dinsdag 31 maart 2020

Forse groei voor online pensioenbank Brand New Day

Brand New Day, aanbieder van aanvullende pensioenen voor particulieren en collectieve pensioenen voor bedrijven, is vorig jaar hard gegroeid. De nettowinst in 2019 steeg met 55 procent naar 3,5 miljoen euro en het door klanten toevertrouwde vermogen groeide van 1 miljard naar ruim 3,5 miljard euro. 

Het online bedrijf biedt sinds 2019 naast pensioen-beleggingsproducten ook pensioen-spaarproducten aan, een markt die enorm groot is.

Uiteraard heeft de coronacrisis ook impact op Brand New Day, zowel operationeel als financieel. Banken zijn verplicht om een getest business contingency plan in de kast te hebben liggen als door calamiteiten alle activiteiten per direct moeten uitwijken naar een andere locatie. De waarde van het maken van zo'n plan heeft zich deze crisis wel bewezen, want vanaf vrijdag 13 maart werken bijna alle medewerkers van Brand New Day vanuit huis en zit er bijna niemand meer op kantoor. Omdat de hele technologie van Brand New Day in de cloud is gebouwd, kunnen medewerkers vanaf elke locatie met een computer hun werk doen en klanten helpen. De dienstverlening en alle processen lopen daarom onveranderd door.

De financiële impact voor Brand New Day is afhankelijk van de lengte en nasleep van de crisis en daar is voor nu dus nog weinig over te zeggen, aldus het bedrijf.

Bij het individuele bedrijf is een deel van de omzet gerelateerd aan het belegde vermogen dat de particuliere klanten op hun rekening aanhouden, waardoor de gedaalde beurskoersen van de afgelopen weken impact hebben op die omzet. Een ander deel van de omzet van het individuele bedrijf komt uit het rentebedrijf van de bank en dat is afhankelijk van het spaargeld dat particuliere klanten op hun rekening aanhouden en de rentemarge die daarop gemaakt wordt. Dit deel van de omzet is ook vrijwel niet gevoelig voor de huidige crisis.

Consumenten geven krappe voldoende aan hun grip op geldzaken

Uit onderzoek van Roos, de slimme assistent voor je persoonlijke financiën, blijkt dat consumenten een krappe voldoende geven voor hun grip op geldzaken.

Grip op geldzaken is relevant, aangezien 55 procent van het modaal netto inkomen maandelijks op gaat aan vaste lasten, volgens het Nibud. Dit percentage is de afgelopen 10 jaar gestaag gestegen met 5 procent. Hoe meer geld consumenten kwijt zijn aan hun vaste lasten, hoe minder geld er overblijft voor voeding en noodzakelijke uitgaven.

Uit onderzoek van Roos onder 150 consumenten geven 68 procent van de respondenten aan meer grip te willen op hun alledaagse uitgaven zoals boodschappen, gevolgd door verzekeringen (52 procent) en overzicht in de veelheid van abonnementen en contracten (45 procent).

47 provent van de consumenten wil eerst en vooral voorkomen dat ze teveel aan abonnementen betalen. 35 procent geeft aan te weinig inzicht te hebben in hun lopende contracten. 11 procent weet bovendien niet wanneer ze kunnen vernieuwen.

Maar helft zzp'ers heeft financiële buffer

De helft van de zelfstandigen heeft een financiële buffer, waarmee een periode van een maand tot een jaar overbrugd kan worden. Van die groep kan bijna tweederde het maximaal drie maanden uithouden.

Dat blijkt uit een enquête van FNV Zelfstandigen, die door bijna 2000 zzp’ers is ingevuld.

Met name zzp’ers in de industrie, diensten en onderwijs hebben een buffer. Zzp’ers in de handel, vervoer en uiterlijke verzorging hebben dat niet.
Marjan van Noort, manager FNV Zelfstandigen, zegt geschrokken te zijn van het enorme aantal zelfstandigen dat zich direct voor de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) heeft gemeld. 'Het kabinet moet zich toch eens achter de oren krabben over het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Steeds meer mensen werken als zelfstandige, maar zij zijn niet in staat financiële reserves op te bouwen.'

Rabobank lanceert noodfonds verenigingen

Rabobank Flevoland richt een noodfonds op voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties die door de huidige situatie rond corona continuïteitsproblemen dreigen te krijgen.

De bank wil de verenigingen te hulp schieten. Per geval wordt bekeken hoe dat kan, meldt Omroep Flevoland. Organisaties kunnen vanaf maandag 6 april een verzoek indienen.

Veel ondernemers doen nu een beroep op de bank, vooral voor uitstel van aflossingen. Al honderden bedrijven in Flevoland hebben zich gemeld.

CM.com maakt WeChat Pay voor Europese bedrijven beschikbaar

CM.com lanceert WeChat Pay voor Europese klanten. Het Bredase bedrijf is officieel partner van WeChat Pay en biedt nu WeChat aan als business-to-consumer communicatie- en betaaloplossing.

Meer dan een miljard Chinese consumenten gebruiken de populaire betaalmethode voor betalingen aan bedrijven en onderling.

Via een simpele QR-code stelt CM.com WeChat Pay zowel online als offline beschikbaar.

maandag 30 maart 2020

Belgische banken communiceren nog niet over coronasteun

Ruim een week nadat voor Belgische bedrijven en particulieren in problemen steunmaatregelen zijn aangekondigd, kunnen Belgische banken nog altijd niet eenduidig communiceren over wie hulp kan krijgen.

Volgens dagblad De Tijd zijn bankenkoepel Febelfin, de banken en de overheid de praktische uitwerking van het plan nog volop aan het bespreken.

