dinsdag 30 juni 2020

Rechtbank: Achmea verrijkte zich ongerechtvaardigd

Achmea heeft zich schuldig gemaakt aan onrechtmatige verrijking. Dat stelt de rechtbank Gelderland in een collectieve procedure die door de Consumentenbond en de Vereniging Woekerpolis.nl was aangespannen.

De verzekeraar heeft klanten met een woekerpolis onvoldoende geïnformeerd over en gewaarschuwd voor het hefboom- en inteereffect. De hierdoor geleden schade moet Achmea compenseren.

Bij het hefboom- en inteereffect bestaat de kans dat een beleggingsverzekering minder in plaats van meer waard wordt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de (hoge) premie van de overlijdensrisicoverzekering (orv). Achmea verzuimde haar klanten hierover te informeren.

Ook de Consumentenbond is blij met de uitspraak, maar vindt het wel jammer dat niet alle eisen zijn toegewezen. Zo heeft de bond aangevoerd dat er diverse kosten ten onrechte in rekening zijn gebracht, omdat klanten hier geen expliciete toestemming voor hadden gegeven.

Achmea verkocht 800.000 woekerpolissen van met name Avéro, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Woonfonds en Rabobank.

Consumenten met een woekerpolis kunnen zich nog steeds aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice, Consumentenclaim, Vereniging Woekerpolis of Stichting woekerpolisproces.


Nederland spaart recordbedrag tijdens coronacrisis

Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen twee maanden een recordbedrag gespaard. Dit concludeert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het spaartegoed van Nederlandse huishoudens groeide met maar liefst 13,2 miljard euro in de maanden april en mei.

Het bedrag is sinds 1998 (toen DNB de cijfers voor het eerst bijhield) nog nooit zo hoog geweest. Gemiddeld stijgen de Nederlandse spaartegoeden met 3,5 miljard euro in april en mei samen. Dit jaar gingen we alleen in april met een stijging van 3,8 miljard euro hier al dik overheen. En in mei kwam er nog eens 9,4 miljard bij.

Het lijkt tegenstrijdig, de spaarrentes zijn heel laag en door de coronacrisis is de financiële situatie van veel mensen onzeker. Toch is er ook een goede verklaring voor de grote toename van het spaargeld, zegt Bulthuis. Nederlanders hebben de afgelopen maanden ook veel minder uitgegeven, want restaurants zijn dicht, ze reizen minder naar hun werk en veel vakanties en dagjes weg gingen niet door. Dat bespaarde geld vond blijkbaar de weg naar de spaarrekening.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte vorige week nog dat consumenten in april ruim 17 procent minder hebben uitgegeven dan een jaar eerder.

ABN AMRO wijzigt betaalpakketten voor particuliere klanten

Per 1 oktober 2020 gaat ABN AMRO over naar één betaalpakket voor alle particuliere klanten: het BasisPakket Betalen. Met dit betaalpakket hebben klanten onder meer een betaalrekening, betaalpas en toegang tot online bankieren voor 1,70 euro per maand.

Extra betaalproducten zoals een creditcard of tweede betaalpas kunnen los, naast het BasisPakket Betalen worden afgenomen. Klanten bepalen dus voortaan zelf welke betaalproducten ze afnemen. Zo betalen ze alleen voor de producten die ze nodig hebben.

Ook gelden per 1 oktober 2020 nieuwe tarieven. De prijsverhoging van het basispakket is 10 procent. De reden daarvoor is dat ABN AMRO doorlopend investeert in het vernieuwen en verbeteren van betaalproducten en -diensten. Daarnaast heeft de bank te maken met hogere kosten.

maandag 29 juni 2020

ING Bank België komt met app om abonnementen op te zeggen

De ING Bank brengt in het najaar een zogenoemde abonnementenmanager uit voor zijn Belgische klanten. Zo wordt het onder meer mogelijk om via de abonnementenmanager abonnementen op te zeggen of om over te stappen naar andere aanbieders. De applicatie 'doet dat actief', zonder dat klanten contact op hoeven te nemen met de desbetreffende bedrijven, schrijft ING Bank België in een persbericht.

Verduurzaming woning vast onderdeel van Rabobankhypotheekadvies

Voortaan verduurzaming van de woning standaard opgenomen in elk klantadviesrapport voor hypotheken bij de Rabobank. Concreet betekent dit dat in de 60.000 gesprekken die de bank jaarlijks voert, haar hypotheekadviseurs actief alle mogelijkheden met hun klanten verkennen om de woning te vergroenen.

De bank is een van de initiatiefnemers van het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, dat de kennis en het draagvlak voor verduurzaming onder hypotheekprofessionals wil vergroten. Het collectief leidt hiervoor dit jaar 80% van alle 10.000 hypotheekadviseurs in Nederland op tot Adviseur Duurzaam Wonen.

In Rabobanks adviessoftware wordt nu standaard bij elk klantgesprek een aantal vragen over verduurzaming ingevuld, informatie die de klant terug kan lezen in het adviesrapport.

Neuflize OBC breidt aanbod duurzaam beleggen uit

Tien jaar geleden introduceerde Neuflize OBC, de private bank van ABN AMRO in Frankrijk, als een van de eerste banken in Frankrijk mandaten voor duurzaam beleggen. Om duurzaam beleggen nog meer te bevorderen, heeft Neuflize OBC haar aanbod uitgebreid.

Zo wordt duurzaam beleggen de standaard voor klanten van Neuflize OBC. Daarnaast breidt Neuflize OBC het aanbod aan duurzame mandaten uit. Zo krijgen klanten in alle risicoprofielen, van de meest voorzichtige tot de meest dynamische, toegang tot duurzaam beleggen. Tot slot introduceert Neuflize OBC een nieuw mandaat voor impact investment voor klanten die een stapje verder willen op het gebied van duurzaamheid en bewust handelen. De investeringen komen ten goede aan bedrijven die bewust streven naar een positieve impact op het milieu en de maatschappij.


vrijdag 26 juni 2020

KBC voert betalen met smartwatch in

Klanten van KBC kunnen voortaan contactloos betalen met wearables. Het gaat onder meer om smartwatches, armbanden, ringen en sleutelhangers met NFC-technologie.

Eind 2018 lanceerde KBC al een proefproject met wearables. De reacties waren in die mate positief dat KBC heeft besloten om betalen met een wearable vanaf de tweede helft van 2020 open te stellen voor alle KBC-klanten.

Contactloos betalen zit de laatste maanden met name door de coronapandemie in de lift. Bij KBC groeide het aandeel verrichtingen dat contactloos gebeurde van 21,53 procent in januari tot 41,11 procent in mei.

