In de afgelopen jaren zijn de meeste banken opener geworden over de uitvoering van hun duurzaamheidsbeleid bij zakelijke leningen. Zo geven banken meer inzicht aan welke bedrijfstakken zij leningen verstrekken. Ook wordt beter gerapporteerd over de wijze waarop bedrijven door de banken worden aangesproken als hun gedrag maatschappelijk gezien ongewenst is. Dit blijkt uit het nieuwe rapport Transparantie en Verantwoording dat vandaag door de Eerlijke Bankwijzer wordt gepubliceerd. Rabobank en Triodos Bank scoren hierin een 7, terwijl ABN Amro, ING en De Volksbank volgen met het rapportcijfer 6. Van Lanschot en NIBC blijven hierbij duidelijk achter. Van Lanschot krijgt een 5, NIBC is hekkensluiter met een 4.
Dat banken meer bereid zijn om inzicht te geven welke sectoren men financiert en hoe zij problemen op het gebied van mensenrechten, milieu en dierenrechten aanpakken, wordt verwelkomd door de Eerlijke Bankwijzer. Projectleider Peter Ras: “Er ligt al langere tijd een heldere oproep vanuit de maatschappij en overheid aan de banken om opener te worden over uitvoering van financieringsbeleid en financieringskeuzes. We zien dat banken vooruitgang boeken sinds de Eerlijke Bankwijzer dit onderzoekt – zo scoorden ABN Amro, ING en Rabobank in ons onderzoek in 2013 nog een 4 op transparantie. Het is te vroeg om de bankensector 'transparant' te noemen, maar we zien nu wel dat de mist wat optrekt.”
Consumenten hechten belang aan transparantie over de investeringskeuzes van banken. In 2015 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd gesteld dat spaarders onvoldoende inzicht hebben in de wijze waarop hun spaargeld door de banken wordt geïnvesteerd.
Sindsdien laten vooral ING, De Volksbank (SNS en ASN Bank) en Rabobank beter zien aan welke sectoren ze geld uitlenen. ABN Amro, NIBC en Van Lanschot gaan daarin minder ver. Triodos Bank en ASN Bank zijn hierover verreweg het meest transparant: beide banken publiceren een lijst van bedrijven en instellingen die zij financieren. Andere banken doen dit niet.
Rabobank is het meest transparant over de kritische dialoog die zij voert met bedrijven die betrokken zijn bij misstanden. Andere banken gaan daarin minder ver. NIBC publiceert zelfs helemaal geen informatie over zulke gesprekken met zakelijke klanten. Positief is dat alle banken rapporteren volgens de internationaal breed erkende GRI- richtlijnen voor duurzaamheidsverslaglegging. ABN Amro rapporteert, als eerste bank ter wereld, ten aanzien van mensenrechten volgens de richtlijnen van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Andere banken doen dit nog niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.