‘Wie dat wil, kan in de komende weken contact opnemen met zijn bankier,’ laat de bankenkoepel al wel weten. ‘Het is daarom niet noodzakelijk in de komende dagen al contact op te nemen.’

AFM laat financiële ondernemingen even ongemoeid

Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden waarmee de financiële sector wordt geconfronteerd, heeft toezichthouder AFM besloten grote gegevensuitvragen aan financiële ondernemingen op te schorten tot 1 juni 2020.

De AFM wil de financiële sector hiermee ruimte geven om zich volledig te richten op de uitdagingen van deze crisis en op de behoeften van de klanten.

Hierop zijn enkele uitzonderingen: onderzoeken naar aflossingsvrije hypotheken, de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Marktmonitor Adviseurs en Bemiddelaars (MMAB).

Banken steunen oproep huurders en verhuurders van winkelruimte

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ondersteunt de oproep aan alle huurders en verhuurders van winkelruimte in Nederland.

Brancheorganisaties Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN), Vastgoed Belang, Detailhandel Nederland, Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW) en VastGoedOverleg roepen retailers en vastgoedeigenaren op om een gezamenlijke oplossing te bieden voor acute liquiditeitsproblemen. De gezamenlijke branches vinden dat partijen elkaar juist nu moeten opzoeken zodat voor alle partijen passende oplossingen komen.

Zowel retailers als vastgoedeigenaren kunnen een beroep doen op de maatregel voor een aflossingsvrije periode van zes maanden die banken aan zakelijke klanten bieden met een financiering tot 2.5 miljoen euro. In het algemeen worden bedrijven die in de problemen komen door de crisis aangeraden contact op te nemen met de bank.

vrijdag 27 maart 2020

Nibud lanceert Geldkrant-special: Minder inkomen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen.

In de Geldkrant-special staan niet alleen praktische tips en adviezen, ook legt een gedragsdeskundige uit hoe mensen met financiële stress om kunnen gaan.
Gemeenten kunnen de krant op maat laten maken. Zo kunnen zij hun inwoners op een laagdrempelige manier informeren over de regelingen die zij hebben getroffen om mensen te helpen.

VEH: Corona heeft grote invloed op wonen en verhuizen

Het coronavirus heeft grote invloed op de woningmarkt, denken Nederlandse huiseigenaren. De helft denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt.

Dat blijkt uit een representatieve peiling van Vereniging Eigen Huis onder 1175 leden. Op dit moment verwacht driekwart van de huiseigenaren dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn.

Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

De helft van de huiseigenaren heeft vertrouwen in de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid en banken, die persoonlijke financiële problemen moeten voorkomen.

Vereniging Eigen Huis wil daarnaast dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. De vereniging vindt het in deze tijd onverantwoord als mensen bij betalingsachterstanden uit hun huis worden gezet. Huiseigenaren moeten worden beschermd tegen de gevolgen van de coronacrisis.

donderdag 26 maart 2020

ABN AMRO boekt incidenteel nettoverlies van 200 miljoen dollar door corona

Als gevolg van de ongekende volumes en volatiliteit op de financiële markten sinds het uitbreken van het coronavirus zal ABN AMRO Clearing een incidenteel brutoverlies van 250 miljoen dollar boeken op een van haar klanten in de VS. Het nettoverlies bedraagt ongeveer 200 miljoen (183 miljoen euro). Dat meldt de bank.

De klant had een specifieke strategie bij het handelen in Amerikaanse opties en futures en was niet in staat om aan de minimumvereisten voor risico- en margedekking te voldoen als gevolg van extreme stress en ontwrichting op Amerikaanse markten.

Om verdere verliezen te voorkomen, besloot ABN AMRO Clearing de posities van deze klant te sluiten. De impact hiervan wordt opgenomen in de resultaten van ABN AMRO over het eerste kwartaal van 2020.   

VPRO Tegenlicht: Corona crash

Het coronavirus raast niet alleen door de wereld, maar ook door de financiële markten. Wereldwijd kelderen beurzen en soms schieten ze ook weer kortstondig omhoog. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan?

De VPRO vroeg financiele insiders : hoe ervaar jij de achtbaan die de financiële markten nu doormaken? Hoe ben je erdoor geraakt? Wat heb je gedaan? Wat heb je gezien? En waar denk je dat we naartoe op weg zijn? De verhalen waren fascinerend. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds zaten we aan het scherm gekluisterd.

VPRO Tegenlicht neemt via video-conferencing de temperatuur op van de wereldwijde financiële markten met een bont gezelschap van investeerders, traders en financieel analisten, van Beijing tot Chicago. Mensen die veel te verliezen hebben, maar het veelal ook kunnen dragen.

Uitzending:zondag 29 maart, ca. 22.15 uur, NPO 2

Forse boetes voor Goedkopehypotheek.nl, Bandstra en Van Doorn

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt dat het op 3 december 2019 bestuurlijke boetes heeft opgelegd aan Goedkopehypotheek.nl V.O.F. te Kuinre, en aan de bestuurders D.K. Bandstra en T. van Doorn.

De boetes zijn opgelegd omdat Goedkopehypotheek.nl in de periode van februari 2015 tot december 2017 geen integere uitoefening van haar bedrijf heeft gewaarborgd.

Aan Goedkopehypotheek.nl is een boete opgelegd van 200.000 euro, aan Bandstra een boete van 500.000 en aan Van Doorn een boete van 125.000 euro.

Goedkopehypotheek.nl was actief als hypotheekadviseur en -bemiddelaar. Eind 2017 heeft zij haar AFM-vergunning ingeleverd. De buitendienstmedewerkers van Goedkopehypotheek.nl waren voornamelijk freelancers. De beloning die zij ontvingen was in de praktijk in hoge mate afhankelijk van de omzet die zij behaalden.

