vrijdag 29 september 2017

DNB verwelkomt rapport Algemene Rekenkamer over bankentoezicht

De Nederlandsche Bank (DNB) verwelkomt het deze week verschenen rapport ‘Toezicht op banken in Nederland’ van de Algemene Rekenkamer (ARK), waarin verslag wordt gedaan van een onderzoek naar het DNB-toezicht op de middelgrote en kleine banken in Nederland.

De ARK concludeert in het rapport dat het DNB-toezicht goed is opgezet en dat de uitvoering van het toezicht intensief en streng is. Daarbij doet de ARK nuttige aanbevelingen om interne werkprocessen verder te versterken en om de bestaande afspraken over informatiedeling en samenwerking met het Ministerie te actualiseren. Ook kunnen stappen worden gezet om de transparantie te vergroten over de kapitaal- en liquiditeitseisen die DNB aan middelgrote en kleine banken oplegt.

Het onderzoek van de ARK had betrekking op het toezicht van DNB op de middelgrote en kleine banken. Dit betreft de zogenoemde minder-significante banken waarvan de coördinatie van het toezicht bij DNB berust en niet bij de Europese Centrale Bank die als centrum van het gemeenschappelijk Europees bankentoezicht, het SSM, het toezicht op de grote banken regelt.

Bij haar onderzoek heeft de ARK, conform haar mandaat en de daarvoor geldende wet- en regelgeving, toegang gehad tot toezichtvertrouwelijke informatie en zich een breed beeld kunnen vormen van de procedures binnen DNB door interne werkprocessen te beoordelen en gesprekken te voeren met medewerkers van DNB en met onder toezicht staande instellingen.

In haar reactie op het rapport, die als bijlage is opgenomen in het rapport, stelt DNB vast dat Nederland –zeker ook in internationaal verband– beschikt over een grote financiële sector met belangrijke middelgrote en kleine instellingen. Intensief toezicht is van groot belang voor het waarborgen van de financiële stabiliteit. DNB houdt in haar toezicht rekening met aard en omvang van de onder toezicht staande instellingen. Bij het vaststellen van kapitaal- en liquiditeitseisen sluit DNB aan op het specifieke risicoprofiel voortvloeiend uit de activiteiten die een bank uitoefent.

Met de inwerkingtreding van het SSM in 2014 is een belangrijke stap gezet in de internationale harmonisatie van regelgeving en toezicht. Nu de transitieperiode grotendeels is afgerond, ontstaan steeds meer vaste werkprocessen. DNB zal –in lijn met de aanbevelingen van de ARK- extra aandacht besteden aan het verder versterken en vastleggen van deze processen en daarbij ook de transparantie in het proces voor de onder toezicht staande instellingen vergroten en nadrukkelijk toelichten hoe de kapitaal- en liquiditeitseisen tot stand komen.

Voor wat betreft de samenwerking met het Ministerie van Financiën stelt DNB dat zij een zelfstandig bestuursorgaan is. De uitoefening van het toezicht is daarmee bewust op afstand geplaatst. Dit is een belangrijke basis van het toezichtmodel, die in lijn is met internationaal erkende standaarden en een belangrijke basis vormt voor effectief en onafhankelijk toezicht. Om op adequate wijze invulling te geven aan deze verantwoordelijkheid zijn duidelijke afspraken gemaakt over regulier overleg, nauwe samenwerking en tijdige informatie-uitwisseling. Deze afspraken functioneren goed en zullen geactualiseerd worden naar aanleiding van de oprichting van het SSM en de resolutie-autoriteit.

De komst van het SSM beïnvloedt mogelijk de huidige afspraken en wettelijke de mogelijkheden van de ARK om informatie op te vragen. DNB hecht veel belang aan het afleggen van verantwoording over haar toezicht en zal zich ertoe inspannen dat vergelijkbare onderzoeken van de ARK dan wel de Europese Rekenkamer, ook in de toekomst uitgevoerd kunnen blijven worden.




Amerikaanse belastingdienst: meer tijd voor US-TINs

De Amerikaanse belastingdienst IRS heeft in een nadere toelichting voor financiële instellingen bekend gemaakt dat het enkel ontbreken van een zogenoemd taxpayer identification number (TIN) in de rapportages over bestaande klanten die belastingplichtig zijn in Amerika, tot 2020 niet zal leiden tot een sanctie voor banken. Dit geldt alleen als banken wel voldoende inspanningen verrichten om dit nummer te verkrijgen en te rapporteren. Daarmee krijgen Amerikaanse belastingplichtigen in Nederland iets langer de tijd om zo’n nummer aan te vragen. Het blijft dus van belang voor Amerikaans belastingplichtigen om zo snel mogelijk zo’n nummer aan te vragen en door te geven aan de bank. Deze versoepeling in de vorm van uitstel door de IRS is een belangrijk resultaat van gezamenlijke inspanningen van het ministerie van Financiën, Americans Overseas en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Sinds juli 2014 moeten financiële instellingen buiten de Verenigde Staten op basis van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) gegevens rapporteren over de klanten die in Amerika belastingplichtig zijn. De Nederlandse en Amerikaanse overheid hebben via een Intergovernmental Agreement afspraken gemaakt op grond waarvan ook Nederlandse banken hieraan moeten voldoen. Nederlandse banken zijn hierdoor verplicht vast te stellen of een klant onder de Amerikaanse regelgeving valt en moeten in dat geval jaarlijks informatie via de Nederlandse Belastingdienst aan de IRS verstrekken.

Banken zijn dus verplicht vast te stellen of een klant op grond van de Amerikaanse en Nederlandse regelgeving een zogenoemde ‘U.S. person’ is. Deze verplichting geldt zowel voor nieuwe als bestaande klanten en brengt mee dat klanten informatie aan de bank moeten overleggen als zij een klantrelatie hebben of willen hebben. Voor klanten betekent dit dat zij gehoor dienen te geven aan een verzoek van een bank om informatie te verstekken.

Op grond van de rapportageverplichtingen moeten banken naast bijvoorbeeld het rekeningnummer en het saldo op de rekening ook het US-TIN van de klant doorgeven. Omdat veel klanten niet over zo’n nummer beschikken en de aanvraagprocedure veel tijd kost voorzagen banken hierdoor veel problemen. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft er daarom samen met het Nederlandse ministerie van Financiën op aangedrongen bij de Amerikaanse Belastingdienst om hier meer duidelijkheid over te verschaffen.

donderdag 28 september 2017

Nederlanders positiever over hun financiële situatie

Sinds 2013 is de financiële situatie van Nederlanders over het algemeen beter geworden. Ruim de helft van de Nederlanders (57%) bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. 53% komt nu (zeer) makkelijk rond, tegenover 47% in 2015 en 41% van de mensen in 2013. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag 2017 van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 t/m 80 jaar. Het platform ziet dat voor het eerst sinds 2013 bij meer Nederlanders hun financiële situatie is verbeterd dan verslechterd.

In vergelijking met 2015 zijn Nederlanders hun geld strakker gaan managen. Circa de helft van de Nederlanders (52%) houdt altijd nauwlettend hun financiën in de gaten. Een kwart van de Nederlanders doet dat vaak en bijna een vijfde (19%) met regelmaat. In vergelijking met 2015 betalen Nederlanders hun rekeningen vaker op tijd (77% versus 73%). Sinds 2013 staan Nederlanders bovendien minder vaak rood en bijna driekwart heeft geen enkele keer een betalingsherinnering gekregen. 67% geeft aan de afgelopen 12 maanden geen enkele keer rood te hebben gestaan (2015: 63% en 2013: 52%).

Ook voor komend jaar verwachten meer Nederlanders verbetering dan verslechtering in hun financiële situatie. 30% van de Nederlanders denkt dat hun financiële situatie het komende jaar zal verbeteren, 57% verwacht stabiliteit, terwijl slechts ongeveer een tiende (13%) verslechtering verwacht. In 2015 verwachtte 27% een verbetering en in 2013 17%. Ruim de helft van de Nederlanders kan ten minste zes maanden in het eigen levensonderhoud blijven voorzien als de voornaamste inkomsten wegvallen.

In de Monitor financieel gedrag 2017 is een aantal vragen toegevoegd over het financieel welzijn dat Nederlanders ervaren. Acht op de tien Nederlanders zeggen niet teveel schulden te hebben en zes op de tien ervaart geen stress door hun financiële situatie. Van de groep die weleens financiële stress ervaart is bij een tiende van hen dit van grote invloed op hun dagelijks functioneren. Acht op de tien Nederlanders hebben het gevoel dat zij hun financiële zaken goed zelf kunnen regelen. 71% heeft het gevoel controle te hebben over hun financiële situatie.

Doek valt voor betaalapp Florin


Nauwelijks een jaar na de lancering stopt de Nederlandse betaalapp Florin er alweer mee. Het niet kunnen vinden van een investeerder en de concurrentie van ABN’s Tikkie heeft het initiatief de das omgedaan. Gekoppeld aan iDeal konden gebruikers onder meer rekeningen delen en elkaar betaalverzoekjes sturen. De makers richtten zich specifiek op jongeren.

'Kasboekje van Nederland’ van start

Rector magnificus Bert van der Zwaan (Universiteit Utrecht) en algemeen directeur van de NTR Paul Römer tekenden een dezer dagen een uniek samenwerkingscontract. In de eerste publiek private samenwerking tussen een universiteit en een omroep doen wetenschappers onderzoek naar de vraag: Hoe regelen Nederlanders hun geldzaken en hoe is dat in de afgelopen eeuw veranderd?

