vrijdag 30 augustus 2019

Overstap naar een private WGA-verzekering levert Nederlandse werkgevers jaarlijks 85 miljoen euro op

Werkgevers in Nederland kunnen gezamenlijk 85 miljoen besparen als zij overstappen van een publieke verzekering tegen de kosten van langdurig arbeidsongeschikte medewerkers naar de private verzekeringsmarkt. Die besparing neemt de komende jaren naar verwachting alleen maar toe. Dat blijkt uit berekeningen die risico-adviseur Aon maakte op basis van cijfers van het UWV en eigen data. Werkgevers hebben nog tot 1 oktober de tijd om te onderzoeken hoe zij hun WGA-verzekering vanaf 2020 willen regelen.

Aon verwacht dat meer werkgevers voor een private verzekering zullen kiezen. Niet alleen vanwege dit financiële voordeel, maar ook doordat de private markt werkgevers meer mogelijkheden biedt om langdurige arbeidsongeschiktheid te beperken. Zo duurt de uitkering aan medewerkers van publiek verzekerde werkgevers gemiddeld zeven jaar. Bij de privaat verzekerde werkgevers is dat gemiddeld vier jaar.

Het verschil in werkgeverslasten tussen de private markt en het UWV heeft een aantal oorzaken. Allereerst de rekenmethode die wordt gebruikt voor de premiebetaling. Het UWV berekent de premie aan de hand van het aantal uitkeringen van twee jaar geleden. Private verzekeraars baseren hun premie op een inschatting van het toekomstig aantal langdurig arbeidsongeschikte medewerkers.

Sinds 2014 moet de premie ook die uitkering dekken van medewerkers die vanuit een tijdelijk dienstverband instromen in de WGA (de WGA-flex). Die uitkering duurt maximaal tien jaar. De komende jaren zullen er dus steeds nieuwe mensen bijkomen die aanspraak maken op een WGA-flex uitkering. In tegenstelling tot de premies bij het UWV is in de private premies het risico van WGA-flex instroom dus al meegerekend. Het UWV maakt begin september de nieuwe premies bekend. De verwachting is dat deze de komende jaren licht zullen stijgen, tenzij het UWV zijn reserves inzet om deze stijging te dempen.

Een andere verklaring voor het verschil in werkgeverslasten tussen de publieke en private markt is dat het UWV kampt met oplopende achterstanden voor het herkeuren van langdurig arbeidsongeschikte medewerkers. Het UWV is verplicht om de medewerkers van een privaat verzekerde werkgever opnieuw te keuren als een werkgever daarom vraagt. Bij een private verzekering komt de herkeuring daardoor bovenop de stapel en vindt daardoor sneller plaats. Er zijn op dit moment ruim 100.000 langdurig arbeidsongeschikten die bij een herkeuring waarschijnlijk weer (gedeeltelijk) aan het werk kunnen of voor een andere uitkeringsvorm in aanmerking komen. Het gebrek aan capaciteit om deze mensen opnieuw te keuren, kost werkgevers gezamenlijk 900 miljoen euro aan uitkeringskosten.

Aon adviseert werkgevers bij hun overweging voor een publieke of private verzekering niet alleen naar de kosten te kijken. Hoewel een overstap vaak een besparing kan opleveren, is dat niet het belangrijkste verschil tussen een publieke en private verzekering. “Het gaat vooral over de vraag wat voor werkgever je wilt zijn,” zegt Koen Kerstens, manager proposities bij Aon. “Kiezen voor een private markt, betekent dat je als werkgever ook meer verantwoordelijkheid op je neemt om mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn te begeleiden. Uit de praktijk blijkt dat langdurig arbeidsongeschikte medewerkers dan veel sneller weer aan het werk kunnen. De uitkering aan medewerkers van publiek verzekerde werkgevers duurt gemiddeld zeven jaar. Bij de privaat verzekerde werkgevers is dat gemiddeld vier jaar.”

Het geld dat je als werkgever bespaart op de premie, kun je inzetten om te voorkomen dat mensen langdurig uitvallen. Daarbij is steeds meer maatwerk mogelijk, zodat werkgevers iedere medewerker kunnen bieden wat deze nodig heeft. Kerstens: “Een voorbeeld daarvan is een portal waarin een medewerker een gezondheidsrisicoscan doet. Als daar bijvoorbeeld uit blijkt dat je het risico hebt te veel financiële stress te ervaren, dan kun je een budgetcoach inschakelen die betaald wordt vanuit de verzekering of gezondheidsbudgetten. Bijkomend voordeel is dat je als medewerker zelf verantwoordelijkheid neemt voor een gezond privé- en werkleven, maar wel gefaciliteerd wordt door je werkgever. Ik zie dit echt als een win/win situatie voor werkgevers én werknemers, want de beste sociale zekerheid is uiteindelijk het hebben van zinvol werk,” stelt Kerstens.

Zes aanhoudingen na fraude via Tikkietruc

ING heeft in de periode januari tot en met juni 2019 vastgesteld dat bij ruim 1000 klanten via Mijn ING illegaal toegang was verkregen tot hun bankrekeningen. Klanten hadden zonder dat ze dat door hadden via een nagemaakte Tikkie-omgeving toegang gegeven tot hun eigen bankrekening.

Door preventief handelen wist de bank bij een groot aantal klanten schade te voorkomen door transacties bij deze klanten te pauzeren. ING wist hiermee ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen. Bij 375 klanten slaagden de illegale transacties wel. De bank heeft aangifte gedaan van al deze frauduleuze transacties.

ING en de politie werkten in deze zaak nauw samen op grond van het samenwerkingsverband Electronic Crimes Task Force (ECTF). De recherche startte met behulp van aangeleverde gegevens een onderzoek.

