vrijdag 25 oktober 2019

'Jonge bestuurder betaalt na schade twee keer zoveel premie'

Beginnende automobilisten met geen of weinig schadevrije jaren, betalen na een schade dubbel zoveel premie als ervoor, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Daar komt bij dat ze na de schade door hun negatieve schadevrije jaren nog jarenlang aan dezelfde verzekeraar vastzitten”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

De vergelijkingssite onderzocht de WA autoverzekering premies voor bestuurders van 18 en 20 jaar oud. Hierbij is gekeken naar een scenario waarbij de bestuurder in Almelo woont en een Toyota Aygo uit 2008 rijdt. Bij het claimen van een schade bij je autoverzekering val je altijd 5 schadevrije jaren terug. Een 18-jarige bestuurder die voor de schade 0 schadevrije jaren heeft, valt dus terug naar-5. Hierdoor stijgt zijn premie van gemiddeld 138 euro naar 265 euro per maand.

De 20-jarige bestuurder die van 2 naar -3 schadevrije jaren gaat, betaalt voor de schade gemiddeld 80 euro en daarna 167 euro per maand. In beide gevallen (bijna) een verdubbeling van de premie.

Daarnaast zit je als jonge bestuurder na het claimen van een schade nog een aantal jaren vast aan je huidige verzekeraar. Overstappen met negatieve schadevrije jaren is namelijk haast onmogelijk. Van de 16 autoverzekeringen die Geld.nl onderzocht, zijn er maar 4 die een jonge bestuurder met negatieve schadevrije jaren niet direct afwijzen. Dit zijn de autoverzekeringen van Centraal Beheer, ABN AMRO, Univé en de AutoPrismaPolis van Voogd&Voogd. Deze laatste autoverzekering is er speciaal voor mensen met negatieve schadevrije jaren.

Maar ook wanneer je bij je huidige verzekeraar blijft, kom je soms bedrogen uit. Koop je namelijk een nieuwe auto koopt (wat nogal eens voorkomt na een ongeluk), dan doorlopen de meeste autoverzekeraars een nieuw acceptatieproces. Als je dan negatieve schadevrije jaren hebt, kun je alsnog worden afgewezen.

Deze strenge houding van verzekeraars leidt ertoe dat je als jonge bestuurder dus extra zwaar gestraft wordt. “Jonge bestuurders betalen al fors meer premie, omdat ze nu eenmaal een groter risico vormen. Maar als je dan de pech hebt dat je een keer schade rijdt is het dus extra oneerlijk als die dure premie ook nog eens verdubbeld wordt”, zegt Bulthuis. “De bedoeling van verzekeren is dat alle verzekerden samen de schadelast dragen, maar op deze manier komt de rekening wel heel erg bij de beginnende bestuurder te liggen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.