vrijdag 30 oktober 2020

Seniorenorganisatie KBO-PCOB lanceert Meldpunt Bank Dicht!

Waar er eerst in zowat ieder dorp en elke buurt in de stad nog een kantoor was van een van de banken die Nederland rijk is, worden er nu steeds meer filialen gesloten. En de coronacrisis lijkt deze trend te versnellen: een tijdelijke sluiting vanwege het virus wordt een blijvende.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB krijgt van leden steeds meer klachten en vragen hierover. Om in kaart te brengen hoeveel sluitingen er in de afgelopen tijd zijn geweest, lanceert KBO-PCOB het ‘Meldpunt Bank Dicht!’.

Banken zeggen goede redenen te hebben om filialen te sluiten. Zo wordt er steeds minder contant geld gebruikt en maken klanten veel meer online gebruik van hun diensten.

Via KBO-PCOB.nl/bankdicht en 030-3 400 600 kunnen mensen hun meldingen doen.

Rente op leningen weer verder gedaald

Er lijkt dit jaar een heuse prijzenslag uitgebroken onder kredietverstrekkers. Zij verlagen steeds vaker hun rentes en volgen elkaar daarin steeds sneller op, constateert rentevergelijkingssite Rente.nl.

De strijd is vooral zichtbaar bij de hogere leenbedragen. Bijna elke bank of kredietverstrekker heeft ook weer de afgelopen weken wel één of meerdere keren de rente voor persoonlijke leningen verlaagd.

Sinds 23 oktober vraagt DEFAM Premium voor een persoonlijke lening van 50.000 euro of hoger nog maar 3,5 procent rente. Dit is een historisch lage rente voor kredieten. Interbank volgde op 27 oktober en heeft nu ook een rente van 3,5 procent voor deze bedragen. Gemiddeld daalde de leenrente voor 50.000 euro van 4,9  naar 4,7 procent.

Ook bij persoonlijke leningen van rond de € 20.000 worden de rentes steeds lager. Daar daalde de gemiddelde leenrente in 2020 van 5,43% naar 5,15%. Inmiddels vraagt BNP Paribas nog maar 4,1% rente. Daarna volgen DEFAM Premium en Interbank met 4,2%.

De concurrentie op de leenmarkt neemt steeds verder toe. Dat banken er meer en meer om strijden de laagste rente te bieden, komt mede doordat de vraag naar lenen groot blijft.

Ondanks de corana-crisis willen mensen nog steeds geld lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing of het verduurzamen van hun woning. Daarnaast blijft, door de dalende rentes, je lening oversluiten populair. Hierdoor is het voor kredietverstrekkers erg interessant om de laagste rente te bieden.

donderdag 29 oktober 2020

App voor geautomatiseerde spaarpotjes Flow live in Europa

De Nederlandse fintech-startup Flow Your Money, die met behulp van slimme technologie inkomsten verdeelt over spaardoelen, investeringen en budgetten, gaat na toekenning van een PSD2-licentie live voor consumentengebruik.

De in 2019 verkregen PSD2-licentie geeft het bedrijf permissie om namens gebruikers transacties naar verschillende rekeningen uit te voeren en versturen. Sindsdien is de app verder doorontwikkeld en nu kan de testperiode worden afgesloten.

Flow brengt het principe van de letterlijke spaarpotjes van onze grootouders naar de 21e eeuw: bankrekeningen worden in de app gekoppeld en het inkomen automatisch verdeeld volgens slimme regels die de gebruiker zelf opzet. Elke inkomende transactie wordt automatisch verdeeld, zodat geld optimaal gebruikt wordt en de gebruiker altijd inzicht heeft in actuele budgetten. Uiteindelijk helpt Flow langetermijndoelen te bereiken: zoals je pensioen, droomhuis of wereldreis, zonder er dagelijks mee bezig te zijn.

52.000 handtekeningen voor transparantie kapitaalverzekeringen

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces verzamelden ruim 52.000 handtekeningen voor het ‘Burgerinitiatief: Transparante jaaroverzichten kapitaalverzekeringen’. Met dit burgerinitiatief willen de partijen het onderwerp kapitaalverzekeringen op de agenda van de Tweede Kamer krijgen.

Nederland zijn miljoenen kapitaalverzekeringen afgesloten. Deze verzekeringen zijn bedoeld om kapitaal op te bouwen voor een huis, (aanvullend) pensioen of om te sparen voor de toekomst.

Bij veel van deze kapitaalverzekeringen brengen verzekeraars kosten in rekening, waarvan ze de hoogte niet inzichtelijk maken. Bijvoorbeeld fondsbeheerkosten. Daardoor valt het daadwerkelijk opgebouwde kapitaal aan het einde van de looptijd vaak vies tegen.

De initiatiefnemers vinden dat bij dit soort financiële producten voor consumenten klip en klaar moet zijn wat er aan kosten wordt ingehouden. Alleen zo kunnen zij een goede afweging maken of ze de verzekering afsluiten, behouden of aanpassen.

Om een wetswijziging op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn 40.000 handtekeningen nodig. Dat aantal is ruimschoots behaald. Op 29 oktober overhandigen Sandra Molenaar en Stef Smit, directeur Consumentenclaim, het burgerinitiatief en de handtekeningen aan de Tweede Kamer.

woensdag 28 oktober 2020

Vijf tips voor de btw-aangifte in coronatijd

Ondernemers hebben nog vier dagen de tijd om hun btw-aangifte over het derde kwartaal in te dienen bij de Belastingdienst. De aangifte moet uiterlijk zaterdag 31 oktober binnen zijn.

Dat geldt ook voor ondernemers die het afgelopen kwartaal geen omzet draaiden, zijn gestart of gestopt met hun onderneming, of bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd.
 
Uit een recente peiling onder ruim 1.000 ondernemers blijkt dat het overgrote deel van de ondernemers ervan op de hoogte is dat zij gewoon btw-aangifte moeten doen, ook als zij belastinguitstel hebben aangevraagd.

Toch verwacht 1 op de 7 ondernemers dat de kans groter is dat zij vergeten op tijd btw-aangifte te doen in deze coronatijd. Daarom herinnert de Belastingdienst ondernemers er extra aan om uiterlijk 31 oktober hun btw-aangifte in te dienen.
 
Vijf tips voor de btw-aangifte

1.    Doe áltijd aangifte, ook als je de afgelopen periode geen omzet hebt gedraaid of gebruikmaakt van bijzonder uitstel van betaling. Zolang je ondernemer bent, zet de Belastingdienst een aangifte voor je klaar op ‘Mijn Belastingdienst zakelijk’. Heb je een periode geen omzet gedraaid? Vul dan op je aangifte in dat je niets hebt aan te geven.
2.    Zorg dat je betaling op tijd binnen is. Heb je geen bijzonder uitstel van betaling (meer), dan moeten je btw-aangifte én btw-betaling uiterlijk zaterdag 31 oktober binnen zijn bij de Belastingdienst. Plan je betaling in via online bankieren. Dan weet je zeker dat je betaling op tijd is en voorkom je een naheffingsaanslag. Heb je bijzonder uitstel van betaling? Dan doe je alleen aangifte en hoef je nog niet te betalen. Je hoeft ook geen bezwaar te maken tegen de naheffingsaanslag die je ontvangt. De Belastingdienst verleent hiervoor automatisch uitstel van betaling.
3.    Uitstel van betaling nodig? Lukt het je niet om op tijd te betalen? Check dan op belastingdienst.nl/betalenenontvangen of je in aanmerking komt voor uitstel van betaling.
4.    Noteer de eerstvolgende deadlines voor de btw-aangifte en -betaling alvast in je agenda. Na 31 oktober zijn de deadlines voor de kwartaalaangiften: 31 januari, 30 april en 31 juli.
5.    Verwacht je dat jouw jaaromzet de komende jaren onder de € 20.000 blijft? Oriënteer je dan op de kleineondernemersregeling (KOR). Als KOR-deelnemer ben je vrijgesteld van btw en hoef je geen btw-aangifte te doen. Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan deze regeling, moet jouw aanmelding uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Lees meer op belastingdienst.nl/kor.

