woensdag 30 september 2020

Technologieplatform Moneyou Go verkocht aan TM-Pro

ABN AMRO verkoopt het technologieplatform Moneyou Go van Moneyou aan TM-Pro. TM-Pro neemt het platform over, inclusief alle onderdelen, het intellectueel eigendom en de betrokken medewerkers. De operationele activiteiten en de software zullen worden gecombineerd tot een gezamenlijke ‘open banking’ oplossing voor financiële dienstverlening. De activiteiten zullen verder gaan onder de naam van TM-Pro.

Moneyou is een online financiële dienstverlener die in 2001 is opgericht. Naast hypotheek- en spaarproducten, biedt Moneyou het online betaalplatform Moneyou Go aan. Moneyou B.V. is een 100%-dochter van ABN AMRO N.V. Op 12 augustus 2020 maakte ABN AMRO bekend dat het alle activiteiten van Moneyou, op de hypotheekactiviteiten na, zal beëindigen.

Als een van de leveranciers van Moneyou gaat de samenwerking van TM-Pro met Moneyou al geruime tijd terug.

Meeste Nederlanders willen uitgebreide informatie ontvangen over hun pensioen

De meeste Nederlanders willen uitgebreide informatie ontvangen over hun pensioen. 61 procent wil weten wat hun opgebouwde pensioen is, wat het pensioen is dat ze kunnen bereiken én hoe het opgebouwde pensioen berekend is. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Als mensen in algemene zin informatie ontvangen over hun pensioen, zijn zij vooral geïnteresseerd in het opgebouwde pensioenkapitaal en het pensioen dat zij persoonlijk kunnen bereiken. Respectievelijk 83 en 73 procent van de consumenten plaatst deze onderwerpen in hun top drie.

De respondenten blijken minder geïnteresseerd te zijn in informatie over bijvoorbeeld hun premie, het nabestaandenpensioenen en hun arbeidsongeschiktheidspensioen.

De behoeften van deelnemers aan het onderzoek sluiten aan bij de toezegging van het kabinet om deelnemers in het nieuwe pensioenstelsel jaarlijks inzicht te geven in welke premie er wordt ingelegd, wat het voor de uitkering gereserveerde vermogen is en hoeveel pensioen zij kunnen verwachten.

dinsdag 29 september 2020

Facebook helpt Amsterdamse ondernemer

Facebook Nederland is een subsidieprogramma gestart om kleine ondernemers in Amsterdam te ondersteunen in lastige tijden. Het bedrijf verwacht in totaal ongeveer 250.000 euro aan subsidie te verstrekken, een bedrag dat aan 69 bedrijven toegekend zal worden.
 
De subsidie is bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn, twee tot vijftig medewerkers hebben, minimaal een jaar actief zijn en te maken hebben met uitdagingen die een direct resultaat zijn van de COVID-19-pandemie.

Een groot deel van de subsidie bestaat uit een rechtstreekse financiering. De rest bestaat uit advertentietegoed om bedrijven te helpen meer klanten te bereiken.

Deloitte zal de ondernemers die de subsidie ontvangen selecteren en de toekenning ervan afhandelen.

De inschrijvingen gaan op dinsdag 29 september 2020 om 10.00 uur van start en blijven open tot 18.00 uur op donderdag 8 oktober 2020. Via facebook.com/grantsforbusiness kunnen bedrijven toetsen of ze in aanmerking komen om zich in te schrijven.

Nog altijd onduidelijkheid in SNS-schadeloosstellingsprocedure

Nog altijd is er geen duidelijkheid over de vraag of er een definitief oordeel komt over de waarde van de op 1 februari 2013 onteigende SNS-effecten.

In de (lopende) schadeloosstellingsprocedure bij de Ondernemingskamer wordt de waarde van de SNS-effecten (zowel de onteigende aandelen als de eveneens onteigende obligaties) bepaald op het moment van nationalisatie.

Eind april 2018 hebben de drie door de Ondernemingskamer benoemde deskundigen hun deskundigenbericht gepubliceerd. Op 16 april 2019 volgde de uitspraak van de Ondernemingskamer. Dat was echter geen definitieve uitspraak, de Ondernemingskamer verlangde een aanvullend deskundigenbericht.

Aan het eind van de zitting op 24 september liet de Ondernemingskamer weten dat over drie maanden een uitspraak volgt. Maar of dat een einduitspraak is, valt te bezien. De voorzitter liet de mogelijkheid open dat er opnieuw extra toelichting van de partijen op de nieuwe informatie nodig is.

De VEB is al eerder een enquêteprocedure gestart zodat onderzoek kan worden gedaan naar mogelijk wanbeleid bij SNS voorafgaand aan de nationalisatie. De uitkomsten van een dergelijk onderzoek zijn van groot belang in een eventuele aansprakelijkheidsprocedure. De VEB is kritisch op het handelen van de betrokken SNS bestuurders, commissarissen en de accountants die ongeclausuleerde goedkeurende verklaringen bij de jaarrekeningen hebben verstrekt.

De Ondernemingskamer heeft in 2018 drie onderzoekers benoemd die met het onderzoek zijn begonnen. De kosten van dit onderzoek, die in beginsel voor rekening van de onderzochte onderneming zijn, lopen inmiddels op tot 3 miljoen euro. De uitkomsten van het onderzoek worden, ondanks Corona, eind 2020 verwacht.

Rabobank en HomeQGo lanceren nieuwe HuisScan

Klanten van Rabobank kunnen voortaan aan de slag met de nieuwe HuisScan. Via een aantal eenvoudige stappen krijgen klanten én niet-klanten van Rabobank persoonlijk een online duurzaamheidsadvies en passende offertes voor aanpassingen aan hun woning.

Gebruikers van de scan krijgen op basis van objectieve gegevens, eigen wensen, persoonlijke informatie én budget een volledig online duurzaamheidsadvies.

Deze gegevens worden verwerkt in een 3D model van de woning. Zo zien bezoekers direct het effect van de maatregelen op hun woning. Op basis van het persoonlijke advies kunnen zij voor de verschillende maatregelen direct een offerte opvragen bij HomeQGo.

De scan wordt aangeboden wordt door Rabo-dochter HomeQGo, in navolging van het eerder aangekondigde nieuws over de samenwerking met HomeQGo/The Sustainables. De HuisScan is de eerste tool van The Sustainbles die Rabobank inzet om de energietransitie makkelijker te maken voor haar 1 miljoen hypotheekklanten en de Nederlandse huizenbezitters.

maandag 28 september 2020

Kevin van Kempen naar Credion

Per heden heeft Kevin van Kempen zich als adviseur aangesloten bij Credion. Hij zal ondernemers in de regio Alphen aan den Rijn adviseren naar de meest optimale financieringsoplossing voor hun bedrijf.
 
Ook in deze tijd blijven ondernemers plannen maken. Ondernemers met een goed plan zijn kritischer over de invulling van hun financieringsbehoefte. Ze weten dat er tegenwoordig naast hun huisbankier tal van andere alternatieven zijn.

Credion is een keten van ruim 50, over het land verspreide vestigingen, die over ruim 90 verschillende bronnen van geld beschikken. Door deze vele verschillende bronnen van geld en het gezamenlijk financieringsvolume zijn wij in staat meer bedrijfs- en vastgoedfinancieringen te realiseren dan wie dan ook. Hier doet de klant van Credion haar voordeel mee.

Toetsrente hypotheken voor vierde kwartaal 5%

De AFM heeft de toetsrente voor het vierde kwartaal van 2020 vastgesteld op 5 procent. Elk kwartaal bepaalt de AFM de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar moet worden gerekend met een toetsrente om te bepalen of een hypotheek verantwoord is.

Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar geldt de verplichting dat voor het bepalen of de hypotheek verantwoord is, wordt gerekend met de toetsrente. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengt.

vrijdag 25 september 2020

Ministerraad stemt in met wetsvoorstel plan van aanpak witwassen

Contante betalingen vanaf drieduizend euro voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren zijn straks niet meer mogelijk, gegevensdeling door banken, andere financiële instellingen en notarissen wordt makkelijker en er komt een wettelijke mogelijkheid voor gezamenlijke transactiemonitoring door banken.

