zaterdag 27 februari 2021
'ABN Amro zet ondernemer in coronatijd klem met wurgkrediet'
Dit blijkt uit klachten die bij het programma Kassa en de organisatie Shureluck, die ondernemers bijstaat, binnenkomen. Ondernemers geven aan dat ABN Amro de rente-afschrijvingen gewoon door laat gaan, omdat de rente in een later stadium ‘nu eenmaal toch betaald moet worden’. Als de vordering uit handen is gegeven aan een incassobureau krijgen ABN Amro klanten te horen dat zij om deze reden geen gebruik kunnen maken van de uitstelregeling. De rentestop van de bank gold voor de periode april tot en met september.
Uit onderzoek van Kassa en Shureluck blijkt dat de rente die ABN Amro rekent veel te hoog is. Veel ondernemers geven aan hierdoor onder bijstandsniveau terecht te komen. Aflossen lukt al helemaal niet waardoor ze al soms al meer dan twintig jaar vastzitten aan dit wurgkrediet.
vrijdag 26 februari 2021
Volksbank geeft € 500 miljoen aan senior non-preferred obligaties uit
Het Green Bond Framework 2021 voldoet aan de ICMA Green Bond Principles en sluit aan bij de aanbevelingen van het Climate Bonds Initiative, het TEG-rapport en de Draft Delegated Acts van de EU Taxonomie. ISS ESG heeft dit middels een positieve Second Party Opinion bevestigd. Deze Second Party Opinion is gebaseerd op het EU Green Bond Standard-model.
De Volksbank beschouwt groene obligaties als een effectief instrument om beleggingen te faciliteren in activa die positief bijdragen aan het klimaat en aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de EU-doelstellingen. Met haar groene financieringsstrategie wil de Volksbank een verdere diversificatie van haar beleggersbasis bewerkstelligen door zich te richten op maatschappelijk verantwoorde en sterk geëngageerde duurzame beleggers en gelijktijdig de relatie met bestaande beleggers te versterken. Bijna 60% van de € 500 miljoen uitgifte is gealloceerd aan sterk geëngageerde duurzame beleggers.
Apple Pay bij de Volksbank: stand van zaken
Apple Pay is in Nederland beschikbaar bij de drie grootste banken van het land, samen met nog een groot aantal internationale fintechbedrijven zoals N26, Monese, Curve en Revolut.
Maar bij de overige traditionele banken is het in Nederland al lange tijd stil.
Al in januari 2020 gaf SNS aan in gesprek te zijn met Apple. Sindsdien hoor je vanuit de klantenservice regelmatig dezelfde reacties. Begin februari 2021 gaf SNS aan dat de status onveranderd is met betrekking tot Apple Pay.
donderdag 25 februari 2021
'Pensioenfondsen laten slachtoffers landroof in de steek'
De grootste investeerders zijn ABP, PFZW en PMT. Geen van de pensioenfondsen pakt alle bedrijven aan waarin men belegt en die zich schuldig maken aan landroof. Ook zet geen van de pensioenfondsen zich structureel in om slachtoffers van landroof te compenseren. Pensioenfonds Detailhandel doet het relatief beter: het fonds spreekt meer dan de helft van de 24 betrokken bedrijven waarin het fonds belegt aan op schendingen van landrechten.
Schending van landrechten is een wereldwijd probleem. Vaak is land onvoldoende juridisch beschermd, met name in ontwikkelingslanden, en de bedrijven in het rapport maken daar misbruik van. Weerstand wordt in veel gevallen hardhandig onderdrukt: in de afgelopen jaren werden wekelijks gemiddeld vier land- en milieuverdedigers gedood, onder meer in Colombia en Brazilië.
Lokale gemeenschappen in onder meer Brazilië, Colombia, DRC, India, Indonesië, Sierra Leone en Vietnam zijn het slachtoffer van landroof door de bedrijven waarin de pensioenfondsen beleggen. Van de tien fondsen laat alleen Pensioenfonds Detailhandel zien dat het zich in enigerlei mate inzet voor slachtoffers van landroof. Het fonds is met de helft van de bedrijven betrokken bij landroof waarin het belegt, in gesprek over mensenrechten.
‘Groene lening’ straks mede mogelijk door veilig data delen
Binnen de (internationale) Data Sharing Coalition, waarvan ook Netbeheer Nederland deel uitmaakt, werken veel organisaties samen om – in het belang van de consument - het veilig delen van data tussen sectoren te bevorderen en eenvoudiger te maken. Ook de financiële sector ziet hier mogelijkheden, onder andere waar het diensten betreft op het gebied van duurzaamheid. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN, opgezet door de gezamenlijke hypotheekaanbieders) onderzoekt de mogelijkheid van groene leningen, voor het verduurzamen van woningen.
De consument deelt data over zijn of haar energieverbruik met een tussenpersoon en/of geldverstrekker, die het besparingspotentieel van bepaalde energiebesparende maatregelen kan inschatten. Dit kan een op zichzelf staand advies zijn, maar het kan ook worden verwerkt in een advies om deze energiebesparende maatregelen te financieren met een lening. Wie straks gebruik wil maken van deze mogelijkheid, kan een geldverstrekker veilig toegang geven tot zijn of haar energieverbruiksdata. We ontwikkelen hiervoor binnen de sector gezamenlijk een digitaal toegangssysteem waarbij de consument zelf de regie heeft en bepaalt welke partijen gebruik kunnen maken van de data.
Voor de consument wordt het delen van energie(verbruiks)data steeds interessanter. In de toekomst zullen diensten beschikbaar zijn waar consumenten gebruik van kunnen maken door de aanbieders toegang te geven tot hun energie-data. Sommige van deze diensten zijn al bekend, andere zijn nog in ontwikkeling. Denk aan het lokaal verhandelen van zelf opgewekte energie of het apart afrekenen van individuele apparaten via de slimme meter.
woensdag 24 februari 2021
Laatste ronde woekerpolisaffaire: oordeel Hoge Raad
Men verwacht dat dit de laatste en beslissende ronde wordt in de woekerpolisaffaire. Het hof kondigde de vragen al aan in de tussenuitspraak van 31 maart 2020. De vraagstelling is conform de wensen van de vereniging ongewijzigd gebleven. Nationale Nederlanden probeerde op verschillende onderdelen de vraagstelling te veranderen, maar het hof is daar niet op ingegaan.
De achtergrond van de vraagstelling is dat verzekeraars, zoals Nationale Nederlanden, van mening zijn dat zij voldeden aan de zogenaamde Derde Levensrichtlijn (dit is een Europese richtlijn), de daaruit voortvloeiende nationale regels en daarmee ook aan andere (Europese) regels. De vereniging betwist dat standpunt en vindt dat verzekeraars hun klanten beter hadden moeten informeren over de risico’s van woekerpolissen en de hoge kosten die daarop worden ingehouden.
Het hof heeft nu, eenvoudig vertaald, de volgende vragen aan de Hoge Raad gesteld:
1. Was het destijds voldoende als de verzekeraar voldeed aan de Derde Leven richtlijn of moest de verzekeraar op grond van andere richtlijnen en normen toch meer informatie aan klanten verstrekken?
