woensdag 31 januari 2018

Zelfbenoemde schuldenbemiddelaar verdacht van opnemen duizenden euro’s slachtoffers

Een 36-jarige man uit Heemstede moest zich op 30 januari voor de rechter verantwoorden op verdenking van oplichting danwel verduistering. Hij deed zich in 2014 volgens de officier van justitie voor als professionele schuldenbemiddelaar en nam vervolgens het geld dat hij van zijn slachtoffers kreeg zelf op, zonder hun schulden te betalen. De slachtoffers gingen voor duizenden euro’s de mist in. In totaal werden er zeven zaken behandeld. De officier van justitie eiste ter zitting een gevangenisstraf tegen de man van achttien maanden plus hij moet een bedrag van totaal  €7. 322,- aan de slachtoffers betalen.

De man opereerde onder de naam VSB Nederland en had zelfs een reclamespot laten opnemen, dat in 2014 te horen was op de radio: ‘Heeft u te maken met oplopende schulden? En dreigt schuldsanering. VSB Nedeland biedt professionele schuldbemiddeling aan zowel particulieren als ondernemers’ Bij VSB kennen we geen wachttijden en u kunt binnen anderhalf jaar volledig schuldenvrij zijn. VSB daar kom je verder mee. Kijk op www.vanjeschuldaf.nl.'

Slachtoffers werden aangetrokken door de beloften ‘geen wachttijd’ en ‘binnen anderhalf jaar schuldenvrij’. Dit kregen zij nog eens te horen nadat ze een afspraak met de man hadden gemaakt. Slachtoffers moesten hun salaris of uitkering aan de man overmaken en kregen dan zelf een klein bedrag per week om van te leven, van de rest van het geld zouden de schulden worden afbetaald. Tijdens het gesprek werden formulieren ingevuld zoals een aanmeldingsformulier, een overzicht van inkomsten en uitgaven en een schuldenformulier.

De verdachte liet het geld overmaken op de rekening van zijn vader. Bij veel van de slachtoffers kwam de verdachte de afspraak niet na en kregen zij geen of minder leefgeld. Van nagenoeg geen één slachtoffer heeft hij een rekening of schuld betaald, wat tot gevolg had dat zij na verloop van tijd te maken kregen met deurwaarders en dwangbevelen. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachte zelf het geld contant opnam bij verschillende betaalautomaten.

De officier van justitie vertelde ter zitting dat de verdachte geen opleiding heeft gedaan om het vak schuldhulpverlener uit te oefenen. Ook hield hij zich niet aan de wettelijke eis en gedragsregels die voor dit beroep gelden.

Ter afweging van de strafeis nam de officier van justitie mee dat de verdachte vaker is veroordeeld voor oplichtingspraktijken, dat hij misbruik heeft gemaakt van kwetsbare mensen, die zelf niet meer uit hun schulden konden komen, dat het om veel zaken gaat en dat de 36-jarige man geen enkel berouw toont.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.