Het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven neemt af, al twee jaar op rij. Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index. Bij ABN AMRO is het gelukt om met de nieuwe inrichting van de topstructuur terdege rekening te houden met de positie van vrouwen. Met tal van nieuwe benoemingen is het mogelijk geweest om het percentage vrouwen op topposities op te schroeven van 23 naar bijna 40 procent.
Maandag 4 september 2017 hield de stichting Topvrouwen.nl haar jaarlijkse event. ABN AMRO kreeg vanwege de grote stappen die zijn genomen op het gebied van genderdiversity extra podium. Voorzitter van de Raad van Commissarissen Olga Zoutendijk en CEO Kees van Dijkhuizen mochten in aanwezigheid van koning Willem-Alexander vertellen hoe zij ervoor hebben gezorgd dat er meer vrouwen in de top van de bank zijn gekomen.
Of ABN AMRO, de bank die in korte tijd haar top een stuk diverser maakte, bereid is tot een interview met Topvrouwen.nl? Jazeker, en president-commissaris Olga Zoutendijk en bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen willen dat nadrukkelijk als duo doen. "De tone at the top is cruciaal. Samen daadkrachtig optrekken geeft resultaat."
Het interview vindt plaats in de late namiddag, maar Van Dijkhuizen opent de conference call met een monter 'goedemorgen': hij maakt vanaf zijn vakantieadres in San Francisco, waar hij net het ontbijt achter de kiezen heeft, tijd voor een gesprek over de diversiteitsslag die ABN AMRO de afgelopen maanden gemaakt heeft. Hij doet dat samen met president-commissaris Olga Zoutendijk, die vanaf Amsterdam inbelt. Van Dijkhuizen en Zoutendijk zijn de eersten die als 'koppel' geïnterviewd worden door Topvrouwen.nl en die wens verraadt veel over de dynamiek tussen bestuurder en toezichthouder, die bevestigen bij strategische kwesties altijd naar common ground te zoeken. "We zijn elkaars klankbord en maken graag samen afwegingen." Ook diversiteit, en daarmee gender diversity, is zo'n kwestie waarin ze elkaar goed konden vinden.
Zoutendijk: "We hechten daar allebei veel belang aan en wilden beiden een inhaalslag maken. Dat spraken we vanaf het eerste moment, toen Kees begin dit jaar aantrad als CEO, af. Zeker een belangrijk onderwerp als diversiteit, waarbij het mij minder om gender of andere specifieke kenmerken gaat dan om diversity of thought, geeft een gevoel van 'strijden voor hetzelfde doel'. Zelf zijn we natuurlijk ook een beetje de belichaming van die diversiteit: Kees als man, ik als vrouw en eigenlijk ook als 'buitenlander': zo voel ik mij wel, na drie decennia weggeweest te zijn uit Nederland. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het goed is samen naar buiten te treden: de tone at the top is immers cruciaal. Rvb en rvc gaan hand in hand bij het tonen van verantwoordelijkheidsgevoel."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.