Bankbeleid duurzamer – vrouwenrechten en aanpak belastingontwijking blijven achter

Het beleid op duurzaamheid van de grootste banken in Nederland, onder meer ABN AMRO, ING en Rabobank, is in de afgelopen twee jaar fors verbeterd. Dit geldt niet voor Van Lanschot.
Bij het merendeel van de onderzochte banken, waaronder de drie grootbanken, is beleid voor aanpak van belastingontwijking door klanten en inzet voor vrouwenrechten nog ontoereikend.

Veel banken verbeterden weliswaar hun klimaatbeleid, maar nog onvoldoende. De Volksbank, met dochter ASN, en Triodos hebben ook anno 2020 het beste bankbeleid op duurzaamheid van alle onderzochte banken. Dit blijkt uit nieuw beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Voor het eerst is fintech-bank Bunq opgenomen in de Eerlijke Bankwijzer.

Vrijwel alle banken verbeterden in de afgelopen twee jaar hun beleid voor mensenrechten, klimaat en mijnbouw. ABN Amro haalde in totaal 8 hogere scores door nieuw en beter beleid. De Volksbank, die al zeer hoog scoorde, behaalde 6 hogere scores vanwege aangescherpt beleid. Het beleid van ING loopt achter in vergelijking met ABN Amro en Rabobank voor onder meer wapens, mensenrechten, arbeidsrechten, gezondheid en olie & gas. Van Lanschot voerde nauwelijks beleidsverbeteringen door.

Vijf banken, waaronder de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank, hebben nog onvoldoende beleid om belastingontwijking tegen te gaan. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen en schikkingen met belastingautoriteiten. Daarnaast verwachten ze niet van bedrijven dat ze een systeem hebben om direct actie te ondernemen als medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontduiking. Zes van de acht onderzochte banken schieten ook tekort in hun beleid om discriminatie van vrouwen bij bedrijven waarin de banken investeren aan te pakken, vrouwenparticipatie in de top van bedrijven te bevorderen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

Vijf banken krijgen hogere scores vanwege verbeterd klimaatbeleid in de afgelopen twee jaar, maar scores blijven vaak nog matig (vijf banken komen niet boven score 5-6). ABN Amro en ING zijn wel transparanter over de CO2-voetafdruk van een deel van hun zakelijke leningen. Verder heeft ABN Amro voor de broeikasgasemissies van leningen aan energiebedrijven en vastgoed concrete reductiedoelstellingen ontwikkeld. Zes banken hebben echter nog geen of volstrekt ontoereikende doelstellingen om investeringen in fossiele energie (met name olie-en gasbedrijven) uit te faseren. Vier banken zijn ook nog niet transparant over hun aandeel in de broeikasgasemissies van alle bedrijven en projecten waarin zij investeren. De Volksbank en Triodos hebben veruit het beste klimaatbeleid: zij scoren beide een 9.

Sparen bij ABN AMRO Groenbank

Tot voor kort konden spaarders bij ABN AMRO Groenbank voor een groendeposito terecht bij Moneyou. Afgelopen augustus is echter besloten alle spaaractiviteiten van Moneyou stop te zetten. Het is daardoor ook niet meer mogelijk om via Moneyou een nieuw groendeposito te openen.

Hoewel ABN AMRO Groenbank tijdelijk de mogelijkheid mist om onder de groenregeling spaargeld aan te trekken, heeft dit geen gevolgen voor het financieren van groene projecten.

In de loop van 2021 zal ABN AMRO een nieuw groendeposito aanbieden via het ABN AMRO kanaal. Er is voor ABN AMRO Groenbank een reguliere overbruggingsfaciliteit vanuit ABN AMRO beschikbaar die kan worden gebruikt totdat de nieuwe groene deposito via ABN AMRO beschikbaar is. Zodra dit het geval is wordt de funding uit de overbruggingsfaciliteit vervangen door spaargeld dat wordt aangetrokken onder de groenregeling.

dinsdag 27 oktober 2020

Topfund sluit eerste operationele jaar boven verwachting goed af

Vermogensbeheerder Topfund heeft haar eerste operationele jaar positiever dan verwacht te afgesloten.

Topfund is in september 2019 gestart met haar activiteiten en heeft het eerste operationele jaar erop zitten.

Het beheerd vermogen groeide aanzienlijk sterker dan bij aanvang voorzien; waar men aan het einde van het eerste en het tweede jaar streefde naar respectievelijk 6 en 12 miljoen euro aan beheerd vermogen, heeft Topfund momenteel al zo’n 15 miljoen euro onder beheer.

Drempel voor negatieve rente naar 500.000 euro bij ABN

Klanten van ABN AMRO in Nederland die vanaf 1 januari 2021 een totaalsaldo van meer dan 500.000 euro op hun bankrekeningen hebben, gaan over het bedrag boven deze drempel 0,5 procent rente betalen. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Voor saldi onder de 500.000 euro blijft de rente ongewijzigd op 0 procent.

ABN AMRO betaalt een rentevergoeding over het spaargeld dat de bank bij de Europese Centrale Bank stalt. Een deel van de kosten hiervoor neemt ABN AMRO zelf voor zijn rekening en een deel van de kosten berekent de bank door aan klanten.

Als gevolg van de drempelverlaging naar 500.000 euro blijft zo’n 98 procent van de klanten gevrijwaard van negatieve rente. Voor beleggingsklanten van ABN AMRO geldt een overgangsregeling, onder meer in navolging van recente tariefswijzigingen.

maandag 26 oktober 2020

Voor het eerste zwarte cijfers voor BrightPensioen

BrightPensioen schrijft dit jaar, vijf jaar na de oprichting, voor het eerst zwarte cijfers. Ondanks corona was de groei in de eerste helft van 2020 meer dan dezelfde periode in 2019.  

Omdat BrightPensioen niet verdient aan het belegd vermogen door de deelnemers, worden de inkomsten ook niet geraakt door dalende koersen en eventueel minder hoge inleg. Iets waar bijvoorbeeld vermogensbeheerders wel last van hebben.  

BrightPensioen is de enige aanbieder in Nederland die geen geld verdient aan het pensioenvermogen van de deelnemers, maar werkt met een jaarlijks vast lidmaatschapsbedrag.

De reden voor dit verdienmodel is dat er zo meer overblijft voor de deelnemers in hun pensioenpot. Alle deelnemers zijn mede-eigenaar via een deelnemerscoöperatie waardoor ze zeggenschap hebben. Als social enterprise streeft BrightPensioen geen winstmaximalisatie na, maar zoals elke gezonde organisatie moet het bedrijf wel winst maken. Zodra Bright winst gaat uitkeren, delen alle leden mee.

