunt u vinden in dit bericht. Hier vindt u een overzicht van de actuele spaarrentes.

Aegon stopt met investering in onna-onna

In de komende maanden gaat Aegon gefaseerd stoppen met onna-onna, de speciaal op vrouwen gerichte bemiddelaar in auto- fiets- en woonverzekeringen. Deze dochter van Aegon is opgericht in 2008 en sinds 2014 is Aegon volledig eigenaar. 'We hoopten via onna-onna meer te leren over doelgroepenbenadering, goede klantenservice en innovatie. Dat is gelukt. Helaas blijven de bedrijfseconomische situatie en de verbetermogelijkheden van het businessmodel achter bij de verwachtingen. Daarom kiezen we voor een andere toekomst voor onna-onna.'

Aegon probeert door ventures innovatie in de verzekeringsmarkt te brengen. Zo is Aegon op dit moment onder meer betrokken bij Digido, Jumba en Romeo. Daarbij kijkt het bedrijf steeds zorgvuldig naar winstgevendheid en het groeiperspectief. Ook tegen de achtergrond van kostenbesparingen en strategie.

De ruim 25.000 klanten met een autoverzekering, behouden deze, met de specifieke onna-onna voorwaarden. Al vanaf augustus 2016 worden nieuwe onna-onna-klanten voor het betaalproces, de acceptatie en de schadeafhandeling vanuit de back-office van Aegon Schade Particulier bediend. Vanaf 1 november wordt de overige dienstverlening aan klanten overgenomen door de Aegon Klantenservice. De klant gaat hier geen nadelige gevolgen van ondervinden en wordt zorgvuldig geïnformeerd.

Op 1 november sluit het onna-onna kantoor in Amsterdam. onna-onna medewerkers zullen goed geïnformeerd worden over de persoonlijke gevolgen dan de beëindiging van deze bedrijfsactiviteit.

maandag 24 juli 2017

Rustige aandelenmarkt helpt BinckBank niet

Online broker BinckBank sluit het eerste halfjaar af met een gecorrigeerd netto-resultaat van 15,1 miljoen euro, fors minder dan de 16,2 miljoen een jaar eerder. Weliswaar toonden de markten over deze periode een stabiel beeld, maar de handelsactiviteit was ook minder groot.

De totale inkomsten over het eerste halfjaar van 2017 kwamen wel uiteindelijk 4 procent hoger uit op 75,3 miljoen.

In het eerste halfjaar van 2017 heeft BinckBank met de lancering van Binck Forward naar eigen zeggen versneld vormgegeven aan de uitrol van zijn nieuwe strategie. In Nederland is deze maand de marketingcampagne voor Binck Forward

Forse stijgingen autoverzekeringspremies

De prijzen van autoverzekeringen bereikten het afgelopen jaar ongekende hoogtes, met stijgingen tot wel 65 procent. Sommige verzekerden zagen hun premie verdubbelen. De Consumentenbond onderzocht de prijsverschillen.

Autoverzekeraars verhoogden hun prijzen voor nieuwe polissen gemiddeld met 16 procent. Vooral de prijs van de WA-dekking steeg. De uitschieters komen veelal van de kleinere maatschappijen. De Kilometerverzekering staat aan kop met een gemiddelde premiestijging van 62 procent.

Ook de prijzen van SNS, rijstijlpolis myJINI, Autoweek en Verzekeruzelf.nl gingen flink de lucht in met 35 tot 55 procent.

Bij de grote maatschappijen zoals ASR en Reaal stegen de prijzen nauwelijks of niet.

Verzekeraars maken soms een duidelijk onderscheid in leeftijd. Zo schotelt SNS oudere automobilisten (70 jaar of ouder) na een jaar 68 procent premieverhoging voor en jongeren (tot 26) 'slechts' 26 procent. 'Ervaren rijders' van 30 tot en met 65 jaar betalen bij Zelf dit jaar 28 procent meer.

Centraal Beheer verhoogde de premies relatief weinig, maar gooide wel de WA-premies voor jongeren en ouderen met 21 tot 25 procent omhoog.

Verzekeraars weigeren ook klanten vanwege hun leeftijd, zoals Aegon. Jongeren zorgen volgens de verzekeraar voor meer dan gemiddelde schade, dus kan er pas vanaf 31 jaar via internet een autoverzekering worden afgesloten. Zelf, Kilometerverzekering, Reaal (online) en Route Mobiel accepteren iemand pas vanaf 25 jaar.

Sommige consumenten komen wel heel slecht uit met hun verzekering. Zoals Kees Duijf, verzekerd bij Verzekeruzelf.nl. De premies van Verzekeruzelf.nl en Autoweek, beide onderdeel van Intrasurance, stegen met gemiddeld 35 procent, maar het maandbedrag van Duijf steeg in juli 2016 met bijna 100 procent. ‘In uw geval gaat de premie helaas fors omhoog’, aldus zijn verzekeraar. Duijf - al 27 jaar een brokkenvrije rijder - stapt over.

Centraal Beheer en Geldvoorelkaar.nl starten samenwerking

Centraal Beheer en Geldvoorelkaar.nl gaan geldvragers wijzen op het financiële risico van overlijden voor nabestaanden. Met een overlijdensrisicoverzekering willen partijen de financiële zekerheid voor de geldvrager en nabestaanden vergroten. En daarmee krijgt ook de gelduitlener, in geval van overlijden van de geldvrager, zijn geld terug.

Pieter Louter, directievoorzitter Centraal Beheer: 'Bij crowdfunding zijn zowel ondernemers (MKB) als particulieren betrokken. Dat past goed bij onze coöperatieve wortels. Bij onze zakelijke klanten zien we dat deze vorm van financiering een steeds grotere vlucht neemt. Tegelijkertijd zien we ook dat steeds meer particuliere klanten investeren via crowdfunding. Wij zien daarin ook voor ons een rol weggelegd. Graag helpen wij mensen met het regelen van hun financiële zekerheid. Daarom attenderen wij geldvragers nu met Geldvoorelkaar.nl op het risico van overlijden. Maar je kunt ook denken aan het risico van arbeidsongeschiktheid of andere bedrijfsrisico’s.'

vrijdag 21 juli 2017

Aantal uit de omloop genomen valse eurobiljetten gelijk aan vorig jaar

Het aantal valse eurobiljetten dat in Nederland in de eerste helft van 2017 is aangetroffen, ligt met 24.500 stuks op hetzelfde niveau als de eerste helft van 2016.

