donderdag 31 december 2020

4 op de 5 overstappers kiest voor aanvullende zorgverzekering

80 procent van de overstappers via de Zorgvergelijker van de Consumentenbond sluit een aanvullende verzekering af. De tandartsverzekering is daarbij de meest gekozen aanvullende dekking. De Consumentenbond raadt consumenten aan om de komende dagen nog goed te kijken naar hun lopende zorgverzekering.

Ook voor mensen die tevreden zijn met hun huidige verzekering, is het belangrijk om te na te gaan of er veranderingen zijn. Er kunnen bijvoorbeeld wijzigingen zijn in de ziekenhuizen en zorgverleners die de zorgverzekeraar voor volgend jaar heeft gecontracteerd. Dat geldt vooral voor verzekerden met een naturapolis. Zij moeten een deel van de rekening zelf betalen als ze gebruik maken van een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Vorig jaar sloot een derde van de overstappers pas op 30 of 31 december een nieuwe zorgverzekering af via de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Consumenten die willen overstappen, moeten uiterlijk 31 december hun lopende verzekering opzeggen. Als ze direct een nieuwe verzekering afsluiten, zegt de nieuwe verzekeraar de oude verzekering op. Consumenten die hun verzekering uiterlijk 31 december hebben opgezegd, kunnen tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten.

Cryptoplatform Etoro stopt in Nederland

Cryptomarktplaats Etoro stopt. Het bedrijf haalde de deadline niet voor het regelen van de door toezichthouder DNB verplichte registratie, meldt RTL.

Via Etoro kunnen beleggers cryptomunten en andere producten zoals aandelen en opties verhandelen. 

Deze week liet Etoro aan Nederlandse gebruikers weten dat hun accounts voor cryptohandel vanaf 23 januari zullen worden opgeheven.

Etoro benadrukt dat de niet-cryptogerelateerde diensten aan Nederlandse klanten gewoon doorgaan.

Jaarbijdrage Kifid 2021 voor verzekeraars in lijn met vorig jaar

De begroting van het Kifid over 2021 is iets lager dan in 2020. De jaarbijdrage 2021 voor verzekeraars is in lijn met die van vorig jaar. Het overschot op de begroting van 2019 is met alle aangesloten financiële dienstverleners verrekend met de jaarbijdrage 2021, zoals het kostenreglement voorschrijft.

Kifid verwacht in 2021 ongeveer 4.800 nieuwe klachten te ontvangen. De praktijk leert dat hiervan ongeveer 2.900 klachten voldoen aan de voorwaarden voor behandeling door Kifid.
Afgelopen jaar is de achterstand in klachtbehandeling flink ingelopen. Met de nog resterende klachten verwacht de Geschillencommissie in 2021 ongeveer 3.100 klachten inhoudelijk te behandelen.

Verzekeraars behoren tot de bijna 7.400 financiële dienstverleners die zijn aangesloten bij het financiële klachteninstituut Kifid. Hiermee laat de sector zien dat de klant centraal staat. Als het niet lukt om een klacht zelf op te lossen, dan kunnen verzekeraars en klanten rekenen op een onpartijdige en deskundige geschilbeslechting door Kifid. Als alternatief voor de rechter.

woensdag 30 december 2020

Hoogleraar belastingrecht betaalt boete van 50.000 euro voor onjuist informeren Belastingdienst

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafbeschikking in de vorm van een boete van 50.000 euro opgelegd aan hoogleraar belastingrecht  uben Freudenthal.

Het verwijt van het OM is dat deze tijdens een boekenonderzoek opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt aan de Belastingdienst over de administratie van een maatschap waarbij hij betrokken was.

Het onderzoek door de FIOD startte eind 2017, naar aanleiding van een boekenonderzoek door de Belastingdienst, waarbij het vermoeden was gerezen dat verdachte in 2014 de Belastingdienst onjuist had geïnformeerd over de administratie van een maatschap waarmee verdachte en een partner hun onroerend goed beheerden.

Tijdens het boekenonderzoek constateerde de Belastingdienst dat er mogelijk activiteiten binnen de maatschap waren waarvoor administratie bijgehouden moest worden en verdachte werd om die administratie verzocht. Door de verdachte werd aan de Belastingdienst medegedeeld dat er geen administratie beschikbaar was en dat volgens verdachte voor de activiteiten van de maatschap geen administratieplicht ex artikel 52 van de Algemene wet inzake Rijksbelastingen van toepassing was. Aangezien de Belastingdienst van oordeel was dat de maatschap wel administratieplichtig was, heeft de Belastingdienst daarvoor een informatiebeschikking afgegeven.

In april-mei 2015 zijn vervolgens alsnog administratieve bescheiden door de verdachte aan de Belastingdienst ter beschikking gesteld.

3,4 miljard euro via Tikkie in 2020

Er is in 2020 voor 3,4 miljard euro aan Tikkies betaald, 800 miljoen euro méér dan in 2019. Alles bij elkaar opgeteld, is er sinds de lancering van de betaalapp al zo’n 7,8 miljard euro afgetikt.

Op het hoogtepunt van dit jaar zijn 193 Tikkies per minuut betaald, 43 per minuut méér dan de piek in 2019. In 2020 is 66 procent van de Tikkies binnen een uur betaald, en 38 procent zelf binnen 5 minuten.

Door corona moesten mensen in 2020 noodgedwongen voor een andere invulling kiezen. Dat is goed terug te zien in de omschrijvingen van de betaalverzoekjes. Zo is het avondje uit veranderd in samen thuis genieten van een bezorgmaaltijd en zag Tikkie eveneens een toename in de verzoekjes voor boodschappen. Andere betaalverzoeken hadden betrekking op puzzels, planten en mondkapjes.

'Vrouwelijke belegger betreedt in 2020 massaal de beurs'

In 2020 is het aantal vrouwelijke beleggers flink toegenomen, blijkt uit een analyse van mobiele broker BUX.

Het aantal vrouwen dat een BUX Zero rekening heeft is dit jaar namelijk verzesvoudigd. Daarnaast is het totaal aangehouden vermogen op de beleggingsrekening van vrouwelijke gebruikers met 700 procent toegenomen, in vergelijking met 330 procent voor de mannelijke beleggers.

De belangstelling voor de beurs bij vrouwen nam sinds april dit jaar een vlucht en de groei van nieuwe vrouwelijke beleggers is sindsdien constant gebleven. Waar Nederlandse vrouwelijke beleggers voor april 13 procent uitmaakten van de totale instroom van nieuwe gebruikers van de grootste mobiele broker van Europa, groeide dit na april naar bijna een kwart.

De cijfers laten een overduidelijke toegenomen interesse van vrouwelijke investeerders zien. Met de lage spaarrente en een afkalvend pensioenstelsel, zal beleggen waarschijnlijk de enige rendabele manier voor veel jongeren zijn om een goede financiële toekomst op te bouwen. Ook de uitbraak van het coronavirus lijkt de interesse in beleggen te hebben versneld.

dinsdag 29 december 2020

John de Mol en Facebook treffen schikking over misleidende bitcoinadvertenties

John de Mol en Facebook hebben een minnelijke regeling getroffen in hun geschil over de
misleidende bitcoin-advertenties op Facebook,  met de naam en/of beeltenis van John de Mol.

Facebook heeft toegezegd nieuwe en innovatieve manieren ontwikkelen om de misleidende advertenties beter van haar platformen te kunnen weren. Als gevolg van Facebook’s technologie is het verschijnen van verdere misleidende John de Mol advertenties voorkomen.

John de Mol en Facebook hebben ook overeenstemming bereikt over een procedure die gevolgd wordt in het geval de misleidende advertenties toch weer zouden verschijnen. Nu een schikking is bereikt, is het voortzetten van de gerechtelijke procedure niet meer nodig. 

610 miljoen euro voor ontslagronde Commerzbank

De Commerzbank zet 610 miljoen euro apart voor de kosten van een herstructurering.

Commerzbank wil volgens persbureau Bloomberg circa 2300 banen gaan schrappen in de periode tot 2024 om kosten te besparen.

De buitengewone last van 610 miljoen euro wordt nog in het vierde kwartaal van dit jaar in de boeken gezet.