Banken geven bedrijven inmiddels voor zeventien miljard euro ademruimte in coronatijd

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels bijna 152.000 ondernemers en bijna 32.000 consumenten financieel meer lucht gegeven.

Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.

Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels zeventien miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog 15,2 miljard).

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis bijna 24.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van veertien miljard euro. Bijna 4.800 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is circa 1,3 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben circa 128.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro. Dit aantal is de afgelopen maand gelijk gebleven.

KBC lanceert digitale assistente Kate

Bank-verzekeraar KBC lanceert een persoonlijke digitale assistente, Kate. Volgens Johan Thijs, de CEO van KBC Groep, verloopt het contact tussen KBC en zijn klanten steeds meer via niet-traditionele, digitale kanalen.

De omnikanaalstrategie wordt daarom omgezet in een 'digital first'-strategie.

De meest concrete invulling daarvan is de lancering in november 2020 van een digitale assistente, Kate. Kate zal voorlopig enkel beschikbaar zijn via de KBC-app voor particulieren in België en Tsjechië.

Kate zal het onder andere mogelijk maken om geld over te schrijven via stemherkenning en een claim in te dienen voor de hospitalisatieverzekering.

donderdag 25 juni 2020

'Banken moeten transparanter worden over kosten van bankieren’

Creditcardkosten, kosten voor internationale transacties of kosten voor geld pinnen in het buitenland, de helft van de Nederlanders kreeg afgelopen jaar te maken met onvoorziene kosten die hun bank in rekening bracht voor bankieren, waarbij de meerderheid meerdere keren per jaar werd geconfronteerd met onvoorziene kosten.

Een derde van de Nederlands vindt dat banken transparanter moeten worden over de kosten van bankieren, zo blijkt uit onderzoek van de mobiele bank N26.

De onvoorziene kosten variëren van een paar euro tot meer dan honderd euro per keer, afhankelijk van het soort kosten dat in rekening wordt gebracht. Gemiddeld komt het neer op een bedrag van 29 euro per keer.

Een op de drie zou graag willen dat hun bank transparanter wordt over de kosten die komen kijken bij bankieren en hoe banken hier winst uit halen. Maar niet alleen de onvoorziene kosten lijken een probleem: een derde van de Nederlanders ergert zich aan de dienstverlening van hun bank of aan hun bank zelf, omdat ze het gevoel hebben dat hun loyaliteit niet wordt beloond , dat hun behoefte als klant niet voorop staat en dat banken vooral bezig zijn met hun eigen winst.

'Minister moet garantie geven: geen negatieve spaarrente tot €100.000'

De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra (Financiën) garandeert dat consumenten met een spaartegoed tot 100.000 euro geen negatieve spaarrente gaan betalen.

De Consumentenbond maakt zich grote zorgen over de maatregelen die banken treffen om negatieve spaarrente voor deze groep wel mogelijk te maken.

Per 1 juli passen ING, Rabobank en Triodos hun voorwaarden aan zodat ze negatieve spaarrente kunnen voeren. ABN Amro deed dat al op 1 april 2020.

Vooralsnog rekenen de banken die negatieve rente alleen aan vermogende klanten. ABN Amro, Rabobank en ING doen dit vanaf 1 miljoen euro spaargeld, Triodos vanaf 100.000.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, noemt dit een glijdende schaal. 'Met de nieuwe voorwaarden kunnen ze in de toekomst ook negatieve rente rekenen over kleinere bedragen. En dat is volstrekt onwenselijk.'

Uit onderzoek van de Consumentenbond in september 2019 blijkt dat 80 procent van de consumenten hun geld bij de bank weghaalt als de rente negatief wordt. Daarvan bewaart 20 procent het geld dan in huis.

woensdag 24 juni 2020

Rabobank en e-Boekhouden.nl slaan handen ineen voor betaalverzoeken

Boekhouden.nl is naar eigen zeggen het eerste boekhoudprogramma met een directe Rabobank-betaallink op de facturen. Hierdoor kunnen facturen nog sneller betaald worden.

Rabobank is de eerste bank die het voor ondernemers mogelijk maakt om betaalverzoeken mee te sturen met de factuur. Gemiddeld moeten ondernemers 21 dagen wachten op een factuurbetaling. Met dit betaalverzoek kan de factuur direct betaald worden, waardoor ondernemers minder lang hoeven te wachten op hun betaling.

Facturen en aanmaningen kunnen ook worden toegevoegd in e-mails. Hiervoor is alleen een Rabobank-rekening en een e-Boekhouden.nl account nodig.

Coronacrisis drukt winst NN

Verzekeraar NN Group verwacht dat de coronacrisis dit jaar een impact zal hebben op het operationeel resultaat omdat premie-inkomsten in Europa en Japan onder druk staan en het vermogensbeheer last heeft van de onrust op de financiële markten.

NN verwacht dat de impact nu zeker 100 miljoen euro zal bedragen.

De verzekeraar hoopt een progressief dividendbeleid te kunnen voeren, met jaarlijks minstens 250 miljoen euro voor de inkoop van eigen aandelen.

MasterCard koopt Amerikaanse technologiebedrijf Finicity

MasterCard neemt het Amerikaanse technologiebedrijf Finicity. Daarmee is een bedrag van 825 miljoen dollar gemoeid, omgerekend 728 miljoen euro.

Finicity specialiseert zich in het inzichtelijk maken van persoonlijke financiën. MasterCard hoopt met de overname de technologie van het bedrijf in te kunnen zetten om de kredietwaardigheid van mensen sneller te kunnen beoordelen.

Concurrent Visa deed al eerder een vergelijkbare overname.

Bij Finicity werken ongeveer 500 mensen, verspreid over locaties in de Verenigde Staten en India.

dinsdag 23 juni 2020

Ruim 185.000 ondernemers hebben voor meer dan 10 miljard euro uitstel van betaling belastingen gekregen

Sinds de invoering van de maatregelen van het kabinet om de door coronacrisis getroffen ondernemers te helpen, hebben ruim 185.000 ondernemers uitstel van betaling van belastingen gekregen. Het totaalbedrag waarvoor belastinguitstel is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro.

Ondernemers die hard getroffen zijn door de coronacrisis kunnen sinds maart voor verschillende belastingsoorten, bijvoorbeeld voor de btw en de loonheffing, uitstel van betaling aanvragen. Zij krijgen dan drie maanden uitstel of langer, als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Er kan nog tot 1 oktober van dit jaar gebruik gemaakt worden van de uitstelregeling. Bovendien geldt tot die datum een verlaagde invorderingsrente van 0,01%. Het merendeel van de ondernemers dat uitstel van betaling heeft aangevraagd doet dit aanvankelijk voor een bedrag van minder dan 20.000 euro.

