Het is schering en inslag; mensen die via verkoopsites hun oude of nieuwe spullen te koop aanbieden. Je moet echter wel goed opletten wat er gebeurt als iemand zich bij jou meldt als potentiële koper. Het zou zomaar kunnen dat deze koper achter jouw bankgegevens komt en dat jij vervolgens blijft zitten met het te verkopen product én met een lege bankrekening.
De oplichters gaan vaak als volgt te werk: Adverteerders op verkoopsites worden benaderd door iemand die zich voordoet als potentiele koper van jouw product. Al snel wordt gevraagd of de deal wellicht per What’s App kan worden voortgezet. De ‘koper’ geeft aan dat hij al vaker opgelicht is door mensen die adverteren op een verkoopsite en vraagt jou om, via een betaalverzoek dat hij zal sturen, één cent over te maken.
Veel mensen voldoen vervolgens aan dit verzoek, omdat ze bedenken dat je je aan één cent geen buil kunt vallen. En dát is precies waar de oplichters op uit zijn. Die ene cent kan je je bankrekening kosten!
Bij het overmaken van die ene cent via het betaalverzoek dat je kreeg van de ‘koper’ log je in op wat je denkt dat jouw eigen bank is. In werkelijkheid betreft het hier een nepwebsite die niet van jouw bank is, maar een namaak URL die je doorstuurt naar een site van de ‘koper’. Op het moment dat jij je vertrouwelijke gegevens invoert, heeft de oplichter jouw gegevens ook en kan hij daarmee jouw rekening plunderen.
Je kunt dit voorkomen door eenvoudigweg niet mee te gaan in dergelijke praktijken. Vertrouw geen enkele koper die jou vraagt om één cent naar hem over te maken. Dat is niet nodig en dus kun je beter de deal weigeren. Is het je toch overkomen? Doe dan meteen aangifte en vertel de politie zoveel mogelijk gegevens van de oplichter die jou geld afhandig heeft gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.