maandag 25 september 2017

Nog miljoenen subsidiegeld beschikbaar voor appartementseigenaren

De pot met subsidiegeld voor het nemen van energiebesparende maatregelen is vrijwel leeg voor de particuliere huiseigenaar, maar voor verenigingen van eigenaars (vve’s) en individuele appartementseigenaren is er nog volop geld beschikbaar. Zij kunnen aantrekkelijke bijdrages krijgen voor het aanbrengen van isolatie aan hun appartement(engebouw) maar ook voor energieadviezen, het maken van een groen meerjarenonderhoudsplan en voor begeleiding en ondersteuning bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. VvE Belang, kenniscentrum en belangenorganisatie voor de vve en de appartementseigenaar, adviseert hun daarom om op korte termijn gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden.

Tijdens de gratis informatiebijeenkomsten die dit najaar op 10 locaties in heel Nederland worden gehouden, kunnen vve-bestuurders en appartementseigenaren alle informatie krijgen over de mogelijkheden.

Vve’s en appartementseigenaren die isolatiemaatregelen treffen, kunnen daarvoor ca. 20 procent van de kosten terugkrijgen. Het gaat om isolatie van dak, gevel en vloer en om het aanbrengen van isolerend glas. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten ze twee maatregelen nemen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en HR++-glas of vloer- en gevelisolatie etc.

Vve’s en individuele appartementseigenaren kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) subsidie aanvragen voor het aanbrengen van isolatie aan hun gebouw. De subsidie voor de isolatie en voor eventuele aanvullende maatregelen bedraagt ongeveer 20 procent van de kosten. Voorwaarde is dat minimaal twee energiebesparende maatregelen in de vereiste hoeveelheid worden genomen.

Het gaat in deze regeling nadrukkelijk om maatregelen aan de ‘schil’ van het gebouw: isolatie van dak, gevel en vloer/bodem en de vervanging van glas door hoogrendementsglas. Onder bepaalde voorwaarden komen zaken als isolerende deuren, CO2-gestuurde ventilatiesystemen en balansventilatie, douchesystemen met verwarming door afvalwater en waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem ook in aanmerking voor subsidie.

Voor vve-bestuurders is het niet eenvoudig om een voorstel voor energiebesparing op de agenda te krijgen. Een goede adviseur is daarbij onmisbaar. Voor die advieskosten kunnen vve’s een subsidie krijgen tot 75 procent van de kosten voor een uitgebreid energieadvies, een groen meerjarenonderhoudsplan  (waarbij onderhoud wordt gecombineerd met duurzaamheidsmaatregelen) en procesbegeleiding. Het maximale subsidiebedrag wordt bepaald op basis van het aantal koopwoningen. Het maximale bedrag is nooit hoger dan € 3.450.

De subsidieregeling is aantrekkelijk voor een groot aantal verenigingen van eigenaars. Nederland telt ca. 125.000 vve’s. In totaal gaat het om ca. 1,2 miljoen appartementseigenaren. Voor het verduurzamen van hun complexen is energiebesparing veelal de eerste stap. De subsidieregeling is daarbij een flinke steun in de rug. Niet alleen voor vve’s die al plannen hebben voor verduurzaming maar ook voor verenigingen die nog niet weten welke maatregelen nuttig en nodig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.