2. Mocht het antwoord op vraag 1 ontkennend worden beantwoord, dan is de tweede vraag of de verzekeraar op grond van Europese rechtspraak (onder andere de zaak Nationale Nederlanden/Van Leeuwen) moet voldoen aan de daarin geformuleerde criteria. Het gaat er dan om dat de verstrekte informatie duidelijk en nauwkeurig was en noodzakelijk voor een goed begrip door de verzekeringnemer van de wezenlijke bestanddelen van de verbintenis.
Financiële verkiezingsdebatten
Het eerste debat, op 2 maart, heeft als thema Veerkrachtig uit de crisis. Onder leiding van moderator Anouschka Laheij worden Henk Nijboer (PvdA), Mahir Alkaya (SP), Aukje de Vries (VVD), Laura Vissenberg (GroenLinks), Joost Sneller (D66), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Evert-Jan Slootweg (CDA) aan de tand gevoeld over hun plannen.
Op 11 maart volgt het tweede debat en staat de rol van de financiële sector bij duurzaamheid centraal. De Kamerleden nemen, vanuit Nieuwspoort, aan de debatten deel.
Luister mee, praat mee en doe mee met dit tweeluik dat mogelijk wordt gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), DUFAS, Adfiz en het Verbond.
Opera start fintech in Spanje
Wanneer klanten de Opera-browser gebruiken om op partnerwebsites te winkelen, krijgen ze geld terug.
Het aantal diensten wordt nog uitgebreid: onder meer spaarbeheer, kredietverlening en investeringsmogelijkheden.
Opera roert zich al langer in de financiele dienstverlening: In januari 2020 nam Opera de Estse banking-as-a-service start-up Pocosys over. In juli 2020 kondigde het een investering aan in Fjord Bank. In september werd Opera lid van de Emerging Payments Association EU.
dinsdag 23 februari 2021
Peter Blom in raad van commissarissen (RvC) van De Nederlandsche Bank
Op voordracht van de RvC heeft minister van Financiën Hoekstra als aandeelhouder besloten tot de benoeming. Blom treedt toe als achtste lid van de RvC, met een financiële sector profiel. Met de komst van Blom is de raad op volle sterkte.
Blom is thans bestuursvoorzitter van Triodos Bank, maar zal per mei 2021 terugtreden. Hij zal in zijn werkzaamheden als RvC-lid DNB een afkoelingsperiode hanteren ten aanzien van het bancaire toezicht van DNB.
Rabobank maakt Apple Pay-kaart gezamenlijke rekening herkenbaar
De Rabobank heeft stilletjes een wijziging doorgevoerd voor het gebruik van Apple Pay-kaarten.
De Rabobank heeft een nieuwe versie van de Apple Pay-betaalkaart van gezamenlijke rekeningen uitgebracht, zo laat woordvoerder Elise van Heeswijk aan iCulture weten.
De nieuwe versie van de Apple Pay-kaart van een gezamenlijke rekening heeft rechtsboven de tekst Gezamenlijke rekening. Hierdoor zie je precies welke kaart van je eigen rekening is en welke kaart bij een gezamenlijke en/of-rekening hoort.
maandag 22 februari 2021
250 sealbagautomaten weer open vanaf 31 maart
Vanaf dat moment komen er iedere week 10 tot 15 automaten bij. Onderdeel van de oplossing is dat ondernemers die gebruik willen maken van deze automaten een storting voortaan altijd vooraf moeten aankondigen in hun eigen beveiligde bankomgeving. Banken zullen hun klanten hier verder over informeren.
Eerder sloten banken en Geldmaat op advies van de politie alle sealbagautomaten. Banken namen dit ingrijpende besluit na een nieuwe vorm van plofkraak op een sealbagautomaat. Door deze nieuwe vorm konden er niet ontplofte explosieven achterblijven en ontstonden er risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten.
Sealbagautomaten zijn bestemd voor het verpakt afstorten van geld door ondernemers. Tot 31 maart kunnen ondernemers terecht bij een van de 40 bewaakte sealbagautomaten of bij de geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Dat zijn er opgeteld meer dan 1000. Op de Locatiewijzer van Geldmaat is het overzicht van de alternatieve geldstortlocaties te vinden.
‘Klarna beschermt onvoldoende tegen identiteitsfraude’
Bij het afrekenen met Klarna vraagt deze betaaldienst niet om een wachtwoord. Het invullen van enkele persoonsgegevens is voldoende. Ook is er geen (zichtbare) tweestapsverificatie vereist bij de betaling.
De Consumentenbond ontdekte in september 2020 bij toeval dat het mogelijk is om een bestelling te plaatsen op naam en rekening van een ander. En om vervolgens het product naar zichzelf op laten sturen.
In een reactie liet Klarna toen weten dat het een incident betrof en dat de beveiliging van het betaalsysteem op orde is.
In januari 2021 bestelden onderzoekers van de Consumentenbond bewust nog eens 10 keer producten via een account van een ander. Met succes. Ook nu reageert Klarna lauw. De Consumentenbond: ‘Het is onvoorstelbaar hoe laconiek en afwachtend het bedrijf reageert. We willen van Klarna concreet horen hoe het de beveiliging gaat opschroeven. Ook zullen we ons onderzoek over een aantal weken herhalen om te zien of het lek gedicht is.’
De Consumentenbond raadt consumenten met een Klarna-account aan om hun mail, spambox en Klarna-app goed in de gaten te houden. En om daarnaast hun bankrekening te controleren op onduidelijke afschrijvingen.
Klarna reageert uitgebreid bij het progranmma Kassa: ‘We nemen meldingen van fraude zeer serieus en maken gebruik van geavanceerde technologie om fraude en frauduleus gedrag op te sporen, waaronder veel verschillende variabelen voor elke aankoop.’
Een klant die herhaaldelijk bij Klarna terugkeert, verschillende achtereenvolgende bestellingen plaatst en op tijd betaalt, bouwt met al deze interacties bij Klarna een aanzienlijke digitale voetafdruk op. ‘We gebruiken deze informatie om het risico van transacties in te schatten. Elke afzonderlijke aankoop via Klarna wordt op deze manier real time beoordeeld en gedurende dit proces maken we gebruik van honderden variabelen.’
Hoge penetratie betaal- en bank-apps onder jongere leeftijdsgroepen
Op de gedeelde tweede plaats staan betaal-app Tikkie en de mobiel bankieren app van de Rabobank, die beide op meer dan drie op de tien smartphones geïnstalleerd staan.
De penetratie van de mobiel bankieren-app van ABN Amro, tevens eigenaar van Tikkie, komt niet verder dan twee op de tien smartphones.
De meeste bank- en betaal-apps worden het meest gebruikt door jongere Nederlanders. De mobiel bankieren app van de ING is hier een uitzondering op. De app staat geïnstalleerd op 63 procent van alle smartphones van 65-plussers, tegenover 41 procent van alle jongeren in de leeftijd 16-24 jaar. Tikkie en Apple Pay kennen een sterk omgedraaide situatie, waarbij de installed base vooral erg hoog ligt onder jonge gebruikers en laag onder senioren en 65-plussers.
Tikkie is in Nederland de meest gebruikte betaal-app, waarbij Tikkie opvallend vaak geïnstalleerd staat op iPhones en op smartphones van jongere gebruikers.
