dinsdag 2 juli 2019

ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen zonnig

Met exact dezelfde stand als in mei (125) behoudt de ING BeleggersBarometer de stabiele stand van de afgelopen maanden. Beleggers zijn positief over de ontwikkeling van de Nederlandse economie en positiever dan vorige maand in hun verwachtingen ten aanzien van de eigen financiƫle situatie. Met een dalende AEX in mei waren beleggers iets negatiever over de waarde van hun beleggingsportefeuille in de afgelopen drie maanden. Nu de AEX in juni weer steeg, verwacht bijna de helft van de beleggers dat deze stijging zich ook de komende drie maanden weer zal voorzetten.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Dat beleggers vertrouwen hebben in de economische situatie en de stemming op de beurs blijkt ook uit het feit dat een kwart van hen het afgelopen half jaar meer heeft ingelegd dan vorig jaar. Het aantal beleggers dat in de afgelopen twee jaar beleggingen verkocht, is ook toegenomen.” Beleggers handelen vergelijkbaar met vorige maand. Een kwart kocht meer beleggingen dan dat er verkocht werden en ongeveer de helft handelde helemaal niet. Nu de zomer is begonnen, maken beleggers ook vakantieplannen en verwachten zij dit jaar evenveel als vorig jaar geld uit te gaan geven aan de vakantie.

Beleggers zijn verdeeld als het gaat om het verruimen van de mogelijkheden voor pensioenfondsen om risicovoller te beleggen. Het aantal beleggers dat voor (42%) of tegen (37%) is, is nagenoeg gelijk. Ook over het positieve effect van de bevriezing van de AOW-leeftijd op de economie zijn de meningen verdeeld. 42% van de beleggers denkt dat het een positief effect heeft, omdat consumenten meer te besteden krijgen. Daarentegen denkt 37% dat dit niet het geval is. De helft van de beleggers belegt liever in eigen beheer voor het pensioen (51%), ongeacht het rendement. Dat meer rendement niet altijd het streven is voor beleggers blijkt ook uit het feit dat een ruime meerderheid (63%) het goed vindt dat grote bedrijven in hun ontwikkelingen worden beperkt om te veel machtsvorming te voorkomen. Homan: “Mijn vermoeden is dat de respondenten van dit onderzoek waarschijnlijk ook denken dat een beperking van macht geen rendement hoeft te kosten. Een van de gesuggereerde manieren om te grote macht te breken, is namelijk opsplitsing van bedrijven. Al bleek in het verleden de som der delen na opsplitsing groter te zijn dan het oorspronkelijke bedrijf.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.