vrijdag 31 augustus 2018

Nederlander wil volledig verbod op betaaltoeslagen

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is voor een volledig verbod op de toeslagen die winkeliers voor pin- of creditcardtransacties kunnen vragen. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction dat in opdracht van American Express is uitgevoerd. Liefst 85 procent van de ondervraagden geven aan dat ze een dergelijk verbod zouden toejuichen. Het gedeeltelijk blijven toestaan of volledig verbieden van toeslagen is onderdeel van de Nederlandse implementatie van PSD2, een Europese richtlijn voor betaaldiensten. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

De Europese Commissie heeft er voor gekozen de mogelijkheden van winkeliers om consumenten te confronteren met additionele kosten wanneer zij ervoor kiezen bepaalde debet- of kredietkaarten te gebruiken, te beperken. Maar of landen bij hun implementatie van PSD2 dit zogenoemde surchargen volledig of slechts gedeeltelijk willen verbieden, is aan de lidstaten zelf. Bij een slechts gedeeltelijk verbod komt de keuzevrijheid van de consument en de concurrentie op de betaalmarkt in het geding, zo bepleiten American Express. Diverse landen, waaronder België, Oostenrijk, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, hebben dan ook al een volledig verbod ingevoerd.

In het wetsvoorstel zoals dat nu bij de Tweede Kamer ligt, kiest de Nederlandse overheid slechts voor een gedeeltelijk verbod. Hierdoor zou surcharching weliswaar voor het overgrote gedeelte van de in Nederland beschikbare kredietproducten niet langer zijn toegestaan, maar zijn consumenten die gebruik maken van producten die buiten het verbod vallen de dupe.

Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat zo’n kwart van de Nederlanders wel eens met extra toeslagen te maken krijgt als ze van een specifiek betaalmiddel gebruik maken. Het onderzoek laat zien dat liefst driekwart van de Nederlanders het afkeurt wanneer een winkelier een toeslag bovenop de betaling in rekening brengt.

Een gedeeltelijk verbod betekent dat de consument pas bij het afrekenen verrast kan worden met een onaangekondigde toeslag. Daarom is voor alle betrokken partijen, toezichthouder, consumenten en winkeliers, eenduidige regelgeving essentieel.

American Express pleit dan ook voor een volledig verbod op surcharching. Om de consument te beschermen tegen extra kosten, de keuzevrijheid en maximale concurrentie op het gebied van betaaldiensten in stand te houden, de transparantie, naleefbaarheid én handhaafbaarheid van wet- en regelgeving te bewaken en de concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van landen waar een volledig verbod geldt te behouden.

Klanten ASN Bank, RegioBank en SNS testen nieuwe functies in mobiel bankieren app

Vanaf deze week kunnen klanten van ASN Bank, RegioBank en SNS (allen onderdeel van de Volksbank) de nieuwste functies en ideeën op het gebied van mobiel bankieren zelf testen met behulp van de bèta-app Sl!m mobiel bankieren.

De app Sl!m is een kopie van de mobiel bankieren app, maar met de nieuwste functies en modellen die in ontwikkeling zijn.

Een mooi voorbeeld van een nieuw functie is Mijn budget. Met deze nieuwe functie zie je hoeveel je nog kunt besteden tot je volgende inkomen op je rekening staat. In het overzicht van Mijn budget staan je verwachte vaste inkomsten en uitgaven en je budget. Dit helpt gebruikers goed op hun geld en uitgaven te letten.

woensdag 29 augustus 2018

Hypotheek aanpassen blijft onnodig duur

Consumenten die hun hypotheek willen aanpassen, moeten daar vaak nog onnodig diep voor in de buidel tasten. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na herhaald onderzoek.

De Consumentenbond onderzocht, net als in 2017, wat het kost om een hypotheek aan te laten passen. Een aantal aanbieders verhoogde de kosten aanzienlijk. Bij Nationale Nederlanden kostte het in 2017 nog 385 euro om een (nieuwe) partner op de hypotheek ‘mee te laten verbinden’. Inmiddels betaalt de klant daar inmiddels ruim 5 keer zoveel voor: maar liefst 1995 euro. En SNS ruilde het uurtarief van 12 euro5 (met daaraan een maximum van 2195 of 2245 euro) in voor vaste adviesbedragen die kunnen oplopen tot wel 2500 euro.

Een aantal hypotheekverstrekkers stuurt hun klanten bovendien nog steeds langs een dure tussenpersoon voor advies bij simpele handelingen, zoals het overzetten naar een lagere dagrente. Onzin, vindt Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Voor sommige complexere aanpassingen van de hypotheek, zoals een echtscheiding is het wel verstandig een adviseur in te schakelen. Maar voor dit soort simpele zaken is een tussenpersoon echt overbodig. Banken jagen de consument onnodig op kosten.’


Ook als een adviseur wel nodig is, moeten consumenten opletten dat ze niet teveel betalen. Kiezen ze voor een adviseur van de geldverstrekker zelf, dan betalen ze daar soms schrikbarend hoge bedragen voor. Zo zijn de advieskosten bij het regelen van een hypotheek bij echtscheiding bij bijBouwe ‘slechts’ €945. Maar bij Nationale Nederlanden betaalt de klant bijna drie keer zo veel: €2745. En daar komen de notariskosten en eventuele taxatiekosten nog bij. Externe adviseurs zijn vaak goedkoper en het kan dan ook lonen om prijzen met elkaar te vergelijken.

