maandag 31 augustus 2020

ASN Bank zoekt duurzame ideeën voor ASN Bank Wereldprijs 2020

Startende ondernemers, met een duurzaam idee voor een toekomstbestendige wereld, kunnen zich inschrijven voor dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland; de ASN Bank Wereldprijs.

ASN Bank geeft hiermee initiatiefnemers de kans hun duurzame idee verder te brengen en verdeelt 55.000 euro onder maximaal vier winnaars.

In een uitdagend traject krijgen dertig genomineerde deelnemers training en coaching op het gebied van onder andere ondernemerschap, marketing en financiën.
Deelname levert in aanloop naar de finale naast praktische kennis en een netwerk van gelijkgestemden, ook publiciteit en naamsbekendheid op.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 11 september 17.00u via de website van Voor de Wereld van Morgen. Overige voorwaarden voor deelname zijn te vinden op www.voordewereldvanmorgen.nl/asn-bank-wereldprijs.

Grote onzekerheid over financiële toekomst onder ouderen

Onder senioren is een groeiend gevoel van financiële onzekerheid in de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek over koopkracht onder ouderen, van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

De mogelijke gevolgen van de coronacrisis en de uitwerking van het pensioencontract zijn de boosdoeners van dit gevoel. Volgens zes op de tien senioren (58 procent) ligt er momenteel te veel nadruk op ondersteuning van ondernemers en mensen met werk en te weinig op koopkracht van ouderen.

Senioren zien het somber in. Maar liefst negen op de tien senioren (91 procent) verwachten dat de economie zal verslechteren. De helft geeft aan dat hun gevoel van financiële zekerheid is veranderd door de uitbraak van het coronavirus.

Ook zijn er vragen over het pensioen van de toekomst, al verwacht bijna zeven op de tien pensioengerechtigde senioren dat het pensioen van volgend jaar hetzelfde zal zijn. Bijna een kwart verwacht dat het lager zal uitvallen en slechts twee procent verwacht een stijging.
Over het nieuwe pensioencontract dat er gaat komen is er meer onzekerheid. Zeven op de tien senioren voelen zich op de hoofdlijnen goed geïnformeerd over dit nieuwe pensioencontract.

zaterdag 29 augustus 2020

Coronaregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb-ondernemers gaat door tot in 2021

Mkb’ers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen ook na 1 oktober 2020 weer de Tegemoetkoming voor Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen.

Ondernemers in onder meer horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetverlies een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 90.000 euro per drie maanden.

Mkb-ondernemers (maximaal 250 werknemers) krijgen - bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) - een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen.
Voor de periode oktober tot en met december geldt de huidige voorwaarde van minimaal 30 procent omzetverlies door de coronacrisis. Deze gaat daarna omhoog naar 40  procent (januari tot en met maart) en 45 procent (april tot en met juni).

De TVL is onderdeel van het nieuwe steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt dat vandaag is gepresenteerd. Aanvragen voor de huidige TVL en na 1 oktober de verlengde TVL-regeling gaan via de website rvo.nl/tvl.

vrijdag 28 augustus 2020

VEB wil met DeGiro in overleg over veiligheid platform en compensatie beleggers

Uit een recent gepubliceerd onderzoeksrapport van de AFM en een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam is gebleken dat DeGiro haar cliënten aan zeer grote risico's heeft blootgesteld.

Beleggersvereniging VEB wil van DeGiro weten of zij haar zaken nu wel op orde heeft en heeft daartoe een groot aantal vragen aan DeGiro gesteld. Verder wil de VEB compensatie voor de beleggers bij DeGiro die ongevraagd en zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gegeven, grote risico's hebben gelopen.

DeGiro begon in 2013 met het aanbieden van beleggingsrekeningen in Nederland aan particuliere beleggers en is – naar eigen zeggen – inmiddels de grootste online broker voor particuliere beleggers in Nederland. Uit het persbericht van DeGiro van 1 juli 2020 blijkt dat medio 2020, 633.175 beleggingsrekeningen bij DeGiro worden aangehouden.

ABN AMRO en Techstars gaan samenwerken om innovatie te versnellen

ABN AMRO en Techstars, het wereldwijde platform voor investeren en innoveren, zijn een partnerschap van drie jaar aangegaan met als doel om de innovatie te versnellen. De samenwerking moet innovatieve startups aantrekken die de financiële dienstverlening aan bedrijven en consumenten opnieuw willen uitvinden.

Door nauw samen te werken met vernieuwende jonge bedrijven wil de bank de digitalisatie en innovatie versnellen.

Samenwerken met startups en het hele ecosysteem daaromheen is van cruciaal belang voor de innovatiereis die ABN AMRO wil maken, zegt Edwin van Bommel, Chief Innovation Officer van ABN AMRO. 'We streven ernaar voorop te lopen op het gebied van vernieuwende financiële dienstverlening.'

De samenwerking gaat verder dan die met Startupbootcamp enkele jaren geleden, waarvoor ABN gastheer was. Diverse Demo Days werden in het hoofdkantoor van ABN in Amsterdam gehouden. De bank had echter geen invloed op de selectie van de startups.

Het eerste jaar van het gezamenlijke ABN AMRO & Techstars Accelerator programma gaat begin 2021 in Amsterdam van start.

donderdag 27 augustus 2020

Banken benadeeld door phishing

Een man uit Diemen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk omdat hij samen met anderen bij phishing-activiteiten betrokken is geweest.

Slachtoffers werden via een link naar een phishingwebsite geleid, waar ze hun bankgegevens moesten invullen. Vervolgens werden (grote) bedragen van de rekeningen afgeschreven.

ING Bank, Rabobank en Van Lanschot zijn voor forse bedragen benadeeld. Bij Van Lanschot ging het zelfs om een bedrag van 124.416 euro.

In totaal heeft de verdachte voor 170.000 euro buitengemaakt.


Utrechters lenen nog steeds het meeste geld, Drenten het minst

Inwoners van de provincie Utrecht lenen gemiddeld de hoogste bedragen. Utrechters lenen gemiddeld een bedrag van 19.201 euro. Inwoners van Drenthe lenen met 15.870 euro gemiddeld het minst.

Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl onderzocht de gegevens van ruim 12.500 kredietaanvragen in de eerste helft van 2020 en zette dit af tegen alle aanvragen die 2019 werden gedaan.
Hieruit blijkt dat ook in 2019 Utrecht aan kop ging als provincie waar het meeste werd geleend, met gemiddeld 19.843 euro. Het gemiddelde bedrag voor geld lenen was in 2019 in de provincie Drenthe ook al het laagst. Inwoners van die provincie leenden toen gemiddeld 17.471 euro.