Wel fluctueren de aantallen onderschepte valse eurobiljetten gedurende het jaar. Zo is vergeleken met de tweede helft van 2016 sprake van een stijging van 9 procent. De twee meest vervalste coupures blijven de EUR 20 en EUR 50. Samen maken ze 87 procent uit van het totaal aantal valse eurobiljetten dat in Nederland uit de omloop is genomen.

Wereldwijd kwam het aantal valse eurobiljetten in de eerste helft van 2017 uit op 331.000 stuks . Vergeleken met de ruim 20 miljard echte eurobiljetten in omloop, blijft de kans op het aantreffen van een vals exemplaar klein. Daar komt bij dat de echtheid van een biljet slechts in enkele seconde te controleren is. Om te helpen kunnen winkeliers gebruik maken van detectieapparaten en voor het publiek heeft DNB een ‘Echt of vals’ app ontwikkeld.

DEGIRO zet groei door

Online broker DEGIRO groeide hard in het eerste halfjaar van 2017. Het aantal transacties liep op tot 6,9 miljoen. De omzet tot 19,3 miljoen. Zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2017 zijn winstgevend afgesloten.

In het eerste halfjaar zijn er meer dan 50.000 nieuwe rekeningen geopend. Het totaal aantal rekeningen groeide daarom tot boven de 190.000. Dit kwartaal is echter besloten om een correctie toe te passen over het gehele bestand voor rekeningen waarop nooit een storting is binnengekomen. Na deze correctie komt het totaal aantal geopende rekeningen uit op bijna 186.000.

Energiebesparende voorzieningen makkelijker te financieren met NHG

Het financieren van energiebesparende voorzieningen via een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vanaf nu makkelijker. Huizenkopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van deze voorzieningen aan te leveren.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, hoopt met deze aanpassing in haar voorwaarden woningverduurzaming te stimuleren. Dylan Dresens, directeur Beleid & Ontwikkeling van het WEW licht toe: “In Nederland bezitten circa 4,4 miljoen huishoudens een eigen woning, waarvan er 1,3 miljoen NHG hebben. Voor hen én voor alle toekomstige woningeigenaren hebben wij de weg naar energiebesparing met een verantwoorde hypotheek toegankelijker gemaakt. Op die manier willen wij als WEW een impactvolle bijdrage leveren aan de verduurzaming van woningen.”

Steeds meer mensen zijn overtuigd van het nut en de noodzaak om hun woning te verduurzamen met bijvoorbeeld extra isolatie of zonnepanelen. Woningeigenaren dragen zo hun steentje bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Bovendien zorgen veel energiebesparende maatregelen voor lagere woonlasten. Als diezelfde maatregelen ook nog leiden tot meer wooncomfort en misschien wel een hogere woningwaarde, is verduurzamen wel heel aantrekkelijk.

Voor woningverduurzaming bestaan al aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Zo mag er een hogere hypotheek worden afgesloten. De maximale hypotheek bij aankoop van een woning is 101% van de woningwaarde. Als de koper de woning wil verduurzamen, kan dit bedrag worden verhoogd tot 106% van de woningwaarde. Iedereen kan dus beschikken over een extra budget voor energiebesparende voorzieningen ter hoogte van 5% van de woningwaarde.

Natuurlijk moet aangetoond worden dat het geld daadwerkelijk voor energiebesparende maatregelen gebruikt wordt. Voorheen moest de aanvrager vooraf de offerte overleggen van de leverancier die de maatregel gaat uitvoeren. Dit bleek tijdrovend, in een toch al hectisch proces. In overleg met de markt en de overheid heeft het WEW vastgesteld dat ook een passende en verantwoorde hypotheek afgegeven kan worden op basis van een kostenspecificatie van de maatregel vooraf. De controle achteraf om vast te stellen of het geld daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen besteed is, blijft bestaan. Door deze aanpassing in de NHG Voorwaarden & Normen is het budget voor energiebesparende voorzieningen, dat tot op heden nog beperkt is gebruikt, toegankelijker geworden.

Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille

Steeds meer signalen wijzen erop dat de rente begint op te lopen, of tenminste niet verder onder het huidige nul-niveau meer zal zakken. Dat kan gevolgen hebben voor obligatiebeleggers, maar ook voor aandelenbeleggers. Het opnemen van verzekeraars in de aandelenportefeuille verlaagt het risico, want verzekeraars kunnen profiteren van hogere rentes.

Overheden over de hele wereld verlegden eind vorig jaar, vaak op advies van centrale banken, hun aandacht van bezuinigingen naar fiscale stimulering. Zorgen over deflatie (dalende prijzen) moesten worden weggenomen. Paul Brain, obligatie-specialist bij BNY Mellon, geeft in een recente publicatie aan dat centrale banken met hun ruime monetaire beleid voldoende hebben bijgedragen aan het economisch herstel.

donderdag 20 juli 2017

'Buitenlandse banken strijden om Nederlands spaargeld'

Terwijl Nederlandse banken met hun lage spaarrentes je spaargeld niet meer lijken te willen, zijn steeds meer buitenlandse banken juist erg geïnteresseerd in Nederlands spaargeld. Dit constateert vergelijkingssite Sparen.nl. De afgelopen drie maanden betraden vier buitenlandse banken de Nederlandse spaarmarkt via het spaarplatform van Savedo. Dit zijn twee Portugese banken, een bank uit Italië en eentje uit Slowakije. Deze banken bieden voor spaardeposito’s tot en met 5 jaar de hoogste rentes.

“Tegelijkertijd zien we dat de Estlandse Bigbank, die consequent de depositorente overzichten aanvoert, direct haar rentes verhoogde toen de nieuwe banken van Savedo erbij kwamen”, zegt Amanda Bulthuis van Sparen.nl. “Er is dus flinke concurrentie gaande om het Nederlandse spaargeld.”

