Eerder vandaag zijn de automaten leeggehaald. Hoe lang ze buiten gebruik blijven is nog niet bekend, meldt RTL.
De afgelopen vier weken kreeg de bank vijf keer te maken met een plofkraak. Afgelopen nacht was er nog een plofkraak in het Gelderse Westervoort.
maandag 30 november 2020
SNS sluit al zijn 40 geldautomaten
Bitcoin bereikt hoogste koers ooit
Bitcoin heeft vanmiddag zijn hoogste koers ooit behaald. Het vorige record stond op 19.660 dollar en werd behaald op 17 december 2020.
In de zomer brak bitcoin door de grens van 10.000 dollar, maar vooral in de afgelopen weken steeg de bitcoin koers hard. Op 8 oktober begon bitcoin met een waarde van 10.500 dollar. In twee maanden tijd groeide de koers met 90 procent naar 20.000 dollar.
Waren het in 2017 vooral particuliere investeerders, 2020 is het jaar van institutionele adoptie. Steeds meer bedrijven gebruiken hun kasreserves om bitcoin te kopen. In oktober werd bekend dat het beursgenoteerde MicroStrategy 425 miljoen dollar aan bitcoin kocht. Daarna volgde betaalplatform Square met 50 miljoen dollar.
'Politieke steun voor vergoeden bankspoofing, banken nu aan zet'
De SP, gesteund door PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, CU en D66, riep de minister in een motie op de banken te bewegen deze vorm van bankfraude te vergoeden.
Spoofing is de nieuwste truc van criminelen om consumenten op slinkse wijze geld afhandig te maken. Een oplichter doet zich voor als medewerker van de bank en belt consumenten. Dit gebeurt met een ‘gespoofd’ telefoonnummer dat van de bank lijkt te zijn. De beller meldt dat er verdachte activiteiten zijn waargenomen rond de rekening van de klant. Die kan zijn (spaar)geld veiligstellen door het tijdelijk over te zetten naar een ’kluisrekening’.
Ook bij andere vormen van oplichting waarbij de klant zelf geld overboekt, zoals Whatsappfraude en helpdeskfraude, wisselt het beleid van banken. Sommigen vergoeden niet, anderen wel, uit coulance.
ABN AMRO gaat hoofdkantoor Gustav Mahlerlaan verkopen en terughuren
Ook gaat de bank het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost, dat nu dienst doet als tweede hoofdkantoor, verbouwen tot een iconische, ‘meer dan Paris-proof’ nieuwe thuisbasis voor ongeveer 10.800 medewerkers.
Het kantoor aan de Gustav Mahlerlaan wordt in 2021 in de verkoop gezet. Als onderdeel van de verkoop gaat de bank een deel van het gebouw terughuren om als officieel hoofdkantoor van ABN AMRO te dienen. Deze transactie levert naar verwachting een boekwinst op.
De verbouwing van het kantoor aan de Foppingadreef bij station Amsterdam Bijlmer moet volgens de planning in 2025 klaar zijn. Tot die tijd zal ABN AMRO het gehele gebouw aan de Gustav Mahlerlaan blijven huren. Vervolgens zal de Foppingadreef fungeren als hoofdvestiging voor de meeste medewerkers die nu werken op het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas.
In samenwerking met vastgoedontwikkelaar EDGE en de oorspronkelijke architect van het gebouw, BroekBakema, gaat ABN AMRO het uit 1980 daterende kantoorgebouw aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost ombouwen tot een hypermoderne, duurzame werkplek. De nieuwe ‘Foppingadreef’ zal 75% minder energie verbruiken dan het huidige gebouw. Het wordt meer dan alleen een plek om een laptop aan te sluiten en te gaan zitten werken. Versneld door Covid-19 wordt thuiswerken de nieuwe standaard.
ABN gaat de komende jaren flink krimpen
De kosten mogen in 2024 niet hoger zijn dan 4,7 miljard euro, daarom moet 700 miljoen worden bespaard.
'Met ons sterke merk en aantrekkelijke marktposities in alle segmenten hebben we een stevig fundament,' zegt CEO Robert Swaak. 'Onze strategie-review geeft ons nu een duidelijk profiel en focus. De in augustus aangekondigde afbouw van de CIB non-core portefeuille was een eerste stap. Vandaag kondigen we aan dat we een persoonlijke bank in de digitale tijd willen zijn, die in Nederland en Noordwest Europa klanten bedient daar waar we schaal hebben.'
ABN streeft naar een rendement op eigen vermogen (ROE) van circa 8 procent in 2024, wanneer de risicokosten zich naar verwachting normaliseren, de kostenbesparingsprogramma’s afgerond zijn en de initiatieven voor groei hun vruchten beginnen af te werpen.
Een presentatie van het management, geleid door Robert Swaak (CEO), van circa een uur, gevolgd door een Q&A-sessie kan live worden gevolgd via een webcast tussen 10:00 en 12:00 uur op https://www.abnamro.com/ir.
Aegon verkoopt activiteiten in Centraal- en Oost-Europa
Het gaat om het verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheer in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije. Goed voor 830 miljoen euro.
Aegon scherpt zijn strategische focus aan en richt zich op die landen en activiteiten waarmee Aegon de meeste waarde kan creëren.
Belegger Investous eist inleg terug
Investous kwam vorig jaar in opspraak omdat het meerdere mensen voor forse bedragen gedupeerd zou hebben. Een vrouw raakte acht ton kwijt en deed aangifte bij de politie.
Investous was vorig jaar de Official Trading Partner van PSV. De voetbalclub verbrak de relatie toen bleek dat Investous klanten lokte via misleidende advertenties waarin bekende Nederlanders weren opgevoerd. Die wisten nergens van.
