donderdag 14 mei 2020

Elektronische bestedingen gelijk gebleven tijdens lockdown

De omzet met pinnen is in april weliswaar met bijna 10 procent gedaald, maar met iDEAL en creditkaarten is online 30 procent meer uitgegeven. Zonder coronacrisis zouden de bestedingen met pinnen in een jaar tijd naar schatting ongeveer 10 procent zijn toegenomen en online ruwweg 20 procent. Dat zegt de Betaalvereniging Nederland.

Zoals verwacht is de cultuursector het hardst getroffen, met een omzetdaling voor pinnen aan de toonbank van bijna 85 procent ten opzichte van april vorig jaar. De horeca incasseerde een omzetdaling voor pinnen van ruim 70 procent. Restaurants en modewinkels konden deze daling aan de fysieke kassa enigszins compenseren met online bestellingen.

De lockdown is verder duidelijk zichtbaar aan de sterk afgenomen bestedingen voor reizen, brandstof, parkeren en openbaar vervoer. De pinomzet in de reis- en parkeersector is bijna 75 procent gedaald. In het OV is de pinomzet bijna gehalveerd en benzinestations hebben met pinnen ruim 35 procent minder omgezet dan in april 2019.

De omzetgroei op jaarbasis in de e-commerce voor online betaalmiddelen zoals iDEAL en creditkaarten was vorig jaar in april bijna 20 procent. In de eerste coronamaand maart was de iDEAL-omzet in webwinkels en voor online amusement bijna 50 procent hoger dan een jaar eerder. In april werd met iDEAL in de e-commerce nog steeds 30 procent meer uitgegeven dan vorig jaar.

De iDEAL-omzet voor onderlinge betalingen, via mobiele betaalverzoeken, is de afgelopen twee maanden wel fors gedaald, met ruim 10 procent tussen februari en april. Mobiele betaalverzoeken worden veel gebruikt om onderling af te rekenen na een avondje uit en in april lag het uitgaansleven helemaal stil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.