Op dit moment worden de lijsten met depositorentes voor looptijden van 1 tot en met 5 jaar aangevoerd door buitenlandse banken. Hieronder een overzicht met de top 5-rentes per looptijd.

Dat de Nederlandse spaarmarkt voor buitenlandse banken nu zo aantrekkelijk is, komt door verschillende factoren, licht Eelco Habets, countrymanager Nederland van Savedo, toe. “De rentes in Nederland zijn heel laag. Hierdoor kunnen buitenlandse banken relatief goedkoop in Nederland spaargeld aantrekken. Daarnaast sparen Nederlandse huishoudens veel waardoor er een flink aanbod aan spaargeld is. ”

Ook Bigbank uit Estland ziet deze trend: “Nederlanders sparen graag terwijl de rentetarieven van Nederlandse banken richting nul gaan. Particuliere spaarders zijn dus op zoek naar een alternatief. Dit maakt de Nederlandse markt een interessante markt voor het aantrekken van spaargeld”, legt een woordvoerder uit.

Zowel Bigbank als de banken waar je kunt sparen via Savedo vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Dit betekent dat je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd is, net als in Nederland.

Er is de laatste jaren ook een grotere bereidheid ontstaan bij Nederlandse spaarders om te sparen in het buitenland, zien Bigbank en Savedo. Nu de rentes zo laag zijn, zijn spaarders in Nederland steeds vaker op zoek naar alternatieven. “En we merken dat nu we een jaar actief zijn in Nederland, spaarders steeds meer vertrouwd raken met ons concept, waardoor ze die stap naar het buitenland toch gaan zetten”, zegt Habets van Savedo.



UvA-economen kraken het Libor- en Euribor-schandaal als kartel

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en DIW Berlin, het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek, hebben het manipulatieschandaal rond het bepalen van Libor en Euribor rentes gekraakt als een mogelijk geval van ongeoorloofde kartelvorming. Tegen de gangbare opvatting in dat dit onmogelijk zou zijn, laten zij zien dat complete groepen van grootbanken in deze kartels betrokken kunnen zijn geweest. De onderzoekers stellen dat de rentebenchmarks kwetsbaar blijven voor kartelmechanismen, ook na de implementatie van recente en voorgestelde hervormingen.

Libor en Euribor zijn belangrijke rentetarieven tussen banken. Bij het Libor- en Euribor-schandaal werd gemanipuleerd met de rente die banken bij elkaar in rekening brengen als ze geld aan elkaar lenen. Sinds de ontdekking van het manipulatieschandaal in 2008 is de algemene aanname dat de Libor- en Euribor- schandalen slechts rogue traders betrof van een paar betrokken banken: enkele frauderende medewerkers die de rentestanden manipuleerden voor eigen gewin, mogelijk zelfs tegen het belang van hun werkgever in. De autoriteiten in de VS en EU hebben de schandalen dan ook behandeld als frauduleus gedrag in strijd met de bankcode en het beroepsgeheim. Alleen de Europese Commissie heeft een aantal van de grootbanken vervolgd voor kartelvorming onder de mededingingswet, Artikel 101 TFEU.

Tot op heden is niet bekend hoe dat kartel dan zou hebben gewerkt. Intussen verloopt private procesvoering wegens kartelschade langzaam, mede vanwege conceptuele rechtsvragen in de Verenigde Staten over of de Libor/Euribor-manipulaties wel onder de mededingingswet vallen.

In een nieuw onderzoeksrapport laten Nuria Boot (DIW Berlin), Timo Klein (UvA) en Maarten Pieter Schinkel (UvA) met kartel- en financieringstheorie zien hoe een continue rentekartel houdbaar kan zijn door preventieve portfolioveranderingen. Hiermee kunnen betrokken banken voorkomen dat hun portfolioposities te veel variëren en zij tegenstrijdige belangen hebben. Het uitwisselen van voorkennis faciliteert het kartel in het voorlopen op de markt en het verminderen van eventuele tegenstrijdige belangen. Door het kartel aangewezen banken manipuleren vervolgens specifieke transacties, om zo tot optimale rentestanden te kunnen komen. Omdat het kartel door fluctuerende belangen niet altijd in staat is om tot een stabiele samenwerking  te komen, is er zo nu en dan een tijdelijke terugval naar niet-coöperatief gedrag, waarbij de banken (min of meer) eerlijk hun rentestanden doorgeven.

De rentes blijven dus ook vandaag nog kwetsbaar voor gezamenlijke manipulatie, zelfs na de invoering van alle voorgestelde hervormingen van Libor en Euribor, die gedurende 2017 gepland staan. Periodes van hogere volatiliteit in rentestanden kunnen een indicatie zijn van samenzwering.

Standaard informatiemodel voor kapitaal- en premieovereenkomsten

Staatssecretaris Klijnsma van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een standaard informatiemodel vastgesteld waarmee pensioendeelnemers aan kapitaal- en premieovereenkomsten vanaf 1 januari 2018 eenduidig informatie ontvangen. Het Verbond van Verzekeraars heeft het model ontwikkeld voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het ministerie hierover geadviseerd.

Sinds de inwerkingtreding van de Wet Verbeterde Premieregeling (Wvp) hebben deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst bij hun pensionering de keuze tussen een vast en variabel pensioen. Bij het bieden van deze mogelijkheden moeten pensioenuitvoerders aan hun deelnemers relevante informatie geven over de gevolgen en risico’s.

De AFM heeft positief geadviseerd: een vergelijkbaar model is van groot belang voor deelnemers. Karina Raaijmakers (hoofd Toezicht Verzekeren en Pensioenen): "Pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen stellen met dit standaardmodel deelnemers in staat om vaste en variabele pensioenen, bij verschillende pensioenuitvoerders, te vergelijken. Het model zorgt ervoor dat deelnemerspecifieke informatie op een vergelijkbare wijze wordt gepresenteerd. Hierdoor past het bij de beweging die we zien naar informatie die steeds meer aansluit bij de situatie van de individuele deelnemer. De sector heeft bij het ontwikkelen van het standaardmodel nauw samengewerkt met een consumentenplatform."