De gedupeerde belegger die 89.500 euro had ingelegd verbrak de relatie met Investous wegens oneerlijke handelspraktijken (misleidend en agressief). Zekerheidshalve vraagt hij de rechtbank om die overeenkomst zo nodig alsnog te vernietigen en Investous tot terugbetaling te veroordelen.
De rechtbank stelt vast dat de zaak in Nederland mag voorkomen. Civiele zaken tussen een consument en een bedrijf mogen voorkomen in het land waar de gedupeerde woont. De zaak heeft half november een vervolg gekregen.
Een soortgelijke zaak komt begin volgend jaar voor bij de rechtbank Maastricht. De Limburgse investeerder maakte ruim 58.000 euro over naar Investous.
Financiering bedrijven door banken in coronatijd loopt op tot 30,6 miljard euro
Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag gepubliceerd.
Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 40.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 27,6 miljard euro. Bijna 6400 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie.
Met de garantieregelingen (zoals de BMKB-C, de GO-C en de KKC) is bijna 1,8 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. Met het uitstel is in totaal 3,1 miljard euro gemoeid. Het collectieve uitstel heeft inmiddels plaats gemaakt voor een individuele benadering.
zaterdag 28 november 2020
Consumentenbond onderzoekt woekerrentes bij ABN
De Consumentenbond start een onderzoek naar misstanden in de kredietmarkt en gaat gedupeerden helpen om te veel betaalde rente terug te krijgen.
Bij een doorlopend krediet betalen klanten een variabele rente. Deze rente hoort afhankelijk te zijn van de marktrente en kan na het afsluiten van het krediet omhoog of omlaag gaan. Bij ABN AMRO bleef de rente hoog, ook toen de marktrente daalde.
Dat mag niet, oordeelde het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) onlangs. De bank moet nu te veel betaalde rente aan de klant terugbetalen.
Andere kredietverstrekkers die te veel rente in rekening brachten zijn Santander, Vesting Finance (Hollandsche Disconto Voorschotbank) en Interbank Mogelijk zijn er meer aanbieders in de fout gegaan.
Op 28 november komt deze kwestie aan de orde in het programma Kassa.
vrijdag 27 november 2020
Meer contactloze betalingen na limietverhoging
In totaal rekenden Nederlanders tot en met oktober voor 66,6 miljard euro af door onze pinpas langs een apparaat te swipen. Vorig jaar was dat nog 51,3 miljard euro.
Van alle elektronische betalingen was vorig jaar zo’n 70 procent contactloos. Met nog twee maanden te gaan in 2020 schommelt dat nu rond de 80 procent.
Negatieve spaarrente voor kleinere spaarder steeds dichterbij
De nieuwe grenzen voor negatieve spaarrentes zijn nog steeds grote bedragen, maar negatieve rente lijkt voor de ‘gewone spaarder’ steeds dichterbij te komen. Drie van de vier banken willen dan ook geen beloftes doen dat kleinere spaarders volgend jaar geen negatieve rente gaan betalen.
ING Bank en Rabobank doen net als vorig jaar geen toezeggingen. De Volksbank, waaronder SNS, ASN Bank en RegioBank vallen, deed voor 2020 nog wel de belofte dat spaarders tot 100.000 euro geen negatieve rente kregen en tot 25.000 euro zelfs een positieve rente behielden.
Voor 2021 doet de bank deze keiharde toezeggingen niet. “Wel proberen we zo lang mogelijk rente te bieden voor particuliere klanten bij een spaarsaldo tot 25.000 euro op een spaarrekening”, zegt een woordvoerder.
ABN AMRO geeft aan dat de toezegging van 2020 ook geldt voor 2021. Klanten bij ABN AMRO mogen er dus vanuit dat ze ook volgend jaar over een saldo tot 100.000 euro geen negatieve rente betalen.
Toch hoeven spaarders met slechts enkele duizenden euro’s op de spaarrekening zich nog geen zorgen te maken over negatieve rente, verwacht Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl. 'Banken die de negatieve rentes verder doorvoeren, doen dit door de grens van negatieve spaarrente stapsgewijs te verlagen. En het is een lange weg van 250.000 of 500.000 euro tot bedragen van bijvoorbeeld 50.000 euro. Bovendien willen banken mensen zolang mogelijk blijven stimuleren om toch te sparen voor een financiële buffer.'
Wie zich zorgen maakt en toch zelf iets wil doen, kan bijvoorbeeld (een deel van) het spaargeld onderbrengen bij een bank die nog een wat hogere rente biedt. De hoogste spaarrentes op spaarrekeningen staan op 0,2 tot 0,3 procent.
DNB actualiseert speerpunten toezicht
Dit kwam eerder deze week naar voren bij een digitale persbijeenkomst onder leiding van de beide DNB-directeuren toezicht, Else Bos en Frank Elderson.
Beiden riepen de banken op tot concrete inspanningen om de gevolgen van de huidige crisis te kunnen blijven weerstaan (zie DNBulletin).
Behalve met de gevolgen van de coronacrisis heeft de financiële sector ook te maken met ingrijpende ontwikkelingen als digitalisering, de verduurzaming van de economie en de langdurig lage rente. De snelle technologische ontwikkelingen betekenen bijvoorbeeld dat instellingen niet alleen hun eigen bedrijfsmodellen moeten bezien, maar ook dat ze nieuwe spelers met een technologische achtergrond in hun markten aantreffen.