Door de Tikkietruc konden de verdachten met hun mobiel, met de illegaal verkregen rekeningen van de slachtoffers, betalen bij deze bedrijven. De politie vorderde bij de betrokken bedrijven camerabeelden op om zo verdachten in beeld te krijgen. Dit resulteerde uiteindelijk in de opsporing van zes mannen, die herkend werden van de camerabeelden. Wijkagenten en andere politiemedewerkers speelden een grote rol bij het herkennen van de verdachten.

donderdag 29 augustus 2019

Wellink moet onder ede vragen beantwoorden over DSB

Dirk Scheringa, oprichter van de failliete DSB Bank, mag van de rechter Nout Wellink, de voormalig president-directeur van DNB, vragen stellen over de ondergang van DSB.

Wellink stond aan het hoofd van De Nederlandsche Bank toen DSB in 2009 omviel. Volgens Scheringa is er bij de toezichthouder bewust gelekt over zijn bank.

Scheringa wil met de verhoren aantonen dat zijn bedrijf bewust 'kapotgemaakt is'.

ING bezuinigt opnieuw bij verlieslatende afdeling voor financiële producten

ING bezuinigt bij de verlieslatende marktendivisie. 35 mensen worden ontslagen, van wie er twaalf in Amsterdam werkzaam zijn. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

De afdeling leed in het afgelopen half jaar 42 miljoen euro verlies.

Het medewerkersteam wordt anders ingevuld. De werkzaamheden in Londen zijn daarnaast ook eenvoudiger ingericht.

De eerdere bezuinigingen maakten de divisie nog niet winstgevend, doordat de inkomsten achterbleven. Over 2018 bedroeg het verlies van de afdeling in totaal 31 miljoen euro.

'Verzekeraars zorgen voor toename van ransomware-aanvallen'

Verzekeringsmaatschappen die het losgeld van ransomware-slachtoffers dekken zorgen juist voor een toename van ransomware-aanvallen, zo stelt nieuwssite ProPublica. De afgelopen maanden kwamen verschillende Amerikaanse steden in het nieuws die door ransomware waren getroffen en het losgeld betaalden om hun bestanden te ontsleutelen. Zo betaalde Riviera Beach in Florida 600.000 dollar, terwijl Lake City criminelen zo'n 460.000 dollar naar criminelen overmaakte.

ING sluit kredietovereenkomst met EIB voor verduurzamingsinvesteringen door ondernemingen in de Benelux

ING en de Europese Investeringsbank (EIB) stellen 400 miljoen ter beschikking voor investeringen door ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. Voor ondernemingen in deze landen betekent de betrokkenheid van de EIB dat zij een lagere rente betalen. De leningen zullen specifiek gericht zijn op het ondersteunen van ondernemingen die willen investeren in verduurzaming.

Onderdeel van de kredietovereenkomst is dat de EIB 200 miljoen euro aan ING leent tegen een gunstig tarief. De bank zal dit voordeel doorgeven aan haar klanten en het beschikbare bedrag verdubbelen, waardoor de totale kredietinjectie op 400 miljoen euro uitkomt. ING zal dit geld aanwenden voor leningen in het kader van haar verduurzamingsprogramma voor bedrijfsklanten in de Benelux, dat sinds 2018 loopt. Dankzij de kredietovereenkomst met de EIB kan dit programma verder versneld worden uitgerold.

“Dit is een van de manieren waarop de EIB, in samenwerking met ING, ondernemers een helpende hand biedt”, aldus Heinz Olbers, EIB-Directeur voor de kredietverlening in Nederland. België en Luxemburg. “De EIB zorgt er niet alleen voor dat meer financiering beschikbaar is voor bedrijven, via goedkopere leningen geeft de EIB ook het voordeel door van de gunstige rente die zij dankzij haar AAA-kredietstatus krijgt. ING is een toonaangevende bank op het gebied van duurzaamheid, een onderwerp dat ook bij de EIB hoog op de agenda staat. Wij hebben dezelfde doelstellingen als ING waar het gaat om onze focus op groene investeringen en we zijn blij dat we onze vruchtbare samenwerking kunnen voortzetten.”

Het kredietbedrag is bestemd voor investeringen in een duurzame toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van (i) de transitie van fossiele energiebronnen naar zonne- en windenergie, (ii) energiezuinig vastgoed voor eigen gebruik, (iii) de circulaire economie en (iv) elektrisch vervoer. De rentekorting is alleen beschikbaar als voldaan wordt aan de specifieke voorwaarden die de EIB en ING hebben vastgesteld. Ondernemers worden aangemoedigd om contact op te nemen met hun relatiebeheerder of de klantserviceteam om na te gaan of hun investeringsproject aan de gestelde criteria voldoet.

Vanaf september wordt het nieuwe financieringsprogramma beschikbaar gesteld. De helft van deze Benelux-brede faciliteit is bestemd voor Nederlandse bedrijven en de andere helft voor bedrijven in België en Luxemburg. De totale investering per verduurzamingsproject mag niet boven de 25 miljoen euro uitkomen. Voor iedere lening die in aanmerking komt voor het gunstige rentetarief geldt een maximum van 10 miljoen euro. In Nederland wordt het EIB-programma beschikbaar gesteld voor investeringen in verduurzaming door zakelijke klanten, als alternatief voor de gecertificeerde groene financieringen van ING Groenbank. In België en Luxemburg wordt het EIB-programma beschikbaar gesteld voor zakelijke klanten, waarbij rekening is gehouden met het feit dat de overheid in deze landen geen vergelijkbaar groen certificaat ter beschikking stelt.