Alle informatie die pensioenuitvoerders geven in het model moet correct, duidelijk en evenwichtig zijn. Van belang is dat het inzicht biedt in de keuzemogelijkheden voor deelnemers. De Autoriteit Financiële Markten is zich er goed van bewust dat informatie alleen, deelnemers doorgaans niet zal activeren tot het maken van een passende keuze. Het zichtbaar maken van relevante besliscriteria in persoonlijke informatie, kan voor bepaalde deelnemers wel een hulpmiddel zijn.

woensdag 19 juli 2017

Woekerpolis.nl krijgt ongelijk in woekerpoliszaak

(Foto: FaceMePLS)
De vorderingen in een collectieve actie van Vereniging Woekerpolis.nl en andere claimorganisaties tegen de verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) zijn door de rechtbank afgewezen. Nationale-Nederlanden (NN) heeft volgens de rechtbank in het algemeen voldoende informatie gegeven over de premies en kosten van de beleggingsverzekering Flexibel Verzekerd Beleggen (FVB). 

NN heeft volgens de destijds geldende regels ook voldoende gewaarschuwd voor de beleggingsrisico's, staat in het vonnis.

De Vereniging Woekerpolis.nl is zeer verbaasd over het oordeel van de rechtbank en vindt het onbegrijpelijk dat haar vorderingen zijn afgewezen. Het vonnis staat volgens de vereniging haaks op uitspraken die de afgelopen maanden zijn gedaan door het gerechtshof Den Bosch, de rechtbank Den Haag en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Voorzitter Ab Flipse: 'Wij gaan in hoger beroep. Wij hebben sterke argumenten en zijn ervan overtuigd dat dit vonnis in hoger beroep geen stand houdt.'

Groningse studenten hoeven geen college meer te missen dankzij Tikkie app

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat als eerste onderwijsinstelling haar studenten een Tikkie sturen, waarmee ze hun collegegeld nog op tijd kunnen betalen. Doel is dat minder studenten colleges missen vanwege een betalingsachterstand.

De RUG incasseert het collegegeld van studenten periodiek, maar ziet dat een deel daarvan wordt gestorneerd. Als een student daardoor een betaalachterstand oploopt kan het gebeuren dat hij/zij geen toegang meer heeft tot colleges of online studiemateriaal. Met de introductie van Tikkie als betaalmethode wil de RUG dit probleem voor haar studenten aanpakken.

Tikkie is populair onder studenten voor het onderling terugvragen van voorgeschoten bedragen, bijvoorbeeld voor lunches, borrels of cadeaus. De RUG verwacht dat studenten een Tikkie via SMS sneller zullen lezen en betalen (of doorsturen naar hun ouders om te laten betalen).

In februari van dit jaar startte luchtvaartmaatschappij Transavia al een proef om klanten te laten betalen via Tikkie. Reizigers kunnen bijvoorbeeld extra beenruimte of kofferruimte bestellen en via Tikkie afrekenen. Tikkies daarvoor worden gemiddeld binnen iets meer dan een uur en een kwartier betaald.

Grote en gespecialiseerde pensioenfondsen hebben betere onderhandelingspositie bij alternatieve beleggingen

Pensioenfondsen maken veelal gebruik van externe vermogensbeheerders. Daarbij spreken partijen vaak een prestatievergoeding af. Onderzoek van DNB toont aan dat grotere en meer gespecialiseerde pensioenfondsen meer gebruik maken van prestatievergoedingen. Bovendien betalen zij minder prestatievergoeding voor dezelfde prestatie van een vermogensbeheerder. Dit geldt in het bijzonder bij alternatieve beleggingscategorieën. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat deze pensioenfondsen een betere onderhandelingspositie in deze markt hebben door hun schaalgrootte of expertise in vergelijking tot kleinere en minder gespecialiseerde fondsen.

Nederlandse pensioenfondsen betalen omvangrijke prestatievergoedingen aan vermogensbeheerders. Een prestatievergoeding is een extra beloning die een vermogensbeheerder krijgt als deze een rendement realiseert boven een bepaalde drempelwaarde of benchmark. Dit type vergoedingen komt met name voor bij actieve beleggingsstrategieën en bij alternatieve beleggingscategorieën zoals hedgefondsen en private equity. Nederlandse pensioenfondsen betaalden in 2015 in totaal 1,5 miljard euro aan dergelijke prestatievergoedingen. Dit wordt gefinancierd uit het extra rendement dat deze beleggingen opleveren.

De hoogtes van de prestatievergoedingen verschillen per beleggingscategorie. Voor private equity en hedgefondsen worden doorgaans hoge prestatievergoedingen betaald. Over de jaren 2012-15 werd per jaar gemiddeld 0,69 procent van het in de betreffende categorie belegde vermogen betaald voor private equity en 0,87 procent voor hedgefondsen, zoals zichtbaar in de tabel. Voor de traditionele beleggingscategorieën was de gemiddelde prestatievergoeding slechts enkele honderdsten van een procent. De tabel laat ook zien dat Nederlandse pensioenfondsen over deze periode van vier jaar een gemiddeld totaal rendement hebben gehaald van 9,72 procent. Het overrendement, dat is het totaal rendement minus alle beleggingskosten (zoals prestatievergoedingen) en het rendement op een benchmark, was met 1,40 procent het hoogste voor private equity.

Oplichters vragen pincode

De politie blijft aangiftes ontvangen van slachtoffers van een oplichter die bij hen aan de deur komt. Met verschillende smoezen maakt hij de pinpas en pincode afhandig.

De oplichter belt aan en beweert bijvoorbeeld dat er nog een klein bedrag openstaat wegens een eerdere bezorging. Het zou gaan om enkele euro’s. Of de ‘bezorger’ brengt een bos bloemen, waarvoor het slachtoffer nog even verzendkosten moet betalen. In de meeste gevallen zou de oplichter kleding dragen van PostNL.