NVB: stakeholders vroegtijdig betrekken bij beloningsvoorstellen

De bankensector verduidelijkt en scherpt de eigen Code Banken aan op een aantal punten. De sector reageert hiermee op de kritiek die dit voorjaar vanuit de politiek en de samenleving is geuit op de beloning bij enkele banken. Ook gaan de banken in op de beloningsvoorstellen die minister Hoekstra van Financiën aan de betrokken partijen ter consultatie heeft voorgelegd.

De betreffende punten zijn:
Bij het agenderen voor de aandeelhoudersvergadering vanbeloningsvoorstellen voor de Raad van Bestuur van de bank, licht de Raadvan Commissarissen toe hoe de verwachtingen van aandeelhouders, klanten enmedewerkers en het maatschappelijk draagvlak zijn meegewogen. Hiermeewordt geborgd dat belangrijke stakeholders vroegtijdig in het procesbetrokken zijn.

Bij het agenderen voor de aandeelhoudersvergadering vanbeloningsvoorstellen voor de Raad van Bestuur van de bank, licht de Raadvan Commissarissen toe met welke referentiegroep vergeleken is en hoe eeneventuele internationale context is meegewogen.

Alle banken betrekken de visie van de bestuurder opzijn/haar eigen beloning bij het formuleren van beloningsvoorstellen voorde bestuurder.

Alle banken hanteren een beloningsbeleid voorbestuurders, waarbij in geval van uitbetaling van vaste beloning ininstrumenten (zoals bij voorbeeld aandelen) een retentietermijn geldt vanten minste vijf jaar.

Alle banken publiceren de interne beloningsverhoudingenin het jaarverslag.

In de afgelopen tien jaar hebben banken hun beloningsbeleid aangepast, mede onder invloed van wet- en regelgeving en de eigen Code Banken. Binnen deze kaders voeren banken een eigen beloningsbeleid. Dat leidt tot diversiteit tussen banken waar het gaat om visie en keuzes op het gebied van beloningsbeleid. Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: 'Met de voorgestelde maatregelen willen de banken laten zien dat zij zelf stappen blijven zetten om het vertrouwen in de bankensector verder te verbeteren.'

Lagere winst voor verzekeraar ASR

ASR heeft de eerste helft van het jaar minder winst gemaakt in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Als oorzaak worden genoemd de kosten voor de integratie van branchegenoot Generali Nederland.

De winst kwam uit op 368 miljoen euro, 7,3 procent lager dan een jaar eerder. De operationele winst van ASR bleef met 382 miljoen euro nagenoeg gelijk aan de eerste helft van 2017.

Aegon Nederland mag Robijn Participaties overnemen

Aegon Nederland mag Robijn Participaties (Robidus) overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Helft Nederlanders bespreekt financiële situatie openlijk

De helft van de Nederlanders bespreekt zijn financiële situatie openlijk met familie en vrienden. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 1.016 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Omniplan. Daarnaast zegt 57 procent van de ondervraagden bij financiële problemen, bekenden om hulp en advies te vragen.

Deze openheid over de eigen financiële situatie lijkt voornamelijk voorbehouden aan de jongere generaties. Zo zegt 65 procent van alle ondervraagden tot 40 jaar de eigen financiële situatie openlijk met familie en vrienden te bespreken, tegenover slechts 38 procent van de veertigplussers. Ook vragen de ondervraagden tot 40 jaar familie en bekenden veel vaker om hulp en advies wanneer zij financiële problemen ondervinden; 73 procent van de ondervraagden tot 40 jaar, tegenover slechts 44 procent van de veertigplussers. “Wij zijn blij om te zien dat digitalisering en tooling steeds meer Nederlanders ondersteunt bij het regelen en onderhouden van hun persoonlijke financiën,” aldus Marcel Nijland van Omniplan. “Dit onderzoek laat daarnaast zien dat zij ondanks de vele digitale mogelijkheden, ook vaak financieel advies vragen aan ervaringsdeskundigen in de familie- of vriendenkring."

De vraag om hulp inzake de persoonlijke financiën lijkt zich overigens niet alleen te beperken tot financiële problemen. Zo geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat financiële producten zoals hypotheken, pensioenen en verzekeringen zo lastig zijn opgebouwd, dat ze deze niet begrijpen. Het is om die reden dat meer dan een kwart van hen graag meer hulp van zijn of haar werkgever zou krijgen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen zoals pensioenen, de aankoop van een huis of het afsluiten van verzekeringen. Nijland: “Veel fintech-innovaties richten zich op procesverbeteringen in de financiële logistiek en minder op het bieden van een totale regiefunctie op de financiële voorzieningen van een particulier. Hier ligt nog een duidelijke kans voor de digitale dienstverleners en de onafhankelijke financieel adviseur. Zeker omdat er, als gevolg van de digitalisering en inzet van digitale communicatiemiddelen, een gebrek is aan overzicht en inzicht in de eigen situatie.”