Hoogleraar Financiële Geschiedenis Oscar Gelderblom en zijn team struinen samen met de NTR Nederlandse 'zolders' af op zoek naar oude financiële documenten. De resultaten van deze zoektocht zijn in 2018 te volgen in het programma ‘Kasboekje van Nederland’.

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft flinke schulden. De meeste van ons komen om in verzekeringen. “Geld houdt ons dagelijks bezig. Wij willen via unieke bronnen en verhalen onderzoeken hoe Nederlanders hun geldzaken regelen,” zegt Gelderblom. “We willen bijdragen aan bewustwording en antwoorden zoeken op vragen als: Sinds wanneer krijgen kinderen zakgeld in plaats van kostgeld te betalen? Waarom lenen we tegenwoordig als we iets kostbaars willen kopen, terwijl we er vroeger voor spaarden? En wie houdt er thuis eigenlijk de hand op de knip: de man of de vrouw?”

Heb jij thuis ook nog oude kasboekjes of andere financiële documenten? Neem ze dan op 8 oktober mee naar het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, waar tijdens het Weekend van de Wetenschap de aftrap van dit bijzondere onderzoeksproject plaatsvindt.

woensdag 27 september 2017

eyeOpen.nl verhuist volledig naar Knab

Online hypotheekadviseur eyeOpen.nl is al enige tijd onderdeel van Knab. Op 1 oktober 2017 gaat het bedrijf volledig over en neemt het afscheid van de naam eyeOpen.nl. De onafhankelijke hypotheekadviseur blijft gewoon bestaan, maar met een breder aanbod voor hun klanten en onder een andere naam: Knab Hypotheken.

eyeOpen.nl is opgericht als een brede financieel adviseur. In de beginjaren werd er online hulp en advies over hypotheken geboden, maar ook over lenen, sparen en verzekeren. De belangrijkste doelstelling was om consumenten laagdrempelig advies te geven over financiële producten. Daar staat het bedrijf nog steeds helemaal achter. Sinds 2014 richt eyeOpen.nl zich 100% op online hypotheekadvies. Dat was nodig om dit complexe product helemaal goed te kunnen ontwikkelen. Inmiddels is de onafhankelijke hypotheekadviseur drie jaar.

Vrijstellingsregeling prospectusplicht: voldoe aan meld- en informatieplicht per 1 oktober

De vrijstellingsregeling van de prospectusplicht wijzigt per 1 oktober 2017, zoals 6 september aangekondigd. De vrijstelling wordt verhoogd naar €5 miljoen. Aanbieders van effecten die gebruik maken van de vrijstelling moeten de aanbieding melden bij de AFM en de beleggers informeren over de aanbieding. Het format voor het informatiedocument voor beleggers is vanaf nu beschikbaar op de website van de AFM.

Ondernemingen moeten per 1 oktober 2017 aan nieuwe voorwaarden voldoen als zij gebruik willen maken van deze vrijstelling. Zo moeten aanbiedingen die onder deze vrijstelling worden gedaan voortaan vooraf worden gemeld bij de AFM. Ook zijn aanbieders verplicht gegevens te verstrekken aan beleggers met gebruik van een informatiedocument. Dit helpt beleggers om de kosten, risico’s en het rendement van de belegging beter te begrijpen.

Het informatiedocument moet gelijktijdig met de melding aan de AFM worden verstrekt. Daarnaast zijn ondernemingen verplicht om ook aanbiedingsdocumenten en reclamemateriaal aan de AFM te verstrekken. Meer informatie over de vrijstellingsregeling, het format voor het informatiedocument en een werkinstructie vindt u op de website.

Uiterlijk 29 september 2017 is ook een meldformulier beschikbaar. Het is dan ook daadwerkelijk mogelijk een vrijgestelde aanbieding van effecten aan te melden bij de AFM.

dinsdag 26 september 2017

AFM beëindigt geaccepteerde marktpraktijk liquiditeitsovereenkomsten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onder marktpartijen geïnventariseerd of zij de Nederlandse geaccepteerde marktpraktijk (AMP) inzake liquiditeitsovereenkomsten kan gaan beëindigen of dat deze onder de Market Abuse Regulation (MAR) dient te worden voortgezet. Er kon tot en met 31 augustus 2017 worden gereageerd op deze inventarisatie.

Uit het beperkt aantal ontvangen reacties volgt dat er geen algemeen belang is tot voortzetting van de AMP in Nederland onder de MAR. Daarbij is gebleken dat in het verleden niet of nauwelijks gebruik is gemaakt van deze AMP in Nederland.

Daarom heeft de AFM besloten de AMP in Nederland per 19 september 2017 te beëindigen.

maandag 25 september 2017

Vereniging Eigen Huis: NHG-premie moet omlaag

De premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moet omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis. Sinds 2013 betaalt de koper bij het afsluiten 1% van het hypotheekbedrag voor de zekerheid die de NHG biedt. Die prijs is te hoog omdat het schaderisico is gehalveerd. Het vermogen van het waarborgfonds is in 10 jaar tijd ruim verdubbeld door de groei van het aantal hypotheken met NHG en door hoge premie-inkomsten. In een brief aan de NHG en Minister Plasterk roept de vereniging op om de premie met ingang van 2018 fors te verlagen. 

Het garantievermogen van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is 10 jaar tijd gegroeid van 407 miljoen in 2007 tot meer dan € 1 miljard in 2017 en stijgt volgens prognoses door tot € 1,5 miljard in 2022. Aan de andere kant zorgen het herstel van de economie en de woningmarkt er voor dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van € 18 miljard naar € 9 miljard. “De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte” zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Rob Mulder: “op dit moment is NHG voor veel mensen gewoon te duur. We horen dan ook steeds vaker dat starters deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie links te laten liggen”. Bij een hypotheek van € 225.000 gaat het om een bedrag van € 2.250. Omdat de maximale hypotheek volgend jaar niet hoger mag zijn dan de woningwaarde moeten alle bijkomende kosten, waaronder de NHG-premie, met eigen geld worden betaald.

Starters krijgen soms het advies om af te zien van de NHG-borg als de hoogte van de premie een probleem vormt. Daar zijn flinke risico’s aan verbonden. Met name in de eerste jaren zijn hun woonlasten relatief hoog, is de hypotheekschuld nog nauwelijks gedaald en biedt NHG belangrijke zekerheden bij calamiteiten die zich in een mensenleven kunnen voordoen. Als de woning daardoor noodgedwongen moet worden verkocht, neemt NHG een eventuele restschuld over. Bovendien wordt kopers een lagere rente onthouden als een hypotheek zonder NHG wordt geadviseerd. Dit rentevoordeel kan oplopen tot 0,7%. Hypotheken tot € 247.450 komen in aanmerking voor NHG-garantie.

Nog miljoenen subsidiegeld beschikbaar voor appartementseigenaren

De pot met subsidiegeld voor het nemen van energiebesparende maatregelen is vrijwel leeg voor de particuliere huiseigenaar, maar voor verenigingen van eigenaars (vve’s) en individuele appartementseigenaren is er nog volop geld beschikbaar. Zij kunnen aantrekkelijke bijdrages krijgen voor het aanbrengen van isolatie aan hun appartement(engebouw) maar ook voor energieadviezen, het maken van een groen meerjarenonderhoudsplan en voor begeleiding en ondersteuning bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. VvE Belang, kenniscentrum en belangenorganisatie voor de vve en de appartementseigenaar, adviseert hun daarom om op korte termijn gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden.

Tijdens de gratis informatiebijeenkomsten die dit najaar op 10 locaties in heel Nederland worden gehouden, kunnen vve-bestuurders en appartementseigenaren alle informatie krijgen over de mogelijkheden.

Vve’s en appartementseigenaren die isolatiemaatregelen treffen, kunnen daarvoor ca. 20 procent van de kosten terugkrijgen. Het gaat om isolatie van dak, gevel en vloer en om het aanbrengen van isolerend glas. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten ze twee maatregelen nemen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en HR++-glas of vloer- en gevelisolatie etc.

Vve’s en individuele appartementseigenaren kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) subsidie aanvragen voor het aanbrengen van isolatie aan hun gebouw. De subsidie voor de isolatie en voor eventuele aanvullende maatregelen bedraagt ongeveer 20 procent van de kosten. Voorwaarde is dat minimaal twee energiebesparende maatregelen in de vereiste hoeveelheid worden genomen.

Het gaat in deze regeling nadrukkelijk om maatregelen aan de ‘schil’ van het gebouw: isolatie van dak, gevel en vloer/bodem en de vervanging van glas door hoogrendementsglas. Onder bepaalde voorwaarden komen zaken als isolerende deuren, CO2-gestuurde ventilatiesystemen en balansventilatie, douchesystemen met verwarming door afvalwater en waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem ook in aanmerking voor subsidie.

Voor vve-bestuurders is het niet eenvoudig om een voorstel voor energiebesparing op de agenda te krijgen. Een goede adviseur is daarbij onmisbaar. Voor die advieskosten kunnen vve’s een subsidie krijgen tot 75 procent van de kosten voor een uitgebreid energieadvies, een groen meerjarenonderhoudsplan  (waarbij onderhoud wordt gecombineerd met duurzaamheidsmaatregelen) en procesbegeleiding. Het maximale subsidiebedrag wordt bepaald op basis van het aantal koopwoningen. Het maximale bedrag is nooit hoger dan € 3.450.

