woensdag 31 januari 2018

Meer klanten voor ING, maar resultaten onder druk


ING sluit een minder goed kwartaal af, waarin zowel de baten als de winst zien terugliepen, vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam deels door de fiscale hervormingen in de Verenigde Staten.

Het aantal particuliere klanten groeide in het vierde kwartaal steeg met 500.000 tot 37,4 miljoen; het aantal primaire relaties steeg tot 10,8 miljoen.

De nettokernkredietverlening nam in het kwartaal toe met 6,8 miljard euro; de instroom aan netto toevertrouwde spaartegoeden bedroeg 2,7 miljard.

Het wereldwijde klantenbestand groeide in 2017 tot 37,4 miljoen, waarbij het aantal primaire klanten met 900.000 steeg tot 10,8 miljoen.

ING wil de komende tijd vooral experimenteren met blockchain. Door innovaties verandert het bankieren razendsnel. Blockchain kan een grondige verschuiving teweegbrengen in de financiële dienstverlening door bankieren beter, veiliger, eenvoudiger, sneller en goedkoper te maken voor de klant.

Zelfbenoemde schuldenbemiddelaar verdacht van opnemen duizenden euro’s slachtoffers

Een 36-jarige man uit Heemstede moest zich op 30 januari voor de rechter verantwoorden op verdenking van oplichting danwel verduistering. Hij deed zich in 2014 volgens de officier van justitie voor als professionele schuldenbemiddelaar en nam vervolgens het geld dat hij van zijn slachtoffers kreeg zelf op, zonder hun schulden te betalen. De slachtoffers gingen voor duizenden euro’s de mist in. In totaal werden er zeven zaken behandeld. De officier van justitie eiste ter zitting een gevangenisstraf tegen de man van achttien maanden plus hij moet een bedrag van totaal  €7. 322,- aan de slachtoffers betalen.

De man opereerde onder de naam VSB Nederland en had zelfs een reclamespot laten opnemen, dat in 2014 te horen was op de radio: ‘Heeft u te maken met oplopende schulden? En dreigt schuldsanering. VSB Nedeland biedt professionele schuldbemiddeling aan zowel particulieren als ondernemers’ Bij VSB kennen we geen wachttijden en u kunt binnen anderhalf jaar volledig schuldenvrij zijn. VSB daar kom je verder mee. Kijk op www.vanjeschuldaf.nl.'

Slachtoffers werden aangetrokken door de beloften ‘geen wachttijd’ en ‘binnen anderhalf jaar schuldenvrij’. Dit kregen zij nog eens te horen nadat ze een afspraak met de man hadden gemaakt. Slachtoffers moesten hun salaris of uitkering aan de man overmaken en kregen dan zelf een klein bedrag per week om van te leven, van de rest van het geld zouden de schulden worden afbetaald. Tijdens het gesprek werden formulieren ingevuld zoals een aanmeldingsformulier, een overzicht van inkomsten en uitgaven en een schuldenformulier.

De verdachte liet het geld overmaken op de rekening van zijn vader. Bij veel van de slachtoffers kwam de verdachte de afspraak niet na en kregen zij geen of minder leefgeld. Van nagenoeg geen één slachtoffer heeft hij een rekening of schuld betaald, wat tot gevolg had dat zij na verloop van tijd te maken kregen met deurwaarders en dwangbevelen. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachte zelf het geld contant opnam bij verschillende betaalautomaten.

De officier van justitie vertelde ter zitting dat de verdachte geen opleiding heeft gedaan om het vak schuldhulpverlener uit te oefenen. Ook hield hij zich niet aan de wettelijke eis en gedragsregels die voor dit beroep gelden.

Ter afweging van de strafeis nam de officier van justitie mee dat de verdachte vaker is veroordeeld voor oplichtingspraktijken, dat hij misbruik heeft gemaakt van kwetsbare mensen, die zelf niet meer uit hun schulden konden komen, dat het om veel zaken gaat en dat de 36-jarige man geen enkel berouw toont.

AFM zet in 2018 vol in op data-analyse om belegger te beschermen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start in 2018 nieuwe initiatieven op het gebied van data-analyse om beleggers beter te beschermen tegen malafide praktijken en marktmisbruik. Dankzij de herziene Europese Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) krijgt de AFM hiervoor extra instrumenten. Het vernieuwen van toezicht door intensief data-gebruik is een van de speerpunten van de AFM, ook voor een eerlijke werking van kapitaalmarkten.

De AFM signaleert 3 belangrijke trends waaruit risico’s voor financiële markten en consumenten voortkomen: toegenomen digitalisering, aanhoudend lage rente en de vervaging van de grenzen van financiële markten. Deze 3 trends versterken elkaar, vergroten daarmee de complexiteit en leiden tot nieuwe risico’s op de financiële markten. Een voorbeeld daarvan is de gamification van financiële producten. Het gaat daarbij om risicovolle beleggingsproducten zoals binaire opties, die met behulp van agressieve marketingtechnieken uit de online gaming- en kansspelindustrie op de markt worden gebracht.

De AFM beschrijft de risico’s en de toezichtaanpak om die te bestrijden in haar Agenda 2018. Om het toezicht te versterken investeert de AFM voortdurend in vernieuwingen. Een belangrijk voorbeeld is de inzet van gedragswetenschap om te beoordelen of financiële ondernemingen hun online omgeving inrichten in het belang van hun klanten. Ook gaat de AFM in 2018 voor het eerst gebruik maken van risicoprofielen, om zo aanbieders die het belang van hun klanten onvoldoende centraal stellen effectiever te kunnen identificeren.

“In 2018 gaan we meer investeren in data-analyse,” zegt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven: “Zo willen we de extra mogelijkheden die MiFID II ons biedt maximaal benutten. Aanbieders kunnen hun producten steeds gemakkelijker online en grensoverschrijdend aanbieden. Daarom is ook internationale samenwerking nodig om consumenten en andere beleggers te beschermen tegen schadelijke financiële producten en malafide aanbieders. Dat maakt extra focus op technologie en data in ons toezicht onontbeerlijk. Die vernieuwing zijn we in 2016 gestart en krijgt komend jaar een impuls door hier nadrukkelijk meer middelen en mensen voor in te zetten.”

Het gebruik van de financiële sector voor crimineel gedrag is een van de nieuwe risico’s die de AFM voor 2018 heeft geïdentificeerd. Door de inzet van moderne data-analyse krijgt de AFM beter zicht op de risico’s die onder meer beleggingsondernemingen lopen om (onbewust) te worden gebruikt voor financieel-economische criminaliteit. Dit stelt de AFM in staat overtredingen beter tegen te gaan.

Door de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de toenemende vraag en aanbod van financiële producten met een duurzaam karakter, stijgt de behoefte aan betrouwbare informatie over duurzaamheidsdoelstellingen. De AFM brengt in 2018 in kaart welke financiële producten terecht een duurzaamheidslabel voeren.

Door de lage rente investeren kleine beleggers hun geld in beleggingen met een hoger risicoprofiel en vergroten consumenten hun schuldenlast. Daarom houdt de AFM de markt voor consumptief krediet, die omvangrijk is, extra in het vizier. De aanpak van leningen met hoge rentes en weinig aflossing, en waar consumenten vastzitten aan hun aanbieder (zogenoemde locked-up kredieten), wordt ook dit jaar voortgezet.

Op basis van gedragswetenschappelijke experimenten die in 2017 zijn gestart gaat de AFM samen met marktpartijen verder aan de slag om vooral de kwetsbare groep huizenbezitters met aflossingsvrije hypotheken te bewegen eerder af te lossen.

De AFM kondigt ook aan dat zij in 2018 start met het onderzoeken van aanbieders die evil nudges inzetten in hun digitale dienstverlening. Het gaat hier om het online aanbieden van financiële diensten in combinatie met agressieve marketing methoden. Daarmee wordt ingespeeld op het irrationele gedrag van consumenten, bijvoorbeeld bij het afsluiten van consumptief krediet. Hierdoor kunnen schulden ontstaan die niet (kunnen) worden afgelost.

Consumenten worden ook geconfronteerd met agressieve aanbieders van binaire opties en bepaalde contracts for differences (CFD’s). Dankzij MiFID II kan de AFM in 2018 beschermende maatregelen treffen tegen dit soort schadelijke producten en de malafide aanbieders daarvan. Op Europees niveau geeft AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven hier leiding aan, als voorzitter van het Investor Protection and Intermediaries Standing Committee.

Lakeman eist namens woningcorporatie vergoeding swapschade van Rabo

Voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Swapschade heeft namens Stichting Woonservice Meander de Rabobank gedagvaard. Lakeman eist dat de bank alle schade vergoedt die de corporatie door het afsluiten van renteswap-contracten heeft geleden. Rabobank erkende al in 2009 dat zij renteswaps had verkocht om de corporatie te beschermen tegen renterisico’s die volgens eisers niet bestonden. De bank heeft echter slechts 167.000 euro schade vergoed. Swapschade eist in de vandaag gestarte procedure een aanvullende schadevergoeding van ruim 1.000.000 euro.

Hij oordeelt zeer kritisch over de verkoop van renteswaps aan het MKB en aan woningcorporaties: “Het betreft een speculatief product dat juist door de onopvallende juridische koppeling aan de Algemene Bankvoorwaarden grote onzichtbare risico’s in zich verborg. Voor zover Meander wél renterisico’s liep, had de bank een rentecap moeten adviseren. Dat is een volstrekt risicoloos product dat bovendien veel goedkoper was. Maar het belang van de klant werd bij de verkoop van renteswaps achtergesteld bij dat van de bank.“

Behalve met de begeleiding van ondernemers die met het Herstelkader willen meedoen is Swapschade inmiddels ver gevorderd met het opstellen van dagvaardingen  voor ondernemers die de 20% schadevergoeding van het Herstelkader onvoldoende achten.