Het bedrag kan alleen worden betaald door te pinnen. Contact geld wordt niet geaccepteerd. Wanneer het slachtoffer wil betalen, weigert het pinapparaat. De oplichter biedt aan te helpen en neemt de pinpas in zijn hand. Wat de gedupeerde vervolgens niet doorheeft, is dat hij een andere pinpas terugkrijgt. De oplichter neemt stiekem de pinpas van het slachtoffer mee. Omdat hij de pincode al heeft afgekeken kan hij de rekening van het slachtoffer plunderen.

dinsdag 18 juli 2017

Minder plofkraken in eerste zes maanden 2017

Het aantal plofkraken is in het eerste halfjaar van 2017 met ruim 40% gedaald ten opzichte van de laatste zes maanden van 2016 en kwam uit op 38.

Ondanks de daling houden banken zorgen over het toenemend geweld dat gepaard gaat met een plofkraak: Bij 95% van de aanvallen werd gebruik gemaakt van een vast explosief. Daarom blijven banken maatregelen nemen om te voorkomen dat plofkraken plaatsvinden en wordt nauw samengewerkt met de politie om de pakkans te vergroten.

Banken hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in preventieve en repressieve maatregelen. Naast maatregelen om te voorkomen dat een plofkraak plaatsvindt, is ook ingezet op maatregelen die de opsporing van de daders vergemakkelijkt, zoals het direct alarmeren van de politie, cameradetectie en inktsystemen. Door het toenemend geweld hebben banken in de afgelopen periode ook veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen, gericht op de veiligheid van omwonenden. Zo zijn er op basis van risicoanalyses tientallen geldautomaten uit het straatbeeld verdwenen. Uiteraard hebben banken daarbij oog voor het beschikbaar blijven van contant geld.

Zolang er in de samenleving behoefte is aan contant geld hebben banken de maatschappelijke verantwoordelijkheid om geld via automaten bereikbaar te houden. Vanwege teruglopend gebruik van contant geld en toenemend geweld van criminelen tegen geldautomaten, verwijderen banken nu individueel op sommige plekken automaten. Als deze trend voortzet, kan de toegankelijkheid en beschikbaarheid van contant geld in het gedrang komen. Banken lieten daarom eerder weten te onderzoeken of zij hun geldautomatennetwerk kunnen samenvoegen. Op die manier kan gekeken worden hoe er met minder geldautomaten, toch een optimaal en veilig netwerk wordt geborgd.

AFM wil duidelijkheid over verschillen tussen sparen en beleggen in vergelijkende reclames

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet momenteel veel reclames waarbij beleggen wordt gepresenteerd als alternatief voor sparen. De AFM wil dat aanbieders van beleggingsproducten duidelijk zijn over de verschillen tussen sparen en beleggen en dat de risico’s worden benoemd.

Vanwege de lage rentestand worden spaarders in veel reclames aangespoord met hun spaargeld te gaan beleggen. Er worden bijvoorbeeld vergelijkingen gemaakt tussen het rendement op beleggingen en de spaarrente, waarbij onvoldoende duidelijk wordt wat de verschillen tussen de 2 typen producten zijn.

De AFM vindt het belangrijk dat er in deze reclames duidelijk wordt gemaakt wat de risico’s van beleggen ten opzichte van sparen zijn. De waarde van beleggingen kan immers fluctueren waardoor een belegger zijn inleg ook kan verliezen. De AFM wil dat consumenten op basis van de juiste uitgangspunten een keuze maken voor een type product of dienst en wijst aanbieders van beleggingsproducten er daarom op dat de informatie in reclames correct en duidelijk moet zijn. Vergelijkende reclames mogen een consument niet misleiden. De informatie moet daarbij op een begrijpelijke, vindbare en evenwichtige wijze worden gepresenteerd. Voor misleidende reclames kan de AFM een maatregel opleggen.

maandag 17 juli 2017

ABN AMRO benoemt senior manager in Noord-Amerika

ABN AMRO heeft Eelke Oosterhuis benoemd tot Head of Basic Materials North America. Stefan Ras neemt de huidige rol van de heer Oosterhuis over als Head of Energy Asia.

Eelke Oosterhuis (45) werkt sinds 2007 bij ABN AMRO, waar hij in New York begon. Daarvoor was hij bijna 10 jaar werkzaam bij ING Structured Finance. In 2010 keerde hij terug naar Nederland als Executive Director of Capital Structuring & Advisory. In 2011 werd de Eelke Oosterhuis Head of Energy Clients Asia.

Maarten Terlouw, CEO Americas and Natural Resources bij ABN AMRO: ‘Onze ambitie voor deze regio is om onze relevantie voor klanten verder uit te bouwen in de sectoren waarin we al actief zijn. Met Eelke Oosterhuis in ons team heb ik er alle vertrouwen in dat we erin zullen slagen om de positie van ABN AMRO in basismaterialen in Noord-Amerika te versterken’.

ABN AMRO bedient van oudsher internationale klanten op terreinen waarop de bank een toonaangevende positie inneemt, onder meer in energie- en grondstoffenfinanciering, vervoer en clearing. Zoals in augustus 2016 aangekondigd, wil de bank vanuit deze basis haar activiteiten uitbreiden in specifieke sectoren in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, de regio Azië-Pacific en in Noordwest-Europa.

Deze ambitie betreft ook groei en financieringsactiviteiten in de bestaande sectoren van de bank, evenals in aanpalende markten als Food & Agriculture en Basic Materials. Het Basic Materials-team gaat zich richten op grote (internationale) spelers in de sectoren metaal- en mineralenmijnbouw, chemische producten en bouwmaterialen als cement, asfalt, glas en bakstenen.

'Geld maakt niet veel gelukkiger'

Het bezitten van veel geld maakt niet veel gelukkiger. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson blijkt dat vermogende Nederlanders vrijwel net zo gelukkig met hun leven zijn als Nederlanders die niet vermogend zijn. Vermogenden geven hun leven gemiddeld het rapportcijfer 8, terwijl de gemiddelde Nederlander zijn leven met een 7,7 beoordeelt. Vermogenden en niet-vermogenden vinden zichzelf bovendien nagenoeg even succesvol. Eerstgenoemde groep beoordeelt hun succes gemiddeld met het cijfer 7,6 en niet-vermogende Nederlanders met een 7,2. 

