Consumenten kunnen fors minder lenen in 2021
Kredietverstrekkers passen per 1 januari 2021 de manier waarop ze het maximale leenbedrag berekenen aan. Hierdoor kunnen huishoudens soms wel 66 procent minder lenen dan in 2020, zo blijkt uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
Als je een lening aanvraagt, kijken kredietverstrekkers naar je inkomen en vaste lasten om te berekenen hoeveel je verantwoord kunt lenen. Hierbij kijken ze ook naar hoeveel je elke maand moet overhouden om van rond te komen. De bedragen die je nodig hebt om van rond te komen, zijn gebaseerd op gemiddelde bedragen voor mensen in een soortgelijke gezinssituatie in dezelfde inkomensgroep. Deze bedragen heten leennormen en worden bepaald door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Alle kredietverstrekkers in Nederland gebruiken deze normen.
Sinds 2020 moeten kredietverstrekkers een extra opslag rekenen bovenop het normbedrag. Die opslag wordt per 2021 fors verhoogd, in de meeste gevallen met ruim 200 euro.
Dat de opslag op de leennormen zo flink omhoog gaat, heeft grote gevolgen voor wie in 2021 een lening wil afsluiten. 'Wij berekenden voor een aantal gezinssituatie hoeveel zij in 2021 minder kunnen lenen en dat komt neer op ongeveer 9.000 tot 12.000 euro minder dan in 2020', vertelt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Geen opmerkingen:
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.