Deze nieuwe overeenkomst betekent het begin van een nieuwe ronde van financiële steun die de EIB via ING biedt aan bedrijven in Nederland, België en Luxemburg. De totale waarde van de financieringen die ING sinds 2009 met steun van de EIB aan bedrijven in de Benelux heeft verleend, bedraagt 1.850 miljoen euro, inclusief deze nieuwe faciliteit.

Rabo Bankieren-app tijdelijk onbruikbaar in iOS 13

De Rabo Bankieren-app is tijdelijk onbruikbaar voor mensen met de iOS 13-beta. Zodra je de Rabobank-app opstart in iOS 13, krijg je een melding dat de app momenteel niet juist werkt. Waarom de Rabobank de app precies blokkeert is niet helemaal duidelijk. Gebruikers melden op Twitter dat de app voorheen prima werkte.

woensdag 28 augustus 2019

62 procent van de jongeren verzendt betaalverzoeken via mobiel

Apps waarmee betaalverzoeken verstuurd kunnen worden, zoals Tikkie, zijn vooral populair onder jongeren. Ruim 6 op de 10 Nederlanders onder de 34 jaar verstuurt wel eens betaalverzoeken via hun smartphone om geld (terug) te vragen. Bij 55-plussers gaat het om slechts 11 procent. Dit en meer blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MeMo2 in opdracht van online bank Knab, dat onlangs zelf de betaalverzoek-optie heeft toegevoegd aan de eigen app.

Vooral ouderen zetten vraagtekens bij de veiligheid van betalingen via een mobiele app. Slechts 18 procent ziet betalen via betaalverzoek- of bank-apps als een van de veiligste betaalmethodes. Onder jongeren is dit percentage veel hoger (32 procent).

68 procent van de ouderen boven de 55 jaar beschouwt internetbankieren (via de computer) als een van de veiligste betaalmethoden. Jongeren noemen iDEAL het vaakst als veiligste betaaloptie (62 procent).

Opvallend is dat gebruikers van alle leeftijden erg te spreken zijn over het versturen van betaalverzoeken. Ouderen geven deze betaalmethode gemiddeld een rapportcijfer van 7,7. Jongeren zijn nog enthousiaster en geven gemiddeld een 8,1. Door beide groepen wordt vooral de snelheid en het gemak van online betaalverzoeken geprezen.

Nationale BeFit-dag moet meer Nederlanders financieel fit krijgen

Nederlanders financieel fit maken en het pensioenbewustzijn vergroten. Met dat doel organiseert BeFrank op donderdag 5 september de Nationale BeFit-dag. Nog altijd hebben miljoenen mensen geen idee hoe het is gesteld met hun oudedagsvoorziening en of ze wellicht iets eerder kunnen stoppen met werken.

Hoog tijd voor actie dus, vinden ze bij online pensioenuitvoerder BeFrank. "We gaan mensen deze dag letterlijk in beweging brengen en ze wijzen op het belang van hun fysieke én financiële gezondheid", vertelt commercieel directeur Jan Hein Rhebergen. "Ons promotieteam gaat op stap met grote springtouwen en nodigt iedereen uit om mee te doen. Zo gaan we langs in Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch. Als cadeautje krijgen alle deelnemers een eigen BeFrank-springtouw.

In diezelfde week lanceert BeFrank een online fittest op de website. Op befrank.nl/befit kunnen mensen eenvoudig via een paar vragen direct zien of ze financieel en fysiek in balans zijn. Wacht niet met nadenken over je pensioen tot het bijna zover is, maar kom nu al in actie. Dat is de boodschap die BeFrank hiermee wil uitdragen. "Hoeveel moet je nu opzij leggen, om straks na je 67e nog een fijn leven te leiden? Het is belangrijk om die vraag niet voor je uit te blijven schuiven", zegt Rhebergen. "Dat vergt weliswaar een beetje van je tijd, maar je krijgt er geen spijt van. Beseffen dat je later nog steeds een fijn leven kunt leiden zonder financiële zorgen biedt rust."

Ook werkgevers hebben een rol in het vergroten van het pensioenbewustzijn in ons land. BeFrank helpt hen door heel praktische zaken zo eenvoudig mogelijk te maken. En door hen inzicht te geven via een dashboard, bijvoorbeeld in het inlogpercentage en het aantal mensen dat al diverse keuzes heeft gemaakt binnen de pensioenregeling. Op die manier kunnen zij medewerkers makkelijker wijzen op het belang van een goed pensioen. Daarnaast heeft BeFrank tips voor werkgevers die hier serieus werk van willen maken.

dinsdag 27 augustus 2019

Nieuw design mobiel bankieren-app Rabo

De Rabobank gaat zowel de app als de omgeving voor internetbankieren de komende tijd stapsgewijs vernieuwen. Er komt onder andere een gloednieuw design voor de mobiel bankieren-app, meldt iCulture.

Klanten kunnen straks eenvoudig hun betaalrekeningen van andere banken toevoegen in het startmenu. Deze nieuwe mogelijkheden ontstaan met de invoering van de PSD2-regelgeving. De komende maanden zullen de functies stap voor stap zichtbaar worden.

In totaal heeft een team van 200 Rabo-ontwikkelaars gewerkt aan het vernieuwen van de app. De app werkt in principe hetzelfde op zowel iOS, Android of op een laptop. Het voordeel hiervan is dat updates in keer worden doorgevoerd.

De Rabo app is in totaal al meer dan 4,5 miljoen keer gedownload.