Opvallend is dat 19 procent van alle ondervraagden denkt dat mannen beter met geld omgaan dan vrouwen. Onder alleen mannen stijgt dit percentage zelfs naar 28 procent. Nijland: “Het is een erg verouderd denkbeeld dat mannen beter omgaan met geld dan vrouwen. Het onderzoek laat echter wel een stevig verschil zien tussen mannen en vrouwen wanneer het gaat om het begrijpen van complexe financiële producten. Zo zegt maar liefst 59 procent van de vrouwen producten als hypotheken, pensioenen etc. vanwege de complexiteit niet te begrijpen, tegenover slechts 47 procent van de mannen.”

dinsdag 28 augustus 2018

Aegon schikt met SEC

Verzekeraar Aegon heeft met de Amerikaanse beurswaakhond SEC een schikking getroffen van 97,6 miljoen dollar.

Aegon maakte de schikking, die betrekking heeft op de werking en implementatie van kwantitatieve modellen voor vermogensbeheer en de informatieverstrekking daarover, zelf bekend.

De SEC heeft bepaald dat het bedrag moet worden terugbetaald aan beleggers die in zee waren gegaan met de dochterbedrijven van Aegon.

Cybercriminelen azen op doorgeknipte bankpassen

In een nieuwe phishingmail vragen oplichters om je oude bankpas doorgeknipt op te sturen, in ruil voor een nieuwe. Met een druk op de knop vraag je een nieuwe aan. Je komt dan op een nepwebsite die van jouw bank lijkt, meldt RTLZ.

Daar worden allerlei gegegevens gevraagd, zoals je woonadres, oude pincode en gewenste nieuwe pincode.

Ook met een doorgeknipte bankpas kun je nog steeds pinnen, legt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland uit: 'Als je hem doorknipt zonder de chip te beschadigen kun je de pas aan elkaar plakken en in een pinautomaat stoppen.'

maandag 27 augustus 2018

Beleggersvertrouwen stijgt deze maand licht


 Het beleggersvertrouwen stijgt deze maand licht, zo blijkt uit het laatste onderzoek van de ING BeleggersBarometer. Waar de vertrouwensindex in juli een dipje beleefde met een daling naar 133 punten, herstelt het vertrouwen zich deze maand met een score van 141 punten. Beleggers zagen de waarde van hun eigen portefeuille in de afgelopen tijd stijgen en verwachten dat deze stijging de komende maanden doorzet. Over het huidige kabinet is de Nederlandse belegger een stuk minder positief gestemd. Rutte III scoort gemiddeld een magere 5,9 voor het gevoerde sociaaleconomische beleid.

VEB treft Steinhoff voor het eerst voor de rechter

Mag de Nederlandse rechter nu al oordelen over de fraude bij meubelgigant Steinhoff of weet het aan fraude ten prooi gevallen concern gedupeerde beleggers internationaal van het kastje naar de muur te sturen? Dat was de inzet bij de rechtbank Amsterdam dinsdag in een zitting tussen Steinhoff en de VEB.

De VEB heeft meubelconcern Steinhoff vorig jaar aansprakelijk gesteld vanwege de schade die aandeelhouders hebben ondervonden van een miljardenfraude die in december bij het concern ontdekt werd.

Steinhoff is een van oorsprong Duits bedrijf dat in de jaren negentig richting Zuid-Afrika trok. In 2015 verplaatste Steinhoff zijn hoofdzetel naar Amsterdam en vroeg een notering aan op de beurs in Frankfurt. Inmiddels was de onderneming uitgegroeid tot het - op Ikea na – grootste meubelconcern ter wereld, waar meer mensen werken dan bij energieconcern Shell.

vrijdag 24 augustus 2018

VPRO Tegenlicht: Stilte voor de cra$h

Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met haar vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige?

Soms is het van belang om achteruit te kijken om zo te kunnen voorspellen waar we mogelijk naar op weg zijn. Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. Een maand later moesten alleen al in Nederland drie banken worden gered: ABN AMRO, ING en SNS Reaal. Kosten rond de 30 miljard euro. Opgehoest door de belastingbetaler. Wereldwijd gingen banken, dorpen, steden en zelfs landen failliet of bungelden langs de rand van de afgrond. Weinig tot geen bankiers zijn hiervoor veroordeeld. Het groeiende wantrouwen ten aanzien van banken en overheden zorgde ervoor dat cryptomunten zoals bitcoin vleugels kregen. Tenslotte startten centrale bankiers over de hele wereld met opkoopprogramma’s om uit het niets geld te creëren. Een strategie om geld het financiële systeem in te pompen in de hoop het daarmee overeind te houden. Wat heeft het ons geleerd?

Tien jaar lang deed VPRO Tegenlicht verslag van de financiële crisis die zich ontrolde als een kettingreactie. Een journalist, een voormalig bankier en een econoom bleken de kredietcrisis van 2008 te hebben voorspeld en waarschuwen nu voor een volgende crash. Wij zoeken hen weer op om te achterhalen wat zij wel, maar veel anderen niet zagen. Kunnen we door goed te kijken voorzien waarom we nu aan de vooravond van een nieuwe crisis staan?



Zondag 16 september, 21.05 uur, NPO 2





Eerste uitspraken Tuchtcommissie Banken in dossier herstelde hypotheekadviezen

Vrijdag 17 augustus heeft de Tuchtcommissie Banken uitspraak gedaan in tien van de 76 zaken in het dossier herstelde hypotheekadviezen van ABN Amro. Aan alle tien medewerkers, allemaal werkzaam als hypotheekadviseur, is een beroepsverbod opgelegd variërend van een aantal weken, afhankelijk van het aantal keren dat een handtekening gekopieerd is.

