vrijdag 31 mei 2019

Naam webwinkel vanaf nu helder op bankafschriften

Voor miljoenen transacties van betaaldienstverlener Mollie is vanaf nu direct de winkelnaam te zien in apps van verschillende banken na een online aankoop. Tot nu stond alleen de naam Mollie vermeld en werd de webwinkel enkel in de omschrijving vermeld. Dat leidde tot onduidelijkheid onder consumenten.

Rabobank levert de technologische oplossing om direct de winkelnaam te tonen en werkt met Mollie samen om mensen eenvoudiger inzicht te bieden in hun geldzaken.

Remco Boer namens Mollie: “Mollie houdt betalingsverkeer graag eenvoudig en overzichtelijk, voor iedereen. Zowel voor de ondernemer als zijn klanten: de consument. Een duidelijke tenaamstelling op het rekeningafschrift is heel belangrijk, omdat de consument hierdoor direct ziet waar hij een bestelling geplaatst heeft. Bovendien is het belangrijk voor de zichtbaarheid van de webwinkel. De naam op een transactie is dan ook een belangrijk stuk profilering voor de ondernemer. Aangezien Mollie zo’n 50% van de Nederlandse markt bedient, heeft deze aanpassing veel impact.”

Een app om te bewijzen dat je nog in leven bent

Onlangs maakten 20 verzekeraars tijdens een bijeenkomst bij het Verbond van Verzekeraar kennis met de IRMA-app waarmee je onder andere kan bewijzen dat je nog in leven bent. Hoe werkt dat?

Om te voorkomen dat uitkeringen na overlijden doorlopen en er ingewikkelde administratieve problemen ontstaan voor nabestaanden en de verzekeraar, vragen verzekeraars hun verzekerden regelmatig om een zogeheten 'attestatie de vita': het bewijs van in leven zijn. Het gaat hierbij om duizenden attestaties op jaarbasis voor de hele branche, bijvoorbeeld voor lijfrentes.

Via de IRMA-app, ontwikkeld door de Nijmeegse hoogleraar cryptografie Bart Jacobs, kunnen verzekerden onder andere inloggen op de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Door in te loggen, bewijst de verzekerde dat hij of zij op dat moment nog in leven is/was. Bart Jacobs had, voorafgaand aan de bijeenkomst, in een uur deze functionaliteit gebouwd en liet ter plekke zien hoe deze werkt. Omdat de IRMA software open source is kunnen verzekeraars zelf ook deze functie bouwen. Toch riep de app ook vragen op, bijvoorbeeld over hoe lang die BRP inlog na overlijden nog mogelijk is. Als dat eenmaal helder is, staat verzekeraars niets meer in de weg om via deze techniek een duur en vervelend proces voorgoed uit te bannen.

De IRMA-app is voor iedere smartphone geschikt en kan naar wens gevuld worden met verschillende attributen. Een attribuut is een klein stukje informatie over de identiteit van een persoon. Denk aan woonplaats, geboortedatum en het BSN. De consument kan zo’n attribuut (of een setje van attributen) vervolgens aan een ontvangende partij laten zien (al dan niet met behulp van een QR-code), zodat deze informatie krijgt over de identiteit van de consument. Omdat attributen voorzien zijn van een cryptografische handtekening, kan de ontvangende partij ook zien uit welke bron deze informatie komt.

Het bijzondere is dat de gebruiker in de app attributen uit verschillende bronnen kan kiezen, waaronder de Basisregistratie personen, het BIG-register voor artsen en de banken-identificatiemogelijkheid iDIN. Hierdoor kan de gebruiker aan de verzekeraar laten zien welke adresgegevens er in de BRP staat of bij de bank bekend zijn, terwijl de verzekeraar aan de cyrptografische sleutel kan zien dat de informatie betrouwbaar is. Tijdens de sessie bleek dat deze IRMA techniek niet alleen toepasbaar is op de attestatie de vita casus, maar op meer processen bij verzekeraars. Wat denk je van de controle van UBO’s, indentificatie van verzekerden in de schadebranche en het machtigen van medeverzekerden of begunstigden.

Groot voordeel van IRMA is dat de software open source is, zodat het goedkoop is om de techniek te proberen. Er is geen ‘verdienmodel’ bij de ontwikkelaar, geen ‘addertje onder het gras’. Voordeel van het gebrek aan een ‘verdienmodel’ is dan weer, dat als een partij een mooie toepassing van de IRMA-techniek heeft bedacht, een andere organisatie dit eenvoudig kan kopiëren: door de code over te kopen of door deze na te maken. Dit kan er toe leiden dat de ontwikkelingen na een opstartfase, heel snel zullen gaan. Want een nadeel is nu nog dat de techniek nog toepassingen kent, zodat IRMA voor consumenten nog geen ‘vertrouwde’ inlogmethode vormt. Dit zorgt er ook voor dat IRMA, dat op een server van SIDN draait, nog niet zo professioneel ondersteund wordt als sommige andere identificatie-tools. Dit zal het komende jaar wel gaan veranderen. Er zijn inmiddels serieuze partijen aan de slag met IRMA-toepassingen, waarmee verzekeraars een overeenkomst kunnen aangaan.

Eén op de drie Nederlanders komt aan het einde van de maand geld tekort

Ruim vier op de vijf Nederlanders vindt dat hij goede grip heeft op zijn eigen geldzaken. Toch komt maar liefst een derde van Nederland aan het einde van de maand geld tekort. 39 procent van de Nederlanders heeft zelfs in de eerste week van de maand zijn geld al uitgegeven aan vaste lasten. Dit blijkt uit een panelonderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Dynata in opdracht van Talpa Network. Het onderzoek is uitgevoerd voor het programma Hoeveel ben je waard?, waarin onder meer het inkomsten- en uitgavepatroon van Nederlanders centraal staat. Hoeveel ben je waard? is vanaf 4 juni om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Veel Nederlanders zijn ook nieuwsgierig naar de financiële situatie van hun omgeving. Maar liefst 70 procent is benieuwd naar waar andere mensen ‘het van betalen’. In Hoeveel ben je waard? kijkt Viktor Brand samen met financieel expert Femke Hogema en inboedel- en antiektaxateur Emiel Geurts binnen bij uiteenlopende gezinnen, die allemaal met de billen bloot gaan. Na een inschatting door henzelf wordt het volledige huishoudboekje doorgespit, het huis getaxeerd en de gehele inboedel op waarde geschat. Viktor onderzoekt daarbij of hun wensen voor de toekomst financieel haalbaar zijn. Hoe realistisch is de verbouwing van het huis of die geplande wereldreis over twee jaar? Blijkt hun situatie rooskleuriger dan vooraf ingeschat of verkeren ze onverwachts in grote financiële problemen? En, wat moeten zij doen – en laten – om hun dromen te kunnen verwezenlijken?

woensdag 29 mei 2019

'Overheden verliezen miljarden door Nederlands belastinglek'

De Nederlandse overheid faciliteert nog steeds grootschalige belastingontwijking door multinationals. Oxfam Novib berekende dat één specifiek Nederlands belastinglek overheden wereldwijd jaarlijks 5-10 miljard euro kan gaan kosten, tenzij dit lek voor 1 januari 2020 wordt gedicht.

Mede hierdoor neemt Nederland de vierde plaats in op de nieuwe ranglijst van 64 belastingparadijzen van Tax Justice Network die ook vandaag verschijnt . Tot nu toe ondertekenden meer dan 70.000 mensen de Oxfam Novib ‘Stop belastingontwijking ‘ petitie. Zij eisen dat premier Rutte een einde maakt aan dit onrecht.

Het specifieke belastinglek betreft zogenaamde “infokap” structuren en wordt beschreven in het nieuwe Oxfam Novib-rapport “Belastinglek Nederland ”. Via deze belastingconstructie kan een multinational in Nederland fictieve kosten aftrekken, waardoor over een deel van de winst geen belasting wordt geheven. Omdat er nu maatregelen zijn aangekondigd tegen andere belastingtrucs, is het zeer aannemelijk dat meer multinationals gebruik gaan maken van een infokap structuur. Uit voorbeelden van verschillende bedrijven, waaronder RB (Durex, Strepsil), SABMiller (Grolsch,Peroni), ICL, Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff) en G-Star, blijkt dat ook in de afgelopen jaren arme en rijke landen al honderden miljoenen euro’s zijn misgelopen door dit belastinglek.

Volgens nieuw onderzoek van het internationale Tax Justice Network, dat samen met Oxfam Novib deel uitmaakt van een wereldwijde alliantie tegen belastingontwijking, neemt Nederland wereldwijd de vierde plaats in als belastingparadijs voor multinationals. Alleen de Maagden-eilanden, Bermuda, de Kaaiman-eilanden staan hoger in de top-10 van in totaal 64 belastingparadijzen. Dat komt o.m. doordat in Nederland winsten grotendeels onbelast kunnen blijven en de huidige regels tegen belastingontwijking tekortschieten, in combinatie met extreem hoge buitenlandse investeringen die via ons land worden doorgesluisd.

Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks naar schatting USD 100 miljard per jaar aan belastinginkomsten mis door internationale belastingontwijking door bedrijven. Geld dat geïnvesteerd had kunnen worden in publieke voorzieningen – onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur – die broodnodig zijn om het welzijn van burgers hier en in ontwikkelingslanden te vergroten

BNP Paribas Fortis voegt Fitbit Pay en Garmin Pay toe aan de digitale portefeuille

BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro voegen wearables van Garmin en Fitbit toe aan hun betaalopties. De Belgische banken bood al Apple Pay, Google Pay, Payconiq by Bancontact, Fitbit Pay en Garmin Pay aan via de smartphone.

Klanten kunnen hun Maestro bankkaart of Mastercard en Visa kredietkaarten aan een smartwatch of activiteitstracker koppelen.

'Sporten, je verplaatsen en betalen gaan voor onze klanten meer dan ooit samen,' legt Michael Anseeuw, verantwoordelijke Retail Banking bij BNP Paribas Fortis, uit.

Banken bereiden zich voor op hervorming rentebenchmarks

Banken zijn volop bezig met de voorbereidingen op de hervorming van veelgebruikte rentebenchmarks. Rentebenchmarks - ook wel: basisrentes, rentevoet of referentierentes - worden wereldwijd gebruikt voor de vaststelling van de prijzen van financiële overeenkomsten, zoals (persoonlijke) leningen en hypotheken, en van financiële instrumenten.

In 2022 moeten de belangrijkste rentebenchmarks en de gebruikers ervan voldoen aan de Europese Benchmarks Regulation (BMR). Deze leidt tot aanpassing of vervanging van bestaande benchmarks, zoals de EURIBOR en EONIA. Voor klanten van banken kan een herziening van een rentebenchmark betekenen dat een bestaand contract zal moeten worden aangepast. Dit kan leiden tot aanpassing van de productdocumentatie. Banken zullen hun klanten tijdig informeren over de impact van de herziening. 

dinsdag 28 mei 2019

Nieuwe bankbiljetten komen vandaag in omloop


De nieuwe biljetten van 100 en 200 euro komen vandaag in omloop. De bankbiljetten beschikken over nieuwe en innovatieve veiligheidskenmerken en zijn gemakkelijk te controleren via de ‘voel, kijk en kantel’-methode.

Dankzij een satelliethologram en een verbeterd smaragdgroen cijfer zijn de bankbiljetten moeilijker te vervalsen

De zilverkleurige band toont tevens een portret van Europa, het bouwkundige thema en een groot €-teken. Verder bevatten de biljetten een verbeterd smaragdgroen cijfer. Op alle andere biljetten van de Europa-serie is het smaragdgroene cijfer ook afgebeeld, maar in deze verbeterde versie zijn tevens €-tekens binnen het cijfer zichtbaar.

Het 100 euro-biljet is wereldwijd het op twee na meest gebruikte eurobankbiljet, na de 50- en 20-euro biljetten.

Tulp Hypotheken start samenwerking met Advieskeuze.nl

Tulp Hypotheken is een samenwerking gestart met Advieskeuze.nl. Met ingang van vandaag is op de website van Tulp Hypotheken dan ook een nieuwe adviseurzoeker actief van Advieskeuze.nl. In deze adviseurzoeker worden alle distributiepartners van Tulp Hypotheken getoond die zijn aangesloten bij een samenwerkende keten of serviceprovider.

Door de directe koppeling die is gemaakt met de ketens worden mutaties van kantoren binnen een ketennetwerk automatisch doorgevoerd in de adviseurzoeker. Via de extranet omgeving van Advieskeuze.nl kan Tulp Hypotheken het eigen distributienetwerk beheren.
\

Consumentenbond wil paal en perk aan stijgende premies

Verzekeraars mogen premiestijgingen van meer dan 10% niet langer stilzwijgend doorvoeren. Bovendien moeten ze prijsstijgingen beter uitleggen aan hun klanten. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan het Verbond van Verzekeraars.

Bij de Consumentenbond komen regelmatig klachten binnen van consumenten die worden geconfronteerd met buitensporige premieverhogingen van soms wel 75 tot 145 procent. Verreweg de meeste meldingen gaan over Centraal Beheer. Zo meldde een consument dat de premie van zijn Woonverzekering bij Centraal Beheer in één klap omhoog ging van 584 naar 1435 euro per jaar. Bij een ander steeg de premie van 680 naar 1640 euro. Bij de opstalverzekeraars is Aon kampioen prijsstijging: daar steeg de gemiddelde premie in één jaar tijd met 56,7 procent.

Centraal Beheer verklaart dat de premieverhogingen komen door 'een andere manier van berekenen en doordat er meer rekening wordt gehouden met veranderde weersomstandigheden. ‘Volstrekt ontoereikend’, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, de uitleg van de verzekeraar. ‘De stijgingen zijn soms zo krankzinnig hoog. Dan kun je je er niet van af maken met vage, niet te controleren, argumenten.’

Verzekeraars mogen premies verhogen via stilzwijgende verlenging van de verzekering. Maar als het aan de Consumentenbond ligt, wordt aan die vrijheid paal en perk gesteld. Molenaar: ‘Wanneer een premie met meer dan 10 procent omhoog gaat, moeten verzekeraars hun klanten expliciet vragen of ze daarmee instemmen. Dat moet tijdig, minimaal 2 maanden voor de premievervaldatum en duidelijk. Onder meer door in de verlengingsbrief zowel de oude als de nieuwe premie te vermelden. Want ook daar krijgen we klachten over: mensen moeten zelf met de rekenmachine aan de slag om uit te vogelen hoeveel hun premie omhoog gaat. Dat kan echt niet.'

De Consumentenbond vraagt aan het Verbond van Verzekeraars om op deze punten de gedragscode van de beroepsgroep aan te passen.

FSC verwelkomt toegenomen aandacht voor klimaatrisico’s

In de afgelopen jaren is de aandacht voor klimaatrisico’s in de financiële sector sterk toegenomen. Zo voerde DNB in 2018 een stresstest uit waaruit bleek dat een abrupte energietransitie kan leiden tot stevige verliezen voor de Nederlandse financiële sector. Daarnaast kunnen de gevolgen van klimaatverandering tot verliezen leiden, bijvoorbeeld doordat schadeverzekeraars te maken krijgen met hoger dan verwachte schadelasten. Zowel bij centrale banken, toezichthouders en overheden als in de financiële sector bestaat steeds meer overeenstemming over het belang van klimaatrisico’s voor de financiële stabiliteit. Dit wordt bevestigd in een recent rapport van het Network for Greening the Financial System (NGFS), waarin ook een aantal aanbevelingen wordt gedaan om de weerbaarheid van de financiële sector tegen deze risico’s te versterken.

Het FSC onderschrijft de relevantie van klimaatrisico’s voor de financiële sector en verwelkomt de aanbevelingen van het NGFS. De AFM, DNB en het ministerie van Financiën geven binnen hun respectievelijke mandaten waar mogelijk opvolging aan deze aanbevelingen. Klimaatgerelateerde risico’s spelen bijvoorbeeld in toenemende mate een rol in het toezicht op de financiële sector. Ook verwelkomt het FSC de inspanningen van de financiële sector om de CO2-impact van financieringen en beleggingen te meten en terug te brengen.

maandag 27 mei 2019

Aegon neemt 25 procent belang in serviceprovider RISK

Aegon Growth Capital Fund heeft 25 procent van de aandelen van RISK Verzekeringen gekocht. RISK ondersteunt financieel adviseurs in hun bedrijfsvoering met digitale oplossingen.

RISK is een InsurTech service provider en volmachtbedrijf voor financieel adviseurs, online labels en verzekeraars. Daarnaast zet RISK digitale oplossingen in bij verschillende bedrijven waar het belangen in heeft, zoals overstappen.nl, dekredietmakelaar.nl en autoverzekering.nl.

'Gemiddeld 5.000 euro besparen met lening oversluiten'

Door je lening(en) over te sluiten naar een andere bank of kredietverstrekker, bespaar je al snel duizenden euro’s. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Uit gegevens van ruim 1.300 respondenten die op de website van Geld.nl een berekening maakten voor het oversluiten van hun lening, blijkt dat zij gemiddeld bijna 5.000 euro konden besparen.

Als je je bestaande lening(en) oversluit naar een nieuw kredietverstrekker, zijn er twee manieren waarop je kunt besparen.
Door een lagere rente en door een kortere looptijd (je bent sneller klaar met aflossen). De ruim 1.300 respondenten uit het onderzoek van Geld.nl betaalden gemiddeld 7,45 procent rente voor hun bestaande leningen. Dit werd bij het nieuwe aanbod van de site 4,76 procent.

Geld.nl plaatst wel een kleine kanttekening bij het onderzoek. Bij sommige kredietverstrekkers betaal je afhankelijk van je risicoprofiel een hogere rente. Dit heet risico gebaseerde rente. Om je risicoprofiel te bepalen, kijkt de kredietverstrekker naar je inkomen, je woonsituatie en je huidige leningen. Geld.nl vergelijkt bij deze kredietverstrekkers standaard met de rente die hoort bij het laagste risicoprofiel.