'Accelerating the sustainability shift’ door partnership met Ecochain

ABN AMRO introduceert Impact Based Banking, een propositie die ondernemers helpt om hun verduurzaming te versnellen. Dankzij een strategisch partnership met Ecochain krijgen zakelijke klanten van ABN AMRO toegang tot deze unieke tool. Ecochain is een innovatief technologiebedrijf dat met unieke software de combinatie maakt tussen duurzaamheidsdata en financiële data.

Na een succesvolle pilot met klanten uit verschillende sectoren is op 23 augustus het contract getekend met Ecochain als strategisch partner. Fred Bos, Managing Director Advisory Banking: “Ecochain heeft een prachtige tool ontwikkeld om de hele levenscyclus van een bedrijf inclusief de milieu footprint in kaart te brengen. Na deze inventarisatie worden de financiële optimalisaties en verduurzamingsmogelijkheden afgezet tegen benodigde investeringen.”

Veel ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering maar hebben vaak geen objectieve inzichten in de milieu-impact van hun bedrijf. Ecochain is een innovatief technologiebedrijf dat met unieke software de combinatie maakt tussen duurzaamheidsdata en financiële data. Hiermee krijgt de klant inzicht in de footprint van zijn bedrijf, inclusief de processen en producten die daaraan bijdragen. De verkregen inzichten stelt relatiemanagers van ABN AMRO in staat om met de klant te kijken naar het verduurzamingspotentieel voor hun bedrijf. Mocht hiervoor een financiering nodig zijn, dan levert de data een business case op en kunnen de relatiemanager en Credit Risk of Asset Based Finance beoordelen of het verzoek haalbaar is. De software maakt het mogelijk om de behaalde CO2-besparing die onze klanten realiseren eenvoudig en digitaal gecertificeerd te maken.

Fors meer diefstalclaims voor agrarische verzekeraars

‘Boeren worden steeds vaker wakker met een kater.’ De NOS schreef eerder deze maand over de diefstal uit tractors die dit jaar fors is toegenomen. Ten opzichte van 2018 is er zelfs bijna sprake van een verdubbeling. In 2018 kregen grote agrarische verzekeraars 87 claims binnen, terwijl er tot augustus dit jaar al 146 zijn gemeld.

Het gaat, volgens de NOS, bij dit soort diefstallen meestal niet over kleine bedragen. “Gps-apparatuur voor precisielandbouw kost al gauw 20.000 euro.” De apparatuur is bedoeld om tot op de centimeter te wijzen waar de machine moet inzaaien. Of om de boer erop te wijzen hoeveel mest er al op het land ligt en waar er nog wat bij kan.

Volgens de boeren had minister Grapperhaus te weinig aandacht voor de diefstallen, maar doet de politie inmiddels wel onderzoek naar de aangiften. In de onderstaande video leggen boeren aan NOS op 3 uit wat het voor hen betekent als vreemden op jouw terrein rondlopen.

De diefstallen hebben ook de volle aandacht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) dat advies geeft aan boeren, de politie en andere betrokken instanties. Het CCV raadt boeren onder meer aan om een goede administratie van de apparatuur bij te houden en wijst daarnaast op het belang van samenwerken, bijvoorbeeld via het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

maandag 26 augustus 2019

American Express voor 28.000 euro opgelicht

American Express is voor 28.000 euro opgelicht, zo blijkt uit een vonnis van de Rechtbank Amsterdam. Het bedrijf had een Gold Card aan een klant verstrekt, die daarna ook intensief is gebruikt. De maandafrekeningen van 16 juli 2017 van 14.199,92 werden niet binnen 30 dagen voldaan. American Express heeft daarom een boete opgelegd van 355 euro. De automatische incasso is geweigerd en American Express heeft daarvoor kosten berekend van 218 euro. De klant heeft de maandafrekening van 16 augustus 2017 van 11.863,78 euro ook niet voldaan. Voor de totale achterstand heeft American Express daarom op 16 september 2017 een boete in rekening gebracht van 665,92 euro. Op 23 oktober 2017 heeft American Express de charge card opgezegd.

De zakenman die de kaart zou hebben afgenomen liet daarop weten dat hij nooit een kaart heeft ontvangen. American Express heeft ten tijde van de aanvraag de identiteit niet gecontroleerd. Het bedrijf heeft niet verzocht om het overleggen van een identificatiebewijs of een digitale handtekening. American Express heeft evenmin het opgegeven e-mailadres gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel. Het e-mailadres stond daar niet geregistreerd.

American Express stelt ook dat de klant de charge card zelf heeft gebruikt vanaf 1 juli 2017. Op 7 juli 2017 is een vliegticket ten name van de klant van Rotterdam naar Pisa geboekt en betaald met de charge card, met als vertrekdatum 19 juli 2017. Vervolgens zijn met de charge card onder meer betalingstransacties verricht bij een bedrijf dat (luxe) vakantievilla’s verhuurt in Italië. Uit het Facebook account blijkt dat hij op 19 juli 2017 naar Pisa is gereisd ten behoeve van ‘ff paar dagen chillen’, met een bijgevoegde foto en genoemde locatie die exact overeenkomen met een op de website van het verhuurbedrijf voorkomende villa, die volgens het verhuurbedrijf met de charge card is betaald.

De klant zegt is hij opgelicht door een kennis die met zijn persoonlijke gegevens de charge card heeft aangevraagd en in gebruik heeft genomen.

De rechter meent dat American Express haar stelling dat de klant met haar een overeenkomst is aangegaan onvoldoende met specifieke feiten en omstandigheden heeft toegelicht in het licht van het gemotiveerde verweer.

VEB bereikt ook schikking met voormalige bestuurders en commissarissen van InnoConcepts

Beleggersvereniging VEB heeft ook een minnelijke regeling getroffen met voormalige bestuurders en commissarissen van InnoConcepts. In totaal is maximaal ruim 3 miljoen euro beschikbaar als vergoeding voor koersschade voor daarvoor kwalificerende InnoConcepts-beleggers.