De subsidieregeling is aantrekkelijk voor een groot aantal verenigingen van eigenaars. Nederland telt ca. 125.000 vve’s. In totaal gaat het om ca. 1,2 miljoen appartementseigenaren. Voor het verduurzamen van hun complexen is energiebesparing veelal de eerste stap. De subsidieregeling is daarbij een flinke steun in de rug. Niet alleen voor vve’s die al plannen hebben voor verduurzaming maar ook voor verenigingen die nog niet weten welke maatregelen nuttig en nodig zijn.

Fraude met internetbankieren gedaald

In de eerste helft van 2017 is de schade door fraude met internetbankieren 21 procent gedaald, van 674.000 euro in de tweede helft van 2016 naar 535.000 euro in de eerste zes maanden van 2017. De totale schade door fraude in het betalingsverkeer is echter 23 procent gestegen. Die stijging is vooral het gevolg van toegenomen fraude met automatische incasso’s, handmatige betaalopdrachten en valse aanvragen van betaalpassen.

De grootste schadepost als gevolg van fraude in het betalingsverkeer kwam in de eerste helft van 2017 voor rekening van verloren of gestolen betaalpassen, net als de afgelopen jaren. De schade bedroeg 1,8 miljoen euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van de laatste helft van 2016. Er worden nog steeds veel betaalpassen uit tassen en jaszakken gerold en via phishing worden pashouders misleid om hun pincode af te geven en hun betaalpas via de post op te sturen.

De schade door valse aanvragen van betaalpassen is 30 procent toegenomen, tot 989.000 euro in de eerste helft van 2017.

Omdat de schade door fraude in het betalingsverkeer vorig jaar historisch laag was, leiden kleine toenamen in bedragen tot betrekkelijk grote procentuele schommelingen.

De schade door fraude met girale betaalmiddelen is het afgelopen halfjaar meer dan verdubbeld. Vooral met automatische incasso’s en met handmatige betaalopdrachten is meer gefraudeerd, voor 1,1 miljoen euro. Het voorafgaande halfjaar was dat iets minder dan 80.000 euro.

In het algemeen was er begin 2017 een verschuiving van fraude met elektronische betaalmiddelen naar ouderwetse valsheid in geschrifte en fraude in het postcircuit. De banken hebben daarom hun controle op deze fraudevormen verder aangescherpt.

De banken zien ook een toename van niet-bancaire financiële fraude en internetoplichting, zoals fraude met valse e-mails, valse apps en valse websites, Marktplaatsfraude, factuurfraude, identiteitsfraude en misleiding van financieel medewerkers van bedrijven (zogeheten CEO-fraude). Consumenten en bedrijven dienen daarvoor onverminderd waakzaam te blijven.

vrijdag 22 september 2017

SNS wil Nederland overtuigen dat het écht uitmaakt waar je bankiert


Op 24 september gaat SNS van start met het volgende hoofdstuk in haar communicatie en laat de bank zien dat zij snapt wat Nederland financieel bezighoudt.

Sinds drie jaar maakt SNS bankieren weer heel normaal voor iedereen die gewoon zonder fratsen wil bankieren met als doel te laten zien dat het uitmaakt welke bank je kiest. De typisch Nederlandse denkwijze van de bank staat centraal in de nieuwe campagne. Om dat tot leven te brengen introduceert SNS vier klantbeloften en een nieuw fenomeen. Dit keer geen BN’er maar een TN’er: een Typische Nederlander.

Het merkverhaal is gebaseerd op het klantinzicht dat Nederlanders liever gaan stofzuigen dan bezig zijn met financiële producten en dus niet echt op zoek zijn naar producten zoals een hypotheek, een betaal- of spaarrekening of een verzekering. Wel zijn ze bezig met belangrijke momenten in hun leven: het kopen van hun huis, groter gaan wonen bij gezinsuitbreiding, hoe ze hun kinderen later kunnen laten studeren en hoe hun pensioen eruitziet. Opvallend is dat Nederlanders bij andere dienstverleners zoals telecom en energie wél kijken naar welke aanbieder de beste keuze voor hen is. Maar bij de keuze van een bank niet.

Knab en Informer presenteren boekhoudkoppeling

Ondernemers die bankieren bij Knab, kunnen vanaf nu hun zakelijke rekening automatisch koppelen met de boekhouding in InformerOnline. Op deze manier hebben zzp’ers en ondernemers in het kleinbedrijf hun boekhouding sneller op orde.

Dankzij de directe koppeling hoeven ondernemers hun elektronische bankafschriften niet meer handmatig in te voeren. Dagelijks worden alle banktransacties op de Knab-rekening direct gesynchroniseerd met de boekhouding in InformerOnline.

Informer en Knab zijn allebei officiële kennispartners van ZZP Nederland. ​“We zijn blij dat twee van onze kennispartners de samenwerking hebben gevonden. Door deze koppeling wordt niet alleen boekhouden eenvoudiger, het stelt onze leden ook in staat om optimaal van de diensten van beide partners gebruik te maken“, aldus Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland.

Bijzonder twee euro muntstuk naar aanleiding van 200ste verjaardag UGent

200 jaar worden, dat verdient ook een bijzonder muntstuk. De Koninklijke Munt van België dacht er net zo over en eert de 200ste verjaardag van de UGent met een bijzondere uitgave van het twee euro muntstuk.

De munt wordt uitgegeven in een coincard, een prooflike en een FDC-set. De prooflike bevat het twee euro munstuk op een speciaal gepolierd muntplaatje, één voor één geslagen met speciale muntstempels en verpakt in een capsule en een doosje. De FDC (Fleur de Coin) set is een set van de acht Belgische waarden van 2017 in muntfrisse kwaliteit (‘briljant uncirculated’), samen met de twee euro munten van de universiteiten van Gent en Luik, verpakt in een geïllustreerde kartonnen verpakking.

donderdag 21 september 2017

VEH: Geen collectieve maar vrijwillige verzekering tegen overstroming

Vereniging Eigen Huis wijst een verplichte collectieve verzekering tegen overstromingsschade af, zoals dat vandaag is voorgesteld door het Verbond van Verzekeraars. Een verplichte verzekering draagt niet bij aan vergroting van het risicobewustzijn onder burgers, biedt slechts een kans op dekking van overstromingsschade en heeft geen draagvlak, ook niet bij de overheid. Ook is het voorstel nog niet financieel onderbouwd.

Slechts één verzekeraar biedt nu een overstromingsverzekering aan, die voor iedereen beschikbaar is. Vereniging Eigen Huis roept andere verzekeraars op om ook een dergelijke verzekering aan te bieden.

De vereniging vindt het een goede zaak dat het Verbond de discussie over het risico op overstromingen een impuls wil geven en het bewustzijn onder de Nederlandse bevolking wil vergroten. Mensen die in risicogebieden wonen moeten worden aangespoord om zelf preventieve maatregelen te nemen waardoor de schade bij een overstroming sterk kan worden gereduceerd. Veel mensen veronderstellen onterecht dat overstromingsschade al gedekt wordt door hun opstalverzekering, of dat de overheid wel zal inspringen. De Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) biedt hier echter maar weinig zekerheid.

Daarnaast roept Vereniging Eigen Huis verzekeringsadviseurs op om een overstromingsrisico actief onder de aandacht te brengen van klanten, zodat die een keuze kunnen maken om een verzekering af te sluiten en zo nodig aansporen om preventieve maatregelen nemen die overstromingsschade kunnen beperken.

Ongeveer de helft van de Nederlanders woont in gebieden die niet kunnen overstromen. Vereniging Eigen Huis vindt daarom dat huiseigenaren zelf moeten kunnen bepalen of ze hun woning tegen overstromingsschade willen verzekeren, of dat een dergelijke verzekering voor hen niet nodig is. Helaas biedt nog maar één verzekeraar een overstromingsverzekering aan.

In 2013 wees de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al een verplichte verzekering tegen overstromingsschade af. Ook andere belangenorganisaties en politieke partijen gaven toen geen steun aan een dergelijke kartelverzekering. Volgens het vandaag gepubliceerde rapport ‘Hoofd boven water’ van het Verbond van Verzekeraars is er ook nu bij de overheid geen steun voor een dergelijke verplichting. Des te opmerkelijker is dat hetzelfde voorstel nu opnieuw wordt gepresenteerd.

ABN lanceert startup op geldleenmarkt

ABN AMRO lanceert vanmiddag een nieuw online label dat als start-up de online geldleenmarkt opgaat. \New10 verstrekt leningen van twintigduizend tot een miljoen euro. De aanvrager heeft binnen vijftien minuten antwoord op zijn leenaanvraag.

'Het MKB heeft een belangrijke functie in onze economie en is een aanjager van economische groei', zegt Mark Schröder, mede-oprichter en commercieel directeur van New10. ''De markt verandert snel en wordt steeds digitaler. Ondernemers willen alles online kunnen regelen. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Er zijn ook steeds meer ontwikkelingen op het vlak van technologie en regelgeving -bijvoorbeeld PSD2- die online financiering makkelijker maken. Met New10 komen we tegemoet aan de wens van MKB-ondernemers om online, snel, simpel en duidelijk hun groeiambities te financieren. Dat doen we samen met ABN AMRO, een solide partner met een aantrekkelijke funding.'