Data zijn daarbij steeds belangrijker. DNB spreekt de instellingen er op aan dat ze hun data goed op orde hebben. Dan gaat het om de kwaliteit van de data, bijvoorbeeld de volledigheid en de juistheid van data, maar ook om goede beveiliging, bijvoorbeeld tegen cyberaanvallen. Daarnaast zijn ook de privacyaspecten van het beheer en gebruik van die data belangrijk, zeker als meer van algoritmes en kunstmatige intelligentie gebruik wordt gemaakt.
donderdag 26 november 2020
MoneyView geeft BrightPensioen voor vierde jaar op rij hoogste waardering
BrightPensioen heeft als enige zzp-pensioenoplossing alle vier jaren de hoogste score van vijf sterren gekregen.
Sinds vier jaar wordt door MoneyView lijfrente-beleggingsproducten vergeleken. Dit is de categorie waartoe zzp-pensioenoplossingen vallen. In het onderzoek zijn twintig producten onderzocht en op veertig kenmerken beoordeeld.
ING bereikt 5 miljoen app-gebruikers
Dagelijks loggen zo’n 5,2 miljoen klanten in op de app en worden er wekelijks zo’n 4,5 miljoen betalingen via de app gedaan. Ook is het gebruik van de app populair onder verschillende leeftijdscategorieën.
Waar in 2012 zo’n 0,7 miljoen klanten gebruik maakten van de app, was dit in 2015 gegroeid naar 2,4 miljoen en maken op dit moment 5 miljoen klanten gebruik van de app.
De ING Mobiel Bankieren App wordt het meest gebruikt door 18 tot 24 jarigen (90 procent), maar ook onder oudere klanten is de app zeer populair. In de leeftijdscategorie 65-74 jaar maakt zo’n 50 procent van de klanten gebruik van de app. Dit aantal is sinds 2016 met zo’n 22 procent gestegen. Van de ING-klanten die de app gebruiken is 53 procent man en 47 procent vrouw. Daarnaast is de app het meest populair in de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland.
98% van de huizenkopers wil verduurzamen, helft kent opties financiering niet
De wil om te verduurzamen is groot onder Nederlanders. 70 procent vindt het belangrijk en maar liefst 98 procent van de mensen die van plan is binnen 5 jaar een huis te kopen, staat er voor open een duurzame woning te realiseren.
De investering om te verduurzamen is echter een groot struikelblok, ondanks de flinke groei van het spaarsaldo in Nederland in coronatijd. Dat bleek al uit eerder onderzoek van Centraal Beheer, onderdeel van coöperatieve verzekeraar Achmea, en Memo2 onder 1876 huiseigenaren.
Bij gebrek aan eigen middelen, kan je in sommige gemeentes terecht voor een subsidie of lening. Wat blijkt: 53 procent van de potentiële huizenkopers is niet bekend met deze duurzaamheidsregelingen. Een andere optie is om de verduurzaming van je huis mee te financieren in je hypotheek. Maar ook hier kent bijna de helft (45%) deze mogelijkheid niet.
woensdag 25 november 2020
COO Mirjam Verhoeven vertrekt bij de Volksbank
Verschil van inzicht over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers van de bank hebben geleid tot dit besluit. De Raad van Commissarissen acht het een passend moment om de samenwerking te beëindigen.
Verhoeven was in de driehoek ICT, Operations, Marketing & Innovatie ruim 18 jaar verbonden aan de Volksbank en haar rechtsvoorgangers.
Overdrachtsbelasting verandert per 1 januari
Iedere keer als een woning van eigenaar wisselt, moet er nu nog 2 procent overdrachtsbelasting betaald worden. Voor starters tot 35 jaar wordt dat 0 procent. In elk geval voor huizen tot en met vier ton.
Iedere koper die niet in een huis gaat wonen, moet straks 8 procent betalen. Dat geldt dus ook voor een tweede woning kopen.
Voor kopers van 35 en ouder die het huis als hoofdverblijf zullen hebben, blijft de overdrachtsbelasting 2 procent.
dinsdag 24 november 2020
Negatieve rente bij SNS, ASN en Regiobank
Het moederbedrijf van SNS, ASN en Regiobank vergoed straks geen rente meer voor spaarders met meer dan 250.000 euro op hun rekening.
Er wordt dan 0,5 procent van je spaargeld in rekening gebracht. Tot 250.000 euro krijgen spaarders nog wel rente, zij het niet meer dan 0,01 procent.
Bij ABN Amro betaalt men vanaf 1 januari 2021 vanaf 500.000 euro een negatieve rente, nu is dat nog vanaf 2,5 miljoen euro.
Bij Rabobank geldt negatieve rente voor bedragen vanaf 250.000 euro.
N26 lanceert premium bankrekening onder 5 euro per maand
Het nieuwe product kost minder dan 5 euro per maand, en valt daarmee tussen het kosteloze standaardaccount N26 Standard en het premium-account N26 You.
Onlangs kondigde de bank aan dat het aantal klanten in Nederland in het laatste jaar is verdubbeld naar 200.000 gebruikers en dat de bank inmiddels winstgevend is in Nederland, mede vanwege de grote vraag naar premium-bankrekeningen en dus abonnementsbankieren.
De mogelijkheden van N26 Smart
• Zeven dagen per week de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen met de klantenservice, naast de in-app chatbot en live chat
• Toegang tot tien 'Spaces' - de sub-accounts van N26, inclusief de Shared Spaces-functie - waardoor het mogelijk is om met maximaal tien andere mensen geld te sparen, uit te geven en te beheren
• Toegang tot de nieuwe Round-Ups-functie, die elke aankoop automatisch afrondt op de dichtstbijzijnde euro en het wisselgeld opzij zet om klanten te helpen met sparen
• Tot vijf cash geldopnames per maand, kosteloze betalingen wereldwijd in elke valuta, en aanbiedingen en voordelen van aangesloten partners
• Een keuze uit vijf verschillende kleuren voor je N26 Smart Mastercard - Aqua, Rhubarb, Sand, Slate and Ocean
Kwart Nederlanders deelt betaaldata in ruil voor diensten
Het is vooral de eigen bank die hiervoor toestemming kreeg; andere bedrijven – zoals grote technologiebedrijven – kregen slechts mondjesmaat toestemming.