De schikking geldt alleen voor VEB-leden die vóór 30 september 2017 lid zijn geworden van de VEB, zich voor die datum tevens als zodanig hebben aangemeld voor deelname aan de Innoconcepts-actie van de VEB en die nog lid zijn van de VEB op het moment van uitkering onder deze minnelijke regeling.

Ook geldt de schikking voor professionele beleggers die vóór 8 september 2016 als zodanig partner zijn geworden van de VEB en die zich vóór die datum op geldige wijze en uitdrukkelijk als professionele belegger bij de VEB hebben aangemeld voor deelname aan de actie van de VEB inzake InnoConcepts.

Alleen beleggers die voldoen aan alle voorwaarden ontvangen een vergoeding. Deze beleggers zullen hierover later apart worden bericht.

Beleggers die niet voldoen aan de hiervoor beschreven voorwaarden, kunnen geen aanspraak maken op compensatie onder de bereikte regeling. De door de VEB tegen de voormalige bestuurders en commissarissen bij de rechtbank Amsterdam aanhangig gemaakte procedure is definitief geëindigd.
Samen met de vorige twee InnoConcepts-schikkingen zullen kwalificerende deelnemers naar verwachting meer dan de helft van de geleden koersschade over de relevante periode vergoed krijgen.

vrijdag 23 augustus 2019

ASR groeit dankzij minder stormschade

Verzekeraar ASR heeft zijn winstgevendheid in de eerste helft van het jaar flink verbeterd. De schadetak draaide goed door het uitblijven van grote stormen en de solvabiliteit weerstond de lage rente.

Het operationele resultaat verbeterde in de afgelopen zes maanden met 21 procent tot 459 miljoen euro.

Ook de nettowinst ontwikkelde zich in het eerste half jaar goed naar 540 miljoen. Dat was onder meer te danken aan hogere indirecte beleggingsopbrengsten.

De schadetak deed goede zaken doordat ongeveer 20 miljoen euro minder stormschade hoefde te worden vergoed dan een jaar eerder.

Triodos Bank blijft groeien in uitdagende omgeving

Triodos Bank groeide in het eerste halfjaar van 2019 met 6 procent naar een balanstotaal van 11,5 miljard euro. Het totale beheerde vermogen bedroeg 16,8 miljard.

De nettowinst over de eerste zes maanden is 18,7 miljoen, een stijging van 1,0 procent vergeleken met dezelfde periode in 2018. De nettowinst staat onder druk als gevolg van dalende marges als gevolg van de lage renteomgeving, de toenemende impact van negatieve rente op bij de ECB geplaatste liquiditeiten en de kosten van het voldoen aan belangrijke wettelijke vereisten voor de banksector. De verkoop van een participatie in Centenary Bank in Oeganda, die extra fee-inkomsten genereerde voor Triodos Investment Management, had een significant eenmalig positief effect op de nettowinst van 5,4 miljoen.

In de zes maanden tot 30 juni 2019 heeft Triodos Bank meer impactleningen verstrekt aan duurzame ondernemingen, instellingen en projecten. Duurzame kredietverlening groeide met 7,1 procent in de eerste zes maanden van 2019 (eerste zes maanden 2018: 9,5%).

Het aantal verstrekte particuliere hypotheken steeg met 14,6 procent, vergeleken met 17,2 procent in dezelfde periode vorig jaar. De totale kredietportefeuille - inclusief duurzame particuliere hypotheken - steeg in de eerste helft van het jaar met 5,7 procent.

In de eerste zes maanden van 2019 was het totale aantal klanten 705.000.

VEH: Hypotheekgarantie moet en kan veel goedkoper

Het bedrag dat huizenkopers betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis. De huidige premies zijn te hoog gezien het enorme NHG-vermogen. Omdat het aantal schadegevallen zeer beperkt blijft, schroeven de ontvangen gelden de reserves van het garantiefonds alleen maar verder op.

Vorig jaar gebeurde precies hetzelfde. Toen is de NHG-premie na een oproep van Vereniging Eigen Huis (VEH) met een bescheiden 0,1% verlaagd. Dat is veel te weinig vindt de vereniging, die dit onder de aandacht van de Tweede Kamer brengt.

Ten opzichte van een jaar geleden is het NHG-vermogen met 6 procent toegenomen tot een bedrag van 1,34 miljard euro, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde NHG-kwartaalcijfers. In slechts 102 gevallen moesten klanten worden geholpen die door financiële problemen een beroep deden op hun hypotheekverzekering. Dit aantal was bijna twee derde lager (-65%) dan in het 2e kwartaal van 2018.

Volgens de NHG komt de afname van het aantal schadeclaims vooral door de stijging van de huizenprijzen. Bij een gedwongen woningverkoop is de opbrengst dan meestal voldoende om de uitstaande hypotheekschuld mee af te lossen. Volgens VEH komt de daling van het aantal schadegevallen ook door de verplichting om vanaf 2013  nieuwe hypotheken volledig af te lossen. Daardoor is de hypotheekschuld al na een aantal jaar aanzienlijk minder dan bij aanvang.

Door de sterk gestegen huizenprijzen en omdat de bijkomende kosten van een woningaankoop sinds 1 januari 2018 van eigen geld moeten worden betaald, is het voor starters steeds moeilijker geworden om een huis te kopen. Deze bijkomende kosten (in totaal ongeveer 6 % van de aankoopsom) bestaan onder meer uit overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, de makelaar en het hypotheekadvies. Wie een hypotheek met NHG wil, betaalt daarvoor een eenmalige premie van 0,9 % van de koopsom van de woning. Voor een huis van € 290.000 betekent dit een extra kostenpost van € 2.610. Daarna komen nog de verhuis- en inrichtingskosten. Een verlaging van de NHG-premie zou daarom voor starters zeer welkom zijn.