Jos Heuvelman voorzitter comité voor afstemming Europees financieel toezicht

Jos Heuvelman is benoemd tot voorzitter van het vaste comité voor toezichtconvergentie van de European Securities and Markets Authority (ESMA) en van het Senior Supervisors Forum.

De benoeming is voor iets meer dan twee jaar en loopt af in februari 2023.

ESMA is de Europese toezichthouder voor de financiële markten. De vaste comités ondersteunen de Board of Supervisors, die bestaat uit bestuurders van de nationale toezichthouders. Heuvelman maakt hier als bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook deel vanuit.

In de afgelopen jaren is wetgeving op de kapitaalmarkten in Europa verregaand geharmoniseerd. Dit vraagt ook om betere samenwerking en afstemming tussen de verschillende nationale toezichthouders. Het Supervisory Convergence Standing Committee (SCSC) en het Senior Supervisors Forum (SSF) spelen hierin een belangrijke rol.

maandag 28 december 2020

SafePal integreert bitcoin betaalsoftware van Nederlandse BTC Direct

SafePal heeft aangekondigd een samenwerking aan te gaan met het Nederlandse bitcoin bedrijf BTC Direct. Hierdoor kunnen Europese gebruikers direct vanuit hun SafePal wallet bitcoins kopen bij BTC Direct.

BTC Direct is de enige grote Europese broker waar SafePal mee samenwerkt.

De integratie van BTC Direct in de SafePal wallet betekent dat bitcoin kan worden gekocht met behulp van alle internationale en lokale betaalmethoden. Denk aan iDEAL in Nederland en Bancontact in België.

De samenwerking tussen de twee cryptobedrijven zorgt er ook voor dat bitcoin nog veiliger is geworden. Het is ook niet langer nodig om ontvangstadressen handmatig in te voeren, dit doet SafePal nu automatisch waardoor de foutmarge kleiner wordt.

donderdag 24 december 2020

Fikse boete Nationale-Nederlanden voor overtreding provisieregels

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 16 december 2020 een boete van 400.000 opgelegd aan Nationale-Nederlanden Schadeverzekering Maatschappij N.V. (NN Schade).

In augustus 2016 heeft Delta Lloyd Schadeverzekering N.V. (DL Schade) voor tussenpersonen een reis naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro georganiseerd. Zij heeft hiermee het provisieverbod overtreden en gehandeld in strijd met de regels voor een passende volmachtbeloning. DL Schade is door een juridische fusie per 1 januari 2019 opgegaan in NN Schade. Daarom wordt de boete opgelegd aan NN Schade.

De AFM merkt een reis als deze aan als een niet toegestane vorm van beloning, ook als de uitgenodigde deelnemers zelf alle kosten dragen. De exclusiviteit van de reis maakt deze op zichzelf al tot een – niet geldelijke – beloning. In dit geval kwam daarbij dat de kosten van de reis wel grotendeels, maar niet volledig werden doorbelast. De reis leverde dus ook in financiële zin een beloning op.

Door het provisieverbod en vergelijkbare beloningsregelingen bij onder meer pensioen- en schadeverzekeringen, mogen adviseurs en bemiddelaars voor deze producten in beginsel geen vergoeding of beloning (provisie) ontvangen van de aanbieder. Gevolmachtigde agenten mogen geen ongepaste commissie ontvangen. Klanten betalen hun financiële dienstverlener rechtstreeks. Deze verboden zorgen ervoor dat de adviseur, bemiddelaar of gevolmachtigde agent zich volledig kan richten op de belangen van de klant en niet op oneigenlijke wijze kan worden beïnvloed door aanbieders van verzekeringsproducten. Dergelijke beïnvloeding past niet in een gezonde, open, eerlijke en transparante financiële markt.

AFM: reguleer aanbieders van duurzaamheidsdata en aanverwante diensten

Aanbieders van duurzaamheidsdata en aanverwante diensten moeten worden gereguleerd. Dit verkleint het risico op verkeerde investeringen en greenwashing, en het helpt beleggers om duurzame investeringsbeslissingen te nemen. Dat bepleiten de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en haar Franse evenknie (AMF) in een gezamenlijk position paper.

Om de transitie naar een duurzame economie in Europa te ondersteunen, zijn de komende jaren forse investeringen nodig. In haar Green Deal schat de Europese Commissie in dat dit de komende jaren oploopt naar jaarlijks 260 miljard euro. Dit lukt alleen als ook retailbeleggers en vermogensbeheerders hieraan bijdragen. In hun investeringskeuzes spelen Environmental, Social & Governance (ESG) data een steeds belangrijkere rol. De kwaliteit en betrouwbaarheid van deze duurzaamheidsdata is daarom cruciaal.

De regulering van ESG-diensten moet één van de pijlers worden van de vernieuwde strategie voor duurzame financiering van de Europese Commissie. De AFM en de AMF pleiten voor een Europese verordening waarmee het toezicht op ESG rating agencies en andere aanbieders van duurzaamheidsdiensten bij de European Securities and Markets Authority (ESMA) wordt belegd. In het voorstel ligt de nadruk op transparantie over meet- en waarderingsmethoden en de beheersing van belangenconflicten. Ook moeten eisen aan interne controleprocessen worden gesteld.

BNP Paribas Fortis enige aandeelhouder Bpost Bank

BNP Paribas Fortis wordt eind volgend jaar de enige aandeelhouder van Bpost Bank en koopt Bpost uit. Daarvoor zal 100 tot 120 miljoen euro op tafel worden gelegd, weet De Tijd.

Bpost en BNP Paribas Fortis werkten als sinds 1995 samen rond het verstrekken van financiële diensten via Bpost Bank, de vroegere Bank van De Post.

Nu zetten de partners een punt achter de samenwerking.

In het toekomstige samenwerkingsmodel zal Bpost nog wel de financiële producten van BNP Paribas blijven aanbieden in zijn postkantorennetwerk.

Innovatieve oplossing tegen digitale gevaren van Cybersecurity specialist Group-IB (i.m.)

Group-IB, wereldwijd actief in cybersecurity, komt met een nieuw type cybersecurityoplossing voor het bedrijfsleven. Dit is het resultaat van de evolutie van de eigen productlijn voor high-tech crime investigation en cyberattack prevention en bestaat uit twee innovatieve oplossingen: Threat Hunting Framework (THF) en Threat Intelligence & Attribution (TI&A).

Deze twee applicaties zijn innovatief met elkaar verbonden binnen één slim ecosysteem dat in staat is om gerichte aanvallen op organisaties automatisch te stoppen. Deze suite voorziet beveiligingsteams van tools om individuele gebeurtenissen te koppelen, dreigingen te kwalificeren, kwaadaardige code meteen te analyseren en daarmee direct te reageren op cyberincidenten.

THF en TI&A zijn het resultaat van jarenlang onderzoek naar de ontwikkeling van hightechproducten voor threat hunting en research. Group-IB is het eerste bedrijf dat een nieuw type cybersecurityoplossing aanbiedt. Threat Intelligence & Attribution is ontworpen om een cyber threat kaart voor een specifiek bedrijf te creëren en te personaliseren, om individuele cybersecurity gebeurtenissen in real time te linken en aanvallen toe te schrijven aan een bepaalde dreigingsactor.
De andere innovatie van Group-IB is het Threat Hunting Framework - een systeem voor IT- en OT-netwerken dat beschermt tegen onbekende dreigingen en gerichte aanvallen, jaagt op dreigingen van binnen en buiten de organisatie. Ook ondersteunt deze suite bij het onderzoeken van en reageren op cybersecurityincidenten en bij het minimaliseren van de impact ervan. Al met al vertegenwoordigen de oplossingen een nieuw slim cybersecurity ecosysteem dat door Group-IB werd onthuld tijdens CyberCrimeCon 2020, een wereldwijde conferentie op het gebied van cybersecurity.