'Financiële sector gelinkt aan ontbossing Amazone'

Grote banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland dragen miljarden bij aan ontbossing van het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer.

Banken leenden tussen 2015 en 2020 ruim 10,2 miljard aan bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing; pensioenfondsen en verzekeraars belegden hier ruim 2,1 miljard in. De reden voor de ontbossing? Productie van rundvlees en soja voor de vee-industrie.

Het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, geleid door World Animal Protection en opgesteld samen met Hivos en Both ENDS, onderzocht de financiële relatie tussen banken, verzekeraars en pensioenfondsen en 59 hoog-risico-bedrijven. Ontbossing in de Amazone en Cerrado gaat gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grootschalig dierenleed.

Rabobank investeerde maar liefst 4,2 miljard euro in rundvlees- en sojaproducenten en hun belangrijkste afnemers in Brazilië, China en Europa. ING volgt op de voet met leningen ter waarde van 4,1 miljard euro. Pensioenfonds ABP belegt voor 580 miljoen euro en Pensioenfonds Zorg en Welzijn voor 383 miljoen euro. De Duitse verzekeraar Allianz neemt 439 miljoen euro voor haar rekening, verzekeraars NN en Vivat hebben in totaal 161 miljoen euro aan beleggingen. Bij De Volksbank en verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ zijn geen financiële relaties gevonden met de onderzochte hoog-risico-bedrijven.

Het meeste geld van de financiële instellingen gaat naar de sojahandelaars Cargill en Louis Dreyfus, gevolgd door het Franse zuivelconcern Danone en de Braziliaanse vleesgigant JBS. Zo leenden de onderzochte banken 2,3 miljard euro aan het omstreden Cargill en belegden pensioenfondsen 32,8 miljoen euro in obligaties van dit bedrijf.

Uit cijfers van Real Time Deforestation Detection System (DETER ) blijkt dat in de eerste helft van dit jaar ruim 1200 km² is ontbost in het Amazonegebied in Brazilië; de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste tien dagen van augustus zijn al 10.000 branden geregistreerd, de slechtste start van het ontbossingsseizoen in tien jaar. Het grootste deel van de Braziliaanse soja-productie vindt zijn weg als veevoer naar kippen, varkens en koeien in de EU en China. Recent berekenden wetenschappers dat zo’n 20% van de door de EU geïmporteerde soja uit deze regio gelinkt kan worden aan (illegale) ontbossing, net als 17% van het geïmporteerde rundvlees.  

woensdag 26 augustus 2020

Winst ASR flink omlaag

Verzekeraar ASR kampt vanwege de coronacrisis met veel afschrijvingen en lagere beleggingsopbrengsten. Daardoor is de nettowinst achteruit gegaan.

Het operationeel resultaat is slechts 18 miljoen euro lager dan het record operationeel resultaat van het eerste halfjaar 2019, benadrukt de verzekeraar.

De virusuitbraak had nauwelijks invloed op het resultaat uit overlijdensverzekeringen. Onder de streep bleef uiteindelijk 233 miljoen euro winst over, wel een ruime halvering ten opzichte van een jaar terug.

Brand New Day verkoopt New Day Premiepensioeninstelling

Brand New Day verkoopt haar 50 procent-belang in Brand New Day Premiepensioeninstelling aan ASR Nederland. Het onderdeel biedt collectieve pensioenregelingen aan voor bedrijven op basis van een beschikbare premie. a.s.r. had al een belang van 50 procent en wordt door de aankoop de volledig eigenaar. a.s.r. betaalt Brand New Day 70 miljoen voor haar belang. 

Brand New Day gaat zich met haar bank volledig richten op de particuliere pensioenmarkt. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om het eigen vermogen van Brand New Day Bank te verstevigen, waardoor de bank de komende 5 jaar hard kan doorgroeien op de pensioenmarkt voor particulieren met haar spaar- en beleggingsrekeningen.

Gelijktijdig met de verkoop van het belang  neemt de bestaande aandeelhouder Hartwig het 9,99 procent-belang van a.s.r. en het 9,17 procent-belang van VvAA in Brand New Day over. Daarna heeft Brand New Day Houdstermaatschappij nog twee aandeelhouders: Hartwig (74%) en Brand New Day N.V. (oprichters en personeel van het eerste uur van Brand New Day, 26% belang).

Belg leent ondanks coronacrisis 15.992 euro meer voor eigen woning

Tijdens de eerste jaarhelft viel het aantal aangevraagde hypothecaire kredieten met een vijfde terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde kredietbedrag lag wel bijna 10 procent hoger en blijft ook verder stijgen.

Wie tijdens de eerste jaarhelft een hypothecaire lening afsloot, leende voor een bedrag van gemiddeld 189.381 euro. Dat is 9,2 procent meer tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen het gemiddelde kredietbedrag uitkwam op 173.389 euro. Dat blijkt uit een analyse van Immotheker Finotheker op basis van cijfers van de Nationale Bank. Het gaat dan zowel over leningen voor de aankoop (eventueel met renovatie) van woningen of voor nieuwbouwprojecten.

Door de schaarste op de vastgoedmarkt en de kredietverstrakking van de nationale bank vinden minder potentiële kopers een woning, wat zich ook weerspiegelt in een daling van het aantal kredietaanvragen.

dinsdag 25 augustus 2020

'Europese taxatierichtlijn kost huiseigenaren miljoenen per jaar'

De nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties gaat huiseigenaren vele miljoenen euro’s per jaar kosten en levert hen geen enkel voordeel op.

De taxatieverplichting is een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Vereniging Eigen Huis roept De Nederlandsche Bank (DNB) op om bij de European Banking Authority (EBA) op te komen voor de belangen van Nederlandse huiseigenaren en -kopers.

Vanaf juni 2021 zal een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van zijn lopende hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing of bij het oversluiten naar een lagere rente, eerst een traditioneel taxatierapport moeten laten maken. Nu volstaat in veel gevallen een veel goedkopere modelmatige taxatie of is een waardebepaling niet nodig.

Een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, kost 400 tot 500 euro. Omdat je dit straks voor elke hypotheekwijziging, hoe klein die ook is, opnieuw moet laten doen, kan je dit naar verloop van jaren heel veel geld gaan kosten. Maar aan die rapporten heb je niets en al die extra taxaties gaan tot vertragingen leiden, 

De nieuwe regels gaan in per 1 juni 2021 voor nieuwe hypotheken en een jaar later voor bestaande hypotheken, tenzij DNB voor het einde van deze maand bij EBA aangeeft op elementen van de richtlijn te willen afwijken. Dit is voor afzonderlijke landen mogelijk omdat de richtlijn geen wetgeving is. Maar DNB lijkt vooralsnog niet in actie te willen komen.