Met NHG-garantie krijgen huizenkopers bij een gedwongen verkoop van de woning de zekerheid dat de restschuld wordt betaald. Daarnaast profiteren kopers van een lagere rente. De korting op de hypotheekrente is echter verlaagd tot maximaal 0,5% terwijl dit voorheen nog 0,7% was. Ook hierom zou de hoge NHG-premie moeten worden verlaagd, zodat starters wel voor veiligheid blijven kiezen.

ING geeft iTunes-tegoed als je drie keer Apple Pay gebruikt

Wie drie keer met Apple Pay betaalt via ING krijgt 5 euro tegoed voor iTunes of de App Store. Het gaat om een actie om het gebruik van Apple Pay te promoten. Tussen nu en 1 september moet je drie keer Apple Pay gebruiken. Vervolgens krijg je een code voor 5 euro iTunes-tegoed op je e-mailadres. Je kunt slechts éénmaal meedoen, want het bedrag van 5 euro wordt maar eenmalig uitgekeerd per persoon. Ook als je meerdere betaalrekeningen bij ING hebt.

donderdag 22 augustus 2019

'Twee derde Nederlanders heeft maandelijks geldzorgen'

Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich minstens één keer per maand zorgen over geld, dit blijkt uit onderzoek van mobiele bank N26. Hiervan geeft een kwart (22,4%) aan zich wekelijks onrustig te voelen over hun financiële situatie. Ook geeft één op de vijf Nederlanders aan bewust hun saldo niet te checken om extra stress te voorkomen.

Deze onrust blijkt van impact op de fysieke en mentale gesteldheid. Zo geeft een derde van de ondervraagden aan dat deze onzekerheden hun slaapkwaliteit beïnvloedt en een kwart dat het zowel op werk als privé zorgt voor een verlaagd concentratievermogen.

Geldzorgen van invloed op grote beslissingen, vooral bij millennials
Naast de impact van geldzorgen op de fysieke en mentale gesteldheid, heeft het ook invloed op de manier waarop men zijn of haar leven leidt. Zo zijn er een aantal grote uitgaves die Nederlanders om financiële redenen vermijden.

Vooral millennials (leeftijdscategorie 25 – 34) geven aan deze beslissingen uit te stellen tot een later moment. Zo is het aantal ondervraagden dat aangeeft te wachten met trouwen en kinderen, in de categorie millennials dubbel zo hoog in vergelijking met alle andere leeftijdscategorieën.

'70 procent ondernemers wil niet met particuliere investeerders in zee'

Maar liefst zeven op de tien Nederlandse ondernemers doet liever geen zaken met particuliere investeerders (informal investors). Dit blijkt uit onderzoek dat kredietverstrekker Caple liet uitvoeren onder 1441 ondernemers. Hoewel zij dus liever geen geld van particulieren aannemen, zegt 33 procent van de ondervraagden weleens geld te hebben geleend van familieleden of vrienden.

Het lijkt er op dat ‘grote’ ondernemers (10+ werknemers in dienst) iets milder gestemd zijn over informal investors. Zo zegt bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) bereid te zijn investeringen van hen aan te nemen. Toch zien ook zij de nadelen van dergelijke samenwerkingen. Bijna tweederde vindt namelijk dat investeerders teveel inspraak hebben in de bedrijfsvoering van organisaties. “Die zorg is in bepaalde gevallen terecht, omdat investeerders graag controle hebben over hun investering en dit ook zo willen vastleggen. Daarom is het belangrijk goede afspraken te maken”, zegt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple.

Hoewel veel ondernemers dus niet staan te springen om bijstand van particuliere investeerders, heeft bijna elk bedrijf vroeg of laat behoefte aan externe (financiële) hulp. Een derde van de ondervraagden schakelt hier familie en vrienden voor in en onder de ‘grote’ ondernemers doet maar liefst 41 procent dat. Slinkert: “Geld lenen van familie of vrienden kan handig zijn in de beginjaren van een onderneming, maar wanneer het om substantiëlere bedragen gaat, wordt dit nog een stuk risicovoller. Als je aflossingsproblemen krijgt, kan dit de onderlinge relatie behoorlijk beschadigen.” Drie op de tien ondervraagden zeggen hun heil ook in alternatieve oplossingen zoals leasing en factoring te zoeken.

Een grote investering kan ervoor zorgen dat een bedrijf in één klap flink kan groeien. Toch verkiest een ruime meerderheid van de ondernemers langzame, organische groei boven snelle groei met financiering. Opvallend hierin zijn de grote verschillen tussen jonge en oudere ondernemers. Waar een derde van de achttien tot 35-jarigen de voorkeur geeft aan rappe groei door middel van investeringen, ligt dit percentage met 3 procent, beduidend lager onder de 65-plussers. “Organisch groeien lijkt het minst risicovol, maar steeds vaker blijkt het tegenovergestelde. De huidige economie vraagt in steeds meer markten immers om flexibiliteit en schaalvergroting. Jonge ondernemers zijn opgegroeid in deze snel veranderende wereld en kijken hier anders tegenaan dan ondernemers van eerdere generaties”, aldus Slinkert.