In het eerste jaar dat PSD2 van kracht was gaf een kwart van de ondervraagde Nederlanders toestemming voor het gebruik van hun betaalgegevens in ruil voor nieuwe diensten. Jongeren zijn sterker geneigd toestemming te verlenen dan ouderen. Consumenten geven aan vooral de bank van hun belangrijkste betaalrekening toestemming te hebben gegeven
Maar een klein deel verleende toegang aan andere partijen. Zo gaf slechts 2 procent toestemming aan grote technologiebedrijven zoals Apple, Facebook en Google. Banken lijken dus een sterke concurrentiepositie te hebben op deze nieuwe markt.
Een belangrijke reden voor de sterke concurrentiepositie van banken bij het aanbieden van diensten gebaseerd op het gebruik van betaaldata is dat consumenten meer vertrouwen hebben in hun eigen bank dan in andere partijen. Het vertrouwen in de bank van de belangrijkste betaalrekening is het hoogst: gemiddeld 3,4 op een schaal die loopt van 1 'zeer weinig vertrouwen' tot 5 'zeer veel vertrouwen'. Bigtechs zijn er bijvoorbeeld nog niet in geslaagd om het vertrouwen te krijgen van consumenten. Zij scoren gemiddeld een 1,9.
De bereidheid om nieuwkomers op de betaalmarkt het komende jaar toegang te geven tot betaaldata in ruil voor PSD2-diensten blijft waarschijnlijk beperkt.
Opvallend is wel dat een groot deel van de Nederlanders nog geen nieuwe diensten is aangeboden; niet door banken en ook niet door andere bedrijven. De houding van deze consumenten kan nog veranderen als dit wel gebeurt.
'COVID-19 stimuleert online bankieren in Europa'
62 procent van alle respondenten heeft in 2020 interesse getoond om over te stappen van een traditionele bank naar een online bank zonder fysieke bankkantoor. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van drie jaar geleden.
Deze bevindingen komen overeen met het recente State of Pay-rapport, een wereldwijde studie in opdracht van Mastercard. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking bankapps vaker gebruikt sinds de pandemie.
Van de meer dan 9600 ondervraagde Europeanen zegt bijna de helft zeer geïnteresseerd te zijn in online bankoplossingen. Meer dan twee op de vijf Europeanen geeft aan vaker financiële transacties online en/of via een app uit te voeren dan voor de pandemie.
maandag 23 november 2020
'Meer mogelijkheden voor afpakken crimineel vermogen'
'We pakken criminelen aan waar het ze raakt: in hun vermogen. Dan hebben we niet alleen over hun drugsgeld, ook hun luxe auto’s en dure horloges. Als de politie een pand binnenvalt op zoek naar illegale wapens en ook een half miljoen aan contanten vindt, is geen langdurig strafproces nodig om dat geld af te pakken als betrokkenen in een zaak roepen dat het niet van hen is. Ook trucs met verhullende eigendomsconstructies, waarbij criminelen bijvoorbeeld auto’s en panden op naam van anderen zetten, hebben geen zin,' aldus Grapperhaus.
Het afpakken van crimineel vermogen is een belangrijk onderdeel van de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Niet alleen worden criminelen dwars gezeten in hun streven naar snel financieel gewin, het draagt ook bij aan het voorkomen van criminele investeringen in verdere illegale praktijken. Bovendien wordt voorkomen dat misdadigers en hun facilitators die de illegale praktijken meehelpen mogelijk te maken, met hun criminele geld de legale economie corrumperen en daarmee de samenleving kunnen ondermijnen.
Vanwege de inbreuk op het eigendomsrecht is de confiscatie alleen mogelijk na een onherroepelijke rechterlijke beslissing. Daarvoor moet de overheid aannemelijk maken dat het voorwerp in verband staat met strafbare feiten. Als er personen zijn die aanspraak maken op het in beslag genomen voorwerp, wordt verwacht dat ze kunnen verklaren dat de herkomst uit legale bron afkomstig is. Ook worden de nodige rechtswaarborgen opgenomen, waaronder bijvoorbeeld het recht op bijstand van een advocaat en de mogelijkheid tot het instellen van rechtsmiddelen tegen de rechterlijke beslissing. Hierbij wordt ook betrokken de mogelijkheid van vergoeding van schade als sprake is van onrechtmatige confiscatie.
Half miljard Instant Payments tussen Nederlandse banken
Bij de start werden zo’n 4000 Instant Payments per maand verwerkt, in februari 2019. Afgelopen oktober werden er al 32,5 miljoen Instant Payments uitgevoerd.
Met een Instant Payment heeft de ontvanger direct zekerheid over de betaling. Het bedrag staat binnen een paar seconden op zijn of haar betaalrekening, ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Daardoor kunnen kopers direct betalen bij afname van producten of diensten en kunnen verkopers bij levering de betaling direct ontvangen.
In Nederland worden per maand meer Instant Payments verwerkt dan in enig ander euroland. Ruim 90 procent van alle enkelvoudige overboekingen tussen verschillende Nederlandse banken is een Instant Payment. Voor de hele eurozone (inclusief Nederland) is dat ruwweg 15 procent. In de meeste andere eurolanden is een Instant Payment nog een premium betaalmethode, bijvoorbeeld alleen voor zakelijke klanten of alleen voor mobiele betaalapps.
vrijdag 20 november 2020
Consument kan tot bijna 600 euro besparen op zorgverzekering in 2021
Geld.nl berekende voor de meest voorkomende combinaties van zorgbehoeften de premieverschillen voor de zorgverzekering 2021.