Volgens Swapschade is een renteswap een speculatief en riskant product dat voor geen enkele MKB-er en voor geen enkele woningcorporatie geschikt was. De bank profiteerde van het feit dat Meander geen ervaring en deskundigheid had op het gebied van rentederivaten. Dat geldt volgens Lakeman overigens voor vrijwel alle MKB-ondernemingen en woningcorporaties.

dinsdag 30 januari 2018

AFM onderzoek reikt inzichten aan voor betere kredietbeslissingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert het rapport ‘Leengedrag onder de loep’. De resultaten van deze gedragswetenschappelijk analyse geven aanbieders van krediet concrete inzichten om aanpassingen in de keuzeomgeving verder te onderzoeken, zodat consumenten voor hen beter passende beslissingen kunnen nemen.

Aanleiding voor dit rapport is een eerder onderzoek naar de waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’. Daarin stelde de AFM vast dat de kredietwaarschuwing geen direct effect heeft op het klikgedrag en de leenbeslissingen van consumenten. Dit nieuwe onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van het vervolgonderzoek naar de kredietwaarschuwing, brengt in beeld welke menselijke eigenschappen bepalend zijn voor beslissingen (of het uitblijven daarvan) bij het aangaan van consumptief krediet.

Een goed voorbeeld is de telecombranche, waar ‘afbetaling’ de standaardoptie is bij het afsluiten van een abonnement met telefoon. In de keuzeomgeving wordt op die manier onnodig gestuurd op een krediet in plaats van directe betaling. Uit onderzoek van de AFM blijkt namelijk dat de helft van de mensen met een telefoonkrediet aangaf hiervoor gekozen te hebben, omdat dit de standaardoptie was. Tegelijkertijd gaf 80% van deze mensen aan de telefoon in één keer te kunnen betalen. Door krediet niet als standaardoptie aan te bieden, sluiten consumenten alleen een krediet af als ze daar actief voor kiezen.

Daarnaast is het niet altijd gemakkelijk voor consumenten om de totale kosten van een krediet te overzien. Veel consumenten vinden het moeilijk om te rekenen met percentages en wegen de totale kosten van de rente niet genoeg mee bij het afsluiten van een krediet. Transparante informatie over de totale kosten van een lening kunnen consumenten juist helpen een betere keuze te maken.

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat 54% van de Nederlanders minstens één consumptief kredietproduct bezit. Dit is waarschijnlijk een onderschatting, omdat mensen zich niet bij alle leenproducten realiseren dat het om een lening gaat (bijvoorbeeld rood staan). Volgens Stichting BKR stonden er in juli 2017 in totaal 10,3 miljoen Nederlanders geregistreerd in het Centraal Kredietinformatiesysteem, waarvan 7% met een betalingsachterstand. Hier vallen overigens ook achterstanden op hypotheken onder.

De AFM maakt zich zorgen over het gemak en de snelheid waarmee consumenten soms online krediet kunnen afsluiten. Nadenken over verantwoord lenen is en blijft belangrijk. Daarbij kunnen marktpartijen zich meer inspannen om ervoor te zorgen dat klanten het juiste soort krediet krijgen. De AFM neemt de inzichten uit het rapport mee in haar toezicht. Daarnaast wil zij samen met beleidsmakers en financiële instellingen de denkrichtingen uit het rapport in de praktijk verder testen.

De AFM maakt in haar toezicht gebruik van kennis uit de gedragswetenschappen. Uit gedragswetenschappelijk onderzoek weten we dat consumenten en beleggers zich vaak niet rationeel gedragen. Met meer kennis en begrip van het gedrag van consumenten en beleggers kan de AFM de effectiviteit van haar toezicht versterken.

Frank Elderson benoemd tot voorzitter duurzaamheidsnetwerk centrale banken

Frank Elderson, directeur bij De Nederlandsche Bank, is benoemd tot de eerste voorzitter van het Network for Greening the Financial System (NGFS) dat op 24 januari bij de Banque de France in Parijs van start is gegaan.

Het NGFS is een samenwerkingsverband tussen acht centrale banken met als doel het vergroenen van het financiële systeem. De groep bestaat uit de centrale banken en toezichthouders van Frankrijk, VK, Zweden, China, Mexico, Duitsland, Singapore en Nederland. Zij gaan op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan het versterken van de inspanningen die nodig zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het komende jaar gaat het NGFS zich onder andere richten op het identificeren van best practices op het gebied van toezicht op klimaatrisico’s en de mogelijkheden verkennen om groene financiering op te schalen.

Als onderdeel van dit initiatief organiseert DNB samen met de Franse en de Britse centrale bank een congres voor toezichthouders op 6 april in Amsterdam

maandag 29 januari 2018

Tikkie groeit door naar 2 miljoen gebruikers

Terugbetaalapp Tikkie heeft meer dan twee miljoen unieke gebruikers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van augustus 2017, toen de app door de grens van één miljoen gebruikers ging. Wekelijks worden er gemiddeld 440.000 via de app verstuurde betaalverzoeken afgerekend. Tikkie is daarmee met afstand de grootste terugbetaalapp van Nederland.

December 2017 was de absolute topmaand wat betreft het aantal betaalde Tikkies. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw zorgden voor een stijging in het aantal betaalverzoeken. Niet verrassend, gekeken naar de top-3 van redenen om geld terug te vragen: gedeelde cadeaus, eten en drinken en gezamenlijke uitjes. In totaal werden in december 2,2 miljoen Tikkies betaald. Vlak voor de jaarwisseling, op 30 december, werden de meeste betaalverzoeken afgerekend: 97.125.

ABN AMRO wil in 2018 met Tikkie een nog belangrijkere rol innemen bij betalingen. Tussen mensen onderling, maar ook zakelijk. Verkerk: "Er zijn al samenwerkingen gestart met organisaties als Transavia, Hello Fresh en Ajax. En we helpen goede doelen als de Hartstichting en Warchild met hun fondsenwerving. Zij zien dat consumenten door het gemak van Tikkie bijzonder snel betalen. De vraag van retailers en horeca om gebruik te maken van Tikkie neemt toe." In december is een pilot gestart met betalen met Tikkie bij winkel Munch Food Fit Food To Go in Amsterdam.

Daling aantal valse eurobiljetten in Nederland

In 2017 is het aantal aangetroffen valse eurobiljetten in Nederland gedaald met 8,4% tot 43.200. Hoewel voor deze daling geen exacte verklaring is te geven, dragen oplettende retailers en de aandacht van politie en justitie bij aan de strijd tegen deze vorm van criminaliteit.

In Nederland was vooral in de tweede helft van 2017 sprake van een daling in het aantal valse eurobiljetten. Daarentegen nam wereldwijd het aantal valse eurobiljetten licht toe. In totaal werden het afgelopen jaar 694.000 stuks geregistreerd; 1,5% meer dan in 2016.

Vergeleken met de 21 miljard echte eurobiljetten die wereldwijd in omloop zijn, blijft het aantal aangetroffen valse eurobiljetten gering. De coupures die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest vervalst worden, zijn de €20 en €50.

Djoeri Timessen jongste bankdirecteur van Nederland

Afgelopen week is Djoeri Timessen, 29, toegevoegd aan de raad van bestuur van bunq. Als Chief Product Officer (CPO) is Timessen de jongste die deel uitmaakt van het bestuur van een Nederlandse bank. bunq bewijst hiermee weer voorloper te zijn op het gebied van positieve verandering in de traditionele bankenwereld in Nederland én de rest van de wereld.

Timessen is de afgelopen 5 jaar nauw betrokken geweest bij bijna elk aspect van de productontwikkeling van het bedrijf. Als CPO zal Timessen volledig toezicht houden op alle komende productontwikkelingen van bunq. Zo zal hij ervoor zorgen dat bunq de grenzen van innovatie blijft verleggen, terwijl de belofte om het alternatief voor traditioneel bankieren te zijn in stand wordt gehouden.

zondag 28 januari 2018

ABN getroffen door DDOS aanval

ABN Amro heeft zaterdag te kampen gehad met storingen die de bank zelf toeschrijft aan een DDoS aanval. Klanten konden niet of nauwelijks inloggen  of kregen een melding te zien waarin staat dat door een storing afschrijvingen van betaal- en geldautomaten nog niet zichtbaar zijn. De bank kampte afgelopen weken al vaker met storingen. Vrijdagochtend nog konden klanten ook geen geen gebruikmaken van de diensten Internet Bankieren, Mobiel Bankieren en iDeal.

vrijdag 26 januari 2018

De Unie-leden bij ABN AMRO wijzen eindbod af

Nadat de moeizaam verlopen cao onderhandelingen eindigde in een eindbod van ABN AMRO op 19 december 2017, hebben de leden van vakbond De Unie het eindbod nu afgewezen. Emanuel Geurts, cao onderhandelaar van De Unie: “Het eindbod waarin slechts 1% loon wordt geboden, de werkdruk niet wordt aangepakt en waaruit geen waardering blijkt voor de medewerkers, kan niet op steun rekenen van het personeel.” De Unie heeft een brede agenda voor de cao onderhandelingen. Emanuel Geurts: “De resultaten van de bank zijn goed. Nu willen de werknemers ook de waardering die zij verdienen.”

Het eindbod is door een ruime meerderheid afgewezen. Emanuel Geurts: “Sinds ABN AMRO een eigen cao heeft is dat nog niet eerder voorgekomen. Dit is een slecht signaal.” De kloof tussen de top en de werknemers is al groot, zo blijkt uit het engagementonderzoek waarvan de resultaten onlangs bekend zijn geworden. Hieruit blijkt dat minder dan de helft van de werknemers positief is over het senior management. “Dat is lager dan het gemiddelde in de sector. Ook op visie en richting scoort de bank slechter”, legt Emanuel Geurts uit.

