woensdag 6 december 2017

DSM opnieuw meest duidelijk over fiscaal beleid

DSM is opnieuw winnaar geworden van de Tax Transparency Benchmark. Van de 76 onderzochte Nederlandse beursgenoteerde bedrijven geeft het fijnchemieconcern volgens de jury het meest helder en duidelijk inzicht in zijn fiscale beleid en belastingafdrachten. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Tax Transparency Benchmark van VBDO en PwC. AMG, TKH en Vopak zijn de grootste stijgers op de ranglijst.

 Vopak scoorde evenals DSM 28 punten (op een totaal van 37 punten). De jury besloot echter de prijs naar DSM te laten gaan omdat ‘DSM op zeer actieve wijze transparant communiceert over haar belastingbeleid. Ook maakte DSM in de landen waar ze het sterkst vertegenwoordigd is duidelijk hoeveel vennootschapsbelasting zij daar afdraagt.’

“Het belang van fiscale transparantie neemt alleen maar verder toe. In het huidige tijdsgewricht, waarin de maatschappij kritisch kijkt naar de belastingmoraal van bedrijven, is transparantie niet meer weg te denken. Ik vind het daarom een goede ontwikkeling dat bijna 80 procent van de onderzochte bedrijven communiceert over haar fiscale strategie. Dit was slechts 16 procent in 2013”, aldus Marc Diepstraten, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC. “Dit past ook in een mondiale trend. Steeds meer bedrijven treden naar buiten met hun fiscale strategie.”

In de benchmark doen VBDO, de vereniging van beleggers voor duurzame ontwikkeling, en PwC onderzoek naar de transparantie van 76 Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen over hun belastingbeleid en –afdrachten. Daarnaast kijken zij ook naar de manier waarop de bedrijven de risico’s op fiscaal handelen in kaart brengen, en hoe ze over fiscale governance rapporteren.

Ondanks de toenemende aandacht van bedrijven voor dit onderwerp, ziet Angélique Laskewitz, executive director van VBDO, zeker nog verbeterpunten. “Slechts een derde van de bedrijven rapporteert op afdracht vbp op landenbasis (country-by-country reporting). Gezien de toename van initiatieven en wetgeving hieromtrent, had ik verwacht dat meer bedrijven hierover zouden publiceren."

Daarnaast wijst Diepstraten in breder verband op het belang van goede communicatie met de stakeholders. “Wij krijgen nu vaak terug dat bedrijven vaak zeggen dat ze bepaalde dingen wel doen, maar er niet publiekelijk over communiceren. Ze krijgen dan geen score want het gaat hier om een ‘transparency benchmark’. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om melding te maken van alles wat je op dit gebied doet. Dat hoeft niet per se alleen in het jaarverslag te staan. Maar schrijf erover op de website, via papers, of meld het in gesprekken met de stakeholders.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.