dinsdag 22 oktober 2019

'Banken EU beperken leningen aan MKB'

Veranderende regels in de EU betekenen nieuwe problemen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb), dat op dit moment al moeite heeft leningen te verkrijgen. Deze veranderingen, die ingaan per 2022, maken het duurder voor banken om geld uit te lenen, wat betekent dat iedere leningaanvraag nog kritischer bekeken zal worden.

Als gevolg hiervan zal er minder vaak geleend worden aan het mkb, zeker aan bedrijven die geen optimale kredietwaardigheid hebben. Wat de situatie nog lastiger maakt is dat diezelfde hogere kosten voor banken ook de uiteindelijke financiering duurder zullen maken.

Cash flow is nu al een aanzienlijk probleem voor mkb-bedrijven door heel Europa. Volgens een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank, heeft grofweg 1 op de 10 mkb’ers problemen om financiering te verkrijgen. Datzelfde onderzoek laat zien hoe zwaar het mkb afhankelijk is van banken: zo’n 70% van het mkb vertrouwt op banken om hun bedrijfsactiviteiten te financieren, wat betekent dat deze nieuwe regels vooral voor kleinere Europese bedrijven grote problemen gaan veroorzaaken.

In het licht van de moeilijke situatie waarin veel mkb-bedrijven terecht gaan komen als banken niet meer financieren, is het duidelijk dat er gezocht moet worden naar alternatieve financieringsbronnen. Het fintech-bedrijf Factris springt hierop in en helpt ondernemers in het mkb aan financiering voor de groei van hun onderneming.

“Banken kunnen een nachtmerrie zijn voor kleine ondernemers”, vertelt Brian Reaves, CEO van Factris. “Het is voor mkb’ers altijd al lastig geweest om een lening te krijgen. Deze nieuwe regels maken dit nog moeilijker. Daarom is het belangrijk voor ondernemers om alternatieve financieringsmogelijkheden te onderzoeken om hun bedrijf draaiende te houden. Alternatieven zoals factoring zullen voor veel mkb’ers de oplossing blijken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.