De Unie wil graag het cao-overleg hervatten en nodigt ABN AMRO hiervoor uit: “Met het eindbod heeft de bank de deur dicht gegooid. Wij reiken de hand om het overleg opnieuw te openen”, geeft Emanuel Geurts de bank in overweging. Een nieuwe cao is hard nodig om de breed heersende onvrede weg te nemen.

Er vallen 17.000 werknemers onder de ABN AMRO cao.

Beleggingsapp Peaks bereikt 15.000 gebruikers

Meer dan 15.000 mensen werden in de eerste twee maanden klant bij fintechplatform Peaks. Dit bedrijf helpt mensen om regelmatig geld opzij te zetten en te beleggen. De oprichters van Peaks vonden het tijd voor een app die beleggen toegankelijk maakt, zonder kennis van de beurs of een groot vermogen.

Dat de app vooral onder millennials populair is, ligt volgens medeoprichter Tom Arends aan het feit dat deze doelgroep zoekt naar makkelijke manieren om ongemerkt een vermogen op te bouwen voor later. 'Dat we in slechts twee maanden tijd een recordaantal klanten aan ons hebben weten te binden, bewijst dat jongeren geen koudwatervrees meer hebben om te gaan beleggen."

DNB legt een last onder dwangsom op aan KMU Verzekeringen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 29 juni 2017 een last onder dwangsom opgelegd aan verzekeraar KMU Verzekeringen N.V. (KMU) voor het niet tijdig indienen van de Solvency II jaarstaten bij DNB. KMU heeft op 11 juli 2017 aan de rapportageverplichting voldaan.

DNB heeft KMU op 29 juni 2017 de last onder dwangsom opgelegd om binnen twee weken na dagtekening van de beschikking de Solvency II jaarstaten over het boekjaar 2016 te verstrekken. DNB heeft op 11 juli 2017 de Solvency II jaarstaten van KMU ontvangen. Dit betekent dat KMU tijdig aan de last heeft voldaan en geen dwangsommen heeft verbeurd.

KMU heeft geen bezwaar aangetekend tegen de opgelegde last onder dwangsom, waardoor de last onder dwangsom inmiddels onherroepelijk is geworden.

400.000 Nederlanders hebben cryptomunten

Ongeveer 400.000 Nederlanders hebben geïnvesteerd in cryptomunten. Dat is duidelijk meer dan in oktober 2017 door Kantar is gemeten. Crypto-bezitters zijn vooral mannen met een oververtegenwoordiging onder hoger opgeleiden en tussen de 25 en 45 jaar.

De forse koersstijging in november en december heeft veel nieuwe beleggers over de streep getrokken. Als gevolg van de koersdaling van de afgelopen weken staan veel van hen nu waarschijnlijk wel weer op verlies. Omgerekend in euro’s bedraagt de geschatte totale waarde van de Nederlandse investering in cryptomunten ongeveer 3 miljard euro op een totaal van 480 miljard euro.

De portefeuille is gemiddeld zo’n 7300 euro (gebaseerd op een koers van de €10.000 per bitcoin), maar is zeer scheef verdeeld. Dat betekent dat cryptogeld nu bijna 1 procent van het totale spaartegoed (340 miljard) van alle Nederlanders tezamen bedraagt.

89 procent van de Nederlanders kent inmiddels de Bitcoin, maar het vertrouwen in de cryptomunten is nog laag en vergelijkbaar met dat in Facebook. 3 procent heeft er meer vertrouwen in dan bijvoorbeeld Google of de banken. Ook van de mensen die cryptomunten hebben geeft maar 22 procent aan er veel vertrouwen in te hebben.

De helft van de mensen die crypto hebben verwacht dit jaar een waardestijging van 200 procent of meer. Dat zou betekenen dat een Bitcoin met Kerst ongeveer 20.00- euro zou moeten kosten. De helft van alle Nederlanders denkt juist dat de Bitcoin in waarde zal gaan dalen dit jaar. 

Bijna een kwart van de Nederlanders vindt cryptomunten oplichterij.

AFM ziet ruimte voor verbetering bij beheerders alternatieve beleggingsinstellingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2017 kwalitatief onderzoek gedaan naar de naleving van de wettelijke eisen omtrent de integere bedrijfsvoering, governance en vermogensscheiding onder 12 beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen die in 2014 van rechtswege onder de AIFM-richtlijn zijn komen te vallen. Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij deze groep substantiële ruimte is voor verbetering ten aanzien van de integere bedrijfsvoering, governance en vermogensscheiding.

De Europese Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFM-richtlijn) werd op 22 juli 2013 van kracht in Nederland voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen. Beheerders die op of voor 22 juli 2013 reeds over een nationale vergunning voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikten, kregen een jaar de tijd om hun organisatie in lijn te brengen met de AIFM-richtlijn. Het ging hier over een groep van 75 partijen. Op 22 juli 2014 is hun bestaande vergunning van rechtswege omgezet in een nieuwe AIFM-vergunning. De AFM besloot onderzoek te doen om vast te stellen of deze groep voldoet aan vereisten uit de AIFM-richtlijn of dat er verbeteringen moeten worden doorgevoerd.

Uit het onderzoek is gebleken dat 6 van de onderzochte beheerders uitsluitend beleggingsinstellingen beheren die buiten de reikwijdte van de AIFM-richtlijn vallen. De AIFM-vergunning van deze beheerders is, of zal naar verwachting komen te, vervallen. Verder toont het onderzoek aan dat er bij de overige beheerders in het onderzoek substantiële ruimte is voor verbetering ten aanzien van de integere bedrijfsvoering, governance en vermogensscheiding.

Belangrijkste bevindingen van het onderzoek:
•risicobeheer bij veel onderzochte beheerders is van onvoldoende niveau;
• uitbesteding bij groot aantal beheerders voldoet niet aan wet- en regelgeving;
• bij één beheerder was geen bewaarder aangesteld;
•in sommige gevallen twijfel over effectiviteit en inrichting van de compliancefunctie;
•beleid belangenconflicten vaak onvolledig;
•naleving ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moet beter.

Het onderzoeksrapport bevat ook een aantal best practices die de AFM naar aanleiding van het rapport heeft opgesteld. Deze best practices kunnen beheerders verder helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en governance. De individuele resultaten van de onderzoeken zijn teruggekoppeld aan de onderzochte beheerders en waar beheerders niet voldeden aan de wettelijke eisen heeft de AFM formele of informele maatregelen ingezet om dit alsnog te bewerkstelligen.

 De AFM verwacht van andere beheerders dat zij kennis nemen van de bevindingen van dit onderzoek en de best practices en waar nodig verbeteringen doorvoeren in hun organisatie. De AFM is, gelet op de bevindingen, voornemens de komende jaren vergelijkbare onderzoeken uit te voeren bij andere beheerders met een van rechtswege omgezette AIFM-vergunning. Daarbij zal zij ook beoordelen of deze beheerders aan de slag zijn gegaan met de bevindingen en goede praktijkvoorbeelden die in dit rapport zijn opgenomen.

De AFM roept daarnaast alle beheerders op om zelf te beoordelen of zij activiteiten verrichten die onder de AIFM-richtlijn vallen. Als dit gedurende een periode van 12 maanden of langer niet het geval is, wordt hen verzocht om op eigen initiatief hun vergunning in te leveren. De AFM gaat hier in de toekomst ook actief op toezien.

Journalisten kunnen contact opnemen met Michiel Gosens, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2771 of michiel.gosens@afm.nl.


donderdag 25 januari 2018

BKR zwicht voor druk: registraties toch verwijderd

Nederlanders die geen hypotheek of lening kunnen krijgen omdat ze vanwege een kleine betalingsachterstand op de zwarte lijst van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel staan, kunnen die negatieve registratie weer laten verwijderen.

Onder druk van tientallen verloren rechtszaken, aangespannen door Dynamiet Nederland, en diverse Kamervragen is het BKR gezwicht. Het heeft zijn reglementen zo veranderd dat het verwijderen van terechte registraties toch mogelijk is.

Juridisch dienstverlener Dynamiet Nederland voert al een jaar lang een verbeten strijd tegen de schendingen van consumentenrechten door het BKR. ,,Daarom voelt dit als overwinning. We hebben altijd al gezegd dat het verwijderen van terechte negatieve registraties kan en mag en zelfs dat het wettelijk moet. Nu geeft het BKR dit zelf ook toe,” stelt directeur Deepak Thakoerdien van Dynamiet.nl.

Het bureau helpt jaarlijks vele mensen om van hun negatieve registratie af te komen. Daarbij doet Dynamiet.nl een beroep op het arrest van de Hoge Raad uit 2011. Dat stelt dat kredietverstrekkers altijd een belangenafweging moeten maken wanneer iemand om verwijdering van zijn registratie vraagt. Als de schuld niet opweegt tegen de gevolgen, moet die geschrapt worden, aldus de hoogste rechter.

In februari 2017 wijzigde het BKR ineens zijn reglementen, waardoor kredietverstrekkers en banken de registratie niet meer konden verwijderen. Daardoor moesten consumenten voor elk verzoek een rechtszaak aanspannen. Dynamiet.nl spande sinds de nieuwe BKR-regels 63 rechtszaken aan, waarvan er nog 22 lopen. Op drie na werden alle zaken gewonnen of buiten de rechtbank om geschikt. Steeds oordeelde de rechter dat de negatieve registratie niet opwoog tegen de gevolgen. ,,We konden deze rechtszaken met onze ogen dicht doen. De rechter oordeelde steeds hetzelfde,” vertelt Thakoerdien. Hij verwacht nu dat nieuwe rechtszaken niet meer nodig zijn.