Volgens Hi-Tech Crime Trends 2020-2021, een rapport dat een analyse geeft van hightech-criminaliteit wereldwijd, is er in 2020 sprake van een ongekende toename van cybercriminaliteit. Analisten schatten dat de totale schade die bedrijven in 45 landen hebben geleden door ransomware bijna een miljard euro bedraagt. Ook Nederland blijkt kwetsbaar. Nederland is een van de zeldzame slachtoffers van botnets binnen banken en vanwege Brexit verhuisden veel internationale dienstverleners en tech bedrijven vanuit Londen naar Amsterdam, wat volgens Group-IB de kans op cyberaanvallen hier zal vergroten. Group-IB heeft dan ook de deuren van zijn Europese hoofdkantoor geopend in Amsterdam. Hier traint Group-IB niet alleen beveiligingsteams van Nederlandse banken en lokale politie, maar werkt ook samen met grote inlichtingendiensten als INTERPOL en Europol.

woensdag 23 december 2020

Yolt Technology Services wint titel Open Banking Provider Of The Year 2020 (i.m.)

Yolt Technology Services is verkozen tot Open Banking Provider Of The Year. Tijdens de AltFi Awards 2020 mocht open banking provider YTS deze titel in ontvangst nemen. AltFi is het belangrijkste platform voor inzichten in de snelgroeiende markt van alternatieve financiering en fintech.

De AltFi Awards zijn al een half decennium een barometer van succes onder toonaangevende Europese bedrijven op het gebied van alternatieve financiering en fintech. De AltFi Awards werden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De jury was vooral onder de indruk van de groei van YTS in 2020 en de 10 procent groei in API calls maand-op-maand.

Het in Amsterdam gevestigde YTS vierde eerder dit jaar dat het bedrijf meer dan 1 miljard API calls heeft afgewikkeld. Daarmee bevestigde YTS haar centrale positie in de open banking revolutie. YTS biedt sinds september 2019 open banking dienstverlening aan alle bedrijven en organisaties die daar gebruik van willen maken. Het bedrijf is sinds dat moment exponentieel gegroeid met een stijging van rond de 15 procent maand-op-maand qua volume gedurende het laatste jaar. Gerekend over een periode van twee jaar is die groei zelfs 25 procent op maandbasis.

Leon Muis, Chief Business Officer van Yolt Technology Services: “We zijn vereerd dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. Open banking heeft heel veel potentieel om de manier waarop bedrijven en klanten financiële informatie en andere data uitwisselen ingrijpend te veranderen. Dit zal niet alleen leiden tot een hogere efficiëntie, maar ook tot meer inzicht bij bedrijven zodat zij een nóg persoonlijkere, veiligere en toegankelijkere dienstverlening kunnen bieden aan hun klanten.”














DNB: Contant geld moet goed bereikbaar en bruikbaar blijven

Een nieuwe DNB-studie concludeert dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Wel staat de noodzakelijke infrastructuur onder druk wat negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid en de acceptatie van contant geld kan hebben. DNB geeft daarom opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar en advies over de chartale infrastructuur voor de middellange termijn.

Het gebruik van contant geld aan de kassa daalt al jaren. Lag dat acht jaar geleden nog op 60 procent, vorig jaar was dat gedaald naar 32 procent en dit jaar, deels door een reactie op de coronacrisis, versneld gedaald naar ruim 20 procent in oktober 2020. Ondanks de daling blijft het van belang dat contant geld breed geaccepteerd wordt in winkels en bij de overheid en dat het aantal geldautomaten niet verder afneemt.

Door zijn specifieke eigenschappen is contant geld voor veel mensen een nuttig betaalmiddel en soms zelfs de enige manier om zelfstandig te kunnen betalen. Voor veel mensen is contant geld het best bruikbare betaalmiddel, ook omdat je er niet meer van kunt uitgeven dan je bij je hebt. Het dalende gebruik van contant geld aan de kassa mag daarom niet leiden tot verslechtering van de acceptatie ervan door winkels en overheidsorganisaties. Dat contant geld minder wordt gebruikt om mee te betalen was tot voor kort vooral een keuze van de burger, maar die wordt steeds vaker gedwongen te pinnen omdat sommige winkeliers geen contant geld accepteren.

dinsdag 22 december 2020

CBS: Vermogens van huishoudens leveren steeds meer inkomen op

In 2019 bedroeg het inkomen uit vermogen gemiddeld 5 procent van het bruto-inkomen van huishoudens, tegen 2 procent in 2011. Het inkomen uit vermogen is in het afgelopen decennium toegenomen door stijgende inkomsten uit de eigen woning en steeds verder dalende hypotheekrentes. Dit blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers over de inkomens van Nederlandse huishoudens.

Het bruto-inkomen van huishoudens bestaat in hoofdlijnen uit inkomen uit werk, inkomen uit vermogen en uitkeringen, pensioenen en toeslagen. In 2019 bedroeg het bruto-inkomen van huishoudens gemiddeld 72 duizend euro met daarin 3,7 duizend euro aan inkomen uit vermogen. Voor bijna 108 duizend personen in ruim 61 duizend huishoudens was inkomen uit vermogen de voornaamste inkomensbron.

Het totale inkomen uit vermogen van alle particuliere huishoudens in Nederland steeg van 9 miljard euro in 2011 naar 29 miljard euro in 2019 (lopende prijzen). Van het totale inkomen uit vermogen in 2019 werd 67 procent verdiend door de 10 procent huishoudens met de hoogste vermogens, wat neerkomt op gemiddeld 25 duizend euro aan inkomen uit vermogen per huishouden. Er waren 40 duizend huishoudens met minstens 100 duizend euro aan inkomen uit vermogen in 2019. De 50 procent huishoudens met de laagste vermogens verdienden gemiddeld minder dan 50 euro aan inkomen uit vermogen.

Contactloos betalen maakt sprong in Vlaanderen

Het contactloos betalen heeft dit jaar, wellicht mede door de coronacrisis, een enorme sprong gemaakt, ook in Vlaanderen.

Terwijl in februari nog 16 procent van de kaartbetalingen contactloos verliep, steeg dat aandeel in november naar 47 procent.  

Sectorfederatie Febelfin schrijft dat succes onder meer toe aan het optrekken van de limieten voor contactloos betalen en de toenemende vraag van handelaars om omwille van hygiënische redenen met de kaart te betalen.

Fintech-vermogensbeheerder Semmie haalt €3,5 miljoen groeigeld op

De Amsterdamse fintech-vermogensbeheerder Semmie heeft 3,5 miljoen opgehaald. Het bedrijf wil dat gaan gebruiken voor de groei van de Assets under Management. Hierbij richt de Amsterdamse vermogensbeheerder zich in eerste instantie op portefeuilles met beleggers met een belegd vermogen van tussen de 500 en 250.000 euro.

Door striktere eisen voor compliance, toenemende concurrentie tussen vermogensbeheerders en de wens voor digitalisatie vanuit de klant is het voor veel vermogensbeheerders steeds lastiger om hun klanten in dit segment op een rendabele manier te bedienen.

Het platform biedt een volledige front-end- en middleware-oplossing. Op basis hiervan kunnen nieuwe klanten volledig in-app (iOS en Android) stortingen doen, meldingen ontvangen, contact opnemen en hun beleggingen inzien en beheren.

Semmie werkt met een lage minimale inleg van 500 euro en kent geen verborgen kostenpercentages. Het rekent slechts de lage, vooraf gecommuniceerde, fee van 0,7 procent. Daar komt nog 0,26 procent aan fondskosten bij.

ABN AMRO Ventures vergroot fonds naar 150 miljoen

ABN AMRO heeft zijn corporate venture capital fonds ABN AMRO Ventures verder vergroot van 100 miljoen naar 150 miljoen euro. Het is de derde uitbreiding van het fonds sinds de oprichting in oktober 2015.

De uitbreiding van het fonds onderstreept opnieuw de vastberadenheid van ABN AMRO om de digitale transformatie van de bank verder te versnellen en de groeikansen van ABN AMRO Ventures in het internationale (fin)tech ecosysteem.  

Sinds de start van het fonds investeerde ABN AMRO Ventures in totaal 15 innovatieve ondernemingen en was er in het verleden 1 succesvolle exit. In 2020 zijn er 6 nieuwe bedrijven toegevoegd aan de portfolio en zijn 4 vervolg investeringen gedaan om verdere groei te ondersteunen. Hiermee heeft het fonds een stevige plek verworven in het internationale ecosysteem van investeerders, ontwikkelaars en ondernemingen in de (fin)tech gemeenschap.

