maandag 28 januari 2019

Van Wingerde over verdachte geldstromen: ‘(Inter)nationale justitiële samenwerking kan veel beter’

Het afpakken van geld van criminelen heeft vorig jaar weinig opgeleverd, mede omdat het terughalen van crimineel geld erg moeilijk is. Het Openbaar Ministerie (OM) kiest daarom voor een nieuwe strategie en wil meer energie steken in het volgen van verdachte geldstromen en zo criminelen opsporen. Tijdens een interview met de NOS en op Radio 1 sprak criminoloog dr. Karin van Wingerde over waarom het afpakken van crimineel geld zo lastig is.

Wat het volgens Van Wingerde zo lastig maakt, is “dat dat geld zich lang niet altijd meer in Nederland bevindt. Crimineel geld wordt vaak via speciaal daarvoor opgerichte bv-structuren met veel tussenschakels in verschillende landen weggesluisd. Dat maakt dat de opsporing en het uiteindelijke afpakken van het geld vooral heel erg arbeidsintensief is.”

Van Wingerde noemt het goed dat er meer aandacht wordt besteed aan deze problematiek: “maar daarmee ben je er nog niet. We weten uit eerder onderzoek dat de samenwerking tussen verschillende diensten verbeterd kan worden: “Er zijn weinig integrale afpakteams in Nederland waarbij de politie samenwerkt met justitie en de Belastingdienst. Dat zou veel beter georganiseerd kunnen worden.”
Daarnaast stelt zij dat op internationaal vlak veel verbeterd kan worden: “Nederland heeft ontzettend veel moeite om met andere landen samen te werken om informatie hier heen te halen als dat geld in het buitenland is.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.