woensdag 21 augustus 2019

Groeiende kloof tussen goedkoopste en duurste provincie om te kopen

De huizenprijsstijging is in het tweede kwartaal van 2019 opnieuw iets afgezwakt, en zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 6,0 procent, gevolgd door 4,0 procent in 2020. De kloof tussen de goedkoopste en duurste provincie is flink toegenomen: in de jaren vóór de crisis betaalde je in de goedkoopste regio zo’n 100.000 euro minder voor een eigen huis dan in de duurste provincie. Nu is dat verschil ruim 174.000 euro. Dat schrijven economen van Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Sinds de eeuwwisseling schommelde het verschil tussen de goedkoopste provincie en de duurste provincie rond de 80.000 tot 110.000 euro. “Maar doordat de toch al dure huizen in Noord-Holland de laatste jaren sneller in prijs stegen dan de huizen in de provincie Groningen, waar huizen het goedkoopst zijn, is dat verschil fors opgelopen”, legt woningmarkteconoom Carola de Groot uit. Ze wijst erop dat de kansen op een eigen huis daardoor het snelst zijn geslonken in Noord-Holland, omdat de inkomens van aspirant-koopstarters afgelopen jaren niet net zo snel zijn meegestegen.

Dat kopers van huizen in Noord-Holland in het tweede kwartaal gemiddeld bijna 388.000 euro neertelden, wordt in grote mate gedreven door de prijzen in de hoofdstad. In Amsterdam hebben mensen gemiddeld liefst 473.000 euro over voor een koophuis. Dat is anderhalf keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Deze kloof tekent zich niet alleen af in ons land, maar is volgens de Rabobank-econoom ook zichtbaar in andere West-Europese landen. De Groot: “In Londen ligt de prijs twee keer zo hoog als van de gemiddelde Britse woning. Huizenkopers in Kopenhagen betalen zelfs 2,2 keer meer dan gemiddeld in Denemarken.”

Jongere komt nauwelijks in aanmerking voor lening


Jongeren tot 25 jaar worden bij een aanvraag voor een lening vrijwel nooit geaccepteerd door kredietverstrekkers. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Ruim 95 procent van de geaccepteerde leningen zijn voor aanvragers tussen 25 en 65 jaar”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Dat kredietverstrekkers jongeren minder snel accepteren heeft wel een logische verklaring volgens Bulthuis. “Jongeren hebben vaak een lager inkomen, geen vast contract en geen koopwoning, waardoor de risico’s voor de kredietverstrekker groter zijn. Daarnaast hebben ze door het lage inkomen meestal niet voldoende financiële ruimte om verantwoord te lenen.”

Naast dat jongeren vaker worden afgewezen, hebben ze ook minder keuze uit beschikbare leningen. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je pas vanaf 21 jaar terecht en bij Nationale-Nederlanden zelfs pas vanaf 25 jaar. “De keuze voor de onder- en de bovengrens van de leeftijd is gemaakt omdat er boven en onder deze grenzen een verhoogde kans is op het niet terug betalen van de lening”, licht een woordvoerder van Nationale-Nederlanden toe.

Jongeren die studeren kunnen extra lenen via de studiefinanciering. Dat is goedkoper en biedt gunstigere terugbetaalvoorwaarden dan via een bank of kredietverstrekker. “Het beste is natuurlijk dat jongeren helemaal niet lenen. Kijk eerst altijd kritisch naar je vaste lasten en uitgaven. Vaak zul je zien dat daar veel valt te besparen zoals op verzekeringen en abonnementen” aldus Bulthuis

dinsdag 20 augustus 2019

ASN Bank en Beleggingsfondsen samen klimaatneutraal

ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, stevent naar eigen zeggen af op CO2-winst. Vandaag werd bekend dat de duurzame bank, samen met de ASN Beleggingsfondsen, 118 procent klimaatneutraal is. Dit houdt in dat, met het totaal van alle investeringen en beleggingen samen, meer uitstoot wordt vermeden dan veroorzaakt wordt.

In 2014 heeft ASN Bank als eerste bank ter wereld haar klimaatdoelstelling geformuleerd: ‘In 2030 moeten alle investeringen netto klimaatneutraal zijn’.

Daarom heeft de bank vorig jaar het klimaatdoel verder aangescherpt. ASN Bank maakt deel uit van de Volksbank. ASN Bank draagt ook bij aan het klimaatdoel van de Volksbank: een klimaatneutrale balans in 2030.

Vragenlijst voor beleggingsinstellingen: risico’s witwassen en terrorismefinanciering

Beleggingsinstellingen en hun beheerders ontvangen deze week een vragenlijst met vragen over risico’s van witwassen, terrorismefinanciering en de naleving van sanctieregelgeving. De vragenlijst moet elk jaar verplicht worden ingevuld.

Het toezicht van de AFM is risicogestuurd. De informatie die wordt aanlevert gebruikt de AFM om risicoprofielen op te stellen voor de verschillende beleggingsinstellingen. Deze risicoprofielen geven de AFM een algemeen beeld van de witwas- en terrorismefinancieringsrisico’s in de markt en de naleving van de wetgeving. Daarnaast gebruikt de AFM deze risicoprofielen bij het maken van keuzes in de toezichtstrategie.

De AFM houdt toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (Sanctiewet). Deze wetgeving geldt onder meer voor Nederlandse beleggingsinstellingen en aanbiedingen in Nederland van buitenlandse beleggingsinstellingen.

'Clubs uit betaald voetbal niet meer welkom als klant Rabobank'

Clubs uit het betaald voetbal kunnen niet langer terecht als klant bij de Rabobank. Dat meldt NRC. De krant kreeg een intern bericht in handen waar in staat dat de bank geen profclubs meer als nieuwe klant wil accepteren. Betaald voetbalorganisaties zouden 'verhoogde tot onacceptabele risico's op witwassen, corruptie, fraude en andere misstanden' met zich meebrengen.