Verder blijkt uit het rapport dat één op de drie iPhone bezitters gebruik maakt van Apple Pay en dat wallet-apps voor spaar- en loyaliteitskaarten zoals OK en Stocard maar een beperkte penetratie kennen.
Onafhankelijk onderzoek naar bestuursdynamiek binnen de Volksbank afgerond
Daarbij werd gevraagd aandacht te schenken waarom er binnen de Directie kennelijk onvoldoende openheid en veiligheid wordt ervaren om zich (afwijkend) te uiten en of er sprake is geweest van intimiderend of ander ongepast gedrag. NLFI heeft, als enig aandeelhouder van de bank, een ‘monitoring rol’ verricht.
De onderzoekers concluderen dat de directie en de Raad van Commissarissen de afgelopen tijd niet steeds optimaal hebben gefunctioneerd en dat de relatie tussen beide organen evenmin altijd gezond was. De onderzoekers concluderen dat de doelstelling van De Volksbank, Bankieren met de menselijke maat, breed werd onderschreven door het management en andere sleutelfunctionarissen van de bank. Tegelijkertijd is er te veel ruimte voor eigen interpretaties van de betekenis en concrete uitwerking ervan, hetgeen niet bevorderlijk is voor een resultaatgerichte cultuur.
In 2019 en 2020 is een aantal nieuwe directieleden aangesteld. Er hebben kennelijk misverstanden kunnen ontstaan over de precieze invulling van de rollen die zij werden geacht te vervullen en de taakafbakening die zij hadden. Daarbij werd soms onvoldoende gezocht naar draagvlak voor ideeën, hetgeen tot verstoorde verhoudingen heeft geleid. Voorgesteld wordt een langer en uitvoeriger onboarding-proces voor nieuwe bestuurders in te stellen om dat te helpen voorkomen.
De onderzoekers hebben geen aanwijzingen dat intimiderend en pestgedrag structureel plaatsheeft doch hebben wel aanwijzingen gevonden dat incidenteel sprake is geweest van intimiderend en pestgedrag binnen de werkorganisatie en op directieniveau, als ook dat dat voor sommigen tot een onveilige werksituatie heeft geleid. De onderzoekers concluderen dat juist de directie er voor dient te zorgen dat er niet alleen met de menselijke maat wordt gebankierd, maar ook kan worden gewerkt.
De directie en de RvC van de Volksbank betreuren het dat er incidenteel voor sommigen een onveilige werksituatie is geweest. Zij wijzen erop dat een open en resultaatgerichte samenwerking, waarbij mensen elkaar aanspreken en feedback geven, de norm moet zijn en benadrukken dat er altijd een beroep kan worden gedaan op een externe vertrouwenspersoon.
De directie en de Raad van Commissarissen van de Volksbank vinden het een stevig rapport. De verkeerde dynamiek lag aan een scala van factoren. De RvC concludeert dat de maatregelen die de RvC, samen met de directie, in de tweede helft 2020 al heeft ingezet, goed passen bij de bevindingen van de onderzoekers. Dit betreft onder meer het wijzigen van de samenstelling van de directie en stroomlijning van de topstructuur van de bank. De stroomlijning van de topstructuur is er op geënt een heldere taakverdeling te hebben en duidelijke rapportagelijnen die fricties in de onderlinge samenwerking voorkomen. Daarnaast wordt de samenwerking, binnen de directie en tussen de directie en de Raad van Commissarissen periodiek geëvalueerd en zal de suggestie van de onderzoekers om het zogenaamde on boarding-proces zorgvuldiger en langduriger te laten verlopen worden overgenomen.
vrijdag 19 februari 2021
Misstanden incassosector aangepakt
Sommige incassobureaus confronteren consumenten met intimidatie en onterechte of niet inzichtelijke kosten, waardoor mensen verder in de problemen komen en emotionele stress ondervinden. Om dit tegen te gaan, dient minister Dekker voor Rechtsbescherming een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer dat een incassoregister regelt en kwaliteitseisen stelt.
Straks is een registratie verplicht om actief te zijn als incassodienstverlener. Alleen bureaus die aan de juiste eisen voldoen, worden ingeschreven in het incassoregister. Incassodienstverleners die zich niet gedragen, worden uit het register verwijderd en mogen dat werk dan niet meer doen.
Het register is openbaar en gratis raadpleegbaar, zodat iedereen kan zien of een incassobureau aan de juiste eisen voldoet. Deze kwaliteitseisen gaan onder meer over de juiste opbouw en transparantie van de vordering. Ook worden er eisen gesteld aan het personeel, zodat tegen gegaan wordt dat mensen op ontoelaatbare wijze onder druk gezet worden.
Ook vanuit de sector werd gepleit voor duidelijke regels. Een grote groep incassobureaus houdt zich al langer aan zelf opgelegde kwaliteitseisen binnen de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Minister Dekker ging daar onlangs op bezoek om gezamenlijk het belang van maatschappelijk verantwoorde incasso te onderstrepen.
Consumentenbond maant ABN tot haast met vergoeding spoofing
Honderden consumenten raakten vele tienduizenden euro’s kwijt door spoofing. Veelal werden ze gebeld door een nummer dat van de bank leek te zijn. In werkelijkheid waren het oplichters. Die deden zich voor als medewerker van de bank. Zij meldden dat er verdachte activiteiten waren waargenomen rond de rekening van de klant.
Vervolgens adviseerden de oplichters consumenten hun (spaar)geld veilig te stellen door het tijdelijk over te zetten naar een ’kluisrekening’. In werkelijkheid was dit een rekening van de oplichter en waren gedupeerden hun geld kwijt.
In eerste instantie vergoedde uit coulance, alleen de Rabobank de schade. Andere banken vonden dat zij niet hoefden te compenseren omdat de klant zélf het geld overmaakte. Dan is de bank, volgens de wet, niet aansprakelijk.
Nadat de Consumentenbond en tv-programma Kassaaan de bel hadden getrokken, besloot minister Hoekstra van Financien dat banken spoofingslachtoffers tóch moeten compenseren. Uit ‘coulance’ en onder voorwaarde dat er aantoonbaar sprake is geweest van identiteitsfraude en de gedupeerde aangifte heeft gedaan. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020.
De Consumentenbond vindt overigens dat de huidige coulanceregelingen te vrijblijvend is. Bij bankoplichting moet het uitgangspunt zijn: vergoeden, tenzij. Dat betekent dat schade altijd wordt gecompenseerd, tenzij de gedupeerde overduidelijk iets te verwijten valt. Zo nodig moet de wet hiervoor worden aangepast.
donderdag 18 februari 2021
Belangenbehartigers slaan handen inéén: uithollen pensioenstelsel moet stoppen
‘Samen voor een eerlijk pensioen’ is een initiatief van ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisproces, seniorenvereniging KBO-Brabant, Stichting Pensioenbehoud, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en het Landelijk Actiecomité ‘Red het pensioenstelsel’.
Volgens de belangenbehartigers hebben pensioenfondsen genoeg geld in kas en maken ze jaarlijks voldoende rendement om de pensioenen van werkenden en gepensioneerden te laten meestijgen met de kosten van levensonderhoud. Ook kunnen eerder niet doorgevoerde indexeringen alsnog uitbetaald worden. Fondsen mogen niet indexeren wegens de eisen die de overheid sinds 2007 aan fondsen stelt. Deze eisen bestonden vroeger niet en andere EU landen stellen deze eisen ook niet aan hun fondsen.