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunnen huiseigenaren sinds 2016 gebruik maken van een modelmatige online taxatiemethode. Geldverstrekkers accepteren deze taxaties voor hypotheken tot 90 procent van de waarde van de woning. Deze moderne werkwijze biedt veel voordelen. Er is geen huisbezoek nodig, het rapport is binnen een minuut digitaal beschikbaar en de kosten zijn met 25 tot 30 euro bescheiden. Minister Hoekstra van Financiën toonde zich al voorstander van modelmatig taxeren.

Voor sommige hypotheekmutaties is zelfs geen taxatie nodig, bijvoorbeeld als er voldoende overwaarde is waardoor de bank geen risico loopt. Bij een renteaanpassing accepteren veel geldverstrekkers de kosteloze WOZ-waardebeschikkingen van gemeenten. Als de EBA-regels van kracht worden vervallen al deze consumentvriendelijke mogelijkheden in één keer.

Vereniging Eigen Huis doet een dringend beroep op DNB om op te komen voor de belangen van de Nederlandse huizenbezitters, geldverstrekkers en een goed werkende taxatiebranche.

Het percentage wanbetalingen (defaults) op hypotheken in ons land behoort al vele jaren het laagste van Europa. Omdat de Europese richtlijn  alleen van toepassing is op banken mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren. Deze marktverstoring vindt Vereniging Eigen Huis een argument om voor een afwijking van de taxatierichtlijn te pleiten .

DNB stelde vorig jaar vast dat er sprake is van een systematische overwaardering bij traditionele, fysieke woningtaxaties. Vaak heeft dit te maken met druk die de taxateur ervaart van belanghebbenden om een bepaalde waarde in het rapport op te nemen. Er moet gezocht worden naar nieuwe en onafhankelijke manieren om de waarde van de woning vast te stellen, zo concludeerde DNB toen.

Nederlandse MKB-bedrijven laten miljoenen euro's groene subsidie liggen

Nederlandse MKB-bedrijven laten miljoenen euro's groene subsidie liggen
Startups en MKB'ers lopen tientallen miljoenen euro's mis, omdat zij niet de weg kennen naar alle overheidspotjes voor de energietransitie.

Slechts 1 op de 1200 startups en MKB-ondernemers heeft de laatste zes jaar succesvol een subsidie voor energie-innovatie gekregen. Dat blijkt uit onderzoek door Innovatiespotter.

Ook bij regionale duurzaamheids-projecten mist het MKB de boot. Dat komt omdat 85 procent van de regionale overheden de energie- innovators in hun eigen werkgebied niet weten te vinden.
Opvallend is dat maar liefst 95 procent van de regionale overheden denkt dat het MKB meer kan profiteren van de energietransitie.

Innovatiespotter roept overheden op om de subsidieregelingen anders te organiseren. 'Draai het om. Laat de overheid zich verdiepen in de regeling en zelf de best passende bedrijven benaderen. Deze aanpak kan alleen als je de best passende bedrijven weet te vinden, ook buiten je netwerk.'




maandag 24 augustus 2020

Verduurzamen eigen woning financieel onaantrekkelijk

Met de huidige investeringslasten en regelingen is verduurzamen voor vrijwel niemand rendabel: niet veel huishoudens zullen hun woning kunnen verduurzamen zonder hun totale woonlasten te verhogen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving uit onderzoek naar kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen.

Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn, zo staat in het Klimaatakkoord. Enkele voorlopers daargelaten wachten de meeste eigenaren met het verduurzamen van hun woonhuis, omdat ondanks de subsidies de investeringen te groot zijn, ook op de lange termijn. En mocht het al lukken om de kosten voor verduurzaming terug te verdienen met een lagere energierekening, dan duurt dat heel lang.

Gemiddeld gezien hebben eenpersoonshuishoudens met afstand de laagste energierekening, en daarmee ook het kleinste budget voor een woonlastenneutrale verbouwing. Maar ook grootverbruikers - gezinnen met wat oudere kinderen - kunnen hun woning niet zonder meer woonlastenneutraal verduurzamen.

Ook wanneer verduurzaming woonlastenneutraal is, hoeft deze niet financieel aantrekkelijk te zijn. Een huishouden dat zijn woning verbetert van energielabel D naar energieneutraal in combinatie met energielabel B (dus gasloos, veel zonnepanelen en een warmtepomp) met een voordelige lening, ziet zijn totale woonlasten maandelijks met 50 euro dalen. Zelfs over een periode van 30 jaar is die besparing niet genoeg om de investering van 35.000 euro terug te verdienen.

Zonder extra subsidies is de verduurzaming van het eigenwoningbezit financieel gezien voorlopig dus niet haalbaar. Voor veel huishoudens zal gelden dat afwachten de voordeligste, en wellicht ook de verstandigste optie is. Het is de vraag of verduurzamen in de toekomst als gevolg van innovaties en standaardisatie wél financieel aantrekkelijk wordt. Hiervoor zullen de kosten namelijk nog ver moeten dalen.

'Nederlandse banken lopen wereldwijd voorop als het gaat om het respecteren van mensenrechten'

Nederlandse banken lopen wereldwijd voorop als het gaat om het respecteren van mensenrechten en het naleven van de OESO-richtlijnen en de United Nations Guiding Principles (UNGP’s).

Dat blijkt uit het eindrapport over het IMVO-convenant mensenrechten waarin banken, overheid, vakbonden en NGO’s hebben samengewerkt om schendingen van mensenrechten te voorkomen.

De transparantie van de bedrijfsvoering van banken is door het IMVO-convenant toegenomen. Zo publiceren veel banken uitgebreide mensenrechtenrapporten, zijn ze transparant over hun beleid rond kredietverlening en geven ze inzicht in krediet- en beleggingsportefeuilles. Hoewel banken zich realiseren dat het werk moet worden voortgezet en uitvoering van de OESO richtlijnen een continue inspanning vergt, zijn ze trots op de bereikte resultaten.

Ook na het IMVO-convenant mensenrechten blijven banken zich actief inzetten om mensenrechtenschendingen te voorkomen en te adresseren. Banken zullen samen met klanten en stakeholders gaan werken aan projecten met structurele impact. Waar het IMVO-convenant beperkt was tot mensenrechten zal in het vervolg ruimte zijn voor initiatieven op alle thema’s uit de OESO richtlijnen, zoals klimaat, milieu en biodiversiteit. Later dit jaar zal de Nederlandse Vereniging van Banken een nieuwe IMVO-aanpak publiceren.

zondag 23 augustus 2020

Oud-topman van ING Ralph Hamers moet toch getuigen

Oud-topman van ING Ralph Hamers moet toch getuigen in een zaak rond een witwasaffaire bij de bank.

