woensdag 31 maart 2021
Geldmaat heropent 260 sealbagautomaten
Geldmaat neemt de sealbagautomaten over van ABN AMRO, ING en Rabobank. De banken bieden zelf geen sealbagautomaten meer aan. Vanaf vandaag komen er wekelijks 10 tot 15 sealbagautomaten van Geldmaat bij. Deze sealbagautomaten zijn dagelijks geopend van 07.00 – 23.00 uur. Op de Locatiewijzer van Geldmaat vindt u de dichtstbijzijnde sealbagautomaat.
Jeroen Dijsselbloem voorzitter van de onafhankelijke commissie van het Nationaal Groeifonds
De onafhankelijke commissie van het Nationaal Groeifonds beoordeelt investeringsvoorstellen en adviseert het kabinet hierover. In de komende vijf jaar is vanuit het Groeifonds 20 miljard euro beschikbaar om te investeren in projecten die bijdragen aan structurele economische groei.
Dijsselbloem (1966) was tot 26 oktober 2017 minister van Financiën. In die periode was hij ook voorzitter van de Eurogroep. Daarvoor was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA.
Dijsselbloem is nu voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Wageningen University &Research en voorzitter van de (European) High Level Group op het gebied van ‘Financing the transition to a sustainable economy’. Ook is hij lid van het toezichtsorgaan van het Centraal Planbureau.
KBC trekt tarieven fors op
KBC trekt op 1 april een aantal van zijn tarieven op. De KBC-Plusrekening, in gebruik bij 80 procent van de KBC-klanten, wordt 30 procent duurder en zal dan 3,25 euro per maand kosten. Voor klanten tot 24 jaar blijft de rekening gratis.
De prijsverhoging dateert van september 2019 (toen van 2 naar 2,5 euro per maand).
dinsdag 30 maart 2021
Amerikaanse PayPal gebruikers kunnen met cryptovaluta betalen
Al eerder was het mogelijk om bijvoorbeeld dollars of euro's om te wisselen naar cryptovaluta.
Het is de bedoeling dat PayPal-klanten in de VS straks bij ruim 29 miljoen bedrijven kunnen betalen met cryptovaluta.
Autofabrikant Tesla kondigde eerder deze maand ook al aan bitcoin te accepteren als betaalmiddel.
Wetsvoorstel bronbelasting dividenden ingediend
Het wetsvoorstel waarmee per 2024 een aanvullende bronbelasting op dividendstromen naar laagbelastende landen wordt ingevoerd, is ingediend bij de Tweede Kamer.
Met de aanvullende bronbelasting worden dividenduitkeringen naar landen die geen of te weinig belasting heffen door Nederland belast. De maatregelen gaan gelden voor dividendstromen naar landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9 procent en landen die op de Europese lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden staan.
Nederland heeft deze kabinetsperiode een grote ommezwaai gemaakt als het gaat om de aanpak van belastingontwijking. De bronbelasting op renten en royalty’s is één van deze belangrijkste maatregelen. Deze bronbelasting gaat ook gelden voor dividenden. Geldstromen die via of vanuit ons land naar een ander land lopen waar ze niet worden belast, worden dit hiermee wel. Nu is het zaak hierover internationaal nog betere afspraken te maken, zodat belasting niet alsnog via andere landen kan worden ontweken.
De bronbelasting is een aanvulling op de bronbelasting op renten en royalty’s die per 1 januari 2021 in werking is getreden. Het wetsvoorstel wat nu naar de Kamer is gestuurd, is op dezelfde manier vormgegeven. De maatregel gaat per 2024 in zodat de Belastingdienst voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden.
DNB legt last onder dwangsom op aan Royprop Amsterdam
DNB heeft vastgesteld dat Royprop artikel 3, eerste lid, van de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) heeft overtreden door beroeps- of bedrijfsmatig trustdiensten te verlenen zonder een daartoe vereiste vergunning van DNB. Hiervoor heeft DNB op 17 september 2020 een last onder dwangsom opgelegd.
Royprop heeft op 10 oktober 2020, en dus binnen de door DNB gestelde begunstigingstermijn, haar trustdiensten beëindigd. Hierdoor heeft Royprop geen dwangsommen verbeurd. Er is tegen het besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom geen bezwaar gemaakt, waardoor dat besluit onherroepelijk is geworden.
Uitdagend jaar voor CZ
Het effect hiervan vertaalt zich in een positief technisch resultaat voor CZ groep van 127 miljoen euro. In combinatie met 45 miljoen euro beleggingsopbrengsten en 2 miljoen euro overig resultaat brengt dat het totaal financieel resultaat over 2020 op 174 miljoen euro (2019: 119 miljoen euro). De omzet steeg in 2020 naar 11.068 miljoen euro (2019: 10.313).
CZ groep is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk. De toegenomen reserves zullen in de komende jaren ten goede blijven komen aan onze verzekerden; hetzij via investeringen in de zorg, hetzij via het beperken van de te verwachten premiestijging.
maandag 29 maart 2021
Belastingdienst stuurt brief over fraudesignalering
De eerste 2000 krijgen nog deze maand het bericht, waarin de Belastingdienst spijt betuigt voor het gebruik van dit systeem dat niet aan de privacywet AVG voldeed. De overige brieven worden, tot eind juni, in twee zendingen verstuurd.
In de brief legt de Belastingdienst onder meer uit wat FSV was en waarvoor het werd gebruikt. De meeste mensen hebben van deze registratie geen gevolgen ondervonden. Bij een nog onbekend aantal is mogelijk een verzoek om een betalingsregeling of minnelijke schuldsanering automatisch afgewezen omdat zij in FSV stonden. Zij worden in de brief opgeroepen zich te melden. Ook als zij zich niet hebben gemeld en nader onderzoek door de Belastingdienst wijst uit dat zij onterechte nadelige gevolgen hebben ondervonden van vermelding in FSV, krijgen zij later een tweede brief.