Dit staat in een wetsvoorstel waar de ministerraad op voorstel van minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid mee heeft ingestemd. Op deze manier ontstaan er meer mogelijkheden om witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering effectief aan te pakken.

Verder worden in dit wetsvoorstel maatregelen getroffen om de integriteit van de trustsector te waarborgen. De afgelopen jaren is gebleken dat de wetgeving in deze sector nog niet volledig wordt nageleefd en er integriteitsrisico’s blijven bestaan. Dienstverlening waaraan bijzonder hoge integriteitsrisico’s zijn verbonden, wordt daarom verboden. Dit betekent dat er een verbod komt op dienstverlening waarbij derde-hoog risicolanden of op belastinggebied non-coöperatieve landen betrokken zijn en dat het aanbieden van doorstroomvennootschappen wordt verboden.

Minister Hoekstra en minister Grapperhaus hebben op 30 juni 2019 het plan van aanpak witwassen gepubliceerd. Hierin zijn maatregelen aangekondigd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever aan te pakken. De maatregelen komen voort uit de bredere inzet van het kabinet om de integriteit van de financiële sector te vergroten.

Een belangrijk aandachtspunt in het plan van aanpak is de informatiepositie en onderlinge samenwerking bevorderen van instellingen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen. Op die manier kunnen deze instellingen hun poortwachtersrol effectiever vervullen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. Het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar na indiening bij de Tweede Kamer.

ABN: Samen sterk tegen cyberaanvallen van morgen

Cyberaanvallen zijn er altijd en overal. De benodigde kennis en expertise om deze te voorkomen is echter schaars. Samenwerking is daarom van wezenlijk belang. Het collectief is bovendien altijd sterker dan het individu. ABN AMRO, Achmea, ING, de Volksbank en TNO hebben daarom de handen ineengeslagen. Zij vormen sinds afgelopen zomer het Partnership for Cyber Security Innovation (PCSI).

ABN AMRO kijkt samen met de andere partijen uit het PCSI naar mogelijkheden voor innovatie op cybersecurity gebied. De gezamenlijke intentie is helder: resultaten uit onderzoeken en projecten moeten de maatschappij helpen zich te wapenen tegen de cyberaanvallen van morgen. Met de intensieve samenwerking binnen het PCSI  verbinden de partners toegepast onderzoek, actuele data en problematieken uit de maatschappij op het gebied van cyber security.

Het PCSI hanteert een zogeheten agile manier van werken. Via een ‘Security Radar’ worden relevante thema’s in kaart gebracht en periodiek geactualiseerd. Hieruit worden thema’s geselecteerd, waarvoor in workshops projectideeën worden gezocht. De geselecteerde ideeën gaan een ‘staged innovation’ proces in, waarin telkens na drie maanden wordt getoetst of een volgende stap een nog beter resultaat kan opleveren of dat de oplossing kan worden gedeeld met een nader te bepalen plaats in de maatschappij De leerpunten van het ‘staged innovation’ proces worden weer meegenomen in de volgende themaselectie.

'Geldpers creëert moeras voor opkomende economieën'

Opkomende economieën hebben de geldpers ontdekt. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes blijkt dat steeds meer centrale banken in emerging markets op grote schaal staatsobligaties opkopen om zo geld in de eigen economie te pompen.

De onderzoekers waarschuwen voor torenhoge schulden in combinatie met inflatie. 'Een levensgevaarlijke cocktail', zegt Johan Geeroms, Risk Director Euler Hermes Nederland.

Door de geldhoeveelheid te verruimen, stutten de emerging markets de eigen economie. Net zoals de westerse landen dat doen. Maar het verschil is dat de opkomende landen -sinds het uitbreken van de coronacrisis- kampen met een enorme kapitaalvlucht. Sinds maart een min van 84 miljard dollar. Dat verziekt de economie. Doordat de centrale banken staatspapieren opkopen, komt er weliswaar extra geld in de economie maar stijgen ook de rentes op deze obligaties dramatisch. Als dat maar lang genoeg duurt, krijgt inflatie vrij spel.

Uit het onderzoek van Euler Hermes blijkt dat dertien centrale banken in opkomende landen op grote schaal staatsobligaties opkopen.  Als voorbeeld wijst de adviseur onder meer naar ‘naburige’ landen als Polen, Kroatië, Hongarije en Turkije, maar ook naar landen als India en Brazilië. “

Deze opkomende landen door Covid-19 dubbelhard geraakt. Zowel sociaal als economisch. De gezondheidszorg is er minder, thuiswerken is er moeilijker en de economie is kwetsbaarder. Zeker nu investeerders hun geld terugtrekken. De reflex om uit pure nood te grijpen naar het middel van geldverruiming is begrijpelijk. Heel even biedt het soelaas, maar op langere termijn werkt het ontwrichtend.

donderdag 24 september 2020

Nationale Bank licht ING België door

De Nationale Bank van België is bijna klaar met een maandenlang onderzoek naar ING België. Die heeft meerdere pijnpunten blootgelegd in de strijd tegen het witwassen, meldt De Tijd.

Uit de audit zou blijken dat ING België onvoldoende waakzaam was bij het aanbieden van diensten als ‘correspondentbank’, waarbij ze voor buitenlandse banken onder andere transacties in dollars regelt of internationale overschrijvingen verzorgt.

De Nationale Bank eerder al heeft aangedrongen bij ING België om zijn bijkantoor in Genève over te hevelen naar het moederbedrijf in Nederland, waar de screenings centraal kunnen gebeuren.

FinCEN-leaks tonen belang publiek-private samenwerking in strijd tegen witwassen

De zogenoemde FinCEN leaks, waarbij duizenden verdachte meldingen van banken aan de Amerikaanse antiwitwas-autoriteit zijn gelekt naar een consortium van onderzoeksjournalisten, tonen aan dat de strijd tegen witwassen alleen gewonnen kan worden als publieke en private partijen nauw samenwerken en hun inspanningen goed op elkaar afstemmen.

‘De urgentie daarvan is onverminderd groot’ stelt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Het is zaak nu verder door te pakken.’

De NVB is daarom blij met de stappen die in Nederland zijn gezet en hoopt op een spoedige behandeling in de Tweede Kamer van de voorstellen uit het Plan van aanpak witwassen van ministers Hoekstra en Grapperhaus.

Nederlandse banken hebben tijdens en sinds de periode die wordt beschreven in de FinCEN-leaks veel geïnvesteerd om hun poortwachtersfunctie verder te versterken. Zo is de samenwerking met opsporingsdiensten en andere publieke partijen geïntensiveerd, zijn de processen voor het screenen van klanten verbeterd en is het monitoren van transacties aangescherpt.

Ook hebben 5 Nederlandse banken met de oprichting van Transactie Monitoring Nederland (TMNL) de eerste stappen gezet voor het gezamenlijk monitoren van transacties.

Banken willen witwaspraktijken op geen enkele manier faciliteren. De bestrijding van witwassen heeft dan ook hoge prioriteit. In Nederland houden zich bij banken op dit moment naar schatting 8000 medewerkers direct en fulltime bezig met de strijd tegen het witwassen.

woensdag 23 september 2020

Moeten we ons geld investeren in China?

De afgelopen tijd zijn er veel krantenkoppen verschenen die voor beleggers met investeringen in China zorgwekkend zijn. Denk aan de spanningen in Hong Kong en de bewering dat de periode van supergroei in China voorbij zou zijn.