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders met vermogen minder vaak werkzaam zijn dan landgenoten die niet over vermogen beschikken. Van de vermogenden werkt 60 procent en van de niet-vermogenden 68 procent. Maar de vermogenden die werken, doen dat gemiddeld meer uren per week dan Nederlanders zonder vermogen. Eerstgenoemde groep is gemiddeld 37 uur per week werkzaam en de gemiddelde Nederlander werkt 33 uur.

Fitness, wielrennen en hardlopen zijn bij vermogenden én niet-vermogenden de populairste sporten. Golf en tennis worden respectievelijk 2 en 3 keer zo vaak beoefend door vermogenden dan door de gemiddelde Nederlander. Het favoriete eten van beide groepen is de Hollandse pot. Bij niet-vermogenden is Italiaans de absolute nummer twee, waar vermogenden na het Hollandse eten liever voor een bezoek aan de Chinees kiezen.

Facebook is veruit het populairste social mediakanaal in Nederland. Ongeveer 3 op de 4 Nederlanders is actief op het platform. Ook bij vermogenden is Facebook het meest gebruikte social mediakanaal, maar wel stukken minder dan door de gemiddelde Nederlander. Net iets meer dan de helft van de vermogenden (52 procent) zit op Facebook. Vrijwel net zo veel vermogenden gebruiken LinkedIn (47 procent), dat ook onder de niet-vermogenden de onbetwiste nummer twee is (36 procent).

vrijdag 14 juli 2017

Schatzoeken naar gratis bitcoins in Amsterdam

Amsterdam krijgt zaterdag 15 juli bezoek van de mysterieuze Bitcoin Man. Die plakt op 75 plaatsen in de stad stickers en posters waar mensen gratis bitcoins kunnen uploaden met hun smartphone.

Met de speurtocht naar de digitale schat wil BTC.com laten zien hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om bitcoins te kopen, bijvoorbeeld via iDEAL, en ermee te betalen. In totaal wordt verspreid over de stad voor 2000 euro aan bitcoins verstopt, in bedragen variërend van 5 tot 500 euro.

Het Chinese BTC.com nam vorig jaar de Amsterdamse startup Blocktrail over en heeft met de BTC.com Bitcoin Wallet app een eenvoudige app gelanceerd, die zowel op de smartphone als op de computer te gebruiken is als veilige portemonnee voor bitcoins. Gebruikers kunnen daarmee bitcoins kopen en ermee betalen bij alle winkels en bedrijven die de digitale munt accepteren. Binnenkort kunnen ze op hun wallet app met behulp van iDEAL via hun eigen bankrekening bitcoins kopen.

De Bitcoin Man - in zwart pak, met gouden masker, schoenen en stropdas - wordt zaterdag 15 juli ingezet om de wallet app te promoten. Deelnemers aan het schatzoeken moeten de wallet app downloaden op hun telefoon. Daarna kunnen ze de QR-codes op de 75 posters en stickers die de Bitcoin Man in de stad heeft opgehangen scannen en zo het bedrag op hun rekening laten bijschrijven.

Start pilot rondom duurzame bespaarmogelijkheden koopwoningen

Hypotheek Visie, Wij Wonen Duurzaam en het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) slaan de handen ineen om een duurzaam huis voor iedereen mogelijk te maken. De organisaties starten een pilot om klanten te motiveren over te gaan tot verduurzaming van hun woning. In de pilot krijgen huizenkopers met De Woonlastenverlager inzicht in de duurzame (bespaar)mogelijkheden voor hun nieuwe woning én de financiering hiervan.

Duurzame energiebronnen hebben de toekomst. Steeds meer huiseigenaren kijken kritisch naar hun energieverbruik en bespaarmogelijkheden. Je huis duurzaam maken is aantrekkelijk. Energielasten kunnen omlaag, het milieu wordt ontzien en het comfort in het huis gaat erop vooruit. Bovendien kan  de waarde van een huis stijgen als het energielabel opschuift. Om snel inzicht te krijgen of het proces naar een duurzaam huis interessant en mogelijk is, heeft Wij Wonen Duurzaam De Woonlastenverlager ontwikkeld.

Remco Kamer, directeur van Wij Wonen Duurzaam: “Met De Woonlastenverlager bieden we een helder overzicht van de maatregelen die je kunt nemen om je huis op een slimme manier van het huidige energielabel naar een label A woning te krijgen”.

Hypotheek Visie biedt klanten De Woonlastenverlager aan voor een gereduceerd tarief. Hiermee wordt verder gekeken dan alleen het regelen van de hypotheek. Anton Vanden Bol, algemeen directeur Hypotheek Visie: “We helpen klanten met een compleet financieel plan. Ons motto ‘Je woont toch om te leven!’ betekent concreet dat een financieel adviseur niet alleen kijkt naar je financiële situatie, maar samen met jou in kaart brengt wat lekker leven voor jou betekent. En daar horen zo laag mogelijke maandlasten op een duurzame manier ook voor steeds meer mensen bij.”

Nog tot het einde van dit jaar kun je 101% van de woningwaarde lenen voor een hypotheek. Als je investeringen doet voor verduurzaming van je huis, kan dit bedrag worden verhoogd tot 106% van de woningwaarde. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet je momenteel vooraf offertes overleggen van de partij die de energiebesparende maatregel gaat uitvoeren. Voor deze pilot vereenvoudigt het WEW, de organisatie achter NHG, deze voorwaarde en volstaat een kostenspecificatie, bijvoorbeeld op basis van De Woonlastenverlager.

De Woonlastenverlager wordt in eerste instantie aangeboden bij een aantal Hypotheek Visie vestigingen. Gedurende de pilot wordt bekeken hoe deze wordt ontvangen door de klant. Bij succes wordt De Woonlastenverlager bij alle vestigingen uitgerold en aangeboden. Tegelijkertijd werkt het WEW samen met geldverstrekkers aan het vereenvoudigen van het acceptatieproces. Hoe meer partijen hierin aansluiten, des te interessanter het aanbod voor de klant wordt.

Rabo Impactlening breidt uit

De vraag naar de Rabo Impactlening blijft onverminderd hoog. Daardoor krijgt de lening met rentekorting voor bedrijven met een positieve impact wederom een vervolg.

