vrijdag 30 maart 2018

Vertrouwen in cryptomunten krijgt flinke deuk

De malaise in de cryptomarkten lijkt aan te houden. De belangrijkste cryptomunten leverden donderdag fors in en de Bitcoin stond vanochtend zelfs op 6740 dollar.

Na de koerscorrectie eerder dit jaar, die ook wordt omschreven als een crash, is het vertrouwen van beleggers in de munten verdwenen. Behalve het besef dat investeren in een volatiele markt risico’s inhoudt, speelt ook de onzekerheid over regulering een rol. Steeds meer landen willen de handel in cryptomunten en muntuitgiftes (ICO’s) aan banden leggen.

De Bitcoin is zelfs onder het psychologische steunniveau van 7700 dollar uitgekomen. De Ether zakte donderdag onder de 400 dollar, zijn laagste positie sinds november.

'Autoverzekeraars hengelen klanten binnen met loktarieven'


Autoverzekeraars stunten met prijzen om nieuwe klanten binnen te halen, maar verhogen de premies daarna flink. De Consumentenbond waarschuwt voor deze loktarieven en vindt dat verzekeraars te veel vrijheid hebben in hun premiebeleid.

De Consumentenbond ondervroeg 4700 panelleden over premieverhogingen bij hun particuliere schadeverzekeringen. Bijna de helft werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een premiestijging voor 1 of meerdere polissen. Met name autoverzekeraars verhogen hun premies flink.

Bij 1 van de panelleden steeg de autoverzekeringspremie binnen 2 jaar met 50%, bij een ander ging de WA-autoverzekering van Zekur 3 maanden na het afsluiten al met 15% omhoog. In de zogenoemde en-blocclausule in de voorwaarden is vastgelegd dat verzekeraars eenzijdig tussentijds voorwaarden of premies mogen aanpassen. Deze aanpassing moet altijd voor een groep of voor alle verzekerden gelden en er moet een goede reden voor zijn.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De en-blocclausule is volstrekt onwenselijk, het levert consumenten over aan de willekeur van verzekeraars. Niemand controleert of de verzekeraar zich terecht beroept op bijzondere omstandigheden die een tussentijdse aanpassing van de premie en voorwaarden rechtvaardigt. Een verzekeraar kan zo in korte tijd met een lage premie veel klanten binnenhalen om vervolgens met een premieverhoging alsnog flink winst te pakken.’

Uit de enquête blijkt dat het kan lonen om volhardend (openlijk) te klagen over tussentijdse premiestijgingen. Verschillende panelleden meldden dat hierdoor de premieverhoging werd teruggedraaid. Een panellid vertelde dat hij ieder jaar van Centraal Beheer een premieverhoging krijgt, die de verzekeraar weer terugdraait na een boos telefoontje van hem. ‘Het lukt, maar het irriteert’, aldus de ondervraagde.

Europees verbod op binaire opties en restricties voor CFD’s

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft maatregelen vastgesteld die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten. De overeengekomen maatregelen betreffen een verbod op binaire opties en een verkoopbeperking voor contracts for difference (CFD’s).

Het besluit is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen de nationale toezichthouders van alle EU-lidstaten. Het is voor het eerst dat op Europees niveau het vermarkten, verspreiden en verkopen van een financieel product wordt verboden.

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, heeft als voorzitter van het Investor Protection and Intermediaries Standing Committee (IPISC) leiding gegeven aan de voorbereiding van deze beschermende maatregelen. “De AFM maakt zich al enkele jaren sterk om retailbeleggers te beschermen tegen deze riskante beleggingsproducten. Een groot deel van de aanbieders van deze producten is niet transparant en speelt met geraffineerde marketingtechnieken onverantwoord in op sentimenten van retailbeleggers. Dit kan alleen op Europees niveau effectief worden bestreden en ik ben dan ook erg trots op dit resultaat.”

donderdag 29 maart 2018

Markt cyberverzekeringen verdubbeld

De markt voor cyberverzekeringen is in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Het premie-inkomen is van maximaal tien miljoen euro in 2015 gegroeid naar minimaal twintig miljoen in 2017. Dat blijkt uit een enquête die het Centrum voor Verzekeringsstatistiek medio 2016 en begin dit jaar heeft uitgezet onder zakelijke verzekeraars.

Het merendeel van de huidige cyberpolissen geeft dekking voor aansprakelijkheid, juridische bijstand, crisismanagement en voor de herstelkosten van websites, programma’s of data.

De huidige groei wordt veroorzaakt doordat er meer verzekeraars op de markt van cyberverzekeringen actief zijn, maar ook doordat de portefeuille van veel verzekeraars is gegroeid. De omzet wordt bijna helemaal behaald op de zakelijke markt. Het aandeel van de particuliere markt bedraagt nog geen tien procent.

Het Verbond van Verzekeraars vindt de cijfers bemoedigend, maar stelt tegelijkertijd van dat de bewustwording onder klanten nog veel te laag is. 'Samen met diverse stakeholders, waaronder de overheid, het MKB en de IT- en securityspecialisten, moeten wij de bewustwording verder op gang brengen. Hier ligt echt een kans van formaat voor onze sector.'

Buddy app voor mensen met betalingsachterstanden

ADG dienstengroep lanceert fiKks, een app en buddy-systeem gelanceerd dat mensen helpt om betalingsachterstanden snel in te lopen en zo dreigende schulden in de kiem te smoren. Eén van de eerste buddies die zich aanmeldde, was oud-minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) kampen zo’n één miljoen Nederlanders met structurele geldproblemen. Zo’n 200.000 huishoudens zitten in de schuldhulpverlening. Dit legt een enorme druk op de samenleving: zowel sociaal als financieel. Met fiKks wil ADG een bijdrage leveren aan de oplossing van dit hardnekkige probleem.

Via de fiKks-app ontmoeten hulpvrager en buddy elkaar. Doel is dat de buddy de hulpvrager steunt en coacht om de financiële huishouding snel op orde te krijgen voordat structurele schulden ontstaan. Buddies doorlopen online een praktische training om hen voor te bereiden op hun rol als financieel coach.

woensdag 28 maart 2018

Payconiq Belgium en Bancontact Company fuseren

Payconiq Belgium en Bancontact Company gaan een fusie aan. Door expertise en innovatie samen te brengen, hopen beide organisaties beter in te spelen op de vraag naar gebruiksvriendelijke betaaloplossingen. Met Payconiq betalen consumenten mobiel, zowel online als offline, door hun bankrekening te koppelen aan de Payconiq-app.

Betalen met een smartphone neemt een enorme vlucht in België. Het totale aantal mobiele betalingen met de apps van Bancontact Company en Payconiq Belgium verviervoudigde in 2017 ten opzichte van 2016. In totaal verwerkten beiden bedrijven zo’n 15 miljoen mobiele betalingen per jaar.

'Afpakken crimineel geld kan effectiever'

D66 wil dat het afpakken van crimineel vermogen sneller gebeurt. Het afpakken van crimineel geld vindt nu doorgaans pas na de strafzaak plaats. Het uitgangspunt zou moeten zijn dat de zogenoemde ontnemingszaak gelijktijdig met de strafzaak wordt afgehandeld. Dat principe van de strafzaak en ontneming gelijktijdig afdoen, wil D66 vastleggen in de wet.

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen: “Nu kan het jaren duren voordat door misdaad verkregen vermogen wordt afgepakt, terwijl criminelen hier doorgaans het hardst door worden getroffen. Soms duurt het zelfs tot acht jaar na de veroordeling. Maak van gelijktijdige behandeling de hoofdregel, dan wordt crimineel geld sneller afgepakt.”

Bij een strafzaak maakt het OM een schatting van de ‘criminele winst’ op basis van informatie van de politie. De vordering hangt dus aan de strafzaak, maar in de praktijk zie je dat de vordering pas na afhandeling van de strafzaak wordt behandeld. Dat is weinig efficiënt. Het leidt tot onnodige vertraging. Daarom wil D66 dat de strafzaak en ontnemingszaak gelijktijdig worden afgerond. Groothuizen: “Hiermee voorkom je onnodige vertraging, die bijvoorbeeld ontstaat omdat getuigen eerst in de strafzaak worden gehoord en na de veroordeling wéér gehoord moeten worden voor de vordering.”

In de praktijk vraagt het OM hier al lange tijd om. D66 roept het kabinet op zo spoedig mogelijk werk te maken van dit probleem. Groothuizen wil daarnaast ook vaste termijnen opnemen voor de schriftelijke rondes die bij een vorderingsverzoek komen kijken. Groothuizen: “Zowel voor de verdediging als het OM is uitstel vragen meer de regel geworden dan uitzondering. Als er wettelijke termijnen zijn, maakt iedereen meer tempo.”


