Hoewel de impact van de ‘zachte lockdown’ op de economie in Nederland minder ernstig was dan in veel landen, heeft Covid-19 significante invloed op de financiële resultaten van ABN.
De bank leed 5 miljoen euro verlies, terwijl vorig jaar nog een winst werd behaald van 693 miljoen euro.
De omzet van de bank met 15 procent naar 1,9 miljard euro. Het operationeel resultaat was goed, ondanks aanhoudende druk op de netto rentebaten. De kosten waren lager dankzij verdergaande kostenbeheersing.
De kredietvoorzieningen waren weer hoog als gevolg van een 'uitzonderlijk klantdossier, Covid-19 en de olieprijs'.
De bank schrapt 800 van de circa 2500 banen bij de zakenbank. De reorganisatie wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar.
De zakenbank trekt zich verder de ’komende drie à vier jaar’ volledig terug op Noordwest-Europa, terwijl de handel- en grondstoffenfinanciering wordt gestaakt.
De beëindiging van de grootzakelijke activiteiten, Corporate & Institutional Banking (CIB) buiten Europa, lijkt een volstrekt logische stap, constateert de beleggersvereniging VEB. Bij zijn aantreden sprak topman Robert Swaak al de dreigende woorden dat 'alle opties op tafel liggen'.
Binnen Nederland bedient de zakenpoot zo’n drieduizend grootzakelijke klanten met een vrij breed palet aan financiële producten. In het buitenland is de bank vooral gericht op de sectoren transport, olie- en gas en financiële instellingen. Hierbij verstrekt ABN Amro overbruggingskredieten, handelsfinanciering
en bankgaranties aan institutionele tegenpartijen, zoals oliehandelaren,
rederijen en diamanthandelaren.
Juist met deze activiteiten zijn vaak serieuze bedragen gemoeid, met bijkomende grote risico’s. In het verleden bleken eenmalige tegenvallers, zoals voorganger Van Dijkhuizen ze dikwijls typeerde, haast van structurele aard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.