donderdag 31 mei 2018

Bezwaar maken tegen box 3-heffing 2017

Belastingplichtigen die het oneens zijn met de berekening van de inkomstenbelasting over het rendement op hun vermogen – de zogenoemde box 3-heffing – voor het belastingjaar 2017, moeten vanaf dit jaar altijd individueel en tijdig bezwaar maken tegen hun aanslag inkomstenbelasting. Zij vallen voor het jaar 2017 namelijk niet automatisch onder een collectief bezwaar tegen de heffing op vermogen, de zogenoemde procedure massaal bezwaar over de box 3-heffing.

De Belastingdienst heeft inmiddels definitieve aanslagen voor de inkomstenbelasting over het jaar 2017 opgelegd. Daarom zullen de bezwaarschriften  die worden  ingediend voor  15 juli 2018 en die zijn gericht tegen de berekening van de box 3-heffing  worden behandeld als een tijdig ingediend bezwaarschrift.

Op dit moment wordt nog onderzocht of en op welke wijze er een procedure massaal bezwaar over de box 3-heffing komt voor het belastingjaar 2017. Overigens moeten belastingplichtigen ingeval van een procedure massaal bezwaar voor 2017 nog steeds individueel bezwaar maken tegen de box 3-heffing, ingevolge nieuwe wetgeving.

'Afspraken EU-ministers over buffers voor Nederlandse banken niet verrassend'

Nederlandse banken zijn goed gekapitaliseerd en daarmee goed in staat om onverwachte klappen op te vangen. Dat is te danken aan een sterke toename van kapitaal en liquiditeit. De uitkomst van het overleg tussen de ministers van Financiën van de Europese Unie vandaag over de kapitaalseisen aan banken bevatten voor Nederlandse banken geen verassingen; aanvullende maatregelen van Nederlandse banken in dit kader zijn dan ook niet nodig.

De komende tijd wordt over het pakket verder gesproken met het Europees parlement. Net als minister Hoekstra zijn Nederlandse banken van mening dat de kans dat in de toekomst de belastingbetaler moet bijspringen om een bank te redden door alle maatregelen geminimaliseerd dient te worden.

Voldoende gekapitaliseerde banken zijn van cruciaal belang voor de soliditeit van – en daarmee het vertrouwen in – de financiële sector. In de afgelopen tien jaar zijn er belangrijke stappen gezet om banken weerbaarder te maken. De balansen van de Nederlandse banken zijn sterk vereenvoudigd en verkort in de afgelopen jaren. In het kader van het nieuwe resolutiestelsel wordt er bovendien de komende jaren fors extra verliesabsorberend vermogen beschikbaar gesteld, mocht een bank onverhoopt toch in problemen komen.

Daarbij is van belang dat de eisen aan Europese (systeem-)banken niet uit de pas lopen met de eisen aan de banken buiten Europa. De ministers hebben voor de systeembanken echter een minimum- in plaats van een maximumeis van 8 procent (totale verplichtingen en eigen vermogen) in petto. Ook de Europese Centrale Bank stelt daar vraagtekens bij.

Europees akkoord over strengere eisen voor banken

Aandeelhouders en investeerders worden in de Europese bankenunie als eerste aangesproken als een bank in de problemen komt. Banken moet hier voortaan wettelijk vastgelegde buffers voor aanhouden. Daarnaast komen er minimumeisen aan het eigen vermogen. Minister Hoekstra heeft deze afspraken op 25 mei 2018 gemaakt met zijn Europese collega’s in het kader van de Europese Bankenunie. Het akkoord zorgt ervoor dat de kans een stuk kleiner wordt dat in de toekomst de overheid een bank moet redden.

Minister Hoekstra is blij met het Europese akkoord over de banken: “Spaarders en belastingbetalers in heel Europa lopen door het akkoord minder financiële risico’s. In de afgelopen jaren zijn diverse banken in grote financiële problemen gekomen. In een aantal gevallen moesten overheden de banken redden. Daarvoor draaide uiteindelijk de belastingbetaler op. Door het akkoord dat wij vandaag bereikt hebben, is de kans dat dit in de toekomst gebeurt aanzienlijk afgenomen.”

Aandeelhouders en investeerders kunnen straks makkelijker worden aangesproken als een bank in de problemen komt. Grote Europese banken moeten buffers hebben van minimaal 8% van hun balans. Per bank wordt bekeken hoe groot de buffer moet zijn. Deze moeten bestaan uit aandelen en schulden die aan bepaalde criteria voldoen, zodat het geld daadwerkelijk kan worden onderworpen aan deze zogeheten “bail-in”.

Ook moeten alle banken in Europa te allen tijde minimaal 3 procent eigen vermogen aanhouden ten opzichte van het geld dat zij hebben uitgeleend. Hierbij wordt niet gekeken naar de risico’s die aan dit eigen vermogen zijn verbonden. De grootste banken in Europa, de systeembanken, krijgen hogere eisen opgelegd. Hoe hoog die eis moet worden, wordt per bank bepaald op basis van de omvang.

De Europese bankenunie is een aantal afspraken tussen EU-lidstaten dat ervoor zorgt dat banken financieel gezonder worden. Banken vallen bijvoorbeeld onder centraal Europees toezicht. Zij moeten daarnaast bijdragen aan een Europees noodfonds dat kan worden ingezet wanneer banken toch in de problemen komen.

woensdag 30 mei 2018

Nederlandse banken staan er veel sterker voor

Door een sterke toename van het kapitaal en liquiditeit zijn de Nederlandse banken nu aanzienlijk beter gekapitaliseerd en daarmee beter in staat om onverwachte klappen op te vangen. In het kader van het nieuwe resolutiestelsel wordt er bovendien de komende jaren fors extra verliesabsorberend vermogen beschikbaar gesteld, mocht een bank onverhoopt toch in problemen komen. Daarnaast is het toezicht op de financiële sector aangescherpt, verbreed en verdiept in de afgelopen jaren, zowel nationaal als Europees. De Nederlandse banken blijven zich inzetten voor een robuust bankenlandschap.

Dit schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een brief aan de Tweede Kamer waar woensdag een rondetafelgesprek wordt gehouden over bankenbuffers. “Voldoende gekapitaliseerde banken zijn van cruciaal belang voor de soliditeit van – en daarmee het vertrouwen in – de financiële sector. In de afgelopen tien jaar zijn er belangrijke stappen gezet om banken weerbaarder te maken, schrijft de NVB. De NVB steunt de Europese stappen die tot dusverre zijn gezet. Deze hebben ertoe geleid dat banken er veel sterker voor staan.


Promovendum en National Academic negeren regels contra-expertise


Schadeverzekeraars Promovendum en National Academic laten, in strijd met de wet, hun klanten zelf opdraaien voor de kosten van een second opinion bij schade. Ook weigeren zij soms, tegen de richtlijn van het Verbond van Verzekeraars in, het rapport van een contra-expert te aanvaarden. De Consumentenbond heeft de AFM gevraagd onderzoek te doen.

Volgens artikel 7:959 van het Burgerlijk Wetboek komen de redelijke kosten die worden gemaakt om schade vast te stellen, ten laste van de verzekeraar. Verzekeraars mogen niet zomaar een (redelijke) vergoeding voor een contra-expert weigeren. Dat ze dat soms wel doen, blijkt uit signalen die bij de Consumentenbond binnenkomen. Zo stelde Promovendum (na veel gesteggel) de waterschade van een verzekerde €1300 lager vast dan de werkelijke herstelkosten, ondanks de reparatienota’s. Het schaderapport van een contra-expert, die op een veel hoger bedrag uitkwam, werd genegeerd. Bovendien werden de kosten van die expert, €1000, niet vergoed.

Promovendum, dat net als National Academic niet is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars, stelt dat het niet tegen de regels in handelt, maar zegt wel toe zijn voorwaarden ‘opnieuw te gaan beoordelen’. Op verzoek van de Consumentenbond buigt de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich over de werkwijze van de maatschappij.


De meeste auto- en woonverzekeraars vergoeden wel de ‘redelijke kosten’ van contra-experts, blijkt uit een rondgang van de Consumentenbond. Het is soms wel de vraag wat redelijk is. Vaak gaan maatschappijen uit van de tarieven die zij zelf aan hun eigen experts betalen. De Consumentenbond vindt dat oneerlijk, omdat verzekeraars prijsafspraken kunnen maken en individuele consumenten deze lagere tarieven niet kunnen krijgen.

Overigens wijzen verzekeraars hun klanten maar mondjesmaat op het recht van contra-expertise. Uit een online enquête van de Consumentenbond onder 750 consumenten blijkt dat slechts 6% door hun verzekeraar op die mogelijkheid werd gewezen. 70% gaf aan dat dat niet was gebeurd. De overige 24% was het eens met de schade-uitkering of had geen contra-expert nodig.