Deze wijze van belonen is in strijd met verschillende regels die er op zien dat een financiële dienstverlener een beheerst beloningsbeleid voert. Daarnaast heeft Goedkopehypotheek.nl klachten van haar klanten niet in behandeling genomen met de daarbij vereiste mate van zorgvuldigheid en objectiviteit.

De AFM heeft vastgesteld dat Goedkopehypotheek.nl hiermee structureel en stelselmatig de wet heeft overtreden. De overtredingen lagen bovendien aan de kern van de manier waarop Goedkopehypotheek.nl haar bedrijfsvoering had ingericht. Doel was primair het behalen van een zo hoog mogelijke omzet en het klantbelang was hieraan ondergeschikt. Per saldo leiden de verschillende overtredingen tot de conclusie dat Goedkopehypotheek.nl geen adequaat beleid heeft gevoerd dat een integere uitoefening van haar bedrijf waarborgde.

woensdag 25 maart 2020

Fraudeurs misbruiken naam van Febelfin

Er circuleren momenteel e-mails uit naam van bankenvereniging Febelfin waarin wordt gevraagd om de huidige bankkaart te vervangen door een nieuwe.

Slachtoffers wordt gevraagd om op een link te klikken. Via die link moeten bancaire codes zoals die voor internetbankieren worden ingegeven op een site die heel erg lijkt op de vertrouwde banksite.

ESMA-besluiten in verband met coronapandemie

De Europese financiële toezichthouders hebben besloten marktpartijen tegemoet te komen als gevolg van de aanhoudende uitdagingen door de coronapandemie.

Eerder besloten de Europese toezichthouders in ESMA-verband al de meldingsplicht voor short-sell-posities te verlagen van 0,2 naar 0,1 procent en een aantal deadlines op te schorten waaronder ten aanzien van SFTR.

ESMA blijft, in coördinatie met nationale toezichthouders, de ontwikkelingen op de financiële markten als gevolg van de COVID-19-uitbraak nauwgezet volgen en is ze bereid haar bevoegdheden te gebruiken om de ordelijke werking van de markten te garanderen ten behoeve van beleggers en stabiliteit.

dinsdag 24 maart 2020

ING stelt uitfasering tancode uit

ING stelt het uitfaseren van de tancode uit wegens het coronavirus. De app en de scanner zouden eind maart de functie van de codes overnemen, maar de bank is afhankelijk van de hulp van ING-vestigingen, wat nu niet mogelijk is.

'Als TAN stopt, moet je overstappen op de app of scanner. We stonden klaar op kantoor om je hierbij te helpen maar dat is opeens niet meer zo eenvoudig. In deze tijd van corona zetten we alles op alles zodat jij online kan blijven bankieren. Je kunt dus gewoon nog TAN-codes gebruiken.'

De tancode worden inmiddels zo'n 32 jaar gebruikt. Men kan de codes op papier krijgen of per sms.

Coulance bij betalen pensioenpremies voor bedrijven

Pensioenuitvoerders gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen of zijn gekomen zoveel mogelijk tegemoet komen als deze problemen ervaren bij het betalen van de pensioenpremies.

Dat hebben de Stichting van de Arbeid en de koepels van pensioenuitvoerders, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, afgesproken.

De Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars vinden het van groot belang een handreiking te bieden aan deze werkgevers. Naast de betalingsregelingen die de Belastingdienst, gemeenten en banken treffen, wil ook de pensioensector een bijdrage leveren om snel de acute problemen helpen op te lossen. Veel pensioenuitvoerders pakken dit momenteel al op.

Europees MKB-financieringsplatform October schort kapitaalaflossingen op voor alle bedrijven

Het MKB-financieringsplatform October kondigt een opschorting aan van kapitaalaflossingen voor alle bedrijven voor de komende drie maanden.

Het betreft openstaande leningen aan in totaal 523 MKB-bedrijven.

Kredietnemers hoeven niet aan te tonen dat zij geraakt worden door gevolgen van COVID-19. October komt bedrijven nog verder tegemoet door ook af te zien van de maandelijkse running fee.

Alle kredietnemers in de landen waar October actief is worden voor drie maanden gevrijwaard van aflossing.

maandag 23 maart 2020

Betalingsuitstel tot 30 september voor Belgische bedrijfs- en woonkredieten

Belgische banken beloven de overheid om betalingsuitstel te geven aan bedrijven en gezinnen die zijn getroffen door de impact van het coronavirus. Ook stelt de Belgische regering 50 miljard ter beschikking voor de garantie van nieuwe kredieten.

Niet-financiële bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en zelfstandigen krijgen daarnaast zonder kosten betalingsuitstel tot 30 september als ze op 1 februari geen betalingsachterstand hadden of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen.

ABN AMRO biedt klanten pauze in aflossing van leningen

De uitbraak van het coronavirus heeft acute impact op de geldsituatie van veel bedrijven en particulieren. Daarom komt ABN AMRO met een aantal steunmaatregelen.

Voor een groep van zo’n 55.000 Commercial Banking-klanten, die een lopend zakelijk krediet hebben tot 2,5 miljoen euro, wordt betaling van rente en aflossing automatisch opgeschort voor zes maanden. In de maanden april tot en met september worden voor deze bedrijven geen betalingen voor aflossing en rente geïncasseerd. Zij kunnen deze termijnen later voldoen.

Voor klanten met een lopend particulier krediet zijn er twee maatregelen. Deze zijn gericht op ZZP’ers, flexwerkers en andere klanten die geraakt worden door het coronavirus en mogelijk al snel te maken hebben met financiële consequenties.

Klanten met een hypotheek bij ABN AMRO, Florius of Moneyou kunnen een verzoek doen om rente en aflossing voor drie maanden op te schorten. Ook is er een soortgelijke uitstelregeling voor klanten met een lopend consumptief krediet bij ABN AMRO Retail Banking en ALFAM.