Campagne risico-opslag werpt vruchten af


Steeds meer banken passen risico-opslagen op hypotheken aan als de verhouding schuld – woningwaarde tussendoor verandert. Sommigen doen dat zelfs zonder dat consumenten daarom vragen. De banken luisteren hiermee naar de oproep van de Consumentenbond om consumenten niet met onnodig hoge hypotheekkosten te belasten.

De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks het risico-opslagenbeleid van hypotheekverstrekkers. De nieuwe resultaten laten een positieve ontwikkeling zien. Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion krijgen in de test de maximale score (10). Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra consumenten voldoende hebben afgelost.

Naar aanleiding van het onderzoek kondigt ook Merius aan dit te gaan doen. Een aanpassing van de rente naar aanleiding van een hogere woningwaarde gaat op verzoek van de klant en kan in alle gevallen op basis van de WOZ-waarde. Dit in tegenstelling tot veel andere geldverstrekkers die in zo’n geval een (duur) taxatierapport verlangen.

Ondanks positieve ontwikkelingen zijn er ook hardnekkige achterblijvers. De SKP 50 van HQ Hypotheken is hekkensluiter met een 1,0. Bij deze hypotheek (met achter de schermen Nationale-Nederlanden als geldgever) is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen.

Op de renteherzieningsdatum houdt de geldverstrekker wel rekening met de hypotheekschuld op dat moment, maar niet met een gestegen woningwaarde. Zelfs niet als de woningbezitter daarom vraagt. Ook Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden blijken laagvliegers. Bij beide verzekeraars is het niet mogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten aanpassen.

Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning rekent de bank een forse rente-opslag. Deze extra 'rente' rekenen zij bovenop de basisrente om het risico - dat de hypotheeknemer de volledige schuld niet kan terugbetalen - te beperken.

Als de schuld kleiner wordt door (extra) aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico ook kleiner. Daarmee kan de rente-opslag, ook wel risico-opslag genoemd, omlaag of zelfs helemaal vervallen. Banken informeren hun klanten hier niet altijd over, waardoor consumenten duizenden euro’s teveel betalen.


dinsdag 27 maart 2018

Weer onvoldoende voor BelastingTelefoon


De BelastingTelefoon krijgt voor het zesde jaar op rij een onvoldoende van de Consumentenbond. De fiscale kennis, onderzocht rond de jaarwisseling, krijgt een 4,8. Een herhaalonderzoek in maart laat lichte verbeteringen zien, maar de score van 5,4 is nog ver onder de maat, vindt de Consumentenbond.

Mysteryshoppers van de Consumentenbond legden in beide onderzoeken vijf vragen voor aan telkens 10 medewerkers van de BelastingTelefoon. Opvallend is dat de hulplijn de mist in ging bij vragen die in 2016 en 2017 óók al slecht werden beantwoord. Zo beantwoordden de medewerkers een vraag over recht op alleenstaande-ouderenkorting niet één keer juist. Mensen die de korting daardoor mislopen, kunnen voor 876 euro het schip ingaan.

Ook bij een andere vraag kregen de mysterybellers nooit het goede antwoord. Doordat banken net voor de jaarwisseling gedane overschrijvingen vaak niet verwerken in het financieel jaaroverzicht, betalen consumenten al gauw te veel vermogensbelasting. De gegevens van het jaaroverzicht handmatig aanpassen mag, maar geen enkele medewerker wees op die mogelijkheid.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: ’Onbegrijpelijk dat de BelastingTelefoon vragen keer op keer fout beantwoordt. Minder dan de helft van onze vragen werd goed beantwoord. Terwijl consumenten die één fout maken, daarvoor al een boete kunnen krijgen. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat de informatie van de BelastingTelefoon gewoon klopt.’

Het onderzoek laat wel een lichte verbetering zien ten opzichte van vorig jaar. Het ietwat hogere rapportcijfer in maart is te danken aan het feit dat de hulplijn de mysterybellers met een zorgvraag toen doorverbonden met een nieuwe ‘specialistenafdeling voor de zorgkosten’. Die gaf beduidend betere antwoorden dan de callcentermedewerkers rond de jaarwisseling. De Belastingdienst meldt dat het deze aangifteperiode proefdraait met een nieuwe aanpak waarbij fiscaalinhoudelijke vragen vaker terechtkomen bij één groep daarvoor opgeleide informanten.

ASN Bank ziet klantenbestand groeien

ASN Bank heeft het aantal klanten vorig jaar met 3,4 procent zien stijgen. Vorig jaar groeide het klantenbestand met ruim 22.000 mensen naar een totaal van 667.389.

Het totale saldo op betaal- en spaarrekeningen steeg met 310 miljoen euro naar ruim 11 miljard euro.

ASN Bank is onderdeel van de Volksbank. De nettowinst van het dochterbedrijf wordt niet bekendgemaakt.


Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Op voordracht van de raad van toezicht is Merel van Vroonhoven voor een periode van 4 jaar herbenoemd als voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De herbenoeming gaat in op 1 april 2018. Merel van Vroonhoven is voorzitter van de AFM sinds 1 april 2014.

Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad van toezicht: “Onder de leiding van Merel heeft de AFM belangrijke stappen gezet in het stroomlijnen en versterken van de organisatie, en in de vernieuwing van het gedragstoezicht op de financiële sector. Ook heeft zij zich de afgelopen jaren met succes sterk gemaakt voor het bevorderen van internationale samenwerking om consumenten en beleggers beter te beschermen. De digitalisering van financiële dienstverlening vraagt in toenemende mate om een grensoverschrijdend antwoord van toezichthouders en maakt het belang van de transformatie naar een datagedreven toezichthouder alleen maar groter. De raad van toezicht is dan ook verheugd dat Merel zich voor de AFM blijft inzetten.”

De ontwikkelingen in de financiële sector zijn de afgelopen periode in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast is er in Europa een trend waarneembaar richting harmonisatie en centralisatie van toezicht. De AFM heeft daarin een belangrijke rol. Tegen deze achtergrond is besloten om het huidige statutair bestuur van 3 bestuurders uit te breiden naar 4. Dit is al aangekondigd in de AFM Agenda 2018.
 
 In de nieuwe bestuurssamenstelling zal de voorzitter zich blijven richten op de meerjarige transformatie van de AFM naar een aantoonbaar grensverleggende toezichthouder. Daarnaast zal zij meer armslag krijgen om in internationaal verband de Nederlandse belangen te behartigen. 

De uitbreiding van het bestuur in combinatie met de openstaande vacature betekent dat er 2 nieuwe bestuurders worden aangetrokken. De AFM verwacht het nieuwe bestuursteam op korte termijn te kunnen presenteren.

maandag 26 maart 2018

Meer belastingaangiftes verwacht voor 1 april dan vorig jaar

Met nog een week te gaan in maart hebben 4,8 miljoen mensen al hun belastingaangifte gedaan. Vorig jaar op hetzelfde moment hadden 4,4 miljoen mensen aangifte gedaan. Belastingplichtigen die voor 1 april aangifte doen, krijgen van de Belastingdienst voor 1 juli bericht. Vorig jaar deden 5,5 miljoen mensen hun aangifte in de eerste maand van de aangifteperiode. De Belastingdienst verwacht dat het dit jaar meer worden.

Zoals verwacht is ruim 99 procent tot op heden digitaal ontvangen. Van de mensen die aangifte hebben gedaan, deden ruim 82 procent dat via MijnBelastingdienst. Bijna 10% kwam digitaal binnen via fiscaal dienstverleners. Circa 7 procent deed dit via de aangifte-app. Een geringe hoeveelheid papieren aangiftes completeren het beeld.

Aangifte doen, is mogelijk via Belastingdienst.nl/aangifte. De Belastingdienst roept belastingplichtigen op goed te kijken naar de vooraf ingevulde gegevens. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het controleren van deze gegevens. Ook moeten ze deze zelf aan te vullen waar dat nodig is, met name bij de aftrekposten.

12.000 gebruikers voor Pengo

Op 2 februari lanceerde de Belgische bank Belfius een nieuwe dienst waarmee particulieren elkaar betalingsverzoeken kunnen sturen via social messaging platformen zoals Facebook Messenger of WhatsApp. Pengo is geen app, maar een chatbot die ontwikkeld werd door The Studio, de Belfius-dochter die zich toelegt op digitale innovatie.

Slechts anderhalve maand na lancering hebben al meer dan 12.000 Belgen gebruik gemaakt van deze financiële pinguïn die terugbetalingen tussen vrienden een hoop gemakkelijker laat verlopen.

Pengo is vanuit Facebook Messenger rechtstreeks toegankelijk voor alle gebruikers met een Belgische zichtrekening, of ze nu klant zijn bij Belfius of niet. Voor de Belfius-klanten is Pengo uiteraard ook beschikbaar in de Belfius Mobile app.