Pim van der Velden benoemd tot Hoofd ING Wholesale Banking Nederland

Pim van der Velden (51) is benoemd tot Hoofd ING Wholesale Banking Nederland. Hij is daarmee verantwoordelijk voor de dienstverlening van ING aan grote, veelal beursgenoteerde bedrijven en multinationals in Nederland. Deze benoeming is onderdeel van de in november aangekondigde nieuwe strategie van Wholesale Banking. Hierbij wordt de internationaal bij de bank aanwezige sectorexpertise nog nadrukkelijker ingezet om de dienstverlening voor strategische relaties in de Nederlandse markt onderscheidend te maken.

In zijn nieuwe functie geeft Van der Velden leiding aan de relatiebeheer- en productteams die de grote Nederlandse bedrijven bedienen. De grensoverschrijdende sectorexpertise van de internationale zakenbank van ING vormt het uitgangspunt van het bedieningsmodel, waarmee ING haar leidende positie als huisbank voor corporate Nederland verder wil versterken. Van der Velden zal zich bovendien richten op de verdere samenwerking tussen de Wholesale-afdelingen in Nederland en België om de marktbenadering van ING in de Benelux verder te integreren. Ook zal hij agile werken binnen ING Wholesale Banking Nederland verder implementeren.

Pim van der Velden werkt sinds 2011 bij ING. Hiervoor was hij als Head of Industrials verantwoordelijk voor de klantrelaties van ING met grote bedrijven uit de Nederlandse industriesector. Hij heeft een brede ervaring in de dienstverlening aan grote bedrijven, onder andere in Equity Capital Markets en Structured Finance, die hij heeft opgedaan bij ING en daarvoor bij RBS en ABN Amro. Hij werkte naast Amsterdam ook geruime tijd in Londen en

dinsdag 29 mei 2018

Lakeman: geen benoeming De Swaan wegens rol in renteswap-schandaal

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Swapschade vindt dat Tom de Swaan vanwege zijn rol in het renteswap-schandaal géén voorzitter van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO kan worden. In een brief vraagt hij de leden van de financiële commissie van de Tweede Kamer vandaag om de voorgenomen benoeming van De Swaan bij de staatsbank te verhinderen. Sinds 2001 verkocht ABN AMRO onder verantwoordelijkheid van De Swaan 7000 ondeugdelijke renteswaps aan MKB-bedrijven. De daaruit voortvloeiende schade bedraagt 3 miljard euro. Lakeman noemt de voorgenomen benoeming een affront jegens het Nederlandse bedrijfsleven.

 In een zaak die hij namens tien gedupeerde mkb-bedrijven voert stelde Lakeman recent dat ABN AMRO onrechtmatig handelde, de zorgplicht schond, de gedupeerde bedrijven onjuist en onvolledig informeerde en hen bewust een speculatief en riskant product (renteswap) verkocht in plaats van een veilige rentecap. Hij vindt het van arrogantie getuigen dat ABN AMRO in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen uitgerekend bij De Swaan uitkwam: “Hij was in de periode 1999-2006 CFO van de bank en stond mede aan de wieg van de verkoop van de volstrekt ondeugdelijke renteswaps. Zijn bank verkocht willens en wetens een volstrekt inferieur product. Mede door toedoen van De Swaan zijn de onverantwoord grote risico’s volledig bij de gedupeerde MKB-bedrijven gelegd.”

Volgens Stichting Swapschade hadden alle door ABN AMRO aan MKB-bedrijven verkochte swapcontracten al bij de ondertekening een negatieve waarde. Een deel van het vermogen werd automatisch - maar onzichtbaar voor de ondernemer – naar de bank overgeheveld. Medewerkers van de bank ontvingen voor de verkoop van renteswaps extra bonussen. Lakeman noemt De Swaan ‘de minst in aanmerking komende kandidaat voor de functie van hoogste interne toezichthouder bij ABN AMRO’. De voorzitter van Stichting Swapschade ziet de voorgenomen benoeming als ‘een regelrechte belediging aan het adres van met name het MKB’ en vreest dat een benoeming van De Swaan leidt tot een verdere vertraging van de afwikkeling van het renteswap-dossier. Hij doet een beroep op de leden van de vaste Kamercommissie voor financiën om de voorgenomen benoeming van De Swaan te blokkeren. De Nederlandse banken hebben met behulp van de negatieve startwaardes naar schatting van Lakeman meer dan één miljard euro naar zichzelf overgeheveld. Stichting Swapschade schat de algehele swapschade voor het Nederlandse MKB op minstens 10 miljard euro.

Startup met 500 betaalpunten in Nederland wil betaalmarkt innoveren

Cashly lanceert deze week haar landelijke betaalnetwerk waarmee iedereen online aankopen, acceptgiro’s en rekeningen veilig en gemakkelijk met contant geld kan betalen. Consumenten kunnen vanaf nu terecht bij een van de meer dan 500 aangesloten Primera winkels om daar contant af te rekenen. Zo wil Cashly online betalen nog toegankelijker maken.

Cashly is een startup van financiële experts die inspeelt op de behoefte om online betalen nog toegankelijker te maken en om in de markt van contante betalingen te innoveren. Wanneer een consument kiest om via Cashly.nl te betalen of voor Cashly kiest op een betaalpagina, wordt er een betaalvoucher met QR-code gestuurd. Met deze code gaat men naar één van de aangesloten betaalpunten. Daar scant de winkelier de door Cashly gegenereerde en verstuurde unieke QR-code en vervolgens rekent de consument direct contant af. Het netwerk van betaalpunten bestaat uit meer dan 500 aangesloten Primera winkels en biedt hiermee landelijke dekking.

Voor bedrijven is het mogelijk om Cashly direct als betaaloptie in de webshop of als QR-code op de factuur aan te bieden aan hun klanten. Leveranciers van bijvoorbeeld gas, water en licht kunnen standaard een unieke, door Cashly gegenereerde QR-code meenemen op de factuur, zodat ook deze contant kan worden afgerekend bij een betaalpunt in de buurt. De eerste partner die Cashly gaat aanbieden aan al haar klanten is de online betaaldienstverlener Pay.nl. Alle webwinkels die gebruik maken van de betaaldiensten van Pay.nl kunnen Cashly als betaalmethode aan hun klanten aanbieden. Daarnaast zal de achteraf betaalmethode Capayable een van de eerste partijen zijn die Cashly zal opnemen in hun betaalpagina.

Grote Europese banken blijven herstructureren

Een decennium na de kredietcrisis is een aantal van de grootste banken van Europa nog steeds niet echt hersteld. Het Britse Barclays, een van deze banken, kijkt nu naar een fusie als volgende stap om waarde te creëren. Het is een stap die meer banken zouden kunnen nemen.

Een dezer dagen lekte uit dat Barclays een samengaan met Standard Chartered zou overwegen. Het zou een van de opties zijn die het bestuur van de bank onderzoekt in reactie op de komst van een activistische aandeelhouder, de in New York gevestigde Edward Bramson.

Bramson’s Sherborne Investors richt zich op investeringen waar sprake zou zijn van onderwaardering. Het fonds neemt belangen in deze bedrijven om ze vervolgens aan te sporen om maatregelen te nemen om de waarde op te schroeven, zoals het doorvoeren van kostenbesparingen of afsplitsen van onderdelen.

ABN AMRO Digital Impact Fund investeert in de Nederlandse fintech Ockto

Het Digital Impact Fund (DIF) van ABN AMRO neemt een minderheidsbelang in de fintech Ockto. Ockto maakt het voor consumenten en bedrijven makkelijker om persoonlijke gegevens veilig te verzamelen en te delen. Dit maakt het voor een consument veel eenvoudiger om bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag te doen, of inzicht te krijgen in zijn volledige financiële situatie.

Met de investering verbreedt ABN AMRO de samenwerking met Ockto die eerder al met dochteronderneming Moneyou is gestart. Tevens kan Ockto met het expansiekapitaal sneller groeien, verder professionaliseren en in de toekomst mogelijk ook internationaal opschalen.

Voor het aanvragen van een hypotheek, het afsluiten van een verzekering of het maken van een financiële planning zijn veel gegevens nodig. Het verzamelen van deze gegevens kan door Ockto eenvoudiger en sneller. Met behulp van de Ockto app worden gegevens bij verschillende overheidssites zoals De Belastingdienst, Mijn UWV, Mijn Overheid en Mijn Pensioenoverzicht opgehaald. Ockto toont deze gegevens in de app waar consumenten ze zelf controleren. Vervolgens sturen consumenten via een beveiligde online verbinding de gegevens door naar de derde partij.

maandag 28 mei 2018

Opnieuw succes risico-opslag campagne

Goed nieuws voor consumenten met een hypotheek van Nationale Nederlanden: de bank gaat bij alle hypotheken automatisch tussentijds de hypotheekrente verlagen, zodra dat kan. De Consumentenbond strijdt al geruime tijd tegen onrechtvaardige risico-opslagen en is blij met deze aanpassing.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Deze aanpassing kan voor consumenten honderden euro’s per maand schelen. Velen hebben de laatste jaren (extra) afgelost op hun hypotheek, maar bleven die extra risico-opslag betalen. Het is niet meer dan rechtvaardig dat dat nu wordt aangepast. We roepen andere banken op dit goede voorbeeld zo snel mogelijk te volgen.’