Iedereen die de bankierseed aflegt, valt onder het tuchtrecht. De Stichting Tuchtrecht Banken (STB) ziet hierop toe. Omdat de bank zich hieraan gecommitteerd heeft, heeft ABN AMRO het dossier herstelde hypotheekadviezen zelf in juni 2017 aangemeld bij de STB. Dit was nadat de bank de betrokken medewerkers al arbeidsrechtelijke sancties had opgelegd én de afdeling Conduct een zogeheten grondoorzakenonderzoek had uitgevoerd. In totaal gaat het om 76 hypotheekadviseurs. Het is nog niet bekend wanneer de andere 66 medewerkers een uitspraak in hun zaak kunnen verwachten. De STB heeft de uitspraken dinsdag 21 augustus op hun website gepubliceerd.

De tien medewerkers hebben een zogeheten beroepsverbod opgelegd gekregen. Dat betekent dat zij voor een bepaalde tijd niet werkzaam mogen zijn binnen de bancaire sector. De bank zal dit naleven, maar daarin wel rekening houden met de belangen van alle betrokken medewerkers. Bij vergelijkbare zaken legde de Tuchtcommissie Banken eerder beroepsverboden van minimaal drie maanden op.




donderdag 23 augustus 2018

De Volksbank boekt lagere nettowinst

De Volksbank, de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS, rapporteert over het eerste half jaar een nettowinst van 149 miljoen euro, een daling ten opzichte van eerste halfjaar 2017 (187 miljoen), maar een lichte stijging ten opzichte van tweede halfjaar 2017 (142 miljoen).

De totale baten daalden met 49 miljoen tot 480 miljoen, als gevolg van lagere gerealiseerde resultaten op vastrentende beleggingen.

De toename van de hypotheekportefeuille en het aantal klanten stemt tot tevredenheid, zegt directievoorzitter Maurice Oostendorp. De eerste zes maanden van het jaar kwamen er per saldo 32.000 klanten bij door de 'sterke merkontwikkeling'. De medewerker NPS verslechterde evenwel in het eerste halfjaar, tegen een achtergrond van reorganisaties bij de Volksbank en de financiële sector in het algemeen.

De Volksbank, ooit SNS Bank, oriënteert zich op een beursgang. 

In september besluit over beursgang Belfius

De (Belgische) regering-Michel beslist begin september over de beursgang van de bank Belfius. Mogelijk kan de staatsbank eind oktober of begin november al naar de beurs. Maar het wordt een dubbeltje op zijn kant. 'De marktomstandigheden zijn niet optimaal', zegt een regeringsbron. Ten laatste midden september moet de beslissing vallen. Die kan verstrekkende gevolgen hebben.

Spaarder iets goedkoper uit

Het belastingtarief op spaargeld gaat verder omlaag. Uit berekeningen van De Telefraaf blijkt dat de belastingdienst volgend jaar uit zal gaan van een spaarrente van 0,13 procent, waar dat dit jaar nog 0,36 procent was.

De spaarrente van 0,13 procent waar de fiscus volgend jaar mee rekent, ligt wel nog altijd boven de spaarrente van 0,03 procent die spaarders bij ING, Rabobank en ABN Amro krijgen.

woensdag 22 augustus 2018

ABN AMRO helpt 56-plussers bij het verzilveren van overwaarde

Veel 56-plussers bevinden zich in een lastige positie op de woningmarkt. Zo kan het inkomen te laag zijn voor een de aankoop van een nieuw huis of zit veel overwaarde vast in de woning. ABN AMRO maakt het voor hen vanaf deze week makkelijker om een hypotheek voor een nieuw huis af te sluiten of overwaarde te gelde te maken. Met dat laatste kunnen ze bijvoorbeeld inkomen aanvullen, een schenking doen aan hun (klein)kinderen of de huidige woning verbouwen. De beleidsverruimingen gelden ook voor de hypotheken van ABN AMRO’s dochter Florius.

Een groeiende groep 56-plussers met een eigen woning wil verhuizen. Nu is het zo dat zij dan vaak geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen, zelfs als zij naar een goedkopere woning verhuizen. ABN AMRO kijkt voortaan naar de werkelijke woonlasten van deze klanten zodat zij vaker, op een verantwoorde manier, een nieuwe hypotheek kunnen krijgen. Dat kan gaan om een lagere of een hogere hypotheek. Deze maatregel draagt bij aan de mobiliteit op de woningmarkt. Hierdoor komen er meer woningen vrij en neemt de keuze toe, waardoor mogelijk ook andere groepen huizenkopers ervan kunnen profiteren.

Ook 56-plussers die niet willen verhuizen maar overwaarde willen vrijspelen kunnen worden bediend. De overwaarde kunnen zij gebruiken om hun te woning verbeteren, te verduurzamen, een schenking te doen of hun inkomen aan te vullen. ABN AMRO maakt dit mogelijk door klanten een andere hypotheekvorm aan te bieden voor een langere looptijd. Daarnaast worden huurinkomsten uit een tweede woning voortaan volledig als inkomen gezien bij de berekening hoeveel hypotheek de klant kan krijgen. Hierdoor kunnen zij hun hypotheek verhogen, waardoor de overwaarde kan worden vrijgespeeld.