De maatregelen van het kabinet zijn erop gericht om ondernemers zoveel mogelijk in bedrijf te houden. Toch zullen ondernemers de uitgestelde belastingen op termijn weer moeten gaan betalen. Het kabinet kijkt  naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector. Want de verschillen zijn groot: sommige ondernemingen kunnen sinds kort de draad weer volledig oppakken, maar dit geldt nog niet voor alle ondernemers.

CySEC legt meerdere beleggingsondernemingen aan banden

De Cypriotische toezichthouder CySEC heeft de activiteiten van meerdere beleggingsondernemingen, die onder meer risicovolle CFD’s aanbieden, aan banden gelegd.

Omdat deze partijen een zogeheten Europees paspoort hebben, mogen zij diensten aanbieden aan mensen in Nederland. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten om niet (zomaar) in te gaan op beleggingsaanbiedingen van buitenlandse partijen.

CySEC heeft de activiteiten van de betrokken aanbieders opgeschort. Zij mogen geen nieuwe klanten werven en mogen niet adverteren voor hun diensten. Toch zijn er nog veel andere partijen actief, uit meerdere landen, die soortgelijke activiteiten ondernemen.

De AFM krijgt doorlopend meldingen van mensen die zijn benaderd door beleggingsaanbieders uit andere landen met een aantrekkelijk investeringsaanbod. In werkelijkheid verloren deze mensen veel geld.

maandag 22 juni 2020

Negatieve rente boven 1 miljoen euro bij ING

Rekeninghouders met een saldo van meer dan 1 miljoen euro betalen voortaan negatieve rente bij ING. Om te voorkomen dat rekeninghouders hoge bedragen van de spaarrekening overhevelen naar de betaalrekening, worden de voorwaarden voor beide soorten rekeningen gelijkgetrokken.

Klanten van ING met meer dan 1 miljoen euro op een spaar- of betaalrekening bij de bank, betalen vanaf 1 juli 0,5 procent rente.

Voor mensen met een tegoed tot 100.000 euro op de spaarrekening, blijft de rente plus 0,01 procent. Voor bedragen tussen de 100.000 euro en 1 miljoen wordt de rente bij ING 0 procent.

Koopwoningen bijna 8 procent duurder in mei

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,7 procent duurder dan in mei 2019. Deze prijsstijging is hoger dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008.

In mei 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in mei 47,8 procent hoger.

Corona zet geen rem op verkoop overlijdensrisicoverzekeringen

Het aantal nieuw verkochte overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) in Nederland is bij de start van de pandemie-uitbraak in Nederland gestegen.

In maart werden 15.500 polissen verkocht, vijf procent meer dan in maart 2019.

Het aantal nieuw verkochte risicoverzekeringen was in de afgelopen negen maanden tot en met februari 2020 steeds lager dan de productie in dezelfde periode een jaar eerder, mede omdat de verplichte koppeling met hypotheekverstrekking werd losgelaten.

In maart 2020 veranderde de daling ten opzichte van een jaar eerder in een stijging. Het verzekerde kapitaal nam in die maand met 14 procent toe tot 3,3 miljard euro.

Kabinet beperkt mogelijkheden om onbelast geld te lenen van de eigen onderneming

Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt voor aanmerkelijkbelanghouders (aandeelhouders met tenminste 5 procent aandeel) om onbelast geld te lenen van hun eigen onderneming. Zij mogen vanaf dan nog tot 500.000 euro lenen, met uitzondering van bestaande eigenwoningschulden. Daarboven moet vanaf dan inkomstenbelasting worden betaald.

Op dit moment hoeven aanmerkelijkbelanghouders geen belasting te betalen wanneer geld wordt geleend van de eigen vennootschap. Wanneer geld uit de bv als loon of dividend wordt uitgekeerd is dit anders; dan moet er wel belasting worden betaald. Hierdoor is er een prikkel om geld te lenen uit de eigen vennootschap. Dit lenen leidt tot langdurig uitstel van belastingheffing of zelfs tot het helemaal niet betalen van belasting.

Er worden door aanmerkelijkbelanghouders in Nederland flinke bedragen van de eigen vennootschap  geleend. In 2016 ging dit om een totaalbedrag van 55 miljard euro. In 2017 is dit bedrag opgelopen naar 58 miljard euro.

Met het wetsvoorstel wil het kabinet het lenen van de eigen vennootschap ontmoedigen. De aanmerkelijkbelanghouders moeten belasting gaan betalen als de schuld aan de eigen vennootschap meer bedraagt dan € 500.000. Deze grens geldt als startpunt. Daarna wordt de grens verhoogd met de hoogte van de schuld waarover al eerder belasting is betaald. Dit voorkomt dat jaarlijks hetzelfde gedeelte wordt belast.

Het wetsvoorstel waarmee dit zogenaamde excessief lenen uit de eigen vennootschap wordt ontmoedigd, is ingediend bij de Tweede Kamer. Door de coronacrisis gaat het wetsvoorstel een jaar later in dan eerder gepland, zo werd eind april al bekend.

vrijdag 19 juni 2020

Steven van Rijswijk nieuwe CEO ING

Steven van Rijswijk volgt Ralph Hamers op als nieuwe CEO van ING. Hij was chief risk officer bij de bank.

Van Rijswijk werd vrijwel direct binnen en buiten ING getipt als nieuwe CEO, maar moest lang wachten op goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB).

Van Rijswijk werkt bijna 25 jaar voor ING, waar hij vooral voor de zakenbank werkte. In 2017 trad hij als chief risk officer (CRO) toe tot de raad van bestuur.

Meer dan 250.000 investeringen via crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl

Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl heeft een nieuwe mijlpaal behaald: via het platform zijn sinds de start 250.000 investeringen gedaan. Dankzij de inleg van bijna 17.000 betrokken investeerders zijn meer dan 1.600 financieringsprojecten van mkb-ondernemers en vastgoedbeleggers gerealiseerd.

Via Geldvoorelkaar.nl investeren zowel zakelijke investeerders als particulieren in crowdfundingprojecten van Nederlandse ondernemers. Gemiddeld hebben Geldvoorelkaar.nl-investeerders 18 projecten in hun portefeuille en behalen zij een netto rendement van 4% op hun investeringen.

Nieuw platform laat ondernemers hun bedrijfsplannen pitchen bij potentiële investeerders

Het nieuwe platform Aandeelfunding biedt naar eigen zeggen een modern alternatief voor de bedrijfsfinanciering van nieuwe ideeën van MKB bedrijven en startups.