Bij een hypotheek die even hoog, of hoger is dan de waarde van de woning rekent de bank een risico-opslag van enkele tienden. Dit om het risico te dekken dat consumenten de hypotheek niet kunnen terugbetalen. Steeds meer woningbezitters lossen echter tussentijds af op de hypotheek, waardoor het risico voor de bank afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Veel banken blijven echter de risico-opslag tijdens de gehele rentelooptijd gewoon innen, tenzij de klant zelf aan de bel trekt. De Consumentenbond vindt dit niet terecht en voert hiertegen actie.

Nationale-Nederlanden (NN) behoorde tot nu toe tot de laagvliegers. De verzekeraar wilde zélfs op verzoek van de klant de risico-opslag niet tussentijds aanpassen. Met het aangekondigde beleid nestelt de verzekeraar zich in 1 klap bovenin de ranglijst van banken die het wel goed doen.

Netto rendementen crowdfundingplatformen nog niet te vergelijken

Hoewel crowdfundingplatformen steeds transparanter worden over het resultaat van hun lening-portefeuille is het op dit moment nog niet mogelijk de netto rendementen onderling met elkaar te vergelijken. Uit onderzoek van Crowdfundmarkt blijkt dat de populatie bij veel crowdfundingplatformen te klein is en dat de volwassenheid van de lening-portefeuilles sterk verschilt.

Op dit moment presenteren platformen het netto rendement op een lening-portefeuille op basis van historische data zonder rekening te houden met toekomstige afboekingen. Gevolg: hoe ouder een lening-portefeuille is, hoe lager het netto rendement van een crowdfundingplatform.

Onder druk van de AFM wordt er door de crowdfundingbranche hard gewerkt aan verbetering ten aanzien van het presenteren van netto resultaten op de lening portefeuilles. Op de meeste grote platformen wordt inzicht gegeven in het totaal aan verstrekte leningen, het reeds afgelost deel en de hoeveelheid afboeking. Omtrent de definitie van een afboeking (default) bestaan nog wel wat verschillen maar de crowdfundmarkt wordt steeds transparanter.

De crowdfundingbranche is dus goed op weg. Echter in de huidige markt en op basis van de beschikbare informatie zijn verschillende platformen nog niet met elkaar te vergelijken. Ten eerste omdat de populatie (het totaal aantal projecten) bij het merendeel van de 51 AFM-geregistreerde platformen te klein is voor een goede analyse. Ten tweede omdat de lening-portefeuilles qua volwassenheid sterk verschillen.

Crowdfundmarkt heeft de volwassenheid van de lening-portefeuilles afgezet tegen de gepresenteerde netto rendementen per crowdfundingplatform. In dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat de netto rendementen van crowdfundingplatformen met een volwassen lening-portefeuilles lager zijn dan die van relatief jonge platformen. Dit is een logische conclusie als je beseft dat in de gepresenteerde netto rendementen alleen de historische afboekingen worden meegenomen.

Totale vermogen van beleggingsinstellingen opnieuw gedaald in het eerste kwartaal van 2018

Het totale vermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen daalde in het eerste kwartaal van 2018 met 1,8% naar 855 miljard euro. Deze daling werd veroorzaakt door ontwikkelingen bij aandelen- en obligatiefondsen. Aandelenfondsen werden geconfronteerd met koersdalingen en ongunstige wisselkoersontwikkelingen. Bij obligatiefondsen speelde de herstructurering van fondsen voor gemene rekening (FGR) een rol.

Het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is ten opzichte van het vorige kwartaal opnieuw gedaald, van 871 miljard naar 855 miljard. Procentueel is dit een daling van 1,8%. Deze afname werd veroorzaakt door dalingen bij aandelenfondsen 13,8 miljard ofwel 4,1% kwartaal-op-kwartaal) en obligatiefondsen (10,6 miljard ofwel 4,4%). Het vermogen van vastgoedfondsen en overige fondsen, o.a. grondstoffondsen en hypothekenfondsen, groeide juist met 5,6 miljard (2,3%) respectievelijk 2,8 miljard (3,2%).


De waardedaling van aandelenfondsen is vooral het gevolg van koers- en prijsmutaties in de aandelenportefeuille. Deze fondsen hebben voor 4,5 miljard verlies geboekt op de portefeuille als gevolg van wisselkoersmutaties. Zo daalde door de sterkere euro de waarde van de aanzienlijke (dollar)portefeuille in Amerikaanse aandelen. Ook de prijsmutaties in de geïnvesteerde aandelen waren negatief en bedroegen EUR 7 miljard.



zondag 27 mei 2018

1,4 miljoen huishoudens hebben schulden

Fikse schulden: maar liefst 1,4 miljoen huishoudens hebben ermee te maken. En een grote groep Nederlanders loopt het risico om in de schulden terecht te komen. Dat moet anders, vindt staatssecretaris Tamara van Ark. En daarom lanceerde zij deze week een plan om mensen met schuldenproblemen te helpen. Maar gaan haar ideeën werken? In Buitenhof vandaag: CDA-wethouder in Almere Froukje de Jonge, Ester Gould, een van de makers van de veelgeprezen documentaireserie Schuldig, en Nadja Jungmann, lector 'Schulden en Incasso' aan de Hogeschool Utrecht.

vrijdag 25 mei 2018

ABN AMRO nomineert Tom de Swaan als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen

ABN AMRO zal Tom de Swaan voor benoeming als commissaris voordragen voor een periode van vier jaar. Zodra De Swaan door de Algemene Vergadering is benoemd, zal de Raad Van Commissarissen hem aanstellen als voorzitter van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO Group N.V. en van ABN AMRO Bank N.V. Deze benoeming is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

Tom de Swaan heeft bij diverse financiële instellingen bestuursfuncties bekleed, waaronder ook bij toezichthouders. Zo was hij lid van de directie van De Nederlandsche Bank (1986-1998), lid van de Raad van Bestuur en CFO van ABN AMRO (1999-2006) en bestuursvoorzitter van Zurich Insurance Group (2013-2018). Hij kan daarnaast bogen op een uitgebreide portefeuille van zakelijke en non-profit-activiteiten, waaronder commissariaten bij GlaxoSmithKline, DSM, Ahold en Van Lanschot.

Een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor de benoeming van Tom de Swaan zal op korte termijn worden belegd. Zijn benoeming wordt gesteund door de NLFI, in overeenstemming met het recht van consultatie zoals vastgelegd in de relatieovereenkomst (Relationship Agreement) tussen NLFI en ABN AMRO. Tom de Swaan volgt Steven ten Have op, die sinds 5 februari 2018 optreedt als waarnemend voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Volksbank compenseert klanten voor te hoge boeterente

De Volksbank gaat de te hoge bedragen aan boeterente terugbetalen aan klanten die tussen 2011 en 2016 hun hypotheek vervroegd hebben afgelost. Dat meldt het ANP.

Het gaat om klanten met een hypotheek van SNS, RegioBank en BLG Wonen. De Volksbank gaat de boeterentes herberekenen.

De Volksbank verwacht dat ruim twintigduizend klanten een bedrag terug krijgen.

Interpolis lanceert spaarsysteem voor veiliger verkeer

Vanaf nu dragen automobilisten die gebruik maken van de AutoModus app van Interpolis automatisch bij aan de bevordering van veiliger verkeer.

Interpolis introduceert een nieuw spaarsysteem dat voor elke 100 kilometer die een automobilist mobielvrij rijdt, 1 euro in een collectieve spaarspot stopt. Een onafhankelijke jury selecteert welke doelen in aanmerking komen voor het spaargeld. Eis is dat deze initiatieven bijdragen aan het bevorderen van de verkeersveiligheid.

De AutoModus app gebruikers bepalen aan het eind van ieder jaar welke initiatieven in aanmerking komen voor een donatie uit de spaarpot. De spaarpot groeit jaarlijks tot maximaal 250.000 euro.

AutoModus is een app die automobilisten helpt hun telefoon niet te gebruiken tijdens het autorijden. Uit eerder onderzoek van de Interpolis blijkt dat 62 procent van de automobilisten achter het stuur bezig is met hun mobiele telefoon. Een Amerikaanse studie laat zien dat in 68 procent van de ongelukken afleiding een rol speelt, de telefoon is daarbij een van de belangrijkste oorzaken. De app is 145.000 keer gedownload.

Door de introductie van de spaarpot hoopt Interpolis mensen extra te stimuleren om in AutoModus te rijden. Niet alleen verhoog je daarmee je eigen veiligheid maar je draagt direct bij aan initiatieven die de verkeersveiligheid verhogen. AutoModus appgebruikers kunnen vanaf juni zelf initiatieven indienen. Te denken valt aan oplossingen die fietsongelukken voorkomen tot ideeën om minder afgeleid te zijn als je aan het rijden bent. Vervolgens beoordeelt de onafhankelijke jury welke initiatieven in aanmerking komen voor een donatie uit de spaarpot.

Bijna 6.7 miljard aan verdachte transacties in 2017

In 2017 verklaarde de Financial Intelligence Unit Nederland (de FIU-Nederland) aan de hand van analyse en onderzoek 40.546 transacties met een totale waarde van bijna 6.7 miljard euro verdacht, het hoogste bedrag sinds de oprichting.