‘Bankierapp is veilige keus’

Betaalvereniging Nederland is een campagne gestart om de veiligheid van bankier-apps op smartphones te benadrukken.

Op de website van de vereniging staan tips over hoe klanten de apps zo veilig mogelijk kunnen gebruiken. Zo benadrukt de vereniging het belang van updates. Ook doen gebruikers er goed aan het besturingssysteem van hun smartphone niet te veranderen (door zogeheten jailbreaken, rooten of hacken). Daarmee maken sommigen het voor zichzelf mogelijk apps te installeren, buiten de officiële kanalen om. Het gevaar is dat op die manier kwaadaardige apps kunnen meeliften.

De afgelopen maanden kwam regelmatig in het nieuws dat mensen waren opgelicht via een banken- app. Oplichters hadden een eigen, valse app gemaakt. Die leek sterk op de officiële app, maar was dus nep. Gedupeerden die dachten iets te verkopen via sites als Marktplaats kwamen bedrogen uit. De ‘koper’ had op de app laten zien dat het afgesproken bedrag was overgemaakt. Toen de oplichter er al vandoor was bleek dat het geld helemaal niet was betaald. Verkopers doen er daarom goed aan alleen op de informatie te vertrouwen die ze op hun eigen apparaat zien, niet op dat van een ander.

Volgens Betaalvereniging Nederland is via de officiële bank-apps nog nooit fraude gepleegd.

vrijdag 23 maart 2018

Scanner voor iDEAL QR-code in Rabo Bankierenapp

Klanten van de Rabobank kunnen voortaan gebruik maken van de iDEAL QR scanner in de bankieren-app. Met de scanner en de iDEAL QR code kunnen ze online betalen, maar bijvoorbeeld ook bij evenementen, horeca en goede doelen.

IDEAL QR is ontwikkeld door de gezamenlijke banken en Currence iDEAL. Tot nu toe kon iDEAL QR alleen gebruikt worden via een aparte IDEAL-app in combinatie met de bankierenapp.  Hierdoor werd de betaling via twee aparte apps afgehandeld.

Doordat de scanner nu is opgenomen in de bankierenapp van de Rabobank,  wordt deze vorm van betalen voor klanten makkelijker en sneller. Ook voor de merchant gaat het betaalproces sneller, hij kan daardoor meer klanten in dezelfde tijd helpen.

De klant ziet online, op een beeldscherm of op papier de iDEAL QR-code , herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden. Na het scannen van een code, verschijnt alle informatie over de betaling in de app (bedrag, begunstigde en omschrijving). De klant controleert en bevestigt de betaling. Om de transactie af te ronden, geeft de klant met een vingerafdruk of een mobiele pincode goedkeuring via de bankierenapp. Klanten hoeven geen aparte kleurcode te scannen met de Rabo scanner.

Inmiddels zijn er al enkele honderden online en fysieke adressen waar iDEAL QR in gebruik is. Zo is KWF Kankerbestrijding een van de goede doelen waar mensen binnenkort op deze manier via hun telefoon een donatie kunnen doen. Op donderdag 29 maart maakt het Leger des Heils bij het evenement The Passion in Amsterdam gebruik van iDEAL QR voor donaties.

Bij verhuurbedrijven, recreatievoorzieningen en onderwijsinstellingen kan ook met iDEAL QR worden afgerekend. Online is de QR-code een aanvulling op de reguliere iDEAL-betaling, waarbij het voordeel is dat er geen Rabo-scanner gebruikt hoeft te worden.

Rabobank is de eerste grootbank die de iDEAL QR-scanner nu in de eigen app aanbiedt.

'Cryptobelegger heeft gemiddeld 165 procent rendement'

Slechts een derde van de Nederlandse cryptobelegger heeft een negatief rendement op zijn investering. Eén op de vijf geeft zelfs aan dat het oorspronkelijk ingelegde bedrag meer dan verdubbeld is en gemiddeld heeft de cryptobelegger een rendement van 165 procent. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van GfK onder meer dan 50.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit terwijl begin 2018 de waarde van de cryptomunten zoals de bitcoin sterk daalde.

Inmiddels belegt 4 procent van de volwassen Nederlanders in cryptomunten, dit komt neer op 540.000 mensen. Negatieve nieuwsberichten over onder andere het reguleren van de cryptomarkt en gehackte handelsplatformen schrikken vooralsnog niet af om in te stappen. 1,2 miljoen Nederlanders geven aan te willen beleggen in cryptomunten.

Ruim 40 procent van de cryptobeleggers heeft minder dan 250 euro geïnvesteerd, terwijl maar 6 procent meer dan 5000 euro heeft ingelegd. Het totaal geïnvesteerd bedrag in cryptomunten in Nederland valt in het niet vergeleken met bijvoorbeeld het totale uitstaande spaarsaldo of aandelenkapitaal.

Ruim 90 procent van de cryptobeleggers belegt zelfstandig, zonder hulp van een financieel adviseur. Naarmate het ingelegde bedrag stijgt, wordt er vaker gebruik gemaakt van financieel advies. Zo blijkt dat beleggers die minimaal 5000 euro hebben geïnvesteerd, in ruim een kwart van de gevallen gebruikmaken van een financieel adviseur.

Cryptobeleggers die gebruik maken van een financieel adviseur hebben minder vaak een negatief rendement op hun investering (18 vs. 35 procent), maar verdubbelen het ingelegde bedrag minder vaak (10 vs. 20 procent) vergeleken met mensen die zelfstandig beleggen.

Onder de groep mensen die overwegen in te stappen is meer behoefte aan advies. Ruim een kwart van hen geeft aan gebruik te gaan maken van de kennis van een financieel adviseur. Binnen deze groep ‘adviesgebruikers’ wil een kwart ook de aan- en verkoop door de financieel adviseur laten uitvoeren.

Green Deal participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten

Donderdag ondertekenden 27 partijen de Green Deal ‘Participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten’. Ook de Nederlandse bankensector doet mee.

Als ‘aan de voorkant’ van duurzame projecten - zoals voor windenergie - de omgeving goed betrokken wordt, vergroot dat de kans van slagen van deze projecten, aldus de Natuur en Milieufederaties en Natuur en Milieu, initiatiefnemers van deze Green Deal ‘Participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten’. Partijen hebben geconstateerd dat ideeën over participatie bij duurzame energieprojecten volop in ontwikkeling zijn. Met de ondertekening van deze Green Deal geven zij aan hun kennis en ervaringen bij duurzame energieprojecten in te zetten, om te werken aan verdere ontwikkeling, vormgeving en verbetering.

De 27 partijen zijn maatschappelijke organisaties en branche- en koepelorganisaties uit de publieke en private sector, waaronder ook ministeries. Ook de Nederlandse bankensector committeert zich aan deze Green Deal. “De transitie naar een duurzame energievoorziening is geen keuze, maar een harde noodzaak. En het moet sneller om ons commitment aan het akkoord van Parijs te halen”, aldus Bas Rüter, die namens de Nederlandse Vereniging van Banken deze Green Deal ondertekende: “Maar in een klein land met assertieve, goed opgeleide bewoners kan dat alleen samen en in goed overleg. De Green Deal heeft de mooie, uitdagende ambitie om dit in de praktijk te realiseren. Dat verdient onze warme steun. Die gaan wij geven door te beloven dat wij de uitkomst van dit multi stakeholder proces gaan betrekken bij de financiering van duurzame energie. Want in je eentje ga je soms sneller, maar samen kom je veel verder!'

donderdag 22 maart 2018

Verzekeraar Achmea buigt verlies om in winst

Achmea heeft in 2017 een nettoresultaat geboekt van 216 miljoen euro. Een jaar terug ging het nog om een verlies van 379 miljoen euro.

Met name de onderdelen Schade & Inkomen en Pensioen & Leven droegen bij aan het hogere resultaat.

Achmea wil in 2020 het bruto operationeel resultaat zien op te hogen naar 450 miljoen euro.

Grote premieverschillen in inboedelverzekering voor studenten

Er bestaan grote prijsverschillen in inboedelverzekeringen voor studenten. Dit verschil kan oplopen tot ruim 330 euro per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat premieverschillen onder de 13 grootste studentensteden analyseerde, op basis van data van MoneyView.

Een inboedelverzekering bedraagt gemiddeld 114,84 euro voor studenten die, in de buurt van een universiteit, op kamers gaan.

Deze premie is sterk afhankelijk van de buurt en vaak zelfs van de straat. In Delft betalen sommige studenten van de TU Delft jaarlijks bijvoorbeeld 61,20 euro aan premie, terwijl studenten die één kilometer verderop studeren gemiddeld 95,88 euro kwijt zijn voor de inboedelverzekering.