De besparing die je volgens Geld.nl kunt behalen door over te sluiten, is fors groter dan de mogelijke besparing die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in 2016 berekende. Volgens deze organisatie kon gemiddeld gezin toen maximaal 2200 euro besparen op een doorlopende lening door te shoppen.

Betrouwbaar UBO register essentieel voor aanpak witwassen en terrorismefinanciering

Een betrouwbaar en actueel UBO-register kan een belangrijk wapen vormen in de strijd tegen witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Nederlandse banken zijn dan ook een groot voorstander van zo’n register. Maar doordat banken in het huidige wetsvoorstel geen toegang krijgen tot alle relevante gegevens én niet kunnen vertrouwen op de juistheid van de gegevens, helpt het register banken niet in de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering. Dat is een gemiste kans.

Om te voorkomen dat criminelen zich achter vennootschapsrechtelijke structuren kunnen verschuilen is het essentieel om te beschikken over actuele informatie over de uiteindelijke begunstigde van een bedrijf. De Europese Unie verplicht haar lidstaten daarom in de 4e anti witwas richtlijn om adequate, accurate en actuele informatie over de uiteindelijke begunstigden van bedrijven te verzamelen in een register.

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt dat banken gezien hun rol als poortwachter toegang moeten krijgen tot alle relevante informatie uit het register en dat de overheid er voor moet zorgen dat het register betrouwbaar is en actueel blijft. Die boodschap zal de Nederlandse Vereniging van Banken vandaag afgeven in een Ronde Tafel overleg met de Tweede Kamer.

'Maak een eind aan fiscale beïnvloeding met heffingsmodel'

De winstbelastingstelsels zijn in deze tijd van marktliberalisering, globalisering en digitalisering verouderd. Dat stelt prof. mr. dr. Maarten de Wilde in zijn oratie ‘Om de toekomst van de belastingheffing van ondernemingswinsten in Europa’. De Wilde pleit voor de invoering van een heffingsmodel door ‘Europa’, als reactie op de maatschappelijke roep om een integer en adequaat functionerend winstbelastingstelsel. Hij aanvaarde het ambt van hoogleraar Internationaal en Europees Belastingrecht in de Erasmus School of Law (ESL) op woensdag 22 mei.

Hij gaat daarin op de uiterst actuele problematiek van de winstbelastingheffing van multinationals. De Wilde stelt voor de voorliggende richtlijn voorstellen voor een ‘Common (Consolidated) Corporate Tax Base’ (‘C(C)CTB’) om te vormen naar een heffingsmodel dat de mondiale economische winsten van de multinational in de belastingheffing betrekt en de grondslag over landen verdeelt op basis van een bestemmingsland georiënteerde omzetsleutel: de ‘CCCTB 2.0’. De EU-lidstaten zouden zelf het tarief vaststellen over de hun toebedeelde belastinggrondslag.

Dit heffingsmodel kan een einde maken aan de fiscale beïnvloeding van financierings- en investeringsvoortgangsbeslissingen en investeringslocatiebeslissingen, betoogt de hoogleraar. De belasting is dan moeilijk te bespelen. De EU-lidstaten herwinnen hun autonomie om hun belastingtarieven vast te stellen op het niveau dat zij wenselijk achten. De ‘race to the bottom’ binnen de EU kan dan een halt worden toegeroepen.

De Wilde gaat ervan uit, dat als de EU dit initiatief zou nemen, andere landen of regio’s, door eigenbelang gedreven, aangemoedigd worden om te volgen. Als innovatorregio heeft de EU het grootste economische voordeel tijdens de transitieperiode. Als eindpunt ziet De Wilde een nieuw fiscaal paradigma van een internationale belasting architectuur.

vrijdag 24 mei 2019

bunq introduceert bunq Travel Card

bunq introduceert de bunq Travel Card, een Mastercard creditcard voor individuen en bedrijven die willen profiteren van de voordelen van een creditcard, zonder de schulden.

Nederland is van oorsprong echt een pinland, omdat Nederlanders liever geen geld uitgeven dat ze niet hebben. Aan de andere kant, zijn Nederlanders bovengemiddeld reislustig: uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks ruim 11 miljoen vakanties en 4,7 miljoen zakenreizen worden geboekt. De bunq Travel Card geeft bunq gebruikers de mogelijkheid om hotels te boeken, auto’s te huren en andere voordelen van een creditcard te ervaren, zonder het risico van rood staan.

Vanaf vandaag kunnen alle bunq Premium en bunq Business gebruikers een bunq Travel Card bestellen. Het gebruik van de creditcard is inbegrepen in de maandelijkse lidmaatschapsprijs.

Nederland maakt afspraken met Curaçao tegen belastingontwijking

Nederland heeft met Curaçao nieuwe afspraken gemaakt in de strijd tegen belastingontwijking- en ontduiking. De landen hebben in een verklaring afgesproken zo snel mogelijk een wetsvoorstel in te dienen om anti-misbruikmaatregelen op te nemen in de belastingregeling tussen beide landen. Daarmee zal de belastingregeling gaan voldoen aan de internationale standaarden in het kader van de aanpak van belastingontwijking.

De verklaring is op woensdag 22 mei in Havana ondertekend door staatssecretaris Snel (Financiën) en de minister van Financiën van Curaçao, Kenneth Gijsbertha.
Ook met andere eilanden van het Koninkrijk; Aruba en Sint-Maarten, is in Cuba afgesproken om de belastingregelingen in lijn te gaan brengen met de internationale standaarden om belastingontwijking te bestrijden.

Ook hebben de drie eilanden aangegeven te gaan voldoen aan alle internationale afspraken op het gebied van informatie-uitwisseling en de standaarden uit het zogeheten BEPS-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.

In de belastingregeling tussen Nederland en Curaçao zullen anti-misbruikbepalingen worden opgenomen die voorkomen dat de voordelen van het verdrag enkel worden gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Bij dergelijk oneigenlijk gebruik of misbruik vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op de voordelen van de belastingregeling.

Sterk koersherstel Nederlandse beleggingsfondsen

Het totaal vermogen van beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal 2019 van 857 miljard euro naar 906 miljard. Deze stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan koersstijgingen van bijna 66 miljard op de beleggingen. De stijging van het vermogen werd gedempt doordat beleggers netto 25 miljard uit beleggingsfondsen terugtrokken. Daarmee is het vermogen vrijwel terug op het niveau van het derde kwartaal van 2018.

Nederlandse beleggingsfondsen leden in het vierde kwartaal van 2018 hun grootste waardeverlies ooit. In het afgelopen kwartaal maakten ze deze verliezen echter meer dan goed. Koerswinsten stuwden de waarde van hun totaal vermogen met 66 miljard (8%) omhoog. Aandelenfondsen droegen met 41 miljard voor bijna 60% bij aan deze waardestijging. Obligatiefondsen en ‘overige fondsen’ (waaronder hypotheek- en durfkapitaalfondsen) lieten ook grote waardestijging zien. Bij obligatiefondsen bedroeg deze bijna EUR 9 miljard, bij overige fondsen was dat 7 miljard. Andere fondstypen lieten minder sterke prijsstijgingen zien, in totaal 9 miljard.

De gemeten koersstijgingen van de beleggingen in aandelen en participaties bij aandelenfondsen zijn ongeveer in de lijn met de winsten op internationale beurzen in dezelfde periode: in Nederland won de AEX 12,5%, in Amerika noteerde de S&P een winst van 15,1%, en de wereldindex MSCI World noteerde 13,9% positief.

donderdag 23 mei 2019

Ook webwinkels klaar voor Apple Pay, via Nederlandse Mollie

Zodra Apple Pay in ons land van start gaat kun je er waarschijnlijk ook meteen in apps en op websites mee betalen. De Nederlandse betaalaanbieder Mollie heeft ondersteuning voor Apple Pay aangekondigd. Winkeliers kunnen zich er nu al voor aanmelden.

Op 10 mei informeerde Mollie gebruikers al dat er ondersteuning voor Apple Pay aan zat te komen, maar kon toen nog geen datum noemen. Inmiddels staat de aankondiging online en is het per direct beschikbaar in alle landen waar Apple Pay al is uitgerold.

Factris lanceert financiële diensten in Letland

Factris gaat financieringsdiensten aanbieden in Letland, gericht op het midden- en kleinbedrijf. Dit zal gaan via haar volle dochtermaatschappij, die gevestigd is in Riga.

De Letse markt is klaar voor alternatieve financieringsvormen en Factris heeft zichzelf in positie gebracht om die kans te pakken. Het momentum groeit, nu Factris een aantal klanten heeft verwelkomd die de voordelen inzien van werken met deze fintech onderneming. Traditionele banken leveren frustratie en problemen op voor MKB-bedrijven, doordat ze het hen moeilijk makeneen werkkapitaal faciliteit aan te vragen.