Het CBS verwacht een stijging van de bevolking van 65 jaar of ouder, in 2040 is dit 26%. Door deze toenemende vergrijzing is het volgens ABN AMRO belangrijk dat de leennormen meebewegen. “We zijn blij dat we nu beter kunnen inspelen op de specifieke wensen van 56-plussers. Deze klantgroep wordt door de vergrijzing alleen maar groter en zij hebben behoefte aan meer financiële armslag”, zegt Kitty de Heiden, manager Hypotheken van ABN AMRO. “Met een aanpassing van de hypotheek is dat te realiseren. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld gemakkelijker hun hypotheek oversluiten, een nieuwe woning kopen of hun hypotheek verhogen om een schenking te doen aan hun (klein)kinderen.”

‘Aantal Trojans gericht op mobiel bankieren bereikt recordhoogte’

Trojans voor mobiel bankieren hebben in het tweede kwartaal van 2018 een prominente plek veroverd op de ranglijst van grootste cyberzorgen. Dat meldt beveiliger Kaspersky. In het tweede kwartaal van 2018 is een enorme hoeveelheid van dit soort Trojaanse paarden waargenomen, namelijk 61.045.

Het aantal trojans is daarmee in één jaar ongeveer verdubbeld en de groei is meer dan drie keer zo groot als in het eerste kwartaal van dit jaar.

In de meeste gevallen is de malware vermomd als legitieme app. Meteen als de app voor internetbankieren wordt gestart, legt Trojan zijn eigen interface over die van de bankapp. Op deze manier weet de software inloggegevens te ontfrutselen.

De grootste lastpost is Trojan Hqwar, die ongeveer de helft van de nieuw ontdekte modificaties voor zijn rekening neemt. De Trojan Agent staat met ongeveer 5.000 pakketten op de tweede plaats.

dinsdag 21 augustus 2018

'Ondernemingen beter financierbaar door opheffen verpandingsverboden'

Het kabinet maakt ondernemingen beter financierbaar door het opheffen van verpandingsverboden. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op de consultatie van de ‘Wet opheffing verpandingsverboden.’

De NVB ondersteunt het voorstel naar eigen zeggen van harte en is blij dat het kabinet een einde maakt aan verpandingsverboden. De NVB is hierover al geruime tijd in gesprek met de overheid. De financiering van het bedrijfsleven, in het bijzonder het mkb, wordt gehinderd door het gebruik van verpandingsverboden. Bedrijven kunnen hierdoor namelijk minder zekerheden bieden aan banken of andere financiers. Behalve ondernemers lopen ook financiers hier tegenaan. Alle landen om ons heen hebben hun wetgeving op dit punt al eerder aangepast.

De laatste jaren nam het gebruik van onoverdraagbaarheids- en onverpandbaarheidsbedingen (meestal verpandingverboden genoemd) door afnemers en opdrachtgevers sterk toe. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat verpandingsverboden ten aanzien van vorderingen die worden ingezet voor financieringsdoeleinden nietig zijn. De voorgenomen wetswijziging laat de contractsvrijheid voor andere vorderingen in stand. Het voorstel helpt bedrijven bij het vinden van financiering omdat zij hun  vorderingen weer kunnen gebruiken als onderpand.

De NVB heeft in de consultatiereactie nog een aantal suggesties ter verduidelijking en verbetering van de wetstekst gedaan

‘Blij met nieuw kredietfonds voor mkb’

MKB-Nederland is blij met het kredietfonds van 1 miljard euro dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR in Nederland en Duitsland opricht. Het fonds is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf en is volgens de ondernemersorganisatie een welkome aanvulling op de kredietmogelijkheden in Nederland.

Traditioneel doet het mkb voor leningen een beroep op de drie grote banken in Nederland. Maar daar kunnen bedrijven niet altijd terecht. ‘Ze wijken uit naar andere partijen die leningen verstrekken. Die markt neemt toe met de komst van KKR. Hieruit blijkt ook dat het Nederlandse mkb in het buitenland wordt gezien als een interessante investeringspartij.’

KKR richt zich op bedrijven die al redelijk succesvol zijn. Zij moeten een jaaromzet van 600.000 euro en groeiplannen hebben. De lening is bijvoorbeeld bedoeld voor het doen van een overname.

maandag 20 augustus 2018

Sterkere dollar stuwt het vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen

In het tweede kwartaal van 2018 is het vermogen van Nederlandse fondsen toegenomen tot 867 miljard euro. Appreciatie van de dollar ten opzicht van de euro leidde tot koerswinsten. Dit effect is vooral te zien bij aandelen- en vastgoed fondsen. Deze stijging werd deels gecompenseerd door onttrekkingen van 7,8 miljard.

In het tweede kwartaal van 2018 is het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen gegroeid met 17 miljard tot 867 miljard (+2% kwartaal-op-kwartaal). De groei vond voornamelijk plaats bij vastgoedfondsen en aandelenfondsen. Obligatiefondsen zijn daarentegen gekrompen. Daarmee is het totale vermogen van de beleggingsinstellingen bijna terug op dezelfde niveau als in 2017, toen de sector een recordomvang bereikte van 871 miljard.

De depreciatie van de euro ten opzicht van de dollar in het afgelopen kwartaal leidde tot een positieve herwaardering van de aandelen in de balans van beleggingsinstellingen. Omdat aandelen- en vastgoedfondsen het meeste in dit type beleggingen investeren, hebben ze ook het meeste geprofiteerd van dit effect. Het rendement van deze fondsen kwam daardoor uit op respectievelijk 4,6 en 5,3 procent kwartaal-op-kwartaal. Daarentegen hebben obligatiefondsen opnieuw een negatief rendement laten zien van -0,4%. Dit beeld komt overeen met het rendement van indices die vergelijkbare effecten volgen.