Verzekeraars: Geen onnodig hoge kapitaalbuffers

Nederlandse verzekeraars vinden het niet nodig de Europese kapitaaleisen zo aan te passen dat zij nog hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden voor onvoorziene risico’s en omstandigheden.

Hogere kapitaalbuffers leiden uiteindelijk tot hogere premies voor de klant, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars in een reactie op de openbare consultatie van de Europese Commissie over de herziening van het toezichtskader Solvency II.

Het in 2016 ingevoerde toezichtskader dat nu geëvalueerd wordt, zorgde er al voor dat verzekeraars de afgelopen jaren hun reserves flink moesten opschroeven.

Wel pleit het Verbond ervoor de regels zo aan te passen, dat deze beter rekening houden met het daadwerkelijke risico van lange termijn spaar -en pensioenproducten. Weurding doelt ook op levensverzekeringen waarvan Nederland er veel heeft, zeker in vergelijking met de ons omringende landen.

Levensverzekeraars houden het ingelegde vermogen via de betaalde premies immers voor een lange periode bij zich. Daardoor lopen zij dus minder korte termijn risico. De huidige Solvency-regels houden hier onvoldoende rekening mee,” aldus Weurding. 

Leidraad Wwft en Sanctiewet aangepast

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar leidraad over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en Sanctiewet aangepast.

Een aanpassing van de leidraad was nodig in verband met nieuwe regelgeving, zoals de instelling van het Ultimate Benificial Owners (UBO-)register. Daarnaast was er bij ondernemingen behoefte aan meer toelichting.

Belangrijk in het kader van de naleving van de Wwft is het register waarin is opgenomen wie de uiteindelijke belanghebbenden zijn van een onderneming of instelling, het UBO-register.
Het register maakt transparant welke personen het binnen een onderneming voor het zeggen hebben. Het register is op 27 september 2020 in werking getreden. Hiermee beoogt de overheid witwassen beter te kunnen bestrijden. In de leidraad wordt toegelicht wat het UBO-register is en wat de verplichtingen zijn voor Wwft-instellingen.

vrijdag 23 oktober 2020

Meer klachten over verzekeringen in 2019

Het aantal klachten over verzekeringen is in 2019 met 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar ervoor. Dat blijkt uit een uitvraag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In totaal kwamen bij de 176 aanbieders vorig jaar bijna 170.000 klachten binnen over zorg-, schade-, levensverzekeringen.

Consumenten dienden bij de aanbieder van hun verzekering vorig jaar bijna 9000 klachten meer in dan het jaar ervoor. Iets meer dan de helft van de in totaal 170.000 klachten gaat over de zorgverzekering. De deelmarkt zorg omvat ook de meeste polissen en daar gaat het meeste geld in om qua premiebedragen. Het aantal klachten over zorgverzekeringen nam met 15% toe, klachten over schade- en levensverzekeringen namen juist iets af in vergelijking met 2018.

Behalve de stijging van het aantal klachten in de deelmarkt zorg ziet de AFM dat in de uitgesplitste productcategorieën ook over de motorrijtuigenverzekering 15 procent vaker wordt geklaagd dan in 2018.

De AFM heeft ook navraag gedaan naar de duur van de afhandeling van de klachten. Gemiddeld gebeurt dat in 14 dagen. Het blijkt dat de klachten over de annuïteitenverzekering (direct ingaand pensioen) de langste afhandelingstijd hebben, gemiddeld 35 dagen. Klachten over de reisverzekering handelen de

Rabobank met uitkering in de vorm van Rabobank Certificaten

Rabobank wil in december 2020 een uitzonderlijke vergoeding in de vorm van Rabobank Certificaten betalen aan beleggers die certificaten bezitten op een nog nader te bepalen toekomstige datum. Dit komt omgerekend neer op ongeveer 1,625 euro per Rabobank Certificaat.

Op 13 augustus 2020 liet Rabobank weten zich te houden aan de geactualiseerde aanbeveling van de ECB (gepubliceerd op 28 juli 2020) en over 2020 geen vergoeding in contanten uit te keren op Rabobank Certificaten.

De bank heeft toen ook aangekondigd een eventuele vergoeding in de vorm van Rabobank Certificaten zorgvuldig te onderzoeken. Dit onderzoek is nu afgerond, met als resultaat de intentie om in december 2020 een uitkering te doen in de vorm van Rabobank Certificaten.

donderdag 22 oktober 2020

ABN AMRO draagt Mariken Tannemaat voor als lid Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen van ABN draagt Mariken Tannemaat voor als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van ABN AMRO Bank N.V. voor een termijn van vier jaar.
 
Als Chief Innovation Officer bij Robeco N.V. was Mariken Tannemaat verantwoordelijk voor innovatie. Daaronder viel ook de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de digitalisering van klantcontacten. Ze vervulde daarvoor de functie van Chief Customer Innovation Officer bij NN Group N.V. In deze rol was zij verantwoordelijk voor digitalisering, marketing en sales, en wereldwijde innovatie. Mariken Tannemaat begon haar loopbaan bij ING Group N.V. waar ze diverse senior posities bekleedde bij ING Direct in Londen, Parijs en Amsterdam. Ze behaalde een MBA aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een Master in Marketing aan TIAS Business School.
 
De vacature voor een nieuw lid van de Raad van Commissarissen is bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 22 april 2020. De convocatie en vergaderdocumenten voor de BAvA op 15 december 2020, inclusief de agenda en de toelichting, zijn vandaag gepubliceerd en zijn te vinden op de website van ABN AMRO.

Financiële problemen en twijfels over geldzaken blijven vaak binnenshuis

Zo’n 39 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar zegt niet te praten met goede vrienden of familie bij financiële problemen of twijfels over geldzaken. Tegen de partner zijn Nederlanders doorgaans wel openhartiger. Daarmee zijn Nederlanders ‘buitenshuis’ dus een stuk geslotener over geldkwesties dan ‘binnenshuis’.

Dit blijkt uit een enquête van Rabobank onder ruim 2.700 mensen. Dat geldzaken grotendeels binnenshuis blijven, kan snellere oplossingen bij financiële problemen mogelijk in de weg staan. Want hulp kan ook van buitenaf komen.

Levenspartners lijken geldkwesties over het algemeen vaak met elkaar te delen. Zo zegt 83 procent van de Nederlanders met een partner daarmee te praten bij financiële problemen of twijfels. Slechts 5 procent zegt dat niet te doen. Rabobankeconoom Carlijn Prins: “Dit is begrijpelijk, want je partner is doorgaans degene die het dichtst bij je staat. En als je een gezamenlijk huishouden voert, gaat een financiële tegenvaller vaak ook hem of haar aan.”

De mensen die in een financieel slechtere positie zitten, vinden het wel lastiger om over geldkwesties te beginnen bij hun partner. Zo praat 13 procent van degenen die spaargeld moeten gebruiken of schulden maken niet met hun partner bij financiële problemen of twijfels over geldzaken. Onder de mensen die veel geld overhouden is dat slechts 3 procent.

woensdag 21 oktober 2020

BLOX lanceert nieuwe crypto trading app

BLOX heeft na anderhalf jaar ontwikkelen een nieuwe app gelanceerd voor iedereen die wil investeren in bitcoin en cryptomunten.

