De Fraudehelpdesk start vandaag een campagne tegen nepadvertenties waarbij de naam van bekende Nederlanders wordt misbruikt. De campagne wordt ondersteund door de financiƫle toezichthouder AFM en zelfs door Facebook, dat lange tijd dit soort advertenties toonde.
Met de campagne ‘Online fraude kent vele gezichten’ wil de Fraudehelpdesk aandacht vragen voor de vele vormen van oplichting die via internetplatforms plaatsvinden.
Onder de slogan ‘Ontdek hoe je het herkent en laat je niet verrassen’ worden komende maanden de drie meest gemelde fraudevormen via sociale media uitgelicht: Nepadvertenties, Hulpvraagfraude (via WhatsApp) en Datingfraude.
Vandaag start de campagne tegen nepadvertenties voor cryptovaluta. Vooral mensen boven de 46 blijken slachtoffer te worden van deze zwendel. Alleen dit jaar al werd voor bijna 2 miljoen euro aan schade gemeld.
Laat u niet verrassen en herken de signalen van oplichting
Worden er extreem hoge rendementen (opbrengsten) beloofd of lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan kunt u ervan uitgaan dat het inderdaad niet waar is;
Vermijd beleggingen die u niet begrijpt. Ingewikkelde beleggingsconstructies met hoge rendementen en een laag risico beloven weinig goeds;
Informeer uzelf altijd uitgebreid voordat u op een investeringsvoorstel ingaat, bijvoorbeeld door de registers van de AFM te raadplegen;
Controleer via zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging;
Betaal geen ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen;
Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.