Maar liefst zeven op de tien Nederlandse ondernemers doet liever geen zaken met particuliere investeerders (informal investors). Dit blijkt uit onderzoek dat kredietverstrekker Caple liet uitvoeren onder 1441 ondernemers. Hoewel zij dus liever geen geld van particulieren aannemen, zegt 33 procent van de ondervraagden weleens geld te hebben geleend van familieleden of vrienden.
Het lijkt er op dat ‘grote’ ondernemers (10+ werknemers in dienst) iets milder gestemd zijn over informal investors. Zo zegt bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) bereid te zijn investeringen van hen aan te nemen. Toch zien ook zij de nadelen van dergelijke samenwerkingen. Bijna tweederde vindt namelijk dat investeerders teveel inspraak hebben in de bedrijfsvoering van organisaties. “Die zorg is in bepaalde gevallen terecht, omdat investeerders graag controle hebben over hun investering en dit ook zo willen vastleggen. Daarom is het belangrijk goede afspraken te maken”, zegt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple.
Hoewel veel ondernemers dus niet staan te springen om bijstand van particuliere investeerders, heeft bijna elk bedrijf vroeg of laat behoefte aan externe (financiële) hulp. Een derde van de ondervraagden schakelt hier familie en vrienden voor in en onder de ‘grote’ ondernemers doet maar liefst 41 procent dat. Slinkert: “Geld lenen van familie of vrienden kan handig zijn in de beginjaren van een onderneming, maar wanneer het om substantiëlere bedragen gaat, wordt dit nog een stuk risicovoller. Als je aflossingsproblemen krijgt, kan dit de onderlinge relatie behoorlijk beschadigen.” Drie op de tien ondervraagden zeggen hun heil ook in alternatieve oplossingen zoals leasing en factoring te zoeken.
Een grote investering kan ervoor zorgen dat een bedrijf in één klap flink kan groeien. Toch verkiest een ruime meerderheid van de ondernemers langzame, organische groei boven snelle groei met financiering. Opvallend hierin zijn de grote verschillen tussen jonge en oudere ondernemers. Waar een derde van de achttien tot 35-jarigen de voorkeur geeft aan rappe groei door middel van investeringen, ligt dit percentage met 3 procent, beduidend lager onder de 65-plussers. “Organisch groeien lijkt het minst risicovol, maar steeds vaker blijkt het tegenovergestelde. De huidige economie vraagt in steeds meer markten immers om flexibiliteit en schaalvergroting. Jonge ondernemers zijn opgegroeid in deze snel veranderende wereld en kijken hier anders tegenaan dan ondernemers van eerdere generaties”, aldus Slinkert.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.