De ondernemer stelt zelf online de lening samen en kiest daarbij het doel, het bedrag en de looptijd van de lening. Ook uploadt hij zijn transactiegegevens en jaarcijfers. Op basis hiervan bepaalt New10 automatisch de kredietwaardigheid van het bedrijf. Als een ondernemer voor een lening in aanmerking komt, krijgt hij direct een aanbod, inclusief de rente en andere voorwaarden.

 

Nederlanders betalen 400 miljoen teveel voor rood staan

Rood staan en leningen tegen te hoge rente: Nederlanders zijn zich er niet van bewust dat ze teveel betalen. Jawel.nl, onderdeel van VDZ, concludeert dit uit de cijfers van het CBS.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders in juli 2017 voor bijna 9 miljard euro rood stonden. Als zij in plaats van rood staan hadden gekozen voor een krediet tegen een lagere rente, hadden zij totaal zo’n 400 miljoen kunnen besparen.

De grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank) houden het verschil tussen rood staan en lenen in stand, aldus Pieter van der Zee, directeur Jawel.nl. “Wat veel mensen zich niet realiseren: rood staan is ook lenen. Sommige grootbanken hebben dochterondernemingen die een lagere rente voor leningen, wat roodstand in feite ook is, aanbieden. Maar klanten die vaak of structureel rood staan bij hun bank, worden door hun dochterondernemingen niet benaderd. Dat mag ook niet volgens de Nederlandse privacyregels. Maar ondertussen is de rente voor rood staan wel twee keer zo hoog als voor een consumptief krediet.”

Van der Zee vergelijkt geld met de energiemarkt: “Door over te stappen bespaar je veel geld, terwijl de stroom uit je stopcontact hetzelfde blijft. Stroom is immers stroom. Zo is het met een lening ook. Net als stroom is ook geld overal hetzelfde. Geld is immers geld. Overstappen levert bijna altijd voordeel op. Wij maken ons er sterk voor dat mensen bewuster kiezen. We lenen bijna allemaal wel eens geld, betaal dan niet te veel. Het kan je tot wel duizenden euro’s per jaar schelen.”

woensdag 20 september 2017

Knab viert vijfde verjaardag

Vandaag bestaat Knab 5 jaar. Vijf jaar geleden betrad Knab de financiële markt met een onalledaagse kijk op wat een bank zou moeten zijn. Anno 2017 telt Knab ruim 155.000 bankklanten.

In mei 2014 kwam Knab met een zakelijke rekening. Deze is volgens Knab razend populair onder zzp’ers vanwege de lage kosten en het gemak dat ze ervaren.

Het in de zomer van 2016 gestarte Knab Crowdfunding (in samenwerking met Collin Crowdfund N.V.) komt ook op stoom. Klanten van Knab investeren in groeiplannen van ondernemers in ruil voor rendement. Inmiddels zijn 31 projecten van ondernemers in totaal met 4,8 miljoen euro gefinancierd door 3.700 investeerders.

AFM beboet ABN AMRO Bank

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 6 juli 2017 twee bestuurlijke boetes opgelegd van 400.000 en 500.000 euro, aan respectievelijk ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) en ABN AMRO Clearing Bank N.V. (ABN AMRO Clearing). De boetes zijn opgelegd omdat de banken transacties niet tijdig aan de AFM hebben gemeld. Dat is een overtreding van artikel 4:90e, derde lid van de Wet op het financieel toezicht.

Dit artikel verplicht beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiële instrumenten, om de gegevens over deze transacties te melden aan de AFM. Dit moet zo spoedig mogelijk gebeuren, maar uiterlijk aan het einde van de volgende werkdag. De AFM gebruikt de gerapporteerde transacties om marktmisbruik op te sporen en op die manier de eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten te bevorderen, zodat beleggers hierop kunnen vertrouwen.

ABN AMRO heeft in de periode van 2 februari 2010 tot en met 1 juli 2015 gegevens over 86.796 transacties, uitgevoerd via verschillende afdelingen van ABN AMRO en op verschillende handelsplatformen, niet tijdig aan de AFM gemeld. De AFM rekent ABN AMRO deze overtreding aan vanaf 1 januari 2013. ABN AMRO had toen haar transactierapportage op orde moeten hebben met behulp van aanwijzingen die de AFM heeft gegeven in een audit die zij eind 2010 bij de bank heeft uitgevoerd. Daarin constateerde de AFM dat het bij ABN AMRO ontbrak aan een totaaloverzicht van rapportages door de verschillende afdelingen. De AFM raadde ABN AMRO dringend aan om haar transactierapportage beter in kaart te brengen. Eind 2013 besloot ABN AMRO tot een interne review, waarmee in 2014 het hele rapportageproces in beeld is gebracht. De resultaten van deze review, waaronder de ontdekking van de overtreding, vormden aanleiding voor het aanbrengen van verdere verbeteringen.

ABN AMRO Clearing heeft in de periode van 13 september 2014 tot en met 11 april 2016 gegevens over 11.911 transacties, grotendeels uitgevoerd op de Stuttgart Exchange, niet tijdig aan de AFM gemeld. ABN AMRO Clearing kreeg eerder van de AFM een normoverdragende brief wegens niet tijdige rapportage van andere transacties.


Institutionele beleggers stellen gedragscode op

Pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders hebben een conceptgedragscode opgesteld die uiting geeft aan hun opstelling als betrokken en verantwoord aandeelhouder bij Nederlandse beursondernemingen. Toepassing van de codeprincipes door institutionele beleggers zal bijdragen aan duurzame, lange termijn waardecreatie van de ondernemingen waarin wordt belegd en daarmee ook aan de lange-termijn rendementen van de beleggingsportefeuille.

Via de code kunnen pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders aan hun deelnemers en klanten ook beter verantwoording afleggen over de wijze waarop zij via de uitoefening van hun aandeelhoudersrechten hebben bijgedragen aan de bescherming van de waarde van de beleggingsportefeuille. De conceptgedragscode is opgesteld door de deelnemers van Eumedion en is vandaag in openbare consultatie gebracht. Alle Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders zullen worden uitgenodigd om de code te ondertekenen. Buitenlandse institutionele beleggers zullen worden gevraagd de code te onderschrijven.

Het is de bedoeling dat de gedragscode de in 2011 opgestelde Eumedion Best Practices voor Betrokken Aandeelhouderschap gaat vervangen. Deze best practices worden sinds 2011 toegepast door vrijwel alle 65 binnen- en buitenlandse institutionele beleggers die bij Eumedion zijn aangesloten. Eumedion heeft besloten om de best practices om te vormen naar een officiële gedragscode mede vanwege nieuwe Europese verplichtingen en verantwoordelijkheden voor institutionele beleggers die vanaf juni 2019 in werking zullen treden. In de conceptgedragscode zijn deze nieuwe verplichtingen al opgenomen.

De nadruk in de concept Nederlandse gedragscode ligt op het geïnformeerd stemmen door institutionele beleggers en hun bereidheid om een constructieve dialoog met de Nederlandse beursondernemingen, met medeaandeelhouders en met andere stakeholders te voeren. Daarnaast wordt van de ondertekenaars verwacht dat zij transparant zijn over het stem- en engagementbeleid, over de uitvoering daarvan en over de aandelenbelangen die worden aangehouden.

Commentaar op en suggesties bij de conceptcode zijn welkom tot 15 november 2017. Het is de bedoeling om de definitieve versie van de code in december te publiceren. 

AFM beboet beleggingsadviseur voor onvoldoende informatie-inwinning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 21 augustus 2017 een bestuurlijke boete van 20.000 euro opgelegd aan Het Effectenhuis Commissionairs B.V. (HEC). HEC heeft in de periode van 28 augustus 2012 tot en met 11 november 2015, onvoldoende klantgegevens ingewonnen bij haar beleggingsadvies en vermogensbeheer. Dat is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht (artikel 4:23, eerste lid, aanhef en onder a, Wft).

Een financiële onderneming moet relevante informatie inwinnen over de kennis en ervaring, doelstellingen, financiële positie en risicobereidheid van haar klanten. Doordat HEC onvoldoende klantgegevens heeft ingewonnen, heeft zij niet kunnen vaststellen dat transacties voldeden aan de beleggingsdoelstellingen van haar cliënten, dat de cliënten de daarmee samenhangende beleggingsrisico’s financieel konden dragen en dat de cliënten deze beleggingsrisico’s begrepen.
Onderzoek kwaliteit beleggingsdienstverlening

De AFM heeft in 2013 en 2014 een marktbreed onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van beleggingsdienstverlening. Bij de meeste beleggingsondernemingen was ruimte voor verbetering. Vervolgens heeft de AFM in 2015 bij verschillende beleggingsondernemingen – waaronder HEC – cliëntendossiers opgevraagd en beoordeeld of hierin voldoende klantinformatie was opgenomen.

De AFM heeft 8 klantdossiers van HEC onderzocht. In deze dossiers is vaak onvoldoende redelijkerwijs relevante informatie over de beleggingskennis en/of financiële positie van de klanten te vinden. In bijna alle dossiers ontbreekt de nodige informatie over de doelstellingen en risicobereidheid van de klanten.