ABN AMRO Ventures is het corporate venture fonds van ABN AMRO dat in (fin)techs investeert. Het richt zich op innovatieve bedrijven die zich specialiseren in de digitalisering van financiële producten, diensten en infrastructuur.

maandag 21 december 2020

ABN, ING en Rabobank melden problemen met bank-apps

De apps van ABN AMRO, ING en Rabobank hebben maandag problemen en ook heeft iDEAL is getroffen door een storing.

ABN AMRO, ING en Rabobank melden afzonderlijk van elkaar dat er problemen zijn met hun app.

Klanten van de banken klagen dat ze niet in kunnen loggen op de apps, geen bedragen kunnen overnamen en niet van iDeal gebruik kunnen maken voor transacties.

ABN AMRO app breekt record

De ABN AMRO app heeft in 2020 voor het eerst de magische grens doorbroken van 1 miljard inlogmomenten in een kalenderjaar. Gemiddeld logde een klant dit jaar 390 keer in.


Ook het aantal iDEAL-betalingen met de app brak dit jaar records. In de maanden januari en februari werden dit jaar 51 procent meer betalingen verricht ten opzichte van vorig jaar. Door Covid-19 namen online aankopen een verdere vlucht. De stijging voor iDEAL-betalingen met de app liep in deze maanden op tot ruim 60 procent.

Ook klanten die voorheen traditioneel bankierden, dragen bij aan de records. Zo maken senioren steeds vaker de stap naar de app.

Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2021

De Eerste Kamer heeft op 15 december ingestemd met het pakket Belastingplan 2021. Dit betekent dat er vanaf volgend jaar een flink aantal belastingmaatregelen veranderen.

Het kabinet verbetert de toegang voor starters tot de woningmarkt. Vanaf 2021 betalen woningkopers jonger dan 35 jaar, die een huis kopen en daar zelf in gaan wonen, eenmalig geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt hen 2 procent van de aankoopprijs. Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan 400.000 euro. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen betalen 2 procent. Andere kopers, zoals beleggers, gaan 8 procent betalen.

Spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot50.000 (of 100.000 euro met fiscaal partner) betalen vanaf 2021 geen belasting meer over dat vermogen. Het tarief van de belasting gaat wel iets omhoog van 30 naar 31 procent. Het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt daalt hierdoor met bijna 1 miljoen mensen. En het betekent dat iedereen met spaargeld of belegd vermogen tot 220.000 (of 440.000 euro met fiscaal partner) daarover minder belasting gaat betalen.

Belastingontwijking wordt volgend jaar verder aangepakt. Zo gaat de bronbelasting op rente en royalty’s in. Met deze bronbelasting van 25% worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen door Nederland belast en wordt ook de doorstroom via ons land tegengegaan.

Intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen zijn vanaf 1 januari 2021 verplicht om grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken bij de Belastingdienst te melden. Dit zijn fiscale constructies waarbij inwoners van verschillende landen zijn betrokken en die mogelijk gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken.

'ABN Amro zet zakelijke klant klem met woekerrente'

Ondernemers die bankieren bij ABN Amro zijn in de problemen gekomen door torenhoge rentes die zij betalen over hun zakelijke krediet. Het lukt hen veelal niet om aan hun renteverplichtingen te voldoen waardoor ze in de schuldhulpverlening terechtkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa.

Terwijl de marktrente vanaf 2008 daalde als gevolg van de economische crisis, draaide ABN Amro de duimschroeven aan bij ondernemers met een zakelijk krediet door de rente te verhogen.

Ondernemers die bankieren bij ABN Amro hebben variabele rentes betaald die oplopen tot ruim 11 procent. Terwijl zij hadden mogen verwachten dat de rente omlaag ging. Ondernemers hebben hierdoor duizenden euro’s teveel aan rente betaald.

Ondernemers met een geschil over oudere overeenkomsten kunnen echter niet terecht bij het Kifid voor laagdrempelige geschillenbeslechting. Dat komt omdat de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering pas in juli 2018 in werking is getreden. Daardoor zijn deze mensen die al in de schulden zitten en teruglopende inkomsten hebben als gevolg van de coronacrisis aangewezen op een onbetaalbare gang naar de rechter, aldus Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen.

ABN Amro geeft in een reactie aan dat het ondernemers vrij staat om het krediet af te lossen of om over te stappen als zij niet tevreden zijn. Ook zouden consumptieve kredieten onvergelijkbaar zijn met zakelijke kredieten.

zaterdag 19 december 2020

Banken gaan schade spoofing compenseren

De vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank, De Volksbank) hebben een minimum afwegingskader afgesproken voor het verlenen van coulance bij schade die consumenten leiden door spoofing, meldt Minister Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Het afgelopen jaar is het aantal slachtoffers van spoofing hard gestegen. Banken zijn momenteel niet bij wet verplicht om deze schade te vergoeden. Uit het Burgerlijk Wetboek volgt dat banken verplicht zijn schade te vergoeden als een klant de betaling niet zelf heeft geïnitieerd, bijvoorbeeld omdat een betaalinstrument van een bank is gehackt of in geval van phishing (waarbij de klant wordt misleid doordat de online bankomgeving is nagebouwd). Omdat bij spoofing de betaling wettelijk gezien door de klant zelf is geïnitieerd, valt deze vorm van fraude in de regel niet onder de wettelijke plicht tot vergoeding.

ING en ABN weigerden tot voor kort schade te vergoeden. Dat gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 wel gebeuren.

Er moet dan wel aantoonbaar en overtuigend sprake zijn van misbruik van de naam of telefoonnummer van de eigen bank. Ook moet door het slachtoffer aangifte bij de politie gedaan gedaan zijn.

vrijdag 18 december 2020

Valutaspecialist Monex Europe opent vestiging in Luxemburg

Als antwoord op de risico's die Brexit met zich meebrengt, opent valutaspecialist Monex Europe een nieuwe vestiging in Luxemburg.

De aanwezigheid in Luxemburg stelt Monex in staat om ongestoord internationale valuta- en betaaldiensten te kunnen blijven leveren aan in Europa gevestigde klanten na beëindiging van de Brexit-overgangsperiode op 31 december 2020.

De Monex Group bedient wereldwijd meer dan 70.200 klanten, waaronder beursgenoteerde bedrijven, private ondernemingen en financiële instellingen uit verschillende sectoren. Vorig jaar voerde Monex 6 miljoen valutatransacties uit. De vestiging in Luxemburg zal als de volwaardige gereguleerde entiteit "Monex Europe S.A." opereren.

Minder crowdfunding in 2020 door Covid-19

In 2020 haalden de 100 grootste crowdfunding projecten van Nederland in totaal 89,3 miljoen euro aan financiering op. Dit is 8,3 miljoen minder dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de Nederlandse Crowdfunding Top 100 2020, de jaarlijkse lijst van De Breed & Partners met daarin de 100 meest succesvolle crowdfunding projecten, gebaseerd op data van Fundwijzer.

Het grootste crowdfunding project van 2020 is Obligaties Windpark Swifterwint op Land. Via het platform Duurzaam Investeren werd er ruim 10 miljoen opgehaald.

Wat crowdfunding betreft was 2018 een geweldig jaar. De 100 grootste crowdfunding projecten haalden
samen 111,6 miljoen euro op. In 2019 daalde dit bedrag, de 100 grootste projecten waren toen samen goed voor 97,6 miljoen.