Steevast werd de wens uitgesproken voor een app die snel is, zodat doorgewinterde traders snel kunnen inspelen op marktverschuivingen. Maar de app moet ook simpel zijn, zodat de drempel laag is om te beginnen met investeren in bitcoins. Dat laagdrempelige vertaalt zich onder andere naar de mogelijkheid om al vanaf 1 euro te investeren.

Bij de ontwikkeling van BLOX is goed nagedacht over veiligheid. De app is een gesloten systeem, waarbij het account gekoppeld is aan één bankrekeningnummer. Hiermee is er geen gevaar meer dat hackers er met coins of geld vandoor gaan. Het geld kan alleen naar jouw persoonlijke bankrekening.

CapitalBox neemt Spotcap Nederland over

CapitalBox, het pan-Europese online platform voor MKB-financiering, maakt de overname bekend van de Nederlandse divisie van fintech-bedrijf Spotcap Global.

De overname is onderdeel van de verdere Europese uitbreiding van CapitalBox. Spotcap Nederland is een van de meest prominente online MKB-kredietverstrekkers in de Nederlandse markt.
 
De acquisitie van Spotcap Nederland markeert een belangrijke mijlpaal in de ambitie van CapitalBox om de leidende fintech-kredietverstrekker voor het MKB in Europa te worden. De overname bouwt voort op de footprint van CapitalBox en versterkt de positie van het bedrijf in de Nederlandse markt, die meer dan 1,1 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen telt.


dinsdag 20 oktober 2020

Eén op de vijf werkende Nederlanders ziet inkomen dalen door coronacrisis

De coronacrisis raakt steeds meer werkende Nederlanders in hun portemonnee. Ruim 20 procent van hen is er sinds het uitbreken van de pandemie financieel op achteruit gegaan. Ongeveer hetzelfde percentage rekent voor de komende tijd op een inkomstendaling. Dat blijkt uit een enquête onder werkende Nederlanders in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.

Eén op de vijf werkenden ging er sinds half maart financieel op achteruit met het gezamenlijke huishoudinkomen. Voor de maanden die nog komen, gelooft grofweg hetzelfde aantal dat de inkomsten zullen teruglopen. Steeds meer Nederlanders zijn onzekerder geworden over hun financiële toekomst. Bijna 14 procent van de mensen die hebben meegedaan aan de enquête is zelfs bang om z'n baan te verliezen.

Zoals al bekend voelen ook veel ondernemers de financiële gevolgen van de coronacrisis. Deze enquête bevestigt dat beeld nog maar weer eens. Ruim de helft van de bedrijven heeft de afgelopen maanden al opdrachten verloren en nog eens 42 procent ziet de komende maanden met enige angst tegemoet. Hun omzet staat onder druk omdat er opdrachtgevers dreigen weg te vallen.

'Geldverstrekkers moeten goed voorbereid zijn op consumenten in de knel'

De AFM roept geldverstrekkers op om de komende tijd goed en blijvend voorbereid te zijn op klanten die mogelijk financieel in de knel komen.

De AFM komt met een aantal aandachtspunten voor geldverstrekkers voor het moment dat klanten zich melden met betalingsproblemen of als voor hen de eerder verleende betaalpauze afloopt.

In verband met de coronacrisis hebben geldverstrekkers de afgelopen maanden ruim 30.000 betaalpauzes verleend aan consumenten die moeite hebben om hun lening te betalen.
Dat leek toen nog een situatie van voorbijgaande aard. Deze betaalpauzes waren tijdelijk en lopen binnenkort af of zijn net afgelopen. Niet alle klanten zijn met een verlenging van de betaalpauze op de lange termijn geholpen. In deze gevallen moet goed worden gekeken naar oplossingen met een structureler karakter.

Het einde van de coronacrisis lijkt voorlopig nog niet in zicht waardoor mogelijk nog meer consumenten betalingsproblemen krijgen en anderen mogelijk betalingen niet kunnen hervatten.

maandag 19 oktober 2020

ING laks met waarschuwing spoofing

ING heeft sommige klanten een persoonlijke waarschuwing gestuurd over spoofing via de berichteninbox van de mobiele app.

Bij navraag onder de groep gedupeerden blijkt dat de toch al summiere waarschuwing vanuit die bank voor veel mensen te laat of helemaal niet is gekomen.

Bij spoofing doet een crimineel zich voor als een bankmedewerker. Tijdens het bellen ziet het slachtoffer het echte telefoonnummer van de bank in het display van zijn of haar telefoon staan.

68 procent geeft aan (bij Kassa) dit bericht gekregen te hebben, maar niet op tijd. 32 procent heeft het bericht zelfs helemaal niet gehad. Wat opvallend is, is dat van alle gedupeerden die 50 jaar of jonger zijn helemaal niemand deze waarschuwing in de app heeft gehad.

Kassa ontdekte dat van het aantal gemelde slachtoffers bij GIBO, een platform voor gedupeerden van spoofing, 76 procent klant is van ING.

ABN wijzigt tarief zakelijk betaalverkeer

Vanaf deze week ontvangen zakelijke klanten een brief met daarin de tarieven voor zakelijke betaaldiensten vanaf 1 januari 2021.  

Er is sprake van een beperkt aantal tariefwijzingen; 90 procent van de tarieven blijft ongewijzigd.

Daar waar de tarieven wijzigen, geldt dat ABN AMRO inzet op het stimuleren van het gebruik van digitale betalingen en digitale informatie-uitwisseling. Zo gaat bijvoorbeeld het tarief voor het ontvangen van papieren rapportages omhoog en worden de tarieven voor retourpinnen goedkoper.

De prijs voor een zakelijk betaalpakket (incl. zakelijke rekening, betaalpas, Internet Bankieren Zakelijk en de ABN AMRO app) bedraagt vanaf 1 januari 9,90 euro ten opzicht van 9,75 euro dit jaar.

vrijdag 16 oktober 2020

Belangrijke stap gezet naar betere aanpak van schulden

Tientallen gemeenten en organisaties bekrachtigden deze week het pact 'Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland'.

Ze spreken er mee af dezelfde, succesvolle schuldenaanpakken te gebruiken. Hierdoor kunnen mensen hun schulden sneller afbetalen en kunnen gemeenten meer mensen met schulden helpen.

SchuldenlabNL staat aan de basis van het Schuldenpact. Dit landelijk samenwerkingsverband van publieke en private partners heeft tot doel om succesvolle, lokale schuldenaanpakken uit te breiden over het hele land. In de afgelopen periode werkte SchuldenlabNL samen met wethouders, vertegenwoordigers van overheidsorganisaties, de bankensector, woningcorporaties, verzekeraars en energieleveranciers aan de invoering en verdere opschaling van vijf schuldhulpmethoden.

ABN AMRO Pensioenen nu met Routeringsvoorziening

ABN AMRO Pensioenen heeft zich sinds kort aangesloten bij de Routeringsvoorziening van Logius.

De Routeringsvoorziening is door Logius ontwikkeld en maakt het mogelijk dat burgers met alle toegestane inlogmiddelen veilig kunnen inloggen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stimuleert publieke dienstverleners gebruik te maken van de Routeringsvoorziening.

De Wet Digitale Overheid (Wdo) heeft als doel om te zorgen voor een veilige en betrouwbare inlogmogelijkheid voor Nederlandse burgers en (semi) overheid op websites en apps van dienstverleners zoals bijvoorbeeld ABN AMRO Pensioenen. Door aan te sluiten op de Routeringsvoorziening van Logius voldoet ABN AMRO Pensioenen aan de verplichtingen die de Wdo met zich meebrengt.
 

donderdag 15 oktober 2020

Hypotheekrentes flink omlaag ondanks corona

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden flink gedaald, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl.