Wie naast de basisverzekering één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluit, kan in 2021 zelfs nog meer besparen.
De meeste mensen die zich aanvullende verzekeren, kiezen voor een aanvulling voor de tandartskosten of fysiotherapie. Als je bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of tandartskosten tot 250 euro, lopen de verschillen tussen de laagste en de hoogste premies uiteen van 475 tot 823 euro.
Vooral bij de basisverzekeringen zijn de grote premieverschillen opvallend. De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.
De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze.
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders maken zich zorgen om hun financiële situatie
De wereld staat ook werkelijk een beetje stil in deze tijd, want we voelen geen ruimte om grote veranderingen aan te brengen in ons leven. Ruim een derde van de Nederlanders stelt het wisselen van baan of het kopen van een huis tijdens de pandemie liever uit.
De cijfers uit het onderzoek komen overeen met onze praktijkervaring”, zegt Marieke Commandeur, Hoofd Expertise Centrum Financiële Weerbaarheid van SNS Bank. “Wij merken in het contact dat klanten meer vragen hebben en vaker zorgen delen dan voorheen. Het helpt dan om met een financieel adviseur te sparren. Dat kan telefonisch, maar voor de nachtelijke piekeraars is er ook een oplossing: de Eén-tweetje app. Je laat ‘s nachts jouw vraag achter, en als je ‘s ochtends wakker wordt is er meteen iemand die met jouw vraag aan de slag gaat.”
donderdag 19 november 2020
Banken gaan gegevens oplichters aan slachtoffers verstrekken
Banken gaan vanaf volgend jaar de naam en adresgegevens van internetoplichters aan hun slachtoffers verstrekken, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.
Op deze manier wordt het eenvoudiger om civielrechtelijke actie tegen de oplichter te ondernemen.
Het verstrekken van de gegevens gebeurt alleen bij fraudegevallen waarbij een slachtoffer onbewust of onder valse voorwendsels via internetbankieren zelf de betaling, op basis van een door hem ingevoerd rekeningnummer, aan de oplichter overmaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om WhatsAppfraude.
CFO ABN AMRO vertrekt per 28 februari 2021
Abrahams zegt er zelg over: 'Ik ben heel blij met deze nieuwe kans dichterbij huis in het VK, maar vind het tegelijkertijd ontzettend jammer om ABN AMRO te verlaten. ABN AMRO heeft geweldige professionals en een betekenisvolle purpose, Banking for better for generations to come. Ik heb enorm veel respect voor Robert en mijn collega’s in het Executive Committee. Samen hebben we vorm gegeven aan de strategie-review.'
Het proces om een nieuwe Chief Financial Officer te vinden is in gang gezet.
woensdag 18 november 2020
VEH: ‘Nee tegen stijgende OZB’ met 135.000 handtekeningen krachtige oproep aan politiek
In veel gemeenten schiet deze belasting volgend jaar omhoog omdat de jeugd- en oudenzorg (Wmo) forse begrotingstekorten oplevert.
Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren.
Vereniging Eigen Huis vindt het principieel onjuist dat huiseigenaren moeten opdraaien voor tekorten voor brede maatschappelijke voorzieningen als de jeugd- en ouderenzorg. Gemeenten die door de hoge kosten van deze zorgtaken tegen een gat in de begroting oplopen kunnen maar twee dingen doen: bezuinigen op voorzieningen of de OZB verhogen.
Stocard met Apple Pay-ondersteuning voor mobiele betalingen
De klantenkaart-app Stocard biedt ondersteuning voor Apple Pay. Sinds deze week is Stocard met Apple Pay in Nederland beschikbaar.
Stocard is een populaire app voor klantenkaarten. Al in december 2018 waren er plannen van Stocard om in de loop van 2019 mobiele betalingen aan te bieden.
Afgelopen zomer kondigde Stocard al de komst van een eigen Mastercard aan. Vanaf die dag startte de klantenkaart app met mobiele betalingen in het Verenigd Koninkrijk.
'Apple Pay heeft ruim 500 miljoen gebruikers'
De stijging betekent dat 51 procent van de iPhone-gebruikers nu Apple Pay heeft geactiveerd, tegenover 48 procent vorig jaar.
Het aantal Apple Pay-transacties is daarmee ruim 30 procent gegroeid in de afgelopen zes maanden.
Apple geeft zelf geen cijfers vrij. De cijfers zijn dan ook gebaseerd op een geschatte groei van het aantal actieve iPhones.
dinsdag 17 november 2020
Rabobank start met Apple Pay voor creditcards
Naast de betaalkaart kan nu ook een creditcard van VISA of Mastercard geselecteerd worden voor wereldwijd betalen met een iPhone of Apple Watch.
Rabobank is de eerste Nederlandse bank die Apple Pay volledig ondersteunt, ook voor zakelijke kaarten en creditcards.
Activatie van Apple Pay op een creditcard kan zowel voor particuliere als zakelijke klanten eenvoudig via de Rabo Bankieren App. Via ‘Zelf Regelen’ in de app kan een creditcard in een paar klikken worden gekoppeld en toegevoegd aan de Apple Wallet.
Klanten die met Apple Pay in apps of op websites shoppen en willen betalen met hun creditcard hoeven geen lange formulieren handmatig in te vullen of herhaaldelijk verzend- en factuurinformatie op te geven. Elke Apple Pay-aankoop wordt geverifieerd met Face ID of Touch ID, of de toegangscode van het apparaat.