In 2017 ontving de FIU-Nederland ruim 360.000 meldingen van ongebruikelijke transacties. De in de wet aangewezen instellingen, zoals banken, handelaren, casino’s, makelaars en vrije beroepsbeoefenaren, dienen transacties bij de FIU-Nederland te melden waarbij het vermoeden bestaat dat deze een verband hebben met witwassen of de financiering van terrorisme. De FIU-Nederland analyseert en onderzoekt deze meldingen en verklaart deze verdacht als daar een aanleiding voor bestaat.

In 2017 heeft de FIU-Nederland 40.546 transacties verdacht verklaard en overgedragen aan de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten. De verdacht verklaarde transacties hebben een totale waarde van bijna 6,7 miljard euro en variëren van aard en omvang. De FIU-Nederland heeft met het verdacht verklaren van deze transacties een kenmerkende bijdrage geleverd aan de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, op zowel nationaal als internationaal gebied. De verdachte transacties kunnen onder meer informatie bieden voor de start van een opsporingsonderzoek of als bewijs voor bijvoorbeeld het bestaan van relaties binnen een crimineel netwerk.

De FIU-Nederland zag in 2017 het gebruik van cryptocurrencies toenemen. Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties gerelateerd aan cryptocurrencies steeg over de laatste vijf jaar van 300 in 2013 naar circa 5000 in 2017. De wereldwijde toenemende mate van aandacht voor dit onderwerp kan er aan hebben bijgedragen dat er in 2017 meer onderzoek op dit onderwerp werd verricht. Mede doordat meldende instellingen zoals payment service providers en banken steeds meer grip krijgen op het herkennen van ongebruikelijke cryptocurrency-gerelateerde transacties neemt het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties op dit gebied de laatste jaren toe. De FIU-Nederland waarschuwt daarbij dat de toename van het aantal meldingen niet per definitie hoeft te duiden op een algehele criminalisering ten aanzien van cryptocurrencies.

Peter Verhaar (Colibri Hypotheken): 'Binnen 24 uur een hypotheek'


Een huis kopen en de daarbij gehorende hypotheek aanvragen is voor veel mensen een grote stap. Het lijkt dus niet onlogisch dat hypotheekverstrekkers vaak weken bezig zijn om te bepalen of iemand die hypotheek wel of niet krijgt. Maar volgens Peter Verhaar is dat wel degelijk onlogisch. “Wij claimen dat we binnen 24 uur een hypotheek voor je kunnen afsluiten, al mag ik dat eigenlijk niet zeggen van de toezichthouder. Ik mag namelijk geen reclame maken voor mijn twee grootste pluspunten: dat ik heel snel ben en dat het heel makkelijk is.”

woensdag 23 mei 2018

Dit najaar voorlichtingscampagne PSD2

DNB is van plan om in het najaar van 2018 te starten met een voorlichtingscampagne voor consumenten en bedrijven om de bewustwording over de veranderingen in het betalingsverkeer door PSD2 (Payment Services Directive 2) te vergroten.

Met de komst van PSD2 is het voor nieuwe en bestaande partijen mogelijk om nieuwe diensten aan te bieden en toegang te krijgen tot de betaalrekening van consumenten.

Dit mag alleen gedaan worden als de dienstverlener een vergunning heeft gekregen van DNB en bovendien moet de consument hier expliciet toestemming voor hebben gegeven.
Uit onderzoek van DNB is gebleken dat 94 procent van de consumenten nog niet van PSD2 heeft gehoord en over het algemeen terughoudend is om een derde partij toegang tot zijn of haar rekening te geven. De campagne heeft tot doel de consument bewust te maken van de nieuwe mogelijkheden die PSD2 heeft en het feit dat de consument zelf bepaalt of zij van deze mogelijkheden gebruik wil maken.

DNB vindt het verstandig als banken een overzicht bieden van de dienstverleners waaraan toestemming is verleend.

Op weg naar één geldautomatenpark in Nederland

Onder de noemer Cash2020 willen ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) met steun van DNB komen tot een gezamenlijk netwerk van geld- en afstortautomaten.

Vanaf begin 2019 zal het publiek hier ook in het straatbeeld meer van gaan merken. Nu wordt vooral achter de schermen gewerkt aan alle voorbereidingen. Hierbij wordt expliciet aandacht besteed aan de veiligheidsaspecten bij het optimaliseren van het geldautomatenpark, het beschikbaarheidsniveau (binnen 5 kilometer een geldautomaat in landelijke gebieden), de toegang tot geldautomaten voor kwetsbare groepen en de zakelijke afstortmogelijkheden.

Cash 2020 zal in fasen tot en met 2020 worden uitgevoerd.

Medewerkers Aegon Leeuwarden duurzaam naar het werk

De 1000 medewerkers van Aegon in Leeuwarden gaan begin juli twee weken lang duurzaam naar het werk. Of ze werken een extra dagje thuis. Aegon doet mee aan de Elfwegentocht in Fryslân om het eigen personeel te stimuleren de auto te laten staan en bijvoorbeeld op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Voor wie fossielvrij vervoer en thuiswerken écht allemaal te lastig is, komt er een carpooldesk.

Het pand waar Aegon sinds eind 2016 in zit, aan de Snekerkade in Leeuwarden, heeft het energielabel A én het bevindt zich op loopafstand van het NS- en busstation. Aegon is een van de grotere particuliere werkgevers in Fryslân en doet mee aan de provinciale actie Elfwegentocht. Er is inmiddels een grote interne actie op touw gezet om de medewerkers te stimuleren de auto te laten staan – voor zover die auto op fossiele brandstof rijdt natuurlijk.

Ook de Aegon-collega’s uit Den Haag die in Leeuwarden moeten zijn, wordt gevraagd een milieuvriendelijk alternatief te zoeken voor de auto. Dat kan per trein of elektrische auto of via vergaderen op afstand via een videoverbinding.

In de hal van het Aegon-gebouw in Leeuwarden komt er een ‘koppelbureau’ om te bezien wie met elkaar kan carpoolen. Uiteraard het liefst in een elektrische of hybride voertuig of met een auto die op blauwe diesel rijdt. Blauwe diesel wordt gemaakt van plantaardig afval.
Aegon hoopt dat medewerkers in de praktijk ervaren hoe eenvoudig het is om op een alternatieve manier naar het werk te komen, zodat er ook na de Elfwegentocht vaker milieuvriendelijk wordt gereisd. De Elfwegentocht is van 1 tot en met 14 juli 2018

Rabo: minder fraude door IBAN Naam Check

De Rabobank heeft met het invoeren van IBAN-Naam Check het aantal gevallen van fraude en verkeerde overboekingen sinds september 2017 flink zien dalen. Zo zijn klanten in totaal 70 procent minder geld kwijt aan fraude met facturen en voorkomt

IBAN-Naam Check is door Rabobank Surepay ontwikkeld. Met de introductie bij ASN Bank, Regio Bank en SNS (gezamenlijk de Volksbank) en ING, krijgen ook klanten van die banken meer zekerheid over hun betalingen.

Grootste impact heeft IBAN-Naam Check op factuurfraude. Bestaande facturen worden onderschept en voorzien van een ander bankrekeningnummer. Met behulp van de check in app of online zien klanten dat de ontvanger niet het beoogde bedrijf is, maar bijvoorbeeld een persoon. Dan moet er een lampje gaan branden en kan de klant navraag doen. Over een periode van acht maanden met IBAN-Naam Check bleek de schade door factuurfraude teruggebracht tot 30 procent van het bedrag in een vergelijkbare periode waarin de check nog niet was ingevoerd.

Sinds de invoering van IBAN-Naam Check zijn meer dan 350 miljoen checks uitgevoerd. Dit kunnen meerdere checks per transactie zijn. Dagelijks geeft de check circa 1500 keer de melding dat een rekening is opgeheven.

ING voert IBAN-Naam Check in

ING start met het invoeren van de IBAN-Naam Check voor haar klanten in Mijn ING (internetbankieren). De IBAN-Naam Check controleert bij online overboekingen naar Nederlandse rekeningnummers (IBAN) of de betaling naar de juiste persoon of het juiste bedrijf gaat. De check geeft een melding als de naam en IBAN die de klant intoetst anders zijn dan de gegevens die bekend zijn bij de bank. De IBAN-Naam Check maakt online betalen makkelijker en nog veiliger en helpt om fraude en vergissingen te voorkomen.

Bij het invullen van een betaalopdracht in Mijn ING controleert de IBAN-Naam Check automatisch of de naam die de klant invult hoort bij het rekeningnummer dat de klant opgeeft. Als de naam niet klopt bij het rekeningnummer, geeft de check een melding. Als de ingetoetste naam niet afwijkt, komt er geen melding. De klant bepaalt vervolgens zelf of hij de betaling wil versturen of wil afbreken, de IBAN-Naam Check blokkeert geen betalingen. De mogelijkheid om het rekeningnummer met de naam te checken, werkt niet bij een betaling naar het buitenland, een betaling in een andere muntsoort of online betalingen zoals met iDEAL.