Sinds de start van de Rabo Impactlening eind 2015 is door diverse duurzame koplopers in Nederland geïnvesteerd in de toekomst van hun onderneming. Zij zijn actief in allerlei sectoren en projecten en leveren bovendien een bijdrage aan duurzame ontwikkeling en vitale gemeenschappen.

De eerste twee tranches, van in totaal 150 miljoen euro van de EIB, zijn volledig benut door 140 MKB- en midkap bedrijven. Met de derde tranche van 200 miljoen euro kunnen naar verwachting nog eens 200 MKB- en midkap bedrijven een volgende stap zetten richting een duurzame en circulaire economie.

Daarnaast introduceert de bank samen met de Council of Europe Development Bank (CEB) de Rabo Impactlening Zorg en Onderwijs met een totale omvang van 100 miljoen euro voor eerstelijns zorg en primair- en voorgezet onderwijs, twee sectoren die van groot belang zijn voor het behoud van vitale gemeenschappen in Nederland.

De nieuwe Rabo Impactlening Zorg en Onderwijs is gericht op twee sectoren die van grote sociale waarde zijn voor Nederland. ‘Dankzij het partnerschap met de CEB gaan we ook organisaties met een sociale impact in eerstelijns zorg en primair- en voorgezet onderwijs versterken,’ vertelt Bas Rüter. ‘Voor hen lanceren we de Rabo Impactlening Zorg en Onderwijs. Er is een tranche van 100 miljoen beschikbaar, daarmee verwachten we ruim 100 projecten te kunnen financieren. De rentekorting die klanten ontvangen kan oplopen tot 0,80%.’

donderdag 13 juli 2017

Eerste deelnemers Stichting Renteswapschadeclaim ontvangen schadevergoeding

Deze week ontvangen de eerste deelnemers van de stichting Renteswapschadeclaim compensatie van de Deutsche Bank voor geleden schade voortkomend uit renteswaps. Met de uitbetalingen is een begin gemaakt met de uitvoering het Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK).

ABN AMRO Bank en Rabobank hebben toegezegd nog dit kwartaal te starten met het doen van compensatievoorstellen. ING Bank start pas vanaf het vierde kwartaal.

De stichting controleert voor alle deelnemers de schadevoorstellen van de banken op juistheid en werkt daartoe samen met een extern schade-expertisebureau. Over de juistheid van de tot nu toe ontvangen compensatievoorstellen doet de stichting geen mededelingen in het belang van de voortgang van het proces.

Het UHK beoogt bezitters van renteswaps volgens vaststaande kaders te compenseren voor geleden schade bij renteswaps. De eerste versie van het UHK is gepubliceerd op 5 juli 2016. In de vijf maanden daarna is er door de Derivatencommissie, AFM, banken en belangenorganisaties flink gesleuteld aan de interpretatie en uitvoerbaarheid van het UHK. Dit heeft geleid tot een veel uitvoerigere definitieve versie. Op 19 december 2016 is dit definitieve Herstelkader gepubliceerd.

VEB: ECB zal zich niet laten stoppen door zelfopgelegde limiet opkoopprogramma

Het opkoopprogramma van de ECB begint te knellen door een tekort aan schuldpapier, schrijft beleggersvereniging VEB. Dit heeft de speculatie dat het einde van het programma dit najaar zal worden aangekondigd nog eens extra gevoed. 

Het heeft er volgens de beleggersvereniging alle schijn van dat er een soort schaarste van opkoopbare leningen aan het ontstaan is. Dat is bijvoorbeeld te zien in het langzaam scheeftrekken van de verhoudingen in het opkoopprogramma.

In principe is het de bedoeling dat er naar rato van de deelname in het kapitaal van de ECB wordt ingekocht. De laatste maanden is de doelstelling schuldpapier van Portugal, Ierland en Duitsland echter niet gehaald en is dit gecompenseerd met aankopen van extra Italiaanse en Franse leningen.

Onderlinge verzekeraars lanceren Strategische Agenda

Onderlinge verzekeraars lanceren vandaag een toekomstsplan om hun positie voor de langere termijn te behouden en te versterken. De Strategische Agenda die de onderlinge en coöperatieve verzekeraars hebben opgesteld richt zich op innovatie, promotie, samenwerking en digitalisering.

Dat krijgt concreet vorm door het instellen van twee taskforces, die het ‘onderlinge gedachtegoed’ promoten en plannen in gang zetten om de administratieve lastendruk te verlagen.

De Strategische Agenda voor onderlinge verzekeraars is gebaseerd op de studie ‘De onderlinge verzekeraar in 2025’. Deze studie brengt in kaart wat de sterke en zwakke kanten van onderlinge verzekeraars zijn.

De bijbehorende toekomstagenda is tijdens de jaarlijkse Coöperatiedag van het POV aangeboden aan AFM-bestuurder Femke de Vries.

De marktaandelen van onderlinge verzekeraars, zeker in de schadehoek, laten een gestage groei zien: kijkend naar bruto premies vertegenwoordigen onderlinge verzekeraars een kwart van de markt.

Nieuwe kapitaaleisen, toezicht en regelgeving doen echter een zwaar beroep op het verandervermogen van onderlinge verzekeraars. Dat geldt ook voor digitalisering: oudere klanten sluiten nog graag een verzekering op kantoor af, jongeren doen dat online – al dan niet via prijsvergelijkers. Onderlinge verzekeraars zullen digitaal moeten innoveren om in de toekomst ook sterk te staan, maar dit vraag om forse investeringen voor relatief kleine bedrijven.

In de SEO-studie staat een aantal toekomstscenario’s genoemd. De onderlinge verzekeraars willen inzetten op het scenario ‘Verenigd Vooruit’. Samenwerking is een cruciaal onderdeel van dit scenario.

woensdag 12 juli 2017

AFM legt boete op aan Lexon Capital S.L. voor marktmanipulatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een bestuurlijke boete van 10.000 euro opgelegd aan de Spaanse vennootschap Lexon Capital S.L. (Lexon). Dit omdat Lexon de koers van 4 aan Euronext Amsterdam genoteerde aandelenfondsen heeft gemanipuleerd.

De handelwijze van Lexon had (een gevaar voor) misleidende signalen met betrekking tot de koersvorming tot gevolg. Ook zijn de koersen van de aandelen door Lexon op een kunstmatig niveau gebracht.