“Een pensioendeelnemer met een modaal inkomen heeft hierdoor afhankelijk van zijn / haar leeftijd een financiële schade van tussen de € 38.000 en € 42.000”, aldus een woordvoerder. Op de website www.samenvooreeneerlijkpensioen.nl kan iedereen zijn of haar pensioenschade berekenen. “De berekening is indicatief, maar laat zien dat de schade enorm is. Wij vinden het belangrijk dat werkenden en gepensioneerden zich daarvan bewust worden.”
Ook de hoge kosten van de pensioenfondsen zijn de initiatiefnemers een doorn in het oog. Deze kosten bedragen jaarlijks meer dan 8 miljard euro. “Dat komt neer op minstens € 1.000 per persoon per jaar. Je betaalt deze kosten vanaf je eerste werkdag voor de rest van je leven. Op je 75e verjaardag heb je dus zo’n € 50.000 aan beheerkosten betaald voor een níet koopkrachtig pensioen!”
De initiatiefnemers zijn een petitie gestart die op de website www.samenvooreeneerlijkpensioen.nl kan worden ondertekend. Deze petitie zal direct na de verkiezingen aan alle politieke partijen en aan de (in)formateurs worden aangeboden. Ook werken partijen aan nieuwe acties voor na de verkiezingen.
Behoefte MKB aan nieuwe externe financiering blijft op hetzelfde niveau
Tussen juli 2019 en juli 2020 had 22 procent van alle MKB-bedrijven behoefte aan nieuwe externe financiering. Zowel dit aandeel als de slaagkans van een financieringsaanvraag waren vergelijkbaar met een jaar eerder. Het bedrag van de aanvraag was evenwel een stuk lager. Dat meldt het CBS in de derde editie van de Financieringsmonitor.
Vier op de vijf bedrijven die daadwerkelijk een aanvraag deden, kregen de financiering (deels) toegekend. Bij ruim 17 procent van de bedrijven die in deze periode een financiering kregen toegekend, was deze bedoeld voor overbrugging van een moeilijke periode vanwege het coronavirus.
Van de bedrijven met een financieringsbehoefte verkende 80 procent de mogelijkheden, voor 8 procent van de bedrijven waren de financieringsmogelijkheden al bekend. Van al deze bedrijven deed 59 procent daadwerkelijk een financieringsaanvraag. Daarvan was 79 procent succesvol. Dit betekent dat 23,8 duizend bedrijven het aangevraagde bedrag geheel of ten dele kregen.
Van de bedrijven met een (deels) succesvolle aanvraag wilde één op de vijf onroerend goed financieren. Van de succesvolle financieringsaanvragen in de periode juli 2019–juli 2020 was 17 procent gericht op het overbruggen van een moeilijke periode vanwege het coronavirus. Met name in de handel, vervoer en horeca was dit een veel voorkomend financieringsdoel. Tegelijkertijd is het coronavirus voor sommige bedrijven juist aanleiding om af te zien van nieuwe externe financiering. Vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus lijkt het erop dat bedrijven huiverig zijn om nieuwe verplichtingen aan te gaan of mogelijk denken de financiering niet rond te krijgen.
woensdag 17 februari 2021
Gebruik en informatie niet-financiële aspecten in verslaggeving kan beter
Institutionele beleggers en analisten maken nog beperkt gebruik van niet-financiële informatie, bijvoorbeeld voor de beleggingsbeslissingen. Ondernemingen stimuleren dit ook te weinig met relevante en betrouwbare niet-financiële informatie. Dat blijkt uit een verkenning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Beleggers geven ook aan dat niet-financiële informatie nu beperkt beschikbaar, onvolledig en niet goed vergelijkbaar is. De standaardisatie van niet-financiële verslaggeving zou volgens hen bijdragen aan de relevantie en betrouwbaarheid hiervan. Dat zou volgens de ondervraagden onder meer kunnen in de vorm van uniforme definities en ‘assurance’ door een externe partij onder toezicht.
De AFM stelt dat de ingeslagen weg van standaardisatie van niet-financiële verslaggeving en aankomende wet- en regelgeving, waaronder de EU sustainable finance-taxonomie een belangrijke stap is voor het gebruik van niet-financiële informatie door beleggers en analisten. Dit kan ook ondernemingen helpen bij het rapporteren van relevante en betrouwbare niet-financiële informatie.
Barbara Baarsma benoemd tot CEO Rabo Carbon Bank
De Carbon Bank ontwikkelt samen met boeren projecten voor CO2-opslag in bomen en de bodem en bemiddelt tussen de partijen die CO2 opslaan en bedrijven die hun uitstoot willen terugbrengen of compenseren. Onder leiding van Baarsma gaat Rabobank dit initiatief versnellen en uitbouwen.
Rabobank heeft haar eerste product van de Carbon Bank 29 januari gelanceerd: een boslandbouwinitiatief in Afrikaanse landen. Dit richt zich op boomaanplant door 15 miljoen kleine boeren, goed voor jaarlijkse CO2-opslag vanaf 2025 van zo’n 150 MtCO2-eq (ongeveer 0,5% van de jaarlijkse wereldwijde emissie). Deze boeren verkopen de units van gebonden koolstof aan bedrijven, die daarmee hun uitstoot kunnen compenseren.
Sinds 1 januari 2019 werkte Baarsma als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Het proces voor het vinden van een opvolger voor deze functie is gestart.
dinsdag 16 februari 2021
Kom in actie bij geldzorgen: de eerste stap helpt je verder
Ondanks deze dreigende geldzorgen wachten mensen vaak lang met het zoeken naar hulp. Uit schaamte, maar ook omdat zij de weg naar hulp niet goed weten te vinden.
Met de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bewerkstelligen dat particulieren en ondernemers snel aan de bel trekken als ze geldzorgen hebben en weten waar zij welke ondersteuning kunnen krijgen. Minister Koolmees spreekt vandaag met schuldhulpverleners van de gemeente Amsterdam over de ondersteuning aan ondernemers in nood.
Om de drempel naar hulp te verlagen, kunnen mensen op de website Geldfit.nl aan de hand van een korte online test te weten komen hoe hun financiële situatie is en welke ondersteuning er voorhanden is. Dat kan een gerichte verwijzing zijn naar een website, maar ook een buddy, een budgetcoach van een vrijwilligersorganisatie of schuldhulpverlening van de gemeente. Ook is het mogelijk om via het gratis telefoonnummer 0800-8115 anoniem advies op maat te krijgen. Bij Geldfit.nl is een groot aantal partijen betrokken, waaronder gemeenten, banken, verzekeraars, energiemaatschappijen en grote werkgevers. Zij verwijzen klanten en medewerkers actief door naar de online test en zetten zich in voor een sociaal incassobeleid. Op deze manier hebben inmiddels 450.000 mensen Geldfit.nl bezocht.