Is het gezien de huidige omstandigheden eigenlijk nog wel verstandig om te investeren in Chinese obligaties? ‘Als je als pensioenfonds besluit om in China te investeren, dan doe je dat voor de lange termijn’, zegt Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics en Global Head Fixed Income bij ABN Amro Private Banking. ‘Pensioenfondsen hebben een lange-termijn-horizon en moeten daarom ook beleggen met een langetermijnvisie. Ik denk dat de belangrijkste vraag is of China de overgang kan maken van een exportgeleide economie naar een consumentengeleide economie. En vooral of China dat in zijn huidige vorm kan.’

China heeft veel schulden en een groot deel van die schulden zijn intern. Dit betekent dat er zeer weinig buitenlands eigendom is, slechts 5 procent om precies te zijn. Dit is zeer weinig in vergelijking met de wereldeconomie. 'We zien echter wel dat buitenlands eigendom steeds meer wordt opgenomen in de industrieën. Als je dus belegt in een globale index, is de kans groot dat Chinese investeringen al in je portefeuille beginnen te komen.

Bewustzijn over hypotheekverzekeringen is niet hoog genoeg

Uit recent onderzoek blijkt dat veel Nederlandse consumenten geen idee hebben waarvoor zij zijn verzekerd met betrekking tot waarschijnlijk de grootste lening van hun leven; de hypotheek.

Ze hebben nauwelijks inzicht in hun financiële situatie, met name wat er gebeurt bij tegenslag. Financieel adviseurs krijgen dit onderwerp moeizaam over de bühne gebracht. Daarnaast ontbreekt ook inzicht in de status van de hypotheek zelf.

Deze resultaten komen uit het onderzoek De consument en het arbeidsongeschiktheidsrisico en werd in opdracht van BNP Paribas Cardif uitgevoerd door MCH Consultancy en Adviesbureau Fred de Jong. Het onderzoek werd in juni 2020 gehouden onder 1247 consumenten.

Ruim een kwart van de Nederlanders verwacht direct in financiële problemen te komen als een van de partners arbeidsongeschikt wordt. 27 procent geeft aan de gevolgen echt te voelen, doordat ze dan hun huis moeten verkopen, in financiële problemen komen of noodgedwongen meer moeten gaan werken. Daarentegen heeft maar liefst 24 procent helemaal geen idee of heeft er niet over nagedacht.

Van de respondenten geeft 30 procent aan dat zij een verzekering voor arbeidsongeschiktheid hebben afgesloten. Uit data van HDN (Hypotheken Data Netwerk, verantwoordelijk voor 80-90% van alle hypotheekaanvragen) blijkt echter dat het werkelijke aantal vele malen lager ligt; HDN ziet bij minder dan 5 procent van de hypotheekaanvragen ook een aanvraag voor een verzekering voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

dinsdag 22 september 2020

Merendeel Nederlanders zag grote plannen niet doorgaan door COVID-19

Mobiele bank N26 deed onderzoek naar de spaardoelen van Nederlanders. Daaruit blijkt dat het meerendeel van de Nederlanders hun grote plannen voor 2020 niet konden voortzetten. Dit heeft ook impact op de financien: als gevolg heeft 38 procent van de Nederlandse consumenten besloten om hun gespaarde geld te besteden aan andere toekomstplannen.

De maatregelen die zijn genomen als gevolg van corona, hebben een grote impact gehad op de persoonlijke plannen van Nederlanders voor 2020. Voor meer dan de helft  van de Nederlanders ging een belangrijke levensgebeurtenis of aankoop niet door. De meest voorkomende gecancelde plannen waren reizen naar het buitenland, een nieuwe baan en de aanschaf van een nieuwe auto. Daarnaast gaf een deel aan graag dit jaar een schuld af te willen betalen, of juist te verhuizen naar een nieuw huis.

Driekwart van de Nederlanders had zelfs al geld gespaard voor plannen in 2020 die uiteindelijk niet konden doorgaan. Het gemiddelde bedrag dat opzij was gezet was 2489.80 euro.

Hoewel de meesten hun plannen simpelweg uitstellen en dat bedrag nog steeds bewaren voor hetzelfde doel, geeft 38 procent procent aan dat ze hun spaargeld nu ergens anders aan uit zullen geven na noodgedwongen hun plannen te hebben geannuleerd. Ze doen dit het liefst aan klussen in huis, een nieuwe auto of aan een vakantie.

Niet iedereen had de optie om hun spaargeld te bewaren of ergens anders aan uit te geven. Nagenoeg vier op tien Nederlanders geeft aan geld te hebben verloren doordat plannen niet doorgingen en ze hun geld niet terug konden krijgen. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 707.29 euro dat ze niet meer terug zien.

Nederland staat in de top 3 van consumenten die het meeste geld hebben verloren. Duitsers werden het hardst getroffen en verloren gemiddeld 995,06 eurp voor geannuleerde plannen, gevolgd door België (€ 750,27) en Nederland (€ 707,29).

Premie DSW-verzekerden naar € 124,50 per maand

In 2021 bedraagt de premie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden 124,50 per maand. Dit betekent een premiestijging van 6,50 euro.

De stijging wordt veroorzaakt door de groei van de zorgkosten en doordat DSW dit jaar geen ruimte meer heeft om reserves in te zetten om de premiestijging te beperken.

In de premie van 2020 heeft DSW 2 euro op maandbasis per premiebetaler aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. Gelet op de reservepositie van DSW is er geen ruimte de reserves in 2021 opnieuw af te bouwen.

'Nederlandse belegger relatief somber over economische impact Covid-19'

Nederlandse beleggers zijn vrij somber over de duur van de economische crisis als gevolg van Covid-19 en denken dat de herstelperiode lang zal zijn.

Opmerkelijk genoeg laten zij zich echter niet uit het veld laten slaan: in meerderheid hebben zij het risico in hun beleggingsportefeuille vergroot of intact gelaten. De rendementsverwachtingen voor de komende vijf jaar blijven erg hoog. Dit blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2020.  

Nederlanders houden relatief vaker rekening met een lange herstelperiode: 37 procent denkt dat de negatieve economische impact van Covid-19 een tot twee jaar zal aanhouden en 20 procent denkt zelfs dat het twee tot vier jaar zal duren voordat er normalisering optreedt. Daarmee zijn Nederlandse beleggers duidelijk negatiever dan het wereldwijde gemiddelde: het gemiddelde percentage is zelfs dubbel zo hoog. 33 procent is somber, ten opzichte van 15 procent wereldwijd. De herstelperiode wordt door de Nederlandse ondervraagden gemiddeld ingeschat op 1,95 jaar.  

Wereldwijd zijn beleggers optimistisch over het mogelijk te behalen rendement en verwachten ze in de komende vijf jaar een gemiddeld totaalrendement op hun beleggingen van 10,9 procent per jaar. Beleggers zijn daarmee positiever dan in 2018 en in 2019 toen ze gemiddeld uitkwamen op een prognoserendement van respectievelijk 9,9 en 10,5 procent voor de komende vijf jaar. De onzekerheid als gevolg van Covid-19 lijkt dus geen grote impact te hebben op de rendementsverwachtingen.

Vermogensbeheerder Schroders heeft de mening van meer dan 23.000 beleggers uit 32 landen gepeild, van wie 1000 in Nederland. De internationale verschillen in rendementsverwachtingen zijn aanzienlijk. Net als in voorgaande jaren blijken Nederlandse beleggers in internationaal perspectief relatief voorzichtig met hun rendementsprognose. Dit jaar komt de verwachting uit op gemiddeld 9,1 procent. Dit zijn echter nog steeds percentages die gezien de huidige marktonrust erg hoog zijn.

maandag 21 september 2020

'Fraudecontrole van banken schiet door'

Uit het niets blokkeert je bank per direct je bankrekening. Je wordt verdacht van fraude. Je kunt niet meer bij je geld en kunt niets meer betalen. Je wordt behandeld als crimineel, maar je hebt helemaal niets verkeerds gedaan. Radar sprak twee consumenten die onterecht gezien worden als fraudeur en de dupe zijn van strenge bankcontroles.