Feiten en cijfers
● Gemiddeld haalden de 100 grootste Nederlandse crowdfunding projecten € 893.147 op
● De nummer één in de lijst is een duurzaam crowdfunding project en heeft ruim € 10 miljoen aan
crowdfunding opgehaald. Vorig jaar haalde de nummer één ruim € 4.8 miljoen op
● Het verschil tussen de nummer één en de nummer twee in de lijst is € 7,1 miljoen
● Er staan 49 vastgoedprojecten in de Top 100, in 2019 waren dit er 33
● Er staan 19 duurzame projecten in de Top 100, in 2019 waren dit er 37
● Er staan 8 innovatieve projecten in de Top 100, in 2019 waren dit er 13
● Er zijn 24 projecten die minimaal € 1 miljoen hebben opgehaald, in 2019 waren dit er 25

donderdag 17 december 2020

MasterCard lanceert nieuwe digitaal betaalmethode

Mastercard introduceert een nieuwe betaalmethode op de Nederlandse markt: de digitale betaalpas. Consumenten kunnen daarmee hun Maestro betaalpas eenmalig 'opslaan' bij de winkelier, waarna aankopen met een klik kunnen worden afgehandeld.

De betaalmethode wordt momenteel in samenwerking met Rabobank en Adyen als pilot ingezet bij websuper Picnic. Ook ING en Ahold Delhaize hebben een pilot aangekondigd. De digitale betaalpas wordt gefaseerd verder uitgerold in 2021.

Nederlandse consumenten kunnen al langere tijd online via bijvoorbeeld iDEAL of QR-code betalen, maar dat vergt vaak veel handelingen, zoals een biometrische authenticatiemethode.

MasterCard benadrukt de extra veiligheid. Een belangrijk onderdeel van de beveiliging is tokenization, waarbij het kaartnummer van de betaalpas wordt vervangen door een token die wordt opgeslagen in een versleutelde database. Hierdoor kan de klant zowel online als in-store via de bank-app (herhaal)aankopen doen bij winkels die deze betaalmethode aanbieden.

De digitale betaalpas biedt winkeliers verder een gegarandeerde betaling, waarbij ze niet het risico lopen dat klanten zonder reden hun betaling intrekken. Dit in tegenstelling tot een incasso waar storneringen mogelijk zijn. Consumenten kunnen een betaling wel betwisten.

Online betaalmethode iDEAL wordt vernieuwd

Betaalmethode iDEAL, waarmee consumenten online kunnen betalen via hun eigen bank, wordt ingrijpend vernieuwd. Currence, merkeigenaar van iDEAL, gaat fors investeren om de onderliggende techniek te moderniseren. Ook wordt een nieuwe CEO aangesteld.

De investering in het al vijftien jaar oude iDEAL heeft tot doel om de technische infrastructuur te vervangen en een basis te leggen voor nieuwe functionaliteit en diensten. ABN AMRO, ING en Rabobank, de aandeelhouders van Currence, hebben daarmee ingestemd.

Betaaldienstverleners en acceptanten kunnen in de toekomst makkelijker op iDEAL aansluiten. Aanvullende diensten met een toegevoegde waarde kunnen sneller worden ontwikkeld. Die diensten zullen niet alleen door Currence worden ontwikkeld, maar ook door aangesloten betaaldienstverleners.

Het investeringsbesluit valt samen met het voorgenomen vertrek van CEO Piet Mallekoote (foto) die met pensioen gaat. Vanaf februari 2021 zal Daniel van Delft als nieuwe CEO leiding geven aan Currence en aan de transformatie van iDEAL.

De eerste nieuwe functionaliteit wordt de mogelijkheid om snel via iDEAL te bestellen. Daarbij kunnen alle klantgegevens die nodig zijn voor een soepele bestelling en levering, automatisch worden doorgegeven aan de webwinkel. Bovendien wordt de voorkeursbank voor iDEAL-betalingen van de klant onthouden.

woensdag 16 december 2020

Oxfam: 2,7 miljard mensen ontvangen geen financiële steun tijdens de coronacrisis

Nieuw Oxfam-onderzoek maakt duidelijk dat meer dan een derde van de wereldbevolking tot nu toe geen financiële steun ontving van de overheid om de economische gevolgen van de coronapandemie het hoofd te bieden.

In totaal heeft de wereld dit jaar 11,7 biljoen dollar extra uitgegeven om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. Hiervan is 9800 miljard (83%) uitgegeven door 36 rijke landen, daar staat slechts 42 miljard (0,4%) uitgegeven door 59 lage-inkomenslanden tegenover. Een half miljard mensen heeft nu te weinig werk of is werkeloos en vooral vrouwen worden hierdoor getroffen.

Buitenlandse hulp, progressieve belastingheffing en internationale solidariteit is volgens Oxfam belangrijker dan ooit. 'Deze pandemie raakt iedereen op aarde. Hierdoor maken mensen schulden, slaan maaltijden over, houden kinderen van school en verkopen hun bezittingen. Migranten maken veel minder geld over naar afhankelijke familieleden in de landen van herkomst. Wereldwijd nemen armoede en honger enorm toe.'

Het rapport stelt dat:

• 41% van de 126 onderzochte landen beschikte over financiële steunmaatregelingen, bestaande uit eenmalige betalingen, die al lang geleden verbruikt zijn; slechts 13% van de landen had steunprogramma’s van langer dan zes maanden. Acht van de tien landen lukte het niet eens de helft van hun inwoners te bereiken.

• Sommige landen zoals Zuid-Afrika, de Filippijnen, Namibië en Bolivia waren beter voorbereid doordat zij al voor de pandemie beschikten over sociale vangnetten. Oxfam stelt dat de meeste andere landen dit ook zouden kunnen bereiken door beter beleid en meer steun.

Gezamenlijke bank Proximus en Belfius heet Banx

De digitale bank die Proximus en Belfius gaan oprichten, krijgt de naam Banx. Beide bedrijven hebben de Belgische staat als aandeelhouder.

De beide partners kondigden voor de zomer al aan dat ze een eenvoudige internetbank wilden oprichten. Daarbij kunnen Belfius-klanten intekenen op een telecomaanbod van Proximus, en Proximus-klanten bankieren bij Belfius.

Details zullen begin volgend jaar bekend worden gemaakt, zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke tegen Knack.

dinsdag 15 december 2020

ACM beboet Unitedcall voor agressieve incassopraktijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt Unitedcall een boete op van 800.000 euro voor agressieve en oneerlijke incassopraktijken. Medewerkers van het bedrijf belden Nederlandse consumenten vanwege een rekening die nog niet betaald zou zijn.

Consumenten werden daarbij fors onder druk gezet om deze alsnog snel te betalen. De medewerkers van het callcenter weigerden consumenten informatie over de rekening te geven, waardoor zij niet konden controleren of deze terecht was.

Het bedrijf opereerde vanuit Turkije en gebruikte verschillende fictieve namen van incassobureaus.
Vanaf 2018 ontving de ACM veel meldingen van consumenten over deze praktijken bij haar loket ACM ConsuWijzer. De ACM waarschuwde consumenten eerder ook voor deze praktijken.
 
Consumenten kregen een telefoontje van een incassobureau dat meldde dat zij geld moesten overmaken naar een buitenlandse bankrekening vanwege een openstaande rekening. Unitedcall belde consumenten onder verschillende namen van zogenaamde incassobureaus, zoals Pay Care en Business Collect. In deze gesprekken werden consumenten onder druk gezet om hoge bedragen te betalen voor vermeende openstaande rekeningen. De bedragen varieerden van honderden tot wel duizenden euro’s.

In het gesprek werd gezegd dat de consument eerder - soms tot twee jaar terug - akkoord was gegaan met het aanbod van een product of dienst, zoals een abonnement voor een loterij en cheques voor een vliegreis of hotelovernachting. De medewerker van Unitedcall beweerde dat de consument destijds akkoord was gegaan met het aanbod, in de tussentijd niet had opgezegd, en dat er dus sprake was van een openstaande rekening die nu met extra kosten werd geïnd. Als de consument om meer informatie vroeg over de openstaande rekening, kreeg hij die niet. Hij werd op geen enkele manier in de gelegenheid gesteld om na te gaan of er inderdaad sprake was van een openstaande rekening. Wel gebruikte de medewerker dreigende taal en eiste dat de rekening nog op dezelfde dag werd betaald. Als de consument dat niet zou doen, zouden ze beslag komen leggen op zijn bezittingen (‘anders leggen wij beslag op uw inkomsten’, ‘dan gaat u vast wel een paar dagen vast zitten voor die duizend euro’ of ‘ik stuur een paar agenten langs’).