De IBAN-Naam Check is ontwikkeld door Rabobank Surepay en ook de eerste groep ING-klanten kan inmiddels gebruik maken van de check in Mijn ING (internetbankieren). In de week van 28 mei is de IBAN-Naam Check beschikbaar voor alle klanten en ontvangen zij hierover een bericht in Mijn ING. De check wordt automatisch actief in Mijn ING, klanten hoeven zich hiervoor niet aan te melden. Vanaf deze zomer is de IBAN-Naam Check ook beschikbaar in de ING Mobiel Bankieren App.

Vanaf 23 mei is de IBAN-Naam Check ook onderdeel van de mobiel bankieren apps van ASN Bank, RegioBank en SNS, allen onderdeel van de Volksbank. In de nieuwste update van de apps checken de banken bij elke individuele overboeking via de mobiele app of het Nederlandse IBAN-nummer en de naam overeenkomen. Is dit niet het geval, dan krijgt de gebruiker een melding in het scherm. De gebruiker kan dan zelf de naam en het rekeningnummer nogmaals controleren. Dit kan fraude en verkeerde overboekingen voorkomen.



'Misleidende bankkosten 1 miljard per jaar'

Misleidende wisselkoersen en verborgen kosten bij geldtransacties buiten de eurozone kosten de Nederlandse economie bijna 1 miljard euro per jaar. Dag stelt TransferWise.

Ook heeft het fintechbedrijf laten onderzoeken wat de verborgen kosten zijn die ABN Amro, ING, PayPal en Western Union doorberekenen bij internationale geldtransacties aan hun klanten. Financiële instellingen zijn verplicht om alle kosten kenbaar te maken volgens Europese richtlijnen PSD1 en PSD2, maar laten dit vooralsnog na. De onderzoeken zijn in opdracht van TransferWise uitgevoerd door het internationale onderzoeksbureau Consumer Intelligence.

In totaal is er 996,343 miljoen euro verlies geleden door verborgen kosten, wat betekent dat er 72,85 euro voor elke volwassene in Nederland betaald is, per huishouden is dat 129,39 euro.

De kosten voor het overmaken van geld buiten de eurozone zijn hoger dan consumenten beseffen, omdat die vaak verborgen zijn. Naast een standaard fee, die van bank tot bank verschilt en vaak niet eens wordt meegedeeld, worden er ook onzichtbare wisselkoersmarges berekend.

Consumenten krijgen de zwaarste klappen en verliezen 526,63 miljoen.

In de zakelijke markt wordt er 469,71 miljoen onbewust uitgegeven wegens verborgen en misleidende kosten. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) betaalt onbewust 360,35 miljoen te veel. Vooral de ondernemer met minder dan vijftig werknemers lijdt het meest met 144,49 miljoen. Zakenreizen buiten de eurozone beslaan 46,52 miljoen aan verborgen kosten voor internationale transacties.

dinsdag 22 mei 2018

'Invoering betaalwet PSD2 opnieuw vertraagd'

De invoering van de betaalwet PSD2 wordt mogelijk vertraagd. Volgens het FD wordt de al opgeschoven deadline van voorjaar 2018 niet gehaald.

Met de richtlijn krijgen niet-banken, zoals fintechbedrijven, toegang tot betaalgegevens van bankklanten. Die moeten daarvoor wel toestemming geven.

In een brief aan de Tweede Kamer meldde minister van Financiën Wopke Hoekstra in april al dat 'de precieze verdeling' van het toezicht meer tijd in beslag nam dan verwacht.

Centraal Beheer helpt MKB-ondernemers met digitale veiligheid

Digitale ontwikkelingen brengen groeikansen met zich mee, maar ook risico's. Eén op de vijf MKB-ondernemers heeft wel eens te maken gehad met cybercrime. Centraal Beheer introduceert daarom CyberZeker; een cyberverzekering, een 24/7 hulpdienst en aanvullende cyberdiensten voor MKB-ondernemers.

Centraal Beheer biedt bedrijven tegen betaling ook een Cyber Security-assessment aan. Een specialist beoordeelt op locatie de huidige ICT-beveiliging op 3 belangrijke onderdelen: personeel, bedrijfsprocessen en technologie. Het adviesrapport geeft aan welke cyberrisico’s de MKB-ondernemer loopt en welke beveiligingsmaatregelen hij het beste kan nemen om de kans op cyberincidenten en menselijke fouten te verkleinen. Om een eerste indruk te krijgen van de cyberrisico’s kan hij een kosteloze checklist invullen.

“Ondernemers hebben groeiambities en wij willen die bedrijven graag helpen met innovatieve oplossingen, persoonlijke service en digitale ondersteuning”, aldus Jack Hommel van Centraal Beheer. “In een later stadium zullen we ook andere diensten aanbieden die het securityniveau omhoog brengen. Denk bijvoorbeeld aan monitoringsdiensten en een awareness-programma voor medewerkers. Op die manier helpt Centraal Beheer ondernemers om te blijven doen waar zij goed in zijn: ondernemen.”

Hello bank! wil grote speler in de wereld van ‘open banking’ worden

Hello bank! viert zijn vijfjarig bestaan in België. In die vijf jaar speelde de digitale bank in op de innovatiebehoeften van zijn 485.000 deelnemers, die steeds meer online zijn.

Inmiddels is een op de drie personen tussen 18 en 28 jaar klant bij Hello bank! in België.

'Van bij de start hebben we ernaar gestreefd om onze klanten de digitale transformatie voluit te laten beleven dankzij een ecosysteem dat veiligheid combineert met performantie en een gamma van innovatieve en intuïtieve bancaire en niet-bancaire diensten', aldus Michael Anseeuw, General Manager Retail Banking.

De online bank lanceert onder meer de beleggingsrobot Hello fins!, die gebaseerd is op de Birdee-technologie van het Belgische bedrijf Gambit Financial Solutions. Met Hello fins! zal Hello bank! tegen het einde van deze zomer een compleet geautomatiseerde, online dienst voor discretionair portefeuillebeheer kunnen aanbieden aan zijn klanten.

vrijdag 18 mei 2018

Raad van Kinderen adviseert DNB

Maak gebruik van vloggers die jongeren vertellen hoe je slim omgaat met je geld, maak een website gericht op jongeren met schulden en een app voor jongeren om zicht te houden op je geld, en doorbreek het taboe op het hebben van schulden, zodat jongeren eerder hulp vragen als zij geldproblemen hebben. Veel goede adviezen van de Raad van Kinderen, waarmee De Nederlandsche Bank (DNB) aan de slag kan gaan.

DNB wil graag de ideeën van kinderen horen over vraagstukken die ook hun toekomst bepalen. Het vraagstuk heeft dit jaar te maken met ‘het goed leren omgaan met geld en daarmee het voorkomen van schulden bij jongeren’. De Raad van Kinderen bestaat uit leerlingen van de 4e Montessorischool De Pinksterbloem uit Amsterdam. Zij denken mee over strategische en actuele vraagstukken op het werkterrein van DNB.

Rabobank: woningen mogelijk duurder door verhuizende Amsterdammers

Verhuizende Amsterdammers maken woningen in de gemeenten waar zij gaan wonen waarschijnlijk duurder. Dat komt door een forse overwaarde op hun oude woning, waardoor zij bij verhuizing veel meer financiële armslag hebben dan andere potentiële kopers. Dit heeft waarschijnlijk een prijsopdrijvend effect op lokale woningmarkten. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

De Rabobankeconomen vergeleken onder andere de gemiddelde prijzen van tussenwoningen in de regio die zijn gekocht door Amsterdammers en niet-Amsterdammers. Rabobankeconoom Rogier Aalders: “Behalve in Zaanstad betaalden Amsterdammers in elke onderzochte gemeente gemiddeld meer voor hun tussenwoning. In Amstelveen, Haarlem, Hilversum en Utrecht bedraagt dit verschil 50 tot 65 duizend euro, in de Gooise Meren meer dan een ton. Dit kan betekenen dat Amsterdammers in de race met andere potentiële kopers meer bieden voor dezelfde woning, of dat zij sneller kiezen voor de duurdere huizen op de woningmarkt. Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Dit zou betekenen dat verhuizende Amsterdammers een prijsopdrijvend effect hebben in de regio.”
Amsterdammers die een huis kopen buiten de hoofdstad hebben dus mogelijk een forse invloed op andere lokale woningmarkten. Aalders: “In de middelgrote steden Almere en Haarlem wordt bijvoorbeeld 14 respectievelijk 18 procent van de woningen gekocht door Amsterdammers. In de kleinere plaatsen rondom de stad liggen deze percentages nog veel hoger: van rond de 30 procent in Waterland, Weesp, Amstelveen en Oostzaan tot zo’n 40 procent in Ouder-Amstel en Landsmeer en maar liefst 50 procent in Diemen.”