De grootste verschillen werden geconstateerd in studentenstad Eindhoven. Het premieverschil van de inboedelverzekering kan voor Eindhovense studenten met kamerwoningen oplopen tot 337 euro. Studenten van de TU Eindhoven zijn al voor 40,32 euro verzekerd, terwijl de duurste inboedelverzekering in dezelfde buurt 377,40 euro bedraagt.

”Los van de sterke verschillen is de gemiddelde premie überhaupt te hoog”, vindt Simon den Hollander van het IIC. ”Verzekeraars dekken doorgaans namelijk de hele woning, terwijl studenten vaak juist een ‘één-kamer-dekking’ nodig hebben. Oververzekering is het gevolg. Er zijn verzekeraars die studenten polissen hebben, maar daar zijn er niet veel van.’’

Studenten aan de universiteiten en Hogescholen in Den Haag (141,24 euro), de Vrije Universiteit Amsterdam (139,44 euro), en de Erasmus Universiteit in Rotterdam (135,12 euro) zijn het duurst uit wat de inboedelverzekering betreft.

Studenten van de Wageningen Universiteit (88,56 euro) mogen in hun handen knijpen. Zij betalen een relatief lage premie om verzekerd te zijn voor de inboedel. Dit geldt ook voor studenten van de TU Delft (90,96 euro) en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (92,28 euro).

ING stopt met bankieren-app voor Windows 10 Mobile

ING stopt 16 april met de ondersteuning van zijn app voor mobiele betalingen met Windows-smartphones. Het is dan niet meer mogelijk om gebruik te maken van de app. ING zegt te stoppen omdat het besturingssysteem geen updates meer krijgt. Klanten worden aangeraden om over te stappen naar Android of iOS.

woensdag 21 maart 2018

bunq introduceert Apple Pay en lanceert in Italië en Spanje

bunq introduceert naar eigen zeggen als eerste Nederlandse bank Apple Pay en in Italië en Spanje. Geruchten daarover deden de afgelopen weken al de ronde.

Met Apple Pay kunnen gebruikers contactloos betalen met hun iPhone of Apple Watch in winkels, apps of online.

Over een Nederlandse introductie heeft oprichter en CEO Ali Niknam niets gezegd.

bunq implementeert verder als eerste Nederlandse bank Mastercard Identity. Dat is een geheime code ter bescherming tegen onrechtmatig gebruik van de bankkaart. bunq maakt dit proces gebruikersvriendelijker en veiliger door het wachtwoord te vervangen met een QR code.

VEH: OZB in vier jaar tijd meer dan 25% omhoog in 24 gemeenten

De onroerendezaakbelasting (ozb) is in de afgelopen vier jaar in 24 gemeenten met 25% of meer gestegen. Koploper is Meerssen met een stijging van 60%, wat voor een gemiddelde huiseigenaar neerkomt op een lastenverzwaring van € 170 euro (van € 280 naar € 450). In Veendam, Duiven, Ameland en Koggenland zijn huiseigenaren in deze periode 40% of meer ozb gaan betalen. Landelijk gemiddeld stijgt de gemeentelijke belasting op de eigen woning in vier jaar tijd met 9,5% ruim drie keer zo hard als de inflatie.

De ontwikkeling van de onroerendezaakbelasting is iedere vier jaar een gevoelig punt bij gemeenteraadsverkiezingen. Veel kiezers vinden het belangrijk bij hun stemkeuze, vooral als eerder gedane beloftes over beperking van de gemeentelijke woonlasten niet zijn waargemaakt. Vereniging Eigen Huis roept daarom lokale politici op om geen loze beloftes te doen over beperking van de ozb  als zij nu al weten dat ze dat niet waar kunnen maken.

In 39 gemeenten is de onroerendezaakbelasting in de afgelopen vier jaar gedaald. Koploper is de gemeente Gouda met een daling van ruim 23%. Voor een gemiddelde huiseigenaar betekent dit een verlaging van 65 euro (van € 275 naar € 210) in vier jaar tijd. Ook in Dongeradeel (-19%) en Beverwijk (-7,4%) zijn huiseigenaren de afgelopen jaren minder belasting aan hun gemeente gaan betalen.

Op eigenhuis.nl staat een overzicht van de ontwikkeling van de ozb in alle gemeenten waar (met uitzondering van fusiegemeenten, waar geen verkiezingen zijn). Op een interactieve kaart kunnen ozb-ontwikkelingen in buurgemeenten met elkaar worden vergeleken.

dinsdag 20 maart 2018

ABN AMRO vervijfvoudigt Digital ImpactFund

Het Digital Impact Fund (DIF) van ABN AMRO is vergroot van 10 miljoen naar 50 miljoen euro. Daarmee komen nu ook grotere strategische investeringen in toonaagevende (inter)nationale FinTechs in beeld van het corporate venture capital fund van ABN AMRO.

Sinds de oprichting van het fonds in oktober 2015 heeft DIF deelnemingen genomen in vijf bedrijven, waarmee ABN AMRO strategisch investeert in innovatieve start- en scale ups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten.

Het ABN AMRO DIF is het corporate venture capital fonds specifiek voor fintech waarmee ABN AMRO strategisch investeert in innovatieve start- en scale ups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten. Het fonds heeft 5 portfolio bedrijven: Het Duitse solarisBank, het Amerikaanse Cloud Lending Solutions en BehavioSec, het Zweedse Tink en een blockchain initiatief in trade & commodity finance.

Vertrouwen in bankwezen niet alleen een zaak van financieel toezicht

Tijdens de financiële crisis van 2008-2012 heeft de bankensector op grote schaal vertrouwen verloren van de maatschappij, politiek en toezichthouders. De gedragscodes van banken en het financieel toezichtrecht zijn hierna ingrijpend veranderd. Maar kan alleen financieel toezicht het vertrouwen weer herstellen? Of is er ook een rol weggelegd voor de banken zelf?

Mark D.H. Nelemans, promovendus bij de Open Universiteit, heeft een onderzoek gedaan naar de verhouding tussen overheidsregulering en de zelfregulering van de bankensector. De uitkomsten van zijn onderzoek naar de maatregelen en wetgeving die na de financiële crisis zijn ingevoerd vanuit nationaal en Europees perspectief zijn opgenomen in het proefschrift ‘Financiële regulering: de verhouding tussen interne governance en extern toezicht’. De promotie van Nelemans vindt plaats op vrijdag 23 maart 2018 bij de Open Universiteit in Heerlen.

Het financiële gedragstoezicht was vóór de crisis voornamelijk gericht op de benadering en bejegening van klanten en de marktparticipatie, maar niet op de interne bedrijfsvoering en ondernemingsstrategie van financiële instellingen. Tijdens en na de crisis heeft in snel tempo een transformatie plaatsgevonden van zelfregulering naar overheidsregulering. De motieven voor deze ontwikkeling zijn politiek en economisch gezien begrijpelijk. De crisis is een bedreiging gebleken voor de reële economie, maar ook voor de stabiliteit van de Euro en voor het voortbestaan van de EU in de huidige vorm. Tachtig procent van de geldende financiële wetgeving in Nederland is immers van Europese afkomst.

De crisis ontstond natuurlijk met het faillissement van de Lehman Brothers en de implosie van de hypothekenmarkt. In één klap was de hele wereld op de hoogte van financiële systeemrisico’s en het fenomeen ‘too big to fail’. Met ongeloof ontaarde de crisis in een economische recessie en in Europa tot een staatsschuldencrisis. Kwetsbaarheden werden blootgelegd zoals de verwevenheid van financiële instellingen en staatsfinanciën. Sinds 2010 heeft in de EU de financiële regulering stapsgewijs een formeel wettelijke basis gekregen en is de Europese Bankenunie opgericht. Dit betreft een uniek en veelomvattend wetgevingsproces dat de interne markt, de euro en de stabiliteit van de Europese lidstaten moet beschermen.

Een bepalende factor in de transformatie van zelfregulering van banken naar overheidsregulering is het wegvallen van het vertrouwen. De vrijblijvendheid van de naleving van regels en het gebrek aan intern toezicht zijn aangeduid als oorzaken. Eigenschappen en kenmerken als integriteit, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid zijn juridisch gezien lastig te duiden. Desondanks is er sprake van een toegenomen gebruik van moraal-ethische normen in de financiële toezicht- en regelgeving, gericht op de regulering van gedrag en cultuur in banken. Nelemans: ‘Dit hoort traditioneel gezien echter in de sfeer van zelfregulering en bedrijfsethiek van de banken thuis. Een terugkeer naar het vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van banken is nodig omdat meerdere doelen en normen het best bereikt en gewaarborgd kunnen worden door de sector zelf.’

maandag 19 maart 2018

'Kinderen nemen slechte financiële gewoontes over van ouders’

Vrijdag sloot verzekeraar Aegon de Week van het Geld af met een gastles over financiële zelfredzaamheid die experts van Aegon bij de Haagse basisschool ‘De Vuurvlinder’ gaven. Met deze activiteit wil Aegon het belang van een gedegen financiële opvoeding benadrukken en aandacht vragen om de focus van financiële opvoeding te niet alleen op kinderen te leggen, maar ook op opvoeders.