Strafrechtadvocaat Bob Kaarls geeft in de Radar-studio een verklaring waarom banken snel ingrijpen. 'We zien dat banken onder een vergrootglas liggen van justitie. Ze waren in het verleden onvoldoende alert op de bestrijding van witwassen, fraude en terrorisme. Daar zijn ook forse boetes voor uitgedeeld.'

Hierdoor zijn banken de afgelopen maanden veel alerter geworden. Mensen moeten van hun bank allerlei extra vragen beantwoorden zoals de herkomst van het geld en hun vermogen. De bank moet precies weten wie zijn klanten zijn. En al deze klantdossiers moeten op orde zijn. Dat was bij ABN AMRO niet het geval en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de bank. 

 

ABN laat weten dat het alleen rekeningen blokkeert als men concrete aanwijzingen heeft dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld dat er fraude wordt gepleegd met de rekening. Dat kan zijn door een signaal van de politie, een signaal van een andere bank of van onze eigen systeem. 


 


Pool richtte Amsterdamse nep-bank op

De verkoop van niet bestaande vliegtuigen of chartervluchten. De oprichting van een nep-bank en daarmee miljoenen ophalen. Volgens het OM draaide een 32-jarige Pool er zijn hand niet voor om. Afgelopen week stond hij voor de Haagse rechtbank en hoorde hij vijf jaar cel tegen zich eisen.

De verdachte was bezig zich in Nederland te vestigen. Hij had voor een jaar een kapitale villa aan het water in Zwammerdam gehuurd en vooruit betaald. Maar toen hij zich wilde inschrijven bij de gemeente Alphen aan den Rijn liep het mis. De baliemedewerkster had een cursus vervalste identiteitspapieren gevolgd en herkende zijn Litouwse paspoort als namaak.

De man werd ter plekke aangehouden. Hij bleek ook nog een vervalst Italiaans rijbewijs en een vervalste Litouwse identiteitskaart bij zich te hebben. De politiemensen besloten daarop om een kijkje te nemen in zijn villa. Daar troffen zij verschillende stempels aan voor het namaken van documenten, allerlei vervalste papieren en promotiemateriaal van een onbekende vliegtuigmaatschappij.

Verder onderzoek leerde dat de huur van 62.000 euro door hem betaald was vanaf een Tsjechische rekening van Custos Trust Sro. In Nederland had hij inmiddels als filiaal Custos Trust BV opgericht in Amsterdam. Wie contact opnam met een van de vele accountmanagers van deze ‘bank’, kwam per e-mail of telefoon vermoedelijk altijd bij verdachte zelf uit.

Op de Tsjechische rekening hadden de Tsjechische autoriteiten kort beslag gelegd omdat zij de herkomst van de 4,1 miljoen die hierop stond, niet vertrouwden. En terecht. Want Custos wierf klanten met teksten als: “All wealth that is handled by Custos is protected and kept secret from government and tax agencies of all sorts”. Op verzoek van Nederland werd er opnieuw beslag gelegd op de rekening.

De speurtocht naar de herkomst van de 4,1 miljoen bracht een bijna onuitwarbare kluwen van tussenpersonen, brievenbusfirma’s en agentschappen aan het licht in Tsjechië, Cyprus, Ierland en Liechtenstein. Uiteindelijk bleek 4 miljoen te kunnen worden teruggebracht op de Slowaakse eigenaar van een beveiligingsbedrijf. Het gaat om een onderneming die uitgebreid in het nieuws is geweest omdat de vermoorde journalist Kuciak er onderzoek naar deed.

'Dochter ING betrokken bij wegsluizen Russische miljarden'

Het Poolse dochterbedrijf van ING heeft klanten jarenlang geholpen om verdacht geld uit Rusland weg te sluizen. Dat blijkt uit geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën, waarover FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico berichten.

Twee Nederlandse obligatiehandelaren zouden de spil zijn geweest bij het wegsluizen van omgerekend miljarden euro's.

De ING kwam eerder in opspraak door nalatigheden bij het voorkomen van witwassen. Daarvoor trof ING twee jaar geleden met het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro.

KPMG-onderzoek onder 200 merken: ASN Bank biedt beste klantervaring

ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, voert dit jaar de ranglijst aan van het Nederlandse Customer Experience Excellence onderzoek 2020.

Aan dit onafhankelijke onderzoek van KPMG naar klantbeleving werkten ruim vijfduizend Nederlandse consumenten mee. ASN Bank staat dit jaar op nummer één en biedt daarmee de beste klantervaring volgens de Nederlandse consument.

Consumenten waarderen ‘de focus op duurzaam bankieren’ en ‘grote bereidwilligheid van medewerkers’ om klanten te helpen, aldus de onderzoekers van KPMG. Bovendien laat ASN Bank haar klanten (in)zien dat geld gelukkig kan maken door te investeren in een duurzame en rechtvaardige samenleving. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat consumenten integriteit en geloofwaardigheid in deze crisisperiode erg belangrijk vinden. Ook op deze onderdelen scoorde ASN Bank bovengemiddeld.

vrijdag 18 september 2020

ABN AMRO en ODDO BHF gaan samenwerking aan

ABN AMRO en de Frans-Duitse financiële dienstverlener ODDO BHF gaan een strategische samenwerking aan op het vlak van ‘equity brokerage’, aandelendiensten voor grootzakelijke relaties. Beide partijen hebben in dit segment een leidende positie in hun eigen marktgebied. De samenwerking richt zich op de Benelux met de ambitie om uit te breiden naar de Duitse markt.

Onder de naam ABN AMRO-ODDO BHF wordt een nieuwe joint venture opgericht, waarin beide partijen een gelijk belang krijgen. ABN AMRO brengt haar activiteiten in op het vlak van ‘Benelux equity research, institutional sales en sales trading’. Voor de uitvoering van orders zal de joint venture gebruik maken van het geavanceerde handelsplatform van ODDO BHF.  

De nieuwe combinatie gaat zich primair richten op de Benelux en wordt gevestigd in het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. ABN AMRO en ODDO BHF hebben de ambitie hun samenwerking uit te breiden naar de Duitse markt.
 
Het partnerschap betekent een uitbreiding van diensten aan zowel institutionele investeerders als corporate klanten op het vlak van ‘equity brokerage’ en ‘equity capital markets’. Voor investeerders groeit het aanbod aan hoogwaardige aandelenresearch naar ruim 500 fondsen. Het eigen distributienetwerk om aandelen te plaatsen voor corporate klanten groeit naar meer dan 600 institutionele partijen in Europa en de Verenigde Staten.

Transactie Monitoring Nederland aan de slag

Sinds deze week is TMNL.nl live. Dat is de website van Transactie Monitoring Nederland B.V. Deze organisatie gaat de transactiedata van ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank combineren en monitoren.

Vanaf 1 september is TMNL gestart met de opbouw van haar activiteiten vanuit de nieuwe TMNL-locatie in Purmerend. Jeroen Rijpkema is de (interim) bestuurder van TMNL B.V.

Met Transactie Monitoring Nederland willen de vijf banken bijdragen aan een betere bestrijding van financieel-economische criminaliteit die plaatsvindt binnen het financiële systeem. Dit vanuit hun maatschappelijke rol als poortwachter van het financiële systeem.

Elke bank monitort nu al alle eigen betalingstransacties – een wettelijke verplichting vanuit de Wwft. Met TMNL zetten banken een extra stap in de bescherming van de integriteit van ons financieel systeem.

TMNL B.V. start in september 2020 met de voorbereidende werkzaamheden. De daadwerkelijke gezamenlijke monitoring start vanaf 2021.

donderdag 17 september 2020

FIOD doorzoekt bijkantoor van een Europese bank in Nederland

De FIOD heeft een dezer dagen een Nederlands bijkantoor van een bank uit Europa doorzocht. De bank wordt ervan verdacht de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) te hebben overtreden.