Toetsrente hypotheken voor tweede kwartaal 5%
Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar geldt de verplichting dat voor het bepalen of de hypotheek verantwoord is, wordt gerekend met de toetsrente. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengt.
Rabo: Praten over geld van groot belang voor grip op financiën
Om dit gesprek op gang te brengen, mobiliseert Rabobank haar 34.000 medewerkers en 2 miljoen leden. Vanuit een nieuwe partnerovereenkomst met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) ontwikkelde de bank hiervoor de e-learning ‘Praten over Geld Challenge’ die vandaag wordt gelanceerd als onderdeel van een bredere
Financieel gezond worden en blijven zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Als Rabobank stimuleren we dit en helpen we daar graag bij. Mariëlle Lichtenberg: 'Als coöperatieve bank vinden we het belangrijk om onze klanten, juist in deze tijd, extra te helpen. Zo biedt de Rabo App functionaliteiten om onze klanten te helpen grip op hun uitgaven te houden. En om het gesprek over geld te promoten, mobiliseren we al onze medewerkers in Nederland en onze leden met de ‘Praten over Geld Challenge’. Deze challenge helpt hen om zelf inzicht te krijgen én biedt hen handvatten bij het gesprek met mensen in hun omgeving om deze een stap verder te helpen. Het lijkt me fantastisch als het gesprek over geld zich op deze manier als een olievlek over Nederland verspreidt.'
vrijdag 26 maart 2021
Medy van der Laan wordt voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken
Van der Laan is op dit moment voorzitter van Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energiebedrijven. In die rol was zij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord en heeft zij de sector op een toekomstgericht spoor gezet met nadruk op duurzaamheid en samenwerking.
Van der Laan studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na twaalf jaar als rijksambtenaar te hebben gewerkt, werd zij in 2003 staatssecretaris voor Cultuur en Media. Vanaf 2007 was zij directeur, bestuurder en toezichthouder bij verschillende organisaties.
Medy van der Laan volgt bij de NVB Chris Buijink op die na twee termijnen als voorzitter na acht jaar op 1 juli a.s. met pensioen gaat.
Geldvoorelkaar.nl verstrekt door de overheid gesteunde leningen
Vorig jaar ontving het platform een accreditatie voor het verstrekken van leningen voor het MKB die worden ondersteund door de Nederlandse overheid onder de Nederlandse COVID-19 beschermingsregeling, BMKB-C. Deze accreditatie is tot stand gekomen na een samenwerking met een Europese institutionele belegger, wiens investering de goedkeuring van Geldvoorelkaar.nl voor accreditatie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft opgeleverd.
Vooral tijdens de pandemie hebben veel kleine- en middelgrote ondernemingen moeite gehad om potentiële investeerders zekerheid te bieden. Om de financiering te stimuleren en investeringen aan te moedigen, staat de overheid garant, waardoor het voor particuliere beleggers aantrekkelijker wordt om te investeren.
Geldvoorelkaar.nl was één van de eerste in de top vijf van Nederlandse P2P-platforms die deze BMKB-C accreditatie ontvingen.
In maart publiceerde het platform zijn eerste lening onder de BMB-C overheidsbeschermingsregeling en het is van plan om het BMKB-C- krediet toegekend te krijgen aan een reeks financieel gezonde bedrijven die simpelweg kampen met een liquiditeitstekort als gevolg van pandemie-gerelateerde sluitingen.
Kleine bedrijven vormen het hart van Nederlandse steden. Geldvoorelkaar.nl helpt bij het verbreden van de toegang tot deze essentiële financiering om kleine bedrijven en ondernemers te helpen overleven en groeien.
Belangrijk in het proces dat leidde tot de accreditatie na ontvangst van institutionele financiering was de pan-Europese FinTech, Crosslend. Het in Berlijn gevestigde digitale platform faciliteert samenwerkingen tussen kredietverstrekkers, zoals Geldvoorelkaar.nl en institutionele beleggers.
Wijzigingen in directiecomité van KBC Groep
Rik Scheerlinck, KBC Groep CFO, die in januari 2021 de statutaire leeftijdslimiet bereikte, gaat met pensioen na een loopbaan van 37 jaar bij KBC Groep.
Luc Popelier, momenteel CEO van de Divisie International Markets, zal Rik Scheerlinck opvolgen als CFO en uitvoerend bestuurder KBC Groep. Luc zal ook toezien op Markets en KBC Securities.
Op advies van het Benoemingscomité van KBC Groep heeft de Raad van Bestuur van KBC Groep Peter Andronov, momenteel CEO van UBB en Country CEO, Bulgarije, benoemd tot lid van het Directiecomité van KBC Groep en de opvolger van Luc Popelier als CEO van de divisie International Markets. Peter zal ook toezien op KBC Asset Management.
De actieve loopbaan bij KBC van Daniel Falque, momenteel CEO van de Divisie België, loopt ten einde op 6 mei 2021. Daniel zal in de toekomst nieuwe, andere interesses nastreven, na 12 jaar bij KBC Groep te hebben doorgebracht, respectievelijk als CEO van CBC Banque (2009-2012) en CEO van de Divisie België van KBC Groep en lid van het Directiecomité van KBC Groep (2012-nu).
Op advies van het Benoemingscomité van KBC Groep heeft de Raad van Bestuur van KBC Groep David Moucheron, momenteel CEO van K&H Bank & Insurance en Country CEO, Hongarije, benoemd als nieuw lid van het Directiecomité van KBC Groep en de opvolger van Daniel Falque als CEO van de Divisie België.
David Moucheron zal als CEO van K&H Bank & Insurance en Country CEO, Hongarije, worden opgevolgd door Guy Libot, de huidige Algemeen Directeur Group Finance van KBC Groep, onder voorbehoud van goedkeuring door de Hongaarse toezichthouder.