Stonden de hypotheekrentes afgelopen zomer nog nagenoeg stil, sinds september hebben bijna alle hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente fors verlaagd. De hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ging bijvoorbeeld van 1,70 procent in augustus naar 1,59 procent begin oktober.

Rente.nl bekeek de renteontwikkeling van annuïteitenhypotheken voor verschillende rentevaste periodes met NHG. Hieruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente voor bijna alle rentevaste periodes is gedaald. De rente voor 5 jaar ging van 1,21 procent in augustus naar 1,15 procent in oktober. De hypotheekrente 10 jaar vast daalde in deze periode van 1,33 naar 1,25 procent.

Ook de laagste hypotheekrentes daalden de afgelopen maanden. De laagste rente voor hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar is nu 0,8 procent. Dat was in juli 0,85 procent. Voor 20 jaar vast daalde de laagste rente zelfs nog verder, van 1,42 procent in juli naar 1,33 procent in oktober.

Dat de hypotheekrentes ondanks de Coronacrisis aan het dalen zijn, lijkt vreemd. In economisch onzekere tijden zijn banken meestal voorzichtig met het verstrekken van hypotheken en verhogen zij de risico-opslagen, waardoor de hypotheekrentes juist hoog zijn.

Veel mensen waren bang waren dat de hypotheekrente stijging verder door zou zetten en de lage hypotheekrentes verleden tijd waren. Daarom wilden ze nu nog snel een nieuwe hypotheek afsluiten of hun huidige hypotheek oversluiten, om nog te profiteren van lage hypotheekrentes. Door de grote vraag hielden de banken in de zomer de hypotheekrentes gelijk en zetten de stijgingen niet door.

ING-medewerkers stomen zich klaar om mensen in de omgeving te helpen bij geldzorgen

De coronacrisis raakt veel Nederlanders in hun portemonnee en het aantal Nederlanders met financiële problemen zal waarschijnlijk toenemen. Banken en verzekeraars komen hiervoor in actie en bieden hun medewerkers de training ‘Hulp bij je geldzaken’.

De training leert medewerkers hoe ze vrienden en familie eerste hulp kunnen bieden bij geldzorgen. Na de training kunnen medewerkers ook aan de slag als vrijwilliger bij maatschappelijke organisaties. Om andere mensen te helpen die in de eigen omgeving niet snel hulp kunnen vinden. ING-medewerkers zijn enthousiast. Binnen een week hebben ruim 1000 collega’s zich aangemeld.

Uit cijfers blijkt dat 2,6 miljoen Nederlanders moeilijk rondkomen en 21 procent van alle huishoudens dusdanige betalingsachterstanden heeft dat er sprake is van betalingsproblemen. Vaak weten zij niet waar ze kunnen aankloppen voor hulp.

Verzekeraar Aegon nam het initiatief om de Nibud-training aan hun medewerkers aan te bieden. Inmiddels hebben verschillende banken en verzekeraars dit initiatief overgenomen. Ook ING biedt samen met het Nibud de online training ‘Hulp bij je geldzaken’ aan zodat ING-medewerkers zelf mensen in de eigen omgeving eerste hulp kunnen bieden bij geldzorgen.

woensdag 14 oktober 2020

Wijziging kosten buitenlandse bankrekening CB-klanten

ABN AMRO CB bedient zakelijke klanten met een omzet tot 250 miljoen euro. Een kleine groep CB-klanten heeft een bankrekening voor een bedrijf(s)onderdeel) buiten Nederland. Het gaat zo’n 3000 klanten met een zogenaamde niet-ingezetene rekening.

Vanwege controleverplichtingen op dergelijke rekeningen op basis van Nederlandse, internationale maar ook lokale wet en regelgeving maakt de bank kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten om klantdossiers up-to-date te houden en checks ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Deze kosten zijn de laatste jaren verder toegenomen.

Daarbij zijn deze Commercial Banking-klanten verspreid over meer dan 100 landen, waardoor de toetsing op lokale wetten en regels een kostbare kwestie is. Tot dusver werden deze kosten vrijwel geheel door de bank gedragen. Vanaf 1 januari verandert dat en wordt een deel van de kosten doorberekend.

De afgelopen maanden hebben ABN AMRO relatiemanagers de betreffende CB-klanten hierover gebeld en ook eventuele alternatieven besproken. De nieuwe tarieven komen op 110 per maand voor een zakelijke entiteit binnen de Europese Economische Ruimte en 270 per maand voor een zakelijke entiteit buiten de Europese Economische Ruimte.

Duurzame financieringen voor grootzakelijke klanten in de lift

ABN AMRO ziet de interesse in duurzame financieringen onder haar grootzakelijke klanten in Europa toenemen.

Steeds meer grote bedrijven halen zelf groen geld op of trekken financiering aan bij de bank aan voor duurzame projecten.

De toenemende interesse in groene obligaties in Noordwest Europa is al jaren zichtbaar. Daarnaast groeit ook de portefeuille met financieringen voor zon- en windenergie al jaren fors.

ABN AMRO sluit deze leningen voor klanten in de scheepvaart die werken aan uitstootreductie, maar ook voor grote bedrijven die andere manieren minder milieubelastend willen opereren. Bijvoorbeeld om afvalstromen te verminderen of energiezuiniger te werken.

dinsdag 13 oktober 2020

'Coronacrisis stelt financiële sector op de proef'

De financiële sector is tot nu toe weerbaar gebleken voor de gevolgen van de coronacrisis. Banken zijn voldoende schokbestendig en kunnen hun rol in de kredietverlening blijven vervullen.

De tweede golf aan besmettingen leidt echter tot hernieuwde onzekerheid. Daarmee neemt ook de potentiële impact op financiële instellingen toe.

Het blijft van het grootste belang om te voorkomen dat de economische crisis alsnog overslaat naar de financiële sector, schrijft DNB.

Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, handhaaft DNB de aangepaste buffereisen voor banken, zodat zij de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil kunnen houden.

Banken zijn nu beter gekapitaliseerd dan voorafgaand aan de kredietcrisis. De gemiddelde CET1-ratio van banken is 17 procent, min of meer gelijk aan de startpositie van de pandemiestresstest die DNB dit voorjaar uitvoerde.

DNB heeft banken in maart extra ruimte gegeven om de kredietverlening in stand te houden en eventuele verliezen op te vangen. Gelet op de huidige onzekerheid handhaaft DNB deze crisismaatregelen. De ondergrens op de risicoweging van hypotheken en de contracyclische kapitaalbuffer zullen in elk geval niet voor ultimo 2021 van kracht worden.

Vermogen van huishoudens in 2019 hoger door eigen woning

Op 1 januari 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 49,8 duizend euro. Dat is 12 duizend euro meer dan een jaar eerder.

De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. Het vermogen is weer boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen met 15,1 duizend euro iets hoger dan in 2018.

Er waren 7,8 miljoen huishoudens die samen 2 400 miljard euro aan bezittingen hadden. Daartegenover stond 870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen in Nederland uitkwam op 1 540 miljard.

Het vermogen is sterk afhankelijk van de levensfase waarin een huishouden zich bevindt. Jonge huishoudens met een hoofdkostwinner tot 25 jaar hebben nauwelijks vermogen, omdat de meeste mensen dit pas in de loop der jaren opbouwen. De hoogste vermogens zijn dan ook te vinden bij de 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer.

