'Spoofing bij ING mogelijk van binnenuit'
Het is niet ondenkbaar dat criminelen vanuit ING zelf werken. Dat zegt advocaat Marius Hupkes in VARA Kassa naar aanleiding van het grote aantal spoofinggevallen bij de bank.
Daarbij worden klanten gebeld met het advies om spaargeld naar een andere rekening over te maken vanwege een aanval op de rekening. De criminelen blijken over heel veel gegevens te beschikken, zoals bedragen op de rekening. Ook wordt gebeld met een nummer dat van ING lijkt te zijn.
Uit cijfers van GIBO, platform voor spoofing gedupeerden, blijkt dat voornamelijk klanten van ING het slachtoffer zijn van spoofing. Bij het gedupeerden platform kwamen de afgelopen tijd 314 meldingen binnen. Het totaal aantal meldingen van klanten van de drie grote banken ABN Amro, Rabobank en ING staat momenteel op 273. Nu blijkt dat 76 procent van die slachtoffers klant is van ING. Dat is twee keer meer dan je op basis van het aandeel particuliere klanten zou verwachten.
Vaak begint de oplichting met een SMS van de bank en moeten gebruikers op een nagemaakte site hun gegevens invullen.
Bij de twee andere grote banken moet een kleurcode of een QR-code gescand worden, wat het voor de crimineel lastiger maakt. Bij ING is de bevestiging makkelijker, wat mogelijk de verschillen verklaart. Maar in een geval werd een klant gebeld over een erfenis, waarover de criminelen wel erg veel wisten.
De Betaalvereniging stelt dat geen enkele organisatie criminaliteit van binnenuit kan uitsluiten, ook een bank niet. Het wordt door de Nederlandse banken wel grondig en zorgvuldig onderzocht, bij alle vormen van fraude waar banken een rol bij kunnen spelen. Er zijn tot nu toe echter geen aanwijzingen gevonden dat spoofing met hulp ven (ex-)medewerkers van de betrokken banken heeft plaatsgevonden, zegt de Betaalvereniging.
Geen opmerkingen:
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.