Het BKR kreeg het afgelopen jaar veel kritiek. Media als NRC en FD besteedden aandacht aan de slachtoffers van het nieuwe beleid. Bijna zeshonderd gedupeerden meldden zich aan bij de Stichting Registratieleed om een collectieve rechtszaak tegen het BKR aan te spannen. De Tweede Kamer stelde in juli en augustus vragen, waarop minister Dijsselbloem van financiën voor het einde van het jaar een oplossing eiste van het BKR. Nu die er is gekomen, is de collectieve rechtszaak niet meer nodig.

Het BKR heeft 22 januari een nieuw reglement en een nieuwe ‘Handreiking Belangenafweging’ gepubliceerd. Daarin erkent het dat terechte registraties na een belangenafweging toch verwijderd kunnen worden als die disproportioneel zijn. Daarvan is sprake naarmate de individuele omstandigheden van een consument zwaarder wegen of naarmate de gevolgen van een registratie groter zijn. Als het belang van registratie zwaarder weegt, blijft die gehandhaafd. Met de handreiking kunnen kredietverleners verzoeken van consumenten beoordelen en de registratie schrappen.

ABN AMRO wint Investor Award bij The Circulars 2018

ABN AMRO heeft bij de uitreiking van 'The Circulars 2018' de prijs voor Circular Economy Investor gewonnen. Dit wereldwijd vooraanstaande programma erkent bedrijven, overheidsorganisaties en NGO's die bijdragen aan een circulaire economie. CEO Kees van Dijkhuizen mocht vandaag de prestigieuze prijs op het Wereld Economisch Forum in Davos in ontvangst nemen. The Circulars is een initiatief van het Wereld Economisch Forum en het Forum of Young Global Leaders en wordt georganiseerd in samenwerking met Accenture Strategy.

Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO: "Het is een eer om namens ABN AMRO deze prijs in ontvangst te nemen. Deze erkenning betekent veel voor iedereen bij de bank - wij willen namelijk een actieve leidende rol spelen in de transitie naar de circulaire economie. Nog belangrijker is dat deze prijs een bewijs is van de positieve impact die de financiële wereld hierbij kan hebben. Wij faciliteren de pioniers die de circulaire economie vormgeven."

De overheid wil dat de Nederlandse economie in 2050 volledig draait op duurzame grondstoffen. Als Nederland haar ambitie van een volledig circulaire economie in 2050 wil waarmaken, moeten consumenten en duizenden kleine en grote bedrijven omschakelen naar een nieuw bedrijfsmodel. ABN AMRO wil voorop lopen in de transitie naar een meer circulaire economie. De bank stelt zich ten doel ondersteuning te bieden aan baanbrekende individuen en bedrijven die bezig zijn om circulariteit de nieuwe norm te maken.

"Wij zijn er absoluut van overtuigd dat wij een wezenlijk verschil kunnen en zullen maken. ABN AMRO ondersteunt bedrijven die de stap naar een circulair businessmodel maken met nieuwe financieringsmodellen. In 2020 willen we, verspreid over alle sectoren en vanuit minimaal 100 deals, één miljard euro aan circulaire bedrijfsmiddelen financieren, waarmee gezamenlijk minimaal één miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard," legt Van Dijkhuizen uit. "Wij zijn er oprecht trots op dat we een Investor Award verdiend hebben en wij blijven ons op dit vlak inzetten."

ABN AMRO kreeg de Investor Award uitgereikt vanwege de duidelijke ambitie om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen. ABN AMRO werd als winnaar geselecteerd door een groep hooggeplaatste juryleden uit de circulaire economie en de financiële sector. De juryleden noemden ABN AMRO's leiderschap, holistische benadering en gedetailleerde strategie voor de circulaire economie. Ook de heldere focus op het financieren van nieuwe bedrijfsmodellen en innovatieve technologie onderscheidde ABN AMRO van de andere kandidaten.

Hoekstra: provisieverbod is effectief

Het provisieverbod heeft een einde gemaakt aan situaties waarbij financieel adviseurs hun klant richting een product of aanbieder stuurden waar ze zelf de hoogste provisie kregen. Het belang van de klant staat nu meer voorop. Het provisieverbod voor complexe producten is daarmee effectief te noemen.

Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer. Samen met zijn brief biedt Hoekstra de Kamer twee onderzoeken aan waarin het provisieverbod wordt geëvalueerd.
Andere conclusies uit het onderzoek zijn onder meer dat consumenten de kosten van advies lijken te onderschatten. Ze zijn wel bereid te betalen als de adviseur kan uitleggen wat zijn toegevoegde waarde is. Consumenten baseren zich bij het kiezen van een dienstverlener vaak op informatie van internet of tips van familie en bekenden. Ze vergelijken de verschillende vormen van dienstverlening en dienstverleners nauwelijks. Het dienstverleningsdocument speelt een beperkte rol.

Het provisieverbod voor financiëledienstverleners werd in 2013 ingevoerd. Het verbod houdt in dat de dienstverlener geen provisie (beloning voor advies of bemiddeling) van de bank of verzekeraar mag ontvangen.

Het verbod moest een einde maken aan situaties waarin een dienstverlener een klant het product (zoals een hypotheek of levensverzekering) aanraadde van de bank of verzekeraar waar hij zelf de hoogste provisie kreeg. Klanten moeten sinds de invoering van het verbod zelf rechtstreeks betalen voor het advies dat ze krijgen.

De evaluatie van het provisieverbod is uitgesplitst in een onderzoek naar het keuzegedrag van consumenten en de effectiviteit van het zogeheten dienstverleningsdocument enerzijds en een onderzoek naar de markteffecten anderzijds.

Het provisieverbod is effectief. Wel zijn er op de markt voor financieel advies andere vraagstukken die aandacht behoeven. Zo helpt het dienstverleningsdocument consumenten niet voldoende bij het maken van keuzes. Er moet worden gekeken of aanpassingen van het document of andere oplossingen, zoals via vergelijkingssites, consumenten beter helpen. Ook zal worden onderzocht of transparantie van provisies bij schadeverzekeringen wenselijk is.

Het ministerie van Financiën gaat met betrokken partijen in gesprek om te bekijken welke vervolgstappen op de markt voor financieel advies wenselijk zijn. Minister Hoekstra zal de Tweede Kamer hierover voor de zomer van dit jaar informeren.

Onderzoek witwassen bitcoins gestart

Bij de rechtbank Midden-Nederland is een grootschalig onderzoek gestart naar het witwassen van circa tien miljoen euro aan bitcoins in de periode januari 2014 tot september 2015. Zes mannen staan terecht, drie ‘bankiers’ en drie van hun klanten die de bitcoins, deels verdiend met handel via ondergrondse sites, omwisselden in contant geld.

De bitcoins die werden ingeleverd waren deels afkomstig van de handel op DarknetMarkets. In een jaar tijd vonden er 365 uitgaande trades plaats met een gemiddeld bedrag van 20.000 euro. Sommige klanten wisselden wekelijks bitcoins in voor contant geld. De verdachten wisten volgens het OM dat de bitcoins waren verkregen vanuit criminaliteit. Een van de betrokken bankiers wordt daarnaast beschuldigd van wapenbezit.

Er is geen legale economische verklaring voor de herkomst van de bitcoins. Het spoor van het geld (de ‘papertrail’) werd onderbroken door contante opnames.

woensdag 24 januari 2018

Erik Ronnes (CDA): 'Het gaat erom hoe banken omgaan met Gedragscode'

Op 18 januari presenteerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering aan de minister van Financiën. De code geeft kleinere mkb’ers een sterkere positie als zij een lening afsluiten bij de bank. Een belangrijke eerste stap. Immers, sectorbrede verandering begint bij goede afspraken. Die liggen er nu – inclusief afspraken over monitoring en evaluatie van de gedragsregels. “Het committeren aan de Gedragscode alleen is niet genoeg. Er moet snel merkbaar zijn dat er ook echt naar gehandeld wordt”, beaamt ook CDA-Kamerlid Erik Ronnes.

Wat is volgens u het belang van de Gedragscode? Wat hoopt u dat de code verbetert in de relatie tussen ondernemers en banken? 

Erik Ronnes: “Banken blijven een belangrijke schakel in het economische verkeer. Zij zullen zich meer maatschappelijk verantwoord moeten opstellen om hun rol te kunnen vervullen. Ik hoop dat ondernemers weer vertrouwen krijgen in banken als betrouwbare financier, waarbij adviezen worden ervaren als betrouwbaar, transparant en eerlijk. En dan vooral voor de kleine ondernemers die niet altijd in staat zijn de nodige kennis zelf in het bedrijf aanwezig te hebben. Ik denk dat de Gedragscode alleen dit niet gaat veranderen, maar met name hoe banken hier uiteindelijk mee zullen omgaan. Boter bij de vis; het vertrouwen zal verdiend moeten worden. Ik vind het nu nog te vroeg om de conclusie te trekken dat de Gedragscode het gewenste effect zal opleveren. De tijd zal het leren.”

Bijzonder beheer is een belangrijk onderdeel van de Gedragscode. De NVB heeft daarnaast aangekondigd in 2018 onderzoek te laten doen naar de communicatie richting klanten bij de overgang naar bijzonder beheer en de communicatie over het klachtenproces. Wat zou u de banken willen meegeven om op dit onderwerp van ondernemers meer begrip en vertrouwen te krijgen?