De komende tijd gaat Aegon met de tour meer schoolpleinen in Nederland af. CEO Maarten Edixhoven: “Een goede financiële opvoeding is belangrijk. Zeker in een tijd waarin de overheid de financiële verantwoordelijkheid om te sparen voor financiële tegenvallers en het pensioen meer bij mensen zelf neerlegt. Maar de aandacht daarvoor is vaak nog niet zo groot”.

Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Aegon, blijkt dat liefst 40 procent van de mensen die aangeven slecht met geld om te kunnen gaan dit voorbeeld van hun ouders heeft meegekregen. Opvoeders die slecht omgaan met geld, beïnvloeden zo het financiële gedrag van hun kinderen op negatieve wijze. Zo leerde 20 procent van de mensen die nu slecht omgaan met geld niet om leengedrag te beperken, werd bij een derde een bijbaan niet gestimuleerd en kochten ouders alles wat hun kind wilde.

Tegelijkertijd vindt 85 procent van de Nederlanders dat ouders hun kinderen een betere financiële opvoeding moeten geven en dat er ook op school aandacht voor het omgaan met geld moet zijn (80 procent). “Mensen vinden het vaak lastig om hun financiën te doen, maar heerlijk om het gedaan te hebben. We willen Nederlanders laten zien dat ze sterker zijn dan ze vaak beseffen en ze helpen om bewuste keuzes te maken voor hun eigen financiële toekomst en dat van hun kinderen”, zo zegt Edixhoven.

Helft bedrijven slachtoffer van financieel-economische fraude

Wereldwijd wordt de helft van alle bedrijven geconfronteerd met financieel-economisch fraude. In 2016 was dit nog 36 procent. Verduistering van geld en goederen, cybercrime en consumentenbedrog staan in de top-3 van meest voorkomende fraudegevallen. Dat blijkt uit de Global Economic Crime and Fraud Survey 2018 van PwC onder 7.200 respondenten (c-suite) uit 123 landen, waaronder Nederland.

PwC doet elke twee jaar onderzoek naar financieel-economische criminaliteit en de oorzaken en gevolgen hiervan. Volgens Sylvie Bleker, compliance- en integriteitsdeskundige van PwC en tevens als hoogleraar verbonden aan de VU, zijn er enkele verschillen in het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van het wereldwijde onderzoek. ‘Cybercrime wordt in Nederland als een groter gevaar gezien dan uit de mondiale enquête blijkt. Bijna de helft – 46 procent – ziet cybercrime als de grootste bedreiging voor de komende twee jaar. Wereldwijd is dit maar 26 procent.’

Daarnaast is er een groot verschil op het gebied van regelgeving tussen Nederland en de rest van de wereld. ‘In gereguleerde sectoren, zoals de financiële, is er geen onderscheid. Maar Nederland valt op in sectoren die niet gereguleerd zijn. Daar is veel te weinig aandacht voor een goed anti-fraude beleid en voor integriteitsprotocollen. Je hoort hier vaak; “we kennen ons personeel, dat soort dingen gebeuren bij ons niet.” Uiteindelijk is het maar zeer de vraag of je je personeel en derden echt zo goed kent. We screenen nog steeds veel te weinig. Daarnaast is het belangrijk om de taal van je medewerkers te spreken. Zij kunnen de beste bedoelingen hebben, maar moeite hebben om de juridische protocollen te begrijpen’, zegt Bleker.

De houding van deze bedrijven resulteert erin dat in Nederland twee derde van de bedrijven een anti-fraude beleid heeft en aandacht schenkt aan integriteitsvraagstukken, tegenover ruim driekwart wereldwijd. Meer dan 30 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven heeft niets op dit gebied. In de rest van de wereld is dat slechts 17 procent.

vrijdag 16 maart 2018

Peter Appel lid van Raad van Commissarissen TVM verzekeringen

Transportondernemer Peter Appel is toegetreden tot de Raad van Commissarissen van TVM verzekeringen. Appel (54) is CEO/DGA van Peter Appel Transport, een van de grotere transportondernemingen van Nederland.

Peter Appel vervangt Harry Schenk, directeur en eigenaar van het internationaal opererende tanktransportbedrijf Schenk Papendrecht BV. Schenk (54) was sinds 2006 lid van de Raad van Commissarissen van TVM. Hij kwam na de maximale zittingsduur van drie termijnen niet meer voor herbenoeming in aanmerking.

Net als zijn voorganger Harry Schenk bezit Peter Appel veel kennis van de transportsector en alle ontwikkelingen daarin. Ook Appel is zeer begaan met innovatie en transportveiligheid, twee thema’s die voor TVM van grote waarde zijn en die nadrukkelijk zijn benoemd in het meerjarenplan 2018-2020 van TVM.

De Raad van Commissarissen van TVM verzekeringen kent nu de volgende samenstelling: Martin Duvivier (voorzitter), Freek Wansink, drs. Carin Gorter, drs. Tjebbe Nabuurs en Peter Appel.

Contant betalen helpt tieners verstandig om te gaan met geld

Veel tieners die liever contant betalen dan met de pinpas vinden dat het betalen met contant geld hen helpt bij het verstandig omgaan met hun geld. Dat blijkt uit een onderzoek van DNB in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam naar het betaalgedrag van tieners.

Waarom tieners met een voorkeur voor cash hiermee het liefst betalen, verschilt per leeftijdscategorie, zo blijkt uit het onderzoek. Zo geven 12-14-jarigen het vaakst aan dat ze contant betalen makkelijk vinden en dat ze dit uit gewoonte doen. De groep van 15-17-jarigen geeft vooral aan dat betalen met biljetten en munten hen laat zien hoeveel geld zij al hebben uitgegeven, gevolgd door gemak.

Tieners die net volwassen zijn geworden (18-20 jarigen) noemen het vaakst dat contant betalen hen laat zien hoeveel geld ze hebben uitgegeven en dat zij minder geld uitgeven als zij hun aankopen contant betalen dan wanneer ze deze zouden pinnen. Tieners van alle leeftijden die het liefste pinnen, doen dit omdat zij dit de makkelijkste en snelste manier van betalen vinden.

Hoe ouder tieners zijn, des te groter de kans is dat zij liever met de pinpas betalen dan met munten en biljetten, zo blijkt verder. De meeste kinderen (57%) van 12-14 jaar betalen hun aankopen in winkels, kantines, enz. graag met contant geld, 38% heeft een voorkeur voor de pinpas, en de overige 5% betaalt alleen bedragen van minder dan EUR 5 het liefst contant en hogere bedragen met de pinpas. Bij de 15-17-jarigen betaalt 35% graag alle aankopen contant en prefereert 55% de pinpas, en bij de 18-20-jarigen heeft 24% een voorkeur voor contant en 67% voor de pinpas.

donderdag 15 maart 2018

Triodos Bank behaalt solide groei

Hoewel de nettowinst van Triodosbank steeg met 28 procent ten opzichte van 2016, is het niveau van voorgaande jaren niet bereikt. Dit is een gevolg van de voortdurende druk op de rentemarges door de lage rentestand in de markt en de last van toegenomen kosten van het toezicht, zo meldt de bank. 

Wel was er sprake van een groei van het beheerd vermogen naar 14,5 miljard euro en van 19 procent groei van duurzame leningen. De hypothekenportefeuille groeide met 36 procent. 

Operationele kosten stegen met 11 procent gedurende het jaar (2016: 14%), met name als gevolg van de groei in het aantal medewerkers (in FTE) en groeiende IT kosten, respectievelijk 10% en +19%. 

De totale groei van de leningenportefeuille was 900 miljoen euro (+16%). Dit is inclusief de groei van de particulier hypothekenportefeuille van 36 procent.

De verhouding duurzame leningen/toevertrouwde middelen nam daardoor toe van 64 procent in 2016 naar 70 procent in 2017. Deze verbetering werd gerealiseerd ondanks de aanhoudende lage renteomgeving, die leidde tot een substantiële toename van vervroegde terugbetalingen, met name in Spanje.

Gedurende 2017 kon Triodos Bank 138 procent (2016: 87%) van de instroom van nieuwe toevertrouwde middelen omzetten in duurzame leningen.