ING kreeg in september 2018 een boete van 775 miljoen euro opgelegd wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen.

Verschillende partijen, onder wie Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), willen dat Hamers voor de kwestie alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd.

Hamers probeerde de rechters in de zaak rond de affaire te laten wraken, maar het hof ging daar vrijdag niet in mee.

zaterdag 22 augustus 2020

Strafonderzoek naar klanten Credit Suisse

Er loopt een strafonderzoek naar de bank Credit Suisse en ruim 2600 Belgische klanten voor het jarenlang verbergen van (zwart) geld op Zwitserse bankrekeningen. Dat bevestigt Eric Van Duyse, de woordvoerder van het federaal parket, tegenover De Tijd.

Het federaal parket heeft de hand kunnen leggen op de gelekte bankgegevens van meer dan 2600 mensen die tussen 2003 en 2014 een rekening hadden bij Credit Suisse.

Het parket kreeg een groot deel van de gelekte bankgegevens al vorig jaar doorgespeeld van de Franse autoriteiten.

donderdag 20 augustus 2020

Nederlander blijft gemiddeld 16 jaar bij dezelfde woonverzekeraar hangen

Als het op woonverzekeringen aankomt, zijn Nederlanders trouw aan hun huidige verzekeraar. Gemiddeld hebben Nederlanders hun woonverzekering al 16 jaar bij dezelfde verzekeraar ondergebracht. Dat blijkt uit recent onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct.

Vanzelfsprekend zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar het minst lang verbonden aan dezelfde verzekeraar; gemiddeld vijf jaar. Naarmate de leeftijd toeneemt, zit men steeds langer bij dezelfde aanbieder. Met name opvallend is dat 65+’ers al erg lang trouw zijn aan hun verzekeraar. Bij hen zijn de woonverzekeringen al maar liefst 29 jaar bij dezelfde verzekeraar ondergebracht.

Opvallend genoeg zijn drie op de vijf verzekerden zelfs nog nooit overgestapt van verzekeraar. Ook wordt er weinig rondgekeken naar een andere verzekeraar. Slechts 14 procent heeft dit in het afgelopen jaar gedaan. Jongeren kijken wel overigens wel iets vaker rond dan ouderen. Van de jongeren heeft 20 procent het afgelopen jaar rondgekeken, tegenover 9 procent van de 65+’ers.

woensdag 19 augustus 2020

Apple Pay voor Nederlandse kaarthouders American Express

American Express Nederland biedt haar kaarthouders vanaf vandaag ook Apple Pay aan. De betaalmethode is beschikbaar voor alle American Express- en Flying Blue American Express-kaarthouders.

Kaarthouders houden simpelweg hun iPhone of Apple Watch bij een betaalterminal. Iedere Apple Pay-aankoop wordt geverifieerd via Face-ID, Touch-ID of het apparaat-wachtwoord, in combinatie met een eenmalige beveiligingscode.

Kaarthouders kunnen ook Apple Pay op hun iPhone, iPad en Mac gebruiken om sneller en gemakkelijker aankopen te doen in apps of via Safari.

Apple Pay wordt geaccepteerd in supermarkten, taxi's, restaurants, winkels en andere plaatsen waar ook American Express wordt geaccepteerd.

Albert Heijn en ING presenteren digitale betaalmethode op basis van tokens

ING is samen met Ahold Delhaize, het moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn en Bol.com, bezig een betaalmethode te ontwikkelen waarbij consumenten geen persoonlijke gegevens meer hoeven achter te laten.

De 'digitale betaalpas' zou vooral bedoeld zijn voor consumenten die vaak bij dezelfde fysieke of onlinewinkel betalingen verrichten.

De dienst drijft op het gebruik van versleutelde tokens. Dit zijn unieke cijfercodes die per winkel worden toegekend en tijdens een transactie worden gebruikt.

In het vierde kwartaal van dit jaar zal ING de tokens gaan uitrollen bij een groep van duizend rekeninghouders. Volgens de bank wordt het systeem breder ingezet als de proef slaagt.

dinsdag 18 augustus 2020

Beursapp BUX ook voor Belgen

Vanaf vandaag kunnen ook Belgen de beursapp van Bux downloaden. Handelen in aandelen kan gratis of tegen 1 euro, zegt CEO Nick Bortot tegen De Tijd.

Nick Bortot stond in 2000 aan de wieg van onlinebroker Binck. Hij stampte onder meer Binck België uit de grond.

Bux startte met CFD's, een financieel product waarmee men de prestatie van een aandeel kan nabootsen. De app  werd tot nu toe niet in België uitgerold, omdat CFD's er verboden zijn.

Sinds 2018 creëerde de Europese Mifid2-richtlijn volgens Bortot een nieuwe mogelijkheid. De orders voor liquide Europese aandelen kunnen niet alleen naar Euronext of een concurrerende beurs gaan, maar ook naar een interne afhandelaar.

2,7 miljoen Nederlandse volwassenen hebben een uitsluitend digitale bankrekening

Digitaal bankieren zal in Nederland een hoge vlucht nemen: naar verwachting zal meer dan een derde van de volwassenen in 2025 een rekening hebben, volgens onderzoek van het wereldwijde financiële vergelijkingsplatform Finder.com.

Zo'n 2,7 miljoen Nederlanders, ongeveer 19 procent van de volwassen bevolking, hebben een rekening bij alleen digitale banken.

De leeftijdsgroep van 18-24 jaar is momenteel de grootste afnemer van digitaal bankieren, met 23 procent die een account hebben dat uitsluitend online is.

Het rapport vergeleek de adoptie van digitaal bankieren in Nederland met 12 andere landen om aan te tonen dat Nederland in 2025 het vijfde hoogste percentage mensen met een digitale bankrekening zal hebben.

Nederland heeft een hoger adoptiepercentage dan landen als Singapore (30%) en Hongkong (28%).

Brazilië voert in 2025 de ranglijst aan met het grootste aantal consumenten met uitsluitend online-bankrekeningen (44%), gevolgd door India (43%) en Duitsland (40%).

maandag 17 augustus 2020

Consument bespaart gemiddeld 500 euro per jaar op lening

Consumenten besparen gemiddeld 500 euro per jaar door te kiezen voor de goedkoopste lening. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De renteverschillen tussen de verschillende aanbieders zijn groot. Dat scheelt bij een leenbedrag van 20.000 euro ongeveer 500 euro per jaar aan rentekosten.

