zondag 9 februari 2020

Te hoge rentes kosten Crédit Agricole tientallen miljoenen compensatie

Crédit Agricole heeft 90 miljoen euro gereserveerd voor een compensatieplan. De bank wil haar Nederlandse klanten vergoeden voor te hoge rentes die ze betaalden op doorlopende kredieten. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018 van de bank waarin Crédit Agricole vooruitloopt op een definitieve uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). VARA/BNN's Kassa heeft al sinds 2016 aandacht voor de torenhoge rentes van Crédit Agricole.

De Commissie van Beroep van het Kifid bepaalde donderdag dat de bank een klant moet compenseren voor te hoge rentes. In reactie op een eerdere tussenuitspraak van het Kifid in dezelfde zaak had Crédit Agricole al beloofd de uitspraak te omarmen. Een woordvoerder van de bank doet geen verdere uitspraken naar aanleiding van het vonnis buiten een kort statement.

De bank stelt in haar jaarverslag al niet zeker te weten hoe hoog de totale kosten van het compensatieplan worden. Crédit Agricole wil zowel haar oude als huidige klanten benaderen. Afhankelijk van de hoeveelheid mensen die reageren lopen ook de kosten van de totale compensatie op. Als 10 procent meer of minder klanten reageren, kan dat 22 miljoen euro uitmaken.

En het gaat om veel klanten. Uit securitisatieprogramma’s van de Nederlandse tak van Crédit Agricole blijkt dat de bank in 2010 minstens 123.000 doorlopende kredieten had. In kleinere programma’s uit 2013 en 2015 gaat het om respectievelijk 60.000 en 45.000 doorlopende kredieten. Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen die de klant in de Kifid-zaak vertegenwoordigt, stelt dat de bank zelfs 400.000 oude en huidige klanten aan gaat schrijven. Daarom schat hij dat de potentiële claim van gedupeerde klanten zelfs kan oplopen naar 500 miljoen euro. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.