Het kantoor houdt zich voornamelijk bezig met ‘money transfers’. De Wwft stelt dat een bank voor het aanbieden van deze diensten cliëntenonderzoek moet doen. Ook moet de bank transacties van haar klanten doorlopend monitoren en ongebruikelijke transacties op basis van objectieve en subjectieve indicatoren melden bij de FIU. Het vermoeden is dat de bank dit tussen 2016 en 2018 onvoldoende gedaan heeft.

De overheid pakt poortwachters die de Wwft niet naleven aan. Het gaat om handelaren in zaken als vastgoed, boten, auto’s en goud en op dienstverleners als banken, notarissen, makelaars, accountants en trustkantoren. Het doen van cliëntenonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties op basis van doorlopende monitoring is essentieel in het voorkomen van betrokkenheid bij witwaspraktijken. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

ABN AMRO hoofdsponsor van de Dutch Green Building Week

ABN AMRO is voor de tiende keer op rij hoofdsponsor van de Dutch Green Building Week. Dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen, georganiseerd door de Dutch Green Building Council (DGBC).

Van 21 tot en met 25 september staan er allerlei lezingen, workshops en talkshows over op het programma. Ook bij Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO, kun je meerdere (online) bijeenkomsten bijwonen.
 
Dutch Green Building Week wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd, en ABN AMRO is nog altijd hoofdsponsor.

woensdag 16 september 2020

Zorgpremie stijgt met 59 euro per jaar

Ondanks de eerder door experts verwachte zorgpremiestijging van 144 euro per jaar, geeft het kabinet aan dat de zorgpremie met ongeveer zes tientjes per jaar ofwel 5 euro per maand zal stijgen.

Slechts 1 procent van deze stijging is te wijten aan de coronacrisis.

Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De meeste Nederlanders betalen in 2020 maandelijks tussen de 110 en 150 euro aan zorgpremie. De groep die minder betaalt, bestaat voornamelijk uit mannen, 18- tot 44-jarigen en werkenden. De groep die meer dan 150 euro aan premie betaalt, bestaat vooral uit niet-werkenden.

Btw-tarief van 0% geen goed idee

Een jaar lang een btw-tarief van 0%. Dat is wat de PVV wil om de economische crisis als gevolg van het coronavirus op te lossen. Het zou tot meer bestedingen leiden onder consumenten en ook nog voordelig zijn voor bedrijven.

Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie aan Erasmus School of Economics, legt uit waarom dit plan toch niet zo effectief is als dat je zou denken.

‘Het is heel leuk voor de consument maar het punt is dat de consument eigenlijk alleen maar spaart momenteel. Het spaaroverschot is nog nooit zo hoog geweest’, zegt Kavelaars. ‘Dan is het niet heel erg logisch om daar meer ruimte te creëren. Het probleem ligt eigenlijk bij de ondernemers waarvan je de lasten moet verlichten en daar is de btw nou juist niet typisch het instrument voor.’

Duitsland heeft, in tegenstelling tot Nederland, zowel het hoge als het lage btw-tarief aangepast. Toch denkt Kavelaars dat dit niet heel erg effectief is om de economische crisis op te lossen. ‘Er zijn hier veel gerichtere maatregelen voor mogelijk, en dat is met name om te kijken of je de lasten voor werkgevers en ondernemers structureel kunt verlagen.’ Volgens Kavelaars moeten we de lasten op de lonen, de werkgeverslasten, verlagen. ‘Dan gaan de loonkosten direct omlaag en dat geeft lucht voor bedrijven.’

Een ander nadeel is dat sterke bedrijven de verlaging zouden kunnen weigeren door te berekenen naar de consument. In dit geval zouden deze bedrijven dan het geld in eigen zak kunnen steken, wat betekent dat het een hele ongerichte maatregel zou zijn. Bovendien zijn het juist de eerste levensbehoeften die al in het laagste btw-tarief zitten, benadrukt Kavelaars.

dinsdag 15 september 2020

Belastingplan 2021: beter, eerlijker en duurzamer uit de crisis

In het pakket Belastingplan 2021 staan extra maatregelen om economische groei in deze coronacrisis te stimuleren.

Tegelijkertijd biedt het kabinet ook perspectief voor de periode daarna. Het kabinet gaat door met hervormingen, met maatregelen voor een beter, eerlijker en groener belastingstelsel. Dit staat in het pakket Belastingplan 2021.

Multinationals gaan een eerlijker aandeel belasting betalen. Voor kleine bedrijven met weinig winst worden de tarieven verlaagd. Ook vergroent men de belastingen met een CO2-heffing.

De eerder aangekondigde verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door, waardoor dit tarief op 25 procent blijft. Zo creëert het kabinet financiële ruimte om juist nu de economie te versterken.

De verlaging van het lage Vpb-tarief van 16,5% naar 15% gaat wel door. Bovendien gaan meer MKB-bedrijven in de komende jaren dit lagere tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage tarief voor winsten tot 245.000 in plaats van 200.000 euro. In 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar 395.000 euro.

'Witwasonderzoek soms belemmering voor dienstverlening aan bedrijven'

De aangescherpte verplichtingen van banken om als poortwachter te waken voor de integriteit van het financiële stelsel vormen soms een belemmering voor dienstverlening aan bedrijven. Dat geldt des te meer voor sectoren die door toezichthouders worden aangemerkt als hoog risico.

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op een uitvraag van de Europese Banken Autoriteit (EBA) naar de invloed van anti-witwasregelgeving op de beschikbaarheid van financiële diensten.

Naarmate het risico op witwassen groter wordt moeten banken meer informatie uitvragen om zich er van te vergewissen dat klanten hier niet bij betrokken zijn of raken. Wanneer die informatie niet wordt verschaft, of als het niet mogelijk lijkt om maatregelen te nemen om het risico op witwassen voldoende te beperken, mag de bank op basis van de wet geen relatie aangaan of moet zij afscheid nemen van de klant.

Banken zetten echter vraagtekens bij het steeds grotere detailniveau van de informatie die toezichthouders vereisen. Daarbij helpt het niet dat toezichthouders geen duidelijkheid verschaffen over het soort ‘bewijs’ dat voldoende is om aan te tonen dat klanten te goede trouw zijn. Dit maakt banken extra voorzichtig.

Jongere betaalt ruim 2400 euro per jaar voor autoverzekering


Jonge bestuurders van 18 tot en met 20 jaar betalen gemiddeld 2427 euro per jaar (202,27 euro per maand) voor hun autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Hiermee betalen jonge automobilisten meer dan twee keer zoveel premie als bestuurders vanaf 25 jaar. Zij betalen gemiddeld 87,49 euro per maand.

Automobilisten van 21 t/m 24 jaar zijn met gemiddeld 133,76 euro per maand iets goedkoper uit, maar ook zij betalen dus 555 euro per jaar meer dan de gemiddelde Nederlander voor hun autoverzekering.

Dat jongeren een hogere premie betalen voor hun autoverzekering, komt doordat verzekeraars in hun statistieken zien dat zij vaker schade rijden. Dit risico berekent de verzekeraar door in de premies van jonge bestuurders.

Geld.nl bekeek op basis van ruim 30.000 vergelijkingen in de periode januari t/m juli 2020 op de site hoeveel verschillende leeftijdsgroepen gemiddeld betalen voor hun autoverzekering. In bijgaande tabel zie je per leeftijdsgroep de gemiddelde premie die zij betalen voor een autoverzekering.

maandag 14 september 2020

Hypotheekrentes dalen iets

De hypotheekrentes zijn in de afgelopen week licht gedaald. Ongeveer de helft van de geldverstrekkers voerde een kleine verlaging van tussen de 0,05 en 0,1 procentpunt door.

Dat signaleert Van Bruggen Adviesgroep maandag.

De renteverlagingen schelen een gemiddelde woningeigenaar niet veel geld. Het zal hoogstens een paar euro per maand schelen.

Vorig jaar daalden de hypotheekrentes na de zomer ook met 0,3 tot 0,5 procentpunt.