Bij aandeelfunding worden er aandelen aangeboden aan investeerders. Op deze manier hebben ondernemers veel meer de regie en kunnen investeerders laagdrempeliger instappen.

Daarnaast hebben ondernemers direct contact met hun investeerder(s). Als de bank vanwege de onzekerheid door corona geen (of te weinig) geld aan ondernemers wil lenen en crowdfundig te duur is, dan biedt aandeelfunding een serieus alternatief.

In tegenstelling tot crowdfunding richten ondernemers zich bij aandeelfunding op zakelijke investeerders. Bovendien is er geen sprake van een lening en zijn er geen opstartkosten, geen jaarlijkse rente en geen aflossing nodig bij aandeelfunding.

Het ontbreken van zo’n initiatief verbaasde de oprichter Marten Visser ook: 'De vraag naar werkkapitaal is groot en via de bekende wegen lastig te verkrijgen. Als bedrijfsadviseur en fiscalist ben ik dagelijks betrokken bij ondernemingen die kansen zien. Als bedrijven met goede plannen nu bij de bank aankloppen dan krijgen ze te vaak nul op het rekest. Crowdfunding vinden ondernemers vaak administratief omslachtig en prijzig. Daarom krijg ik vaak de vraag hoe ze serieuze investeerders kunnen vinden. Het liefst willen ondernemers met het plan niet gelijk vast zitten aan jaarlijkse rentes en aflossing. Dan is aandeelfunding met het uitgeven van (stemrechtloze) aandelen een zeer interessant alternatief. Zo is Aandeelfunding.nl ontstaan en in coronatijd is het bij ons in een stroomversnelling gekomen.'

donderdag 18 juni 2020

Veel klachten over nieuwe Bunq app

Bunq-klanten klagen over de interface van de nieuwe Android app van de virtuele bank en de vele bugs. Tijdelijk waren bijvoorbeeld zakelijke rekeningen niet zichtbaar in de app.

Gebruikers klagen dat ze meer moeten klikken voor veelgebruikte functies en andere functies moeilijk kunnen vinden, zoals de functie om geld over te maken.

Daarnaast klagen ze over de prominente plek die bunq op schermen inruimt voor verdiende trophies en de hoeveelheid tijd en CO2 die gebruikers besparen met geplante bomen.

CEO Ali Niknam reageert: "Verandering valt niet altijd bij iedereen even goed. Maar ik denk dat het goed is om te beseffen wat het grotere plaatje is wat bunq aan het doen is."

Nog geen verhoogde instroom van het Nederlands MKB bij FR&R ABN

Bij ABN AMRO heet de bijzonder beheer afdeling Financial Restructuring & Recovery (FR&R). Een onderneming die in zwaar weer terecht komt, is vaak niet meer in staat om de verplichtingen die het is aangegaan te voldoen, en wordt daarin door de bank begeleid.

Bij FR&R is op dit moment nog geen significant hogere instroom van Nederlandse MKB bedrijven, schrijft de bank. Veel bedrijven kunnen gebruik maken van de beschikbaar gestelde overheidsregelingen.

Daarnaast hebben klanten van ABN AMRO met een krediet tot 50 miljoen euro automatisch 6 maanden uitstel van betaling van aflossing en rente gekregen.

Zo’n 100.000 bedrijven maken inmiddels gebruik van deze automatische uitstelregeling. Dat geeft bedrijven lucht én ruimte om een plan te maken hoe zij de corona impact kunnen opvangen en mogelijk op andere manieren het verlies van omzet kunnen compenseren.

Nieuw platform VentureCapital.nl koppelt groeiondernemers en investeerders

Veel investeerders en financiers zijn sinds half maart erg terughoudend en wachten af om te zien wat er staat te gebeuren. Om de stroom aan groeikapitaal weer op gang te brengen is er nu VentureCapital.nl, met de focus op met name de Nederlandse markt.

Het platform brengt ondernemingen die op zoek zijn naar (groei)kapitaal en financiers die deze behoefte kunnen invullen bij elkaar.

'Juist in deze uitdagende tijden willen we partijen helpen en hebben we ervoor gekozen om het plaatsen van vraag en aanbod gratis aan te bieden. Zo helpen we partijen op een interessante manier aan extra exposure en traffic en kan VentureCapital.nl verder uitgroeien tot hét vraag-, aanbod- en kennisplatform binnen deze specifieke niche', aldus initiatiefnemer Stefan Bassant.

woensdag 17 juni 2020

Betaaltermijn van grootbedrijf aan MKB van 60 naar 30 dagen

Grote bedrijven moeten de rekeningen van hun MKB-leveranciers sneller gaan betalen: niet meer binnen 60, maar binnen 30 dagen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) werkt samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wetswijziging om de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het MKB te halveren.

Begin vorig jaar kondigde Keijzer al aan dat deze wetswijziging er zou komen als de gemiddelde betaaltermijn van grote bedrijven aan hun MKB-leveranciers zou oplopen.

Uit de evaluatie bleek ook dat ondernemers de behoefte hebben aan onafhankelijk toezicht op naleving van de betaaltermijn. Staatssecretaris Keijzer onderzoekt daarom of het mogelijk is dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gedurende één jaar klachten en meldingen registreert over het niet naleven van de betaaltermijn. Die cijfers kunnen inzicht geven in het betaalgedrag. Afhankelijk van de resultaten kan bepaald worden of onafhankelijk toezicht nodig is.

'ING en ABP investeren in bedrijf betrokken bij milieuramp poolgebied'

ING en APB hebben voor in totaal ruim 1 miljard dollar geïnvesteerd in het Russische mijnbouwbedrijf Norilsk Nickel, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer dat vandaag gepubliceerd wordt.

Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de enorme milieuramp die het kwetsbare Russische poolgebied op 29 mei 2020 heeft getroffen.

Eind mei dit jaar lekte 21.000 ton diesel weg in het kwetsbare permafrost gebied boven de poolcirkel en vervuilt nu 350 vierkante kilometer. De nabijgelegen Ambarnaya rivier werd bedekt door een dikke rode petrochemische laag die langzaam naar zee stroomde.

Deze olieramp is qua volume de op één na grootste in de moderne Russische geschiedenis. De Russische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in dit deel van Siberië. De infrastructuur in mijnbouwstad Norilsk wordt al langer bedreigd door de verzakkende bodem. Opwarming van de aarde gaat in het poolgebied twee keer zo snel als in andere delen van de wereld. 

