Het aantal plofkraken is in het eerste halfjaar van 2017 met ruim 40% gedaald ten opzichte van de laatste zes maanden van 2016 en kwam uit op 38.
Ondanks de daling houden banken zorgen over het toenemend geweld dat gepaard gaat met een plofkraak: Bij 95% van de aanvallen werd gebruik gemaakt van een vast explosief. Daarom blijven banken maatregelen nemen om te voorkomen dat plofkraken plaatsvinden en wordt nauw samengewerkt met de politie om de pakkans te vergroten.
Banken hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in preventieve en repressieve maatregelen. Naast maatregelen om te voorkomen dat een plofkraak plaatsvindt, is ook ingezet op maatregelen die de opsporing van de daders vergemakkelijkt, zoals het direct alarmeren van de politie, cameradetectie en inktsystemen. Door het toenemend geweld hebben banken in de afgelopen periode ook veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen, gericht op de veiligheid van omwonenden. Zo zijn er op basis van risicoanalyses tientallen geldautomaten uit het straatbeeld verdwenen. Uiteraard hebben banken daarbij oog voor het beschikbaar blijven van contant geld.
Zolang er in de samenleving behoefte is aan contant geld hebben banken de maatschappelijke verantwoordelijkheid om geld via automaten bereikbaar te houden. Vanwege teruglopend gebruik van contant geld en toenemend geweld van criminelen tegen geldautomaten, verwijderen banken nu individueel op sommige plekken automaten. Als deze trend voortzet, kan de toegankelijkheid en beschikbaarheid van contant geld in het gedrang komen. Banken lieten daarom eerder weten te onderzoeken of zij hun geldautomatennetwerk kunnen samenvoegen. Op die manier kan gekeken worden hoe er met minder geldautomaten, toch een optimaal en veilig netwerk wordt geborgd.
Geen opmerkingen:
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.