Financieel misbruik bij senioren veel voorkomend

Financieel misbruik bij senioren komt vaker voor dan we denken. Het is belangrijk om signalen van misbruik te herkennen en te weten hoe je moet handelen. KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, organiseert daarom in oktober en november 2017 bijeenkomsten voor vrijwilligers en mantelzorgers. Dagvoorzitter is Eef van Opdorp, bekend van het RTL 4-programma Uitstel van Executie.

Wat voor mensen lichten nou oudere mensen op?

Eef van Opdorp: ‘Bij ‘financieel misbruik’ denk je al snel aan oplichters met babbeltrucs of aan misleidende e-mails. Maar in 85 procent van de gevallen gaat het om familie. Een bankrekening die wordt leeggehaald door een dochter of zoon voor een auto of vakantiehuisje, een (klein)kind dat het pinpasje ook even voor de eigen boodschappen gebruikt, kinderen die druk uitoefenen om extra te schenken of vroegtijdig erfstukken meenemen uit huis... Daders kunnen ook buren, vrienden of mantelzorgers zijn. Denk nou niet dat al deze mensen er vooraf op uit zijn om senioren te belazeren. Soms sluipt het er gewoon in.’

Gebeurt het vaak?

‘Minimaal 30.000 ouderen per jaar krijgen met financieel misbruik te maken. Waarschijnlijk is dat nog maar het topje van de ijsberg. Vaak zijn de slachtoffers afhankelijk van hulp van de dader. Voor de administratie of voor boodschappen. De mensen die het overkomt, zijn kwetsbaar: 80-plussers, vaak alleenwonend, die niet meer goed kunnen lezen, digitaal niet-vaardig zijn of vergeetachtig. Ook mensen met beginnende dementie of een hersenbloeding lopen extra risico. Tachtig procent van de slachtoffers is vrouw.’

Maar je hoort er weinig ouderen over…?

‘Omdat het een taboe is. Mensen houden vaak hun mond om de lieve vrede te bewaren. Vooral als het om familie gaat komt er schaamte bij kijken. Bovendien is het slachtoffer vaak afhankelijk van de dader. Dat maakt het extra moeilijk om het probleem aan te kaarten.’

Wat kunnen slachtoffers doen?

‘Begin door er met iemand over te praten die je vertrouwt. Iemand anders kan objectief naar de situatie kijken. Je kunt bijvoorbeeld bellen naar het meldpunt Veilig Thuis. Daar zitten mensen met kennis van zaken, die in vertrouwen een luisterend oor bieden en advies kunnen geven. Het is niet altijd nodig om daders te confronteren; in sommige gevallen is het genoeg om maatregelen te nemen, zodat ze niet meer ongestoord hun gang kan gaan. Eén ding is zeker: als je niks doet, zal de situatie alleen maar verergeren.’

Wat kunnen buitenstaanders doen?

‘Vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen met het invullen van belastingpapieren komen bij ouderen thuis en kijken mee met de administratie. Zo kan het bijvoorbeeld opvallen dat er spaargeld ‘verdwijnt’ of dat de uitgaven opeens fors stijgen. Of je ziet dat er bankpasjes ontbreken of dat er spullen uit huis verdwijnen. Als ze weten wat de signalen zijn, zien ze het eerder. En kunnen ze het probleem vervolgens bespreekbaar maken. Hoe? Dat gaan we bespreken tijdens de bijeenkomsten die KBO-PCOB organiseert.’

dinsdag 19 september 2017

De belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering in 2018


Net als andere jaren gaat de zorgverzekering in 2018 ook weer veranderen. Omdat de overheid meer zorgkosten verwacht, gaan de premies waarschijnlijk omhoog. Naar verwachting stijgen de premies met € 72 per jaar, dat is € 6 per maand.

 De premiebepaling is voor verzekeraars een richtlijn. Uiterlijk 12 november bepalen ze wat klanten gaan betalen. Het eigen risico wordt in 2018 verhoogd naar € 400,-. Omdat de premies stijgen, worden huishoudens met een lager inkomen ook meer gecompenseerd. De maximale zorgtoeslag stijgt naar € 131.

Koersen virtuele munten herstellen zich

De koers van de Bitcoin herstelt zich na een flinke koerscorrectie. Maandag kwam de koers van de Bitcoin weer op 4000 dollar. Ook de Ethereum herstelde zich en staat nu op 290 dollar.

De koers van de Bitcoin dook vrijdag naar 3000 dollar. De belangrijkste oorzaak was het mogelijke verbod van virtuele munten in China. Daarover is intussen nog weinig duidelijkheid. Wel is bekend geworden dat drie grote wisselkantoren, waaronder Huobi en OKCoin, eind oktober gaan stoppen. China is een van de grootste markten voor virtueel geld.

ECB twijfelt: stoppen of doorgaan met opkopen?

Hoe bouwt de Europese Centrale Bank (ECB) het opkoopprogramma af? Dit najaar hakt de bank de knoop door. Een lastig dilemma: direct stoppen met opkopen van (staats)obligaties zorgt per direct in Italië voor financiële onrust. Doorgaan met opkopen leidt tot grote spanning op de Duitse obligatiemarkt. De researchafdeling van Euler Hermes zet, samen met Allianz - een van de grootste verzekeraars ter wereld -  de opties voor de ECB op een rij.

Volgens Johan Geeroms, senior risk manager van Euler Hermes Nederland, zit de ECB gevangen in een spagaat: “De economische groei in de eurozone is behoorlijk naar boven bijgesteld. De waarde van de euro is snel opgelopen en tegelijkertijd wil het maar niet lukken om de inflatie op te krikken. Die daalt namelijk weer. Omdat de stijgende euro onze import goedkoper maakt. Dat heeft een deflatoir effect.

Tegen deze achtergrond is het lastig kiezen voor de ECB. Stoppen met geld pompen in Europa? Dat zal de euro verder opjagen. Ook zal een land als Italië direct in financiële stress raken. Niet alleen omdat de banken daar nog steeds fragiel zijn, maar ook vanwege de verkiezingen die daar in het voorjaar van 2018 plaatsvinden. Grote financiële onzekerheid in Italië kan Europa weer terugduwen in de malaise van een paar jaar geleden.”

Eeuwig doorgaan op de huidige weg kan de ECB ook niet. Geeroms: “De ECB moet haar eigen balans weer op orde krijgen. Dat lukt natuurlijk niet als de bank blijft opkopen en aflopende obligaties blijft herinvesteren. De cen­tra­le bank lijdt aan uit­stel­ge­drag. Haar op­koop­pro­gram­ma van over­heids­obli­ga­ties, waar­mee ze sinds maart 2015 al voor meer dan 2.000 mil­jard euro aan li­qui­di­tei­ten in de markt pomp­te, loopt in de­cem­ber af. Dan moet de ECB in elk geval be­slis­sen of het pro­gram­ma wordt voort­ge­zet - even­tu­eel in ge­re­du­ceer­de vorm - of wordt beëin­digd. Het op­koop­pro­gram­ma botst onderhand ook op zijn li­mie­ten: de ECB heeft moeite om nog Duit­se en Por­tu­ge­se obli­ga­ties te vin­den om te kopen.”

Vier opties

Volgens de researchafdeling van Euler Hermes heeft de ECB de volgende vier mogelijkheden om het opkoopprogramma af te bouwen:

-          Het huidige beleid doorzetten. Dat wil zeggen: de ECB koopt per maand 60 miljard euro aan staatsobligaties en herinvesteert aflopende staatsobligaties. Volgends Euler Hermes is dit scenario onwaarschijnlijk.

-          Afbouwen/stoppen met het maandelijkse opkopen en doorgaan met het herinvesteren van aflopende staatsobligaties (tapering). Volgends Euler Hermes is dit scenario het meest waarschijnlijke.

-          De ECB blijft doorgaan met het maandelijks opkopen van staatsobligaties voor 60 miljard euro per maand maar herinvesteert aflopende staatsobligaties niet (soft tapering). Volgens Euler Hermes heeft dit de voorkeur.

-          De ECB stopt zowel met het opkopen van waardepapieren als ook met het herinvesteren van aflopende staatsobligaties. Dit is volgends Euler Hermes een zeer onwaarschijnlijk scenario.

Geeroms: “Het verschil tussen ‘tapering’ en ‘soft tapering’ is gradueel, maar economisch gezien van groot belang. Het heeft namelijk hele specifieke effecten op verschillende Europese landen. Door te blijven opkopen, maar niet meer te herinvesteren (dus soft tapering) geef je zwakke financiële landen als Italië de zekerheid van een lage rente. Dat is belangrijk omdat lage rente betekent dat het voor zwakke landen ‘gemakkelijk’ blijft om aan hun schulden te voldoen. Door aflopende obligaties niet meer te herinvesteren zorgt de ECB er ook voor dat haar balans weer op orde komt.”

Nadeel treft vooral Duitsland

Volgens Geeroms is een belangrijk nadeel dat de ECB tegen opkoopgrenzen aanloopt in Duitsland. “Afgesproken is dat de ECB per economie maar 33% van het totaal van de staatsobligaties in bezit mag hebben. In Duitsland zit de ECB al tegen dit plafond. Daar komt bij dat Duitsland in vergelijking met andere Europese landen een lage schuldenlast heeft. Dat bemoeilijkt het opkopen. De verhoudingen binnen het opkoopprogramma dreigen hierdoor scheef te worden.”

maandag 18 september 2017

Miljoenennota moet eenvoudiger

Het kabinet is nog niet gevormd, maar Nederland heeft al wel een duidelijke boodschap: de Miljoenennota moet eenvoudiger. En dan met name de manier waarop deze gepresenteerd wordt. Want hoewel de Miljoenennota voor iedereen is bedoeld, vindt bijna de helft (48%) hem te ingewikkeld. Dat en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder ruim 1.000 Nederlanders.