Geld.nl analyseerde het gemiddelde leenbedrag dat mensen via de vergelijkingssite lenen. Dit ligt rond de 20.000 euro. De meest gekozen looptijd bij een persoonlijke lening voor dit leenbedrag is 10 jaar (120 maanden). Het verschil tussen de hoogste (8,7%) en de laagste rente (4,4%) voor deze lening is 4,3 procentpunt. De hoogste rente is dus bijna twee keer zo hoog als de laagste.

vrijdag 14 augustus 2020

Aegon moet op de schop

Verzekeraar Aegon heeft sluit de eerste helft van het jaar negatief af. De winst kelderde, het dividend wordt geschrapt en de financiële doelen worden ingetrokken.

Er moet flink wat gaan veranderen bij het bedrijf. 'Het is geen gemakkelijk besluit', zegt de nieuwe topman Lard Friese in gesprek met RTL Z.

De balans moet versterkt worden. De schuld moet worden afgebouwd en Aegon wil een grotere buffer hebben, meer geld achter de hand.

 De verzekeraar is op dit moment actief in twintig landen, verspreid over Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De vraag is of Aegon in al die landen actief moet blijven.

Winst Volksbank lager

Ook De Volksbank (moederbedrijf van SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank) heeft extra geld, namelijk 45 miljoen euro, apart gezet voor leningen die mogelijk niet terugbetaald zullen worden vanwege de coronacrisis.

De winst bij de staatsbank is dan ook flink gedaald naar 106 miljoen euro. 

Het aantal betaalrekeningklanten groeide met 38.000 tot 1,6 miljoen. Het particulier spaargeld met 2,1 miljard tot 40,5 miljard.

CFO Pieter Veuger moet nu al vertrekken omdat er ’een dynamiek tussen de directieleden bestaat die onvoldoende basis vormt voor een constructieve samenwerking’, aldus de raad van commissarissen.

AFM waarschuwt 2.500 Nederlanders op internationale bellijst oplichters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 2.500 Nederlanders per brief gewaarschuwd voor boilerrooms: oplichters die hen mogelijk benaderen met dubieuze beleggingsaanbiedingen. Hun namen en adresgegevens staan op een lijst die de AFM recent heeft gekregen van de politie en het Openbaar Ministerie. De lijst is in beslag genomen tijdens een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek.

Oplichters gebruiken dit soort lijsten om consumenten meestal telefonisch te benaderen met een zogenaamd geweldig beleggingsaanbod. Vaak spiegelen ze voor dat investeringen snel veel geld opleveren en er weinig risico’s zijn. De oplichters winnen eerst het vertrouwen van de slachtoffers en proberen een persoonlijke band op te bouwen. Ook wordt gebruik gemaakt van belscripts om hen te bewegen in te stappen en vervolgens steeds meer geld in te leggen. Zodra deelnemers willen uitstappen is de aanbieder opeens niet meer bereikbaar.

Uit cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal meldingen van beleggingsfraude is gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. Daarbij verloren 379 mensen in 2019 samen ruim 10,7 miljoen euro. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk (veel) hoger, omdat mensen beleggingsfraude niet altijd melden.

donderdag 13 augustus 2020

Aegon past hypotheekrente voor klanten automatisch aan

Aegon past sinds juli 2019 de hypotheekrente automatisch aan zodra een hypotheek in een lagere tariefklasse valt. Dit is gefaseerd per hypotheekproduct in het afgelopen jaar ingevoerd. Klanten weten op deze manier zeker dat ze zo voordelig mogelijk uit zijn. Zodra de klant in aanmerking komt voor verlaging, past Aegon het rentetarief aan en informeert de klant.

Een hypotheek kan in een lagere tariefklasse komen door bijvoorbeeld de reguliere aflossing van hun hypotheek, een extra aflossing, maar ook door het doorgeven van een verhoogde woningwaarde. Aegon controleert maandelijks of klanten in aanmerking komen voor een lagere tariefklasse, zodat zij minder rente hoeven te betalen. Voor circa 12.000 klanten heeft dit het afgelopen jaar al een financieel voordeel opgeleverd.

In de Mijn Aegon omgeving kunnen klanten meer informatie vinden over tariefklassemigratie, hoe het werkt, in wat voor tariefklasse ze zitten en hoe laag de rente kan worden voor hun hypotheek.

Rabobank realiseert nettowinst van 227 miljoen

In het eerste halfjaar van 2020 had de coronacrisis grote invloed op Rabobank en haar klanten. Toch wist de bank nog een winst van 227 miljoen euro te realiseren.

'De omstandigheden zijn nooit eerder zo snel veranderd als afgelopen halfjaar,' stelt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. 'De impact van COVID-19 is enorm. Er is bovenal sprake van een gezondheidscrisis die wereldwijd groot leed heeft veroorzaakt en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet. De economie wordt hard geraakt.'


In de dagelijkse bankpraktijk zag de bank een toenemend gebruik van digitale dienstverlening door klanten. De bank heeft in korte tijd een online kredietplatform kunnen inzetten om geautomatiseerd aanvragen van mkb’ers voor uitstel van aflossingen sneller af te handelen. Online adviesgesprekken voor een hypotheek zijn in een paar weken tijd gemeengoed geworden.


De effecten van de coronacrisis zijn vooral zichtbaar in de significant hogere toevoeging aan de kredietvoorzieningen. Deze zijn toegenomen tot 1.442 miljoen (H1 2019: 440), wat overeenkomt met 69 basispunten van de gemiddelde leningportefeuille.

De inkomsten bleven achter door verminderde activiteiten in het economisch verkeer in combinatie met negatieve herwaarderingen van activa als gevolg van COVID-19. De neerwaartse trend in de operationele kosten zette door, mede door de deconsolidatie in 2019 van dochteronderneming RNA in de Verenigde Staten.

Met 415,4 miljard euro bleef de leningenportefeuille relatief stabiel. Als gevolg van de strategische focus is de leningenportefeuille in Food & Agri-sector toegenomen tot 108,3 miljard, een stijging van 1,1 miljard. Met een aandeel van 22 procent blijft Rabobank marktleider in de Nederlandse hypothekenmarkt.

woensdag 12 augustus 2020

ABN AMRO rapporteert nettoverlies van 5 miljoen euro

Hoewel de impact van de ‘zachte lockdown’ op de economie in Nederland minder ernstig was dan in veel landen, heeft Covid-19 significante invloed op de financiële resultaten van ABN.

De bank leed 5 miljoen euro verlies, terwijl vorig jaar nog een winst werd behaald van 693 miljoen euro.

De omzet van de bank met 15 procent naar 1,9 miljard euro. Het operationeel resultaat was goed, ondanks aanhoudende druk op de netto rentebaten. De kosten waren lager dankzij verdergaande kostenbeheersing.