FGH Bank verkoopt deel portefeuille aan RNHB BV

FGH Bank heeft een overeenkomst getekend met RNHB over de voorgenomen verkoop van een deel van haar leningenportefeuille, ter grootte van circa 1,3 miljard euro. De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders en succesvolle afronding van het consultatieproces met de vertegenwoordigers van de werknemers.

De transactie past in de in 2015 ingezette strategie ten aanzien van de commerciële vastgoedactiviteiten van Rabobank. Leningen en klanten van FGH Bank die aansluiten op de strategie zijn inmiddels onderdeel van Rabobank. Het is de bedoeling om de activiteiten van FGH Bank N.V. later dit jaar volledig uit te faseren. FGH Bank N.V. houdt dan op te bestaan als aparte juridische entiteit.

Aftrekposten populair op website Belastingdienst

Mensen zoeken voor hun belastingaangifte bij de Belastingdienst sinds 1 maart vooral naar informatie over aftrekposten, zoals zorg- en studiekosten en giften. De meeste mensen die aangifte doen, zoeken hun informatie op de website. De Belastingdienst roept belastingplichtigen op goed te kijken naar de vooraf ingevulde gegevens. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het controleren van deze gegevens. Ook dienen ze deze aan te vullen waar nodig, met name bij de aftrekposten.

De pagina’s op Belastingdienst.nl over eigen woning en heffingskortingen zijn ook populair, evenals algemene hulpmiddelen zoals de aangiftechecklist. Ook vinden mensen antwoorden op veelgestelde vragen op Belastingdienst.nl/aangifte.

Via sociale media ontving de Belastingdienst in de eerste week ruim 1300 vragen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna 1700. Ook verstuurt de Belastingdienst tweets over onderwerpen waar veel vragen over binnenkomen. Een mogelijke verklaring van het lagere aantal vragen via sociale media is dat het online aangifte doen via MijnBelastingdienst ieder jaar soepeler loopt.

Niet salarisverhoging is het probleem, maar monocultuur banken

De ophef over de salarisverhoging van ING-directeur Hamers leidt af van het onderliggende, grotere bankenprobleem in Nederland, zegt Frank Jan de Graaf, lector Corporate Governance & Leadership bij de Hogeschool van Amsterdam. ‘De salarisverhoging is bijzaak. Veel belangrijker is dat klanten nauwelijks alternatieven hebben om op over te stappen. Het Nederlandse banklandschap is veranderd in een monocultuur, met een paar grote spelers. Dat is een groot maatschappelijk risico.’

Na een storm aan publieke en politieke ophef heeft ING laten weten dat zij het salaris van directeur Hamers toch niet zal verhogen. Lector Frank Jan de Graaf doet onderzoek naar ethisch leiderschap in de financiële sector. Hij ziet de politieke ophef met lede ogen aan: ‘Dat politici ingrijpen in de beloning van een bedrijf is een paardenmiddel, een heel grove methode. Daar moeten wel economisch heel goede redenen voor zijn, en dat is in dit geval niet in proportie’, aldus De Graaf.

De salarisdiscussie is eigenlijk een bliksemafleider van het werkelijke probleem dat onder de situatie schuilgaat: het gebrek aan keuze. ‘Als klanten het niet eens zijn met een beslissing van hun bank, zoals de salarisverhoging, dan moeten zij kunnen overstappen. En dat is juist waar het huidige systeem faalt: er valt weinig te kiezen. Bijna iedere Nederlander heeft een betaalpas van ABN AMRO, ING of Rabobank. De brede banken lijken precies op elkaar, met soortgelijke topmensen. Overstappen heeft daarom weinig zin.’

Die monocultuur van enkele grote, commerciële banken leidt niet alleen tot ontevreden klanten. Er zitten ook maatschappelijke en economische risico’s aan. Want mocht er weer een weeffout in ons financiële systeem zitten, dan krijgen alle banken daar last van omdat ze op elkaar lijken. Klanten kunnen niet uitwijken.

We moeten daarom terug naar het traditionele Nederlandse banklandschap van een gevarieerd aanbod, zegt De Graaf. Staatsbanken, spaarbanken en coöperatieve banken zijn hier altijd het belangrijkst geweest. Grote, commerciële banken hebben de afgelopen honderd jaar maar een kleine rol gespeeld in de Nederlandse economie. ‘Die variëteit aan banken zorgde voor een stabiele sector, waar mensen echt wat te kiezen hadden,’ zegt De Graaf. Zo was de Rabobank voorheen een echte coöperatie van vijftig lokale banken, die ook met elkaar concurreerden. Daarnaast waren er ook brede 'staatsbanken', die toegankelijk en overzichtelijk waren, zoals de Postbank.

De commotie over het salaris van een bestuurder is alleen een detail, gekeken naar de maatschappelijke problemen die zijn ontstaan sinds banken na 2000 steeds commerciëler zijn gaan opereren. De Graaf: ‘Veel belangrijker is bijvoorbeeld wat er gebeurt in de kredietverlening aan het MKB, waar banken zich al jaren steeds meer terugtrekken. Bedrijven krijgen geen financiering meer omdat het de grote banken niets oplevert; een probleem dat alleen maar groter wordt.' Daarnaast zijn er vragen gerezen over de financiële geletterdheid van mensen; klanten laten zich makkelijk verleiden tot financiële producten zonder de gevolgen te overzien.

De Graaf ziet een taak voor de overheid om te zorgen voor variatie, om zo de financiële sector opnieuw sterk te maken. Een aanbod met aan de ene kant commerciële banken, die dan ook echt als bedrijf gerund worden, en daarnaast brede banken voor de bevolking. ‘Bied klanten een gratis bankrekening aan bij een staatsbank, gekoppeld aan het burgerservicenummer. Vanuit een dergelijke ‘commodity’  kunnen consumenten dan kiezen waar ze een financieel product willen kopen. Laat daarnaast de commerciële banken dan ook als bedrijf fungeren, en de beste mensen binnenhalen met wat zij daarvoor nodig achten, zodat zij diensten kunnen leveren waarop de Nederlandse economie zit te wachten.'

woensdag 14 maart 2018

FIOD verdenkt belastingadviseur van aanbieden frauduleuze buitenland-constructies

De FIOD heeft dinsdag twee panden doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar een belastingadviseur, die constructies met woonplaats, ondernemingen en vennootschappen in het buitenland opzet voor cliënten van hem. Daarnaast biedt hij vermoedelijk trustdiensten aan zonder vergunning. Hij zou zo belastingfraude voor cliënten hebben mogelijk gemaakt.

De FIOD doorzocht een kantoor van de belastingadviseur in Amsterdam en zijn woning. De adviseur gebruikte vermoedelijk twee administratiekantoren van derden om de aangiften van zijn cliënten in te sturen naar de Belastingdienst. Ook bij die twee panden in de gemeente Edam-Volendam en de gemeente Utrecht is er administratie in beslag genomen.

De belastingadviseur zou meerdere cliënten die o.a. werkzaam zijn in de media en entertainment vermoedelijk op papier hebben laten emigreren uit Nederland. Hij richtte voor die cliënten ook vennootschappen op in belastingparadijzen zoals Guernsey en Cyprus. Hij vormde daarna vermoedelijk zelf het bestuur hiervan. Het zijn van bestuurder in opdracht van een derde  is een trustdienst en dat is niet toegestaan zonder vergunning en die had hij niet. Hij zou daarnaast valse belastingaangiften hebben gedaan voor de cliënten, met gebruikmaking van valse documenten. De verdenking is dat de adviseur zo miljoenen euro's uit het zicht van Nederlandse autoriteiten heeft helpen stallen.

De FIOD kijkt ook naar de mogelijke betrokkenheid dan wel wetenschap van cliënten van de belastingadviseur. De cliënten kunnen als verdachte aangemerkt worden.

Pensioen automatisch verdeeld bij scheiding

Na een echtscheiding wordt het pensioen voortaan automatisch verdeeld over beide ex-partners. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Na een scheiding heb je recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Maar dat moet je  wel op tijd doorgeven aan je pensioenfonds, binnen twee jaar. Als je dat vergeet of te lang uitstelt, moet je de uitbetaling zelf met je ex-partner regelen, ook als die daar geen zin in heeft.

Minister Koolmees: ‘Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger. We gaan het automatisch regelen. Zo worden kwetsbare partners beter beschermd. En beide ex-partners krijgen meer regie op hun eigen financiële planning.’

Pensioenfondsen moeten de pensioenrechten ook direct na scheiding gaan verdelen tussen de ex-partners. Nu gebeurt dat pas vlak voor de ingang van het pensioen, waardoor ex-partners levenslang afhankelijk van elkaar blijven voor beslissingen over hun pensioen. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer het pensioen moet ingaan.