Peter Andronov zal als CEO van UBB en Country CEO, Bulgarije, worden opgevolgd door Peter Roebben, de huidige CEO van KBC Bank Ireland, onder voorbehoud van goedkeuring door de Bulgaarse toezichthouder.
Peter Roebben zal als CEO van KBC Bank Ierland, worden opgevolgd door Ales Blazek, het huidige Hoofd Data en Strategie bij CSOB, de Tsjechische Divisie van KBC Groep, onder voorbehoud van goedkeuring door de Ierse toezichthouder.
Recordaantal nieuwe klanten voor ASN Bank in 2020
Het afgelopen jaar groeide het klantenaantal met netto 46.826, tot in totaal 785.696 klanten op 31 december 2020. Daarmee realiseerde ASN Bank de grootste groei sinds 2012.
Betaalrekeningen en beleggingsrekeningen waren naar verhouding het meest populair (+15% en +11%). Het vermogen onder beheer steeg in deze periode met maar liefst 15 procent naar 14,4 miljard euro. Deze stijging had vooral te maken met het feit dat de meeste klanten door corona meer geld op hun rekening hadden staan als gevolg van lagere uitgaven.
donderdag 25 maart 2021
Vermogensbeheer Pro trekt investeringsbankier Peter van der Horst aan
Vermogensbeheer Pro B.V. en Topfund B.V.hebben Peter van der Horst per 15 maart aangetrokken als Hoofd Relatiebeheer.
Peter van der Horst werkte eerder als FX- en obligatiespecialist bij de grootbanken ABN AMRO en BNP Paribas, waar hij als relatiebeheerder onder meer contact onderhield met private banken in de Benelux en Zwitserland, alsook met Centrale Banken en Sovereign Wealth Funds wereldwijd.
In zijn nieuwe rol is Van der Horst zowel bij Vermogensbeheer Pro B.V. als bij Topfund B.V. verantwoordelijk voor het relatieonderhoud met bestaande klanten en voor de relatieopbouw met nieuwe.
Flexibele Financiering via Rabobank voor verkooppartners van bol.com
Bol.com is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste online retailplatform van de Benelux waar inmiddels meer dan 43.000 lokale ondernemers hun artikelen verkopen.
Het Flexibele Financiering initiatief van Rabobank maakt het voor partners van bol.com makkelijker om snel te groeien, dankzij de beschikbaarheid van flexibel werkkapitaal. Het is voor het eerst dat Rabobank en bol.com op deze manier samenwerken. Naar verwachting zullen honderden partners van bol.com hier in 2021 al gebruik van maken.
Hoe werkt het?
De verkooppartner vult gegevens over het bedrijf en het gewenste leenbedrag in. Vervolgens maak hij of zij een koppeling met zijn of haar bol.com-verkoopgegevens. Ook geeft hij of zij toestemming om transactiegegevens van relevante bankrekeningen te delen (van Rabobank, ING of ABN AMRO). Tot slot deelt de verkooppartner enkele financiële gegevens uit zijn of haar meest recente definitieve jaarcijfers. Zo kan Rabobank snel de mogelijkheden berekenen. Hier zijn alle voorwaarden te vinden.
De verkooppartner bekijkt het indicatieve aanbod. Hierin staan het bedrag waarvoor hij of zij in aanmerking komt, de rente en afsluitkosten, looptijd, de minimale aflossing en voorwaarden.
Wil de verkooppartner een definitief aanbod ontvangen? Dan kan hij of zij de aanvraag versturen. Rabobank neemt vervolgens binnen 1 werkdag contact met hem of haar op om een videogesprek in te plannen. In het videogesprek bespreekt hij of zij de aanvraag en kunnen eventuele vragen besproken worden. Indien de verkooppartner nog geen klant is van de Rabobank, wordt ook het proces om klant te worden doorlopen. Hierbij hoeft de verkooppartner niet over te stappen van zijn of haar huidige bank en er zijn geen additionele kosten mee gemoeid.
Als alles in orde is tekent de verkooppartner de financieringsovereenkomst en wordt de lening binnen 4 werkdagen op rekening van hem of haar gestort.
De verkooppartner betaalt de lening binnen 3 tot 12 maanden af. De aflossing wordt bepaald op basis van omzet via bol.com en automatisch door de Rabobank van de rekening van hem of haar afgeschreven.
Weer ING kantoren dicht
ING Nederland past opnieuw haar fysieke netwerk aan. De bank zal tot en met 1 juli 2022 het aantal ING-servicepunten met 75 uitbreiden, van 246 naar 321 locaties. Het aantal eigen bankkantoren neemt met 69 af. Op locaties waar klanten weinig belangstelling hebben om een traditioneel kantoor te bezoeken, wordt de dienstverlening verplaatst naar een ING-servicepunt.
De aanleiding voor deze besluiten is dat steeds meer ING-klanten gebruikmaken van de digitale mogelijkheden om bankzaken te regelen. Op dit moment bankieren 5,3 miljoen klanten via de Mobiel Bankieren App en Mijn ING (actieve gebruikers). De behoefte van klanten om voor het regelen van bankzaken of een adviesgesprek naar het kantoor te gaan, neemt daardoor sterk af.
Vanwege de coronamaatregelen heeft ING het afgelopen jaar opnieuw meer processen gedigitaliseerd. Zo was het al niet meer nodig om naar een kantoor te komen om een particuliere betaalrekening te openen. Nu hoeft dat ook niet meer om een adres of een mobiel nummer te wijzigen.
Om die reden verplaatst ING op 69 locaties haar dienstverlening naar een ING-servicepunt in de buurt, meestal een gemakswinkel zoals Primera, The Read Shop en Bruna. Maar tegenwoordig ook naar bijvoorbeeld een bibliotheek.