De kredietvoorzieningen waren weer hoog als gevolg van een 'uitzonderlijk klantdossier, Covid-19 en de olieprijs'.

De bank schrapt 800 van de circa 2500 banen bij de zakenbank. De reorganisatie wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar.

De zakenbank trekt zich verder de ’komende drie à vier jaar’ volledig terug op Noordwest-Europa, terwijl de handel- en grondstoffenfinanciering wordt gestaakt.

De beëindiging van de grootzakelijke activiteiten, Corporate & Institutional Banking (CIB) buiten Europa, lijkt een volstrekt logische stap, constateert de beleggersvereniging VEB. Bij zijn aantreden sprak topman Robert Swaak al de dreigende woorden dat 'alle opties op tafel liggen'.

Binnen Nederland bedient de zakenpoot zo’n drieduizend grootzakelijke klanten met een vrij breed palet aan financiële producten. In het buitenland is de bank vooral gericht op de sectoren transport, olie- en gas en financiële instellingen. Hierbij verstrekt ABN Amro overbruggingskredieten, handelsfinanciering en bankgaranties aan institutionele tegenpartijen, zoals oliehandelaren, rederijen en diamanthandelaren.

Juist met deze activiteiten zijn vaak serieuze bedragen gemoeid, met bijkomende grote risico’s. In het verleden bleken eenmalige tegenvallers, zoals voorganger Van Dijkhuizen ze dikwijls typeerde, haast van structurele aard.

Spraakondersteuning voor Geldmaat

Geldmaat en de Oogvereniging introduceren vandaag officieel geldautomaten die voorzien zijn van spraakondersteuning.

In de afgelopen jaren heeft Geldmaat samen met ABN AMRO, ING, Rabobank en maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland. Een geldautomaat met spraak voor mensen met een visuele beperking was dan ook een grote wens van de Oogvereniging.

De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. Na het insteken van een oortelefoon wordt op de geldmaat per scherm een instructie gegeven over de acties en opties op dat betreffende scherm. Bovendien worden speciale schermen met een hoger contrast weergegeven.

Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt naar 22 miljard euro

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels ruim 158.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven.

Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels bijna 22 miljard euro gemoeid (vier weken geleden nog 19 miljard), zo blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft gepubliceerd.

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 29.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 18,9 miljard euro. Ruim 5.500 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is ruim 1,5 miljard euro gemoeid.

dinsdag 11 augustus 2020

Belgische app ING levert veel problemen op

ING lanceerde in december voor de Belgische markt een nieuwe mobiele app. De bank migreert geleidelijk klanten van de oude naar de nieuwe mobiele app, maar die draait een half jaar na de lancering nog steeds vierkant, zo meldt Datanews.

In gebruikersreviews voor zowel iOS als Android wordt de nieuwe versie met de grond gelijk gemaakt. Honderden gebruikers klagen dat de app minder functies aanbiedt, maar ook dat verschillende zaken niet of slecht werken.

In februari meldde De Tijd al dat de nieuwe app zo slecht was dat klanten de oude app wilden behouden. Vandaag kan dat niet meer, wie wordt gemigreerd heeft enkel nog de nieuwe app.

maandag 10 augustus 2020

Corona legt hypotheekrentes stil

De hypotheekrentes zijn de laatste maanden tot stilstand gekomen. Veel hypotheekverstrekkers hebben al sinds eind mei de hypotheekrentes niet meer aangepast. Bij de andere hypotheekverstrekkers blijven de wijzigingen beperkt tot her en der een kleine verlaging of verhoging. Dit blijkt uit cijfers van de rentevergelijkingssite Rente.nl.

Rente.nl bekeek de renteontwikkeling van annuïteitenhypotheken voor verschillende rentevaste periodes met NHG. Hieruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente 5 jaar vast sinds juni gelijk is gebleven op 1,21%. De hypotheekrente 10 jaar vast bleef hangen op gemiddeld 1,33% in deze periode.

Bij de langere periode zit er wel een beetje beweging in de rentes. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar daalde in mei nog licht (van 1,72% naar 1,68 procent) en steeg vervolgens in juni weer naar 1,70%. Sindsdien is deze rente gelijk gebleven. Bij de hypotheekrentes voor 30 jaar vast is een stijging ingezet, van 1,99% op 1 juni naar 2,02% op 1 augustus.

Toen eind 2019 de eerste berichten uit China kwamen over de Covid-uitbraak en steeds duidelijker werd dat de besmettingen zich uitbreiden over de wereld, stegen de hypotheekrentes in eerste instantie. Dit veranderde rond februari/maart in een daling. De marktrentes, waar banken hun hypotheekrentes op baseren, daaldelen namelijk ook. Tegelijkertijd vreesden veel mensen dat de hypotheekrentes door de Corona-crisis gingen stijgen.

De laatste maanden zijn de marktrentes verder gedaald, maar toch blijven de hypoheekrentes dus gelijk. Dit komt doordat banken hun risico-opslagen verhogen. De Corona-epidemie zorgt bij veel huishoudens voor financiële onzekerheid en de werkloosheid stijgt. Hierdoor is het risico op betalingsproblemen bij hypotheken voor banken groter geworden.

ABN AMRO Ventures investeert in Quantexa

ABN AMRO Ventures is één van de nieuwe investeerders in Quantexa. Onder leiding van Evolution Equity Partners investeren ABN AMRO Ventures en British Patient Capital als nieuwe investeerders, samen met eerdere investeerders zoals Dawn Capital, AlbionVC, Accenture Ventures en HSBC in Quantexa.

Quantexa maakt zogeheten Contextual Decision Intelligence software dat bedrijven helpt verborgen risico’s en nieuwe kansen te identificeren, en betere besluiten te nemen op basis van interne en externe datasets. Zo helpt Quantexa de waarde van data te maximaliseren.

Het bedrijf heeft duizenden gebruikers in meer dan 70 landen. Met de extra investering kan Quantexa uitbreiden in nieuwe markten zoals de publieke sector, hun bestaande software verder ontwikkelen, en hun groei versnellen in Noord-Amerika, Europa en Asia-Pacific.

vrijdag 7 augustus 2020

Bank mag betaalrekening beëindigen als consument geen US TIN of CLN wil aanvragen

Een Nederlandse consument, geboren in de VS, heeft zich bij (arbiter) Kifid beklaagd over het feit dat RegioBank zijn twee betaalrekeningen wil opzeggen, omdat hij geen Amerikaans fiscaal identificatienummer (US TIN) wil aanvragen.

De Geschillencommissie van Kifid concludeert dat op basis van de geldende wet- en regelgeving de bank van een consument een US TIN, of CLN als alternatief, mag verlangen om haar verplichtingen tegenover de belastingdienst te kunnen nakomen.