Nieuwe AFM portaal vanaf 14 september beschikbaar

Vanaf 14 september opent de AFM haar nieuwe portaal. Het AFM Portaal is de nieuwe verzamelplaats voor de diensten en formulieren van de AFM en vervangt daarmee het Digitaal Loket. Het nieuwe portaal sluit beter aan op de laatste technologische ontwikkelingen.

Inloggen op ons nieuwe portaal kan straks niet met een bestaand AFM ID. Gebruikers moeten een nieuw account aanmaken,

Reeds ingevulde maar nog niet ingediende formulieren/diensten worden straks niet overgezet naar het nieuwe portaal.

Apple Card mogelijk internationaal

Apple Card, de eigen bankkaart van Apple, wordt mogelijk internationaal uitgerold. Momenteel is deze creditcard alleen in de VS beschikbaar.

De Apple Card wordt in de VS uitgegeven in samenwerking met de Amerikaanse bank Goldman Sachs en MasterCard. Met de kaart kun je winkels betalen of punten bij aankopen verzamelen.

De kaart kent een virtuele en een fysieke (titanium) variant. De virtuele versie is te vinden in de Wallet app.

Het gerucht over internationale uitbreiding komt van MacRumors, die een bron bij een Australische bank heeft gesproken. Ook is er een vacature voor een Apple Card Products Manager, die moet onderhandelen met partners.

vrijdag 11 september 2020

Fintech-bedrijf Factris sluit financieringsovereenkomst met vermogensbeheerder Nationale Nederlanden Investment

Fintech-bedrijf Factris heeft een financieringsovereenkomst gesloten ter waarde van 50 miljoen euro met vermogensbeheerder Nationale Nederlanden Investment Partners (NN IP). 

Factris gaat het kapitaal inzetten om financiering te bieden aan midden- en kleinbedrijven (MKB) middels het aankopen van hun verkoopfacturen. 

Hierdoor krijgen die bedrijven sneller betaald, waardoor zij hun liquiditeitspositie kunnen verbeteren. Aangezien factoring een van de snelste vormen van financiering is voor MKB-bedrijven, wordt het een steeds waardevollere tool voor ondernemers in het MKB om aan hun werkkapitaalbehoefte te voldoen. 

Dit is nog belangrijker geworden door de Covid-19-pandemie, die de cash-positie van veel ondernemingen negatief heeft beïnvloed. De veiliggestelde nieuwe kredietfaciliteit heeft het voordeel van een volwaardige kredietverzekering. 

Deze verbetering stelt NN IP in staat om aan zijn verantwoord beleggen strategie te voldoen door het ondersteunen van de reële Europese economie, terwijl het tegelijk een investeringsmogelijkheid met verlaagd risico biedt aan zijn klanten. Door NN IP’s verantwoord beleggen criteria te combineren met de polissen van Factris, verzekert de transactie bovendien dat er meer financiering gaat naar duurzamere MKB-bedrijven en –sectoren.

'Duurzaam beleggen loont niet in tijden van crisis'

Environmental, Social and Governance (ESG)-beleggingen worden wereldwijd geprezen als de oplossing voor milieu, sociale en maatschappelijke problemen, en zouden het beste medicijn zijn tijdens een crisis. 

Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburgse onderzoekers Philip Joos en Jurian Hendrikse, samen met Elizabeth Demers (University of Waterloo) en Baruch Lev (NYU).

Uit grondige analyse komt naar voren dat dit niet zo is, en dat traditionele maatstaven zoals liquiditeit en innovatievermogen beter crisisbestendigheid aangeven.

Hoewel bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen daar op langere termijn mogelijk wel degelijk de vruchten van zullen plukken, is het raadzaam voor beleggers om op korte termijn kritisch te zijn op fondsen die ‘ESG’ promoten als crisisvaccin.

Hoewel institutionele beleggers, fondsbeheerders en de internationale financiële pers vaak anders beweren, leidt duurzaam beleggen niet tot betere beursprestaties ten tijde van crises. Een analyse onder 1.600 Amerikaanse bedrijven laat zien dat een hogere ESG-prestatie bedrijven niet beter bestand maakt tegen de negatieve beursgevolgen van de coronapandemie. Duurzame investeerders blijken zelfs slechter te presteren tijdens periodes van beursherstel. Liquiditeit en innovatiekracht blijken de beste immuniteit te bieden tegen financiële crises.

De onderzoekers tonen verder aan dat ESG-investeringen voor slechts 1% het beursrendement van bedrijven tijdens de Covid crisis verklaren. Ook heeft ESG geen voorspellende waarde voor hoe een bedrijf gaat presteren bij een eventuele volgende crisis, in tegenstelling tot - wederom - de combinatie van financiële flexibiliteit en innovatiekracht van een bedrijf.

'Lastenneutraal verduurzamen steeds verder uit zicht'

Ten minste twee miljoen huiseigenaren hebben onvoldoende financiële middelen om de verduurzaming van hun huis te kunnen betalen en moeten daarvoor geld lenen. Dit blijkt uit onderzoek naar de financiële draagkracht van huiseigenaren dat Nibud in opdracht van Vereniging Eigen Huis heeft uitgevoerd.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat twee miljoen huiseigenaren genoodzaakt zijn om geld te lenen als zij hun huis moeten verduurzamen, bijvoorbeeld omdat hun wijk van het aardgas afgaat. Het uitgangspunt in het klimaatakkoord dat verduurzaming voor huishoudens woonlastenneutraal uitpakt, doordat de investeringen evenredig worden gecompenseerd door lagere energielasten, raakt steeds verder uit zicht. 

Op dit moment worden verschillende maatregelen uit het klimaatakkoord uitgewerkt, zoals de isolatiestandaard en diverse ontzorgingsconcepten. Ook is er veel nieuwe wet- en regelgeving in voorbereiding, zoals de omgevingswet, de warmtewet en de energiewet. Daarnaast wordt er gewerkt aan regionale energiestrategieën, transitievisies en proeftuinwijken.  

Centrale regie op hoe dit alles optelt tot een betaalbare rekening voor huiseigenaren ontbreekt. Wel is duidelijk dat het einde van de optelsom van kosten nog niet in zicht is. Ook is niet zeker of de beoogde kostenreductie van de energietransitie, zoals afgesproken in het klimaatakkoord, kan worden gehaald. 

Ondertussen kampt een groeiende groep huiseigenaren met toenemende onzekerheid over de betaalbaarheid van de maatregelen die zij zullen moeten nemen. Hierdoor kalft het draagvlak voor verduurzaming van de eigen woning af.

donderdag 10 september 2020

Nieuwe Prognosetafel meevaller voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen kunnen rekenen op een meevaller. De nieuwe Prognosetafel (AG Prognosetafel 2020) die het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) woensdag publiceerde, leidt tot een gemiddelde daling van hun pensioenverplichtingen van ongeveer 2 procent. Daardoor verbetert ook de dekkingsgraad met ongeveer 2 procent.

Dat concludeert Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, op basis van eigen berekeningen gebaseerd op de nieuwe Prognosetafel.

Het AG becijferde dat de levensverwachting in Nederland blijft stijgen, maar minder snel dan eerder werd verwacht. Voor de prognose gaat het AG uit van sterftewaarnemingen in Europese landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau, met een specifieke aanpassing voor de Nederlandse sterfte. Op basis van historische waarnemingen wordt verwacht dat de levensverwachting van vrouwen in Nederland wat gaat achterlopen op de Europese levensverwachting in landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau. De levensverwachting heeft invloed op de toekomstige uitgaven van pensioenfondsen en daarmee op hun dekkingsgraad.

Als Nederlandse pensioenfondsen nu overgaan naar de nieuwe Prognosetafel, zou de gemiddelde dekkingsgraad met 2 procentpunt stijgen naar 98 procent.

Peaks breidt uit naar Spanje en Frankrijk

Na het succes in Nederland en Duitsland, breidt de Nederlandse fintech start-up Peaks verder uit naar Spanje en later dit jaar naar Frankrijk. Hiermee wordt Peaks de eerste app die het beleggen van je wisselgeld in vier Europese landen aanbiedt.