Daarnaast past de bank haar organisatie rond vermogensadvies aan. Passend bij de klantbehoeften, waar digitalisering ook een steeds grotere rol speelt. Beide bewegingen gaan gepaard met een afname van de werkgelegenheid.
Techstars presenteert de Future of Finance
Om digitalisering en innovatie binnen de financiële sector nog meer kracht bij te zetten, is Techstars in 2020 een samenwerking aangegaan met ABN AMRO. Het doel van deze samenwerking is om beginnende ondernemers die een duurzame oplossing in ontwikkeling hebben te ondersteunen met de kennis en middelen binnen de bank en het gehele Techstars-netwerk: te starten met de Future of Finance Accelerator in Amsterdam.
Nederland is de bakermat van veel financiële innovaties. Innovaties die tot op de dag van vandaag de financiële wereld blijven beïnvloeden. Zo vindt bijvoorbeeld de eerste volwaardige aandelenmarkt zijn oorsprong in Amsterdam. De Nederlandse geschiedenis van financiële innovatie dient dit jaar als inspiratiebron voor de Future of Finance Accelerator.
Tijdens het drie maanden durende programma zullen de tien deelnemende start-ups verschillende mentoren, Global Network Partners, sponsoren en alumni uit het ABN AMRO- en wereldwijde Techstars-netwerk ontmoeten. Zij zullen hen adviseren over bedrijfsmodellen, go-to-market-strategieën, technologie, prijsstelling en fondsenwerving. Aan het einde van het programma zullen alle bedrijven hun oplossingen presenteren op een demodag.
woensdag 24 maart 2021
ING Bankieren neemt afscheid van Siri
ING voert een aantal wijzigingen door in zijn bankierenapp. Het totaal van je betaalrekeningen en spaarrekeningen zie je voortaan óók in je overzicht.
In de nieuwe app-versie zie je je saldo niet meer in het berichtencentrum.
De app neemt verder afscheid van Siri, die kun je niet meer gebruiken. Ook betaalverzoek in iMessage verdwijnt.
Steven Maijoor in directie DNB
Steven Maijoor treedt toe tot de directie van De Nederlandsche Bank. Maijoor is momenteel voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA). Hij wordt in zijn nieuwe functie als directielid verantwoordelijk voor de portefeuille Toezicht Banken. De benoeming gaat in per 1 april 2021 en geldt voor de duur van 7 jaar.
Maijoor neemt de portefeuille over van Frank Elderson, die per 15 december 2020 is benoemd als lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB). Maijoor wordt binnen de DNB-directie verantwoordelijk voor onder meer het bankentoezicht (Europese banken, nationale instellingen en onsite toezicht en bancaire expertise), toezicht horizontale functies en integriteit, en juridische zaken.
Steven Maijoor (1964) heeft een lange staat van dienst als bestuurder en voorzitter van verschillende financiële toezichtautoriteiten. Na een periode als hoogleraar bedrijfseconomie en decaan van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht was hij van 2004 tot 2011 directeur bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Daarna trad hij als voorzitter toe tot het eerste bestuur van ESMA. Maijoor studeerde bedrijfseconomie in Groningen en promoveerde in Maastricht in hetzelfde vakgebied.
Campagne: herken de koers van een beleggingsfraudeur!
Beleggings-oplichters gebruiken met succes allerlei argumenten en handige trucs om mensen te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. De gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt. In 2020 werd voor meer dan 13 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, in 2018 was dit nog geen 6 miljoen euro. Het ging daarbij zowel om mensen die op een advertentie ingingen als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd.
In alle gevallen van beleggingsfraude worden prachtige rendementen beloofd, maar uiteindelijk wordt niets of weinig uitgekeerd.
De slachtoffers zijn over het algemeen ouder dan 50 jaar, iets vaker man dan vrouw, nog werkend of gepensioneerd, met spaargeld maar zonder veel kennis van of ervaring met beleggen.
Sommige aanbieders bieden de zogenaamde CFD’s of ‘forex’-producten aan, waarmee men kan speculeren op de stijging of daling van een valuta- of aandelenkoers. Dit zijn complexe beleggingsproducten met veel risico. Bij veel van dit soort producten kunt u in korte tijd veel geld verliezen. De drempel om hiermee te gaan handelen is heel laag, terwijl naast het risico ook de kosten vrij hoog zijn.
Hoewel de aanbieders van CFD’s in principe een legaal product aanbieden, beschouwt de AFM veel van deze partijen toch als ‘malafide’. Dit is onder meer vanwege agressieve wervingstechnieken die bepaalde aanbieders gebruiken, bijvoorbeeld het gebruik van illegale advertenties waarin BN’ers zonder hun medeweten en goedkeuring opereren. Bovendien misleiden deze malafide aanbieders hun klanten. In de telefonische ‘begeleiding’ zijn zij namelijk niet eerlijk over de risico’s en verzwijgen zij een (financieel) belang te hebben bij het verlies van de belegger. Maar liefst 8 op de 10 CFD-beleggers verliezen dan ook (veel) geld.
dinsdag 23 maart 2021
VEB vraagt ABN Amro om opheldering over informatievoorziening rond witwasschandaal
Het OM beschuldigt ABN Amro nu ook van schuldwitwassen. ABN Amro zou dus weten van mogelijke criminele activiteiten van klanten, maar trad hier onvoldoende tegen op.
De VEB wil van ABN Amro weten wanneer het OM ABN Amro op de hoogte heeft gesteld van de aanvullende verdenking van “schuldwitwassen”. Waarom heeft ABN Amro pas in haar jaarverslag over deze zwaardere verdenking gerapporteerd? Waarom niet eerder? En waarom heeft ABN Amro pas op pagina 282 van haar jaarverslag deze zwaardere verdenking genoemd en dit nieuws niet per (regulier) persbericht bekend gemaakt?