Kaspars Barons is benoemd tot Managing Director van de organisatie in Letland. Hij begon zijn carrière bij GE Money en stapte toen over naar de bekende Letse financiële instellingen Citadele Bank, Greencredit en Monify.

Factris heeft Chantal Molenaar benoemd tot Managing Director in Nederland en Paulius Jauga tot Managing Director in Litouwen. Zowel Molenaar als Jauga hebben bewezen van onschatbare waarde te zijn voor het succes van Factris, waarbij zij zowel leiderschap als uitvoerende capaciteiten hebben getoond.

woensdag 22 mei 2019

Aegon: Wettelijke identificatie per post voor Aegon-klant snel verleden tijd

Aegon en Rabobank zetten volgende stappen in de samenwerking op het gebied van online identificatie. Na een jaar proefdraaien met MijnAegon, gaat Aegon ook voor hypotheken en overlijdensrisicoverzekering het wettelijk vereiste identificatieproces online via Rabo eBusiness laten verlopen in plaats van per post. Klanten van alle banken en intermediairs kunnen zo met een druk op de knop, veilig en snel hun verzekeringszaken regelen.

Anno 2019 verwachten klanten dat zij zich direct online met een druk op de knop kunnen aanmelden bij hun verzekeraar. Rabobank is de eerste bank die verzekeraars helpt om vast te stellen of een persoon die wil inloggen ook echt de betreffende persoon is. Dat verloopt via online identificatie via Rabo eBusiness en iDIN.  Voorheen ontvingen klanten nog brieven met toegangscodes voor de eerste aanmelding bij MijnAegon. Nu kan de klant direct online inloggen via Rabo eBusiness.

Voor onafhankelijke adviseurs scheelt de online authenticatie veel administratieve rompslomp en risico’s. Het gehele proces gebeurt veilig en snel online. De adviseur kan zich dan volledig richten op het geven van solide advies.

Bankrekening aanvragen bij Nederlandse bank eenvoudiger voor buitenlandse bedrijven

Het wordt voor ondernemingen van buiten Nederland eenvoudiger om een bankrekening bij een Nederlandse bank aan te vragen. Dit is het gevolg van een initiatief van ING, ABN Amro en Rabobank, samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en een aantal publieke partijen.

Vanaf 20 mei 2019 kunnen buitenlandse ondernemers via de ‘Quick Scan Dutch business bankaccount’ één van de drie banken sneller voorzien van informatie over hun onderneming. Daardoor kan de bank sneller beoordelen of een bankrekening haalbaar is voor deze ondernemer en weet de ondernemer sneller (binnen vijf werkdagen) waar hij aan toe is. Bij een positief oordeel start daarna het reguliere klantonderzoek van de bank.

De banken, NVB en de overheid en enkele andere betrokken partijen willen hiermee ons vestigingsklimaat versterken, zonder daarbij verkeerde verwachtingen te scheppen of bankregels te schaden. “Banken leveren graag een bijdrage aan de ambitie van de ‘BV Nederland’ om buitenlandse bedrijven aan te trekken”, zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. “Het snel en efficiënt regelen van je bankzaken is een belangrijke randvoorwaarde voor een goed vestigingsklimaat.” De komende tijd wordt ervaring opgedaan met deze nieuwe werkwijze in de praktijk. Andere banken kunnen (later) aanhaken als zij dat willen.

Samenwerking maakt Nederland voor elk type bedrijf aantrekkelijker. Alleen met een zogeheten IBAN-bankrekening – afgesloten in een land uit het Single European Payment Area (SEPA) -  kunnen ondernemers in Nederland ondernemen. Grote(re) internationaal opererende ondernemingen hebben doorgaans zo’n rekening. Maar dat ligt anders voor bijvoorbeeld een Indiase start up of een Australisch bedrijf die zich willen vestigen in Nederland. Als bedrijven hun entree maken in Nederland beginnen ze vaak klein om daarna via vervolginvesteringen uit te breiden. De afgelopen jaren bleek dat Nederlandse banken door Amerikaanse én Europese integriteitsregels terughoudend zijn om een bankrekening voor deze zakelijke klanten te openen. De betrokken partijen pakken dit nu samen op, waarmee het Nederlands vestigingsklimaat verder wordt verbeterd.

Nederlandse banken zijn wettelijk verplicht om bepaald klantonderzoek te doen. Ze hebben bovendien ook hun eigen klantacceptatiebeleid. Dat verandert niet, maar tot dusver was er voor deze groep buitenlandse ondernemers geen eenduidig proces om snel met een Nederlandse bank in contact te komen en een bankrekening aan te vragen. Om onnodige afwijzingen te voorkomen, hebben de banken samen met de NVB en de overheid het aanvraagproces voor deze doelgroep verbeterd. Banken doen daarbij geen concessies aan de wettelijke verplichting om nieuwe klanten op risico’s te screenen.

dinsdag 21 mei 2019

Eis van 6 jaar voor beveiligers bank Oudenbosch

Op vier maart 2018 werd ontdekt dat zo’n 200 kluisjes in een Oudenbosch bankfiliaal zijn opengebroken en leeggeroofd. Twee beveiligers staan vandaag terecht.

De buit van de kluiskraak vertegenwoordigt een waarde van tenminste 12 miljoen euro. Uit onderzoek bleek dat er twee personen 24 uur zijn ingesloten geweest in kluisruimte. De verdachten die vandaag terechtstaan waren ten tijde van de roof beveiligers en creëerden de gelegenheid voor de roof. Zij hoorden zes jaar celstraf eisen voor het plegen van de roof in vereniging.

De officier neemt het de verdachten kwalijk dat zij het vertrouwen van de cliënten van de bank hebben geschaad. ‘Kostbaarheden, waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken zijn, verdwenen.’ Ook de medewerkers van de bank en het beveiligingsbedrijf zijn aangeslagen geweest.
Tijdens de zitting werd door de officier hun aandeel geschetst. De twee beveiligers openden van deuren, het zetten het alarm uit, manipuleerden het alarm en zetten de safeloketten klaar. Ook werd uit onderzoek duidelijk dat onderling, tussen de vier verdachten, contact was tijdens de voorbereiding en in de nacht zelf. De gebruikte telefoons gingen daarna nooit meer aan. Ook hebben de twee verdachte beveiligers testen uitgevoerd tijdens de periode voor de kraak.

Naast 6 jaar celstraf eiste de officier ook een miljoen euro (eigen risico van de Rabobank) en zo’n 150.000 euro (kosten personeel) als schademaatregel.

ING investeert in onafhankelijk intermediair

ING neemt een meerderheidsbelang in Intersoftware Groep (ISWG). Het belangrijkste doel van deze deelneming is de efficiency van alle partijen in de distributieketen, zoals adviessoftwarepartijen en financiële dienstverleners, te verhogen.

Met de investeringen van ING heeft ISWG onder andere de ambitie om Adviesbox tot de beste intermediaire advies- en bemiddelingssoftware in de markt te ontwikkelen. Verder wil ISWG Findata ontwikkelen tot hét platform voor alle adviessoftware-aanbieders en financiële dienstverleners. Tot slot wil zij met Unitrust haar dienstverlening uitbreiden met software voor serviceproviders.

De voordelen voor intermediairs zijn betere adviessoftware, minder administratieve handelingen, vooraf meer inzicht in het acceptatieproces van de geldverstrekkers en versnelling van innovatieve toepassingen. Denk hierbij onder andere aan het (op termijn) met toestemming van de klant, beschikbaar stellen van gegevens die nodig zijn voor het aanvraagproces. Klanten moeten in de huidige situatie nu nog fysiek veel documentatie meenemen naar het intermediair voor het doen van een aanvraag. Dat hoeft dan in de toekomst niet meer. Klanten profiteren door sneller uitsluitsel in het aanvraagproces en adviessoftware-partijen door centraal inzicht in wijzigingen van voorwaarden, rentes en andere criteria van de geldverstrekkers. Financiële dienstverleners merken tot slot meer efficiency door vereenvoudiging van de aanvraag.

AFM: Keuzevrijheid bij pensioen? Ja, maar met waarborgen

Tijdens de Netspar-bijeenkomst (kennisnetwerk voor pensioen en oudedagsvoorziening) in Tilburg gaf AFM-bestuurder Jos Heuvelman een speech over de toekomst van ons pensioenstelsel. De AFM pleit voor een stelsel met meer flexibiliteit. Binnen het stelsel en ten aanzien van het stelsel zelf.

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders ontwikkelingen rondom hun pensioen niet volgen. Verontrustend, maar deels begrijpelijk. De wereld is complexer geworden en vol onzekerheden. Daarbij mogen we ook niet vergeten dat ‘een goede oude dag’ tegenwoordig meer inhoudt dan alleen pensioen. Het moet ook in samenhang worden gezien met bijvoorbeeld hypotheek en gezondheid.

Tijd voor verandering. Er moet een einde komen aan de complexe en onzekere realiteit aan de ene kant en het streven naar maximale zekerheid aan de andere kant. Ten aanzien van de vormgeving van het stelsel wil de AFM benadrukken dat een nieuw stelsel wel flexibel moet zijn. Binnen het stelsel pleit AFM voor minder one size fits all.