Minder vaak pincode intikken bij contactloos betalen met bankpas

Nederlandse banken zorgen dat hun klanten met onmiddellijke ingang minder vaak hun pincode op een betaalautomaat moeten intikken bij contactloos betalen met een bankpas.

De banken nemen dit initiatief zolang er bijzondere maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

De zogeheten cumulatieve limiet voor contactloos betalen met een bankpas wordt verhoogd van 50 euro naar 100 euro. Pashouders moesten bij contactloos betalen van een bedrag tot en met 25 euro regelmatig alsnog hun bankpas in de automaat steken en hun pincode intikken. Dat is vanaf nu vrijwel niet meer nodig.

Bij contactloze betalingen boven 25 euro met een bankpas moeten pashouders voorlopig nog wel hun pincode intikken.

vrijdag 20 maart 2020

DNB verlaagt buffereis banken om kredietverlening te ondersteunen

DNB verlaagt de systeembuffers voor banken vanwege de coronacrisis. De systeembuffers worden verlaagd van de huidige 3 procent van de mondiale risicogewogen blootstellingen, naar 2,5 procent voor ING, 2 procent voor Rabobank en 1,5 procent voor ABN Amro. De invoering van een ondergrens voor de risicoweging van hypothecaire leningen wordt uitgesteld.

De Nederlandse bankensector is goed gekapitaliseerd. Banken hebben de afgelopen jaren veel extra buffers opgebouwd, mede door de strengere kapitaal- en liquiditeitseisen die DNB heeft opgelegd sinds de financiële crisis. Deze buffers hebben de schokbestendigheid van banken vergroot. Hierdoor zijn ze beter in staat om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op te vangen. Dat schrijft DNB.

Door beide maatregelen valt ruim 8 miljard euro aan kapitaal vrij. Hierdoor kunnen banken bij oplopende verliezen krediet blijven verstrekken aan de reële economie.

Het totale effect op de kredietverlening kan oplopen tot maximaal 200 miljard. Het is dan ook nadrukkelijk de bedoeling dat dit vrijvallende kapitaal wordt gebruikt om de kredietverlening te ondersteunen, en niet voor uitbetaling van dividend of inkoop van eigen aandelentuatie gebruikmaken.

Daniel van Drunen (Airchip): Een fintech product bouw je niet in een paar sprints



Bezoek een doorsnee festival en de plastic munten voeren nog steeds de boventoon. Daar moet verandering in komen, meent Daniel van Drunen. Hij bedacht Airchip. Een app waarmee je geld in een wallet stopt en zo kunt betalen. Maar het gaat verder dan dat. Via de app kun je ook bestellen, zodat je drank voor je klaar staat wanneer je bij de bar aankomt. En de premium gebruiker, die betaalt voor een abonnement, moet in de nabije toekomst de drank zelfs op de dansvloer bezorgd kunnen krijgen.

Oproep KBO-PCOB: stel belastingaangifte voor ouderen uit

Ouderen komen in de knel met de deadline van 1 mei waarop de belastingaangifte moet zijn gedaan. Dat hoort seniorenorganisatie KBO-PCOB terug van haar leden. Directeur Manon Vanderkaa dringt aan op generiek uitstel tot 1 september: “Vanwege de coronacrisis komen nu veel veranderingen op ouderen af. Uitstel van belastingaangifte geeft hun, en degenen die hen helpen bij de aangifte, de noodzakelijke tijd.”

Onder senioren zijn relatief veel mensen die niet (meer) digitaal vaardig zijn, of waarvan de inmiddels overleden partner de belastingzaken deed. “Daar komt nu de coronacrisis bij. Dit betekent dat bijvoorbeeld de schoonzoon, of de getrainde vrijwilliger vanuit een vereniging, niet meer thuis mag komen bij kwetsbare ouderen om bij de aangifte te helpen. Ook de netwerken buiten de deur vallen nu weg, denk aan de bibliotheken of de seniorensociëteit.”

Omdat de verwachting is dat de coronacrisis nog langer aanhoudt, wordt gevraagd om generiek uitstel tot 1 september 2020.

donderdag 19 maart 2020

Banken geven bedrijven extra lucht: half jaar uitstel van aflossingen

De coronacrisis brengt een grote schok teweeg in de samenleving en de economie.  Daarom komen banken nu in aanvulling op het omvangrijke pakket van het kabinet met gezamenlijke maatregelen die hun zakelijke klanten meer lucht geven.

Steeds meer keteneffecten worden zichtbaar en steeds meer ondernemers kloppen aan bij banken. De bankensector zet zich vanuit alle geledingen in om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden en voelt de verantwoordelijkheid alles uit de kast te halen voor haar klanten. Banken kunnen dit doen omdat zij de afgelopen jaren gezonde buffers hebben opgebouwd en hier van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank de ruimte voor krijgen.

Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten.

De gezamenlijke aanpak van banken biedt ruimte voor zakelijke klanten in alle sectoren met een financiering tot 2,5 miljoen euro. Voor de groep met een hogere verplichting zullen banken de verdere ontwikkelingen scherp volgen. Dat kan leiden tot extra stappen in overleg met het kabinet en de toezichthouders.

Banken hebben deze maatregelen vanochtend gepresenteerd aan minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Samenwerking met Mastercard brengt bunq Green Card naar 30 Europese markten

MasterCard en bunq versterken hun samenwerking, waardoor de Green Card kan worden gebruikt in 30 Europese landen.

Green Card is een metalen Mastercard die de wereld 'groener maakt' door een boom te planten voor elke 100 euro die met de creditcard wordt uitgegeven.