NVB: derivaten verantwoord inzetten in de gezondheidszorg

Banken vinden het belangrijk dat zorginstellingen financiële derivaten op een verantwoorde manier inzetten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het daarom eens met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) dat ‘speculatief en risicovol gebruik van derivaten niet past bij de zorg en de publieke belangen van de zorg, omdat de zorg voor het overgrote deel met collectieve middelen wordt bekostigd.’ Maar mede gezien de investeringsopgave voor zorginstellingen moet het wel mogelijk blijven om renterisico’s af te dekken met een derivaat. Dat schrijft de NVB in haar consultatiereactie op de concept Regeling financiële derivaten Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) van VWS.

In de bedrijfsvoering van zorgaanbieders kan het inzetten van financiële derivaten toegevoegde waarde hebben, zeker wanneer een derivaat ingezet wordt om renterisico’s (renteschommelingen) te beheersen. De huidige regeling kan tot gevolg hebben dat ook het verantwoord inzetten van derivaten in de zorg wordt beperkt.

Juist in een periode van lage rente en de noodzakelijke grote en langjarige investeringen op het gebied van verduurzaming kan de inzet van derivaten in het belang zijn van zorgaanbieders. De NVB gaat daarom graag in gesprek met het ministerie van VWS om te kijken op welke manier derivaten verantwoord kunnen worden ingezet voor de financiering van zorginstellingen.

maandag 14 december 2020

Rabobank introduceert 06-Betalen

Klanten van Rabobank kunnen vanaf vandaag met de Rabo App geld overboeken naar en ontvangen op een 06-nummer. Er is geen IBAN-rekeningnummer meer nodig. Rabobank zegt hiermee de eerste grootbank te zijn in Nederland die deze nieuwe manier van betalen aanbiedt.

Geld overmaken naar een 06-nummer is volgens Rabo net zo veilig als naar een rekeningnummer. Voordat een overboeking wordt gedaan, wordt eerst gecontroleerd of het 06-nummer bij het IBAN-nummer en naam van de ontvanger hoort. Deze check wordt gedaan door SurePay, het bedrijf dat bekend is door de IBAN-Naam Check.

Deze IBAN-Naam Check is niet alleen beschikbaar in de Rabo App, maar ook bij diverse andere Nederlandse banken.

Op dit moment kunnen alleen klanten van Rabobank gebruik maken van 06-Betalen. Men hoopt dat andere banken deze dienst, net als de IBAN-Naam Check, ook snel gaan aanbieden aan hun klanten.

Sander Kernkamp verlaat NN Group

Edwin Grutterink wordt per 1 januari benoemd tot CEO ABN AMRO Verzekeringen (AAV). Hij volgt hiermee Sander Kernkamp op die deze functie sinds 2017 vervulde. Grutterink is momenteel directeur van Vivat Schade.

Grutterink (53) is zijn loopbaan gestart bij ABN AMRO Verzekeringen waar hij onder andere Directeur Schade & Intermediair is geweest. Vervolgens heeft hij bij Delta Lloyd zeven jaren verschillende senior managementfuncties vervuld, waaronder Directeur HRM en de laatste 5 jaren als Directievoorzitter van Delta Lloyd Schade & Inkomen. Sinds 2015 was Grutterink General Manager van VIVAT Schade waar hij verantwoordelijk was voor de (financiële) turnaround van VIVAT Schade.

Sander Kernkamp (50) heeft sinds 1998 verschillende senior management posities bij zowel ING als Nationale-Nederlanden bekleed. Vanaf 2010 was hij bij Nationale-Nederlanden verantwoordelijk voor het schadebedrijf, waarvan vier jaren als CEO Schade & Inkomen. In deze laatste functie was Kernkamp de grondlegger van Sparklab, het innovatiecentrum van Nationale-Nederlanden. Sinds 2017 heeft hij met en van AAV een moderne, gedigitaliseerde en sector gerichte verzekeringspartner gemaakt voor ABN AMRO Bank. In 2021 leidt dit tot de uitrol van een nieuw platform.

ABN AMRO tekent Biodiversity Pledge

ABN AMRO heeft begin december de Finance for Biodiversity Pledge getekend. Dit is onder meer bekend gemaakt tijdens het Business for Nature event van de EU.

Met het ondertekenen van deze Pledge beloven de financiële instellingen een bijdrage te leveren aan het herstel en bescherming van ecosystemen. Op 25 september van dit jaar startte de Pledge met de ondertekening door 26 financiële instellingen wereldwijd. Dat aantal staat nu op 37.

Steeds meer banken, verzekeraars en pensioenfondsen beseffen dat de afname van biodiversiteit een groot risico vormt, ook voor beleggingen en investeringen. Met de Finance for Biodivesity Pledge willen de ondertekenaars in 2024 vijf doelen verwezenlijken. Onderdeel daarvan zijn kennisdeling, het in kaart brengen van de impact die financieringen en investeringen hebben op de biodiversiteit en transparante communicatie daarover, positief én negatief.

vrijdag 11 december 2020

Individuele benadering klant geboden bij coronahulp

Banken willen hun klanten tijdens deze coronacrisis zo goed mogelijk bijstaan, maar vinden een collectief uitstel van aflossing van bestaande leningen voor bedrijven op dit moment niet de beste wijze.

Opnieuw collectief uitstel geven, zou de risico’s maskeren en klanten mogelijk in grotere problemen brengen.

Op dit moment is een individuele benadering van de klant geboden. Banken gaan in gesprek met iedere ondernemer die aangeeft uitstel nodig te hebben. De Nederlandse Vereniging van Banken reageert hiermee op het besluit van de Europese Banken Autoriteit (EBA) om haar richtlijnen voor ‘betaalpauzes’ te doen herleven.

Banken gaan met hun klanten in gesprek zodat bedrijven op tijd passende maatregelen nemen om te kunnen overleven, in plaats van dat verliezen zich opstapelen. Ook de afweging of verder uitstel van aflossing van bestaande leningen verantwoord is, geschiedt op individuele basis. Zo wordt de klant beschermd tegen oplopende schulden die hij/zij uiteindelijk mogelijk niet zou kunnen betalen. Ook houden banken beter zicht op het kredietrisico en kunnen banken zo op een stabiele manier hun rol blijven spelen om de economie in deze crisis te ondersteunen.

In de eerste fase van de crisis leken de gevolgen tijdelijk, nu moeten we meer rekening houden met blijvende schade. De cijfers lijken nu te weerspiegelen dat veel ondernemers de crisis nog relatief goed weten te doorstaan, maar banken hebben wel zorgen over de impact op ondernemers van mogelijk verborgen opbouw van schulden. De kans dat individuele bedrijven in staat zijn deze crisis te overleven, zal bepalend zijn voor de vraag of kredietverlening ook verantwoord is. Banken doen veel, maar kunnen niet alle bedrijven helpen.

AFM wil verkoop turbo’s aan retailbeleggers aan banden leggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) consulteert maatregelen om het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van turbo’s te beperken.

De AFM vindt dat retailbeleggers nu onvoldoende worden beschermd tegen de risico’s. Eerder onderzoek wees onder meer uit dat beleggers gemiddeld 2680 euro verliezen met deze risicovolle beleggingen.

Turbo’s zijn risicovolle hefboomproducten. Beleggers speculeren op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta.

Turbo’s zijn in grote mate vergelijkbaar met contracts for difference (CFD’s). Voor de verkoop van CFD’s gelden momenteel al vijf beperkingen die de risico’s voor retailbeleggers verminderen.

De AFM deed eerder dit jaar een oproep aan de turbo-industrie om oplossingen te delen die de risico’s van turbo’s verminderen. Verschillende ondernemingen en particulieren reageerden daarop met uiteenlopende voorstellen. De voorstellen variëren van ‘niets doen’ tot een verbod op turbo’s. Ook zijn beperkingen aan de verkoop van turbo’s voorgesteld, op te leggen door de AFM of door de markt zelf.