Wanneer een consument deze informatie niet verstrekt, mag de bank de betaalrekening en de relatie met de consument beëindigen, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak. Volgens het Convenant Basisbetaalrekening is de bank in beginsel wel verplicht om aan een consument een basisbetaalrekening te verstrekken. Dat is gebaseerd op Europese regelgeving. In deze specifieke klachtzaak kan de bank zich met succes beroepen op een uitzonderingsgrond. Omdat er een reëel risico is dat deze consument belasting in de VS wil ontduiken, mag de bank een eventuele aanvraag voor een basisbetaalrekening van deze consument onder de huidige omstandigheden weigeren.

ABN AMRO lanceert eerste managementboek voor ondernemers na corona

Veel ondernemers worstelen met de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis. Zij moeten zichzelf aanpassen aan een nieuwe realiteit. Maar hoe doe je dat en waar moet je beginnen?

ABN AMRO presenteert het eerste managementboek over ondernemen na corona: ‘De zaak vooruit’.

De afgelopen weken ging de bank in gesprek met tientallen ervaringsdeskundigen, experts en ondernemers. Die gesprekken zijn gebundeld in vijf hoofdstukken, waarin de lezer wordt meegenomen langs interessante cases en nieuwe verdienmodellen.

Daarnaast ontwikkelde ABN AMRO samen met verschillende brancheverenigingen, wetenschappers en experts een methode om te toetsen of een businessmodel toekomstbestendig is.

‘De zaak vooruit. Ondernemen na corona’ kan gratis worden gedownload via abnamro.nl/dezaakvooruit. Het boek is geschikt voor alle apparaten, inclusief e-readers.

donderdag 6 augustus 2020

Minder winst ING door kredietverliezen

ING heeft in het tweede kwartaal de winst met bijna 80 procent zien dalen. De bank moest 1,336 miljard opzij zetten voor verwachte kredietverliezen als gevolg van de coronacrisis.

Verder boekte ING ook 310 miljoen aan zogenoemde goodwill af. Door de coronacrisis nam de waarde van enkele overnames uit het verleden af.

De bank verwacht dat de stroppenpot de rest van het jaar aanzienlijk minder zal zijn.

De nettowinst voor ING in het tweede kwartaal bleef steken op 299 miljoen euro.

ABN lanceert Tikkie Check

ABN lanceert Tikkie Check voor het in een handomdraai contactloos afrekenen in de horeca. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphone op de QR-code van de tafelsticker te richten, het tafelnummer in te vullen, eventueel een fooi aan te geven en te betalen.

Vóór het afrekenen kun je al je bestellingen op je smartphone bijhouden, en ná het afrekenen kun je de bon downloaden én je rekening heel gemakkelijk delen door je tafelgenoten direct een Tikkie betaalverzoek te sturen.

Tikkie Check is in het afgelopen jaar uitgebreid getest op een tiental horecalocaties in heel Nederland, waarbij ook meer dan 1000 consumenten en 106 horecamedewerkers zijn ondervraagd.

woensdag 5 augustus 2020

Einde voor betaalkaart Boon

Het faillissement van de Duitse betaalverweker Wirecard heeft ook gevolgen voor de virtuele credit card Boon die werkte met Apple Pay en Google Pay. De kaart wordt in oktober stopgezet.

Klanten moeten het resterende krediet gebruiken of opnemen, zo maakte het bedrijf afgelopen week bekend. De dienst wordt op 3 oktober 2020 beeindigd. Wordt het tegoed niet opgemaakt, dan brengt Wirecard kosten in rekening.

De kaart werd met MasterCard uitgegeven en kon later ook worden gebruikt voor onderlinge betalingen. Behalve Apple Pay en Google Pay werden de betaalsystemen van Garmin, Fitbit, Swatch en Sony ondersteund.

De bankapp "Boon.Planet", die eind oktober 2019 werd gelanceerd met een eigen zichtrekening en betaalpassen, blijft beschikbaar. Wirecard Bank wordt niet direct getroffen door het faillissement van de moedermaatschappij en blijft zaken doen.

BUX groeit in korte tijd naar 100.000 Duitse klanten

BUX is aanzienlijk gegroeid op de Duitse markt. De mobiele broker passeert vandaag, minder dan 2 maanden na de lancering van BUX Zero in Duitsland, de grens van 100.000 Duitse klanten.

BUX bracht in juni 2020 BUX Zero naar de Duitse markt, met een duidelijke missie voor ogen: de beurs toegankelijk maken voor alle Europeanen.

Een deel van de instroom komt voort uit de de grote aantallen jongeren die tijdens de coronapandemie zijn begonnen met beleggen. Het totaal beheerd vermogen door BUX is gedurende deze tijd dan ook verdrievoudigd.

BUX lanceerde BUX Zero in september 2019 en is sindsdien uitgebreid naar de Duitse, Oostenrijkse en Franse markt. BUX zet de volgende stappen van haar Europese uitbreidingsplan in België.

‘Ondernemers hebben langer uitstel van terugbetaling belasting nodig’

Ondernemers moeten een langere ‘adempauze’ krijgen voor het terugbetalen van de vanwege corona uitgestelde belastingen, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. Die zou tot 1 januari 2022 moeten duren.

Bij veel bedrijven is op dit moment door de coronacrisis en de eerdere overheidsmaatregelen het vet helemaal van de botten. Ze teren nog steeds zwaar op hun reserves en hebben de nodige schulden op zich moeten nemen om door de crisis te komen, aldus de ondernemersorganisaties.

‘Ondernemers willen hun belastingen gewoon netjes betalen aan de overheid. Maar vanwege hun huidige financiële situatie en de uitzonderlijke omstandigheden waarin zij gedwongen waren hun werk stil te leggen, is het van belang dat dit op een geleidelijke manier gebeurt.’

Ondernemers hebben volgens MKB-Nederland en VNO-NCW tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Voor het hervatten van de reguliere belastingverplichtingen is het van belang dat eerst alle 4 seizoenen zijn doorlopen voordat wordt gestart met terugbetaling.

'Ondersteuning van de economie leidt tot fors grotere balans centrale bank'

Als reactie op de coronacrisis heeft het Eurosysteem (de ECB en de nationale centrale banken in het eurogebied) zijn monetaire operaties vergroot om de financiering van de economie zoveel mogelijk te faciliteren. Zo is de kredietverlening aan banken verruimd door middel van herfinancieringsoperaties.

De belangrijkste daarvan zijn zogenoemde Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO’s), waaraan banken voor 1.570 miljard euro deelnemen. Via TLTRO’s kunnen banken zich bij het Eurosysteem tijdelijk tegen extra gunstige condities financieren, op voorwaarde dat zij hun kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil houden.