Google Pay ook bij N26 en Revolut
Naast bunq zullen ook N26 en Revolut Google Pay als dienst aanbieden binnen hun app. Hoewel de Google Pay-app zelf niet beschikbaar is in Nederland, kunnen klanten van deze banken nu wel met Google Pay afrekenen in fysieke en webwinkels die betalingen met Mastercard en Visa accepteren.
Gebruikers die een kaart aan Google Pay willen toevoegen kunnen naar de app van hun bank gaan en de optie Aan Google Pay toevoegen selecteren. Zodra het registratieproces is voltooid kunnen ze direct contactloos afrekenen in winkels.
Het enige dat ze hiervoor hoeven te doen is hun smartphone in de buurt van een pinautomaat met NFC-ondersteuning houden. Gebruikers kunnen ook afrekenen in webwinkels die Google Pay accepteren. Zodra een kaart is opgeslagen kunnen ze die beheren via de instellingen van hun smartphone (Google > Accountservices > Google Pay).
ING: Digitalisering zorgt voor een shake-out van tussenpersonen verzekeraar
Jongeren hechten minder aan onafhankelijk advies en kiezen, als ze toch advies willen, vaker voor digitaal advies dan de oudere generaties.
Tot nu toe beperken online platformen zich in Nederland voornamelijk tot het bemiddelen in verzekeringen. Dat kunnen zij sneller en goedkoper dan de onafhankelijk adviseurs. Vooral de relatief simpele particuliere verzekeringen, zoals een inboedel-, auto- of reisverzekering, zijn geschikt voor platformisering doordat het veelal standaardverzekeringen betreft waar geen advies voor nodig is.
Op dit moment bestaat de verzekeringsmarkt voor het midden- en grootzakelijk segment nog altijd grotendeels uit maatwerk, wat een hoge mate van advisering vereist vanwege de complexiteit. Vooral op deze markt kunnen adviseurs wel toegevoegde waarde leveren door het geven van hoogwaardig advies. Een voorwaarde is wel dat adviseurs ook hier investeren in digitalisering en online zichtbaarheid.
Ook in de toekomst blijft de behoefte aan advies, preventie en verzekeren bestaan. Alleen wordt met de komst van nieuwe digitale spelers op de markt het stuk van de taart voor tussenpersonen steeds kleiner. Deze kunnen hun marktaandeel weer vergroten door extra diensten aan te bieden.
Consumentenbond helpt consumenten besparen met Voordeelcoach-app
Consumenten kunnen al hun contracten uploaden in de app, zodat alles gemakkelijk op 1 plek staat.
De Voordeelcoach is niet alleen administratief handig, maar werkt ook als een digitale adviseur. De app geeft inzicht in welke verzekeraar of energieleverancier voor consumenten voordelig is en geeft een seintje wanneer het interessant is om over te stappen naar een andere aanbieder. Oversluiten kan ook via de Voordeelcoach. Tot slot kunnen consumenten schades direct afhandelen via de app.
maandag 16 november 2020
Bunq rolt Google Pay uit
Bunq is de eerste bank in Nederland die Google Pay ondersteunt. Ook wordt Google Pay in Portugal gelanceerd.
De betaaldienst was al live op Android-telefoons in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje en het VK.
Google Pay is een dienst die meerdere bankkaart en creditcards kan bevatten, maar ook PayPal en tegoedbonnen.
Payconic met Bluetooth betalingen
De gebruiker opent de app en kiest de functie ‘Betaal je contacten’. Door aansluitend de ‘Zoek vrienden in de buurt’-functie van ‘Contacten’ te activeren, gaat de app via Bluetooth op zoek naar Payconiq-gebruikers binnen een straal van circa 100 meter. Alle Payconiq-gebruikers komen daarbij in beeld.
In tegenstelling tot andere betaalmethodes is het dus ook mogelijk om iemand te betalen, die niet in de contactenlijst staat.
De Payconiq-app met de Pay Near Me-functie is gratis beschikbaar voor elk type smartphone (iOs en Android) en hij werkt ook grensoverschrijdend: hij is te gebruiken voor onderlinge betalingen in Nederland, België en Luxemburg
Politie waarschuwt voor nepbrief Rabobank
Een 17-jarige Rotterdammer liep in een jas van PostNL rond in Maasland om de oude pas op te halen. Hij is aangehouden.
De politie laat weten dat medewerkers van post- en pakketdiensten nooit uit eigen beweging betaalpassen komen ophalen. "Als uw betaalpas verloopt, hoeft u die nooit in te leveren bij uw bank."
Erfbelasting onbetaalbaar voor kinderen die wees worden
Als je een groot bedrag erft dan krijg je voor een bepaald deel een vrijstelling op de schenk- en erfbelasting. Voor kinderen geldt in 2020 een vrijstelling van 20.946 euro. Voor een partner is dit in 2020 661.328 euro. Elk jaar worden de vrijstellingen geïndexeerd.
Het probleem is dat als kinderen een woning erven zij de erfbelasting vaak niet kunnen betalen.
Staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst Hans Vijlbrief laat aan het programma Kassa weten dat een vrijstelling van erfbelasting voor wezen op zich mogelijk is. Wel is hiervoor een wetswijziging noodzakelijk. Vooralsnog is zo’n wijziging echter niet voorzien. Zo’n wijziging zou de erfbelasting complexer maken.
In België is wel een vrijstelling voor wezen, maar Vijlbrief zegt dat de regeling die Vlaanderen kent best ingewikkeld is. 'Dit staat haaks op de gewenste vereenvoudiging van de belastingen. De Bouwstenen voor een beter belastingstelsel, die in mei naar de Tweede Kamer zijn verzonden, bevatten interessante suggesties voor de erfbelasting, zoals een hogere vrijstelling voor elke erfgenaam. Het bouwstenentraject had als doel om uitgewerkte beleidsopties op te leveren voor het volgend kabinet.'
vrijdag 13 november 2020
Group-IB kiest Amsterdam voor het Europese hoofdkantoor (i.m.)
