Nederlandse banken willen dat het in de toekomst mogelijk blijft om onder voorwaarden gebruik te maken van modelmatige taxaties bij aanvraag en wijziging van woninghypotheken. Volgens een nieuwe richtlijn van de Europese Bankenautoriteit (EBA) mag er vanaf 1 juni 2021 geen gebruik meer worden gemaakt van dit soort taxaties.
Voor de Nederlandse consument leidt dit tot hogere kosten en extra handelingen. Waar een consument nu tegen geringe kosten, binnen een paar uur, een automatisch (en betrouwbare) taxatiewaarde kan opvragen, komt er een extra processtap: een fysieke taxateur of een validatie door een bankmedewerker. Niet alleen nieuwe hypotheekaanvragen worden hierdoor geraakt, maar ook maatschappelijk wenselijke wijzigingen zoals financiering van verduurzaming en het omzetten van aflossingsvrije leningen. Het zou daarom goed zijn als de Nederlandse toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gebruik maakt van de mogelijkheid om voor Nederland een uitzondering te bedingen.
Net als toezichthouders vinden banken betrouwbare waarderingen van cruciaal belang. Modelmatige taxaties zijn hiervoor een goede invulling, vanwege de objectiviteit en onafhankelijkheid van deze modellen. Modelmatig taxeren onmogelijk maken strookt niet met de trend van digitalisering, en zet de Nederlandse taxatiemarkt een paar stappen terug in de tijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.