Opeethypotheek pakt duur uit
Wie zijn kapitaal 'in de stenen' van zijn koophuis heeft zitten, kan sinds een paar jaar een opeet- of verzilverproduct afsluiten. Je 'eet' als het ware de overwaarde in je koophuis op in ruil voor cash geld om leuke dingen van te doen. Je lost niets af, maar de rente wordt bij je schuld opgeteld en wordt pas verrekend als je het huis verkoopt of overlijdt.
Het PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer stelde eerder Kamervragen over alle mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. Ook de AFM (Autoriteit Financiële Markten) waarschuwde vorig jaar voor de risico's van dit soort verzilverhypotheken. Volgens hun onderzoek sloten tussen 2018 en medio 2019 zo'n 4.000 mensen een verzilverhypotheek af. De toezichthouder constateerde dat aanbieders van verzilverhypotheken hun productontwikkeling moeten verbeteren. 'Hoewel het product in een groeiende behoefte voorziet, bestaat het risico dat kwetsbare huiseigenaren erdoor in de problemen komen'.
maandag 22 maart 2021
Speciale online editie Bank voor de klas
Vanwege corona en de impact daarvan op het onderwijs, leerkrachten en kinderen, is deze editie van Bank voor de klas anders dan andere jaren. De gastlessen zijn helemaal online – met een belangrijke rol voor de bankmedewerker.
Sinds 2011 organiseert de Nederlandse Vereniging van Banken met haar leden Bank voor de klas, het gezamenlijke programma voor financiële educatie, met gastlessen voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs tijdens de Week van het geld.
Gastlessen worden gegeven tot en met 11 juni. Tijdens de gastles wordt de Cash Quiz gespeeld. Bank voor de klas maakt elk jaar een nieuwe Cash Quiz. Dat is een spannend en interactief online spel op het digibord, over (omgaan met) geld. Dit jaar speelt niet de gastdocent/bankmedewerker, maar de leerkracht de Cash Quiz met de klas. Vóórdat de quiz wordt gespeeld, legt de leerkracht online contact met de bankmedewerker. In die gastles gaat de bankmedewerker het gesprek aan met de klas over (verstandig) omgaan met geld.
Kabinet verkort betaaltermijn grootbedrijf aan MKB naar 30 dagen
De wetgeving draagt bij aan het dempen van een financieringsgat van 55 miljard euro ten nadele van het MKB als ‘gewoon op tijd betalen’ de norm wordt.
Kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, geven in onderzoeken aan dat er steeds later wordt betaald in plaats van eerder. Ook blijkt dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste is sinds de coronacrisis steeds vaker het geval waardoor kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen. Met dit nieuwe wetsvoorstel wil het kabinet mkb-ondernemingen beter beschermen.
Hoogste prijsstijging koopwoningen in bijna 20 jaar
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in februari 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in februari ruim 59 procent hoger.
Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 16.871 woningtransacties registreerde. Dat is 9,4 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 41.387 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 26 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.
vrijdag 19 maart 2021
Linda Sas per 1 mei bestuurslid Intern bedrijf bij de AFM
Sas (48) was in haar laatste functie werkzaam bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en werkte daarvoor jarenlang bij woningcorporatie Ymere.
Linda Sas volgt Ellen van Schoten op, die eind vorig jaar vertrok bij de AFM.
Triodos Bank behaalde solide resultaten in 'uitzonderlijke omstandigheden'
n 2020 nam de kredietverlening aan duurzame bedrijven en projecten toe met 12 procent (2019: 11%), ondanks uitdagende wereldwijde economische omstandigheden als gevolg van de COVID-19 pandemie. De portefeuille woninghypotheken is met 39 procent gestegen ten opzichte van een stijging van 31% vorig jaar.
De totale leningenportefeuille, als percentage van het totale bedrag aan toevertrouwde middelen, bedroeg eind 2020 78 procent (2019: 77%).
Triodos Bank behaalde verder een nettowinst van 27,2 miljoen, een daling van 30% (2019: € 39,0 miljoen) als gevolg van de de totale waarderingsverliezen op financiële instrumenten (leningen en effecten) in 2020 van 24,2 miljoen (2019: € 3,7 miljoen). Deze waarderingsverliezen werden grotendeels veroorzaakt door de COVID-19-crisis.
Triodos Bank behaalde in 2020 een positief rendement op het eigen vermogen van 2,3 procent (2019: 3,4%).
KBC wil gebruiksdata inzien van digitale energiemeter Fluvius
Met die meters wordt elk kwartier de productie en het verbruik van elektriciteit gemeten.
Het is nog niet duidelijk wat de bank met de gegevens wil. Tegen De Tijd zegt de bank dat de gegevens interessant zijn 'voor het ontwikkelen van diensten die klanten helpen om duurzamer met energie om te springen of er financieel voordeel uit te halen'.
donderdag 18 maart 2021
Ondernemers met coronaschuld: verleng op tijd uw belastinguitstel
Bijna 250.000 ondernemers hebben op dit moment betalingsuitstel voor hun coronaschuld bij de Belastingdienst. Bij elkaar is hiermee zo'n 16 miljard euro gemoeid. De Belastingdienst maakt zich zorgen over een groeiende groep van inmiddels bijna 60.000 ondernemers. Zij hebben na afloop van hun uitstelperiode nieuwe betalingsachterstanden opgebouwd en hebben nog niet gevraagd om verlenging van hun uitstel.
In de huidige aflossingsregeling moeten ondernemers die gebruikmaken van uitstel van betaling op 1 oktober starten met het aflossen van hun schulden. Dit mag in 36 maanden. Tot het einde van het jaar rekent de Belastingdienst 0,01 procent rente bij het invorderen. Alle ondernemers met bijzonder uitstel van betalen komen in aanmerking voor de betalingsregeling, mits zij na afloop van de uitstelperiode hun belastingen weer op tijd betalen. Lukt dat niet, dan kunnen zij hun betalingsuitstel verlengen tot 1 juli.