Ronnes: “Het committeren aan de Gedragscode alleen is niet genoeg. Snel zal merkbaar moeten zijn dat er ook echt naar gehandeld wordt. Vertrouwen gaat te paard en komt te voet. De vele voorbeelden die ik in mijn mailbox ontvang laten zien dat nog een lange weg te gaan is. Veel ondernemers zijn teleurgesteld in de rol die hun bank heeft gespeeld tijdens de crisistijd. In de gesprekken met banken merk ik dat men er serieus werk van wil maken, maar nogmaals: het bewijs zal nog geleverd moeten worden.”

Met de Gedragscode en het onderzoek naar Bijzonder beheer blijven banken zich inspannen om het vertrouwen van ondernemers in de sector terug te winnen. Wat kunnen banken volgens u nog meer doen om dit te bereiken?

“Wat ook zal moeten gebeuren, is dat lopende dossiers snel en zorgvuldig worden afgewikkeld. Hét voorbeeld is natuurlijk het derivatendossier. De deuken die de banken in het verleden hebben opgelopen, moeten niet elke keer weer zichtbaar worden. Er moet een streep getrokken kunnen worden. Ik constateer dat hier met man en macht aan gewerkt wordt. Het heeft echter nog niet geleid tot het gewenste resultaat en het geduld raakt op, terwijl de mensen c.q. bedrijven waar het om gaat, vaak in een machteloze positie zitten.”

Eigen vergunning voor ASN Beleggingsfondsen

Eind 2017 ontving de beheerder van ASN Beleggingsfondsen een eigen AIFM-vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Deze vergunning is nodig om eindverantwoordelijk te blijven voor het duurzame beleggingsbeleid van de fondsen.

ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (ABB) voert al jaren de directie van de ASN-fondsen. In 2014 trad de AIFM in werking: een wet met scherpe eisen voor het beheer van fondsen. Om daaraan te kunnen voldoen heeft ABB ACTIAM aangesteld als AIF-beheerder van de fondsen, terwijl het zelf verantwoordelijk bleef voor de directievoering en het duurzaamheidsbeleid. Als gevolg van verdere aanscherping van de AIFM-regels zou ook de verantwoordelijkheid voor het duurzaamheidsbeleid van de ASN-fondsen bij ACTIAM terechtkomen.

ABB wil deze verantwoordelijkheid nadrukkelijk zelf blijven dragen, omdat dit de kern van de ASN-fondsen is. Daarom heeft ABB zelf een AIF-vergunning aangevraagd en gekregen. ABB blijft naar tevredenheid samenwerken met ACTIAM voor het portefeuillebeheer van de ASN-fondsen.


dinsdag 23 januari 2018

Doortrapte nepmail ‘ABN Amro’ over afschrijving

Momenteel gaat een nepmail rond, zogenaamd afkomstig van ABN Amro, die meldt dat u een bedrijf heeft gemachtigd dit bedrag af te schrijven. Als dit niet correct is, dient u op een link te klikken. Doe dit vooral niet. De mail is verstuurd door oplichters.

De mail lijkt mogelijk vrij betrouwbaar, doordat ontvangers met hun naam in de aanhef worden aangesproken. Onderaan de mail staat ook nog de naam van een bankmedewerker en een filiaal genoemd. Dit filiaal is vaak gevestigd in de woonplaats van de ontvanger van de e-mail. Eerder zagen we dit ook in nepmails van bijvoorbeeld ING en Rabobank.

Opvallend is bovendien dat de afzenders niet hun best hebben gedaan om de e-mail de huisstijl van ABN Amro te geven. Het lijkt er sterk op dat de opmaak van een nepmail van ING is hergebruikt. De mail is voorzien van een typisch oranje streep van ING.

ING stopt met TAN code

ING vernieuwt online bankieren met Mijn ING om bankzaken nog makkelijker te maken voor haar klanten. Daarbij krijgen klanten op hun smartphone, laptop, pc en tablet dezelfde ervaring. In deze vernieuwde online omgeving bevestigen klanten hun opdrachten voortaan standaard met de ING Mobiel Bankieren App en niet meer met een TAN-code per sms of papieren lijst. Ruim 3,2 miljoen klanten gebruiken de Mobiel Bankieren App en dit neemt de komende jaren alleen maar toe.

Daarnaast is mobiel bevestigen een makkelijke, snelle en veilige manier om opdrachten te bevestigen. De komende maanden worden alle particuliere klanten gefaseerd overgezet naar het vernieuwde Mijn ING. Alle klanten met de Mobiel Bankieren App gaan dan ook over op mobiel bevestigen. Klanten die de app niet kunnen gebruiken, bevestigen hun opdrachten voorlopig nog met een TAN-code. Eind 2018 komt ING voor deze klanten met een alternatief. Daarmee neemt ING na ruim dertig jaar gefaseerd afscheid van de TAN-code.

ING biedt mobiel bevestigen al sinds januari 2017 aan en inmiddels bevestigen ruim 1,1 miljoen klanten onder andere hun betaalopdrachten in Mijn ING op deze manier. 81 procent van de klanten vindt het makkelijk om te gebruiken. “Voor de meeste van onze klanten spreekt mobiel bevestigen voor zich,” aldus Losekoot. “We begrijpen echter ook dat een deel van onze klanten hulp nodig heeft bij het overstappen naar mobiel bevestigen. Voor deze klanten hebben we daarom onder andere online uitlegvideo’s en staan door het hele land op al onze 235 ING-kantoren Digi-coaches klaar.”

AFM waarschuwt beleggers voor obligaties van het Nederlands Innovatiefonds

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor aanbiedingen van het Nederlands Innovatiefonds B.V. (Nederlands Innovatiefonds). Via de website van het Nederlands Innovatiefonds worden obligaties aangeboden waarbij de AFM vermoedt dat daarbij onjuiste informatie wordt verstrekt en essentiële informatie wordt weglaten. Ook vermoedt de AFM dat slechts een beperkt deel van het opgehaalde geld is besteed aan nieuwe, innovatieve technologieën en dat het overgrote deel van het opgehaalde bedrag in zijn geheel niet is belegd en is gebruikt voor andere doelen. Hiermee overtreedt het Nederlands Innovatiefonds mogelijk de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc).

Op basis van informatie op de website en de door het Nederlands Innovatiefonds uitgegeven brochure, vermoedt de AFM dat aan beleggers onjuiste informatie wordt verstrekt en essentiële informatie wordt weggelaten over de besteding van het opgehaalde geld. Het Nederlands Innovatiefonds zegt met de obligaties geld aan te trekken om te investeren in nieuwe, innovatieve technologieën. Vanwege de rekeningafschriften van het Nederlands Innovatiefonds en aan het Nederlands Innovatiefonds gelieerde entiteiten, die in het bezit zijn van de AFM, krijgt de AFM het vermoeden dat slechts een beperkt deel van de het opgehaalde geld hieraan is besteed. Het overgrote deel van het opgehaalde geld is overgemaakt naar andere ondernemingen die worden geleid door dezelfde directie als het Nederlands Innovatiefonds en wordt besteed aan heel andere zaken dan waarover beleggers zijn geïnformeerd.

De AFM treedt op tegen instellingen die consumenten onjuiste, onduidelijke en/of onbegrijpelijke informatie verstrekken. Het Nederlands Innovatiefonds overtreedt mogelijk de Whc. De AFM heeft nog geen overtreding vastgesteld, maar waarschuwt consumenten al wel.

Eerste landbouwgrondstoffen transactie via de blockchain

ABN AMRO, Louis Dreyfus Company (LDC), Shandong Bohi Industry Co., Ltd (Bohi), ING en Société Générale hebben met succes de eerste volledige grondstoffentransactie via een blockchain-platform afgerond. Dankzij het verbeterde blockchainprototype Easy Trading Connect (ETC) zijn er geen uren, maar minuten nodig voor de verwerking van documenten en gegevens, en kunnen transacties met een grotere omvang worden verwerkt.

Karin Kersten, hoofd Trade & Commodity Finance bij ABN AMRO: "De blockchaintechnologie biedt mogelijkheden om het administratieve proces rond de internationale handel aanzienlijk te optimaliseren. Het is prachtig dat deze test geslaagd is. We gaan ons nu richten op verder onderzoek naar de toegevoegde waarde van blockchaintechnologie en de toepassing ervan."

Voor het eerst is in de sector landbouwgrondstoffen een transactie met een volledig pakket digitale documenten (koopcontract, kredietbrief, certificaten) en geautomatiseerde data matching verwerkt. Dubbel werk en handmatige controles zijn hierdoor vermeden. De transactie, die het papieren proces weerspiegelt, betekende voor alle deelnemers in de keten een aanzienlijke efficiëntieverbetering. Er is vijf keer minder tijd besteed aan de verwerking van de documenten en gegevens. Andere voordelen: gegevensverificatie, minder risico op fraude, een snellere omloop van de kasstromen. Daarnaast kon het verloop van de transactie op de voet worden gevolgd. Het succes van het platform is verder bewijs voor het enorme potentieel van de 'distributed ledger technologie' bij de handel in en financiering van grondstoffen.

Easy Trading Connect (ETC) is opgezet om grondstoffentransacties te digitaliseren en te standaardiseren. Het platform is voor het eerst getest met een olietransactie in februari 2017. In november 2017 volgde de lancering van een energieconsortium dat op blockchain gebaseerde diensten aan de energiesector wil leveren. Hetzelfde principe is vervolgens toegepast bij de ontwikkeling van een op blockchain gebaseerd platform toegesneden op de handel in landbouwgrondstoffen, in samenwerking met de diverse partijen die aan dergelijke transacties deelnemen. Dit nieuwe, aangepaste ETC-platform komt tegemoet aan de complexe en strenge ketendocumentatie die de landbouwsector eigen is. Niet alleen de financiële aspecten worden meegenomen, maar ook alle documentatie dat met een transactie gemoeid is, zoals de ondertekening en verwerking van het koopcontract aan het begin van het traject.