Het besluit is volgens de krant opmerkelijk, omdat 80 procent van de profclubs in Nederland bij de Rabobank bankiert. Ook hebben veel regiokantoren van de bank een band met voetbalclubs door bijvoorbeeld skybox in het voetbalstadion te gebruiken om aan klantenbinding te doen.

maandag 19 augustus 2019

DNB geeft duidelijkheid aan markt over extra tijd voor sterke klantauthenticatie (SCA)

De Nederlandsche Bank wil marktpartijen die de invoering van sterke klantauthenticatie (Strong Customer Authentication of SCA) voor creditkaarttransacties niet tijdig hebben kunnen voorbereiden, beperkte extra tijd na 14 september 2019 toestaan voor de invoering van SCA.

Hoeveel extra tijd zal worden toegestaan is nog niet bepaald; duidelijkheid daarover volgt later dit jaar. DNB geeft aan dat die er met de Europese Banken Autoriteit (EBA) naar streeft om tot een uniforme migratie naar de invoering van SCA voor creditkaarttransacties te komen.

De achtergrond van de DNB-bekendmaking is dat de EBA op 21 juni 2019 een opinie heeft gepubliceerd over de toepassing van SCA. Die opinie gaat ook in op mogelijke overgangsproblemen door onvoldoende tijdige voorbereiding van verschillende marktpartijen, zoals card schemes en merchants. Deze overgangsproblemen zouden schadelijk kunnen zijn voor zowel creditkaarthouders als creditkaartacceptanten. De EBA-opinie geeft de bevoegde toezichthouders daarom de mogelijkheid om marktpartijen beperkte extra tijd te gunnen voor de invoering van SCA. De wettelijke invoeringstermijn van de Regulatory Technical Standards voor SCA blijft daarbij ongewijzigd op 14 september 2019.

Vermogen beleggingsinstellingen bereikt nieuw record

In het afgelopen kwartaal heeft het vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen een recordomvang bereikt van 924 miljard euro. Dit is voornamelijk het gevolg van al twee kwartalen aanhoudend positieve rendementen op beleggingen in aandelen en participaties. De omvang van de sector nam daarnaast toe door een netto-inleg van 818 miljoen euro.

Na twee onrustige kwartalen is de vermogenspositie van beleggingsinstellingen afgelopen kwartaal in iets rustiger vaarwater beland. In de afgelopen kwartalen schommelde het vermogen van beleggingsinstellingen relatief sterk als gevolg van waardestijgingen van beleggingen en (des)investeringen.

In het tweede kwartaal 2019 boekten beleggingsinstellingen een positief rendement. Met name daardoor steeg het vermogen op kwartaalbasis met ruim 17 miljard tot een nieuw record van 924,4 miljard. Dat is een groei van 1,9 procent

De stijging is grotendeels toe te rekenen aan 12,3 miljard euro waardestijgingen op door aandelenfondsen en obligatiefondsen aangehouden aandelen. De koersstijgingen van de beleggingen in aandelen zijn ongeveer in lijn met de winsten op internationale beurzen in dezelfde periode: AEX +2,3%, S&P +2,3%, en MSCI World +1,9%. Daarnaast droegen netto investeringen (inleg) in beleggingsfondsen met 818 miljoen bij aan de groei van het vermogen. Deze inleg is een resultante van inleggen bij beleggingsinstellingen, huishoudens en buitenland van ruim 1,7 miljard en onttrekkingen van ruim 900 miljoen bij andere sectoren.

vrijdag 16 augustus 2019

Volksbank realiseert nettowinst van 154 miljoen euro

De Volksbank (SNS, RegioBank en ASN) behaalde in het eerste halfjaar van 2019 een nettowinst van 154 miljoen euro, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2018. De bank kreeg er 43.000 klanten bij, waarmee het totaal komt op 1,5 miljoen. De hypotheekportefeuille steeg met 1,2 miljard euro tot 48,5 miljard.

Net als in 2018 stonden de rentebaten in de eerste helft van 2019 onder druk als gevolg van de langdurig lagerenteomgeving. De operationele lasten daalden ten opzichte van zowel de eerste als de tweede helft van 2018, met name dankzij lagere personeels- en marketingkosten en een positieve herwaardering van 7 miljoen euro gerelateerd aan een eerdere bijdrage in het kader van het depositogarantiestelsel.

Voor de tweede helft van 2019 houdt de bank rekening met een lager resultaat dan in de eerste helft. De druk op de baten zal intensiveren, de bank verwacht voor de tweede helft hogere operationele lasten (exclusief wettelijke heffingen) en de vrijval van kredietvoorzieningen is eindig.

Volksbank verwacht dat de nettowinst over 2019 gelijke tred houdt met die over 2018. Toen kwam de nettowinst uit op 268 miljoen euro.

Savedo biedt hogere rentetarieven op spaardeposito’s

De rentetarieven van deposito’s die Savedo aanbiedt van Imprebanca gaan vandaag omhoog. De tarieven voor spaardeposito’s met een looptijd tot vijf jaar stijgen met 1,45 procent.

Savedo is een rentemarktplaats waarop klanten toegang hebben tot spaarproducten van banken door heel Europa door middel van één account.

Het is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest: de negatieve rente op spaartegoeden. De eerste banken introduceerden onlangs spaarrentes van 0 procent en het risico op negatieve spaarrentes voor Nederlandse consumenten is daarmee reëel. De marktplaats voor spaarproducten met rente, Savedo, biedt juist hogere rentes via partnerbanken.

De Italiaanse bank Imprebanca biedt nu zes spaarproducten met rentetarieven tot 1,45 procent.