Met Peaks kun je makkelijk regelmatig kleine bedragen opzij zetten, zoals je wisselgeld, en deze beleggen in een wereldwijd gespreide portefeuille van duurzame indexfondsen.

In 2019 was Peaks de eerste financiële dienstverlener die in Nederland een PSD2-vergunning kreeg toegekend. Daarmee kunnen consumenten en bedrijven, derden toegang geven tot de transactie-informatie van hun betaalrekening. Dat maakt nieuwe innovatieve financiële diensten zoals Peaks mogelijk. Door het harmoniseren van deze wetgeving in heel Europa kan Peaks zo snel uitbreiden en het beleggen met je wisselgeld in meerdere landen aanbieden.

De Peaks app kan gratis worden gedownload via de Nederlandse, Duitse en nu ook de Spaanse App Store en Google Play Store. De Franse versie van de app komt in het vierde kwartaal beschikbaar. De Peaks app is inmiddels meer dan 500.000 keer gedownload.

Mkb investeert minder en later in verduurzaming

De coronacrisis zorgt ervoor dat mkb’ers minder en later gaan investeren in verduurzaming van hun energie, dat wil zeggen minder en later investeren in energiebesparing en duurzame opwek. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland en Krachtwerk in samenwerking met MKB Servicedesk onder ruim 150 ondernemers.

Voor de coronacrisis had bijna twee derde van het mkb het plan om de komende 12 maanden te investeren in verduurzaming van hun energie. Hiervan geeft nu bijna 60 procent aan later, minder of niet meer te investeren.

Slechts 33 procent geeft aan dat investeringsplannen ongewijzigd doorgaan en 8 procent geeft aan investeringen juist naar voren te halen of extra te investeren.

Veel ondernemers willen nog steeds investeren, maar het ontbreekt aan kapitaal dat vrijgemaakt kan worden voor investeringen in energiebesparing of duurzame opwek. Bijna driekwart van de mkb’ers die nu minder, later of niet meer investeren, geeft aan dat wanneer een 1 procent-duurzaamheidslening beschikbaar zou zijn, ze serieus overwegen om wél weer te investeren.

woensdag 9 september 2020

Honderden banen weg bij verzekeringsbedrijf Vivat

Bij het moederbedrijf van Zwitserleven en verzekeraar Reaal worden de komende drie jaar 400 tot 500 banen geschrapt.

Vivat werd eerder dit jaar overgenomen door Athora. De verzekeringstak werd doorverkocht aan de NN Group, het bedrijf achter Nationale Nederlanden.

Het bedrijf overlegt de komende weken met de ondernemingsraad over het plan. Later dit jaar wil het bedrijf met de reorganisatie beginnen.

Kees Koedijk benoemd tot hoogleraar Banking and Finance

Professor Kees Koedijk is met ingang van 1 augustus benoemd tot faculteitshoogleraar Banking and Finance aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.).

Kees Koedijk is tevens Distinguished Research Professor Shanghai University of Finance and Economics en Fellow van het Centre for Economic Policy Research (CEPR) London.

Koedijk was hoogleraar financiën aan Tilburg University (2007-2020), waar hij tevens decaan en directeur was van TIAS, Business School (2012-2019) en decaan van de School of Economics and Management van Tilburg University (2007-2012).

Hij was hoogleraar Financieel Management aan de RSM Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar Financiën aan de Universiteit van Maastricht, en tevens Senior Econoom bij de onderzoeksafdeling van De Nederlandsche Bank.

Hij ontving vele onderzoeksprijzen, waaronder het Duurzaam Lintje (2012), een medaille voor werk op het gebied van duurzaamheid, twee grote Mistra Grants (2006 en 2008) van de Zweedse overheid, de Finance et Développement Durable prijs van de Franse krant Le Monde (2005), en hij was winnaar van de Moskowitz Prijs voor Onderzoek naar Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (2005 en 2002).

Koedijk promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is lid van de raad van toezicht van Fontys Hogescholen en hij was lid van de beleggingscommissie van DSM Pensioenfonds, extern adviseur van het bestuur van de Stichting ABP, voorzitter van de raad van toezicht van beleggingsfondsen van de ASN Bank en lid en voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs Tweede Kamer (REA). Naast deze lidmaatschappen is hij medeoprichter geweest van de ondernemingen Global Property Research (GPR) (1994) en Finance Ideas (2004).

dinsdag 8 september 2020

BNG Bank: Kredietverlening blijft in onzekere tijden op hoog niveau

De kredietvraag van met name de gemeenten was, mede door de financiële gevolgen van de COVID-19-pandemie, hoger dan verwacht. In de eerste vier maanden bedroeg de omvang van nieuw verstrekte langlopende leningen bij BNG Bank ruim 1 miljard per maand.

De verkoop van de Enecoaandelen door decentrale overheden heeft in de laatste twee maanden van het eerste halfjaar echter een negatief effect gehad op de kredietverstrekking door de bank, mede door het gebruik van onderling lenen. De omvang van nieuw verstrekte langlopende leningen kwam in de verslagperiode uit op  5,4 miljard, een daling van 0,8 miljard ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.

De langlopende kredietportefeuille nam ten opzichte van ultimo 2019 met 1,2 miljard toe tot 85,4 miljard.

De COVID-19-pandemie heeft forse impact op de zorgsector. Omdat het kabinet en zorgverzekeraars een vangnet hebben ingericht voor de zorgsector, zijn de gevolgen voor BNG Bank vooralsnog beperkt.

BNG Bank haalde in het eerste halfjaar in totaal 9,8 miljard aan langlopende financiering op via uitgifte van obligaties. Aanvankelijk waren de marktomstandigheden gunstig, maar in de eerste weken van maart was de markt voor langlopende financiering dicht als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het COVID-19-virus. Daarna namen de mogelijkheden weer toe, maar tegen fors gestegen krediet- en liquiditeitsopslagen.

Het balanstotaal is in vergelijking met ultimo 2019 met 17,3 miljard toegenomen 167,0 miljard, vooral als gevolg van de daling van de lange rentetarieven en de keuze van de bank om hogere liquiditeitsbuffers aan te houden in deze periode van crisis. Het eigen vermogen is in de verslagperiode per saldo nagenoeg gelijk gebleven op 4,9 miljard.

Boete van DNB in 2016 voor MultiSafepay

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) blijkt al in 2016 aan MultiSafepay een bestuurlijke boete van 50.000 euro te hebben opgelegd. Deze bestuurlijke boete is aan MSP opgelegd, omdat MSP gedurende een periode in 2014 en 2015 niet over een onafhankelijke en effectieve compliance functie beschikte.

Doordat MSP niet over een dergelijk organisatieonderdeel heeft beschikt, is het toezicht op de naleving van wettelijke regels en interne regels, voorschriften en procedures bij MSP onvoldoende gewaarborgd geweest.

MSP heeft tegen dit boetebesluit bezwaar gemaakt, alsmede rechtsmiddelen aangewend tegen de beslissing op bezwaar en de daarop volgende uitspraak van de rechtbank. Het hoger beroep van MSP tegen de uitspraak van de rechtbank is door het College van Beroep voor het bedrijfsleven op 3 maart 2020 ongegrond verklaard. Het boetebesluit en de beslissing op bezwaar zijn daarmee onherroepelijk geworden.

maandag 7 september 2020

Alleen Rabo vergoedt schade door bankspoofing

Alleen Rabobank vergoedt schade door bankspoofing, terwijl klanten van ING en ABN AMRO daar zelf voor opdraaien, zo bleek zaterdag uit een eerste aflevering van VARA Kassa van het nieuwe seizoen.

Bij dit soort telefonische oplichting wordt de betaalopdracht door de klant zelf opgegeven en geautoriseerd. Er is volgens deze banken sprake van een geldig gegeven betaalopdracht.