Nederlandse banken ondersteunen Europese regels voor due diligence
Voor banken is het daarbij belangrijk dat regels goed aansluiten bij de bestaande praktijk waarin bedrijven nu al op vrijwillige basis en in samenwerking met stakeholders werken aan hun beleid op het gebied van Responsible Business Conduct. Verder vinden banken dat eventuele verplichtingen die voortvloeien uit de nieuwe regels moeten gelden voor het bedrijf en niet voor individuele bestuurders.
Op die manier wordt voorkomen dat banken hun blootstellingen aan risicovolle supply chains mogelijkerwijs afbouwen in plaats van dat zij ruimte blijven ervaren om te zoeken naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Uiteraard is het belangrijk dat ook individuele bestuurders een goede belangenafweging maken tussen alle stakeholders maar dat is in Nederland al geregeld in bijvoorbeeld de Corporate Governance Code, de Code Banken en de Bankierseed. Nieuwe Europese regels zijn op dit gebied dus niet nodig.
maandag 15 februari 2021
Pensioencontract: nabestaandenpensioen nog niet altijd verzekerd
Daartegenover staan echter ook situaties waarin nabestaanden nog steeds grote financiële risico’s lopen. In het wetsvoorstel wordt verondersteld dat mensen zelf keuzes maken om die risico’s te voorkomen, wat mogelijk een (te) groot beroep doet op de financiële zelfredzaamheid van deelnemers. Dit kan leiden tot schrijnende situaties. Ook zijn er voorbeelden van overdekking hetgeen kan leiden tot afbreuk aan het maatschappelijk draagvlak.
Dat stellen onderzoekers Theo Nijman, Bastiaan Starink en Sander Muns (Tilburg University) in hun inbreng op de internetconsultatie bij de conceptwetgeving van nabestaandenpensioen in het nieuwe pensioencontract.
In het wetsvoorstel wordt een stelsel voorgesteld dat eenvoudig en generiek is. Dat levert grotere transparantie en voorkomt allerlei kosten en kans op fouten in de uitvoering. Een nadeel is dat er zich nogal wat situaties kunnen voordoen waarin geen adequate dekking meer wordt geboden. Het wetsvoorstel veronderstelt bijvoorbeeld dat een mensen zelf in actie komen om dit risico te verzekeren drie maanden na vertrek bij een werkgever. Het nabestaandenpensioen kan ook sterk tegenvallen door overlijden kort voor of juist kort na de pensioendatum. De onderzoekers maken zich zorgen of er voldoende zicht is op de risico’s voor nabestaanden en op hoe vaak deze risico’s zich zullen voordoen. Hetzelfde geldt voor het zicht op het draagvlak bij andere deelnemers en breder in de samenleving voor soms hoge en dubbele dekking en voor de kosten van de verzekeringen.
Ook particuliere investeerder kan starten met impactbeleggen
Als je met impact belegt, investeer je in ondernemingen die niet alleen financieel rendement opleveren, maar óók een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu.
Impactbeleggen gaat een stap verder op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er wordt niet alleen gekeken of een bedrijf goed presteert ten aanzien van duurzaamheidsissues, maar ook naar de concrete, meetbare impact die een bedrijf met zijn producten of diensten heeft op de samenleving.
Momenteel heeft ABN AMRO 20 miljard euro duurzaam belegd klantvermogen, waarvan 1 miljard euro aan impact beleggingen. In het nieuwe Impact Equity Fund is al 200 miljoen euro belegd.
Looptijd leningen steeds korter
Pricewise spreekt van een gunstige ontwikkeling. Hoe korter de looptijd, hoe minder je in totaal betaalt voor je lening. De oorzaak van kortere looptijden is dat kredietverstrekkers tegenwoordig per leendoel bekijken welke looptijd het beste aansluit. Zo gaan zij tegen dat klanten een onnodig lange looptijd hebben.
Deze kortere looptijden zie je niet bij alle leendoelen. Het leenbedrag ligt voor een verbouwing gemiddeld hoger. Daarom kiezen mensen ervoor dit uit te smeren over een langere looptijd vanwege lagere maandlasten. Coronatijd was populair onder verbouwers vanwege tijd en thuiszitten. Dat is ook terug te zien in het aantal leningen. Het aantal leningen voor een verbouwing van de woning is in 2020 met 36 procent gestegen.
Ruim twee op de tien Nederlanders die in de afgelopen drie jaar iets verbouwd heeft in huis en/of tuin, heeft daarvoor extra geld geleend. Bij kleine verbouwingen is extra geld vaak niet nodig, Nederlanders betalen die kosten uit hun eigen zak. De meeste Nederlanders die geld lenen voor hun verbouwing, doen dit bij de bank. Vooral 18- tot 35-jarigen lenen geld bij de bank voor grote verbouwingen. Een kredietverstrekker is daarna het populairst om bij te lenen voor een verbouwing (26%), gevolgd door overwaarde op de hypotheek (24%) en het bouwdepot (18%).
vrijdag 12 februari 2021
KBC neemt de Bulgaarse pensioen- en levensverzekeringsactiviteiten van NN over
De deal ter waarde van 77,7 miljoen euro zal slechts een immateriële impact hebben op de solide kapitaalpositie van KBC. Na afronding zal de Solvency II-ratio van KBC Verzekeringen - die eind 2020 een uitstekende 222 procent bedroeg - met ongeveer 6 procentpunten worden verlaagd, maar ruim boven de wettelijke vereisten blijven.
Dankzij de overname kan KBC's Bulgaarse franchise - in de vorm van UBB en DZI - haar uitgebreide bankverzekeringsaanbod uitbreiden met hoogwaardige pensioenfondsproducten, en tegelijk extra cross-sellingmogelijkheden bieden voor bank- en schadeverzekeringsproducten in een one-stop-shopbenadering.
Winst ING halveert, wel half miljoen nieuwe klanten
ING boekte een winst van 727 miljoen euro in het vierde kwartaal. Over heel 2020 wist de bank een winst van 2,4 miljard in de boeken te zetten. Dat is ruwweg de helft van 2019.
Er moest veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald.
De lage rente speelt ING ook parten. De bank kan geen goedkoop kapitaal aantrekken van spaarders en beleggers en dat tegen hogere rentes uitlenen aan bedrijven en consumenten. Dan is er ook nog de negatieve rente die de Europese Centrale Bank in rekening brengt voor overtollig daggeld.
Alle Nederlandse banken kampen met de gevolgen van corona. Donderdag meldde Rabobank ook al een halvering van de winst, terwijl ABN Amro een dag eerder een verlies bekendmaakte.
ING schrapte enkele maanden terug al ongeveer 1000 banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland.
Er waren ook positieve ontwikkelingen: In 2020 kreeg de bank er een half miljoen klanten bij. 87 procent communiceert via de bank via de smartphone.
Ook uitdagend jaar voor Volksbank
De bank kampte wel met waardeverminderingen van financiële activa van 38 miljoen (2019: een terugneming van 7 miljoen euro), gedreven door meer voorzichtige economische toekomstscenario’s als gevolg van de Covid-19 pandemie.
Het aantal betaalrekeningklanten steeg met 89.000 tot 1,7 miljoen. De hypotheekportefeuille daalde met € 0,4 miljard tot € 47,8 miljard door fors hogere aflossingen.
Ook bij de Volksbank was sprake van een stijging van het particulier spaargeld met 3,7 miljard tot 42,1 miljard.