De Rabobankeconomen blijven bij hun eerdere verwachting dat de huizenprijzen in 2018 met 8 procent zullen stijgen. In 2019 zal dat zo’n 7 procent zijn, waardoor een gemiddeld huis over twee jaar meer dan 300.000 euro zal kosten. Wel hebben de economen hun voorspelling voor het aantal transacties bijgesteld vanwege slechtere cijfers in de perifere regio’s dan verwacht. Zij voorzien dat het aantal verkochte huizen in ons land licht zal dalen: tot 235.000 woningen in 2018.

donderdag 17 mei 2018

Cryptomining-malware groeit met 28 procent

Cybercriminelen blijven hun malware verbeteren. Dit maakt de preventie en detectie steeds moeilijker. Detecties van cryptomining-malware namen flink toe, was de groei vorig jaar nog 13 procent, nu is het gestegen tot 28 procent, aldus online beveiliger Fortinet. Bij cryptomining wordt de pc van slachtoffers gebruikt voor de aanmaak van cryptomunten.

Cryptojacking komt vaker voor in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika dan in andere landen. Hoewel cryptomining-malware een relatief nieuwe bedreiging is, geeft die blijk van een ongekende diversiteit.
Cryptominers richten hun pijlen op verschillende besturingssystemen en cryptovaluta’s, waaronder Bitcoin en Monero. Ze gebruiken en optimaliseren daarnaast verspreidingstechnieken die ze hebben overgenomen van andere bedreigingen. Daarbij evalueren ze welke methoden wel en niet succesvol waren om hun kans op succes te vergroten.

Achmea en EIT Climate-KIC bundelen expertise

De extreme hagelbuien van juni 2016 brachten de keiharde realiteit naar boven. De 100.000 schademeldingen op één dag, met een totale verzekerde schade van €600 miljoen, lieten ons zien hoe kwetsbaar we zijn als het gaat om extreme weersinvloeden. Hoe wij ons weerbaarder kunnen maken tegen deze invloeden is een complex vraagstuk, waar vele partijen aan werken. Vandaag bezegelden Michiel Delfos, directievoorzitter van Achmea Schadeverzekeringen en Kristen Dunlop, CEO van de Europese klimaatcommunity EIT Climate-KIC, de samenwerking om te komen tot slimme en klimaatrobuuste innovaties.

Met het veranderende klimaat, verandert ook de rol van verzekeraars. Om relevant te blijven voor hun klanten zullen zij, naast het schadeloos stellen na een schade, ook met oplossingen moeten komen om schades te beperken of te voorkomen. Dit vereist het hebben van inzicht en het betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Achmea verwacht dat door de samenwerking met EIT Climate-KIC nieuwe impulsen voor innovaties ontstaan, die direct toe te passen zijn in de dagelijkse praktijk.

Partners van de EIT Climate-KIC community hebben inmiddels computermodellen ontwikkeld om klimaatcatastrofes in kaart te brengen en risicoanalyses uit te voeren. Via een Open Source Platform is deze informatie beschikbaar. In 2017 heeft zij dit project een extra boost gegeven om met haar partners de innovaties versneld te implementeren. Dit is een van de projecten waarin Achmea kan participeren.

Betaalvereniging bouwt maatschappelijke rol verder uit

Bij Betaalvereniging Nederland en haar leden stond 2017 voor een belangrijk deel in het teken van PSD2. Daarnaast werd achter de schermen onder andere gewerkt aan de invoering van Instant Payments in 2019 en de marktintroductie van iDIN. Met de benoeming van voormalig DNB-bestuurder Lex Hoogduin tot haar nieuwe voorzitter, treden de vereniging en haar leden de toenemende dynamiek en maatschappelijke uitdagingen in het betalingsverkeer de komende jaren met vertrouwen tegemoet. Dit blijkt uit het jaarverslag 2017. Tegelijk met het jaarverslag wordt een online factsheet gepubliceerd met de kerncijfers over het betalingsverkeer in 2017.

Het belang van een onafhankelijke regie over de complexe betaalketens neemt toe door de snelle technologische ontwikkelingen en toenemende diversiteit van aanbieders. De Betaalvereniging wil zich graag openstellen voor nieuwe dienstenaanbieders, als lid of als stakeholder. Een tiental niet-bancaire ‘fintech’ betaalinstellingen is reeds lid van de vereniging. Ook die fintechs kan de Betaalvereniging ondersteunen bij het juist interpreteren en verantwoord toepassen van nieuwe Europese wet- en regelgeving zoals PSD2 en de AVG.

woensdag 16 mei 2018

Eerste hypotheek verkrijgbaar van nieuwkomer Tulp Hypotheken

Sinds deze week is de eerste hypotheek van Tulp Hypotheken verkrijgbaar. Met een rente van 2,78 procent bij een rentevaste periode van 20 jaar vast behoort de Tulp hypotheek tot de hypotheken met de laagste rente, zo zegt het bedrijf.

Tulp Hypotheken richt zich vooral op hypotheken zonder NHG voor bestaande woningen (aankoop, verbouwing of oversluiten) met lange rentevaste periodes. Daardoor kan Tulp Hypotheken opereren als een van de voordeligste aanbieders in dit marktsegment.

Tulp Hypotheken kondigde in 2016 aan van start te gaan. Toch lanceerde het Nederlandse bedrijf deze week pas zijn eerste hypotheek. Volgens Paul Wessels, medeoprichter van Tulp Hypotheken, kwam dat omdat de grootste investeerder zich totaal onverwacht terugtrok.

De investeerder waarmee Tulp Hypotheken nu samenwerkt is TwentyFour Asset Management. Dit is een omvangrijk asset management bedrijf dat gevestigd is in Londen en 14 miljard euro onder beheer heeft. Zij zijn gespecialiseerd in fixed income beleggingen en hebben veel ervaring met onder andere beleggingen in hypotheken en asset backed securities. Tulp Hypotheken heeft om te beginnen een aanzienlijk bedrag beschikbaar waarmee ze de eerste 12 tot 18 maanden hypotheken kan verstrekken en kijkt uit naar de samenwerking met TwentyFour Asset Management.

Statement: stoppen NLII logisch

De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) wordt opgeheven. Er zijn volgens het fonds geen projecten waar de investeringsinstelling nog een rol kan spelen. NLII is in 2014 opgericht om institutionele beleggers in staat te stellen direct in de Nederlandse economie te investeren. In het huidige economische klimaat komen projecten op een andere manier aan financiering en investeren institutionele beleggers vaak rechtstreeks in projecten. Het Verbond van Verzekeraars noemt het besluit logisch. Lees hieronder het statement van het Verbond.

Verzekeraars noemen het besluit van het NLII om te stoppen als investeringsinstelling ‘logisch’, nu blijkt dat er te weinig goede projecten zijn die funding nodig hebben. De financiële sector, waaronder ook verzekeraars, beoogden met het NLII een instelling te hebben om investeringen in Nederland te stimuleren, met name in het MKB en de energietransitie.Verzekeraars zijn tevreden dat het NLII een paar goede initiatieven heeft ondernomen, maar snappen dat bij onvoldoende aanbod van financieringsvoorstellen deze keuze is gemaakt.

Het Verbond benadrukt dat verzekeraars zelf al flink investeren en zullen blijven investeren in Nederland. In totaal hebben verzekeraars ruim 490 miljard euro aan beleggingen uitstaan, waarvan bijna 270 miljard euro in Nederland. Het grootste gedeelte hiervan zit in staatsobligaties. Maar ook investeringen in Nederlandse (beursgenoteerde) bedrijven, beleggingsinstellingen en hypotheken behoren tot deze categorie.

Om de investeringen in de energietransitie aan te jagen, zijn verzekeraars betrokken in de taakgroep financiering van het Energieakkoord. Hier wordt onderzocht hoe op het eerste gezicht onrendabele projecten toch financierbaar te krijgen zijn.

Dat verzekeraars hun financieringsrol oppakken, blijkt ook uit het feit dat de sector is betrokken bij verschillende initiatieven voor financiering van het MKB, bijvoorbeeld via het ABN AMRO MKB fonds. Daarnaast onderhandelt het Verbond namens de sector over een convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waardoor verzekeraars zich binden internationaal op een maatschappelijk verantwoorde wijze en duurzaam te investeren.

dinsdag 15 mei 2018

Bij SNS kunnen starters nu zelf online een hypotheek afsluiten

Starters met kennis van hypotheken kunnen vanaf 14 mei ook zonder tussenkomst van een adviseur een SNS Hypotheek online afsluiten. SNS komt hiermee tegemoet aan de behoefte van starters die zelf een hypotheek willen regelen. De bank vindt het belangrijk dat ze wel een bewuste keuze maken bij het aanvragen van een hypotheek. Je kunt daarom alleen de hypotheek zonder advies aanvragen als je de kennis- en ervaringstoets succesvol afrondt.

Een deel van de starters van nu is zelfbewust, kritisch en denkt niet meer in traditionele kanalen. Zelf keuzes maken en regie voeren vinden zij belangrijk. Het hypotheekaanbod voor starters is tegenwoordig een stuk overzichtelijker.

Vanuit (fiscale) regelgeving is het aantal risico’s teruggebracht. Zo mag je niet meer dan 100% van de waarde van je huis lenen, waardoor het risico dat je huis ‘onder water’ komt te staan is afgenomen. Ook zijn er minder productvormen waaruit starters kunnen kiezen die nog financieel aftrekbaar zijn. Bij een hypotheek zonder advies kun je alleen kiezen voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 of 20 jaar.

Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: ‘Wij begrijpen dat ieder mens op z’n eigen manier controle wil hebben en houden over zijn of haar financiën. Waar sommige mensen advies willen, zijn er ook mensen die zelf hun hypotheek samenstellen en alles willen uitzoeken. Door nu ook hypotheken zonder advies aan te bieden voor starters, sluiten we aan bij die klantbehoefte en verbreden we onze dienstverlening.’

Een hypotheek afsluiten zonder advies is alleen mogelijk voor starters die voldoende kennis van hypotheken hebben, of die bereid zijn zich hierin te verdiepen. SNS biedt hiervoor een uitgebreide informatiewijzer, legt risico’s duidelijk uit en laat je een kennis- en ervaringstoets doen. Zodat je goed geïnformeerd bent en een bewuste keuze maakt. Klanten die de kennis- en ervaringstoets niet halen, kunnen alsnog een hypotheek afsluiten via een SNS Adviseur. Ook in situaties waarbij een uitgebreider hypotheekadvies nodig is, bijvoorbeeld bij ondernemers, kun je alleen een hypotheek met advies afsluiten.

Het online aanvragen werkt eenvoudig. Je doorloopt verschillende stappen en ziet precies waar je bent in het proces, welke keuzes je hebt gemaakt en wat er nog volgt. Een hypotheek zonder advies kost € 650 bij SNS.

Overheid en banken slaan handen ineen voor ‘veilig financieel ouder worden’

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voorzitter Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben afspraken ondertekend die moeten bijdragen aan ‘veilig financieel ouder worden’. VWS, NVB en andere partners zetten in op het voorkomen, signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik van ouderen op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Het moet vanzelfsprekend worden dat mensen hun geldzaken op een goede, veilige manier regelen. Het gaat bij voorbeeld om het instellen van een zakgeldrekening of huishoudrekening, het verlagen van de paslimieten en het gebruik maken van een extra paar ogen door bijvoorbeeld het laten meekijken van een gemachtigde.

Banken zorgen voor duurzame borging van kennis over financieel misbruik van ouderen binnen hun organisatie. Daar waar nodig, trainen zij hun medewerkers in het herkennen van signalen van financieel misbruik. Medewerkers krijgen instructies over hoe zij bij een vermoeden van financieel misbruik moeten handelen.

Banken werken in de aanpak van financieel misbruik nauw samen met andere relevante partners in de Brede Alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’, zoals seniorenorganisaties, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties, Veilig Thuis en de VNG. De afspraken worden over een half jaar geëvalueerd.

NVB-voorzitter Chris Buijink: ‘Als banken willen wij extra investeren in preventie en aanpak van misbruik van ouderen. Ook helpen wij ouderen bij het goed regelen van hun financiën in een digitale omgeving. Sommige banken hebben adviseurs die speciaal zijn opgeleid om ouderen te helpen, zo nodig bij mensen thuis, en met mobiele kantoren langsgaan bij bejaardenhuizen. Dat is een goede ontwikkeling.’

In maart dit jaar organiseerden de NVB en haar leden een discussiebijeenkomst (‘Maatschappelijk Forum’) over financiële zelfredzaamheid van ouderen. Aan de discussie onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen namen bankbestuurders, klanten van banken en maatschappelijke organisaties deel. Thema’s waren onder andere digitalisering, financieel misbruik en tijdig regelen van financiële zaken, bij voorbeeld met een levenstestament.

In samenwerking met het ministerie van VWS hebben de NVB en de banken in een brochure een aantal maatregelen en tips op een rij gezet met als doel om financieel misbruik van ouderen te voorkomen. Bij – een vermoeden van – financieel misbruik kunnen ouderen contact opnemen met de Stichting Veilig Thuis. Is er inderdaad sprake van financieel misbruik, dan ligt aangifte bij de politie in de rede.

maandag 14 mei 2018

Lakeman eist voor MKB-bedrijven 7 mln van ABN AMRO wegens swapschade

Directeur Pieter Lakeman van Swapschade B.V. dagvaardt vandaag namens tien MKB-bedrijven ABN AMRO. Hij eist dat de bank alle schade vergoedt die deze bedrijven door het afsluiten van renteswap-contracten hebben geleden. Het schadebedrag bedraagt 7 miljoen euro. In zijn dagvaarding stelt Lakeman dat ABN AMRO onrechtmatig handelde, de zorgplicht schond, de gedupeerde bedrijven onjuist en onvolledig informeerde en hen bewust een speculatief en riskant product verkocht in plaats van een veilige rentecap.

Volgens Swapschade is het financieel risico van renteswaps in principe onbegrensd en door ABN AMRO volledig bij de gedupeerde MKB-bedrijven gelegd. Lakeman: “De bank had ze geen renteswaps, maar rentecaps moeten adviseren en verkopen. Een rentecap is een risicoloos financieel product dat de klant beschermt tegen rentestijgingen, terwijl een renteswap in alle gevallen de financiële risico’s van de klant ernstig vergroot, ten gunste van de bank.” Een cap kostte gemiddeld 2,5% van de hoofdsom terwijl de feitelijke schade voor de ondernemer bij aankoop van een swap gemiddeld meer dan 30% van de hoofdsom bedroeg.

Alle door de bank verkochte swapcontracten hadden voor de ondernemer al bij ondertekening een negatieve waarde. Een deel van het vermogen werd daardoor automatisch - maar onzichtbaar voor de ondernemer – naar de bank overgeheveld. Bij de tien MKB-bedrijven in kwestie ging het om gemiddeld 55.000 euro. Medewerkers van de bank ontvingen voor de verkoop van renteswaps extra bonussen.

De negatieve startwaarde leidde bij de bedrijven tot minder financiële reserves en solvabiliteit en een toegenomen kans op plaatsing door hun bank onder bijzonder beheer. Tevens was er sprake van een negatieve ontwikkeling van de bedrijfsgroei als gevolg van minder kredietmogelijkheden en werd het vervroegd aflossen van leningen bemoeilijkt. Andere negatieve gevolgen: een grotere kans op een faillissement en extra kosten als gevolg van onder meer een hogere renteopslag, nieuwe vastgoedtaxaties en het in moeten schakelen van adviseurs.

De Nederlandse banken hebben met behulp van de negatieve startwaardes naar schatting van Lakeman meer dan één miljard euro naar zichzelf overgeheveld. Swapschade schat de algehele swapschade voor het Nederlandse MKB op minstens 10 miljard euro.

Swapschade heeft er met het oog op de procesefficiency voor gekozen om gedupeerden met identieke grondslagen (zowel juridisch als feitelijk) op één dagvaarding naar voren te brengen. Er zijn, in aansluiting op de nu uitgebrachte dagvaarding, méér procedures in voorbereiding. Lakeman verwacht die binnen enkele maanden te kunnen starten. De rode draad in alle zaken is dat de renteswaps volgens hem nooit verkocht hadden mogen worden: “Men heeft willens en wetens een volstrekt inferieur en niet passend product verkocht. De onwetende klanten zijn niet gewaarschuwd voor de daaraan verbonden risico’s en niet gewezen op de niet riskante rentecaps. Het eigen belang stond voorop en de wettelijk vastgelegde zorgplicht is op een grove wijze geschonden.”  

Weinig beweging in koersen ICO’s

De Initial Coin Offering (ICO) leek een aantrekkelijk alternatief voor een beursnotering in tijden dat de koers van Bitcoin en andere cryptomunten maar bleef stijgen. Maar na de crash van de cryptomarkt zit er nauwelijks nog beweging in de koersen, zo blijkt uit een analyse van de tien grootste ICO’s.

Toen de bomen nog tot aan de hemel groeiden, leek het een logisch idee: vergaar miljoenen via de uitgifte van een eigen cryptomunt of token, waarvan de koers ongetwijfeld zou stijgen. Immers dat deden alle cryptomunten en die overtuiging hadden ook jonge beleggers.

De eerste ICO’s trokken, hoewel ongereguleerd, veel belangstellenden. Vaak in seconden werden indrukwekkende bedragen opgehaald op basis van weinig meer dan een white paper, een soort prospectus.

Het ophalen van geld via ICO’s lijkt nog altijd te lukken, volgens ICORating is in het eerste kwartaal van 2018 3,3 miljard dollar opgehaald voor 412 projecten (iets minder dan het vierde kwartaal van 2017), maar wanneer investeerders niet meteen rendement zien, zoals ze waren gewend bij de handel in cryptomunten, dan zou de ICO zijn aantrekkelijkheid kunnen verliezen.

Kredietvoorzieningen omhoog bij ABN AMRO

ABN heeft in het eerste kwartaal een nettowinst van 595 miljoen euro en een rendement op eigen vermogen van 11,5 procent behaald. Wel moest de bank in het eerste kwartaal relatief veel geld opzijzetten voor slechte leningen, waardoor de resultaten toch wat lager uitvielen.

