Meer dan een derde van de 20- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Zij zitten hiermee onder het minimum bedrag dat het Nibud adviseert om als buffer aan te houden voor financiële schokken. Volgens Rabobankeconoom Carlijn Prins is deze groep hierdoor kwetsbaar voor schokken in het inkomen of de uitgaven.
Slechts een derde van de ondervraagden is tevreden met hoeveel hij of zij jaarlijks spaart; de overige twee derde wil meer sparen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Rabobank onder ruim duizend 20- tot 45-jarigen.
Van degenen die minder dan 3.000 euro spaargeld hebben, geeft 70 procent aan onvoldoende financiële ruimte te hebben om te sparen. Maar dit is uiteraard niet de enige verklaring voor spaargedrag. Prins: “Ook de voorkeuren van huishoudens spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld het belang dat zij aan de toekomst hechten. Door te sparen ‘offert’ een huishouden in feite consumptie in het heden op, voor consumptie in de onzekere toekomst.”
Tussen bevolkingsgroepen zijn er enorme verschillen in spaargedrag. Prins: “Degenen met minder dan 3.000 euro spaargeld hebben vaker een netto huishoudinkomen tot 3.000 euro, zijn vaker alleenstaand en vaker laag tot midden opgeleid. Opvallend is dat zelfs van de huishoudens met een netto inkomen tussen de 2.000 en 3.000 euro, die daarmee rond en boven modaal zitten, 47 procent minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. En dat zelfs 14 procent van de huishoudens met een inkomen van 5.000 euro of meer hier onder zit.”
Op macro-economisch niveau sparen Nederlandse huishoudens veel, maar dit vermogen zit voornamelijk vast in pensioenen en huizen. Prins: “Eerder beschreven we al dat Nederlandse huishoudens in Europees perspectief weinig vrij beschikbaar spaargeld hebben, zoals contant geld, geld op bank- en spaarrekeningen en vermogen in beleggingen. Voor veel huishoudens is het echter wenselijk om meer vrij beschikbare spaartegoeden te hebben. Dit kan worden bereikt door een deel van de besparingen die vast zitten in pensioenen onder voorwaarden om te zetten in vrij beschikbare tegoeden, maar daar zijn wel beleidsveranderingen voor nodig.”
Spaargeld is belangrijk om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten, maar kan ook worden aangewend voor langeretermijndoelen. Prins: “Denk aan om- of bijscholing om een gunstige positie op de arbeidsmarkt te behouden, en daarmee financiële weerbaarheid op lange termijn. Maar ook de aanschaf van een huis of de studie van kinderen kunnen doelen zijn waar spaargeld voor nodig is.”
Omdat Rabobank het belangrijk vindt dat mensen financieel weerbaar zijn en geld opzij zetten voor de lange termijn, is zij een campagne gestart die mensen stimuleert om de eerste stap te zetten om deze bedragen op te bouwen. In de huidige campagne ‘Straks heb je het nodig’ ligt de focus op klein beginnen en wordt uitgelegd wat je bereikt door te starten met het sparen van 50 euro per maand. Prins: “Zo heb je na een jaar sparen al genoeg geld voor een nieuwe koelkast en na achttien jaar een mooie bijdrage voor de studie van je kind.” Rabobank ondersteunt de campagne met workshops Bereik meer met je geld die zij op honderd plaatsen in Nederland organiseert.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.