De AFM wil meer keuzevrijheid. Maar met waarborgen. Keuzevrijheid gaat niet vanzelf goed. Vandaar dat de oproep werd gedaan voor passende producten, goede keuzebegeleiding en duidelijke, evenwichtige informatie.

Maar aan het einde van de rit draait het niet om de pensioenuitvoerder of om de toezichthouder. De aanwezigen tijdens deze Netspar-bijeenkomst deelden hetzelfde streven: zorgen dat de miljoenen mensen die straks met pensioen gaan niet voor een voorzienbare teleurstelling komen te staan.

maandag 20 mei 2019

Nederland en Hongkong laten beleggingsinstellingen toe op elkaars markt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Hongkongse toezichthouder Securities and Futures Commission (SFC) stellen elkaars markt open voor bepaalde typen beleggingsfondsen.

Nederlandse beheerders van Nederlandse beleggingsinstellingen voor collectieve beleggingen in effecten (ICBE’s) mogen in Hongkong nu deelnemingsrechten aanbieden aan particuliere beleggers zonder een vergunning van de SFC. Dat geldt ook voor deelnemingsrechten in beleggingsfondsen die gezeteld zijn in andere EU-lidstaten die de SFC erkent.

Met een Memorandum of Understanding (MoU) erkennen de twee toezichthouders elkaars beleggingsfondsen. Beheerders uit Nederland en Hongkong hebben voor het aanbieden van deelnemingsrechten in hun beleggingsfondsen op elkaars markten geen extra vergunning nodig. Wel moeten zij een vereenvoudigde procedure doorlopen.

Hongkong liet tot nu toe ICBE’s uit slechts vijf andere EU-lidstaten toe tot zijn markt. Daar komt Nederland nu bij. De ICBE’s die aangeboden mogen worden in Hongkong zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen, gemengde fondsen en indexfondsen (behalve exchange-traded funds).

‘De afspraken tussen de AFM en de SFC vormen een springplank voor Nederlandse ICBE’s die hun internationale activiteiten verder willen ontwikkelen,’ zegt AFM-bestuurder Gerben Everts. ‘Het biedt nieuwe kansen voor beleggingsfondsen in beide markten en geeft particuliere beleggers meer investeringsmogelijkheden. We kijken dan ook uit naar de samenwerking met de SFC. Gezamenlijk hebben we een helder toezichtskader neergezet voor marktpartijen waarbij we streven naar goede bescherming van beleggers.’

In het MoU staan concrete afspraken over de uitwisseling van informatie en de samenwerking tussen de AFM en de SFC. Nadere details over de afspraken zijn opgenomen in het document ‘AFM-vereisten en proces voor wederzijdse erkenning van Hongkong-fondsen’ en de SFC Circulaire voor Nederlandse ICBE’s.

Rabobank: Gemiddelde koopstarter komt een ton te kort voor doorsnee huis

Ondanks de huidige hoge huizenprijzen heeft de helft van de jongvolwassenen met een verhuiswens nog steeds een voorkeur voor kopen. Toch nam hun aandeel in de totale woningverkopen afgelopen kwartaal opnieuw af, vooral bij appartementen. Het blijkt voor aspirant-starters momenteel in elke provincie van ons land lastig om de gemiddelde verkoopprijs te betalen zonder naast de hypotheek eigen vermogen in te leggen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.

Door het schaarse aanbod van huizen en de oplopende huur- en koopprijzen zijn er grote zorgen over de kansen van jongvolwassenen op een betaalbaar huis. Huizenmarkteconoom Carola de Groot van Rabobank: “Ze zijn te rijk voor een sociale huurwoning, maar te arm voor een huis in de vrije huursector. Van de huishoudens jonger dan 35 jaar met verhuisplannen gaf in 2018 46 procent aan het liefst voor een koophuis te willen gaan. De hoge koopprijzen lijken hen dus niet af te schrikken.”

Het is de vraag of 35-minners erin slagen de stap naar koop te maken. De Groot: “Als we de gemiddelde verkoopprijs confronteren met de gemiddelde maximale hypotheek die aspirant-koopstarters kunnen krijgen, dan blijkt dat het in alle provincies lastig is om de gemiddelde verkoopprijs te betalen. Er is dan eigen vermogen nodig naast de hypotheek om een woning met een gemiddelde verkoopprijs te kunnen kopen. Zo kunnen jongvolwassenen die in de provincie Utrecht willen kopen, gemiddeld net geen 225.000 euro lenen. Maar gemiddeld wordt een huis binnen die provincie voor ruim 260.000 euro verkocht. In Noord-Holland is de verdeling nog schever: op basis van het gemiddelde inkomen kunnen aspirant-koopstarters slechts 58 procent lenen van de gemiddelde verkoopprijs, ondanks het relatief hoge inkomen in die regio. In Groningen en Limburg is de verdeling minder scheef. Zo kunnen aspirant-koopstarters die in Limburg een huis willen kopen gemiddeld 70 procent lenen van de gemiddelde verkoopprijs. Het verst komen aspirant-koopstarters die in Zuid-Holland willen kopen: door de relatief hoge inkomens maar de –vergeleken met de rest van de Randstad– bescheiden gemiddelde verkoopprijs ligt de gemiddelde leencapaciteit rond de 74 procent.”

Voor het eerst in ruim vier jaar is het vertrouwen in de woningmarkt weer negatief. En ondanks een kleine opleving in het afgelopen kwartaal vindt nog maar twee op de tien Nederlanders het momenteel een (zeer) gunstige tijd om een huis te kopen. In het tweede kwartaal van 2016 gold dat nog voor zes op de tien Nederlanders. Bovendien stijgen de huizenprijzen minder hard dan in eerdere kwartalen. Cijfers van makelaarsvereniging NVM wijzen er daarnaast op dat er in sommige regio’s –waaronder Amsterdam– ook meer valt te kiezen en dat het aantal overbiedingen licht daalt. De Groot: “De Nederlandse economie groeit nog altijd en de werkloosheid is bijzonder laag, net als de hypotheekrente. Daarom verwachten we dat de prijzen dit jaar blijven stijgen, zij het met een gemiddelde groei van 6 procent minder hard dan in de afgelopen jaren. Wel is deze prognose sinds ons laatste Kwartaalbericht wat onzekerder geworden. Er zijn namelijk signalen dat de prijsgroei mogelijk sneller afvlakt dan nu door ons voorzien. In 2020 zullen de huizenprijzen naar verwachting nog minder hard stijgen. Ook het aantal verkochte woningen daalt. We verwachten dit jaar 205.000 transacties, zo’n 6 procent minder dan in 2018.”

vrijdag 17 mei 2019

Dit zijn de duurste steden om je auto te verzekeren

De stad waarin je een autoverzekering afsluit, is van grote invloed op de premie die je betaalt. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl naar de prijzen in verschillende grote Nederlandse steden.

Net als in 2018 is het afsluiten van een autoverzekering in Maastricht het duurst. Hier betalen bestuurders op jaarbasis gemiddeld € 139,20 (+44%) meer dan in Leeuwarden, de goedkoopste stad om je auto te verzekeren. De Limburgse hoofdstad wordt op de voet gevolgd door Den Haag (+ 39%) en Den Bosch (+35%) als duurste steden.

Premies zijn afhankelijk van factoren die sterk kunnen verschillen per stad, zoals het aantal autodiefstallen, verkeersongelukken en schadeclaims. Georganiseerde autodiefstallen in Maastricht kosten verzekeraars al jaren veel geld waardoor de premie ieder jaar stijgt. Zelfs nu het aantal diefstallen daalt, blijft de hoge premie nodig om de vergoedingen te kunnen betalen.

Sinds 2015 zijn de premies over de hele linie flink gestegen. Dit jaar betalen bestuurders gemiddeld 20 procent meer voor hun autoverzekering dan vier jaar geleden, en acht procent meer dan in 2018. Maastricht staat bovenaan in het rijtje met steden waarin de prijzen het hardst stegen, gevolgd door Zwolle en Lelystad. In steden als Leeuwarden en Groningen stegen de premies het minst.

‘Digitalisering is de toekomst van banken, die kun je niet delegeren’


‘Data zijn geen fossiele brandstof, data zijn zuurstof. Zonder haal je geen adem, ga je dood’. Dit zei Chris Skinner, ‘thought leader’ en auteur op het gebied van digitalisering in de financiële sector, gisteren tijdens de conferentie The Banking Scene in Brussel.

Digitalisering van de financiële dienstverlening is de toekomst voor banken; ‘die kun je niet delegeren’.

Ook voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken die eveneens sprak tijdens de conferentie, benadrukte het grote belang van digitalisering bij banken ten behoeve van de klant die leidt tot een cultuurverandering: ‘het gaat om digitaal te zíjn, niet alleen om digitaal te doen’.