Als Nederlanders nadenken over hoe het eenvoudiger kan, komt een online tool vergelijkbaar met de Kieswijzer als beste uit de bus (41%). Op die manier kan iedereen de veranderingen op persoonlijk niveau duidelijk inzien. Het samenvatten van de Miljoenennota op een paar simpele post-its komt op de tweede plaats (34%), gevolgd door een interactieve app voor je smartphone (26%). Eén op de vijf Nederlanders (21%) lijkt het zelfs een goed idee om de Miljoenennota weer te geven in de vorm van een documentairefilm.

Ook is er behoefte om de presentatie van de Troonrede te optimaliseren. Om meer aansluiting bij het volk te vinden zou het voornaamste verbeterpunt nog eenvoudiger taalgebruik zijn (64%), zodat iedereen begrijpt wat er gezegd wordt. Ook ondersteunend beeldmateriaal is een waardevolle aanvulling (35%), evenals de toevoeging van een Publieke Tribune (25%) zoals we die kennen in een rechtbank.

Ondanks de spraakmakende hoedjes en de bijzondere beelden van de Koninklijke familie, kijkt het merendeel van de Nederlandse bevolking (76%) naar de Troonrede vanuit interesse in de  plannen van de regering.   “Nederland geeft een belangrijk signaal af aan het toekomstige kabinet: de Miljoenennota moet begrijpelijker. Ook banken kunnen hier een rol in spelen, want uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de Nederlanders van hun bank een eenvoudig overzicht met de gevolgen van de Miljoenennota per inkomensklasse op prijs zou stellen”, vertelt Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS. “We maken financiën graag begrijpelijker en grijpen dit komende Prinsjesdag met beide handen aan. Op Prinsjesdag presenteren we daarom de belangrijkste veranderingen uit de komende Miljoenennota in enkele post-its. ”

Aanvullende feiten uit het onderzoek:

-Een kwart van de Nederlanders gaat nog liever bij de schoonfamilie op visite dan dat hij/zij naar de Troonrede moet kijken (25%).

-15% van de Nederlanders kijkt liever naar wat iedereen draagt dan dat hij/zij moet luisteren naar wat er gezegd wordt tijdens Prinsjesdag.

-Bijna een kwart van de Nederlanders (22%) zou het leuk vinden om Koningin Máxima eens in H&M of een Zaraatje te zien. Vooral de nuchtere Zeeuwen zouden dit waarderen met 30%.

-55 procent kan het niet waarderen als politici de kans benutten om politieke boodschappen over te brengen met kleding tijdens Prinsjesdag.

-Twintig procent van de Nederlanders zou het stoer vinden als Koning Willem-Alexander een selfie maakt op Prinsjesdag, vanaf zijn troon met de gevulde Ridderzaal op de achtergrond.

AFM-bestuurder Femke de Vries naar &samhoud consultancy

AFM-bestuurder Femke de Vries vertrekt per 1 januari 2018 bij de AFM en treedt vanaf die datum als senior partner in dienst bij &samhoud consultancy. Reden voor de overstap is van persoonlijke aard, aldus de Vries: “Als bestuurder en wetenschapper ben ik voortdurend nieuwsgierig naar wat mensen en instellingen drijft en op grond waarvan zij bepaalde keuzes maken. Na 15 jaar in de financiële wereld zie ik dit als een mooie stap om mijn ervaring te verbreden en een meer ondernemende rol te gaan vervullen. Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.” 

De Vries was de afgelopen 15 jaar actief in het financieel toezicht en sinds 2015 bestuurder bij de AFM. Zij blijft als bijzonder hoogleraar Toezicht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor de vacature die ontstaat met het vertrek van bestuurder Femke de Vries, wordt de werving opgestart. De raad van toezicht zal een geschikte kandidaat voor benoeming voordragen aan de minister van Financiën.

Nederlandse staat vermindert belang in ABN AMRO Group tot 56 procent

Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NL Financial Investments, "NLFI"), optredend namens de Nederlandse staat, is overeengekomen om 65 miljoen certificaten van gewone aandelen (de "Certificaten") in ABN AMRO Group N.V. ("ABN AMRO Group") te verkopen voor een bedrag van EUR 23,50 per Certificaat. ABN AMRO deelt niet in de opbrengst van de transactie.

Na de afwikkeling van de transactie neemt het belang van NLFI af van 63 tot 56 procent. NLFI heeft eerder aangekondigd van plan te zijn het resterende belang in ABN AMRO Group mettertijd te verkopen.

Daarnaast is NLFI met de joint bookrunners overeengekomen dat de resterende aandelen in ABN AMRO Group die door NLFI worden gehouden, onderworpen zijn aan een lock-up periode van 60 kalenderdagen na de afwikkeling. De joint bookrunners kunnen geheel naar eigen inzicht afstand doen van de lock-up.

Opnieuw hoge score ABN AMRO in Dow Jones Sustainability Index ranglijst

ABN AMRO heeft dit jaar wederom een forse stijging gerealiseerd in de duurzaamheidsbeoordeling van RobecoSAM. De score dient als basis voor het samenstellen van de gerenommeerde wereldwijde Dow Jones Sustainability Index (DJSI). ABN AMRO komt uit op 91 punten van de 100, in 2016 scoorde de bank 87 punten. Hiermee behoort de bank tot de top van best presterende banken wereldwijd op deze duurzaamheidsranglijst.

Sinds 2015 is de bank opgenomen in de top 15% van de DJSI ranglijst. Vorig jaar behaalde ABN AMRO de top 10% van de best presterende banken. In januari brengt RobecoSAM de DJSI ranglijst uit en wordt ABN AMRO's nieuwe relatieve positie ten opzichte van de andere financials bekend gemaakt. De verwachting is dat ABN AMRO met deze score tot de top 5% van de sector 'Banken' wereldwijd zal behoren.

Het gemiddelde van de bankensector is 58 punten, waarbij de hoogste score uitkomt op 94 punten. Specifiek op de categorieën 'Impact measurement','Human Rights' en 'Materialiteit' scoort ABN AMRO hoger dan het sectorgemiddelde. Daarnaast worden in het bijzonder de inspanningen van de bank op het gebied van transparantie, met name op sociale en milieuthema's, hoog gewaardeerd. Daarnaast ziet de bank haar inspanningen op het gebied van milieubeleid en milieumanagement bevestigd, met een hoge score op meerdere relevante categorieën.

Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO: 'Ik ben er trots op dat we nu binnen DJSI bij de top van meest duurzame banken wereldwijd behoren. ABN AMRO wil op de lange termijn financiële en niet-financiële waarde creëren voor alle stakeholders - klanten, aandeelhouders, medewerkers en de maatschappij als geheel. Onze DJSI-score is een goede graadmeter om te bepalen of we op de goede weg zijn en of investeerders dat ook erkennen. Bovendien gebruiken we de beoordeling om ons beleid en onze activiteiten nog verder te blijven verbeteren.'

Het onderzoek wordt uitgevoerd door RobecoSAM. Deze onderzoeksinstelling beoordeelt jaarlijks ruim 3.000 beursgenoteerde ondernemingen op economisch- en sociaal gebied en milieubeleid. Voor een overzicht van de scores van ABN AMRO afgelopen jaren, zie onze website.

vrijdag 15 september 2017

Volksbank niet voor 2019 geprivariseerd

De Volksbank, beter bekend als de SNS Bank, heeft nog zeker twee jaar nodig voor een mogelijke privatisering. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.

NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, schatte vorig jaar dat het nog twee à drie jaar zou duren voordat de Volksbank gereed was. Zo zullen de kosten verder in lijn moeten worden gebracht met de dalende inkomsten.

De marktomstandigheden zijn zodanig dat een beursgang of een verkoop van een middelgrote bank mogelijk is, concludeert NLFI.

Internationale erkenning voor duurzaamheidsaanpak ABN AMRO in real estate sector

Deze week zijn de resultaten van het jaarlijkse ‘GRESB-assessment’ bekend geworden. Na een vierde plek vorig jaar, scoort ABN AMRO in 2017 de eerste plaats.

GRESB staat voor “the global real estate sustainability benchmark”. Het is een wereldwijde benchmark die meet hoe duurzaam financials zijn op het vlak van commercieel vastgoedinvesteringen en - financieringen. ABN AMRO neemt deel aan het GRESB Real Estate Debt Assessment.

In dit assessment wordt zowel gekeken naar het duurzaamheidsbeleid op het vlak van vastgoedfinancieringen als naar de uitvoering ervan. ABN AMRO scoort op beide vlakken goed. De afgelopen jaren heeft ABN AMRO veel initiatieven ontplooid om verduurzaming van commercieel vastgoed te stimuleren. Zo krijgen klanten tools aangeboden om verduurzamingskansen in kaart te brengen, is er extra financiering vrijgemaakt, zijn er groene obligaties gestructureerd en zijn er afspraken gemaakt met taxateurs om duurzaamheid integraal op te nemen in de taxatie.

Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO: “Enkele jaren geleden hebben we de ambitie neergelegd om de verduurzaming van commercieel vastgoed te stimuleren. Het is mooi om te zien hoe dit samen met onze klanten is vertaald in concrete initiatieven en nu resulteert in de eerste plek in het GRESB assessment. Na de goede score in de duurzaamheidsbeoordeling door RobecoSAM vorige week is ook dit een mooie erkenning voor de impact die we als bank willen maken op onze omgeving.”

Deze zomer heeft haar ABN AMRO haar ambitie op het vlak van verduurzaming van vastgoed verder verbreed. In 2030 wil de bank dat alle gebouwen die zij financiert, dus inclusief particuliere woningen en eigen kantoren, gemiddeld energie A-label hebben.

50 grote bedrijven die MKB sneller betalen

Vopak, MN, Nedflex, Zicht adviseurs en MKB-Nederland hebben zich aangesloten bij Betaalme.nu. Daarmee bereikt het initiatief een mijlpaal van vijftig grote organisaties die kortere betalingstermijnen hanteren voor hun leveranciers uit het MKB. Betaalme.nu streeft ernaar dat het de norm wordt om uiterlijk binnen dertig dagen te betalen. Met het initiatief is inmiddels voor alleen al zo’n 200.000 ondernemers uit het kleinbedrijf voor circa € 2 miljard aan facturen gemoeid.

“Ondanks dat de economie goed draait, zijn late betalingen nog steeds een veelgehoorde klacht bij kleine bedrijven”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. “We zetten ons al vele jaren in om laat betalende gemeenten en grote bedrijven te wijzen op de problemen die zij bij hun kleinere toeleveranciers veroorzaken. We hebben Betaalme.nu daarom ook van meet af aan toegejuicht. We sluiten ons nu zelf aan om te onderstrepen dat het eigenlijk niet meer dan normaal is dat je als opdrachtgever op tijd je rekeningen betaalt. Grote bedrijven die dat nog steeds niet doen, en soms zelfs misbruik maken van hun positie ten opzichte van hun veel kleinere leveranciers, hebben echt wat uit te leggen.”

Voordat een factuur betaald wordt, moet hij eerst door de klant worden goedgekeurd. De meeste grote bedrijven die deelnemen aan Betaalme.nu richten zich daarom op vlotte goedkeuring van facturen, om snelle betaling van hun leveranciers mogelijk te maken. Elektronische aanlevering van factureren door leveranciers speelt hierbij een prominente rol, doordat facturen dan sneller kunnen worden verwerkt en de kans op vertraging door fouten wordt geminimaliseerd.

donderdag 14 september 2017

'Kuddegedrag pensioenfondsen werkt stabiliserend bij grote prijsbewegingen'

Nederlandse pensioenfondsen doen elkaar na bij de aan- en verkoop van staatsobligaties. Dit zogenaamde kuddegedrag zou een gevolg kunnen zijn van informatie-efficiëntie (minder kosten maken voor kleine portefeuilles), of van elkaar volgen bij grotere risico’s. Beleggingsgedrag van pensioenfondsen blijkt ondanks kuddegedrag stabiliserend in tijden van grote prijsbewegingen.

Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars bezitten wereldwijd een flink deel van de aandelen en obligaties. Hun gedrag wordt dan ook als mede bepalend gezien voor de koersbewegingen op de financiële markten. Ook voor wat betreft de Europese schuldencrisis is regelmatig onderzocht of deze beleggers hebben bijgedragen aan de instabiliteit van de markt.
In een nieuw onderzoek van DNB wordt gekeken in hoeverre er met betrekking tot beleggen in staatsobligaties door pensioenfondsen van kuddegedrag sprake is. En of dit gedrag leidt tot meer of minder stabiliteit van de staatsobligatiemarkt zowel gedurende als buiten de financiële crisis. Als veel pensioenfondsen gelijktijdig veel meer of minder aankopen van staatsobligaties van een bepaald land doen dan men redelijkerwijs kan verwachten in bepaalde marktomstandigheden op de markt voor staatsobligaties, dan is er sprake van kuddegedrag. Kuddegedrag bij beleggen is destabiliserend – het verstoort de markt – als pensioenfondsen elkaar gaan imiteren, maar werkt stabiliserend als beleggingstransacties gebaseerd zijn op gelijktijdig verwerken van nieuwe informatie – dan functioneert de markt goed. Overigens kan slecht nieuws dan nog wel voor prijsdalingen zorgen. Voor het onderzoek zijn maandelijkse transactiedata met betrekking tot staatsobligaties gebruikt van de 67 grootste Nederlandse pensioenfondsen van 109 landen gedurende zes jaar; samen ruim 60.000 waarnemingen.

Aankoopkuddegedrag wordt gemeten door te tellen in hoeverre  meer pensioenfondsen gelijktijdig aankopen van staatsobligaties van een bepaald land dan men redelijkerwijs kan verwachten in bepaalde marktomstandigheden op de markt voor staatsobligaties. Als in een maand überhaupt veel staatsobligaties worden gekocht, dan wordt daarvoor gecorrigeerd. Net zo wordt verkoopkuddegedrag gemeten. In het DNB-onderzoek naar het gedrag van Nederlandse pensioenfondsen wordt sterk kuddegedrag van 16% gevonden als het gaat om verkooptransacties in staatsobligaties en 12% bij aankooptransacties. Dit impliceert dat gemiddeld voor een bepaald land 16% meer pensioenfondsen staatsobligaties verkopen dan gemiddeld en 12% meer aankopen. Dit kuddegedrag is bovendien bijna vijf keer zo intensief als in de internationale wetenschappelijk literatuur wordt gevonden voor het mogelijke kuddegedrag voor transacties in aandelen (3%).

BNG Bank introduceert Maatschappelijk Vastgoed Scan voor klanten

BNG Bank biedt gemeenten een nieuw instrument om vastgoed te verduurzamen: De Maatschappelijk Vastgoed Scan. Deze online tool geeft gemeenten snel een overzicht van de noodzakelijke maatregelen en bijbehorende kosten om vastgoed te verduurzamen. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het besparen van energie in de bebouwde omgeving, één van de moeilijkste opgaven van het Energieakkoord. Met deze scan kunnen ze klimaatdoelen omzetten in concrete projecten.

De introductie van de Maatschappelijk Vastgoed Scan vindt plaats nadat gemeente Goes deze zomer ervaring heeft opgedaan met een pilotversie. Wethouder Loes Meeuwisse toonde zich enthousiast: “Goes heeft 161 fysieke panden en 92 objecten. Het grootste object is het stadskantoor met 300 werkplekken. We hebben de Maatschappelijk Vastgoed Scan toegepast op ons meerjarige onderhoudsplan. We merken dat dit ons helpt om prioriteiten te stellen. Zo kunnen we in grote duurzame panden toch nog interessante besparingsmaatregelen met fikse CO2-reductie realiseren. Terwijl we dachten al goed bezig te zijn”.

Olivier Labe, lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank: “Duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu is een belangrijk element in onze missie. We stimuleren verduurzaming bij onze klanten al op diverse manieren, en we zijn blij dat we nu ook dit praktische instrument aan onze klanten kunnen aanbieden. We verwachten dat de Maatschappelijk Vastgoed Scan onze klanten in staat stelt om goede investeringsafwegingen te maken om duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken”.

Banken bezien wensen Consumentenbond

Enige tijd geleden heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een petitie in ontvangst genomen van de Consumentenbond over de risico-opslag die banken hanteren bovenop de reguliere hypotheekrente.

Veranderingen in de woningwaarde of extra aflossingen op de hypotheek kunnen aanleiding geven tot veranderingen in de risico-opslag. De Consumentenbond pleit in haar petitie onder andere voor automatische verlaging van de risico-opslag als klanten (extra) aflossen op hun hypotheek.
Banken bezien in hoeverre zij de klant hierin tegemoet kunnen komen.

Wanneer de LTV daalt als gevolg van een stijging van de woningwaarde, is het voorstelbaar dat de consument het initiatief neemt om de hypotheekaanbieder hiervan op de hoogte te stellen en om een verlaging van de renteopslag te verzoeken. Vanuit de consument geredeneerd is de huidige praktijk niet ongunstig. Bij automatische aanpassingen zouden grote groepen consumenten de afgelopen jaren geraakt zijn door een hogere risico-opslag als gevolg van waardedaling van de woning. De bankensector wijst er in een brief aan de Consumentenbond dan ook op dat volledig automatische aanpassingen op deze wijze ook in het nadeel van de klant kunnen uitpakken.

ASN Bank introduceert ASN Studentenrekening

ASN Bank introduceert de ASN Studentenrekening. Een nieuwe betaalrekening waarmee studenten tussen de 17 en 26 jaar bankieren en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. De ASN Studentenrekening is de enige studententrekening bij een duurzame bank in Nederland.

Rekeninghouders krijgen 0,2% variabele rente over het saldo op de gratis ASN Studentenrekening. Daarnaast kunnen ze op aanvraag 3 dagen per maand kosteloos rood staan tot een bedrag van €250,- Ook mobiel betalen is gratis: de ASN Mobiel Betalen app is beschikbaar voor klanten met een Android telefoon met NFC chip.