ING Bank en pensioenfonds ABP investeren beide fors in Norilsk Nickel. Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer van februari 2020 bleek dat ING in totaal tussen 2016-2019 3,81 miljard dollar leende aan mijnbouw en oliebedrijven die exploiteren in poolgebied. Hiervan ging 307 miljoen dollar aan leningen naar Norilsk Nickel, en belegde ING 207 miljoen dollar in bedrijfsobligaties van Norilsk Nickel. Eind februari 2020 verstrekte ING opnieuw een lening aan Norilsk Nickel, onderdeel van een nieuwe, gezamenlijke lening van een groep banken van in totaal 4.150 miljoen.

Op vragen van de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer geven zowel ING als ABP aan met Norilsk in gesprek te zijn over de gevolgen van de ramp.

dinsdag 16 juni 2020

Betalen via WhatsApp kan in Brazilië

Betalen met WhatsApp is eindelijk mogelijk, zij het voorlopig alleen in Brazilië. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Facebook Pay, dat al sinds vorig jaar bestaat.

Gebruikers moeten hun bankkaarten koppelen aan WhatsApp. Partners zijn Banco do Brasil, Nubank en Sicredi. Betaalverwerker is Cielo.

De dienst werd al geruime tijd getest in India, maar kan het daar vanwege regulering nog niet groots uitrollen. 

WhatsApp brengt vooralsnog geen kosten in rekening.

BinckBank introduceert nieuwe campagne

BinckBank lanceert vandaag met www.wanneermoetikgaanbeleggen.nl een opvallende nieuwe campagne waarin Saskia Klep, directeur Nederland, het woord neemt.

Haar boodschap: als je even 60 seconden de tijd neemt, weet je waarom je niet langer moet wachten met beleggen.

De nieuwe campagne is bedacht en ontwikkeld door SuperHeroes Amsterdam en visual effects studio The Outpost en uitgerold door mediabureau Mediaxplain.

De campagne volgt op de herlancering van BinckBank van december vorig jaar, waarin het nieuwe motto van de online beleggingsbank werd geïntroduceerd; #GekOpBeleggen.

Check Point waarschuwt voor trend om via geïnfecteerde CV persoonlijke bankgegevens te stelen

Onderzoekers van Check Point, leverancier van cyberbeveiligingsoplossingen, zien steeds vaker kwaadaardige bestanden opduiken die in CV’s zijn ingesloten. De mails, met als onderwerp ‘sollicitatie’ of ‘betreffende uw vacature’, hebben als doel om de bankgegevens van slachtoffers te ontfutselen waardoor hackers onrechtmatig financiële transacties kunnen uitvoeren vanaf het legitieme apparaat van het slachtoffer.

Wie de bestanden opent, krijgt de beruchte ZLoader-malware ongezien geïnstalleerd. Dit is een bankmalware die bedoeld is om inloggegevens en andere privé-informatie van gebruikers bij de beoogde financiële instellingen te stelen. De malware kan eveneens wachtwoorden en cookies stelen die in de webbrowsers van het slachtoffer zijn opgeslagen. Met deze gestolen informatie kunnen hackers verbinding maken met het systeem van het slachtoffer en financiële transacties verrichten vanaf het legitieme apparaat van de gebruiker.

Banken sterk genoeg om kredietverlening voort te zetten

Nederlandse banken hebben voldoende buffers om een periode van aanzienlijke stress aan te kunnen, zonder dat dit negatieve effecten heeft voor de kredietverlening. De buffers van banken zijn sinds de vorige crisis ongeveer verdubbeld. Dat schrijft De Nederlandse Bank (DNB) in het Overzicht Financiële Stabiliteit dat in zijn geheel is gewijd aan de mogelijke gevolgen van de coronacrisis.

Banken doen momenteel het nodige om bedrijven en consumenten met liquiditeitsproblemen te helpen.

Tegelijkertijd stelt DNB in de ogen van de Nederlandse Vereniging van Banken terecht dat banken hun kredietverlening gepaard moeten laten gaan met een zorgvuldige risicobeoordeling. Dat is in het belang van zowel de klant, de overheid als de bank.

Corona trekt sporen in het consumentenvertrouwen

De invloed van de coronacrisis is groot. Voor ruim driekwart van de respondenten is de onzekerheid over de economische recessie van invloed op hun stemming. Toch lijkt de ergste schrik sinds het uitbreken van het virus voorbij. In mei vond 42 procent het een ongunstige tijd om een huis te kopen. Een maand eerder, in april, dacht nog 48 procent er zo over. 

De coronacrisis heeft flinke invloed op het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. In de maand mei kantelde de stemming van positief naar negatief. De Eigen Huis Marktindicator staat dan 8 punten lager dan in maart en komt uit op een stand van 98. Dit is 2 punten onder de neutrale marktstemming.

In mei verwachtte 17 procent van de Nederlanders dat de huizenprijzen zullen gaan dalen, terwijl in maart nog maar 2 procent dacht dat dit zou gaan gebeuren. Het is jaren geleden dat zoveel mensen er zo over dachten. Informatie over dalende huizenprijzen is sinds maart het meest gezocht op de website van Vereniging Eigen Huis. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt vanaf de tweede helft van 2020 een prijsdaling. De Eigen Huis Marktindicator wijst in dezelfde richting.

maandag 15 juni 2020

ING opent een nieuw ING Huis in Utrecht

Vandaag heeft ING een nieuw kantoor aan de Lange Viestraat in hartje Utrecht geopend. Het nieuwe kantoor beschikt over een huiselijke sfeer waarin gastvrijheid centraal staat, zowel in het ontwerp, de inrichting als in de dienstverlening.

Steeds meer klanten doen hun bankzaken digitaal. Zo‘n 4,8 miljoen klanten maken gebruik van de mobiel bankieren app van ING. Toch blijft er behoefte aan een gesprek met een financieel adviseur op het moment dat het nodig is. 

Daarnaast biedt het kantoor hulp bij digitaal bankieren. Normaal gesproken kunnen klanten hiervoor terecht bij de Digicoaches. In verband met de coronamaatregelen worden klanten tijdelijk wegwijs gemaakt met internetbankieren of de ING mobiel bankieren app via een aantal uitlegvideo’s.

Belfius en Proximus sluiten strategisch partnerschap

Belfius en Proximus gaan samenwerken. Ze willen vanaf volgend jaar een 'exclusief en digitaal geïntegreerd aanbod' aanbieden.

Proximus-klanten krijgen toegang hebben tot een digitaal bankaanbod ontwikkeld door Belfius.

De samenwerking moet nog wel groen licht krijgen van de betrokken instanties.

Rotterdam biedt maatwerk bij betaling belasting

Vanaf het begin van de coronamaatregelen heeft de gemeente Rotterdam de belastinginvordering en aanslagoplegging met drie maanden uitgesteld voor alle ondernemers en zzp’ers.