Met gebruik van de zogeheten 'spoofing'-techniek konden criminelen de afgelopen maanden het telefoonnummer van ING Bank gebruiken om tientallen klanten te bellen en hen over te halen om geld naar een andere rekening over te maken. Zo konden in totaal miljoenen euro’s worden buitgemaakt.

De meeste slachtoffers lijken te vallen onder klanten van ING. Volgens Betaalvereniging Nederland zijn de meldingen bij de banken over deze ‘helpdeskfraude’ sinds april bijna vervijfvoudigd, van 60 meldingen in april naar zo’n 300 in juli.

Het probleem is dat via internetbellen bellers zelf het nummer kunnen kiezen dat de ontvanger op zijn telefoon te zien krijgt. Zo kan ook misbruik worden gemaakt van nummers van de fraudehelpdesk van banken. Criminelen achterhalen bankgegevens en telefoonnummers via phishing.

NLdigital, branchevereniging van de digitale sector, wil misbruik van belangrijke telefoonnummers door spoofing tegen wil gaan. De vereniging is in gesprek met de overheid, de politie, banken om samen te zoeken naar oplossingen.


CFO Volksbank stapt op

NLFI, de aandeelhouder van de Volksbank, is akkoord omtrent het voorgenomen ontslag van Pieter Veuger (CFO).

De RvC concludeerde eerder dat een dynamiek tussen de directieleden bestaat die 'onvoldoende basis vormt voor een constructieve samenwerking'.

De raad van commissarissen zag in de oud-partner van accountants- en advieskantoor PwC de ideale persoon voor de rol van CFO, maar dat pakte anders uit.

De RvC hechte er aan te  benadrukken dat er geen relatie is met de strategische richting van de bank. Tevens zijn geen financiële en of risicobeheer

Helft Nederlanders verwacht zelf financiële problemen door coronacrisis

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen. De helft van de Nederlanders verwacht dan ook dat de coronacrisis in enige mate zal leiden tot financiële problemen voor hun eigen huishouden. Dit blijkt uit een enquête van economen van de Rabobank onder ruim 2.700 Nederlanders die na weging representatief is op leeftijd, geslacht en opleidingsniveau en die is uitgezet in juni en juli van dit jaar.

Zo geeft 26 procent aan te verwachten dat de coronacrisis een beetje tot financiële problemen zal leiden, 17 procent matig, 5 procent veel en 2 procent heel veel. Iets minder dan de helft verwacht dat de coronacrisis niet tot financiële problemen zal leiden in het huishouden.

Specifiek vroegen de economen of respondenten door de uitbraak van het coronavirus 1) een overzicht van hun financiën hebben gemaakt, 2) hun financiële situatie hebben besproken met hun partner, 3) hun financiële situatie hebben besproken met goede vrienden of familie, 4) bespaartips hebben uitgewisseld, 5) bewust meer zijn gaan sparen en 6) of ze minder geld hebben uitgegeven aan producten of diensten die indruk maken op anderen.

Respondenten die verwachten dat de coronacrisis leidt tot financiële problemen, hebben vaker actie ondernomen. Zo geeft 25 procent van de respondenten die door de corona-uitbraak veel tot heel veel financiële problemen verwacht aan bewust minder te hebben uitgegeven om te sparen. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat 9 procent. Bovendien geeft 43 procent van de respondenten die veel tot heel veel financiële problemen verwachten aan de financiële situatie te hebben besproken met hun partner. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat 15 procent."

zondag 6 september 2020

Minstens 75.000 huishoudens binnen drie maanden in financiële problemen na inkomensverlies

Een forse groep huishoudens komt na inkomensverlies snel in de financiële problemen, ondanks het sociale vangnet van de WW en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Ruim 100.000 huishoudens kunnen na verlies van werk binnen een half jaar hun maandlasten niet meer dragen. 73.000 hebben die grens na hooguit drie maanden al bereikt.

Dit blijkt uit een stresstest van het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vooral zelfstandigen zijn kwetsbaar voor inkomensverlies. Zonder de Tozo-regeling zou hun risico om snel in financiële problemen te komen tien keer zo groot zijn geweest als voor werknemers. Door de Tozo worden zelfstandigen beter beschermd, maar hun risico om binnen drie maanden niet meer rond te kunnen komen, blijft vier keer zo groot als voor werknemers.

Ondanks de WW en de Tozo kunnen 106.000 huishoudens hooguit zes maanden rondkomen als de kostwinner het inkomen verliest, 73.000 huishoudens (25.000 zelfstandigen en 48.000 werknemers) kunnen dat hooguit drie maanden. Als ook de partner het inkomen verliest, neemt het aantal huishoudens dat snel in de financiële problemen komt met 20 procent toe.

zaterdag 5 september 2020

Rabobank legt claim neer van 150 miljoen euro bij Mexicaanse staat

Rabobank heeft bij de Mexicaanse staat een claim neergelegd van 150 miljoen euro. De bank zegt schade te hebben geleden doordat Mexico zes jaar geleden onterecht beslag heeft gelegd op negen schepen, waarvan Rabobank de aanschaf had gefinancierd.

De schepen zijn aangekocht door het bedrijf Oceanografia, dat later is beschuldigd van fraude.

De bank heeft de schepen uiteindelijk verkocht. Van de 220 miljoen euro die Rabobank heeft geïnvesteerd in de schepen, was na de verkoop nog altijd een bedrag tussen de 140 en 160 miljoen euro ongedekt.

vrijdag 4 september 2020

Beschikbaarheid data essentieel voor goede beleggersinformatie over duurzaamheid

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft in een consultatiereactie gereageerd op de voorgestelde technische standaarden (RTS) voor de verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector.

De belangenvereniging is voorstander van verplichte en uniforme ESG-disclosures op Europees niveau omdat dit kan leiden tot een betere onderlinge vergelijkbaarheid van ESG-informatie.

De verordening biedt banken (in hun rol als vermogensbeheerder of beleggingsadviseur) de ruimte om stappen te zetten in het verschaffen van informatie over duurzaamheid aan eindbeleggers. Maar doordat een ESG data-register op basis van de EU taxonomie en de non-financial reporting directive (NFRD) vooralsnog ontbreekt vragen wij ons af of er voldoende data beschikbaar zal zijn om eindbeleggers van betrouwbare informatie te voorzien om een goede vergelijking te maken.

Onderzoek ABN AMRO MeesPierson: merendeel actieve beleggers ziet coronacrisis als kans

Nogal wat Nederlanders schrikken er voor terug om te beleggen. Niet in de laatste plaats vanwege vooroordelen en misverstanden.

Uit een onderzoek onder 1.025 Nederlanders blijkt dat er veel verschillen zijn tussen beleggers en niet-beleggers, als je kijkt naar bijvoorbeeld risico-inschatting. Wat veel Nederlanders bijvoorbeeld niet weten, is dat beleggen veel minder risicovol kan zijn dan zij denken en uiteindelijk ook meer kan opleveren dan sparen. Zo vindt 6 op de 10 van de niet beleggende Nederlanders beleggen in vergelijking met sparen zelfs gevaarlijk en voor ruim de helft staat beleggen gelijk aan gokken.

Veel mensen schrikken juist nu terug om te gaan beleggen. Maar naarmate zij over meer kennis en ervaring beschikken, zien zij minder beren op de weg. Zo blijkt uit het onderzoek dat 60 procent van de actieve beleggers de coronacrisis als een kans beschouwt en niet als een bedreiging. Dat geldt slechts voor 17 procent van de niet-beleggers.

Aan het begin van de coronacrisis gingen de beurzen wereldwijd stevig in de min. Veel mensen schrikken terug voor zo’n scenario, maar juist dan moet je het hoofd koel houden. De geschiedenis leert namelijk dat beurzen zich ook na forse klappen gemiddeld binnen 14 maanden weer herstellen. Als je wil beleggen, moet je je niet blindstaren op de korte termijn, maar juist de lange termijn in het achterhoofd houden.