Sinds de kaart vier maanden geleden werd geïntroduceerd zijn er al 100.000 bomen geplant. Dit staat voor een CO₂-reductie van 30,8 kilo, wat vergelijkbaar is met 32.560 vluchten van Parijs naar New York.

De duurzame bunq Green Card is in november vorig jaar geïntroduceerd. De kaart is op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.

ABN AMRO Ventures participeert in nieuwe financieringsronde Penta

ABN AMRO Ventures participeert in de fintech Penta samen met RTP Global en HV Holtzbrinck Ventures in een serie-B financiering ter waarde van 18,5 miljoen eur. Ook Berliner Volksbank Ventures en Finleap doen mee.

Penta, opgericht in december 2017, is een digitaal platform voor zakelijk bankieren met inmiddels ruim 16.000 klanten. Ondernemers kunnen binnen enkele minuten een rekening openen. Ze krijgen dan een Duitse IBAN, pinpassen voor onkostenbeheer en andere financiële diensten.

Naast het hoofdkantoor in Berlijn heeft Penta vestigingen in Milaan en Belgrado.

In Duitsland speelt Penta een cruciale rol bij het van binnenuit transformeren van zakenbankieren.

De investering in Penta is de elfde investering van ABN AMRO Ventures, voorheen ABN AMRO Digital Impact Fund.

Blauwdruk voor Europese aanpak witwassen


Lifting the spell of dirty money, zo luidt de titel van blauwdruk die de Europese Banken Federatie (EBF) heeft gepresenteerd met aanbevelingen voor een effectief anti-witwasbeleid.

De blauwdruk sluit nauw aan bij het ‘actieplan met 15 punten voor Europese aanpak witwassen’ dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eind vorig jaar heeft gelanceerd.

Banken maken volgens de blauwdruk echt deel uit van de oplossing. Er is effectieve samenwerking nodig tussen alle actoren in het financiële ecosysteem, zowel publiek als privaat. Dat houdt in meer informatie uitwisselen, ook over de grenzen heen, en de aanpak op Europees niveau harmoniseren.

woensdag 18 maart 2020

ABN: impact van de uitbraak van het coronavirus op Nederland en op de wereld is enorm

De bezoeken van de relatiemanagers van ABN aan bedrijven of andere zakelijke relaties gaan de komende tijd door, zolang de gezondheid van de klant en onze collega’s dat toestaat. Ook kan de relatiemanager in veel gevallen een adviesgesprek via een online videoverbinding aanbieden. Dat schrijft Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO.

De openingstijden van het merendeel van de kantoren blijven vooralsnog ongewijzigd. Desondanks kan het voorkomen dat de bank kantoren moet sluiten wanneer er teveel collega’s ziek worden.

Van Dijkhuizen: 'We zien dat ook ondernemers met vragen kampen. Ze vragen zich af wat de impact van het coronavirus is. Wat betekent dit voor mijn bedrijf en voor de financiële huishouding? We nemen actief contact op en bespreken hun individuele situatie. We delen onze sectoranalyse en daar waar nodig voorzien we hen van financieel advies om ondernemer en onderneming door deze periode te helpen.'

Meer ondernemers melden geldnood

In de afgelopen dagen is het aantal ondernemers, dat aangeeft in geldnood te zitten of op korte termijn te komen, acht keer zo hoog ten opzichte van de vorige weken. Dat blijkt uit een inventarisatie van 155-Help-een-Bedrijf.

In de afgelopen maanden vulden ruim zestig ondernemers per dag de geldnoodscan in. Op 12 maart steeg dat naar 232 meldingen en op 13 maart wordt dat minimaal 500 geldnoodmeldingen. De sterke stijging staat duidelijk in verband met de economische effecten van het coronavirus.

Voor ondernemers, die in zwaar weer terechtkomen, is er in Nederland een sociaal vangnet, de Bbz-regeling, die door gemeenten worden uitgevoerd. Daarmee kunnen ondernemers een overbruggingskrediet of tijdelijke uitkering via de gemeente ontvangen onder de voorwaarde dat de onderneming in de kern wel levensvatbaar is.


Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO).

Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50 procent garantie op bankleningen en bankgaranties, (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.

Microkredietenverstrekker Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%.. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.

Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes

Door corona getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om de economie te steunen.

De Belastingdienst stopt de invorderingen na aanvraag direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw).

Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Ook is het niet meteen nodig om bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor.

De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4 procent naar bijna 0 Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0 procent. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

Opnieuw meer miljonairs in Nederland

Het aantal particuliere huishoudens in Nederland met een vermogen van 1 miljoen euro of meer is tussen 2017 en 2018 gestegen van 180,9000 naar 207,400. Hiermee was 2,7 procent van alle huishoudens in 2018 miljonair.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over vermogens. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn meegerekend in het vermogen.

Het aantal miljonairs is tussen 2015 en 2018  gestaag gegroeid. Ook tussen 2006 en 2008 was dat het geval, maar daarna nam het aantal miljonairs tot 2014 vrijwel jaarlijks af, mede als gevolg van dalende huizenprijzen en beurskoersen.

Het aantal miljonairs lag in 2016 op het niveau van 2008 en was in 2018 een kwart hoger dan in 2008.

Een miljoen euro in 2018 had wel een andere waarde dan in 2008. Wordt er rekening gehouden met de prijsontwikkeling, dan waren er in 2018 nog iets minder miljonairs dan in 2008.

Toetsrente hypotheken voor tweede kwartaal 5 procent

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de toetsrente voor het tweede kwartaal van 2020 vastgesteld op 5 procent.

Elk kwartaal bepaalt de toezichthouder de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar moet worden gerekend met een toetsrente om te bepalen of een hypotheek verantwoord is.

Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar geldt de verplichting dat voor het bepalen of de hypotheek verantwoord is, wordt gerekend met de toetsrente. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente.

dinsdag 17 maart 2020

BMKB versoepeld: banken bereiden zich voor op veel aanvragen

Brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de versoepeling van de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB).

Met deze maatregelen kunnen mkb-bedrijven makkelijker geld lenen bij de bank, bijvoorbeeld om rekeningen te kunnen betalen en betalingsachterstanden weg te werken.

Met de maatregel staat de overheid voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de financier - met name banken - niet genoeg zekerheden kan bieden. Hierdoor kunnen ondernemers meer lenen dan ze anders op basis van het onderpand zouden krijgen.

Binnen de huidige regeling staat de overheid borg voor 50 procent van het geleende bedrag, maar dat percentage wordt nu verhoogd naar 75 procent.

Ook een aantal andere voorwaarden in de BMKB worden versoepeld. Op Ondernemersplein en bij de RVO staat meer informatie over de BMKB.

Sinds de aankondiging zijn de banken zijn druk bezig met het inrichten van de aanvraagloketten, zo laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.

Boete van DNB voor ABN AMRO Levensverzekering

De Nederlandsche Bank(DNB) heeft aan ABN AMRO Levensverzekering een bestuurlijke boete van  21.250 euro opgelegd. De bank heeft wettelijk verplichte kwartaalrapportage over het vierde kwartaal van 2018 niet binnen de voorgeschreven termijn aan DNB verstrekt.

De kwartaalrapportage had uiterlijk op 11 februari 2019 ingediend moeten zijn, maar werd een dag later aan DNB verstrekt.

Tegen het boetebesluit heeft AAL geen bezwaar gemaakt. Hiermee is het boetebesluit onherroepelijk geworden.

ABN wil aandeel groene obligaties in liquiditeitenportefeuille vergroten

ABN AMRO wil het aandeel groene beleggingen in de liquiditeitenportefeuille vergroten, naar 1 miljard euro eind 2020 en 2,5 miljard eind 2022.

De bank heeft hierbij obligaties op het oog waarvan de opbrengsten worden belegd overeenkomstig de richtlijnen voor uitgevers van groene obligaties, de Green Bond Principles, en in lijn met de criteria voor HQLA (High Quality Liquid Assets) van de Europese Bankautoriteit, EBA.

Daarmee wordt de hoge kwaliteit en liquiditeit van de portefeuille behouden, aldus de bank. ABN AMRO zal in de kwartaalresultaten over het tweede en vierde kwartaal over de groene obligaties in de liquiditeitenportefeuille rapporteren.

maandag 16 maart 2020

Buitengewoon hoge kredietverlening bij BNG Bank

BNG Bank noemt 2019 een uitdagend jaar. De kredietbehoefte en gerealiseerde omzet waren buitengewoon hoog. De stijgende kredietbehoefte deed zich voor in alle sectoren (decentrale overheden, wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur).

Klanten gebruiken de financiering voor het realiseren van hun maatschappelijke doelstellingen, zoals meer en betaalbare sociale huurwoningen, publieke voorzieningen in gemeenten, de bouw en verduurzaming van zorg- en onderwijsinstellingen en productie van hernieuwbare energie.

Tegelijkertijd is BNG Bank niet immuun voor de lage renteomgeving en dit heeft een drukkend effect op de rentemarge en het rendement van het eigen vermogen. Ook stijgen de operationele kosten door investeringen in digitalisering en kosten door toezicht en regelgeving. Ook heeft de bank een significante voorziening moeten treffen voor een verwacht kredietverlies.

De langlopende kredietportefeuille steeg ten opzichte van ultimo 2018 met 2,6 miljard tot 84,2 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 163 miljoen.

Verruiming BMKB-regeling voor ondernemers versneld opengesteld

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft zondag besloten dat ondernemers zich al kunnen aanmelden.

De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart en is onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Het kabinet schat in dat met deze eerste stap al direct 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking wordt gesteld aan mkb-bedrijven die getroffen worden door de coronaproblematiek.

ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50 procent van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90 procent van dit borgstellingskrediet.

'Uitspraak rechtszaak om woekerpolis ASR teleurstellend'

De Consumentenbond zegt zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak in een collectieve rechtszaak tegen verzekeraar ASR.

De Consumentenbond had de zaak aangespand om bij ASR een eerlijke vergoeding af te dwingen voor consumenten met een Waerdeye-polis. De rechtbank in Utrecht stelde de Consumentenbond in het ongelijk.

ASR verkocht vanaf de jaren tachtuf aan zo’n 200.000 consumenten een beleggingsverzekering met het predicaat Waerdeye. Volgens de Consumentenbond zijn klanten over de verschillende soorten kosten die zijn ingehouden onvoldoende geïnformeerd. Ook werden kosten in rekening gebracht zonder dat daarover (wils)overeenstemming was met de verzekerde.

De rechtbank volgt de Consumentenbond gedeeltelijk in zijn redenering, maar vindt dat ASR heeft voldaan aan wat er destijds van verzekeraars wettelijk mocht worden verlangd.

De Consumentenbond beraadt zich op een hoger beroep.

Week van het geld 2020 afgelast door coronavirus

De Week van het geld, die stond gepland van 23 tot en met 27 maart, wordt afgelast naar aanleiding van de aankondiging van aangescherpte kabinetsmaatregelen.

'Wij vinden het vanzelfsprekend ontzettend jammer dat de Week van het geld nu niet doorgaat en waarderen het enthousiasme van de gastdocenten binnen de sector enorm. Zodra de alternatieve datum is zullen wij alle gastdocenten tijdig informeren,' aldus Laura de Hoog, programmamanager Week van het geld bij het Verbond.