De netto rentebaten zullen in 2021 naar verwachting lager zijn dan in 2020, hoofdzakelijk door lagere rentebaten op hypotheken in de aanhoudend lage renteomgeving.
De Volksbank wil de komende jaren meer service op maat te bieden. Als gevolg van de nieuwe strategie verdwijnen er de komende jaren tussen de 400 en 500 voltijdsbanen.
Belgen spaarden vorig jaar 23 miljard
Het beschikbaar inkomen is wat de Belg overhoudt van zijn inkomen na belastingen. De zogeheten spaarquote is sinds de financiele crisis van 2010 nog nooit zo hoog geweest. Doorgaans wordt zowat 13 procent van het inkomen uit werk of vermogen gespaard.
De verklaring is uiteraard de lockdown in het voorjaar en het najaar, waardoor er minder geld werd uitgegeven.
Verduidelijking reikwijdte individueel vermogensbeheer in sectorbrief
In een sectorbrief verduidelijkt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) welke diensten niet onder de definitie van individueel vermogensbeheer vallen. Zij verwacht dat ondernemingen aan de hand van deze sectorbrief toetsen of zij voldoen aan alle vereisten en acties ondernemen waar dat nodig is.
Beleggingsdiensten vaak onterecht onder individueel vermogensbeheer geschaard
Beleggingsondernemingen hebben niet altijd de juiste vergunningen en beleggers krijgen niet de volledige bescherming.
Door het ruim interpreteren van de beleggingsdienst individueel vermogensbeheer bestaat het risico dat er ook andere beleggingsdiensten worden verleend. Mogelijk heeft de onderneming dan niet de juiste vergunningen. Of voldoet zij niet aan alle wettelijke eisen die op die beleggingsdiensten van toepassing zijn. Professionele beleggers krijgen dan niet de volledige bescherming die bij deze beleggingsdiensten hoort.
De AFM vindt het daarom belangrijk dat beleggingsondernemingen zorgvuldig vaststellen welke van de door hen verleende diensten onder de reikwijdte vallen van individueel vermogensbeheer, en welke hierbuiten. En welke gevolgen dit voor hen heeft. Om ondernemingen hiervoor een handvat te bieden, heeft de AFM in de sectorbrief de reikwijdte nader toegelicht en geïllustreerd aan de hand van een drietal praktijkvoorbeelden.
donderdag 11 februari 2021
VEB: ABN kampt met haperend verdienmodel
In een poging het tij te keren kwam CEO Robert Swaak eind november nog met een strategie-update. De nieuwe plannen leverden echter geen betere equity story. Beleggers waren verre van overtuigd dat de mix van kostenbesparing en oriëntatie op hypotheken en zakelijke kredieten het verdienmodel wezenlijk zou versterken.
Bij dit gebrek aan een overtuigende strategie maakten de woensdag gepresenteerde cijfers duidelijk dat de problemen met het verdienmodel serieus zijn.
In een poging om aan de aanhoudende margedruk te ontkomen, wil Swaak inzetten op commissie-inkomsten en kleinere overnames doen. De vraag is of dat soelaas biedt. De huidige bankbalans (2020: 396 miljard groot) werkt namelijk als een hefboom die renteverschillen enorm uitvergroot.
Staat moet SNS-beleggers 804 miljoen betalen
Oorspronkelijk wilde het ministerie van Financiën de beleggers helemaal geen schadevergoeding geven. Vervolgens wilde men maximaal 300 miljoen euro uitbetalen.
De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft nu besloten dat dat fors meer moet zijn, namelijk 804 miljoen plus rente. Dat geld gaat voor het grootste deel naar obligatiehouders.
Aandeelhouders van SNS hebben volgens de rechters van de Ondernemingskamer geen recht op geld.
iDEAL betalingen naar hoogtepunt
Sinds iDEAL tien jaar geleden tot wasdom kwam, pakweg vijf jaar na de lancering in 2005, is de groei van het aantal maandelijkse betalingen niet zo hoog geweest.
De transactiecijfers van de afgelopen maanden bevestigen de grote verschuiving van aankopen aan de toonbank naar online aankopen, als gevolg van de coronacrisis.
Het aandeel C2C-betalingen met iDEAL voor mobiele onderlinge betaalverzoeken is sinds vorig jaar januari teruggelopen van 22 naar 15 procent, vanwege de lockdown en avondklok. De toename van het aantal iDEAL-betalingen in e-commerce (C2B- en B2B-betalingen in webwinkels) is daardoor nog veel hoger, naar schatting 65 procent.
De omzet met iDEAL is in januari met 50,4 procent gegroeid, tot 8,26 miljard. Het gemiddeld bedrag per betaling was 85,31 euro, zo’n 90 eurocent lager dan vorig jaar.
Eerder werd al bekend dat het aantal pinbetalingen aan fysieke winkelkassa’s in januari sterk is gedaald, met 29,4 procent. Dat is de sterkste daling sinds Currence en later Betaalvereniging Nederland de maandcijfers voor pinnen bijhouden (sinds 2005).
Rabobank boekt nettowinst van 1.096 miljoen, toch 5000 banen weg
De grootste aandacht ging uit naar het beschikbaar houden van de dienstverlening en ondersteuning van klanten met acute continuïteitsbehoeften. In deze extreme tijden bood Rabobank tijdelijke financiële hulp waar dat mogelijk was. Zo heeft de bank ongeveer 8.000 particuliere klanten en 79.000 zakelijke klanten kunnen bijstaan.
De digitale dienstverlening aan klanten en leden is verder verbeterd met nieuwe innovaties in de Rabo App, voortbouwend op de fundamenten van de afgelopen jaren. Rabo pakte ook een belangrijke rol in de groene financiering van klanten in de wereldwijde voedselketens en we ondersteunden boeren over de hele wereld bij hun transitie naar duurzamere productie van onze voeding.
Het effect van Covid-19 was vooral zichtbaar in het niveau van de dotaties aan de kredietvoorzieningen, die opliepen tot 1.913 miljoen euro (2019: 975 miljoen), overeenkomend met 46 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille. Het tijdig en collectief optreden van overheden, toezichthouders en Rabobank zelf droeg bij aan het mitigeren en vertragen van het onmiddellijke effect van Covid-19 op klanten. De bank verwacht dat in de loop van 2021 de kredietkwaliteit van de zakelijke kredietportefeuille verslechtert, wat tot uiting komt in de significant hogere kredietvoorzieningen.
De totale inkomsten daalden als gevolg van lagere economische activiteit en negatieve herwaarderingen van activa, maar ook door de aanhoudende lage renteomgeving. Ondanks dat Rabobank haar kosten verder heeft weten te verlagen, is de cost/income ratio gestegen naar 65,8% (2019: 63,3%). Het rendement op eigen vermogen daalde tot 2,7% (2019: 5,3%).
De kredietportefeuille is licht gedaald van 418 naar 409 miljard euro, voornamelijk als gevolg van valutaschommelingen. Hiervoor gecorrigeerd bleef de Food & Agri-portefeuille stabiel met 105 miljard. Rabobank bleef marktleider op de Nederlandse woninghypotheekmarkt met een marktaandeel van 22 procent. De spaartegoeden van particuliere en zakelijke klanten stegen fors met 7 procent, wat in lijn is met de algemene trend op de Nederlandse spaarmarkt als gevolg van Covid-19.