Veel internationale financiële dienstverleners en tech bedrijven verhuisden vanwege Brexit vanuit Londen naar Amsterdam, wat volgens Group-IB de kans op cyberaanvallen hier zal vergroten. Banken in Nederland zijn, én dat is zeldzaam, slachtoffers van botnets binnen de banken zelf, waaronder de beruchte Dridex, Qbot en Trickbot. Group-IB heeft in Nederland zowel beveiligingsteams van Nederlandse banken als van de politie getraind.
Europa biedt in het algemeen een erg divers bedreigingslandschap, omdat het doelwit is van ten minste 16 APT-groepen, talloze ransomware operators en online scammers. Deze bedreigingen zullen door Group-IB in kaart worden gebracht. In samenwerking met de lokale politie wil Group-IB de cybercriminaliteit in de Europese regio verstoren en veerkracht hiertegen opbouwen. Het Amsterdamse team wil lokaal talent aantrekken en hierbij samenwerken met Europese universiteiten, om te voldoen aan de groeiende behoeften van de cyberbeveiligingsarbeidsmarkt.
Premieverschil goedkoopste en duurste zorgverzekering nog nooit zo groot
Alle premies voor de basis zorgverzekering van 2021 zijn bekend. Gisteren om middernacht was de deadline voor de verzekeraars.
Vergelijkingssite Zeker.com berekende dat de premie voor de duurste zorgverzekering volgend jaar in totaal 504 euro hoger is dan die van de goedkoopste. Dit is in alle jaren nog nooit zo groot geweest.
Bijna alle verzekeraars verhogen de premies voor de zorgpolis in 2021. Alleen verzekeraar Besured verlaagd haar premie met 0,35 procent. De gemiddelde premiestijging ligt op iets meer dan 4 procent. Met een enkele uitschieter tot bijna 9 procent.
De kosten van de basisverzekeringen zijn in de afgelopen vijf jaar enorm gestegen. De Amersfoortse is de verzekeraar die de grootste stijging laat zien. In 2017 was de premie van hun restitutiepolis 117,50 en dit jaar is dat 147,95 euro. Een verschil van maar liefst 30,45 per maand.
Wie echt de allergoedkoopste zorgverzekering wilt, kiest er een met een verhoogd eigen risico van 885 euro. De goedkoopste zorgverzekering komt dan uit op een maandpremie van 85,95 euro en is van verzekeraar Zekur.
Meerdere aanhoudingen bankhelpdeskfraude
De ‘bankmedewerker’ vraagt of ze nóg een transactie wil overmaken. De echte bank, ABN Amro, vertrouwde de eerdere transacties niet en had inmiddels het internetbankieren van de vrouw geblokkeerd.
De ‘bankmedewerker’ gooit het vervolgens over een andere boeg. Hij vertelt het slachtoffer dat een van zijn “medewerkers” die avond haar bankpas komt ophalen, zodat het geld alsnog ‘veilig gesteld’ kan worden. Een ordinaire babbeltruc waar eerder mensen slachtoffer van zijn geworden in Dordrecht.
De buurvrouw heeft de politie ingeschakeld. Gealarmeerde agenten sprongen meteen in de auto, bleven bij het slachtoffer en hielden de woning in de gaten. Agenten zien rond 21.00 uur een auto de straat inrijden met twee mannen. Eén van de verdachte stapt uit en belt aan bij het slachtoffer terwijl de andere man wacht in de auto. Als de man met pinpas terug naar de auto loopt, grijpen agenten in.
Consumentenbond bereikt akkoord met Allianz over woekerpolissen
Polishouders lieten verzekeraars met hun premie beleggen en hoopten zo een mooi kapitaal op te bouwen. Maar daarbij werden ze onvoldoende geïnformeerd over de kosten die verzekeraars in rekening brachten. Zoals een dure overlijdensrisicoverzekering en hoge administratie- en verkoopkosten. Hierdoor viel het beleggingsrendement tegen en werden de voorgespiegelde eindbedragen niet gehaald.
De Consumentenbond is blij dat er nu een acceptabele tegemoetkoming ligt. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, spreekt van een historische schikking. 'Het dossier woekerpolis sleept al jaren. Binnen en buiten de rechtszaal proberen we met verschillende verzekeraars tot een fatsoenlijke vergoeding voor consumenten te komen. De Consumentenbond en Allianz zijn altijd met elkaar in gesprek gebleven en dat betaalt zich nu uit.'
donderdag 12 november 2020
Stijging zorgpremies loopt behoorlijk uiteen
De zorgpremies die nu bekend zijn, stijgen van 3,5 tot bijna 9 procent. Hierdoor worden de premieverschillen tussen de diverse zorgverzekeraars voor 2021 nog groter.
Vandaag is de allerlaatste dag dat zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekend kunnen maken. Zorgverzekeraars hebben dit jaar nog massaler dan anders gewacht tot die laatste dag.
Die ontwikkeling is al langer gaande. Maar het is voor het eerst dat tot de laatste dag alleen DSW en haar labels Stad Holland en InTwente hun premies voor 2021 al bekend hadden gemaakt.
Dat zorgverzekeraars dit jaar zo lang gewacht hebben, verklaart ook deels waarom de stijgingen meer uiteen lopen. Iedere zorgverzekeraar is gedwongen om meer een eigen lijn te kiezen, omdat ze vooraf niet wisten wat de concurrenten gingen doen. Hierdoor zien we dat VGZ de premies maar met 3,5 tot 4 procent verhoogt. Maar bij CZ is de stijging zelfs 7 tot 8 procent. Bij Zilveren Kruis Achmea blijft de stijging beperkt tot 3 tot 5 procent.