Met het langzaam weer op gang komen van de samenleving start de gemeente vanaf 1 juli weer met het innen en opleggen van belastingen. Hiermee voorkomt de gemeente dat belastingen zich de komende tijd blijven opstapelen.

Voor ondernemers en zzp’ers die nog niet in staat zijn om op dit moment al belastingen te betalen biedt de gemeente maatwerk en gepaste betalingsregelingen.

De versoepelingen in de landelijke maatregelen leiden bij veel ondernemers nog niet tot verbetering. Sommige bedrijven kunnen nog niet (volledig) open. Maar dat geldt niet voor alle ondernemers. Er zijn ook veel bedrijven waar het goed mee gaat. Het is daarom niet wenselijk om voor alle ondernemers de belastingen uit te blijven stellen.

Spaarpotten van grote Europese bedrijven verdubbelen

De spaarpotten van grote Europese bedrijven zijn goed gevuld. Tegen de zomer zijn ze verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt dan 700 miljard euro. Dat is meer dan 4,5 procent van het Europese BBP, zo blijkt uit het onderzoek van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De buffers waren voor de coronacrisis al aanzienlijk, mede door de monetaire versoepeling van de ECB. Gedeeltelijk komt het door voorzichtigheid, gedeeltelijk ook doordat de binnenlandse vraag op de eigen thuismarkten maar traag groeide. Verder speelden de lage grondstofprijzen en de lage stijging van de loonkosten een rol. En natuurlijk ook dat geld lenen nagenoeg gratis was.

Naarmate COVID-19 naar de achtergrond verdwijnt zal het bovenste topje van het Europese spaartegoed weer verdwijnen, zo verwacht Euler Hermes. Aan de ene kant zal de overheidssteun afnemen, en tegelijkertijd nemen omzetten en winsten weer toe. Bedrijven zullen een deel van de extra financiële buffer loslaten, maar wel blijft het spaartegoed boven het gemiddelde van vorig jaar.

zondag 14 juni 2020

Financiering door banken van bedrijven in coronatijd stijgt tot 15,2 miljard euro

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels circa 180.000 ondernemers en consumenten financieel meer lucht gegeven.

Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 15,2 miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog 12,8 miljard).

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 21.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 12,2 miljard euro. Ruim 4.300 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is circa 1,2 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben bijna 128.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro. Dit aantal blijft gelijk ten opzichte van twee weken geleden.

Het aantal nieuwe aanvragen van financiering is de afgelopen weken afgevlakt. Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen, waardoor zij mogelijk minder geneigd zijn een nieuwe lening af te sluiten.

vrijdag 12 juni 2020

'Zombiebedrijven temperen gewenste inflatie'

De Europese Centrale Bank (ECB) deed er in 2008 alles aan om de inflatie in de eurozone op te voeren. Hiermee creëerde zij zogenaamde zombiebedrijven, ondernemingen die zonder de extreem lage rente van de ECB allang over de kop waren gegaan.

Tussen 2012 en 2016 liep het aantal zombiebedrijven op van 4.5 tot 6.7 procenten. Deze bevindingen werden gevonden in een studie van het Amerikaans onderzoeksinstituut NBER.

Naar adem snakkende bedrijven zitten gezonde sectorgenoten in de weg, zegt Tim Eisert, universitair docent financiële economie aan Erasmus School of Economics. Normaal gesproken zouden ze niet meer mogen bestaan, maar doordat dit wel het geval is, dragen ze bij aan de productie van goederen en diensten in hun sector. Het gevolg is overaanbod. Het is daarvoor lastig voor bedrijven om hun prijzen te verhogen. Als ze hun marktaandeel willen beschermen, moeten ze hun prijzen eerder verlagen.

Doet de ECB met haar beleid dan meer kwaad dan goed? Volgens Eisert is dit nog niet zo simpel gezegd. ‘Het beleid werkt goed in het aanjagen van inflatie als het monetaire systeem voor de rest normaal functioneert. Je hebt dan allemaal goed gekapitaliseerde banken, die weinig leningen hebben uitstaan aan bedrijven die deze kredieten moeilijk kunnen terugbetalen. In Europa dient het beleid echter vooral om tijd te kopen en de onderliggende problemen in het financiële stelsel aan te pakken. Deze tijd moet worden gebruikt om het banksysteem te herkapitaliseren en bedrijven gezonder te maken. Hoe langer het duurt voor de bankensector gezond is, hoe groter het probleem van de zombiebedrijven wordt.’

Klimaatcommitment financiële sector blijft onverminderd van kracht

Ondanks de coronacrisis blijft het commitment van de financiële sector aan de klimaatdoelen van het kabinet onverminderd van kracht. Dat houdt in dat financiële instellingen over het boekjaar 2020 zullen rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Uiterlijk in 2022 maken de instellingen hun actieplannen bekend voor hun bijdrage de vermindering van de uitstoot van CO2.

De Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment brengt tijdig haar eerste sectorrapportage uit aan het kabinet zodat minister Hoekstra van Financiën deze op Nationale Klimaatdag, de vierde donderdag in oktober, naar de Tweede Kamer kan sturen.

In de rapportage staan de vorderingen die de sector maakt ten aanzien van de klimaatdoelen. Deze rapportage wordt uitgevoerd door KPMG dat hiervoor als externe deskundige is aangetrokken, zo maakte de sector bekend tijdens een gezamenlijke werkconferentie. KPMG stelt het raamwerk op voor de rapportage en levert een overzicht aan met de status en toepassing van de klimaatmeetmethoden.

donderdag 11 juni 2020

'Voorkom dat economische crisis omslaat in financiële crisis'

Het recente herstel op financiële markten lijkt gebaseerd te zijn op verwachtingen dat de contactbeperkende maatregelen verder kunnen worden versoepeld en zich geen nieuwe virusuitbraak voordoet. Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) waarschuwt evenwel dat bij tegenvallende ontwikkelingen in deze marktverwachtingen het sentiment snel kan keren en nieuwe marktcorrecties niet kunnen worden uitgesloten.

Banken bevinden zich in een betere uitgangssituatie en zijn weerbaarder dan in 2008. Vooral wanneer het economisch herstel langer uitblijft, zal echter ook de kapitaalpositie van banken verslechteren. Het FSC benadrukt dat het van belang is om te voorkomen dat de huidige economische crisis omslaat in een financiële crisis. Een goed gekapitaliseerde bankensector is belangrijk voor het op peil houden van de kredietverlening en het ondersteunen van toekomstig economisch herstel. Banken moeten daarom voldoende prikkels behouden om zorgvuldig risicomanagement te hanteren en een goede afweging van kredietrisico’s te blijven maken.