Straks kunnen beide ex-partners los van elkaar beslissen en beschikken over het verdeelde pensioen.  Beide ex-partners krijgen daarmee meer regie op hun eigen financiële planning. Na de scheiding is in je pensioenoverzicht meteen duidelijk hoeveel pensioen je later kan verwachten.

Koolmees gaat dit regelen door een aanpassing van de zogeheten Wet verevening pensioenenrechten bij scheiding uit 1995. Hij wil die medio 2019 bespreken met de Tweede Kamer. De komende tijd werkt hij het voorstel verder uit met de pensioensector, het Actuarieel Genootschap en andere betrokkenen.

Nederlanders hebben minder vertrouwen in banken door toename online dienstverlening

Persoonlijk contact tussen bankmedewerkers en hun klanten is van groot belang om het vertrouwen in banken te vergroten. Dit blijkt uit een opinieonderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit Tilburg (UvT). Veel mensen wantrouwen de motieven van bankmedewerkers. Opvallend genoeg wordt dit wantrouwen gedeeld door veel medewerkers in de financiële sector zelf. Het vermogen om de verleiding van financiële prikkels te weerstaan wordt veel lager ingeschat dan bij huisartsen.

Het vertrouwen van Nederlanders in banken en hun medewerkers is nog steeds laag, ondanks het lichte herstel dat de Nederlandse Vereniging van Banken onlangs meldde. Vooral het beleid van banken om zoveel mogelijk kantoren te sluiten en vrijwel alleen online hun diensten te verlenen, zorgt niet voor een hoger vertrouwen. Onderzoekers Govert Buijs, Eefje de Gelder (VU) en Johan Graafland (UvT) : “Teveel Nederlanders hebben weinig vertrouwen in banken en bankmedewerkers in het algemeen. Ze hebben echter veel meer vertrouwen in de bankmedewerker waarmee ze persoonlijk contact gehad hebben. Persoonlijke contact blijkt dus juist in onze digitale samenleving van groot belang voor banken om het vertrouwen te herstellen na de laatste crisis.” Lees ook het opiniestuk van Buijs en Graafland op de website van Trouw.

Uit het onderzoek blijkt ook dat klanten verwachten dat de bankmedewerkers niet deugdzaam handelen op het moment zij een bonus krijgen. Veel medewerkers in de financiële sector zelf zijn het hiermee eens. Het vermogen om de verleiding van financiële prikkels te weerstaan, wordt veel lager ingeschat bij bankiers dan bij artsen. De onderzoekers stellen: “Het opnieuw invoeren van bonussen, zoals recent door enkele banken aangekondigd, lijkt dan ook een slecht idee. Het is heel opvallend dat juist ook veel respondenten uit de financiële sector zelf het hiermee eens zijn.”

Het vertrouwen dat men heeft in banken blijkt ook van invloed op de roep om overheidsregulering. Goed overheidstoezicht vindt men erg belangrijk en men lijkt dus een voorzichtige koers voor te staan als het gaat om meer marktwerking, zowel in de bancaire als in de medische sector.

dinsdag 13 maart 2018

ING trekt omstreden salarisverhoging in

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers naar 3 miljoen euro is van de baan na grote maatschappelijke druk. 'Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat', liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. 'Om een voortdurende discussie te voorkomen die ING en zijn medewerkers beschadigt, hebben we het voorstel heroverwogen. Om onze plicht vervullen om in ING’s langetermijnbelang te handelen zullen we bekijken hoe we een duurzaam en concurrerend beloningsbeleid kunnen ontwikkelen.”

Maandag wilde minister Wopke Hoekstra van Financiën het voorstel van tafel hebben: 'ING is geen koekjesfabriek, maar een financiële instelling. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder.'



Startup lanceert nieuwe online betaalmethode: SprayPay

Vanaf vandaag is er een nieuwe online betaalmethode in Nederland: SprayPay. Met SprayPay kunnen consumenten hun online aankopen tussen 250 en 2500 euro gespreid betalen.

De nieuwe betaalmethode is bedoeld voor aankopen van duurzame consumptiegoederen, zoals fietsen, meubels, telefoons, wit- en bruingoed. Als het niet goed uitkomt om zulke uitgaven in één keer te doen, kunnen consumenten op de betaalpagina van een webwinkel kiezen voor de optie gespreid betalen met SprayPay.

SprayPay claimt de eerste aanbieder  te die het kredietproces volledig online en geautomatiseerd aanbiedt. Consumenten hoeven geen documenten te uploaden en consument en webwinkel weten direct of een aanvraag is goedgekeurd of niet. De technologie is speciaal ontwikkeld voor webwinkels en de eisen die zij stellen aan gebruikerservaring en veiligheid.

SprayPay is ontwikkeld door een Nederlandse startup van Max, Willem en Ernst Libourel. Het familiebedrijf, dat is gevestigd in Breukelen, werkt onafhankelijk van de banken en heeft in 2017 een vergunning gekregen van de AFM voor het verlenen van deze financiële dienst.

Als consumenten bij een webwinkel kiezen voor SprayPay, betaalt SprayPay het totale aankoopbedrag aan de webwinkel en betaalt de consument SprayPay in twaalf maandelijkse termijnen met rente terug. Het proces van aanvraag, toetsing en accordering van een SprayPay-transactie verloopt volledig online en vindt onmiddellijk plaats – vanaf de betaalpagina van de webwinkel en zonder de noodzaak documenten op te sturen.

Koepels bezorgd over ontoereikende controle op stijgende kosten financieel toezicht

Kwalitatief hoogstaand toezicht op de financiële sector is in het algemeen belang en in het belang van de consument. Het wetsvoorstel Wet bekostiging financieel toezicht 2019 schiet daarin op enkele onderdelen tekort. Dat schrijven de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, DUFAS en Adfiz in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer die volgende week schriftelijk op de wet zal reageren.

De vijf koepels in de financiële sector vinden dat het wetsvoorstel de controlerende taak van de Tweede kamer teveel uitholt, dat er te weinig controle is op het toezicht nu dit Europees is georganiseerd en dat een prikkel ontbreekt om de kosten van het toezicht in de hand te houden.
Het wetsvoorstel beperkt zich teveel tot hoofdlijnen, waardoor de minister de Tweede Kamer over het toezicht slechts hoeft te informeren en geen toestemming nodig heeft. De koepels vinden dat de Algemene Rekenkamer onafhankelijke controle zou moeten uitoefenen op de kosten van het bankentoezicht, die geheel door de sector zelf worden gedragen. ‘We maken ons zorgen over de beperkte mogelijkheden om de stijgende toezichtskosten in te perken,’ schrijven zij aan de Tweede Kamer.

Doordat de overheidsbijdrage is afgeschaft, ontbreekt een prikkel voor toezichthouder en overheid deze kosten te beperken. De koepels pleiten voor herinvoering van een overheidsbijdrage als de kosten teveel uit de pas loopt met wat is afgesproken.

Uit een recent rapport van de rekenkamers van vijf Eurolanden – waaronder Nederland – is gebleken dat er ontoereikende controle is op de Europese Centrale Bank – ook in Nederland primair verantwoordelijk voor het bankentoezicht - door de Europese Rekenkamer. Doordat De Nederlandsche Bank toezichtinformatie in het ECB-systeem opslaat, kan de Algemene Rekenkamer daar niet meer bij. De koepels pleiten voor onbelemmerde toegang tot informatie voor de Rekenkamer zodat zij haar controlerende taak namens de Tweede Kamer goed kan vervullen.

maandag 12 maart 2018

Tikkie via Moneyou naar Duitsland

Sneller dan verwacht gaat terugbetaalapp Tikkie de grens over: Tikkie wordt in Duitsland op de markt gebracht door ABN AMRO-dochter Moneyou en werkt bijna op dezelfde wijze als de Nederlandse versie.

In Nederland maken inmiddels ruim 2 miljoen mensen gebruik van Tikkie voor het terugvragen van voorgeschoten bedragen voor bijvoorbeeld een gezamenlijk cadeau, lunch of een drankje. Ook helpt Tikkie de Hartstichting met het werven van donaties en kunnen studenten aan de Rijks Universiteit Groningen hun collegegeld met Tikkie betalen.

Onderzoek Week van het geld: 59 procent van de kinderen krijgt op school les over omgaan met geld

Ruim negen op de tien kinderen praten wel eens over geld met hun ouders. Een lichte stijging ten opzichte van 2016. 59 procent van de kinderen krijgt op school les over omgaan met geld. De helft van de kinderen mag vaak tot altijd zelf beslissen waar ze hun eigen geld aan uitgeven. Verreweg de meeste kinderen zeggen speelgoed te kopen van dit eigen geld, gevolgd in populariteit door snoep en computerspellen.