Lexon heeft volgens de waakhond op de volgende manier de markt gemanipuleerd: na op een laag koersniveau aandelen in een fonds te hebben gekocht, legde Lexon kleine orders in tegen steeds hogere prijzen. Hierdoor werden beleggers ertoe bewogen steeds hogere bied- en laatprijzen af te geven als gevolg waarvan de koers steeg. Op die hogere koers wist Lexon vervolgens haar aandelen met winst te verkopen.

Bij het vaststellen van de hoogte van de boete houdt de AFM rekening met de draagkracht van de overtreder.

Else Bos benoemd tot directielid DNB

Else BosOp aanbeveling van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de minister van Financiën Else Bos voorgedragen aan de Kroon als directielid van DNB, met het functieprofiel voorzitter toezicht. Zij is bij koninklijk besluit benoemd voor een termijn van zeven jaar.

Bos (1959), afgestudeerd econometrist, is sinds 2013 CEO van pensioen-uitvoeringsorganisatie PGGM, waar ze in 2002 in dienst trad. Daarvoor was zij bijna twintig jaar werkzaam in de bancaire sector.

Als voorzitter toezicht wordt zij eerstverantwoordelijke voor het toezichtbeleid en fungeert tevens als primair extern aanspreekpunt voor toezichtaangelegenheden.

Bos start 1 mei 2018 bij DNB voor een inwerkperiode van twee maanden en zal in die periode haar kennis van de taken van DNB verdiepen, onder andere in gesprekken met de voorzitter toezicht.

Mobiel bankieren zorgt voor meer betrokkenheid bij geldzaken

Nederlanders zijn door mobiel bankieren meer betrokken geraakt bij hun geldzaken. Bijna de helft is door mobiel bankieren vaker met zijn bankzaken bezig en 68 procent geeft aan meer inzicht te hebben in zijn financiën.

Dat blijkt uit de ING Digitale Monitor, een onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders.

Het regelen van je bankzaken met je stem is voor veel Nederlanders nog onbekend terrein. Slechts één op de tien Nederlanders weet dat dit mogelijk is. Van alle mensen die gebruikmaken van spraaktechnologie, zet 9 procent dit in om te bankieren. 36 procent van de Nederlanders maakt gebruik van een mobiel bankieren app, bijvoorbeeld om hun saldo te checken.

Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de Nederlanders een mobiel bankieren app gebruikt om zijn of haar bankzaken te regelen en meer dan een derde van deze groep doet dit dagelijks. Mensen gebruiken mobiel bankieren vooral om hun saldo te checken, bij- en afschrijvingen te bekijken en het overboeken van geld.

dinsdag 11 juli 2017

Europees Pensioen?

De Europese Commissie heeft een voorstel gepubliceerd om een zogenoemd pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) mogelijk te maken.

De Europese Commissie wil daarmee consumenten meer mogelijkheden bieden om vermogen op te bouwen voor hun oudedag.

Het Verbond voor Verzekeraars onderschrijft in grote lijnen de doelstellingen achter het voorstel: het bijdragen aan goede oudedagsvoorziening in Europa, het vereenvoudigen van grensoverschrijdende arbeid, het aantrekken van kapitaal en het versterken van de markt voor oudedagsproducten.

PEPP's hebben enkele gestandaardiseerde kenmerken, ongeacht in welk land van de Europese Unie ze worden aangeboden. “Uitdaging is om het product te laten aansluiten op de soms sterk uiteenlopende situaties in de individuele lidstaten en te waarborgen dat verschillende typen aanbieders tegen vergelijkbare voorwaarden kunnen concurreren”, meent het Verbond.

ABN AMRO beëindigt World Citizen Services

ABN AMRO heeft besloten het World Citizen Services (WCS)-concept te beëindigen. WCS bedient via private bankingkantoren in Marbella (Spanje) en Valbonne (Frankrijk) klanten met een tweede huis in deze landen. 

De kantoren in Valbonne en Marbella worden gesloten. Het besluit is genomen in het licht van de in augustus 2016 aangekondigde aangescherpte strategie van de bank.

De desbetreffende klanten zijn geïnformeerd. Voor deze klanten zijn de gevolgen minimaal, aangezien ABN AMRO hun accounts blijft beheren. ABN AMRO heeft vier medewerkers in Marbella en vier in Valbonne.

Symbid claimt 27 procent marktaandeel voor durfkapitaal crowdfunding

Symbid claimt dat het in de eerste helft van 2017 goed was voor 27 procent van alle durfkapitaal crowdfunding in Nederland. Durfkapitaal crowdfunding is ook de eerste helft van 2017 weer verder gegroeid naar 10.4 miljoen euro.

Bij deze vorm van crowdfunding halen ondernemers financiering op in ruil voor een aandeel in hun bedrijf.

Het gemiddeld opgehaalde bedrag per campagne was in de eerste helft van 2017 ruim 250.000 euro. Dat ligt een stuk hoger dan de totale markt voor crowdfunding, wat in de eerste helft van 2017 97.000 euro bedroeg.

Symbid ziet een duidelijke groei in het gemiddeld geïnvesteerde bedrag. Dit groeide met ruim 16 procent van 900 euro in 2016 naar 1047 euro in de eerste helft van 2017.

Invulling van de erfpachtherziening Amsterdam bekend

De gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met het nieuwe erfpachtstelsel. Inwoners van de stad kunnen voortaan eeuwigdurende erfpacht afkopen of jaarlijks betalen.

Erfpachters krijgen tot 2020 de tijd om onder de gunstiger voorwaarden over te stappen.

Als klanten willen overgaan tot afkoop van de jaarlijkse erfpachtcanon, dan kunnen zij zich wenden tot hun bank. Banken zullen de aanvragen in behandeling nemen.

Banken zullen de afkoopmogelijkheden en de financiering daarvan beoordelen zoals dat op dit moment ook gebeurt bij reguliere financieringsaanvragen, namelijk op basis van de LTV normen (hoogte hypotheek ten opzichte van waarde woning) en LTI normen (hoogte hypotheek ten opzichte van inkomen), zekerheid (actuele taxatie) en bestendigheid.