Arie Koornneef, directeur ASN Bank: ‘We weten dat veel studenten bij willen dragen aan een betere wereld. Door te bankieren bij de klimaatbank van Nederland doen ze direct goed met hun geld.‘

woensdag 13 september 2017

Staat verkoopt laatste aandelen a.s.r.

De staat verkoopt woensdagavond  de laatste 30,15 miljoen aandelen in verzekeraar a.s.r. Dat komt overeen met 20,5 procent van het aandelenkapitaal. a.s.r. is na deze verkoop na bijna 9 jaar weer volledig in private handen. De verzekeraar was in oktober 2008 in handen van de staat gekomen, als onderdeel van de nationalisatie van Fortis/ABN AMRO.

De laatste aandelen worden verkocht aan gekwalificeerde beleggers via een zogenoemde ‘accelerated bookbuilding offering’. De inschrijving voor gekwalificeerde beleggers is per direct opengegaan en wordt voor opening beurs morgenochtend afgerond.

Na de nationalisatie in 2008 was a.s.r. tot 10 juni 2016 volledig in staatshanden. Toen werd de eerste tranche van circa 36 procent van de aandelen verkocht en had het bedrijf weer een beursnotering.
Minister Dijsselbloem van Financiën: "De staat is geen belegger. We moesten tijdens de crisis in 2008 financiële instellingen redden vanwege de risico’s voor het financiële systeem in Nederland. Maar we hebben altijd op het standpunt gestaan dat banken en verzekeraars weer worden verkocht zodra de omstandigheden zich daarvoor lenen. Dat hebben we de afgelopen jaren in stapjes gedaan bij a.s.r en ook bij ABN AMRO zijn we daar mee bezig. Het is goed dat a.s.r. nu weer volledig in private handen komt."

De staat betaalde in 2008 3,65 miljard euro voor a.s.r. Tot nog toe is voor 79,5 procent van de aandelen 2,75 miljard euro ontvangen. Daarnaast heeft de staat in totaal voor 0,63 miljard euro aan dividenden van a.s.r. ontvangen. De extra rentelasten op de staatsschuld voor de aankoop van a.s.r. bedragen ongeveer 0,88 miljard euro.

Aegon kondigt aandelenfractie interim-dividend 2017 aan

Aegon heeft zijn aandeelhouders voor de uitbetaling van het interim-dividend 2017 van 0,13 euro per gewoon aandeel de keuze gegeven of zij dit in contanten of in aandelen willen ontvangen. Het dividend in aandelen en het dividend in contanten zijn in waarde vrijwel gelijk aan elkaar. 43 procent van de aandeelhouders heeft gekozen voor een dividend in aandelen.

De aandeelhouders die voor een interim-dividend in aandelen hebben gekozen, ontvangen één gewoon aandeel Aegon per 36 gewone aandelen. De aandelenfractie is gebaseerd op de gemiddelde koers van het aandeel Aegon op Euronext Amsterdam, uitgaande van de hoogste en de laagste notering op elk van de vijf handelsdagen van 4 september tot en met 8 september 2017. De gemiddelde koers op deze basis bedraagt 4,7033 euro.

Het dividend wordt betaalbaar gesteld vanaf 15 september 2017. Aegon is voornemens het verwateringseffect van het slotdividend 2016 en interim-dividend 2017 in aandelen op de winst per aandeel in het vierde kwartaal van dit jaar tegen te gaan, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

Vrijstellingsregeling prospectusplicht wijzigt per 1 oktober 2017

De vrijstellingsregeling van de prospectusplicht wijzigt per 1 oktober 2017. De vrijstelling wordt verhoogd naar €5 miljoen. Daarnaast moeten ondernemingen die gebruik maken van de vrijstelling voldoen aan een aantal voorwaarden. De minister van Financiën heeft dit vandaag bekend gemaakt.

In Nederland geldt een prospectusplicht voor het aanbieden van effecten aan het publiek of het toelaten van effecten tot de handel op een in Nederland gelegen of functionerende gereglementeerde markt. Dit betekent (kort gezegd) dat het verboden is om effecten uit te geven zonder een door de AFM goedgekeurd prospectus dat algemeen verkrijgbaar is.

Er zijn een aantal uitzonderingen en vrijstellingen op bovengenoemde prospectusplicht, waaronder de €2,5 miljoen-vrijstelling. Per 1 oktober 2017 zal deze vrijstelling worden verhoogd tot een €5 miljoen-vrijstelling. Dit betekent dat de totale tegenwaarde van de aanbiedingen van in een groep verbonden groepsmaatschappijen berekend over een periode van 12 maanden onder de €5 miljoen moet blijven, om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling. Onlangs heeft de AFM een bericht gepubliceerd over het groepsbegrip bij het gebruik van deze vrijstelling.

Daarnaast gelden per 1 oktober 2017 een aantal nieuwe voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te maken van deze vrijstelling. Zo moeten aanbiedingen die onder deze vrijstelling worden gedaan voortaan vooraf worden gemeld bij de AFM. Ook zijn aanbieders verplicht gegevens te verstrekken aan beleggers door middel van een informatiedocument dat in de bijlage van de vrijstellingsregeling is opgenomen. Daarnaast moet dit informatiedocument gelijktijdig met de melding aan de AFM worden verstrekt. Het informatiedocument helpt beleggers om de kosten, risico’s en het rendement van de belegging beter te begrijpen.

Verzekeraars leven zelfregulering goed na

Verzekeraars houden zich goed aan de zelfregulering van het Verbond. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke Stichting toetsing verzekeraars, die hiervoor 47 verzekeraars onderzocht. In 2016 werden verzekeraars getoetst die nog enkele verbeteringen moesten doen naar aanleiding van de toetsing van 2015. Die toegezegde verbeteringen zijn bij alle verzekeraars doorgevoerd. Dat meldt het Verbond naar aanleiding van de ‘Rapportage uitkomsten toetsing zelfregulering 2016’.

Het Verbond heeft in totaal 68 gedragscodes, convenanten en bedrijfsregelingen. Elk jaar wordt een selectie in de toets betrokken. In het self assessment 2016 zijn acht regelingen betrokken. In 2015 werden 125 Verbondsleden getoetst en moesten 42 verzekeraars nog verbeteringen doen. In de meeste gevallen betroffen het kleine aanpassingen. Verzekeraars brachten dit meteen in praktijk en werden hier in 2016 nog eens op getoetst. Ook onderzocht de Stichting toetsing verzekeraars nog vijf leden die eerder aan de zelfregulering voldeden, bij wijze van steekproef. In totaal moesten acht verzekeraars na een eerste toetsing nog verbeteringen doorvoeren, wat vervolgens ook is gebeurd. De toegezegde verbeteringen van 2015 zijn dan ook bij alle verzekeraars doorgevoerd. Het bestuur van het Verbond van Verzekeraars deelde daarom geen sancties uit.

De belangrijkste code van het Verbond, de Gedragscode Verzekeraars, wordt door alle verzekeraars nageleefd. Ook op het gebied van mededinging en persoonlijk onderzoek weken verzekeraars niet af van de gemaakte afspraken. Datzelfde geldt voor het Protocol Incidenten waarschuwingssysteem Financiële Instellingen.

Verbeteringen na oplevering van het rapport vonden vooral plaats rondom de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens, bijvoorbeeld doordat er systemen voor zelfevaluatie bij verzekeraars in het leven geroepen zijn. Ook wat betreft fraudeonderzoeken die gereguleerd zijn in het Protocol Verzekeraas & Criminaliteit hebben enkele verzekeraars de communicatie verbeterd. De communicatie rondom de Code Duurzaam Beleggen is aangepast door verzekeraars die daar bij de vorige toetsing nog niet volledig mee waren. Bijvoorbeeld omdat uitleg ontbrak waarom ze afweken van deze code, wat mag als ze daarover maar helder rapporteren.

De onafhankelijke Stichting toetsing verzekeraars onderzoekt in opdracht van het Verbond de naleving van zelfregulering door verzekeraars. Door het toetsen van de naleving en de publicatie van de resultaten laten verzekeraars zien dat zij de zelfregulering serieus nemen en worden verzekeraars scherp gehouden om te blijven voldoen. Voor verzekeraars vormt zelfregulering een belangrijke bijdrage aan het verdere herstel van vertrouwen in de verzekeringsbranche. Nu de resultaten van het jaarlijks onderzoek duidelijk maken dat verzekeraars de zelfregulering van het Verbond goed naleven, wordt het assessment over twee jaar weer afgenomen en vanaf 2019 eens in de vier jaar. Het Verbond kan overigens, mocht er aanleiding zijn, altijd een specifieke regeling nog tussentijds laten onderzoeken.

dinsdag 12 september 2017

ING wijzigt tarieven voor particuliere betaalpakketten per 1 januari 2018

ING wijzigt per 1 januari 2018 de tarieven van de particuliere betaalpakketten en een aantal betaalproducten en -diensten. Het tarief van het OranjePakket stijgt met 10 cent per maand. De prijs van de andere pakketten gaat met enkele dubbeltjes per maand omhoog.

ING investeert naar eigen zeggen continu in het verbeteren van de digitale dienstverlening voor klanten. Zo kunnen klanten met de ING Mobiel Bankieren App makkelijk geld terugvragen met een betaalverzoek en bieden ING meer inzicht in hun af- en bijschrijvingen met KijkVooruit. Ook zijn er continu nieuwe en verbeterde functies beschikbaar in Mijn ING.