Ads Top

In de blockchain bubble

De bitcoin breekt record na record, maar onder de motorkap van die cryptocurrency zit een techniek die misschien nog veel interessanter is: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voordat het in de jaren negentig groot werd. Heeft de blokjesketting echt zoveel potentie? De Kennis van Nu zoekt het uit.

De blockchain maakt het mogelijk om op nieuwe en onvermoede manieren samen te werken, is de belofte. En niet alleen in de digitale wereld, want de blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. In de voedingsketen bijvoorbeeld, of om energie uit te wisselen. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken wat er mogelijk is met de blockchain.
Ze gaan met Oskar van Deventer, directeur van het blockchainlab van TNO naar een bitcoin-geldautomaat, waar je je euro’s kunt omwisselen voor bitcoins. Van Deventer beperkt zich allerminst tot de bitcoin; hij onderzoekt de mogelijkheden, de veiligheid en de toepassingen van de blockchain.

De duurzame eieren van Kipster staan op het punt om in de blockchain gestopt te worden. Niet alleen kan de consument zo eenvoudig zien of de legkip een beetje een fatsoenlijk leven heeft gehad, ook boer, transporteur en supermarkt kunnen makkelijker hun informatie uitwisselen. Marieke de Ruyter de Wildt, directeur van AgriPlace, vertelt hoe je datastromen moet managen binnen de duurzame voedingsketen. Ze organiseert maandelijks de meet-up Food Integrity Blockchained, waar onderzoekers, ondernemers en andere partijen samenkomen die de blockchain binnen de voedingsketen willen gebruiken.

Bij de Ceuvel, een zelfbenoemde speeltuin voor innovatie en creativiteit in Amsterdam-Noord, wisselen bewoners sinds kort hun met zonnepanelen opgewekte stroom uit met behulp van de blockchain. Dat is trouwens nog maar het begin, want de Ceuvel heeft plannen om met behulp van de blockchain een soort circulaire mini-economie op te zetten. Inclusief eigen ‘token’, waarmee je ook in het lokale café je biertje kunt afrekenen. De Kennis van Nu kijkt mee over de schouder van Gerard Boor, de technische man achter de blockchain die De Ceuvel gebruikt.

Ook Fairfood experimenteert met de blockchain. Een kleinschalig experiment met duurzame kokosnoten trok eerder dit jaar al de aandacht. Boeren kregen een eerlijke prijs voor hun product, en consumenten konden dat in de supermarkt verifiëren, simpelweg door een QR-code op de kokosnoot te scannen. In De Kennis van Nu zie je donderdag hoe Fairfood verder gaat op dit pad, maar dan met koffiebonen uit Afrika.


Donderdag 14 december om 19.20u op NPO 2

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.