In deze test werd het verbeterde platform ingezet voor het vervoer van een lading sojabonen van de Verenigde Staten naar China. Het gehele complexe traject werd in de test meegenomen, inclusief een groot aantal deelnemers en een ruime werkingssfeer. Bij de transactie werden de blockchain gebruikers vertegenwoordigd door Louis Dreyfus Company als verkoper en Bohi als koper. De kredietbrief werd geleverd en goedgekeurd door de banken. Russell Marine Group en Blue Water Shipping namen ook deel aan het proces en zorgden voor de benodigde certificaten. Het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) verschafte waardevolle inzichten in de manier waarop de fytosanitaire certificaten in het proces konden worden verwerkt.

ABN AMRO, ING en Société Générale werken, evenals andere belangrijke sectorpartijen zoals LDC, al jaren aan de verdere verbetering van de veiligheid en de operationele efficiëntie in de grondstoffenhandel en -financiering door middel van digitalisering en standaardisering.

ABN stapt uit Payconiq

De betaaloplossing Payconiq wordt vandaag gelanceerd in Nederland. De app heeft de steun van ING, Rabobank, SNS, ASN en RegioBank, maar ABN Amro is afgehaakt. ABN Amro laat weten meer in de mogelijkheden van de eigen betaalapp Tikkie te geloven. Een jaar geleden sloot ABN zich juist nog bij het initiatief aan.

In België groeide Payconiq vooral via zelfstandige winkels. Na de officiële lancering sloten in ruim een jaar ruim 45.000 Belgische winkels zich aan. Op de vooravond van de lancering wil de Nederlandse Payconiq-CEO Guido Vermeent nog niet onthullen met welke Nederlandse retailers hij in gesprek is.

maandag 22 januari 2018

Rijkste 1 procent kaapt 82 procent van groei rijkdom

Van maart 2016 tot maart 2017 kwamen er wereldwijd 233 miljardairs bij, elke twee dagen één. Dit is de grootste toename van miljardairs in de geschiedenis. Negen van de tien miljardairs zijn man. In diezelfde periode ging 82% van de toegenomen mondiale rijkdom naar de 1% rijkste mensen van de wereld. De toename van rijkdom ging voorbij aan de 3,7 miljard armste mensen. In Nederland ging 45% van de toename in rijkdom naar de rijkste 1% van ons land. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam Novib, dat vandaag verschijnt aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos.

Het Oxfam Novib-rapport Reward Work, Not Wealth, laat zien hoe ons economische systeem ervoor zorgt dat een rijke elite steeds rijker wordt, terwijl honderden miljoenen mensen moeten overleven van een hongerloon. Winstuitkeringen aan aandeelhouders en beloningen van directies nemen excessief toe. Daar staat een steeds verdere uitholling van werknemersrechten tegenover in combinatie met een groeiende invloed van bedrijven op overheidsbeleid. De enge focus van bedrijven op kostenvermindering en steeds hogere uitkeringen aan aandeelhouders gaan ten koste van werknemers.

Oxfam Novib publiceert nu voor de vijfde keer haar rapport over ongelijkheid aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de economische en politieke elite in het Zwitserse Davos. Het nieuwe rapport van 2018 maakt duidelijk dat de concentratie van rijkdom in de handen van een klein aantal mensen, zich voortzet. En dat miljoenen mensen ondanks hard werken gevangen blijven zitten in armoede.

‘De extreme groei van rijkdom in handen van steeds minder mensen is pervers en ondermijnt de samenleving wereldwijd,’ zegt Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib. ‘Het economisch systeem werkt voor een rijke elite, maar onthoudt miljoenen mensen de kans op een menswaardig bestaan. Miljoenen mensen worden uitgebuit terwijl grote bedrijven en miljardair-investeerders steeds grotere winsten opstrijken. Dit leidt tot meer conflicten, onmenselijke armoede en extremisme. “

Zo zou het bijvoorbeeld 2,2 miljard dollar per jaar kosten om de lonen van alle 2,5 miljoen Vietnamese kledingarbeiders te verhogen tot een ‘leefbaar loon’. Dit is ongeveer een derde van het bedrag dat de top 5 bedrijven in de kledingsector in de periode van maart 2016 tot maart 2017 aan rijke aandeelhouders hebben uitgekeerd. De top 5 bestaat uit H&M, Inditex ( moederbedrijf van Zara ), Fast Retailing ( UNIQLO ), Gap en L Brands ( Victoria’s Secret ).

In opdracht van Oxfam is ook een opinieonderzoek naar ongelijkheid uitgevoerd, onder meer in Nederland. Van de 70.000 ondervraagde personen in 10 landen, vindt bijna tweederde van alle respondenten dat de kloof tussen arm en rijk dringend moet worden aangepakt.

‘Maar politieke leiders en topmensen in het bedrijfsleven zeggen wel bezorgd te zijn over ongelijkheid, maar doen nog te weinig, erger nog: veel overheden gaan verder met een race naar de bodem waarbij zij belastingen voor bedrijven en vermogens verder verlagen en veel bedrijven gaan door met het uithollen van werknemersrechten. Het ondermijnt armoedebestrijding en is slecht voor de economische groei. Als we de kloof tussen arm en rijk niet dichten halen we het doel om extreme armoede tegen 2030 te elimineren, niet. Overheden moeten zich inzetten voor eerlijke, progressieve belastingsystemen, een einde maken aan de belastingwedloop en belastingparadijzen en zich inzetten voor gratis publieke zorg en onderwijs. Multinationals moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun hele productieketen en zorg dragen voor fatsoenlijke lonen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Zij moeten daarbij prioriteit geven aan het aanpakken van de meest schrijnende werkomstandigheden, ‘aldus Karimi.

ESMA consulteert maatregelen binaire opties en bepaalde CFD’s

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een consultatiepaper gepubliceerd met maatregelen die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingen, zoals binaire opties en bepaalde CFD’s. De consultatie is gestart op 18 januari 2018 en sluit op 5 februari 2018.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde vaker voor de risico’s voor van binaire opties en bepaalde CFD’s. Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, geeft als voorzitter van het Investor Protection and Intermediaries Standing Committe (IPISC) leiding aan de voorbereiding van deze beschermende maatregelen binnen de Europese Unie.

Met de inwerkingtreding van de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MIFID II) op 3 januari 2018 hebben Europese toezichthouders de mogelijkheid gekregen voor productinterventie.

Merel van Vroonhoven noemt deze mogelijkheid van ESMA binnen de Europese Unie een enorme vooruitgang. “De agressieve werkwijze van sommige aanbieders maakt een pan-Europese aanpak voor het verbieden en aan banden leggen van riskante beleggingen noodzakelijk. Een groot deel van die aanbieders is niet transparant en speelt met grensoverschrijdende marketingtechnieken onverantwoord in op sentimenten van retailbeleggers. Voor veel beleggers geldt dat zij vermogen verliezen waardoor ze ernstig in problemen komen. Dat kan alleen worden gestopt als we op Europees niveau samenwerken.”

Marktpartijen en andere belanghebbenden kunnen reageren op de voorgestelde maatregelen van ESMA. De voorgestelde productinterventies richten zich in eerste instantie op een verbod op het vermarkten, verspreiden en verkopen van binaire opties en het aan banden leggen van het vermarkten, verspreiden en verkopen aan retailbeleggers van bepaalde CFD’s.

Onderzocht wordt ook of er een vergelijkbare productinterventie voor de in populariteit gestegen CFD’s in cryptocurrencies moet komen, of dat hiervoor een striktere hefboom ingesteld moet worden.


'Gedragscode Kleinzakelijke Financiering versterkt positie ondernemer'

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf willen er bij een banklening op kunnen rekenen dat de bank een betrouwbare en voorspelbare partner is. Met name kleinere mkb’ers hebben behoefte aan duidelijkheid van de bank in alle fasen van de financiering: bij de oriëntatie, de aanvraag en tijdens de looptijd van de lening. Banken hebben daarom de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering opgesteld.

Deze gedragscode geeft kleinere mkb’ers een sterkere positie als zij een lening afsluiten bij de bank. Met de code zorgen banken voor een duidelijke en evenwichtige presentatie van alle aspecten van zo’n lening tijdens de hele ‘customer journey’. Hierbij valt te denken aan heldere informatievoorziening over wat er gebeurt bij tussentijdse veranderingen, eventuele renteherziening en mogelijkheden om vervroegd af te lossen. Ook geven banken goede uitleg over een eventuele afwijzing van een aanvraag voor krediet. Wanneer banken toegevoegde waarde zien voor de klant, kunnen zij doorverwijzen naar alternatieve financiers. Zo gaan geen goede ondernemersplannen verloren.

Kleinere mkb’ers (met een omzet tot vijf miljoen euro) hebben een andere positie dan grotere bedrijven of consumenten. Zij missen vaak de kennis en ervaring van grotere bedrijven maar hebben niet de sterk gereguleerde bescherming die consumenten doorgaans genieten. De nieuwe code doet recht aan hun bijzondere positie. De normen die gelden bij financiering worden hiermee expliciet gemaakt zodat de ondernemer de bank hierop kan aanspreken.

Aan de code is ruim een jaar gewerkt. Banken zijn hiervoor intensief in gesprek gegaan met een groot aantal stakeholders, waaronder ministeries, toezichthouders, ondernemersorganisaties en andere belangenbehartigers. Er hebben twee dialoogsessies plaatsgevonden waarop ondernemers en anderen feedback konden geven tijdens het opstellen van de code. Bij deze sessies bleek dat er bij kleinere ondernemers behoefte is aan meer duidelijkheid over en houvast bij financiering.