Op het moment van het besluit tot afzegging stond de tussenstand op 571 gastlessen Fix je Risk. Dat aantal betekent dat ruim 13.000 basisschoolleerlingen het interactieve spel over verzekeren eind maart zouden gaan spelen.

vrijdag 13 maart 2020

'Geen structurele onevenwichtigheden in de economie'

Er zijn geen structurele onevenwichtigheden van betekenis in de economie op dit moment. Het coronavirus beheerst de markten, maar volgens superbelegger Warren Buffett is deze crisis in zijn ogen niet te vergelijken met 1987 of 2008.

Wie een lange beleggingshorizon hanteert, moet zich niet laten leiden door de psychologie van de angst maar zijn besluitvorming laten afhangen van analyse en onderzoek zodat geprofiteerd kan worden van de kansen die zich nu en in de komende weken of maanden voordoen, schrijft beleggersvereniging VEB die diverse experts aanhaalt.

Bepaalde bedrijfssectoren worden op korte termijn zwaar beïnvloed door de verspreiding van het coronavirus. Aandelen van reisgerelateerde sectoren noteren 30 tot 50 procent lager. Industriële bedrijven, die het al zwaar hadden, anticipeerden op een opleving van de activiteit maar zien nu een herstel ernstige vertraging oplopen.

Groepswinst BNP Paribas Fortis stijgt 15 procent

BNP Paribas Fortis heeft vorig jaar een groepswinst van 2,2 miljard euro geboekt, een stijging van 15 procent. Wel deels dankzij de verkoop van de Duitse Von Essen Bank.

Zonder die verkoop bedroeg de winstsprong 7,9 procent.

De betere resultaten zijn ook behaald dankzij herstructurering die de bank vorig jaar aankondigde, met de sluiting van vier op de tien kantoren in drie jaar.


Jan van Nieuwenhuizen verlaat Rabobank

Jan van Nieuwenhuizen stopt deze zomer na 35 jaar als bankier en lid van de groepsdirectie van Rabobank. Na een bancaire carrière in Nederland, Londen en Frankfurt trad hij in maart 2014 toe tot het bestuur van Rabobank, verantwoordelijk voor het (inter)nationale wholesale bankbedrijf en commercieel vastgoed.

'Het is een mooi moment om te gaan ervaren op welke wijze ik mijn kennis en inzicht ga aanwenden in de volgende fase van mijn carrière,' aldus Van Nieuwenhuizen.

ABN AMRO roept Algemene Vergadering 2020 bijeen

ABN houdt zijn jaarlijkse Algemene Vergadering op 22 april 2020 in Amsterdam. De vergaderdocumenten en de  convocatie, inclusief de agenda en de toelichting, zijn te vinden op de website van ABN AMRO.

Op de agenda staat onder andere het voorstel om commissarissen Arjen Dorland, Jurgen Stegmann en Tjalling Tiemstra te herbenoemen als lid van de Raad van Commissarissen. Ookt wordt, overeenkomstig onlangs ingevoerde Nederlandse wetgeving, het beloningsbeleid voor de Executive Board en de Raad van Commissarissen aan de Algemene Vergadering ter goedkeuring voorgelegd.

Verder Robert Swaak als nieuwe CEO van ABN AMRO Bank en opvolger van Kees van Dijkhuizen voorgesteld, onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders.

ABN heeft verder de Integrated Annual Review 2019, het Jaarverslag 2019 en bijbehorende rapporten online gezet.  In de Integrated Annual Review 2019 geeft ABN AMRO een beknopt overzicht van de omgeving waarin de bank opereert, de strategie, de in 2019 behaalde resultaten en de manier waarop de bank waarde creëert voor haar stakeholders.

donderdag 12 maart 2020

Verzekeraars verlagen CO2-voetafdruk

Nederlandse verzekeringsgroepen zijn de afgelopen jaren steeds duurzamer gaan beleggen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van DNB.

Verzekeraars hebben voornamelijk hun beleggingen in de relatief vervuilende sector grondstoffenwinning actief afgebouwd.

Met hun omvangrijke beleggingsportefeuilles kunnen verzekeraars bijdragen aan de energietransitie. Alleen Nederlandse verzekeraars hebben al zo’n 460 miljard euro, aan vermogen op hun balans, circa 55 procent van het Nederlands BBP. Hiervan investeerden Nederlandse verzekeraars begin 2019 zo’n 32 miljard euro in aandelen.

Eerder onderzoek van DNB laat zien dat verzekeraars relatief duurzaam beleggen. De gemiddelde CO2-voetafdruk van verzekeraars is in de periode van 2012 tot 2015 sterk gedaald en sindsdien relatief constant is gebleven.

In 2012 was slechts 24 procent van de totale aandelenbeleggingen van Nederlandse verzekeraars goed voor de helft van de gemiddelde CO2-voetafdruk van hun portefeuille. Met name de beleggingen in gas en elektra, grondstoffenwinning en de petrochemische industrie zijn vervuilend en dragen dus in grote mate bij aan de CO2-voetafdruk.

Verzekeraars over verkeersveiligheid: Delen data belangrijk

Verkeersverzekeraars willen data en risicostatistieken delen. Dat zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. Hij was onlangs met een delegatie van de Verkeersveiligheidscoalitie op werkbezoek in Stockholm.

De aanleiding van het werkbezoek was de deelname van minister Van Nieuwenhuizen aan de Global Road Safety Conference. In Stockholm zijn onder meer gesprekken gevoerd met onder andere Volvo, de gemeente Stockholm en startup in e-steps VOI.

In het stadscentrum is een project gaande waarbij de maximumsnelheid van e-steps automatisch wordt begrensd. Bevindt een e-step zich in dat gebied? Dan kan hij niet harder rijden dan 5 kilometer per uur. De gemeente heeft de ambitie om dit ook toe te passen op andere voertuigen zoals personenauto’s en bussen.