ING moet voor rechter in VS verschijnen voor rentemanipulatie
Twee investeringsfondsen klaagden de banken in 2016 aan wegens vermeende fraude met Singaporese rentestandaarden.
Naast ING zijn onder andere Bank of America, UBS, Deutsche Bank, BNP Paribas en Credit Suisse aangeklaagd.
Aandeel ABN AMRO van AEX naar AMX
Elk jaar op 19 februari kijkt Euronext welke beursfondsen in Nederland op dat moment de grootste zijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar de marktkapitalisatie (de actuele koers van een aandeel x het aantal uitstaande aandelen) en naar hoeveel procent van het totaal aan aandelen vrij verhandelbaar is, dat noemen we de freefloat-weging.
De hoogste 25 beursgenoteerde bedrijven komen in de AEX, de 25 daaronder in de AMX en de 25 daaronder in de AsCX. Elk jaar op 22 maart gaan vervolgens de wijzigingen in. Overigens volgt het overgrote deel van de beleggers internationale indices zoals STOXX, waarvan ABN AMRO nog steeds deel uitmaakt. We verwachten daarom geen wezenlijke veranderingen.
Waarom wordt ABN AMRO vanaf 22 maart verplaatst naar de AMX?
“De financiële sector is sinds het uitbreken van covid-19 hard geraakt. Ook de koers van ons aandeel daalde fors. Op de reviewdatum (19 februari) was het aandeel 40 procent minder waard dan op dezelfde datum vorig jaar. Daarnaast zie je dat de technologie-aandelen afgelopen jaar juist bijna in koers zijn verdubbeld. Je zult vanaf 22 maart dus ook relatief meer technologie-aandelen in de AEX vinden. De verschuiving van het aandeel ABN AMRO naar de AMX is een reflectie van deze beweging.”
ABN AMRO gaat in gesprek met Consumentenbond Claimservice
Het Kifid oordeelde dat consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de referentierente. Het Kifid vergelijkt de krediet rente met een referentierente van DNB. Het insituut oordeelde dat ABN AMRO een deel van de betaalde rente aan de klant moet terugbetalen, omdat de rente op het krediet volgens het Kifid de marktrente onvoldoende heeft gevolgd. ABN AMRO heeft de uitspraak bestudeerd en zal deze voor de betreffende klant naleven.
ABN AMRO vindt het teleurstellend dat het Kifid niet voldoende is ingegaan op haar bezwaren ten aanzien van de referentierente. Voor het bepalen van de rente op een doorlopend krediet is niet alleen het verloop van een marktrente relevant. Het Kifid gaat hieraan voorbij en vindt dat er geen betere referentierente voorhanden is. ABN AMRO is het niet eens met de methodiek en de gebruikte referentierente. Daarom vraagt zij een civiele rechter zich hierover uit te spreken.
ABN AMRO heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat de gesprekken met de Consumentenbond constructief zullen verlopen. 'Het is een complex proces dat we zo snel mogelijk willen doorlopen. Klanten worden via onze website op de hoogte gehouden van ontwikkelingen.'
woensdag 17 maart 2021
VEB: Turbo’s terecht aan banden
De aanbieders hebben de kans laten liggen om tot zelfregulering te komen. Er zijn nog steeds turbo’s op de markt met een hefboom van boven de 50 tot zelfs 100 terwijl de sector had beloofd daaraan een eind te maken. Vijf vragen over de toekomstige ‘turbo-regels’.
Uit onderzoek van de AFM dat in maart 2020 werd gepresenteerd (over de periode juni 2017 tot en met juni 2018) blijkt dat gemiddeld 68 procent van de beleggers verlies lijdt bij de handel in turbo’s. Het percentage beleggers dat verlies lijdt, neemt toe met het aantal transacties per belegger: 88 procent van de beleggers met meer dan 500 transacties leed verlies. Per transactie was het gemiddelde rendement negatief: -2,9 procent (38 euro). Dat lijkt weinig, maar door de vele transacties die gedaan worden, lopen de verliezen snel op.
Belastingdienst helpt ondernemers met tips bij aangifte inkomstenbelasting
2020 was voor veel ondernemers een bijzonder jaar. “Daarom helpen we ondernemers extra op weg,” zegt Fred Thielemans, fiscaal jurist bij de Belastingdienst. “Ondernemers die de online aangifte doorlopen, zullen zien dat wij de hulpteksten in het ondernemersgedeelte van de aangifte hebben aangevuld voor coronamaatregelen. En wie op onze website kijkt, vindt daar de informatie en een checklist die nodig zijn om de aangifte voor 8 mei juist en volledig in te vullen.”
1. Doe de OndernemersCheck
Ondernemers die twijfelen of zij door de Belastingdienst als ondernemer worden gezien, kunnen voordat zij starten met de online aangifte de OndernemersCheck invullen. Deze check geeft ondernemers aan de hand van een aantal vragen snel én anoniem een goede indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Houd er voor de zelfstandigenaftrek rekening mee dat u dan ook moet voldoen aan het urencriterium, dat vanwege corona voor 2020 is versoepeld.
2. Coronaregelingen
Voor veel ondernemers zijn de verschillende financiële coronaregelingen van belang. Maakte uw bedrijf in 2020 gebruik van coronaregelingen zoals de TVL of TOGS? Let dan op dat u sommige tegemoetkomingen zelf in uw aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, andere zijn vooraf ingevuld. Meer informatie vindt u op belastingdienst.nl/corona en in de online aangifte zelf.