De code bevat minimumnormen bij het verstrekken van financiering waar alle leden van de Nederlandse Vereniging van Banken die leningen verstrekken aan dit segment zich aan zullen houden. De code treedt op 1 juli a.s. in werking en geldt voor financieringen (geldleningen en kredietfaciliteiten) die vanaf dat moment worden aangevraagd. De code wordt in 2021 geëvalueerd.

Alle banken hebben klachtenprocedures die er op gericht zijn om een klacht naar tevredenheid af te handelen. Informatie hierover is te vinden op de websites van de banken. De Gedragscode zet uiteen wat de klant mag verwachten van de bank wanneer een klacht wordt ingediend en bevat onder andere informatie over de termijnen van afhandeling van een klacht.

Mocht de afhandeling niet naar tevredenheid zijn, dan bestaat per 1 juli voor klanten die een financiering hebben afgesloten onder de Gedragscode de mogelijkheid een geschil voor te leggen aan een onafhankelijke, laagdrempelige instantie voor geschillenbeslechting (Kifid). Meer informatie hierover volgt in de aanloop naar 1 juli.

vrijdag 19 januari 2018

Geschatte 150 miljard euro omzet met elektronische betaalmiddelen in 2017

In 2017 was de geschatte omzet met elektronische betaalmiddelen in Nederland, aan de kassa en online (waaronder pinnen, creditcards, iDEAL, PayPal, AfterPay en Incassomachtigen), zo’n 150 miljard euro. Met alleen pinnen is vorig jaar 100,6 miljard euro omgezet. Het aantal transacties aan de toonbank met pinpassen en creditcards groeide met 7,7 procent naar 3,93 miljard betalingen. Het aantal online betalingen met iDEAL en creditcards steeg afgelopen jaar met maar liefst 30,7 procent, naar 455 miljoen transacties.

Het gebruik van creditcards is in 2017 toegenomen met 10,2 procent, tot bijna 160 miljoen transacties. De totale omzet met creditcards bedroeg ruim 12 miljard euro. De sterkste omzetgroei, van 14,1 procent, zat in creditcardbetalingen voor online amusement, zoals Netflix en Spotify. De omzet in de reisbranche, met name voor hotels, steeg het afgelopen jaar met 8,5 procent.

Het aantal pinbetalingen is afgelopen jaar met 7,8 procent gestegen tot 3,84 miljard transacties. Het aandeel contactloze betalingen op het totale aantal pinbetalingen is in 2017 meer dan verdubbeld, van 24 procent eind 2016 naar 49 procent eind 2017. Ruim een derde van alle contactloze betalingen gebeurt in supermarkten. Daarna volgen de horeca, met een aandeel van ruim 15 procent en onbemande verkoopautomaten, met ruim 7 procent.

Door de sterke groei van contactloos betalen in Nederland is het aandeel van relatief kleine pinbetalingen tot 5 euro fors toegenomen, met ruim 16 procent. Tweederde van alle pinbetalingen is voor bedragen t/m 20 euro.

Rol digitalisering grootst bij bankieren, media en economie

Nederlanders vinden de rol van digitalisering het grootst op het gebied van bankieren en economie (79 procent). Het meest positief is men over de rol van digitalisering op het gebied van bankieren, het minst positief wat betreft persoonlijke relaties. Dat blijkt uit de ING Digitale Monitor, een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders.

Het gebruik van digitaal bankieren is het afgelopen half jaar toegenomen en verschuift steeds meer van internetbankieren op de pc of laptop naar mobiel bankieren via een app of browser. Toch maakt een kleine groep zich veel zorgen om digitalisering, vooral vanwege minder betrokkenheid in de samenleving.

Nederlanders doen hun bankzaken vooral via internetbankieren op de pc of laptop (71 procent), gevolgd door mobiel bankieren via een mobiel bankieren app (40 procent) en internetbankieren op een smartphone, tablet of smartwatch (36 procent). Ten opzichte van een half jaar geleden is er een verschuiving te zien van internetbankieren op de pc of laptop (-7%) naar bankieren op mobiele apparaten via app (+4%) of browser (+13%). Vooral onder 18-34 jarigen en 50-65 jarigen is het gebruik van een mobiel bankieren app toegenomen.

donderdag 18 januari 2018

ABN waarschuwt voor incidentele operationele baten en lasten

In de resultaten van ABN AMRO over het vierde kwartaal van 2017 zijn naar verwachting diverse omvangrijke incidentele operationele baten en lasten begrepen. Het totaaleffect van deze gesignaleerde grote incidentele posten is naar verwachting niet materieel, zegt de bank.

ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal het resterende aandelenbelang in Visa Inc. verkocht. Dat leverde een boekwinst op van 114 miljoen euro. De vrijval van misgelopen rente-inkomsten levert in combinatie met boeterentes in totaal circa 125 miljoen op.

Tegenover deze meevallers staan drie voorzieningen. In de eerste plaats heeft het Gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan tegen ABN AMRO in de beroepszaak over de opslag voor hypotheken met het Euribor rentetarief. Gezien de aard en reikwijdte van de uitspraak zal ABN AMRO de bestaande voorziening met naar verwachting circa EUR 50 miljoen verhogen.

Ten tweede blijkt, zoals de AFM in haar laatste voortgangsrapportage van vorig jaar al aangaf, de uitvoering van het uniform herstelkader rentederivaten MKB ingrijpender dan eerder verwacht. Extra middelen zijn noodzakelijk. De projectkosten zullen daarom met nog eens EUR 80-100 miljoen stijgen. Daarvoor wordt een voorziening geboekt.

Tot slot verwachten de bank, zoals aangegeven bij de resultaten over het derde kwartaal, een extra herstructureringsvoorziening van circa 100 miljoen te nemen in verband met de lopende reorganisatie in het kader van digitalisering en procesoptimalisatie.

Het resultaat over het vierde kwartaal wordt op 7 februari 2018 bekendgemaakt. Alle genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van ons controle- en goedkeuringsproces.

Laagopgeleide oudere vrouwen meest financieel bewust

Laagopgeleide oudere vrouwen en hoogopgeleide oudere mannen zijn de meest financieel bewuste Nederlanders. Laagopgeleide oudere vrouwen hebben veel behoefte aan controle, hoogopgeleide oudere mannen denken veel na over geld voor middellange en de lange termijn. De rest van Nederland is het afgelopen jaar niet financieel bewuster geworden. Dit blijkt uit de FinQ – het Nationale onderzoek naar financieel bewustzijn – uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Aegon.

Aegon liet Motivaction de afgelopen drie jaar grootschalig onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in hoe goed mensen omgaan met geld, en hoe goed zij voorbereid zijn op eventuele financiële tegenvallers en hun pensioen. Motivaction wordt begeleid door een expertgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Universiteiten van Tilburg en Maastricht, Stichting Weet wat je Besteedt, personal finance expert Annemarie van Gaal en Aegon.

De FinQ-score bleef nagenoeg gelijk tussen eind 2016 en eind 2017. Deze score geeft weer wat het financieel bewustzijn en de financiële vaardigheden van Nederlanders zijn. Hierbij is allereerst gekeken naar kennis, houding en gedrag van de Nederlanders op het gebied van financiën en wat die voor effect hebben op hoe ze op dit moment met geld omgaan, of ze geld voor later apart zetten en of ze zich bewust op hun toekomst voorbereiden. Daarnaast is gekeken in hoeverre Nederlanders behoefte hebben aan controle en of ze al dan niet een hekel hebben aan het regelen van financiële situatie.

Laagopgeleide oudere vrouwen en hoogopgeleide oudere mannen scoren het best op financieel bewustzijn. Het grootste verschil zit in het feit dat laagopgeleide vrouwen een sterkere behoefte hebben aan controle over hun financiële situatie. Op alle factoren scoren zij hoger dan gemiddeld, behalve op geld voor later. Hoogopgeleide oudere mannen hebben veel kennis van financiële zaken en regelen hun financiën ruim op tijd. Ze zijn goed op de hoogte van hoe hun pensioen geregeld is.

Acht op de tien Nederlanders heeft behoefte aan financiële controle. Ook geeft 83 procent aan voldoening te halen uit het op orde hebben van de financiën. Zes op de tien vindt ook dat andere Nederlanders te korte termijn denken als het gaat om geld. Dit kan komen doordat mensen aangeven het niet leuk te vinden om met geld bezig te zijn (57 procent). Bijna zestig procent van de mensen spaart wel, maar doet dit voor het kopen van spullen en vakantie (46 procent).

Geld voor later
Vooral als het gaat om geld voor later ligt het lastiger: zes op de tien Nederlanders geven aan niet te weten hoeveel inkomen nodig te hebben na hun pensioen. Ook kan ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders zich geen voorstelling maken van de hoogte van haar of zijn pensioeninkomen. Weinig Nederlanders hebben zaken zoals een overlijdensrisicoverzekering (17 procent) of een levensverzekering (15 procent) goed geregeld.

woensdag 17 januari 2018

Nederland telt steeds meer fintechs

Het aantal fintech ondernemingen in Nederland stijgt flink. Dat blijkt uit de Dutch Fintech Infographic van Holland FinTech die vandaag is gepubliceerd tijdens de jaarlijkse ledendag. Met het toevoegen van meer dan 100 ondernemingen blijkt dat een groeiend aantal bedrijven zich richt op fintech. Deze groei is essentieel voor de concurrentiepositie van Nederland.

In 2017 was er voornamelijk groei zichtbaar op het gebied van online betalen, identificatie en beveiligingsoplossingen. Ook verdwenen er spelers: 15 partijen staakten activiteiten in 2017 of gingen op in andere spelers.