Daarnaast heeft De Nederlandsche Bank (DNB), in lijn met internationale afspraken, banken en verzekeraars opgeroepen om tijdelijk af te zien van dividenduitkeringen en inkoop van eigen aandelen. Daar past ook terughoudendheid bij met het uitkeren van bonussen. Ook dient geen structurele verzwakking in regelgeving plaats te vinden en kunnen zowel overheden en toezichthouders als banken zelf tijdig nadenken over mogelijke mitigerende acties wanneer de crisis langer aanhoudt.

De coronacrisis legt ook bestaande kwetsbaarheden in de economie bloot, zoals de zoektocht naar rendement en hoge schulden bij overheden en bedrijven. Daarnaast kan in Europa de verwevenheid tussen overheden en banken opnieuw opspelen. Het FSC constateert dat het juist ook in het Nederlands belang is om tot een evenwichtige en krachtige Europese beleidsrespons te komen.

ABN AMRO MeesPierson: ‘Aandelen op langere termijn kansrijker’

Ondanks de huidige onderweging van aandelen is ABN AMRO MeesPierson voor de langere termijn positiever over deze beleggingscategorie dan over andere beleggingsvormen. Dat stelt de private bank in de halfjaarlijkse Beleggingsstrategie ‘Wanneer de mist optrekt’.

ABN AMRO MeesPierson spreekt hierin de verwachting uit dat over een tijdspad van 12 tot 18 maanden aandelen beter zullen presteren, als de effecten van de lockdowns afnemen en de economie weer aantrekt. Bovendien denkt de bank dat de bedrijfswinsten ondersteund gaan worden door lagere financieringskosten en het langdurige effect van overheidsstimulering. Ook de inflatie blijft naar verwachting laag, waardoor centrale banken de mogelijkheid hebben om hun op het aanjagen van de economie gerichte beleid te handhaven.

Door de onzekerheden over hoe de wereld uit de corona-pandemie komt, zijn de vooruitzichten voor de financiële markten in mist gehuld. Veel zal afhangen van hoe snel de economie weer opengaat. Sommige sectoren zullen als verliezers uit de bus komen en lijden onder de gevolgen van het coronavirus, terwijl andere als winnaars ervan kunnen profiteren.

ABN AMRO MeesPierson denkt dat de globalisering nog meer onder druk komt te staan, omdat bedrijven zich nu realiseren dat ze mogelijk te afhankelijk zijn van toeleveringsketens buiten de eigen landsgrenzen. Volgens de private bank gaan zij hun strategieën tegen het licht houden en essentiële bedrijfsprocessen dichter bij huis onderbrengen. De toename van de wereldwijde schuldenlast is een ander gevolg van de coronacrisis, omdat de forse stimulering van de economie gefinancierd moeten worden. De meeste landen zullen in staat zijn hun schulden af te bouwen zodra de economie weer groeit. Maar voor sommige landen kan dit moeilijk zijn.

woensdag 10 juni 2020

AFM pleit voor internationale standaard voor niet-financiële informatie in verslaggeving

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil een internationale standaard voor niet-financiële informatie in verslaggeving.

Een dergelijke standaard is nodig om de vergelijkbaarheid, consistentie, relevantie en betrouwbaarheid van deze informatie te vergroten. Dat stelt de AFM in haar reactie op de consultatie van de Europese Commissie voor de herziening van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

De NFRD bepaalt dat grote organisaties van openbaar belang (OOB), zoals effectenuitgevende instellingen, banken en verzekeraars, een verklaring over niet-financiële informatie opnemen hetzij in hun bestuursverslag, zoals in Nederland, of in een afzonderlijke publicatie. Daarin rapporteren zij over milieu-, sociale en personeelsaangelegenheden, de eerbiediging van mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping.

Beroep op spaargeld in 2020 niet groter dan in 2019

In april en mei 2020, tijdens de coronacrisis, gaven drie op de 100 mensen aan schulden te moeten maken en negen op de 100 meldden dat het huishouden spaartegoeden moest aanspreken. Dat is vergelijkbaar met 2019.

Toen zeiden drie op de 100 mensen dat hun huishouden schulden moest maken en 11 op de 100 dat ze een beroep op spaargeld moesten doen.

Dit blijkt uit de publicatie Materiële Welvaart in Nederland 2020, waarin het CBS de meest actuele gegevens presenteert van de financiële situatie van huishoudens en personen.

Gemiddeld over de eerste vijf maanden van 2020 gaf ruim 58 procent van de mensen aan dat het huishouden waarvan hij of zij deel uitmaakt, geld overhoudt. Verder meldde 24 procent precies rond te komen. De inschatting van de financiële situatie was in april en mei (tijdens de coronacrisis) niet ongunstiger dan in de eraan voorafgaande maanden van 2020. Gemiddeld over de eerste vijf maanden van 2020 pakte de inschatting van de eigen financiële situatie iets gunstiger uit dan in dezelfde periode in 2019.

Van huishoudens in de twee laagste inkomensgroepen hield minder dan een kwart geld over. In de allerlaagste groep gaf 15 procent van de mensen aan dat het huishouden schulden moet maken, en nog eens 15 procent meldde dat er spaartegoeden moesten worden aangesproken. Het positievere oordeel in de laagste inkomensgroep houdt verband met het grotere aandeel zelfstandigen in deze groep. Bij hen is een laag inkomen relatief vaak van tijdelijke aard, veelal kunnen ze ook terug vallen op vermogensbuffers.

Nieuwe woning kopen steeds moeilijker: steeds meer eigen geld nodig

Banken worden strenger met het verstrekken van een hypotheek als gevolg van de coronacrisis. Naast het bedrag aan kosten koper moet kopers in sommige gevallen tienduizenden euro’s meer aan extra spaargeld aantonen, dan verwacht. En in veel gevallen kan men dat niet, stelt Moneywise. Gevolg is dat banken geen akkoord geven op de hypotheekaanvraag en de koop moet worden afgeblazen.

Al enige jaren mogen banken niet meer uitlenen dan 100 procent van de waarde van de woning. De kosten koper moeten dus uit eigen zak betaald kunnen worden. Voor een woning van 400.000 hebben we dan al snel over zo’n  13.000 euro. Dat bedrag moet aantoonbaar op de spaarrekening zijn op het moment dat men de hypotheek akkoord wil krijgen. Dat is in de regel dus binnen 4 tot 5 weken na het tekenen van de koopovereenkomst. Het idee dat dit geld maanden later op het moment van passeren aanwezig moet zijn en dat er dus nog tijd is om te sparen is dus niet correct.