Dit blijkt uit de Junior Monitor van Wijzer in geldzaken in het kader van de Week van het geld 2018. Ruim 1.000 kinderen in Nederland uit groep 5 t/m 8 van de basisschool deden dit jaar mee aan het onderzoek dat al eerder werd uitgevoerd in 2011 en 2016.

Het thema van de Week van het geld 2018 is ‘Wanneer ben je rijk’. Ruim twee vijfde van de kinderen uit groep 5 tot en met 8 geeft aan zichzelf rijk te voelen.

Acht op de tien kinderen in groep 5 tot en met 8 krijgen zakgeld. Het merendeel van hen krijgt dit elke week. Kinderen ontvangen hun zakgeld meestal contant. Bij een derde wordt het zakgeld (eveneens) op de bankrekening gestort. Dit gebeurt vaker bij kinderen uit groep 7 en 8. Kinderen uit groep 5 ontvangen gemiddeld 6,80 euro per maand, terwijl kinderen uit groep 8 gemiddeld 11,10 euro per maand krijgen. Bijna drie kwart van de kinderen bewaart hun geld in een spaarpot. Daarnaast bewaren ruim vier op de tien kinderen het geld (eveneens) op de bank.

Rabobankvestiging Oudenbosch blijft voorlopig gesloten

De vestiging van Rabo in Oudenbosch blijft voorlopig gesloten nadat er was ingebroken in de safelokettenruimte.

Er zijn circa 5.000 items rondom de safeloketten aangetroffen die zijn achtergelaten, waaronder sieraden en munten. Tevens zijn er in de opengebroken safeloketten documenten achtergebleven.

De inventarisatie van de circa 5.000 achtergebleven items is gedaan onder toeziend oog van een notaris. Het wordt een gigantische klus om de items bij de rechtmatige eigenaren terug te krijgen, zegt Rabo.

Het politieonderzoek ter plaatse is inmiddels afgerond. Over de uitkomst van dit onderzoek doet Rabobank geen nadere mededelingen. Gedupeerde klanten hoeven zelf geen aangifte te doen. Er is reeds aangifte door Rabobank gedaan.

ABN AMRO Digital Impact Fund investeert in Duitse FinTech solarisBank

Het Digital Impact Fund (DIF) van ABN AMRO neemt een belang in de Duitse FinTech solarisBank. Met de investering intensiveren ABN AMRO en solarisBank de reeds bestaande banden sinds ABN AMRO dochter Moneyou in december 2017 een partnership sloot met de Fintech uit Berlijn.

Moneyou en solarisBank ontwikkelden recent binnen zes weken een oplossing waarmee de Duitse (particuliere) klanten van Moneyou een lening kunnen krijgen bij solarisBank. Het volledige proces van aanvragen en goedkeuren gebeurt digitaal en kost 7 minuten.

Het ABN AMRO DIF is het corporate venture capital fonds specifiek voor fintech waarmee ABN AMRO strategisch investeert in innovatieve start- en scale ups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten. Het fonds heeft naast solarisBank ook nog 4 andere portfolio bedrijven : Amerikaanse FinTechs Cloud Lending Solutions en BehavioSec, en het Zweedse Tink en blockchain initiatief in trade & commodity finance.

vrijdag 9 maart 2018

Minister: geen verbod op handel in cryptomunten, wel meer regels

Er komt geen verbod op de handel in cryptomunten, maar wel meer regelgeving. Dat belooft Minister Wopke Hoekstra van Financiën in een uitgebreide reactie aan de Tweede Kamer.

Een verbod kan naar verwachting onvoldoende worden gehandhaafd, schrijft de minister. ‘Ik pleit er zodoende voor om cryptovaluta binnen een passend regelgevend kader te brengen en langs die weg oneigenlijk gebruik aan te pakken, maar de potentie van de techniek daarbij te behouden.’

Hoekstra benadrukt wel dat die regelgeving er alleen in internationaal verband kan komen. Een Nederlandse alleingang op het gebied van regulering kan leiden tot legitimering van activiteiten zonder dat er effectieve handhaving mogelijk is. Een effectieve aanpak en proportionele regulering van de handel in Bitcoin en andere cryptovaluta is complex. Veel landen worstelen hier dan ook mee, omdat het huidige toezichtkader en instrumentarium onvoldoende is toegesneden op cryptovaluta.

Jongeren vaak bereid een groot deel van hun inkomen uit te geven aan wonen

Bijna 30 procent van de Nederlanders is bereid om meer dan 40 procent van zijn netto inkomen uit te geven aan de kosten van wonen.

Dat blijkt uit een enquête van Kantar TNS en Rabobank onder ruim 1400 mensen. Woonlasten hoger dan 40 procent van het inkomen kunnen riskant zijn, omdat ze andere noodzakelijke uitgaven kunnen verdringen.

Toch hebben vooral jongeren tot 35 jaar er minder bezwaar tegen: ruim 43 procent van hen is bereid om meer dan 40 procent van zijn inkomen aan een huis uit te geven, tegenover 17 procent van de Nederlanders tussen de 50 en 64 jaar, en slechts 9 procent van de 65-plussers.

ING: beloningsbeleid integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie

Het beloningsbeleid is een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie en het risicoprofiel van ING. Dit beleid is gericht op een evenwichtige waardecreatie op de korte en op lange termijn, en vloeit voort uit de verantwoordelijkheid die ING heeft ten opzichte van klanten, aandeelhouders en de samenleving.

Dat zegt de bank naar aanleiding van het bericht dat ING het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent gaat verhogen, tot 3 miljoen euro. Volgens de raad van commissarissen verdient Hamers veel te weinig ten opzichte van zijn collega’s bij Europese ondernemingen van dezelfde omvang.

De totale directe beloning van de Raad van Bestuur wordt vergeleken met Euro Stoxx 50-bedrijven, omdat de Euro Stoxx 50-benchmark bedrijven omvat die qua omvang en internationale scope vergelijkbaar zijn met ING. De index bestaat uit 50 bedrijven uit elf landen in de eurozone en hoofdzakelijk internationaal actief zijn in verschillende financiële en niet-financiële ondernemingen,

 Uit de beoordeling kwam naar voren dat het beloningsniveau van de leden van de Raad van Bestuur van ING onder de mediaan ligt van de Euro Stoxx 50-benchmark, en dat dit in geval van de CEO zelfs aanzienlijk lager is. Dit is geen nieuwe situatie, benadrukt ING. De Raad van Commissarissen heeft de afgelopen jaren dan ook herhaaldelijk haar zorgen hierover kenbaar gemaakt, aangezien ING voor zijn Raad van Bestuur de beste (internationale) talenten moet kunnen aantrekken en behouden.

donderdag 8 maart 2018

'Pensioentekort dreigt voor derde van Nederlandse werknemers'

Het beeld dat werknemers voldoende pensioen opbouwen en zzp’ers te weinig klopt niet: bij beide groepen is de variatie in pensioenopbouw groot. Van alle werkende Nederlanders in loondienst stevent 31 procent af op een pensioentekort. Voor zzp’ers is dat 43 procent.

Daarbij zijn alle vormen van vermogensopbouw al meegerekend, zoals het voordeel van een (grotendeels) afgelost huis. Ook blijkt dat werkenden onder de 45 jaar hun verwachte AOW-leeftijd met anderhalf tot twee jaar onderschatten. Inzicht in de eigen pensioenopbouw is daarom voor álle werkenden van belang.

Uit een Nibud- enquête in opdracht van Rabobank blijkt de meerderheid van de ondervraagde werknemers niet te weten of hun pensioenregeling beter of slechter is dan gemiddeld. Rabobank-econoom Leontine Treur: “Dat is logisch, want op geen enkel Uniform Pensioenoverzicht staat met grote letters de waarschuwing: ‘Pas op, deze pensioenregeling is ondermaats’. Werknemers weten meestal niet of hun pensioenregeling royaal of juist karig is. Laat staan dat zij de hoogte van de pensioenopbouw betrekken in de salarisonderhandelingen wanneer zij van baan wisselen.”

De variatie in de pensioenopbouw van werkenden is niet alleen het gevolg van individuele verschillen in loopbaan en levensloop; ook de kwaliteit van pensioenregelingen speelt een belangrijke rol, waar mensen zich vaak niet bewust van zijn.

Inzicht in de eigen pensioenopbouw is daarom essentieel, benadrukt Treur. “Voor een grote groep mensen is het verstandig om zelf extra vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door zelf te sparen of te beleggen - al dan niet via speciale pensioenproducten, of door extra af te lossen op de hypotheek. Minstens zo belangrijk is het om te investeren in de eigen inzetbaarheid, om ook als zestigplusser nog goed inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Dat betekent bijtijds investeren in kennis en vaardigheden, maar ook zo gezond mogelijk leven.'