De netto rentebaten bleven volgens de bank sterk en profiteerden van de toenemende kredietverlening, vooral in de Nederlands MKB en zakelijke leningen portefeuilles.

'In de afgelopen anderhalf jaar hebben we ruim de helft van de beoogde 900 miljoen euro aan kostenbesparingen gerealiseerd', schrijft topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting. Zo zet de bank sterk in op digitalisering.

Deelplatforms alert op verzekeringsfraude

Autodeelplatforms als Snappcar en MyWheels zien het gesjoemel met schadegevallen toenemen. Bestaande schades worden ‘meegeclaimd’ bij een kleine schade die is ontstaan tijdens de particuliere verhuur. Polissen worden versoberd, schrijft het FD vandaag.

Zo hebben Snappcar, het grootste autodeelplatform in Nederland, en verzekeraar AIlianz het eigen risico verhoogd. Ook snoeien ze volgens de krant hard in de uitkeringen. Wie een auto heeft die ouder is dan tien jaar krijgt nog maar maximaal 750 of in sommige gevallen 1250 euro uitgekeerd. Ook concurrent MyWheels beraadt zich op maatregelen, laat een woordvoerder aan het FD weten.

Rudi Buis van het de Verbond erkent in het artikel dat hierdoor de goeden lijden onder de kwaden. “Maar verzekeraars moeten wel ingrijpen. We zien in het algemeen bij autoruitpolissen dat schade vooral in de eerste drie maanden na het afsluiten van de verzekering wordt geclaimd. Dat kan geen toeval zijn. Begrijpelijk dat deelplatforms bij klanten die voor een eerste keer een auto huren en die ze nog niet kennen een hoger eigen risico vragen.”

De autoverzekering is sowieso bijzonder fraudegevoelig. Vorig jaar stond deze met stip op één als de verzekering waar het meest mee wordt geknoeid, blijkt uit een actueel factsheet van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond. Het aantal gemelde fraudezaken steeg het afgelopen jaar met 14 procent.

AFM trekt de advies- en bemiddelingsvergunning in van Personal Service 4U

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 20 december 2017 de vergunning van Personal Service 4U B.V. (Personal Service 4U) ingetrokken. Deze financiële adviseur en bemiddelaar gevestigd in Helmond, beschikt niet over een integere bedrijfsvoering. De betrouwbaarheid van de beleidsbepaler is hertoetst en de AFM is tot het oordeel gekomen dat deze niet langer buiten twijfel staat. Zonder vergunning mag Personal Service 4U geen financiële diensten meer verlenen.

In haar onderzoek heeft de AFM vastgesteld dat de betrouwbaarheid van de beleidsbepaler niet langer buiten twijfel staat omdat hij geld heeft geleend van consumenten terwijl dat in dit geval niet is toegestaan zonder de benodigde vergunning, hij niet heeft voldaan aan de verplichting om medewerking te verlenen aan het onderzoek van de AFM en bepaalde informatie die relevant was voor de beoordeling van zijn betrouwbaarheid niet heeft doorgegeven aan de AFM.

Tevens heeft de AFM vastgesteld dat Personal Service 4U niet beschikte over een integere bedrijfsvoering. De AFM is tot die conclusie gekomen omdat Personal Service 4U samenwerkte met een (onder)bemiddelaar die niet beschikte over een verplichte vergunning van de AFM, de beleidsbepaler die tevens enig medewerker was van Personal Service 4U geld leende van consumenten terwijl hem dat niet was toegestaan en Personal Service 4U niet beschikte over een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

vrijdag 11 mei 2018

Algerije en Nederland tekenen belastingverdrag

Minister Blok tekende in Algiers een belastingverdrag met de Algerijnse minister van Financiën Raouia. Het verdrag zorgt ervoor dat bedrijven die actief zijn in beide landen geen dubbele belasting betalen. Algerije is met 1,3 miljard euro aan handelsbetrekkingen de grootste handelspartner van Nederland in Noord-Afrika. Minister Blok: “Om het investeringsklimaat verder te verbeteren moet je handelsbelemmeringen wegnemen”. Het belastingverdrag wordt met ingang van 2019 van kracht.

Minister Blok sprak tijdens zijn bezoek met premier Ouyahia, minister van Buitenlandse Zaken Messahel en de ministers van Financiën, Landbouw, Transport en Openbare Werken, Energie en Water. Nederland hecht veel waarde aan een actief partnerschap met Algerije. Minister Blok: “Algerije is niet alleen een belangrijke handelspartner, maar speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de regio aan de zuidgrenzen van de Europese Unie”. Dagelijks trekken ongeveer 500 migranten naar Algerije. Het gesprek tussen de ministers ging daarom o.a. over grensbewaking en bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Goede relaties met Algerije helpen ook bij het verbeteren van het contact over migratie met andere Noord-Afrikaanse partners. Nederland en Algerije trekken verder samen op in de strijd tegen terrorisme en het voorkomen van radicalisering. Minister Blok stelde ook de recente sluiting van Protestantse kerken door de overheid aan de orde.

Groei balansomvang van De Nederlandsche Bank vlakt af

De balans van De Nederlandsche Bank (DNB) is sinds eind maart 2017 verder in omvang toegenomen tot 367 miljard euro per eind maart 2018. De toename in het afgelopen jaar is echter minder groot dan die in de voorgaande twee jaren. Deze afvlakking van de groei in de balansomvang wordt onder meer veroorzaakt door de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om het maandelijkse volume van de aankoopprogramma’s te verlagen.

Het bezit van effecten is in de afgelopen drie jaar toegenomen, voornamelijk als gevolg van de aankoopprogramma’s van het Eurosysteem, die zijn gericht op het aanjagen van de inflatie. Het grootste gedeelte van die toename viel in de eerste twee jaar (76 miljard), waarbij het aandeel van deze effecten als percentage van de totale activa van DNB tussen eind maart 2015 en eind maart 2017 is toegenomen van 22 tot 31 procent. Tussen eind maart 2017 en eind maart 2018 nam het bezit van effecten toe met 16 miljard, waarvan 3 miljard in het eerste kwartaal van 2018. Dit is minder dan de stijging van 10 miljard over hetzelfde kwartaal vorig jaar, omdat het volume dat maandelijks door het Eurosysteem gezamenlijk wordt aangekocht per april 2017 is verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard en vervolgens per januari 2018 naar EUR 30 miljard.

woensdag 9 mei 2018

ABP nog steeds op koers met duurzaam beleggen

ABP heeft in 2017 naar eigen zeggen een aantal mooie stappen gezet op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen. Het beleid dat begin 2016 is gestart, begint vruchten af te werpen.

Zo daalde de CO2-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft fors. Hiermee doet ABP het al beter dan de afname van 25% die voor 2020 is afgesproken. Dat blijkt uit het Verslag Duurzaam en verantwoord Beleggen 2017 dat we op 9 mei publiceerden.

ABP ligt 'goed op koers' met de uitvoering van het beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen. Niet alleen de duurzame beleggingen namen toe in 2017 (bijna 8 miljard euro meer), maar ook de beleggingen in hernieuwbare energie (plus 1,2 miljard) en in onderwijs en communicatie (bijna 500 miljoen meer). De CO2-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, nam fors af en is nu 28 procent kleiner dan in 2014. Deze afname komt voor een groot deel doordat bewust gekozen wordt voor beleggingen met een lagere uitstoot. Daarnaast hielp het ook mee dat het in de afgelopen periode financieel aantrekkelijker was om te beleggen in sectoren die minder CO2 uitstoten, zoals de ICT en de financiële sector.

Eind 2017 had ABP voor bijna 50 miljard belegd in duurzame bedrijven en activiteiten. Deze beleggingen leveren niet alleen een goed rendement op, maar dragen ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Dit is ruim 12% van het ABP-vermogen.

Meer klanten en hogere winst voor ING

ING heeft in het eerste kwartaal meer klanten aangetrokken en meer leningen verkocht. Ook profiteerde de bank van lagere risicokosten, met als gevolg dat de winst verder is opgevoerd.

ING kreeg er wereldwijd ruim 400.000 klanten bij. Daarmee komt het totaal op 37,8 miljoen.

De baten van de bank gingen op jaarbasis met 1,4 procent omhoog naar bijna 4,5 miljard euro en de de onderliggende brutowinst steeg met 2,1 procent tot 1,7 miljard euro.

De resultaten van ING zijn over de afgelopen jaren behoorlijk stabiel geweest. De kredietverliezen zijn laag en de rentemarge blijft goed op peil, constateert beleggersvereniging VEB. Tegelijkertijd ligt ING op koers met de doelstelling om het aantal actieve klanten te vergroten, al is ongewis wat dit precies oplevert.

Het concern profiteert vooral van het goede economische klimaat in Nederland en grote delen van Europa. Dit is te zien in de kredietverliezen. De ‘risicokosten’ bedroegen in het kwartaal maar 85 miljoen euro, wat neerkwam op 0,11 procent van alle risicogewogen activa.


Gisteren werd bekend dat de gemeente Amsterdam blijft bankieren bij ING ondanks discussies over het omstreden salaris van topman Ralph Hamers.