Nick Bortot (BUX): 'Tegenwoordig is beleggen voor mensen een must have'

Beleggen was vroeger iets voor de happy few, maar omdat je vandaag de dag vrijwel geen rente meer op je spaargeld ontvangt, wordt het steeds interessanter voor een grotere groep mensen. “Wij willen iedereen helpen om een betere financiële toekomst op te bouwen met behulp van beleggen. Mensen vinden beleggen vaak moeilijk, spannend, risicovol en eng en wij proberen met een fijne app en lage tarieven, soms zelfs gratis, mensen helpen beleggen zo makkelijk mogelijk te maken”, aldus Nick Bortot, CEO van BUX.

donderdag 10 december 2020

Openbank lanceert brokerage service voor beleggers

Openbank, de grootste digitale bank van Europa en onderdeel van de Santander Group, breidt haar dienstverlening aan klanten uit met een brokerage service. Klanten kunnen handelen in ongeveer 4000 individuele aandelen in 25 markten en 800 op de beurs verhandelde fondsen (ETF's).

Klanten vinden nu alles onder één digitaal dak en kunnen hun portefeuille naar eigen wens inrichten op een uitgebreid en eenvoudig te gebruiken platform. Voor klanten zijn de eerste drie kooptransacties op het beleggingsplatform gratis (tot een maximum van EUR 30).

Voor klanten die liever willen beleggen op basis van de expertise van de beleggingsspecialisten van Openbank, geadviseerd door BlackRock en Santander Asset Management, biedt Openbank haar Robo-Advisor aan. Met een minimale investering van 500 euro past de Robo-Advisor haar beleggingsstrategieën regelmatig aan de marktbewegingen aan, zonder dat de klant daar iets voor hoeft te doen. De focus van de beleggingen van de Robo-Advisor ligt op duurzame fondsen.

De beleggingsrekening bij Openbank is gratis. De transactiekosten voor transacties op de Nederlandse markt onder 75.000 euro bedragen 0,20 procent, met een minimum van 10 euro en voor transacties boven 75.000 euro dalen de kosten tot 0,15 procent. Op buitenlandse markten zijn deze kosten 0,20 procent met een minimum van 30 euro. De bewaarkosten voor aandelen en ETF's op Nederlandse en buitenlandse markten zijn 0,16 procent (min. EUR 12).

MijnGeldzaken app nu beschikbaar

MijnGeldzaken.nl lanceert een mobiele app (op Android en iOS) als aanvulling op de website waarmee mensen zelfstandig controle houden over de huidige en toekomstige financiële situatie.

Met de nieuwe app ziet de gebruiker in één oogopslag of de bestedingen nog in lijn zijn met het opgestelde budget en hoeveel er nog te besteden is. Daarbij wordt rekening gehouden met de nog te betalen vaste lasten.

De ‘Dagelijkse uitgaven teller’ helpt voorkomen dat de gebruiker in verleiding komt om te veel uit te geven. Dankzij PSD2 en automatische categorisatie van transacties is de app altijd actueel.

MijnGeldzaken.nl is opgericht in 2012 met de overtuiging dat consumenten zelf de regie moeten kunnen voeren over de persoonlijke financiën en daarvoor de juiste instrumenten moeten hebben. Via MijnGeldzaken.nl wordt als eerste onafhankelijke platform inzicht geboden in de persoonlijke financiële situatie met een huishoudboekje, uitgebreide financiële planning en online persoonlijk advies via een netwerk van gekwalificeerde financieel adviseurs. Het motto is: ’Zelf doen waar het kan, advies wanneer het moet’. MijnGeldzaken.nl is er in een gratis en in een betaalde variant.
 

woensdag 9 december 2020

Hof Den Haag wil strafrechtelijke vervolging ex-topman Hamers ING

Het Gerechtshof in Den Haag wil dat het Openbaar Ministerie voormalig ING-topman Ralph Hamers strafrechtelijk vervolgt. In 2018 trof ING vanwege een falend anti-witwasbeleid een schikking van 775 miljoen euro met het OM waarbij Hamers buiten schot bleef.

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI vroeg het Gerechtshof het OM te dwingen om Ralph Hamers (sinds september CEO van de Zwitserse bank UBS) alsnog strafrechtelijk te vervolgen. Lakeman vindt de strafvervolging een goede ontwikkeling voor de Europese financiële wereld.

Het Hof acht het van belang ‘dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.’

Volgens Lakeman en zijn raadsman Gabriel Meijers blijkt uit getuigenverhoren die de FIOD over de ING-zaak hield dat er sinds Hamers in 2014 CEO van de bank werd enorme en uiterst schadelijk gebleken bezuinigingen op de anti-witwasafdeling zijn doorgevoerd. Hamers negeerde waarschuwingen van onder anderen zijn Chief Risk Officer waardoor het pad voor de toestroom van lucratieve doch criminele klanten werd geëffend, aldus de SOBI-voorzitter.

Eén van de door de FIOD ondervraagde getuigen zei dat binnen ING kritiek op de bezuinigingen in de kiem werd gesmoord en dat de noodzaak van compliance met de mond werd beleden, maar niet tijdig werd omgezet in daden. De top van de bank had meer oog voor de winst dan voor compliance.
Onder verantwoordelijkheid van Hamers is sterk bezuinigd op bijvoorbeeld het aantal alerts bij mogelijk verdachte transacties. Het systeem dat ING hanteerde om misstanden te monitoren werd bewust ingesteld op maximaal drie gevallen per dag. Verder ontbrak het door de bezuinigingen aan voldoende gekwalificeerd personeel. Zowel intern als extern (door De Nederlandse Bank en Europese Centrale Bank) is ING herhaaldelijk schriftelijk gewaarschuwd.

Medewerkers van de door bezuinigingen getroffen anti-witwasafdeling van ING beklaagden zich er over dat tot op het hoogste niveau nauwelijks belangstelling voor hun werk bestond. Ook stelden zij dat hun afdeling mede door onvoldoende investeringen in kwaliteit en personele capaciteit zelfs ten onder dreigde te gaan.

Volgens Pieter Lakeman verzon Hamers bij het strafrechtelijk onderzoek uitvluchten om aan zijn verantwoordelijkheid als CEO te ontkomen. De SOBI-voorzitter beschouwt hem als ‘feitelijke leidinggever aan de door ING Bank verrichte verboden gedragingen’ en verwijt hem dat hij zelfs alarmerende waarschuwingen vanuit zijn eigen Raad van Bestuur negeerde.

AFM: Aanbieders verzilverhypotheken moeten productontwikkeling verbeteren

Aanbieders van verzilverhypotheken moeten de productontwikkeling verbeteren, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. Hoewel het product in een groeiende behoefte voorziet, bestaat het risico dat kwetsbare huiseigenaren erdoor in de problemen komen.

Huiseigenaren hebben in toenemende mate de behoefte om de overwaarde op hun huis te verzilveren. Met een verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd, kunnen zij de overwaarde op hun huis gebruiken door deze te lenen bij een hypotheekverstrekker. Een verzilverhypotheek wordt bijvoorbeeld gebruikt als pensioenaanvulling. De AFM ziet dat de verzilverhypotheek kan voorzien in een behoefte.

De kenmerken van verzilverhypotheken en de mogelijke kwetsbaarheid van de doorgaans oudere doelgroep, maken het complexe en impactvolle producten. Verzilverhypotheken verschillen onderling bovendien sterk. Voor consumenten kan het lastig zijn om de kenmerken en de langetermijnconsequenties ervan te doorgronden. Er kleven ook risico’s aan, zoals de kans op een restschuld of de noodzaak om gedwongen te moeten verhuizen.
Juist daarom is het van belang dat aanbieders extra zorgvuldig deze producten ontwikkelen. Als dit niet het geval is, bestaat de kans dat het product nu of in de toekomst niet aansluit bij de situatie van consumenten.

dinsdag 8 december 2020

Verzekeraar Conservatrix failliet

Levensverzekeraar Conservatrix is door de rechter failliet verklaard. Dat gebeurde op verzoek van De Nederlandsche Bank, meldt de NOS.

DNB had in september al een curator aangesteld.

In het belang van de polishouders onderzoeken de curatoren of de verzekeringen kunnen worden overgedragen aan een andere verzekeraar die financieel gezond is. Mogelijk worden polishouders dan gekort op hun verzekering.