Verder stijgen de premies voornamelijk door hogere lonen in de zorg, gestegen prijzen voor medicijnen en de toenemende vergrijzing. Toch vallen de premiestijgingen nog mee ten opzichte van hoeveel ze eigenlijk zouden moeten stijgen om alle kosten te dekken.
Doordat verzekeraars hun reserves aanspreken, kunnen ze met een minder grote premiestijging toch nog de stijgende zorgkosten blijven betalen. CZ zet bijvoorbeeld 100 miljoen euro van haar reserves in.
CZ maakt zorgpremie bekend
Dat is 8,65 euro meer dan de maandelijkse premie van dit jaar.
De stijging van de premie is voornamelijk het gevolg van de toenemende zorgkosten. Om de stijging van de premie te beperken, zet CZ ook dit jaar een deel van de reserves in.
Jaarlijks stijgen de zorgkosten, onder meer als gevolg van loon- en prijsstijgingen in de zorg en toenemende mogelijkheden van dure specialistische geneesmiddelen. Maar ook door een toenemende zorgvraag, bijvoorbeeld doordat Nederland vergrijst. Iedere stijging van de zorgkosten moet via de premie door alle verzekerden worden betaald.
Een deel van de stijging van de zorgkosten vangt CZ op door het inzetten van reserves. CZ zet ruim 100 miljoen in om de stijging van de premie voor haar verzekerden volgend jaar te beperken.
Samenwerking gelanceerd tussen Geldvoorelkaar.nl en Crosslend
Geldvoorelkaar.nl is in 2010 opgericht als de eerste crowdfunding platform in Nederland en bestaat sinds deze maand 10 jaar.
CrossLend is een Europees platform voor de digitale markt dat kredietverstrekkers zoals Geldvoorelkaar.nl en institutionele beleggers met elkaar verbindt. Om de efficiëntie van transacties te verbeteren, ondersteunt hun platform zowel adviseurs als investeerders met verschillende aanvullende tools voor gegevensbeheer, analyse en rapportage.
Het netwerk van institutionele investeerders van Crosslend zal een bijdrage kunnen leveren in het verbreden van het bereik van Geldvoorelkaar.nl, het helpen openen van kansen en het verdiepen in de investeringsmarkt, aangezien het de steun voor het MKB in de komende jaren wil uitbreiden.
Nederland en Polen wijzigen belastingverdrag
Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het heffingsrecht over pensioenen en over vermogenswinsten op aandelen in onroerendezakenlichamen.
Het wijzigingsprotocol is in Warschau ondertekend. In een belastingverdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds bedrijven of burgers dubbel belasting betalen en anderzijds dat er belasting wordt ontweken.
In het wijzigingsprotocol is een antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat de voordelen van het verdrag alleen worden gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Als hiervan sprake is, vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag. Met deze antimisbruikbepaling en enkele andere aanpassingen voldoet het belastingverdrag aan de minimumstandaarden uit het zogeheten BEPS-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.
Daarnaast wordt de heffingsrechtverdeling over de pensioenen deels aangepast. Op dit moment wordt het heffingsrecht over particuliere pensioen of lijfrente aan de bronstaat toegewezen, als aan verschillende voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden voor de bronstaatheffing in het gewijzigde verdrag komen te vervallen.
woensdag 11 november 2020
ABN AMRO rapporteert nettowinst van 301 miljoen euro
ABN boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 301 miljoen euro. Het resultaat werd positief beïnvloed door een boekwinst op de verkoop van het kantoorgebouw in Parijs.
De netto rentebaten worden nog altijd negatief beïnvloed door de druk op de spaarmarges ten gevolge van de negatieve rente en een lager volume aan zakelijke kredieten door het afbouwen van de niet-kernactiviteiten van CIB met circa 3,7 miljard.
Een kleine 270 miljoen euro verdween in de stroppenpot. In april, mei en juni ging het nog om 703 miljoen euro.
ABN AMRO zal 30 november meer bekend maken over de nieuwe strategie. Wat al wel duidelijk is is dat de bank de focus wil verleggen van het wereldtoneel naar Europa en Nederland.
Nationale-Nederlanden lanceert NOVA: het digitale huishoudboekje met verzekeringenoverzicht
Vanaf vandaag is het voor iedereen mogelijk om de eerste versie van NOVA te downloaden en een eigen betaalrekening van de Nederlandse banken te koppelen aan de app. Door gebruikers vroegtijdig bij de ontwikkeling van NOVA te betrekken wil Nationale-Nederlanden het gebruiksgemak en de meerwaarde voor consumenten onderzoeken en toekomstige verbeteringen hierop afstemmen.
NOVA zal steeds verder worden uitgebreid met nieuwe mogelijkheden om het inzicht in geldzaken te vergroten. De eerste versie van de app geeft inzicht in hoeveel geld er nog écht te besteden is door te berekenen hoeveel er over is tot de volgende storting van het salaris of tot een andere te kiezen datum.
Een NOVA- gebruiker moet 18 jaar of ouder zijn en een bankrekening hebben bij één van de Nederlandse banken.
Gijs Boudewijn nieuwe vice-voorzitter van European Card Payments Association
De voorzitter van de ECPA voor de komende twee jaar is Juan Carlos Martín-Guirado van het Spaanse STMP, Sistema de Tarjetas y Medios de Pago.
De ECPA is een non-profit vereniging, opgericht in 2014, die zich inzet voor een uniforme Europese markt voor kaartbetalingen (“SEPA for cards“). Prominente leden van de ECPA zijn onder andere Bancontact Payconiq uit België, Cartes Bancaires uit Frankrijk en de Betaalvereniging.