ABN AMRO in top 10% meest duurzame banken ter wereld
Hiermee is de bank wederom opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index (World en Europe). Deze index is voor de bank de belangrijkste graadmeter voor haar duurzaamheidsprestaties.
De bank, die dit jaar 83 uit 100 punten scoorde, ontving de Bronze Class-onderscheiding voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. In 2019 behaalde ABN AMRO nog 79 punten. Het verschil tussen ABN AMRO en de industry leader is in 2020 verkleind tot 6 punten. SAM ESG Ratings and Benchmarking, onderdeel van S&P Global, beoordeelt jaarlijks ruim 7.000 beursgenoteerde ondernemingen op economisch-, sociaal- en milieubeleid.
De bank scoort hoog op onder andere de inspanningen rondom Sustainable finance, Transparancy en Human Capital Development. Verbeterpunten zijn er ook te vinden, bijvoorbeeld in de rapportages rondom Risk & Crisis Management.
woensdag 10 februari 2021
Oud-minister Joop Wijn als commissaris bij zakenbank NIBC
De econoom was namens het CDA staatssecretaris en minister in verschillende kabinetten onder leiding van toenmalig premier Jan Peter Balkenende.
Wijn was eerder bestuurder van ABN AMRO en lid van de Tweede Kamer. Ook werkte hij voor Rabobank en betalingsbedrijf Adyen.
Bunq implementeert naam-/nummercontrole
Met de IBAN naam-check krijgen consumenten een waarschuwing wanneer ze geld overmaken naar een Bunq-rekening en naam en bankrekeningnummer niet bij elkaar horen. Bunq was één van de weinige banken die dit veiligheidssysteem nog niet gebruikten.
De bank sluit zich vanaf maart 2021 ook aan bij het Protocol Incidenten-waarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI). Dit systeem bevat een zwarte lijst waarmee banken kunnen controleren of potentiële klanten eerder betrokken waren bij fraude.
Toch is de Consumentenbond niet helemaal tevreden: ‘Klanten krijgen bij Bunq standaard 25 IBAN-nummers. Dat vinden wij zorgelijk, omdat ze daardoor bij andere platforms langer onder de radar kunnen blijven in geval van oplichting.’
Bunq zegt met slimme fraudedetectie verdachte rekeninghouders te detecteren en dan meteen al hun IBAN-nummers te blokkeren.
'Consumenten lopen veel geld mis door gebrekkige informatie over toeslagen'
In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
Per 1 januari 2020 steeg het maximale inkomen om aanspraak te maken op kindgebonden budget met zo’n 17.000 euro voor samenwonende ouders. Daardoor kregen ruim 300.000 extra ouderparen recht op gemiddeld 610 euro in 2020. Toch hebben veel van die ouders die toeslag niet gekregen.
Op de site van de Belastingdienst staat op de pagina’s over deze twee toeslagen niets over de verruiming van de voorwaarden. De Belastingdienst zegt wel 124.400 brieven te hebben gestuurd naar mensen die in 2020 mogelijk voor het eerst in aanmerking kwamen voor de toeslag.
Dat is positief, vindt de Consumentenbond, maar de brief maakt niet duidelijk om welke (grote) bedragen het gaat en benadrukt onvoldoende dat mensen die mislopen als ze niet in actie komen.
Met de huurtoeslag is iets soortgelijks aan de hand. Sinds 1 januari 2020 houdt het recht op deze toeslag niet in één keer op bij een bepaald inkomen, maar wordt het langzaam afgebouwd. Daardoor hebben nu veel meer mensen recht op huurtoeslag.
Maar ook zij zijn daar vaak niet van op de hoogte en kunnen daardoor tot ruim 2000 euro toeslag per jaar mislopen.
ABN AMRO draagt Lars Kramer voor als nieuwe Chief Financial Officer
Totdat de benoeming van Lars Kramer ingaat en nadat Clifford Abrahams op 28 februari de bank verlaat, zal Annemieke Roest de rol van CFO ad interim vervullen (onder voorbehoud van goedkeuring).
Kramer is sinds 2017 lid van de Managing Board en Chief Financial Officer van Hellenic Bank. Daarvoor was hij ruim 20 jaar CFO bij ING, onder andere bij ING Wholesale Banking en ING Direct N.V.
ABN leed verlies in 2020
De bank moest veel geld opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald.
In het eerste kwartaal van 2020 leed de bank daardoor al een verlies van 395 miljoen euro.
In het vierde kwartaal schreef ABN een winst van 54 miljoen in de boeken.
Verder werden kostenbesparingen van 1,1 miljard gerealiseerd.
Univé breidt dekking schadeverzekeringen uit met standaard cyberhulp
De toegang tot de service is standaard toegevoegd aan de dekking van alle schadeverzekeringen en daarmee direct beschikbaar voor 1,1 miljoen leden.
Waar de hoeveelheid slachtoffers van traditionele criminaliteit als inbraak, diefstal en vernieling daalt, neemt dit aantal in geval van cybercriminaliteit sinds 2016 jaarlijks toe. Volgens de laatste meting van het CBS werden in 2019 meer dan twee miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat dit aantal in 2020 opnieuw hoger zal blijken, lijkt het jaartotaal aan geregistreerde online misdrijven te voorspellen. Vorige maand maakte de politie bekend dat het in 2020 maar liefst elfduizend meldingen van een cyberincident ontving. Een stijging van 127 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De politie schrijft de trend mede toe aan de coronapandemie.
'Hogere WOZ-waarde geeft goede kans op lagere hypotheekrente'
Deze opslag is van toepassing op hypotheken die hoger zijn dan 60 procent van de woningwaarde en kan oplopen tot 1 procent bovenop de basisrente. Er zijn twee mogelijkheden om de rente-opslag te verlagen: door slim gebruik te maken van de waardestijging van de woning en door extra af te lossen op de hypotheek.
Veel starters hebben een annuïteitenhypotheek afgesloten, waarbij door maandelijks aflossen zowel de hypotheekschuld als het risico voor de bank geleidelijk afnemen. Hoewel elke geldverstrekker dit weet verlaagt 35 procent de rente-opslag niet automatisch, zo blijkt uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daar zitten bekende namen bij als ABN AMRO, SNS Bank en ING. Hier moet de klant zelf om een verlaging van de rente-opslag vragen. Dit kan als de hypotheek na verloop van tijd door de maandelijkse aflossingen in een lagere risicoklasse valt. De vereniging roept deze banken op om de rente-opslag, net als veel andere geldverstrekkers dat doen, automatisch aan te passen.
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 27 van de 39 onderzochte geldverstrekkers voor een verlaging van de rente-opslag de meest recente WOZ-waarde als voldoende bewijs accepteren. Soms volstaat een Calcasa-rapport, maar bij 11 geldverstrekkers, waaronder Munt, Bijbouwe en Vista, moet de klant een volledig taxatierapport van vele honderden euro’s overleggen. De vereniging roept deze geldverstrekkers op om klanten niet onnodig op kosten te jagen en net als hun collega’s de gemeentelijke WOZ-beschikking of een Calcasa-rapport te accepteren.
