Nederlandse banken zijn goed gekapitaliseerd en daarmee goed in staat om onverwachte klappen op te vangen. Dat is te danken aan een sterke toename van kapitaal en liquiditeit. De uitkomst van het overleg tussen de ministers van Financiƫn van de Europese Unie vandaag over de kapitaalseisen aan banken bevatten voor Nederlandse banken geen verassingen; aanvullende maatregelen van Nederlandse banken in dit kader zijn dan ook niet nodig.
De komende tijd wordt over het pakket verder gesproken met het Europees parlement. Net als minister Hoekstra zijn Nederlandse banken van mening dat de kans dat in de toekomst de belastingbetaler moet bijspringen om een bank te redden door alle maatregelen geminimaliseerd dient te worden.
Voldoende gekapitaliseerde banken zijn van cruciaal belang voor de soliditeit van – en daarmee het vertrouwen in – de financiĆ«le sector. In de afgelopen tien jaar zijn er belangrijke stappen gezet om banken weerbaarder te maken. De balansen van de Nederlandse banken zijn sterk vereenvoudigd en verkort in de afgelopen jaren. In het kader van het nieuwe resolutiestelsel wordt er bovendien de komende jaren fors extra verliesabsorberend vermogen beschikbaar gesteld, mocht een bank onverhoopt toch in problemen komen.
Daarbij is van belang dat de eisen aan Europese (systeem-)banken niet uit de pas lopen met de eisen aan de banken buiten Europa. De ministers hebben voor de systeembanken echter een minimum- in plaats van een maximumeis van 8 procent (totale verplichtingen en eigen vermogen) in petto. Ook de Europese Centrale Bank stelt daar vraagtekens bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.