Begin 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van 65-plushuishoudens 142,6 duizend euro. Ruim de helft van deze huishoudens had een vermogen van meer dan een ton en bij 14 procent was dat meer dan een half miljoen.

Slechts 3 procent had een negatief vermogen. Onder jongere huishoudens kwam een negatief vermogen vaker voor: onder huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 jaar was dat 47 procent, van de 25 tot 45-jarige huishoudens was dat bijna 1 op de 4.

ABN AMRO organiseert Investor Update op 30 november en benoemt nieuw hoofd Investor Relations

ABN AMRO organiseert de eerder aangekondigde Investor Update op maandagochtend 30 november. Het evenement wordt online gehouden.

Tijdens de Investor Update zal ABN AMRO de uitkomsten presenteren van de review van de strategie van de bank. Daarbij worden duidelijke keuzes gemaakt en wordt tegelijkertijd ingegaan op de efficiency van de bedrijfsprocessen en de financiële doelstellingen en kapitaalpositie van de bank. De aanmeldingsprocedure voor deelname wordt binnenkort bekendgemaakt.

Daarnaast maakt ABN AMRO bekend dat Ferdinand Vaandrager is benoemd tot hoofd Investor Relations per 1 oktober 2020. Vaandrager heeft ruim twintig jaar ervaring in de financiële en kapitaalmarkten, opgedaan bij verschillende internationale banken.

In 2012 keerde hij terug naar ABN AMRO, waar hij hoofd Equities werd van de afdeling Global Markets en tot voor kort leiding gaf aan de Sales organisatie.

VEH start petitie tegen OZB-verhogingen 

De onroerendezaakbelasting (OZB) dreigt volgend jaar in veel gemeenten omhoog te schieten. Volgens deze gemeenten is dat onvermijdelijk door de grote tekorten voor ouderen (Wmo)- en jeugdzorg. 

Vereniging Eigen Huis vindt het onjuist dat de hogere rekening voor brede maatschappelijke voorzieningen, waar iedereen baat bij heeft, eenzijdig wordt neergelegd bij mensen met een eigen huis en start een online petitie.  

Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet met extra geld voorkomt dat gemeenten de kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren afwentelen op huiseigenaren.  

In berichten over vaak forse verhogingen van de OZB, soms wel met 25 procent, worden de zorgtaken steevast als hoofdoorzaak genoemd. Vereniging Eigen Huis wil dat dit stopt. Het kabinet moet voorkomen dat het verschil in woonlasten tussen huurders en huiseigenaren ieder jaar groter wordt. Vooral huiseigenaren met een bescheiden inkomen kunnen deze forse lasten steeds moeilijker betalen. Dit jaar betalen huiseigenaren gemiddeld 322 euro aan OZB, huurders betalen deze belasting niet.

maandag 12 oktober 2020

'Spoofing bij ING mogelijk van binnenuit'


Het is niet ondenkbaar dat criminelen vanuit ING zelf werken. Dat zegt advocaat Marius Hupkes in VARA Kassa naar aanleiding van het grote aantal spoofinggevallen bij de bank.

Daarbij worden klanten gebeld met het advies om spaargeld naar een andere rekening over te maken vanwege een aanval op de rekening. De criminelen blijken over heel veel gegevens te beschikken, zoals bedragen op de rekening. Ook wordt gebeld met een nummer dat van ING lijkt te zijn.  

Uit cijfers van GIBO, platform voor spoofing gedupeerden, blijkt dat voornamelijk klanten van ING het slachtoffer zijn van spoofing. Bij het gedupeerden platform kwamen de afgelopen tijd 314 meldingen binnen. Het totaal aantal meldingen van klanten van de drie grote banken ABN Amro, Rabobank en ING staat momenteel op 273. Nu blijkt dat 76 procent van die slachtoffers klant is van ING. Dat is twee keer meer dan je op basis van het aandeel particuliere klanten zou verwachten.

Vaak begint de oplichting met een SMS van de bank en moeten gebruikers op een nagemaakte site hun gegevens invullen.

Bij de twee andere grote banken moet een kleurcode of een QR-code gescand worden, wat het voor de crimineel lastiger maakt. Bij ING is de bevestiging makkelijker, wat mogelijk de verschillen verklaart. Maar in een geval werd een klant gebeld over een erfenis, waarover de criminelen wel erg veel wisten.

De Betaalvereniging stelt dat geen enkele organisatie criminaliteit van binnenuit kan uitsluiten, ook een bank niet. Het wordt door de Nederlandse banken wel grondig en zorgvuldig onderzocht, bij alle vormen van fraude waar banken een rol bij kunnen spelen. Er zijn tot nu toe echter geen aanwijzingen gevonden dat spoofing met hulp ven (ex-)medewerkers van de betrokken banken heeft plaatsgevonden, zegt de Betaalvereniging.

Negatieve rente bij ING voor rekeningen boven 250.000 euro


Vanwege rentes die aanhoudend laag tot negatief zijn gebleven, verlaagt ING vanaf 1 januari 2021 het saldo waarboven de bank negatieve rente kan doorberekenen.

Vanaf 1 januari gaat ING een saldo boven  250.000 rente in rekening brengen voor betaal- en spaarrekeningen en voor het gelddeel van Beleggingsrekeningen. Over het spaargeld tot en met 100.000 blijven spaarders rente ontvangen.

Het is mogelijk dat rentepercentages of saldoklassen later (opnieuw) wijzigen. Bijvoorbeeld door het spaargedrag van klanten, leningen die klanten afsluiten en de actuele marktrentes.

Rabo maakte al eerder een soortgelijke wijziging bekend.

zaterdag 10 oktober 2020

Inactief account PayPal gaat geld kosten

PayPal wil gebruikers die hun account niet gebruiken, vanaf januari laten betalen. In de Benelux zou het gaan om 12 euro per jaar.

Een en ander staat op pagina 59 van de nieuwe gebruikersvoorwaarden, zo ontdekte het Belgische Testaankoop. Gebruikers zijn daarover niet geïnformeerd.

Volgens PayPal betekent inactiviteit "'dat u niet heeft ingelogd op uw PayPal-rekening of op een andere manier uw PayPal-rekening heeft gebruikt om geld over te maken, te ontvangen of op te nemen'.

vrijdag 9 oktober 2020

Rabobank biedt als eerste in Nederland bankrekening voor tokens

Rabobank faciliteert voortaan een bankrekening voor Stichting 2Tokens. Hiermee is Rabobank de eerste bank in Nederland die het betalen voor tokens mogelijk maakt.

Stichting 2Tokens verkoopt zogenaamde utility tokens (TWO-tokens), die via iDeal in euro kunnen worden gekocht. Door het kopen van TWO-tokens wordt je partner van de stichting en kun je gebruikmaken van activiteiten die de stichting organiseert rondom tokenisatie, zoals masterclasses, workshops en andere evenementen.

2Tokens is opgericht als gesubsidieerd project met als doel de verschillende toepassingsmogelijkheden van tokens te onderzoeken. Tokenisatie is een innovatie op het gebied van digitale waardemiddelen die toegepast kan worden met behulp van blockchaintechnologie. De eigenschappen van deze tokens zijn programmeerbaar. Zo kan een TWO token maar één keer worden uitgegeven en gebruikt.