Ondanks de coronacrisis zijn de huizenprijzen nog niet echt gedaald. In veel regio’s moet men nog steeds meer bieden dan de vraagprijs. Ook dit kan beteken dat er meer eigen geld nodig is als de taxatiewaarde lager is dan de koopprijs. Het verschil moet dan uit eigen middelen aangevuld worden.

Waar het steeds vaker misgaat is bij de zogenaamde doorstromers, de mensen die een bestaande koopwoning hebben en een ander huis kopen. In veel gevallen is er sprake van overwaarde en wil men die overwaarde gebruiken om de hypotheek voor de nieuwe woning te verlagen.

Banken eisen ook een buffer voor dubbele woonlasten. Want als de oude woning niet snel verkocht wordt, kan men maanden lang met twee woningen en dus twee hypotheken zitten. Banken eisen daarom een buffer van 6 tot 12 maanden van de maandlasten van de oude woning. In veel gevallen gaat het dan om een bedrag tussen de 5.000 tot 10.000 euro aan extra spaargeld dat men aan moet tonen.

'Tachtig procent kleinbedrijf vreest liquiditeitstekort door coronacrisis'

Maar liefst tachtig procent van het Nederlandse kleinbedrijf denkt binnen een half jaar een liquiditeitstekort te hebben. Bij een vijfde is er zelfs sprake van een acuut tekort.

Dit blijkt uit onderzoek van online financieringsplatform BridgeFund onder 659 Nederlandse organisaties met maximaal vijftig medewerkers.

Vooral de horeca wordt hard geraakt. Ongeveer de helft van de ondervraagden die een omzetverlies van meer dan 80 procent verwacht, zijn horecaondernemers. Daartegenover staat dat vijftien procent van het kleinbedrijf de komende drie maanden juist meer omzet denkt te draaien. Vooral in de food gerelateerde detailhandel en de bouw zijn ondernemers positief gestemd over de korte termijn.

Van alle organisaties die met een liquiditeitstekort te maken krijgen, schat de helft dat dit uiteindelijk 5.000 tot 30.000 euro bedraagt. Zestien procent verwacht een tekort van 30.000 tot 50.000 euro en elf procent vreest voor een gat van ten minste 50.000 euro.

Ondanks de slechte vooruitzichten, vreest slechts drie procent van de ondervraagde ondernemers voor een naderend faillissement. Wel zegt 28 procent van hen meer dan een jaar nodig te hebben om de geleden schade in te halen. Iets meer dan de helft van de ondernemers verwacht hun verlies nog dit jaar goed te maken. 



Fintech Cobase haalt 10 miljoen op in Series A-ronde

Fintech-bedrijf Cobase heeft 10 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald. De Noord-Europese bank Nordea en het Franse Crédit Agricole CIB voegen zich als aandeelhouders bij grootaandeelhouder ING.

Cobase biedt een eindoplossing voor grootzakelijke klanten met veel verschillende bankrekeningen bij verschillende banken. Het in eigen huis ontwikkelde multibank-platform biedt deze gebruikers toegang tot al hun rekeningen bij de verschillende financiële instellingen waarmee ze zaken doen.

Gebruikers kunnen ook hun eigen ERP-systeem direct koppelen met Cobase, wat integraties met elke bank afzonderlijk overbodig maakt.

Cobase ging in 2017 zelfstandig verder na een succesvolle start in een accelerator-programma van ING in 2016.

dinsdag 9 juni 2020

Nederlanders lenen vaker, maar wel minder

Nederlanders zijn de afgelopen jaren vaker gaan lenen. Toch daalt het totale bedrag dat we met zijn allen hebben geleend.

Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Tussen januari 2017 en september 2019 is het totale bedrag dat Nederlanders aan leningen hebben uitstaan gedaald van 18.618 miljoen euro naar 15.307 miljoen euro. Dit terwijl het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten steeg van 2.087 miljoen euro in het eerste kwartaal 2017 naar 2.431 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019.

Er is een aantal verklaringen voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkelingen. De belangrijkste is dat mensen vaker leningen hebben overgesloten. Door de steeds lager wordende leenrentes kunnen mensen steeds meer besparen als ze hun bestaande lening oversluiten naar een nieuwe lening. Dit wordt wel meegeteld als een nieuw verstrekte lening, maar het totaal uitstaande saldo aan consumptief krediet stijgt hierdoor niet.

Daarnaast is er door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de kredietverstrekkers zelf de afgelopen jaren steeds meer aangestuurd op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten.



Hoe vergelijk je leningen? (i.m.)


Je hebt geld nodig om je ‘grote droom’ te kopen, je restschuld van je hypotheek aan te kunnen pakken of bijvoorbeeld voor een auto. Maar geld lenen kost geld. Dus is het niet iets wat je zomaar doet. Goed vergelijken kan je veel geld besparen. Maar hoe doe je zoiets nu?

Vergelijkingssites
Eén van de meest makkelijke (en relaxte) manieren is een  lening vergelijken via vergelijkingssites op internet. Hierbij staat er niemand zenuwachtig tegenover je die koste wat het kost geld aan jou wil verdienen. Daardoor kan jij je onder druk gezet voelen en zo overgaan tot een lening waar je achteraf spijt van hebt. Rustig thuis alleen of met je partner de voor- en nadelen bekijken en vergelijken is een meer ontspannen aangelegenheid, waardoor je keuze ook veel meer vanuit je eigen beleving gemaakt wordt. Eventueel slaap je er nog een paar nachtjes over!

Let op
Natuurlijk willen ook de aanbieders van deze vergelijkingssites geld verdienen. Laat je dan ook niet gek maken door de ‘verkooppraatjes’ die sommige sites hanteren. Een lening sluit je niet even zomaar af, dat moet een wel overdachte keuze zijn! Er zijn een aantal zaken waar je bij het afsluiten op moet letten. Allereerst zal je op de rente letten. Ga je voor een lening dan heb je drie verschillende vormen, namelijk een persoonlijke lening met een vaste rente, een persoonlijke lening met variabele rente of een doorlopend krediet. Alle drie hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wat voor jou het beste werkt is helemaal afhankelijk van jouw situatie! Wil je bijvoorbeeld regelmatig meer bestedingsruimte hebben omdat je tijdelijk minder inkomsten hebt, dan kan een doorlopend krediet een uitkomst zijn. Terwijl geld lenen voor een aankoop beter gefinancierd kan worden met een persoonlijke lening. Verder moet je je bedenken dat een lening vaak afgelost moet worden binnen een bepaalde tijd. Meestal is dit ook gekoppeld aan jouw leeftijd. Ook dit kan een puntje zijn waar verschillen in zitten. Besef daarnaast dat een lening altijd, zoals gezegd, geld kost en je maandlasten hierdoor hoger zullen uitvallen!