De conferentie die voor het tiende achtereenvolgende jaar werd gehouden, werd bezocht door ruim 300 bankiers, fintechondernemers, toezichthouders, beleidsmakers en andere betrokken bij de bankensector uit België, Luxemburg en Nederland.

donderdag 16 mei 2019

KBC klopt verwachtingen voor eerste kwartaal

Met een winst van 430 miljoen euro deed de Belgische bank- en verzekeraar KBC het beter dan analisten hadden voorspeld. Voor het tweede kwartaal stelt KBC al een Tsjechische meevaller van 80 miljoen euro in het vooruitzicht.

KBC’s nettowinst over de eerste drie maanden van het jaar kwam wel een vijfde lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar toen kon de bank de cijfers nog een extra boost geven door eerdere voorzieningen voor probleemkredieten in Ierland terug te nemen op de boeken.

Marga Hoek en Ger Vrancken nieuwe commissarissen voor Aegon Nederland

Aegon Nederland NV heeft in januari 2019 Ger Vrancken benoemd tot lid van haar raad van commissarissen. Marga Hoek is vandaag benoemd als commissaris en volgt de vertrekkende Doekle Terpstra op.

Ger Vrancken (1962) is in januari benoemd als commissaris en is Daniëlle Jansen Heijtmajer opgevolgd als voorzitter van het Risk & Audit Committee van de raad van commissarissen. Hij bekleedde eerder directiefuncties bij ING en Achmea.

Marga Hoek (1965) is Doekle Terpstra opgevolgd. Zij is door de centrale ondernemingsraad van Aegon voorgedragen als commissaris. Marga Hoek is internationaal boegbeeld duurzaam ondernemen en investeren, auteur van diverse bekroonde boeken en onder meer vice-voorzitter van de raad van commissarissen van Mazars accountants.

Exact Online app voor Incassomachtigen

Exact Online gebruikers incasseren weten het. Het verwerken van papieren machtigingen is een nauwkeurig en tijdrovend proces. Het invoeren van een onjuiste IBAN en een onjuiste tenaamstelling leidt doorgaans tot storno’s en extra administratieve werkzaamheden. De papieren machtiging neemt gemiddeld 2 - 14 werkdagen in beslag. Voor een consumenten resp. zakelijke papieren machtiging. De handmatige verwerking van papieren machtigingen is en blijft een tijdrovend en kostbaar proces.

Met de komst van de nieuwe betaaldienst Incassomachtigen is het mogelijk om een machtiging volledig digitaal af te geven. Het verwerken en registreren van een incassomachtiging gaat via internet bankieren vergelijkbaar als met een iDeal-betaling. Het afgeven van een incassomachtiging neemt gemiddeld 15 tot 30 seconden in beslag.

Het overstappen van papieren naar digitale machtigingen is doorgaans een complex en duur proces. De oorzaak ligt vooral in de complexiteit van de implementatie van de software en integratie van de software in uw website, webshop of app met de systemen van banken. Overstappen naar digitaal machtigen kan ook worden uitbesteed aan servicebureaus die zorgen voor de koppeling met alle banken en kant-en-klaar oplossingen bieden in de vorm van online formulieren en/of APi’s.

Digitaal machtigen brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Zoals het importeren en bijwerken van alle machtiginggegevens in uw boekhouding waarmee u ook uw facturen en incasso’s aanmaakt.

Met de introductie van de Exact Online app voor Incassomachtigen wordt ook deze laatste stap in het digitale machtigingsproces geautomatiseerd. Na afgifte van de incassomachtiging worden de gegevens automatisch geïmporteerd in Exact Online en de machtigingsgegevens van de debiteur bijgewerkt. Het gehele proces van afgeven en verwerken van digitale machtigingen wordt met de app volledig digitaal verwerkt in Exact Online.

Met de Exact Online App voor Incassomachtigen geven klanten sneller en makkelijker een machtiging af en is het gehele machtigingsproces volledig digitaal geworden.

woensdag 15 mei 2019

Minder winst voor ABN

ABN Amro heeft de winst in het eerste kwartaal zien dalen naar 478 miljoen euro. Vorig jaar werden nog significante winsten geboekt op aandelenparticipaties bij de investeringsfondsen van het inmiddels verkochte ABN Amro Participaties.

Het operationeel resultaat kwam uit op 754 miljoen euro, 23 procent minder dan een jaar terug.

ABN Amro sloot in het eerste kwartaal van dit jaar minder nieuwe hypotheken af.

Kees van Dijkhuizen, CEO: 'We boeken goede voortgang met de invoering van onze strategie. De economische omstandigheden en het renteklimaat zijn uitdagender geworden. Daarom werken we aan maatregelen om de kosten te beheersen en de inkomsten op peil te houden. We hebben nieuwe proposities ontwikkeld zoals een hypotheekfaciliteit waarmee klanten tot 25.000 euro kunnen investeren in energiebesparende maatregelen voor hun huis. Tevens ontwikkelden we een hypotheekoplossing waarmee ouderen de overwaarde op hun huis kunnen gebruiken zonder de woning te verkopen. Strikte naleving van wet- en regelgeving staat bij ons voorop, en we blijven waakzaam op het opsporen van financiële criminaliteit.'

‘De bank van goede bedoelingen’ (Marcel Canoy)


Een dezer dagen werd bij uitgever Prometheus in Amsterdam het boek ‘De bank van goede bedoelingen’ van Marcel Canoy gepresenteerd.

‘Econoom-antropoloog’ Canoy heeft hiervoor bijna twee jaar op de werkvloer in verschillende landen en in de bestuurskamer van Rabobank mogen meekijken en een onafhankelijk verhaal geschreven over wat goed gaat en beter moet bij de bank.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan directeur bankentoezicht Frank Elderson van De Nederlandsche Bank. Canoy stelde vervolgens Rabobank-CEO Wiebe Draijer enkele kritische vragen over zijn bevindingen. Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ging in op de betekenis van het boek voor de bankensector. Hieronder een videoverslag van de boekpresentatie.

Nederlanders hebben vertrouwen in contant geld

Verreweg de meeste Nederlanders dragen nog altijd bankbiljetten en munten bij zich, en het vertrouwen in de echtheid van eurobiljetten blijft groeien, zo blijkt uit nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De eurobiljetten worden over het algemeen schoon bevonden, maar de kwaliteit van het veelgebruikte EUR 5-biljet laat volgens ruim een kwart van de ondervraagden te wensen over.

Hoewel in Nederland sprake is van een terugloop in het gebruik van contant geld, hebben veruit de meeste Nederlanders vandaag de dag nog bankbiljetten (83%) en munten (90%) op zak. DNB peilt dit, en andere zaken rond de beleving van contant geld, elke twee jaar onder het Nederlandse publiek. Het laatste onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders werd in 2019 uitgevoerd.

Het contante geld bewaart het publiek vooral in een portemonnee, een telefoonhoesje of los in de zak. Jonge mensen geven vaker aan geen bankbiljetten bij zich te hebben. Verder krijgen vrijwel alle ondervraagden wel eens een van de lagere denominaties (5, 10, 20 en 50 euro) in handen. Ruim één op de drie ondervraagden heeft dan ook geen idee hoe een biljet van 200 of 500 euro eruit ziet. Verder verwachten vier van de vijf ondervraagden de komende vijf jaar te blijven betalen met contant geld. Wel voorziet bijna de helft van de ondervraagden in de toekomst minder contant af te rekenen dan nu. 21 procent van de ondervraagden, vooral de groep jongeren, denkt over vijf jaar volledige overgestapt te zijn op elektronisch betalen.

ING weer beboet wegens falende fraudebestrijding

ING moet het bedrijf Foot Locker ruim vijf ton schadevergoeding betalen omdat de bank niet snel genoeg in actie kwam toen er een miljoenenfraude bij de schoenenketen aan het licht kwam.

Een 25-jarige man wist eind 2014 Foot Locker ervan te overtuigen dat koeriersdienst UPS diens rekeningnummer had gewijzigd in dat van zijn nieuwe ING-rekening. Op die manier kreeg de oplichter tussen 1,8 miljoen euro gestort. Geld dat bij ING werd geparkeerd.

ING is veroordeeld om een deel van de schade voor zijn rekening te nemen, wat neerkomt op ruim 502.000 euro. Daar komen nog wettelijke rente en proceskosten bij.

dinsdag 14 mei 2019

Meer dan 175 miljoen euro crowdfunding via platform Geldvoorelkaar.nl

De crowdfundmarkt groeit hard, met als voortrekker het grootste Nederlandse platform Geldvoorelkaar.nl. In december 2018 vierde de crowdfunder nog dat het als eerste in ons land meer dan 150 miljoen euro financierde. Nu, nog geen vijf maanden later, staat de teller alweer op 175 miljoen euro.

De 175 miljoen financiering is volledig opgebracht door de crowd, zonder bijdrage van institutioneel geld. Investeerders behalen via Geldvoorelkaar.nl een gemiddeld bruto rendement van 7,22 procent. Netto is dat 4,32%. Het netto rendement wordt berekend door de kosten en leningen met achterstanden van 90 dagen volledig af te boeken. Daarmee volgt het platform de aanbevelingen van de AFM.