Door het gebruik van blockchain-technologie kunnen tokens niet worden vervalst. Een toepassing van tokenisatie is bijvoorbeeld het opdelen van vastgoed in meerdere tokens, zodat het mogelijk is voor grote groepen mensen om eigendom van een object op een efficiënte en transparante manier te delen. Zo ontstaat ook een nieuwe vorm van micro-financiering.
 

donderdag 8 oktober 2020

ACM: tarieven Geldmaat aan andere banken niet onredelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt vast dat de tarieven die Geldmaat aan andere banken rekent voor het gebruiken van de nieuwe (gele) geldautomaten in een redelijke verhouding staan tot de kosten.

Geldmaat is een geldautomatennetwerk dat is opgericht door ABN AMRO, ING en Rabobank. Samen hebben deze drie banken een groot deel van alle geldautomaten in Nederland. De geldautomaten van deze drie banken worden sinds 2019 geleidelijk overgenomen door Geldmaat. Alle banken, ook banken die geen eigen geldautomaten hebben, kunnen gebruik maken van dit netwerk zodat iedere consument de geldautomaten kan gebruiken. Geldmaat brengt voor het gebruik een tarief in rekening aan de banken.

De ACM kreeg klachten dat Geldmaat te hoge tarieven zou rekenen aan andere banken voor het gebruik van het netwerk. Daarom startte de ACM een onderzoek. De ACM stelt nu vast dat de tarieven van Geldmaat in een redelijke verhouding staan tot de kosten.

Triodos België zet spaarrente op nul

Triodos Bank stopt op 7 december met het aanbieden van het traditionele spaarboekje, waarvoor een wettelijke minimumrente van 0,11 procent gold.

Wie meer dan 500.000 euro de Triodos-rekening heeft staan, moet een negatieve rente van -0,5 procent betalen.

'De vergoeding die we onze klanten op het gereglementeerd spaarboekje betalen, staat steeds minder in verhouding tot de kosten', zegt Thomas Van Craen, directeur van Triodos Bank België.

Op een gereglementeerd spaarboekje geldt een wettelijke minimumopbrengst: een basisrente van 0,01 procent plus een getrouwheidspremie van 0,10 procent. Die verplichting is er niet bij een niet-gereglementeerd boekje.

woensdag 7 oktober 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

2021 zal voor velen een financieel gezien zwaar jaar worden. Daar staat tegenover dat voor diegenen die hun baan behouden er financieel gezien weinig zal veranderen. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt.

Ook diegenen die niet direct geraakt worden door de crisis raadt het Nibud aan hun inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en goed te bekijken hoeveel ze volgend jaar kunnen uitgeven. Blijf alert, is de boodschap van het Nibud.

Over het algemeen stijgen de meeste prijzen in 2021 en neemt het kabinet weinig maatregelen om die prijsstijgingen te compenseren. Zo zal iedereen merken dat de premie van de zorgverzekering waarschijnlijk met gemiddeld 5 euro omhoog gaat. En zullen mensen die recht hebben op zorgtoeslag zien dat de toeslag niet met hetzelfde bedrag wordt verhoogd. Wel ziet het Nibud dat het kabinet de regelingen voor huishoudens met drie of meer kinderen verruimt. Zij profiteren met name van de verhoging van het kindgebonden budget.

Grote veranderingen ziet het Nibud in de portemonnee van de zelfstandigen. Niet alleen vanwege de crisis.  Ook diegenen die niet getroffen worden door de coronacrisis merken dat ze in 2021 meer geld kwijt zijn aan belasting. Dat komt onder andere door de verlaging van de zelfstandigenaftrek.

dinsdag 6 oktober 2020

Betaaltermijn van grootbedrijf aan MKB van 60 naar 30 dagen

Grote bedrijven moeten de rekeningen van hun KMB-leveranciers sneller gaan betalen: niet meer binnen 60, maar binnen 30 dagen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wetswijziging gewerkt om de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het mkb te halveren. Vandaag start de internetconsultatie van deze wetswijziging.

Eerder dit jaar stuurden de bewindspersonen de uitkomsten van de evaluatie van de huidige Wet betaaltermijnen grote bedrijven naar de Tweede Kamer. Uit die evaluatie bleek dat betalingen steeds minder snel gebeuren.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Het later betalen van rekeningen kan al problemen opleveren als het goed gaat met de economie, maar is zeker nu in de huidige economische periode door de coronacrisis écht onwenselijk. Veel zzp’ers en mkb’ers komen in de knel als ze te lang op hun geld moeten wachten. Door de betaaltermijnen te verkorten zorgen we voor meer financiële ademruimte bij ondernemers.”

AFM krijgt steeds meer signalen over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt steeds meer signalen van consumenten over buitenlandse beleggingsplatformen met een Europees paspoort, die risicovolle beleggingen aanbieden. In haar halfjaarlijkse signalenmonitor geeft de AFM tips om de werkwijze van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen.

Veel signalen gaan over beleggingen in CFD’s (contracts for difference), complexe hefboomproducten, waarbij mensen speculeren op een koersstijging of -daling. Zij kunnen daarmee veel geld verliezen, meer nog dan hun oorspronkelijke inleg en soms wel tot honderdduizenden euro’s.

Sinds 2019 is het aantal signalen dat de AFM hierover krijgt, enorm gegroeid. Zo kreeg de AFM van 2015 tot en met 2018 ongeveer 40 meldingen van consumenten over aanbieders uit Cyprus, van waaruit veel malafide aanbieders opereren. Vanaf 2019 zijn dat er al ruim 330, een veelvoud.

Consumenten worden vaak eerst gebeld door een dergelijke aanbieder. Zij spiegelen dan op misleidende wijze hoge rendementen voor, terwijl zij er in werkelijkheid geen belang bij hebben dat hun klanten daadwerkelijk geld verdienen. Aanbieders doen soms ook een beroep op het toezicht van een financiële autoriteit, zoals de AFM, om mensen over de streep te trekken. Of ze geven aan dat zij klanten willen helpen met beleggen, terwijl zulke aanbieders geen beleggingsadvies aan consumenten mogen geven. Consumenten die overwegen om in zee te gaan met deze partijen, moeten beseffen dat de AFM geen toezicht houdt op partijen met een Europees paspoort.

PSV supporter daagt sponsor Investous voor rechter

Een PSV-supporter uit de omgeving van Helmond heeft voormalig PSV-sponsor Investous voor de rechter gesleept. Hij is ook teleurgesteld in de rol van de voetbalclub, meldt het Eindhovens Dagblad.

Vrijwel onervaren in beleggingen ging de zelfstandig ondernemer vorig jaar op zoek naar een betrouwbare investering van zijn spaargeld omdat de pensioenpot op de rekening van de Rabobank geen rente opleverde.

Reclame op de borden langs de zijlijn van het voetbalveld in het Philips Stadion leidde hem in de armen van het Cypriotische beleggingsbedrijf Investous.

De ondernemer is een van in totaal vijftien gedupeerden die Investous in Nederland voor de rechter hebben gedaagd wegens een totaalverlies van 2 miljoen euro.

maandag 5 oktober 2020

Sale en leaseback overeenkomst kantoor Neuflize OBC Parijs


Neuflize OBC, de private bank van ABN AMRO in Frankrijk, heeft een overeenkomst gesloten met Primonial REIM voor de sale en leaseback van One Monceau, het huidige hoofdkantoor van Neuflize OBC in Parijs.