Risico’s mensenrechtenschendingen cacaosector beter in kaart

De samenwerking tussen banken, maatschappelijke organisaties, overheid en vakbonden in het IMVO convenant bancaire sector heeft er voor gezorgd dat risico’s op mensenrechtenschendingen in de cacaosector beter in kaart zijn gebracht. Tegelijk met de eerste jaarrapportage presenteerden deze partijen een dezer dagen een nieuwe analyse van de cacaosector.

Binnen de wereldwijde cacaoketen is bekend dat het risico op mensenrechtenschendingen hoog is. In deze analyse hebben de verschillende partijen op basis van hun gezamenlijke kennis in kaart gebracht hoe de cacaoketen in elkaar zit en op welke onderdelen banken invloed hebben.
Naast een analyse van de cacaosector is ook onderzoek gedaan naar de manier waarop verschillende partijen hun invloed kunnen aanwenden bij het voorkomen en terugdringen van mensenrechtenschendingen. Een vergelijkbare  analyse van  de palmoliesector wordt ter consultatie aangeboden.

Om banken verder te ondersteunen in hun streven om de risico’s op mensenrechtenschendingen terug te dringen zal de Nederlandse Vereniging van Banken op korte termijn een adviespanel instellen. Dit adviespanel zal bestaan uit experts op het gebied van mensenrechten en zal zich buigen over praktijkvoorbeelden die door iedereen kunnen worden ingediend. Doel van het panel is om te kijken welke lessen banken uit deze cases kunnen trekken. Zodra de namen van de experts bekend zal het via de NVB website mogelijk zijn om praktijkvoorbeelden aan te dragen voor het panel.

vrijdag 17 augustus 2018

BNG Bank en VNG dagen ondernemers uit tot verduurzaming

BNG Bank en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten roepen ondernemers op mee te doen aan de Global Goals Social Impact Challenge. Ze vragen ondernemers om ideeën die gemeentelijk duurzaamheidsbeleid ondersteunen. Goede ideeën maken kans op financiering vanaf een bedrag van 100.000 euro. Inzenden kan tot en met 9 september.

De ideeën moeten bijdragen aan doel 12: ‘Verantwoorde productie en consumptie’ van de in 2015 door de VN vastgestelde Global Goals for Sustainable Development. Bijna alle landen ter wereld, inclusief Nederland, hebben zich gecommitteerd aan deze duurzaamheidsagenda voor 2030. In Nederland werken gemeenten via de Gemeenten4GlobalGoals campagne, waarbij ruim 60 gemeenten zijn aangesloten, samen aan het behalen van de Global Goals agenda.

Sinds 2017 werken BNG Bank en de VNG samen om gemeenten te stimuleren om concreet invulling te geven aan de Global Goals. Zo organiseren de partners in september regionale bijeenkomsten voor gemeentebestuurders over de Global Goals.

Met de Global Goals Social Impact Challenge dagen BNG Bank en de VNG ondernemers uit om creatieve en financierbare oplossingen aan te dragen die bruikbaar zijn voor de implementatie van gemeentelijk duurzaamheidsbeleid.

Vanaf nu tot uiterlijk 9 september kunnen ondernemers ideeën indienen bij BNG Bank en de VNG, via de website www.vng.nl/global-goals-social-impact-challenge.

Rabobank stelt prijsverwachting huizenmarkt naar boven bij: 8,7 procent prijsstijging in 2018

Huizen in Nederland werden in de eerste helft van 2018 gemiddeld 8,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is hoger dan verwacht, onder meer doordat woningkopers veel vaker overbieden dan voorheen. Naar verwachting zullen de huizenprijzen in heel 2018 gemiddeld 8,7 procent stijgen. Dat schrijven economen van Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Eerder dit jaar gingen zij nog uit van een prijsstijging van 8,0 procent. De verkoop van huizen gaat juist minder hard.

Senior-woningmarkteconoom Christian Lennartz legt uit: ‘De hoge huizenprijzen ondermijnen het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt. Meer mensen geven inmiddels aan dat het een ongunstige tijd is om een huis te kopen.’ Lennartz wijst erop dat dit, samen met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers, naar verwachting zal leiden tot minder woningverkopen. ‘Voor heel 2018 gaan we uit van zo’n 225.000 verkopen, een stuk minder dan de 242.000 in 2017.’

De Rabo-econoom is daarnaast somber over de nieuwbouwmarkt in Nederland: ‘Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt. Fors meer bouwen is dan ook een belangrijk doel uit de Nationale Woonagenda van het kabinet. Toch is het aantal verleende nieuwbouwvergunningen afgelopen halfjaar sterk gedaald. Met dit tempo loopt de bouw van nieuwe huizen nog steeds ver achter bij de groei van het aantal huishoudens.’

Vooral bedrijven kwetsbaar bij stijgende rente

Hoewel de economie al jaren sterk groeit, blijven de private schuldratio’s in Nederland en het eurogebied hoog. Vooral voor niet-financiële bedrijven komt de schuldhoudbaarheid in gevaar bij stijgende rentes. Huishoudens zijn beter bestand tegen een rentetoename, onder meer door de langere looptijd en de vaste-rentestructuur van hun leningen.