In Kista Science City maakten de verzekeraars kennis met het Control Tower Concept van Ericsson. Verkeersinformatie over files, knelpunten en doorstroming komt op één platform samen. Reizigers gebruiken deze informatie om hun reis van a naar b zo efficiënt mogelijk te laten verlopen waarbij ze onderweg makkelijk en snel van vervoersmiddel kunnen switchen.

woensdag 11 maart 2020

AFM: Meerderheid Nederlandse beleggers handelt zonder advies

De meeste beleggers zijn zelfbeleggers en handelen zonder advies. Daarnaast maakt 11 procent gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30 procent van een vermogensbeheerder. Een en ander blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen 2019 die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gepubliceerd.

In het onderzoek is onder andere gevraagd naar de kosten van beleggen. Twee derde van de beleggers geeft aan in 2019 informatie over de kosten van beleggen te hebben gezien. Driekwart van deze respondenten geeft aan dat de informatie gemakkelijk te vinden is. Het vergelijken van kosten van verschillende aanbieders, vinden mensen nog lastig.

Andere interessante uitkomsten van het onderzoek zijn: De helft van de beleggers kijkt wekelijks of vaker naar de waarde van hun beleggingen. Risicozoekende beleggers denken vaker dat zij bovengemiddeld goede beleggers zijn. En ervaren beleggers doen jaarlijks meer transacties dan beginnende beleggers.

Bekijk het hele rapport voor meer uitkomsten.

Turbobelegger verliest gemiddeld veel geld



Bij de handel in zogenoemde turbo’s leed 68 procent van de retailbeleggers in de periode van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018 verlies. Gemiddeld verloren beleggers 2680 euro, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Turbo’s (ook wel speeders, sprinters of anders genoemd) zijn hefboomproducten. Beleggers speculeren daarmee op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta. De onderliggende waarde wordt voor een groot deel gefinancierd met geleend geld.

De uitkomsten van haar onderzoek bevestigen dat de risico’s voor retailbeleggers groot zijn. De toezichthouder roept daarom de turbo-industrie op om oplossingen voor deze risico’s te delen met de AFM.

dinsdag 10 maart 2020

Helft van personeel ABN uit voorzorg thuis

Uit voorzorg blijft de helft van het personeel van ABN AMRO thuis. De bank heeft alle teams gesplitst om eventuele verspreiding van het coronavirus onder het personeel tegen te gaan.

Dat bevestigt woordvoerder Jarco de Swart na berichtgeving van Het Financieele Dagblad (FD). De maatregel geldt voor alle medewerkers, inclusief het bestuur.

ABN AMRO heeft ruim 18.000 werknemers, van wie 80 procent in Nederland werkzaam is.

Het beleid wordt ook doorgevoerd bij ING en Rabobank. Mensen met kritieke taken van de bank die ook op afstand uitgevoerd kunnen worden, worden nu geacht geen fysiek contact meer te hebben met collega's. 

Pierre Crevits wordt CEO Dexia

Het Belgische kernkabinet draagt Pierre Crevits voor als nieuwe CEO voor de restbank Dexia. Hij volgt de naar Unicredit vertrokken Dexia-topman Wouter Devriendt op.

Bart Bronselaer (CEO ad interim van Dexia) en Alexandre De Geest van de Thesaurie stonden ook op de shortlist.

Crevits leidt het secretariaat van de Nationale Bank. Bij het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) zit hij het wetenschappelijk comité voor de overheidsrekeningen voor.

Nederlandse economie kent hogere pieken en diepere dalen de economieën van vergelijkbare Europese landen

Nederlandse huishoudens beschikken over relatief weinig vrije besparingen die aangesproken kunnen worden in slechte tijden. Daardoor reageert de Nederlandse consumptie en daarmee de economie als geheel extra hard op schokken. Deze economische volatiliteit gaat niet alleen gepaard met onzekerheden en aanpassingskosten, maar volgens recent onderzoek ook met een lager welbevinden. Dat schrijft DNB.

Wanneer de volatiliteit van de Nederlandse economie, afgemeten aan de bbp-groei, wordt vergeleken met de rest van het eurogebied, dan lijkt het met het boom-bust karakter overigens wel mee te vallen. Wel kent Nederland hogere pieken en dalen dan vergelijkbare landen als België, Oostenrijk en Denemarken.

Wat maakt de Nederlandse economie volatieler dan die van onze peers? Een belangrijke verklaring ligt volgens DNB in de wisselwerking tussen de reële economie en de financiële sector. Zo kennen Nederlandse huishoudens bovengemiddelde liquiditeitsrestricties, doordat hun vermogen grotendeels bestaat uit illiquide pensioenbesparingen en beleggingen in de eigen woning. Hierdoor bestaan de financiële bezittingen van Nederlandse huishoudens gemiddeld maar voor 30 procent uit liquide vermogen, terwijl bijvoorbeeld Belgische huishoudens gemiddeld 75 procent liquide bezittingen tot hun beschikking hebben.

Er is dus reden om de volatiliteit van de Nederlandse economie te beperken, zeker tegen de achtergrond van de lagere voorziene groei van de Nederlandse economie in de komende jaren.

maandag 9 maart 2020

Bitcoin houdt geen stand, 10 procent in waarde gedaald

Bitcoin blijkt geen veilige haven in deze onrustige tijd. De waarde van de cryptomunt is in een etmaal 10 procent in waarde gedaald. Sinds vrijdag gaat het om 14 procent.

Maandag werd 7864 dollar betaald voor 1 bitcoin.

Ook koersen van andere cryptomunten zoals ethereum, XRP en bitcoin cash staan onder druk. De gehele cryptomarkt is 26,4 miljard dollar kleiner geworden.