De transactie past binnen het streven van de bank om haar gebouwen te verduurzamen en het energielabel te verbeteren.

De leaseback is voor korte duur, tot Neuflize OBC over vier jaar het hoofdkantoor verplaatst naar een duurzamer kantoor in het centrum van Parijs. Het nieuwe kantoor zal voor klanten en medewerkers betere, moderne faciliteiten bieden, onder andere voor werken op afstand.
 
De verkoop van het pand levert in het derde kwartaal van 2020 naar verwachting een boekwinst op van ongeveer 170 miljoen na belasting.

ABN Amro wil klant met wurgkrediet niet compenseren

ABN Amro, Santander, Vesting Finance/Hollandsche Disconto Voorschotbank en Crédit Agricole Consumer Finance moeten mogelijk 500 miljoen tot een miljard uittrekken om klanten die te veel rente hebben betaald over hun doorlopende krediet te compenseren. Dit stelt Stichting Geldbelangen in een uitzending van Kassa.

ABN Amro, Santander en Vesting Finance/Hollandsche Disconto Voorschotbank  zijn afgelopen weken in beroep gegaan tegen uitspraken door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). ABN Amro en Santander hebben advocatenkantoor Loyens en Loeff ingeschakeld voor hun verdediging, zo blijkt uit onderzoek van Kassa.

Kern in alle drie uitspraken is dat consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente.

Uit onderzoek van Kassa en Stichting Geldbelangen blijkt dat op de doorlopende kredieten nauwelijks is afgelost en vrijwel alleen maar rente is betaald. ABN Amro klanten betaalden maar liefst 12.000 euro te veel rente.

zaterdag 3 oktober 2020

Verhuizing goud en bankbiljetten DNB naar Haarlem

Vrijdag is het verhuizen van de strategische voorraden bankbiljetten en de ruim 200 ton aan goudbaren van DNB naar Haarlem begonnen. Dit is een operatie met bijzondere beveiligingseisen.

Samen met defensie, de Koninklijke Marechaussee en de Politie is een grootscheepse verhuisoperatie gestart om de waarden de komende uren veilig van Amsterdam naar Haarlem te vervoeren en daar weer veilig op te bergen in de kluizen.

Aanleiding voor de verhuizing is de renovatie van hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam.

Met de renovatie van het pand is besloten om het goud en bankbiljettenbedrijf onder te brengen op een nieuw te bouwen locatie in Zeist, het DNB Cashcentrum, dat in 2023 in gebruik zal worden genomen.

Het geld en goud dat DNB bewaart, verhuizen tijdelijk naar Haarlem, en wel in de kluizen van de voormalige drukkerij van Joh. Enschedé. Het goud- en bankbiljettenbedrijf van DNB zijn hier ondergebracht voor de duur van de bouw van het DNB Cashcentrum.

vrijdag 2 oktober 2020

Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt naar bijna 26 miljard euro

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels ruim 163.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven.

Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 25,8 miljard euro gemoeid (vier weken geleden nog 23,7 miljard). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 34.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 22,8 miljard euro. Ruim 6.000 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Met de garantieregelingen (zoals de BMKB-C, de GO-C en de KKC) is circa 1,7 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. Met het uitstel is in totaal drie miljard euro gemoeid.

Boete van DNB voor Crowdinvesting

De Nederlandsche Bank heeft aan Crowdinvesting (CI) een bestuurlijke boete van 10.000 euro opgelegd omdat CI de wettelijk verplichte halfjaarlijkse rapportage over het tweede halfjaar van 2018 niet binnen de voorgeschreven termijn aan DNB heeft verstrekt.

Het door CI tegen dit boetebesluit aangetekende bezwaar is door DNB op 15 april ongegrond verklaard. CI is hiertegen niet in beroep gegaan.

Het boetebesluit en de beslissing op bezwaar zijn daarmee onherroepelijk geworden.

KBC Bank een stapje dichterbij Apple Pay

De Belgische bank KBC werkt aan de komst van Apple Pay, zoals men al eerder dit jaar had aangekondigd. Inmiddels is de update van de KBC Mobile-app met ondersteuning voor Apples Wallet verschenen.

Dat houdt in er in de app al een koppeling gemaakt is tussen de bankapp van KBC en Apple’s eigen Wallet-app en het een kwestie van weken is voordat er met Apple Pay kan worden betaald.


donderdag 1 oktober 2020

Ook Rabobank gaat negatieve rente rekenen voor tegoeden boven 250.000 euro

Rabobank wijzigt de rente voor haar betaal-, spaar- en beleggersrekeningen vanwege de aanhoudende lage rente in de markt.

De aanpassing van de tarieven gaat in vanaf 1 januari 2021. Vanaf dan geldt voor zowel particuliere als zakelijke klanten voor het deel van het tegoed boven 250.000 een creditrente van – 0,5%. De rente wordt berekend per rekening.

Voor particuliere klanten met een saldo tot en met € 250.000 verandert er niets. Op particuliere spaar- en beleggersrekeningen vergoedt Rabobank tot en met € 250.000 een rente van 0,01%. Op de particuliere betaalrekeningen blijft de rente 0% voor tegoeden tot en met € 250.000.

Met deze aanpassingen blijft 98,7% van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente. Rabobank wil graag zo lang als mogelijk deze groep en ook de drempel waarover het gaat zo groot mogelijk houden, maar kan daar gezien de aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven.

Oeganda verliest miljoenen aan inkomsten door belastingontwijking via Nederland

Oeganda loopt naar schatting 287 miljoen US-dollar aan belastinginkomsten mis doordat het bilaterale belastingverdrag tussen Oeganda en Nederland wordt gebruikt voor belastingontwijking door het Franse oliebedrijf Total en de China National Offshore Oil Company. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam dat vandaag, in aanloop naar de top van de Europese ministers van Financiën op 6 oktober, wordt gepubliceerd.

Voor Total alleen gaat dit naar schatting om een bedrag van 191 miljoen US-dollar. Dit belastingverdrag, dat dubbele belastingen moet tegengaan, maakt het mogelijk voor multinationals hun bedrijfsstructuren zo in te richten dat zij in ontwikkelingslanden zo weinig mogelijk belasting betalen.

Oxfam Novib schat in dat Oeganda circa 287 miljoen US-dollar aan belastinginkomsten kan verliezen door het ‘bilaterale belastingverdrag ‘(DTA) tussen Oeganda en Nederland. Dit is 5,7 procent van alle potentiële overheidsinkomsten uit het olie-exploitatie project van Total en China National Offschore Oil Company. Het bedrag is per jaar ook gelijk aan ongeveer 2 procent van het jaarlijkse gezondheidsbudget van het land. Inkomsten die Oeganda hard nodig heeft in de strijd tegen de corona pandemie.

Oxfam's nieuwe rapport THE MONEY PIPELINE - Cursed by design: How the Uganda-Netherlands DTA is denying Uganda a fair share of oil revenues hekelt de rol van Nederland, dat door het Europees Parlement wordt beschouwd als belastingparadijs. Nederland is officieel de grootste investeerder in Oeganda, maar onderzoekers schatten in dat 95% van de investeringen afkomstig is uit derde landen. Het Nederlandse Landelijk Bureau voor Statistiek schat dat 80% van alle investeringen in Nederland direct naar andere landen gaat. Nederland is de thuisbasis van meer dan 14.000 brievenbusfirma's.