Het laatste jaar groeit met name de interesse vanuit de vastgoedsector in crowdfunding als financieringsvorm. Edwin Adams, directeur en oprichter van Geldvoorelkaar.nl: ‘De sterke interesse uit de vastgoedsector zorgt voor gemiddeld grotere projecten, met meer zekerheden voor investeerders door hypothecaire dekking. Daarom verwacht ik dat wij dit jaar ruim boven de € 200 miljoen uit zullen komen.’

Ook voor de totale crowdfundingmarkt rekent Adams op een sterke groei. ‘Ik verwacht dat de totale crowdfundingmarkt in Nederland dit jaar boven de 0,5 miljard euro zal stijgen. Daarmee vertegenwoordigt crowdfunding een steeds belangrijkere rol in de financiering van het MKB en in de mogelijkheden voor investeerders. Die groei zal de komende jaren doorzetten, mede door aanvullende regelgeving (Basel IV), waardoor banken minder financieren.’

Selectie wanneer gezondere verzekerden een hoog vrijwillig eigen risico kiezen

Het aanbieden van polissen met een vrijwillig eigen risico leidt tot zelfselectie door gezondere personen. Dat stelt gezondheidseconoom Ramsis Croes in zijn proefschrift over de marktwerking in de ziekenhuissector en de zorgverzekeringsmarkt. Er is bijvoorbeeld sprake van selectie wanneer gezondere verzekerden een hoog vrijwillig eigen risico kiezen. Dit heeft ook gevolgen voor de bijdragen uit het zogenoemde risicovereveningssysteem van de zorgverzekeraars. Croes promoveert donderdag 16 mei aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Uit de analyse van Croes blijkt dat het aanbieden van contracten met een vrijwillig eigen risico leidt tot zelfselectie door gezondere personen. Bovendien blijken zij overgecompenseerd te worden door het risicovereveningssysteem. Dat houdt in dat de zorgverzekeraar een bijdrage krijgt die is afgestemd op het risicoprofiel van zijn verzekerden. Via het risicovereveningssysteem krijgen zorgverzekeraars een compensatie voor de extra zorgkosten die (chronisch) zieken hebben.

Daarmee wordt voorkomen dat een zorgverzekeraar zich richt op het aantrekken van jonge, gezonde mensen en/of het weren van ongezonde mensen. De verwachte winst van zorgverzekeraars op het risicovereveningsysteem per individu met een vrijwillig eigen risico van 500 euro wordt geschat op gemiddeld 450 euro in 2013.

Mensen met hoge voorgaande en toekomstige kosten voor de gezondheidszorg blijken aanzienlijk minder geneigd zijn om een vrijwillig eigen risico bedrag van 500 euro te nemen of te houden. Tegelijkertijd stelt de promovendus ook vast dat mensen met lage zorgkosten niet snel geneigd zijn om voor het hoogste eigen risico van 500 euro te kiezen, terwijl dit hen waarschijnlijk financieel voordeel oplevert.

maandag 13 mei 2019

Can Akın Çağlar treedt terug als CEO van Eureko Sigorta

Can Akın Çağlar treedt terug als Chief Executive Officer (CEO) van Eureko Sigorta, dochteronderneming van Achmea in Turkije. Eureko Sigorta is een innovatieve Turkse verzekeraar, die schade- en ziektekostenverzekeringen aanbiedt via het bankkanaal en rechtstreeks aan particuliere en zakelijke klanten.

Can Akın Çağlar heeft deze functie de afgelopen vijf jaar vervuld. Can Akın Çağlar zal tot 31 juli 2019 aanblijven als speciaal adviseur van Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Eureko Sigorta.

Hij heeft er tevens mee ingestemd per 1 augustus 2019 te fungeren als onafhankelijk vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Eureko Sigorta. Can Akın Çağlar blijft ook voorzitter van het Turkse Verbond van Verzekeraars.

Uco Vegter, momenteel divisievoorzitter Internationaal bij Achmea, zal als CEO van Eureko Sigorta optreden tot Achmea een nieuwe CEO heeft benoemd.

Ombudsman Pensioenen: meer klachten graag

Er belanden te weinig klachten bij pensioenuitvoerders en – als de prodecure daar niets oplevert – bij de Ombudsman Pensioenen. “Er is een sterke onderregistratie van de onvrede”, aldus directeur Harold Herbert van het Verbond van Verzekeraars. Meer bekendheid voor het instituut Ombudsman en vooral: de recente uitbreiding van zijn bevoegdheden moet daar verandering in brengen. Herbert deed de oproep aan de Ombudsman Henriëtte de Lange: “Het mag best schuren tussen de Ombudsman en de uitvoerders.”

Herbert nam een dezer dagen in het SER-gebouw samen met Pensioenfederatie-bestuurder Shakti Rambaran Mishre het jaarverslag 2018 van de Ombudsman Pensioenen in ontvangst. Henriëtte de Lange, sinds vier maanden in functie, kondigde aan dat zij gaat monitoren of haar aanbevelingen wel worden opgevolgd. Daarmee maakt zij gebruik van haar nieuwe bevoegdheid zelf onderzoek te doen en daarover te rapporteren.

De Ombudsman heeft vastgesteld dat klachtenregelingen en het bestaan van de Ombudsman bij pensioenuitvoerders niet altijd goed vindbaar zijn. Ook worden klachten niet altijd als klacht herkend. “Je moet wel erg vasthoudend zijn om dan een klacht te kunnen indienen”, aldus De Lange.
Het Verbond en de Pensioenfederatie nemen die aanbeveling ter harte, maar volgens Herbert is de meeste winst te verwachten van het versterken van de positie van de deelnemers, via het verder optuigen van de Ombudsman. “Het stelsel is te ingewikkeld gemaakt en de klant te onmachtig, want hij begrijpt de regelingen niet en kan niet weg bij de uitvoerder waar hij is ondergebracht.”
446 klachten

Vorig jaar nam de Ombudsman 446 klachten in behandeling, waarvan 74 betrekking hadden op een pensioenverzekeraar. Het aantal klachten neemt al jaren af: in 2017 ontving de Ombudsman nog 514 klachten. Volgens De Lange is bij 25 van de in totaal 140 websites van pensioenfondsen, PPI’s en verzekeraars voor deelnemers niet te vinden hoe een klacht kan worden ingediend, bij 30 websites is dit wel helder aangegeven.

Herbert noemt het terecht dat de Ombudsman in zijn jaarverslag bijzondere aandacht schenkt aan klachten die betrekking hebben op het partnerpensioen. Het Verbond en de Pensioenfederatie bepleiten een sterke vermindering van de diversiteit en complexiteit van het partnerpensioen. Minister Koolmees heeft aan de Stichting van de Arbeid gevraagd met verbetervoorstellen te komen.

vrijdag 10 mei 2019

Acht op de tien Nederlandse huiseigenaren verwachten winst bij verkoop woning

Acht op de tien Nederlandse huiseigenaren verwachten winst te maken als ze hun woning op dit moment zouden verkopen. Slechts één op de tien denkt geen winst te maken. De rest weet het niet. Woningbezitters in het middensegment zijn het meest optimistisch over de hoogte van de winst.

Ruim twee op de tien eigenaren van huizen met een aankoopwaarde tussen 200.000 en 400.000 euro gaan bij verkoop uit van een winst tussen de 50.000 en 100.000 euro. Nog eens twee op de tien eigenaren uit het middensegment verwachten zelfs een winst die hoger is dan 100.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos onder 1.250 huiseigenaren.

De verwachte winst van de woning is een goede indicatie voor de overwaarde. Van de huiseigenaren geeft bijna 80 procent aan gemiddeld 128.000 euro overwaarde te hebben. De overwaarde kan deels te gelde worden gemaakt zonder het huis te verkopen, maar daar zijn Nederlandse woningeigenaren vooralsnog terughoudend in, blijkt uit het onderzoek. Amper 7 procent heeft ooit iets met de overwaarde gedaan of is dat van plan. Bijna de helft van de respondenten geeft aan niet of slechts een beetje op de hoogte te zijn van de mogelijkheden omtrent het gebruik van de overwaarde.

Vooral eigenaren boven de 50 jaar hebben de waarde van hun woning fors zien stijgen. Van deze groep denkt 22 procent dat het huis nu tussen de 100.000 en 200.000 euro meer waard is geworden. Van de pensioengerechtigden denkt zelfs 14 procent dat het gaat om een bedrag tussen 200.000 tot 300.000 euro. Van de AOW-gerechtigden die de overwaarde gebruiken zonder daarvoor hun woning te verkopen, gebruikt 8 procent deze als aanvulling op de AOW en het pensioen.

Studenten van Fontys maken telebankieren voor blinden makkelijker

Vier studenten van de Fontys Hogenschool ICT in Eindhoven introduceren Ability, een spraakgestuurde app waarmee blinden en slechtzienden eenvoudig hun financiën kunnen regelen. Met behulp van o.a. Google Assistent kan deze groep gebruikers voortaan, net als mensen zonder zichthandicap, telebankieren.