Jaarlijks ontvangen alle huiseigenaren de WOZ-waarde van hun woning samen met de aanslag voor de gemeentelijke woonlasten. De nieuwe WOZ-waarde die binnenkort in de bus valt, zal gemiddeld 7 procent hoger zijn dan die van vorig jaar.
Forse WOZ-stijgingen zijn niet nieuw. Omdat de huizenprijzen ieder jaar stijgen gaan ook de WOZ-waarden omhoog. Het gevolg is dat het hypotheekrisico voor geldverstrekkers als banken en verzekeraars afneemt. Dan kan de rente-opslag naar beneden, maar helaas gaat dat niet vanzelf. De eigenaar zal zélf de hogere waarde van zijn woning bij de bank moeten aantonen.
Gelukkig hoeft dat niet ingewikkeld te zijn. Om huiseigenaren te helpen heeft Vereniging Eigen Huis op haar website een hulpmiddel waarmee iedereen kan zien of er sprake is van een rente-opslag en wat er gedaan moet worden deze opslag aan te passen.
dinsdag 9 februari 2021
Allianz neemt Rabo PGGM PPI over
Na een uitvoerige oriëntatie bleek Allianz de beste partij om Rabo PGGM PPI over te nemen. De partijen werken al langere tijd samen. Allianz verzorgt sinds 2017 de risicoverzekeringen voor Rabo PGGM PPI en maakt daarmee deel uit van de pensioenregeling.
Voor Allianz betekent de voorgenomen overname een verbreding van pensioenoplossingen voor werkgevers. Naast een DC- verzekeringsoplossing biedt Allianz dan ook een PPI-oplossing. Allianz beschikt over een goed distributienetwerk in de pensioenadviesmarkt met een breed bereik onder werkgevers.
Voor huidige klanten loopt de pensioenregeling ongewijzigd door. Klanten worden zorgvuldig geïnformeerd over de transitie. Rabobank blijft de pensioenadviseur voor deze klanten.
EOS gaat ABN AMRO ondersteunen bij engagement
EOS, die veel expertise heeft op dit terrein, gaat ABN AMRO ondersteunen in gesprekken met de bedrijven waarin haar klanten beleggen – zowel in aandelen als in obligaties – over hun beleid ten aanzien van mens en milieu.
EOS behoort tot de grootste dienstverleners wereldwijd op het gebied van engagement en ondersteunt haar klanten bij actief aandeelhouderschap met betrekking tot meer dan $1.28 biljoen* aan vermogen. In 2019 ging het EOS-team rond de tafel met 1043 bedrijven over in totaal 2854 kwesties en doelstellingen op het gebied van milieu, maatschappij, governance, strategie, risico’s en communicatie.
WOZ-waarde controleren kan geld besparen
De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor een aantal belastingen. Voor huiseigenaren gaat het onder andere om de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Ook de waterschapsbelasting is gebaseerd op de WOZ-waarde en bij een erfenis of schenking van een woning bepaalt de woningwaarde de hoogte van de belasting.
Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn woning kosteloos controleren bij het WOZ-waardeloket en gebruik maken van de gratis WOZ-check van Vereniging Eigen Huis. Die laatste laat zien of bezwaar maken zinvol is.
Als blijkt dat de gemeente de WOZ-waarde van een woning te hoog heeft vastgesteld, dan kan de eigenaar daartegen bezwaar maken. Ook als die meent dat zijn huis te laag is gewaardeerd kan dat. Een hoge WOZ-waarde kan van belang zijn als daarmee bij de hypotheekrente omlaag kan, of als de eigenaar van plan is om dit jaar zijn huis te verkopen. Om bezwaar maken te vergemakkelijken bieden steeds meer gemeenten de mogelijkheid voor de huiseigenaar om zijn argumenten tegen de hoge WOZ-waarde telefonisch te bespreken.
De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar hard gestegen. Daardoor gaat ook de gemiddelde WOZ-waarde omhoog, dit jaar gemiddeld met ruim 7%, volgens toezichthouder de Waarderingskamer. In 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in ons land 270.000 euro, dit jaar is dat opgelopen naar 290.000 euro. Of daardoor ook de OZB-aanslag stijgt hangt af van het gemeentelijke belastingtarief. Daardoor kan de ontwikkeling van de woonlasten per gemeente sterk verschillen. De WOZ-waarde voor 2021 is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020.
maandag 8 februari 2021
Herverzekering leverancierskredieten verlengd
Door de coronacrisis dreigde voor veel bedrijven de kredietverlening op te drogen. Om te voorkomen dat hierdoor grote economische schade zou ontstaan heeft het kabinet vorig jaar besloten om deze kredieten te herverzekeren.
Vooral kleine bedrijven maar ook grotere bedrijven uit het mkb hebben hiervan geprofiteerd, blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de regeling. Met de herverzekering is voorkomen dat verzekeraars de kredietlimieten massaal verlaagden of zelfs introkken. Als de herverzekering op 1 januari was beëindigd, zoals aanvankelijk gepland, zouden verzekeraars alsnog op grote schaal ingrijpen in hun uitstaande risico’s. Dit zou tot onzekerheid en mogelijk tot negatieve economische effecten leiden.
Het in stand houden van leverancierskredieten is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant kunnen de klanten van de verzekerde bedrijven – variërend van kleine bloemenwinkels op de hoek tot grote supermarktketens – gebruik blijven maken van levering op afbetaling. Dit is zeker voor de kleinste bedrijven een belangrijke vorm van kredietverlening.
Aan de andere kant kunnen de verzekerde bedrijven zelf hun omzet zo veel mogelijk in stand houden, doordat hun klanten dit krediet kunnen blijven gebruiken. Bovendien kunnen verzekerde bedrijven op hun beurt bij hun bank het benodigde werkkapitaal krijgen doordat de uitstaande facturen verzekerd zijn.
Boeteclausule Ferratum overstijgt maximale kredietvergoeding
Telkens als de Nederlandse wetgever maatregelen neemt om de aanbieders van flitskredieten met hoge kosten aan te pakken, komt Ferratum terug met een andere constructie, zo bleek zaterdag bij het programma Kassa.
Wanneer het geleende bedrag is overgemaakt op de rekening van de klant, heeft deze vijf dagen om een persoonlijke garantsteller te regelen. Anders kan een boete worden opgelegd.
Met deze boete overstijgen de kosten voor het krediet de maximale kosten die volgens toezichthouder AFM voor een krediet gerekend mogen worden door een kredietaanbieder. De maximale kredietvergoeding is sinds 10 augustus 10 procent op jaarbasis. Daarvoor was het 14 procent.
Ferratum ontkent in een schriftelijke reactie dat ze tegen de Nederlandse en/of Europese wet handelen: 'We blijven benadrukken dat de online kredietactiviteiten van Saldodipje volledig in overeenstemming zijn met de Europese richtlijn consumentenkrediet, de Europese richtlijn inzake elektronische handel, artikel 1:16 van de Nederlandse Wet op het financieel toezicht en alle andere toepasselijke regelgeving. Alle bedragen die op grond van de leningsovereenkomst in rekening worden gebracht, worden berekend in overeenstemming met de relevante regels en zijn in overeenstemming met de bepalingen betreffende het maximaal toegestane kredietvergoedingspercentage.'