Het Eurosysteem heeft ook de eisen die worden gesteld aan het onderpand dat banken inbrengen bij kredietverlening door het Eurosysteem tijdelijk versoepeld. Banken worden daardoor beter in staat gesteld om mee te doen aan de verruimde herfinancieringsoperaties.

De maatregelen van het Eurosysteem en andere centrale banken hebben eraan bijgedragen dat de financiële markten zijn gestabiliseerd, constateert DNB. De stress op de obligatiemarkt en segmenten van de geldmarkt is in belangrijke mate verdwenen en rentevoeten zijn weer gedaald in de richting van niveaus van vóór de crisis. Daarnaast maken de verruimde kredietfaciliteiten voor banken het makkelijker om hun kredietverlening aan bedrijven in stand te houden. Zo is in het eurogebied de afgelopen maanden van dit jaar een recordhoeveelheid aan krediet verstrekt.

dinsdag 4 augustus 2020

SNS-geldautomaten in HEMA-filialen blijven dicht

De ruim 200 SNS-geldautomaten in HEMA-filialen die eind mei werden uitgezet na weer een plofkraak, komen niet meer in bedrijf. Dat zegt een woordvoerder van de Volksbank, het moederbedrijf van zowel SNS als RegioBank, dinsdag tegen NU.nl.

Ook de handvol geldautomaten van RegioBank in een aantal SPAR-supermarkten wordt niet meer in bedrijf genomen. Klanten van de banken kunnen terecht bij de gele machines van Geldmaat, enkele tientallen buitenautomaten van de eigen banken of geld 'bijpinnen' aan de kassa bij HEMA.

Toekomstige financierbaarheid agrarische ondernemers onder druk

De toekomstige financierbaarheid van boeren en tuinders staat onder druk. Dit komt door de steeds hogere wet- en regelgevingseisen, de sterk wisselende inkomens- en liquiditeitsposities en de (on)mogelijkheden om te kunnen investeren in innovatie en duurzaamheid.

Dit blijkt uit een notitie die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft verstuurd op verzoek van de Vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer.

Het is de rol van banken om ondernemers in de land- en tuinbouw te financieren en in toenemende mate de duurzaamheidstransitie te faciliteren. Extra kosten van duurzame investeringen komen in de praktijk niet altijd tot uiting in een eerlijke vergoeding in een voedselketen waar, met uitzondering van kleine biologische landbouwconcepten, de prijs nog een dominante factor is.

maandag 3 augustus 2020

Consumentenbond verliest woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden hoeft consumenten niet te compenseren voor de te hoge kosten die de verzekeraar bij ruim een half miljoen consumenten in rekening bracht. Dat oordeelde de rechtbank vorige week in een rechtszaak die de Consumentenbond had aangespannen.

De Consumentenbond was de rechtszaak tegen Nationale-Nederlanden gestart vanwege de woekerpolissen die de verzekeraar van eind jaren tachtig tot begin deze eeuw verkocht.

Bij die polissen werden torenhoge overlijdensrisicopremies en allerlei verborgen kosten in rekening gebracht. Als gevolg hiervan was er aan het einde van de looptijd van de verzekering veel minder geld beschikbaar dan verwacht. Woekerpolishouders konden daardoor onder andere hun hypotheken niet aflossen en hun pensioenen vielen lager uit.

Mogelijk gaat de Consumentenbond tegen het vonnis in beroep. Bij die afweging speelt mee dat de Hoge Raad binnenkort waarschijnlijk vragen beantwoordt in een andere woekerpoliszaak.

MijnGeldzaken.nl biedt directe koppeling (PSD2) met Nederlandse banken

Het onafhankelijke platform MijnGeldzaken.nl biedt de meer dan 600.000 gebruikers nog gemakkelijker inzicht in de huidige en toekomstige financiële situatie. Dankzij de directe koppeling met banken (PSD2) worden de transacties in het huishoudboekje direct ingelezen.

Bijna 90 procent van alle transacties worden automatisch gecategoriseerd. Zo ziet de gebruiker direct hoeveel geld is uitgegeven aan bijvoorbeeld boodschappen, kleding en uitgaan.

In MijnGeldzaken.nl is vorig jaar het huishoudboekje dat voorheen AFAS Personal was geïntegreerd. Met de PSD2 koppeling komt een wens in vervulling om zonder drempels overzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven van het gehele huishouden. Het downloaden en uploaden van bestanden is voor betaalrekeningen verleden tijd. MijnGeldzaken.nl biedt nu een PSD2 koppeling met de meeste Nederlandse banken en de categorisering is sterk verbeterd. Nagenoeg alle transacties worden direct op de juiste wijze gecategoriseerd zodat er een helder beeld ontstaat van het uitgavenpatroon van een huishouden. Snel ziet de gebruiker of deze nog binnen budget zit. Wil deze de categorisering toch anders dan kan dat via eigen importeerregels en het aanmaken van eigen categorieën.

Achmea, Pensioenfonds PGB en CGI zetten platform voor pensioenadministratie op

Een consortium bestaand uit Achmea, Pensioenfonds PGB en ICT-dienstverlener CGI gaat een nieuw platform voor pensioenadministratie opzetten.

Dit platform is gebaseerd op het RiskCo Administratie Platform (RAP) van het Utrechtse bedrijf InAdmin RiskCo. Achmea en PGB nemen dit bedrijf over. Deze overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

De drie partijen gaan samen investeren in het nieuwe platform om dat vervolgens aan te bieden aan de gehele pensioensector. Daarmee verwachten zij schaalgrootte en kostenvoordelen te realiseren voor deelnemers, pensioenuitvoerders en pensioenfondsen. Het nieuwe platform maakt het bovendien mogelijk om flexibeler en sneller in te spelen op de grote veranderingen in het Nederlandse pensioenstelsel.

InAdmin RiskCo is een administratieve dienstverlener met zo’n 130 werknemers, die pensioenuitvoerders, (ondernemings)pensioenfondsen, vermogensbeheerders, PPI’s en verzekeraars samenbrengt op haar open administratieplatform. Het bedrijf heeft stevige wortels in de pensioenwereld en biedt betaalbare en flexibele pensioenadministratie aan 26 bedrijven voor ruim 330.000 werknemers.Coöperatieve verzekeraar Achmea (moederbedrijf van onder andere Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis) en PGB verwerven de aandelen van alle entiteiten van InAdmin RiskCo. De medewerkers, de RAP-programmatuur, de RAP-infrastructuur en de overeenkomsten met bestaande klanten en leveranciers worden ondergebracht in een nieuw op te richten vennootschap. Het intellectueel eigendom van RAP wordt doorverkocht aan CGI.