In Nederland bedroeg de schuld van huishoudens in 2017 107 procent van het bbp en die van niet-financiële bedrijven 113 procent van het bbp. Daarmee is het schuldniveau in Nederland, vergeleken met dat in het eurogebied (schuld van huishoudens: 58 procent; schuld van niet-financiële bedrijven: 83 procent), hoog.

Als in de toekomst de rente zal stijgen, rijst de vraag in hoeverre de private schuldniveaus minder houdbaar worden.

Een toename van de marktrente werkt niet meteen door op de gemiddelde rente die huishoudens en bedrijven betalen. Deze gemiddelde rente hangt onder andere af van de looptijd en de
renteafspraken over de schuld. Daarmee wordt in onze achterliggende analyse rekening gehouden door naar gemiddelde betaalde rentes te kijken. Hieruit blijkt dat een stijging van de korte rente met 25 basispunten (bp) na zeven kwartalen bijna volledig is doorgegeven in de gemiddelde rente voor niet-financiële bedrijven. Het effect voor huishoudens is kleiner, doordat de rente voor huishoudens doorgaans voor een langere periode wordt vastgezet.

donderdag 16 augustus 2018

Rabobank: 1.698 miljoen euro nettowinst in eerste halfjaar 2018

Rabobank heeft in het eerste halfjaar van 2018 een nettowinst behaald van 1.698 miljoen euro, 12 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2017. Dit resultaat is voor een deel te danken aan de aanhoudend gunstige economische ontwikkeling, waardoor de kredietverliezen laag waren. De inkomsten bleven op peil en de kosten daalden.

De kredietverlening en de toevertrouwde middelen namen verder toe toe. De kapitaalpositie is volgens de bank sterk: de fully loaded common equity tier 1 ratio liep verder op, tot 15,8 procent. Het rendement op geïnvesteerd vermogen kwam uit op 8,8 procent, boven de doelstelling van 8 procent.

Ook in het afgelopen halfjaar heeft Rabo naar eigen zeggen vol ingezet op het verbeteren van de dienstverlening aan zijn klanten en de versterking van de coöperatieve bank. Innovatie en duurzaamheid krijgen daarbij prioriteit.

In Nederland bankiert 59 procent van de particuliere klanten en 81 procent van de zakelijke klanten van de Rabobank inmiddels via de digitale kanalen.

Op de Rabo Bankierenapp wordt nu iedere maand bijna 100 miljoen keer ingelogd. De app bevat sinds kort de mogelijkheid om betalingen voor derde partijen te initiëren passend in de PSD2 wetgeving.

Rabobanks IBAN-NaamCheck, inmiddels ook geadopteerd door andere banken, leidt volgens de bank tot een sterke daling van het aantal overboekingen naar verkeerde rekeningen. 

Flink meer winst voor NN Group

NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft de winst in het tweede kwartaal flink opgevoerd, mede dankzij verbeterde prestaties in het Nederlandse schadebedrijf.

Het totale operationele resultaat uit lopende activiteiten kwam uit op 508 miljoen euro, een kwart meer dan in het tweede kwartaal van 2017. De winst van 463 miljoen euro is fors hoger dan de 240 miljoen euro van een jaar eerder.

Aegon stoot bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië af

Aegon verkoopt twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië aan branchegenoot NN Group. Met de overeenkomst is een bedrag van 155 miljoen euro gemoeid. 'Deze verkoop betekent een verdere rationalisatie van onze internationale activiteiten waardoor we ons nog beter kunnen richten op onze belangrijkste markten', zegt topman Alex Wynaendts van Aegon.

Aegon maakte de verkoop bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het resultaat werd gedrukt door onder meer een verlies op de verkoop van de Ierse activiteiten en beleggingsverliezen. De nettowinst bedroeg 491 miljoen euro, tegenover 907 miljoen een jaar eerder. 

Volksbank overweegt beursgang

Staatsbedrijf de Volksbank uit Utrecht heeft Goldman Sachs ingeschakeld om te onderzoeken of een beursgang mogelijk is. Dat meldt het FD.

De Volksbank is de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS.

Sinds enkele maanden zijn werkgroepen aan de slag om de bank technisch voor te bereiden op een beursgang. De privatisering kan in 2020 plaatsvinden, zeven jaar nadat de voorloper van de Volksbank - SNS Reaal - werd genationaliseerd.

woensdag 15 augustus 2018

Nieuwe campagne ABN AMRO zet duurzaam ondernemen centraal

Deze week start de nieuwe reclamecampagne van ABN AMRO. Centraal staat de gedachte 'Winst op alle Fronten' en de terugkerende hashtag Finance the Future. Het personage - Vincent gespeeld door Mark Rietman - van de laatste vier campagnes is wederom het gezicht van deze campagne. De campagne is ontwikkeld door N=5 en te zien en horen op televisie, radio, online en Schiphol.

In de campagne worden drie ondernemers uitgelicht. APOC Aviation hergebruikt oude vliegtuigonderdelen voor andere doelen, zoals flight simulators. Vibers gebruikt olifantsgras voor CO2-opnames en na oogst als milieuvriendelijk alternatief voor plastic. PeelPioneers is de duurzame schillenboer van de 21e eeuw en verwerkt citrusschillen slimmer en milieuvriendelijker tot herbruikbare grondstoffen.