3. Zakelijke kosten aftrekken
In het algemeen geldt: zakelijke kosten kunt u aftrekken, privékosten niet. Veel ondernemers werkten in 2020 thuis. Daarom verwacht de Belastingdienst vragen over het aftrekken van zakelijke kosten voor thuiswerken. Sommige kosten zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld als het gaat om kleine kantoorartikelen en zakelijke telefoongesprekken. In andere gevallen zijn deze kosten niet aftrekbaar, omdat het privé-uitgaven zijn. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht met aftrekposten voor ondernemers.
4. Goede voorbereiding
Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. Om ondernemers hierbij te helpen heeft de Belastingdienst de aangiftechecklist voor ondernemers met 6 checks, die ondernemers helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte.
dinsdag 16 maart 2021
iDEAL boekt aanhoudende recordcijfers in februari
Het aantal iDEAL-betalingen groeide de afgelopen maand met 51,8 procent ten opzichte van februari 2020, terwijl de maand februari vorig jaar één dag extra telde. In januari was de groei van jaar op jaar ook al een duizelingwekkende 51,9 procent.
In februari werden 88,3 miljoen iDEAL-betalingen verwerkt. Daarvan waren 14,7 miljoen transacties voor zogeheten C2C-betalingen, mobiele betaalverzoeken tussen consumenten (zoals Tikkies). Na aftrek van deze C2C-betalingen was de stijging sinds vorig jaar februari ruim 66 procent, voor iDEAL-betalingen in bijvoorbeeld webwinkels en voor online vermaak. Eerder werd al bekend dat het aantal pinbetalingen aan de toonbank in februari als gevolg van de harde lockdown wederom sterk is gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2020.
Kredietbarometer: daling geregistreerde betalingsproblemen
Het percentage Nederlanders met geregistreerde betalingsproblemen nam ook af: van 4,75 procent van alle inwoners ouder dan 18 jaar eind 2019 naar 4,49 procent eind 2020. Dit blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR, een rapport dat inzicht geeft in het aantal kredieten en betalingsproblemen in Nederland.
Het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van ongeveer 695.000 eind 2019 naar ruim 657.000 eind 2020. Alleen onder jongeren tot 25 jaar stegen de betalingsproblemen in deze periode.
Het aantal jongeren tot 25 jaar met geregistreerde betalingsproblemen is nog relatief laag, maar blijft stijgen. Ondanks de dalende trend van het totaal aantal mensen met geregistreerde betalingsproblemen, groeien de problemen in deze groep. Eind 2019 hadden ruim 32.000 jongeren onder de 25 jaar betalingsproblemen, eind 2020 waren dit er ruim 34.000. Het absolute aantal mensen met betalingsproblemen is nog altijd het hoogst onder de groep mensen van 41 t/m 50 jaar, ruim 160.000 mensen in deze leeftijdscategorie hebben een betalingsprobleem. Dit was ook zo eind 2019.
Rabobank en veertien andere financiële instellingen sluiten zich aan bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF)
Daarmee gaan zij zich actief inspannen voor een gezamenlijke methodiek om de impact van hun investeringen en leningen op biodiversiteit te meten én te rapporteren. De financiële instellingen kunnen hiermee hun biodiversiteit footprint berekenen en gericht sturen op herstel en bescherming van biodiversiteit.
Het Partnership for Biodiversity Accounting Financials is in 2019 geïnitieerd door ‘founding partners’ ASN Bank (onderdeel van de Volksbank), ACTIAM, FMO, Robeco, Triodos Bank en Triple Jump. Vijftien financiële instellingen sluiten zich daar nu bij aan: ABN Amro, APG, Achmea Investment Management, a.s.r. vermogensbeheer, BNP Paribas, De Volksbank, Finance in Motion, FirstRand Group, NN Investment Partners, NWB Bank, Piraeus Financial Holdings, Rabobank en Rathbone Greenbank Investments, UFF African Agri Investments en Van Lanschot Kempen. In totaal telt het platform nu 21 leden met een totaal belegd vermogen van 6,4 biljoen dollar.
maandag 15 maart 2021
Witwasonderzoek naar ABN Amro uitgebreid
In 2019 werd een onderzoek aangekondigd omdat de bank te weinig zou doen om witwassen te voorkomen.
Het OM vermoedt dat ABN Amro heeft geweten dat geld van bepaalde klanten mogelijk een criminele afkomst had. De bank zou daar te weinig actie op hebben ondernomen.
ING trof in 2018 een schikking van honderden miljoenen wegens het mogelijk maken van witwassen.
Daling hypotheekrentes lijkt ten einde
Er lijkt een einde te komen aan de dalende hypotheekrentes. Sinds de zomer van vorig jaar regende het hypotheekrenteverlagingen en werd elke twee weken een nieuw laagterecord bereikt. In februari heeft echter een flink deel van de hypotheekverstrekkers de hypotheekrente niet verder verlaagd of zelfs verhoogd, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
Vooral bij de hypotheekrente 20 jaar vast zijn zelfs veel renteverhogingen te zien. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast stagneert rond de 1,40 procent. In de maanden daarvoor gingen bijna alle hypotheekrentes elke maand omlaag. Zo daalde de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar tussen 1 januari en 1 februari nog van 1,48 procent naar 1,40 procent.
Bij de hypotheekrentes van 5, 10 en 30 jaar vast ziet Geld.nl ook minder rentedalingen. Ook bij die rentevaste periodes blijft voor het eerst sinds maanden een aanzienlijk deel van de hypotheekrentes gelijk.
Hypotheekverstrekkers baseren hun hypotheekrentes op kapitaalmarktrentes. Dat zijn rentes waartegen zij zelf geld kunnen lenen. Voor de hypotheekrente van 10 jaar vast kijken banken bijvoorbeeld naar de rente op staatsobligaties voor 10 jaar. Deze kapitaalmarktrentes zijn de laatste maanden gestegen.