ABN AMRO MeesPierson voegt voor 2021 risico toe aan de beleggingsportefeuille

ABN AMRO MeesPierson publiceert haar beleggingsstrategie voor 2021: ‘De grote herstart’. Daarin staat beschreven dat de bank wereldwijd economisch herstel vanaf het tweede kwartaal verwacht maar met onzekerheid op de korte termijn.

De private bank spreekt de verwachting uit dat er vanaf het tweede kwartaal van 2021 een aanhoudend wereldwijd economisch herstel zal plaatsvinden. In dit scenario gaat ABN AMRO MeesPierson ervan uit dat er een coronavaccin beschikbaar komt en dat overheden de economie blijven ondersteunen.

De bank onderkent dat het herstelperspectief in schril contrast staan met de verslechterende vooruitzichten voor de korte termijn: De tweede coronagolf zal voor veel ontwikkelde economieën in het laatste kwartaal van 2020 tot krimp leiden. Het is echter belangrijk vooruit te kijken, óók omdat een aantal zaken structureel veranderd zijn. Zo heeft de pandemie een aantal trends versneld, zoals de daling van de rente naar niveaus rond de nul of zelfs daaronder. Dit dwingt beleggers om te kiezen voor risicovollere beleggingen, nu verwachte rendementen lager zijn dan in het verleden.

Beursgenoteerde bedrijven moeten op onderdelen duidelijker zijn over coronacrisis

Beursgenoteerde ondernemingen zijn in hun halfjaarlijkse financiële verslaggeving nog niet altijd duidelijk over de gevolgen van de coronacrisis.

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bijna alle onderzochte ondernemingen vermelden de effecten van de coronacrisis, maar de kwaliteit van hun toelichting varieert sterk en moet op onderdelen beter.

Ongeveer een kwart van de ondernemingen geeft een goede toelichting. Daar ziet de AFM naast een kwalitatieve en kwantitatieve toelichting op veronderstellingen en uitgangspunten, bijvoorbeeld ook een uitgebreide toelichting op financieringsconvenanten, gevoeligheidsanalyses en scenario’s. Verder besteden deze bedrijven aandacht aan de consistentie tussen het halfjaarlijks bestuursverslag en de halfjaarrekening, zodat er een geïntegreerd beeld ontstaat.

Voor beleggers is het belangrijk dat beursgenoteerde ondernemingen in hun financiële verslaggeving relevant rapporteren over de effecten van de coronacrisis. Daarbij gaat het niet alleen om financiële effecten, maar ook om niet-financiële aspecten die hiermee samenhangen, zoals het werknemersperspectief en het businessmodel. Verder is het belangrijk dat ondernemingen duidelijk zijn over de maatregelen die zij nemen om negatieve gevolgen van de crisis te beperken.

maandag 7 december 2020

Ook particuliere investeerder kan vanaf nu impact beleggen

Sinds deze week kunnen particulieren investeren in het Global Impact Equity Fund van Aegon Asset Management en ABN AMRO.

Dit geeft klanten de mogelijkheid om te investeren in ondernemingen die niet alleen financieel rendement kunnen opleveren, maar óók een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu.

Investeren kan al vanaf 50 euro. Houd er rekening mee dat elke belegging inherente risico's met zich meebrengt, die zullen worden beschreven in de regelgevende documenten van het fonds.

Bedrijven worden op grond van hun Environmental, Social en Governance (ESG) prestaties en hun positieve bijdrage aan de maatschappij in het fonds opgenomen. Het gaat dus om structurele inspanningen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur, waarbij bedrijven waarvan bekend is dat zij betrokken zijn bij controversiële activiteiten zijn uitgesloten. Klanten kunnen vanaf een inleg van 50 euro investeren, waarmee Aegon Asset Management en ABN AMRO impact beleggen óók toegankelijk maken voor kleine, particuliere investeerders. Klanten van ABN AMRO kunnen in dit fonds beleggen via zelf beleggen, beleggingsadvies en duurzaam vermogensbeheer.

Impact Investeren is aan een opmars bezig onder investeerders. Het afgelopen jaar doet duurzaam beleggen het aanzienlijk beter dan traditionele beleggingsvormen. Daarbij heeft COVID-19 duurzaam beleggen in een stroomversnelling gebracht, vooral omdat duurzame sectoren beter bestand blijken te zijn tegen de crisis. ABN AMRO en Aegon Asset Management verwachten dat toekomstige regelgeving op het gebied van duurzaam beleggen de opmars van duurzaam en impact beleggen nog meer gaan versnellen in de komende jaren. Momenteel heeft ABN AMRO 20 miljard euro duurzaam belegd klantvermogen, waarvan 1 miljard euro aan impact beleggingen. Aegon Asset Management heeft 211,8 miljard euro duurzaam belegd klantvermogen, waarvan 5,1 miljard euro impact beleggingen.

Hoofdkantoor Commonwealth Bank of Australia naar Nederland


De Commonwealth Bank of Australia (CBA) gaat zijn Europese hoofdkantoor vestigen in Amsterdam.

De Australische bank heeft een licentie van de Europese Centrale Bank (ECB) om vanuit Nederland bankdiensten in Europa te mogen aanbieden.

De focus ligt op financiering in de sectoren energie, grondstoffen en logistiek.

De CBA-vestiging in Londen blijft open. Daar werken naar schatting tweehonderd mensen.

Pin of contant, kiest de winkelier of de klant?

Winkeliers verwachten dat de acceptatie van contant geld in de komende jaren geleidelijk zal teruglopen. Sommigen hebben al besloten om af te stappen van contant geld.

In de meeste winkels hebben consumenten in 2020 nog de keuze hoe zij hun aankopen wensen af te rekenen.

In onderzoek in opdracht van DNB geven bijna alle winkeliers aan zowel contant geld (96%) als pin (92%) te accepteren. Wel heeft bijna twee derde een voorkeur voor de pinpas en ontmoedigt een vijfde het gebruik van contant geld, soms uit angst voor verspreiding van het COVID-19 virus.

In het onderzoek onder ruim duizend winkeliers geeft 92 procent aan meer dan één betaalmiddel te accepteren. Naast contant geld wordt de pinpas ook steeds breder geaccepteerd. Dit geeft consumenten de keuze hoe zij willen betalen en biedt winkeliers een terugvaloptie mocht één van de betaalmiddelen tijdelijk uitvallen.

De acceptatie van contant geld is echter in de loop der jaren geleidelijk gedaald naar 96 procent in 2020, terwijl die van pinnen juist recent sterk gestegen is.

zondag 6 december 2020

Overheidsinvesteringen in Dutch Venture Initiative leveren vijfvoud aan risicokapitaal op voor ondernemers

De investeringsfondsen Dutch Venture Initiative I en II (DVI) hebben het afgelopen jaar 166 miljoen euro aan durfkapitaal geïnvesteerd in 67 innovatieve ondernemers.

Sinds 2013 is voor elke euro die de Nederlandse overheid in DVI investeert 5 euro risicokapitaal bij Nederlandse bedrijven terechtgekomen. Dit wordt gemeld bij het jaarverslag van DVI.

De twee DVI-fondsen zijn gevuld met geld van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het Europese Investeringsfonds (EIF) en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en worden uitgevoerd door EIF. De fondsen investeren in andere risicokapitaalfondsen zodat via die investeringsfondsen de beschikbare hoeveelheid kapitaal voor Nederlandse ondernemers vergroot wordt.

Sinds de start van DVI in 2013 is er in totaal via 27 fondsen 701 miljoen euro geïnvesteerd in 150 Nederlandse bedrijven, die met name actief zijn in tech en in life sciences and health. Alle bijdragen uit door DVI gesteunde fondsen tellen op tot 4 miljard euro.

Voorbeelden van gesteunde bedrijven zijn Mimetas en VarmX. Mimetas ontwikkelde de organ on a chip, miniatuurorgaantjes van menselijk weefsel waar medicijnen snel en veilig op getest kunnen worden. VarmX heeft een medicijn uitgevonden waarmee ernstige bloedingen voorkomen en gestopt kunnen worden bij mensen die bloedverdunners slikken.