Koen van Marrewijk, Fontys-student: ‘Het doel van Ability is dat mensen die vanwege hun zichthandicap geen normale bank-app kunnen bedienen toch zelf online hun bankzaken kunnen regelen. Hiervoor gebruiken ze bijvoorbeeld Google Assistent of Siri. Gebruikers geven een gesproken commando aan een smartphone of smart home speaker om geld over te maken of om te vragen wat hun saldo is.’

Omdat bankinformatie heel gevoelig is zijn er tal van beveiligingsmaatregelen ingevoerd, zoals identiteitsverificatie door middel van een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Ability zal de informatie niet opslaan: alle data blijft te allen tijde veilig opgeslagen bij de desbetreffende bank die deze app gaat voeren.

Van Marrewijk: ‘We zijn nog volop bezig met het testen van Ability dat in heel Europa moet gaan werken. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe PSD2-wet die recent door de Europese Unie is ingevoerd. Hiermee kunnen bedrijven toegang krijgen tot betaalgegevens van gebruikers van een bank. Ook maakt deze wet het mogelijk om acties uit te voeren namens de gebruiker. Partijen kunnen pas bij deze data als er expliciet toestemming voor is gegeven door de rekeninghouder.’

De studenten staan op 24 mei in de finale van de ICTalent award van Fontys ICT in de Effenaar in Eindhoven. Zij strijden tegen  zeven andere teams voor de hoofdprijs van € 2000 per persoon.

donderdag 9 mei 2019

Hypotheekverstrekking door banken loopt terug

Eind maart 2019 hadden Nederlandse banken in totaal voor 527 miljard euro aan hypotheken uitstaan. Per saldo daalde de hypotheekverstrekking door banken die maand met 650 miljoen euro (-0,1%), mede als gevolg van de krapte op de woningmarkt. De jaar-op-jaar groei bleef licht positief (+0,1%), maar vlakte door de daling af ten opzichte van de maanden daarvoor, meldt DNB. Ook in historisch perspectief blijft de groei al enige tijd achter.

De jaar-op-jaar groei van de binnenlandse hypotheekverstrekking door Nederlandse banken aan huishoudens kende een dieptepunt in maart 2014 (-1,4%) en het duurde tot januari 2017 voordat de groei weer positief was. Door de verder aantrekkende huizenmarkt, de dalende hypotheekrente en de stijging van het reële inkomen groeide sindsdien de vraag naar, en verstrekking van hypotheken gestaag. Sinds december 2017 schommelde de groei rond 0,4%, maar die zakte in maart 2019 terug naar 0,1%, onder andere als gevolg van de krapte op de huizenmarkt. Er staan steeds minder woningen te koop en door de stijgende huizenprijzen staat de betaalbaarheid onder druk. Hierdoor worden potentiële kopers, met name starters, ontmoedigd om een woning te kopen. Daarnaast blijven huizenbezitters actiever aflossen op hun hypotheek en brengen huizenkopers meer eigen geld in vanwege de beleidsmaatregelen om de hypotheekschulden te verminderen en de lage rente op spaargeld. Tot slot ervaren de banken concurrentie van niet-bancaire hypotheekverstrekkers zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen.

ABN AMRO introduceert de Duurzaam Wonen Hypotheek

ABN AMRO introduceert vandaag de Duurzaam Wonen Hypotheek. De bank helpt daarmee klanten met het nemen van energiebesparende maatregelen voor hun huis, tegen gunstige voorwaarden en een lager rentetarief.

De Duurzaam Wonen Hypotheek is een apart leningdeel en biedt 5.000 tot 25.000 euro extra leenruimte tot maximaal 106 procent van de woningwaarde voor energiebesparende maatregelen. Dat geldt zowel voor nieuwe klanten die een hypotheek aanvragen als voor bestaande klanten die hiermee hun ABN AMRO hypotheek willen verhogen. Het bedrag komt in een bouwdepot, waardoor de klant pas later hoeft te kiezen welke duurzaamheidsmaatregelen hij wil nemen en wanneer. De klant heeft maximaal twee jaar de tijd om die maatregelen uit te voeren als het gaat om een bestaand huis en maximaal drie jaar bij nieuwbouw. De Duurzaam Wonen Hypotheek heeft rentetarieven voor drie looptijden die lager zijn dan de tarieven die ABN AMRO hanteert voor ‘reguliere’ hypotheken. De Duurzaam Wonen Hypotheek heeft geen invloed op het rentetarief van de daarnaast afgesloten hypotheek.

ABN AMRO ondersteunt klanten op verschillende manieren bij het verduurzamen van woningen. In hypotheekadviesgesprekken met klanten die een woning willen aankopen of verbouwen bespreekt de bank het energiezuiniger maken van de woning. ABN AMRO biedt klanten ook online inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden en kosten. Wanneer klanten dat wensen kunnen ze via ABN AMRO offertes en advies op maat krijgen van een partij die ook de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen verzorgt. Klanten kunnen in plaats van 100% van de woningwaarde, maximaal 106% lenen voor investeringen in energiebesparende maatregelen, met en zonder NHG. Verder kunnen klanten onder voorwaarden een duurzaamheidskorting op hun ‘reguliere’ hypotheek krijgen: bij aankoop van een zeer energiezuinige woning of investering die de woning aantoonbaar zeer energiezuinig maakt, ontvangen klanten een korting van 0,2%.

woensdag 8 mei 2019

Apple Pay bij ING werkt alleen met Meastro pas

ING deelt nog geen details over Apple Pay, maar op de Nederlandse Apple Pay pagina die inmiddels live is gezet lijkt een ding al wel duidelijk. De betaaldienst werkt vermoedelijk alleen met de bankpassen van ING, niet met de credit cards die ING uitgeeft.

Of het ook mogelijk is met V-Pay-passen is evenmin duidelijk. Sinds een jaar geeft ING namelijk niet alleen Maestro maar ook debet-kaarten van Visa uit. Deze V-Pay-passen zijn te herkennen aan het logo op de voorkant.

Onduidelijk is nog wel hoe de betalingen via het web gaan plaatsvinden. Dat lukt niet met de standaard Meastro pas.

Kifid: bijna 200 klachten beleggingsverzekeringen afgerond

Het is inmiddels een jaar geleden dat Kifid de behandeling van de klachten over beleggingsverzekeringen fasegewijs heeft opgepakt. Gedurende het afgelopen jaar zijn bijna 200 klachten over beleggingsverzekeringen afgerond.

Voor het overgrote deel heeft Kifid in deze klachten met inzet van bemiddeling alsnog een oplossing gevonden tot tevredenheid van zowel de consument als de verzekeraar. Een deel is door verzekeraars zelf opgelost.

Er zijn ruim 80 nieuwe klachten over beleggingsverzekeringen ingediend bij Kifid gedurende het afgelopen jaar. Het totaal aantal klachten over beleggingsverzekeringen nog in behandeling komt daarmee op ongeveer 700.

Kifid heeft de klachten geclusterd per verzekeringsproduct en financiële dienstverlener. De gefaseerde aanpak betekent dat cluster voor cluster de klachten worden opgepakt. Daarbij wordt elke klacht op haar eigen merites beoordeeld.

'Fintech vervangt banken binnen vijf jaar'

Ondanks het relatief korte bestaan van fintech in Nederland, verwacht 31 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers dat fintcn binnen vijf jaar de positie van banken heeft overgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse ondernemers.

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de ondervraagden vindt dat banken met achterhaalde technologieën en systemen werken, waardoor zij volgens de respondenten niet snel genoeg kunnen schakelen met ondernemers.

Omdat er de afgelopen jaren weinig innovatie heeft plaatsgevonden in de kredietverlening, verliest een gemiddelde ondernemer buitensporig veel tijd aan een kredietaanvraag. Terwijl met behulp van automatisering en (digitale) tools veel tijd kan worden bespaard,

Volgens het onderzoek heeft de meerderheid van de ondervraagde ondernemers vertrouwen in digitale hulpmiddelen; zo denkt 53 procent zelfs dat online tools betere risico-inschattingen maken dan fysieke medewerkers van banken.

Ondanks het vertrouwen in de toekomst van fintech-ondernemingen ziet maar liefst driekwart van de ondervraagden op dit moment (nog) geen goed alternatief voor banken als het gaat om financiële dienstverlening richting ondernemers. Vooral ondernemers in de zakelijke dienstverlening zien het met 77 procent somber in.

dinsdag 7 mei 2019

DEGIRO groeit in kalm beursweer

DEGIRO wist het afgelopen kwartaal weer winstgevend af te sluiten en groeide de omzet met 4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden. Het aantal transacties kwam uit op 4.6 miljoen, ook dat is licht meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Sectorbreed en door veel Europese beursplatformen werden lagere volumes gerapporteerd over het eerste kwartaal van 2019.

Het rustige kwartaal had minder invloed op de aanwas van nieuwe beleggers bij DEGIRO. Zo steeg het aantal rekeningen met 28.227 in het eerste kwartaal tot 386.289.