In de radiospots en online middelen worden twee concrete diensten van ABN AMRO benoemd. Met de Duurzame Investeringstool krijgen klanten kosteloos advies over de duurzaamheid van onroerend goed en kansen tot verduurzaming. En met de Sustainable Finance Desk bundelt ABN AMRO specifieke kennis om zakelijke klanten beter en sneller te helpen om duurzame projecten tot circa 25 miljoen euro te realiseren.

IBAN-Naam Check nu in app ING

De nieuwste versie van de ING Bankieren-app werkt nu ook samen met de IBAN-Naam Check. De app checkt dus altijd of de naam wel hoort bij het ingevoerde rekeningnummer. Dit voorkomt fraude en verkeerde overboekingen.

De IBAN-Naam Check is ontwikkeld door de Rabobank en wordt ingevoerd bij alle banken. Vanaf vandaag vind je dit dus ook in de ING Bankieren-app.

dinsdag 14 augustus 2018

'Verzekeraar Vivat weer in de etalage'

Verzekeraar Anbang uit China zou het Nederlandse Vivat na drie jaar alweer willen verkopen. Vivat omvat de verzekeraars Zwitserleven, Proteq en Reaal, vermogensbeheerder Actiam en Route Mobiel.

Anbang heeft volgens De Telegraaf een aantal grote zakenbanken benaderd om een koper te vinden voor Vivat.

Drie jaar geleden kocht Anbang de verzekeraar Vivat (voorheen SNS Reaal) van de Nederlandse Staat voor 1 euro en de verplichting om 1,4 miljard aan kapitaal bij te storten.

TGB betaalt dwangsom na niet voldoen aan inzageverzoek

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een dwangsom ingevorderd van 48.000 euro bij Theodoor Gilissen Bankiers (TGB). De bank gaf in eerste instantie geen gehoor aan een verzoek van een klant om inzage in zijn persoonsgegevens. Dat is in strijd met de privacywetgeving. De AP legde de bank hiervoor een last onder dwangsom op. Omdat de bank vervolgens nog steeds niet volledig voldeed aan het verzoek om inzage, heeft de AP de dwangsom ingevorderd. Uiteindelijk heeft de klant inzage gekregen in zijn persoonsgegevens.

TGB (inmiddels InsingerGilissen Bankiers) verleende effectendiensten aan de klant. Deze klant heeft in 2016 aan TGB een verzoek gedaan om inzage in zijn persoonsgegevens. Hij wilde een overzicht van de persoonsgegevens die de bank van hem had, wat de herkomst was van de gegevens en met wie ze werden gedeeld.

De bank gaf de klant geen inzage in de gevraagde gegevens. Omdat dit in strijd is met de privacywetgeving, heeft zijn advocaat bij de AP een handhavingsverzoek ingediend. Met het doel om zo alsnog inzage te krijgen in de gevraagde gegevens. Na onderzoek heeft de AP de bank hiervoor 2 maanden de tijd gegeven. Om inzage af te dwingen heeft de AP daarbij een last onder dwangsom opgelegd van €12.000 voor elke week dat de bank niet volledig voldeed aan het inzageverzoek, tot een maximum van € 60.000. Vier weken na het verlopen van de 2 maanden-termijn heeft de bank een  volledig overzicht van de gegevens van de klant verschaft. Voor de AP was dit aanleiding om €48.000 aan dwangsommen in te vorderen. Dit gebeurde eind 2017. Verzoeker heeft bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de ingevorderde last en is in beroep gegaan tegen het besluit van de AP op dit bezwaar.

De privacywet geeft iedereen privacyrechten. Zoals het recht om in te zien welke persoonsgegevens een organisatie van je heeft. Die rechten zijn onder de AVG uitgebreid met het recht op dataportabiliteit (het recht om je gegevens mee te nemen) en het recht op vergetelheid (het recht dat organisaties je persoonsgegevens moeten wissen als je erom vraagt. Die rechten kun je zelf uitoefenen, door een organisatie op deze rechten te wijzen. Sinds 25 mei zijn die rechten versterkt: iedereen kan nu ook een privacyklacht indienen bij de AP.

Rabo wil duurzame belegger tegemoet komen

Rabobank is de eerste marktpartij die als ESG Leader een Commercial Paper en Certificate of Deposit Programma op de geldmarkt heeft geïntroduceerd. Het programma biedt beleggers de mogelijkheid tot korte termijninvesteringen in Rabobank als leider op het gebied van criteria ten aanzien van milieu, maatschappij en governance (ESG: Environment, Social and Governance), die zij kunnen labellen als ESG-investeringen.

Dit past in de voortdurende inspanningen van de Rabobank om voorop te lopen bij het realiseren van een sterkere en duurzame toekomst. De lancering van het ESG Leader-programma biedt beleggers meer gediversifieerde investeringsmogelijkheden en draagt eraan bij dat kapitaal een weg vindt naar duurzaam opererende ondernemingen.

Rabobank is het eerste bedrijf dat als ESG-leader een dergelijk ESG-gelabeld programma voor commercial paper en certificates of deposit introduceert. De eerste uitgifte, voor een bedrag van EUR 1,2 miljard was gezien de grote belangstelling van kopers zeer succesvol. Het programma heeft een omvang van maximaal EUR 5 miljard. Rabobank kan papier binnen dit programma uitgeven zolang het de status van ESG-leader van Sustainanalytics behoudt.