De inzet van fintech oplossingen is breder dan alleen bankdiensten en omvat onder andere ook
verzekeringen en pensioenen. Verschillende thema’s binnen fintech, gericht op een specifieke
productgroep zijn bekend als bijvoorbeeld InsurTech (Insurance Technology), RegTech (Regulatory
Technology) en PensionTech (Pension Technology). Waar fintech startups eerst vooral als disruptief
werden gezien, zoeken zij vaker de samenwerking met grotere financiële instellingen op. Daarnaast
lanceren bestaande spelers ook eigen initiatieven, zoals bijvoorbeeld PEAKS (Rabobank), Gappie
(Nationale Nederlanden) of Kandoor (APG). Naast nieuwe technologieën en toenemend gebruik van
smartphones voor financiële diensten, speelt regelgeving een belangrijke rol bij de groei van het
aantal nieuwe aanbieders. De nieuwe (Europese) wetgeving zoals PSD2 of de nieuwe privacyrichtlijn
(AVG) en beleggingsrichtlijn MIFID2 zorgen voor versnelling van innovatie.

Recordjaar 2017: bijna 50 procent meer leningen

2017 was een recordjaar voor leningen. Er werd maar liefst 50 procent meer geleend dan in 2016. Dat is een absoluut hoogtepunt sinds het begin van de kredietcrisis in 2008. Dat meldt Ambtenarenlening op basis van eigen cijfers.

Sloot het bedrijf in 2016 nog 46,7 miljoen euro aan persoonlijke leningen en doorlopende kredieten af, 2017 eindigde bijna anderhalf keer zo hoog, op 69,3 miljoen euro. Ook het aantal offerteaanvragen ging met ruim 35 procent omhoog.

Vorig jaar oktober liet de kredietbemiddelaar voor ambtenaren al weten dat het derde kwartaal 2017 het drukste ooit was. Uitzonderlijk voor de traditioneel rustigste tijd van het jaar. Nu blijkt dat heel 2017 als recordjaar de boeken in kan.

“Het is een trend die in de hele branche zichtbaar is”, legt Michel Becker van Ambtenarenlening uit. “Het vertrouwen in de economie neemt toe, de werkgelegenheid groeit en er wordt meer geconsumeerd.” Ook de voorwaarden zijn gunstig. “De rente staat nog steeds historisch laag. Daardoor is geld lenen niet alleen veel goedkoper geworden, ook nemen de risico’s voor banken af. Door de lage rente, houden mensen meer geld over om af te lossen en dit gebeurt dan ook meer.” 

Op de vraag of mensen niet te grote risico’s nemen antwoordt Becker: “Nee, de eisen voor een lening zijn na de bankencrisis flink aangescherpt en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt geldverstrekkers en kredietbemiddelaars goed in de gaten. Toch kunnen we steeds meer leningen daadwerkelijk verstrekken, omdat onze klanten er beter voor staan en de risico’s voor banken kleiner zijn geworden. Waar landelijk gezien het aantal mensen met een betalingsachterstand verder afnam tot 7 procent, liep slechts een half procent van de klanten van Ambtenarenlening achter met terugbetalen. Dat er ook meer afgelost wordt, is daarin een positief signaal.”

Voor 2018 verwacht Becker opnieuw een druk jaar. “De rente blijft voorlopig laag en het consumentenvertrouwen groeit.” Of er nieuwe records aankomen betwijfelt Becker. “Als de economie blijft groeien, neemt de inflatie toe. Hierdoor is de kans uiteindelijk groot dat ook de leenrentes zullen gaan stijgen.”

Banken nemen ‘klimaatrisico’s’ mee in hun kapitaalbuffers

De Nederlandse banken zijn voorstander van een robuust bankenlandschap met stevige kapitaalbuffers die goed zijn afgestemd op de risico’s die banken lopen met hun uitzettingen. Banken nemen alle denkbare risico's mee in hun afwegingen, ook in eventuele stresstest scenario’s. Het extra kapitaliseren tegen (groeiende) risico’s die voortkomen uit de energietransitie moet door banken zeer serieus worden genomen; transparantie is hierbij gewenst.

Een eventuele ‘bestraffende factor’ voor alle ‘bruine’ bedrijven - waarvoor stemmen opgaan - is echter niet nodig en kan juist verstorend uitwerken op een adequaat risk management. Immers, elke industrie kent winnaars en verliezers. Er is geen ‘one size fits all’.

Het hanteren van een ‘groene supportfactor’ waarbij banken minder kapitaal zouden hoeven aanhouden voor een lening die effectief bijdraagt aan een versnelling van de transitie naar een duurzamere, klimaat neutrale economie is op zichzelf sympathiek. Immers, voor deze klanten zal het huidige, op het verleden gebaseerde risicoprofiel een te negatief beeld geven over de toekomstige risico’s die banken lopen over deze uitzettingen. Een ‘groene factor’ mag echter geen onevenredige risico’s in het financiële systeem brengen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) schat in dat het buitengewoon lastig is om een ‘groene supportfactor’ zodanig vorm  te geven dat de zuiverheid van de risicoweging niet doorkruist wordt. De NVB acht een goede impactanalyse van belang, naast de andere initiatieven die de bankensector al neemt om duurzaamheid en de energietransitie te bevorderen. De NVB gaat over dit onderwerp graag in gesprek met diverse stakeholders.

dinsdag 16 januari 2018

Meer dan helft iDEAL-betalingen mobiel

Voor het eerst is het aantal mobiele iDEAL-betalingen groter dan de hoeveelheid transacties via een desktop. Dat maakt Currence vandaag bekend. Het aandeel steeg naar iets boven de helft. Het totale aantal betalingen is afgelopen jaar met 33,8 procent gestegen. Daarmee zijn er 378,2 miljoen transacties geregistreerd die een totale omzet vertegenwoordigen van 32,5 miljard euro.

ABN AMRO dochter Franx open for business

MKB-ondernemers die internationaal zakendoen, kunnen vanaf vandaag terecht bij Franx: een nieuw digitaal platform voor valutatransacties en internationaal betalingsverkeer. Nederland kent zo’n 50 duizend MKB-bedrijven die zaken doen in landen met een vreemde valuta. Franx bedient deze groeiende groep MKB-ers. Franx is een dochteronderneming van ABN AMRO en biedt ondernemers de mogelijkheid om vanaf één multi-valutarekening in 26 valuta’s internationale betalingen te doen en daarbij zelf het valuta risico af te dekken.

Bij internationale betalingen in vreemde valuta is er vaak sprake van valutarisico. Bij Franx kunnen ondernemers een betaling uitvoeren en daarnaast hun valutarisico afdekken. Franx is uniek in het aanbieden van één IBAN-rekening, waarop zij alle valuta’s kunnen ontvangen en betalen. Alle inkomende en uitgaande betalingen lopen daarmee overzichtelijk via één rekening. Franx heeft één digitaal platform voor hun transacties en betalingen waarbij de MKB-ondernemer zélf aan de knoppen zit.

“Uit marktonderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de ondernemers zélf de regie via een digitaal platform wil hebben, met daarbij zo min mogelijk administratieve rompslomp en persoonlijke dienstverlening wanneer nodig. Doordat we onze dienstverlening volledig hebben gedigitaliseerd, kunnen ondernemers snel, gemakkelijk en kostenefficiënt werken”, zegt Hatim Chebti, Algemeen Directeur van Franx. “We richten ons primair op Nederlandse bedrijven, maar we hebben de ambitie om snel door te groeien naar andere Europese landen. Ons concept kan eenvoudig worden opgeschaald om een verdere uitrol in Europa mogelijk te maken.”

Franx is het derde Fintech-initiatief van ABN AMRO in een half jaar tijd. Net als New10 en Prospery is Franx gestoeld op een combinatie van bancaire en digitale expertise. “ABN AMRO vindt het belangrijk haar klanten optimaal te bedienen. Op het vlak van valutatransacties hebben we enerzijds klanten die op zoek zijn naar expertise en advies vanuit huisbankierschapsrelatie. Die bedienen we vanuit ABN AMRO. Tegelijkertijd zien we een groeiende groep ondernemers die zoveel mogelijk alles zelf digitaal willen regelen. Deze groep bedienen we vanaf vandaag vanuit Franx”, zegt Rutger van Nouhuijs, directeur Corporate & Institutional Banking van ABN AMRO.

VIVAT opent insurance lab bij Amsterdam Data Science

VIVAT treedt toe tot het ADS-netwerk, waar onder andere de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU), de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) bij zijn aangesloten. Doel is om gezamenlijk onderzoek te doen naar de toepassing van geavanceerde technieken uit de wiskunde, statistiek, informatica en kunstmatige intelligentie binnen de verzekeringssector.

VIVAT, het moederbedrijf van onder meer Zwitserleven en Reaal, gaat zich samen met de Amsterdamse kennisinstituten richten op onder meer de volgende onderwerpen: data science, fraudedetectie, voorspellingen, tekstanalyse, multichannel klantcontact, evaluatiemethoden en leeralgoritmen.

Ron van Oijen, CEO van VIVAT: 'Vanuit VIVAT willen wij het leven van onze klanten gemakkelijker maken en hen producten en diensten aanbieden die passen bij hun persoonlijke levensstijl. De samenwerking met de kennisinstituten van Amsterdam Data Science geeft ons de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen en toe te passen binnen ons vakgebied. Door nauw samen te werken krijgt VIVAT niet alleen toegang tot state-of-the-art kennis, maar ook tot talent en het vermogen om samen met onderzoekers te werken aan uitdagingen van VIVAT. Hierdoor worden wij als financiële dienstverlener nog beter in staat gesteld om onze klanten de best mogelijke service te bieden. Waardoor wij ons nog beter kunnen onderscheiden in de markt'.

De samenwerking met Amsterdam Data Science past binnen de innovatie strategie van VIVAT, waarin data science toepassingen een belangrijke rol spelen. VIVAT heeft ook samenwerkingen met JADS en Erasmus op het gebied van data science.