De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen heeft in februari een klap van minstens 6 procent gekregen en liep daardoor terug van 101 naar 95 procent. De schuldige is het coronavirus.
Door deze dreiging ontstond onrust op de financiƫle markten en een vlucht naar save havens, waardoor de rente in februari verder daalde. De aandelen kregen behoorlijke klappen. Een en ander blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen.
Beleggers waren in het begin van de maand al ongerust. De aandelenmarkten stonden onder druk. Al snel verdween deze ongerustheid – hoewel van tijdelijke aard - door de positieve berichten over de Amerikaanse economie en goede bedrijfsresultaten waardoor aandelenmarkten recordhoogtes bereikten.
In de laatste week van de maand begon het bij beleggers door te dringen dat economische gevolgen van de uitbraak van het virus veel groter zijn dan verwacht. De economische gevolgen blijven niet beperkt tot China. Door het verstoren van wereldwijde productieketens en reisrestricties bij bedrijven, is de impact op de bedrijfsresultaten wereldwijd voelbaar.
Na de daling van de rente in de laatste weken van januari zette deze door in februari. De rente daalde met gemiddeld 15 basispunten sinds vorige maand. De 30-jaarsrente eindigde op een niveau van 0,127 procent. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde naar 2,0 procent. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 4 procent toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.