Ook overheden lenen geld van beleggers op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld om de corona-steunpakketten te financieren. Nu het einde van de crisis in zicht komt, verwachten die beleggers dat consumenten over een paar maanden weer flink meer geld gaan besteden. Bijvoorbeeld aan producten, maar ook aan diensten als uit eten, vakanties etc. Hierdoor verwachten ze dat de prijzen stijgen en de inflatie toeneemt. Inflatie zorgt ervoor dat het geld dat de beleggers uitlenen minder waard wordt. Om die verwachte inflatie te compenseren, willen ze een hogere rentevergoeding. Hierdoor stijgen dus onder meer de kapitaalmarktrentes.
ABN AMRO voornemens Tanja Cuppen (CRO) en Christian Bornfeld (CI&TO) te herbenoemen
ABN AMRO is van plan om Tanja Cuppen (Chief Risk Officer) en Christian Bornfeld (Chief Innovation & Technology Officer) te herbenoemen als lid van de Executive Board van ABN AMRO. Christian Bornfeld zal ook worden benoemd tot vice-voorzitter van de Executive Board.
De huidige benoemingstermijn van Tanja Cuppen loopt af bij het sluiten van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) van ABN AMRO op 21 april 2021. Tanja Cuppen zal worden herbenoemd voor een termijn van 3 jaar, eindigend bij de sluiting van de AvA in 2024.
Ook de huidige benoemingstermijn van Christian Bornfeld loopt af bij het sluiten van de AvA op 21 april 2021. Christian Bornfeld zal worden herbenoemd voor een termijn van 4 jaar, eindigend bij de sluiting van de jaarlijkse algemene vergadering in 2025. De Raad van Commissarissen is ook voornemens Christian Bornfeld voor genoemde periode aan te wijzen als vice-voorzitter van de Executive Board.
vrijdag 12 maart 2021
VEH: Villatax treft steeds meer huiseigenaren zonder villa
Vanaf dat bedrag schiet de fiscale bijtelling van het eigenwoningforfait (EWF) van 0,5% naar 2,35%. Dit leidt tot hogere lasten van vaak honderden euro’s per maand.
Vereniging Eigen Huis pleit in een brief aan het ministerie van Financiën en BZK voor een koppeling tussen de WOZ-waardeontwikkeling en de indexatie van de villatax met terugwerkende kracht van vijf jaar.
De groei van het aantal ‘miljoenenhuizen’ komt door de snelle stijging van de woningprijzen en de indexatie van de villatax die hier ver bij achter blijft. Het aantal huiseigenaren dat deze extra hoge belasting op het eigen huis betaalt is sinds 2015 verviervoudigd naar ruim 60.000. Door de voortdurende stijging van de huizenprijzen zal dit aantal de komende jaren fors blijven toenemen.
MODIFI introduceert digitaal handelsfinancieringsplatform voor mkb
MODIFI is het eerste bedrijf in Nederland dat het mkb in staat stelt werkkapitaal te krijgen op basis van crediteuren en tegelijkertijd ook verkopers ondersteunt die handel drijven met Azië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.
Sinds de oprichting in 2018 heeft MODIFI haar digitale handelsplatform snel uitgebreid en is inmiddels actief in de belangrijkste handelsknooppunten van Europa en Azië. Nu opent zij met behulp van het banking-as-a-service platform van het Duitse Solarisbank óók haar digitale deuren voor het Nederlandse mkb.
MODIFI financiert zowel kopende als verkopende partijen op factuur-per-factuur basis en is momenteel de enige partij in Nederland die beide diensten aanbiedt. Naast een kantoor in Amsterdam heeft het bedrijf vestigingen in Berlijn, New Delhi, Mumbai, Shenzhen, Hong Kong en Dubai. Ook wordt MODIFI gesteund door logistieke gigant Maersk. Hiermee is het een geschikte partner voor Nederlandse mkb’ers die zakendoen in onder meer China, de Verenigde Arabische Emiraten, Noord-Amerika en India.
donderdag 11 maart 2021
Jan van Rutte treedt vervroegd terug als voorzitter Raad van Commissarissen van de Volksbank
Jan van Rutte is sinds 1 november 2013 lid van de Raad van Commissarissen van SNS REAAL N.V. en SNS Bank N.V. (rechtsvoorganger van de Volksbank). Op 1 oktober 2015 is hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Volksbank en in april 2018 werd hij herbenoemd voor een periode van vier jaar.
Zijn vertrek is het gevolg onlangs bekendgemaakte uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek naar het functioneren van de directie en de interactie tussen de (leden van de) directie en de Raad van Commissarissen.
Belastingaangiftes openbaar maken? Geen goed idee
In een interview met NPO Radio1 geeft Kingma drie argumenten voor het openbaar maken van de aangiftes. Ten eerste zou het openbaar maken helpen tegen loondiscriminatie. Het wordt namelijk veel makkelijker om erachter te komen hoeveel je collega precies verdient. Ten tweede zou het publiceren van de aangiftes een debat kunnen stimuleren over eerlijke en efficiëntere belastingen, aangezien de impact van het Nederlands belastingstelsel veel duidelijker zou worden. Het derde argument gaat over de belastingontduiking. Het openbaar maken van de aangiftes zou belastingontduiking sterk kunnen verminderen uit angst voor gezichtsverlies onder ondernemers.
Volgens Kavelaars is het probleem van de loondiscriminatie niet iets wat doormiddel van het openbaar maken van de aangiftes opgelost zou moeten worden. ‘Dat is ook helemaal niet controleerbaar want elke functie is natuurlijk verschillend. Je kunt niet zomaar zeggen dat als twee mensen ongelijk verdienen, dit terecht of onterecht is. Dan moet je een onderzoek bij de bedrijven doen.’ Volgens Kavelaars is de belastingaangifte enkel bedoeld om de overheid te informeren over wat je aan belasting moet betalen in een jaar, en niet voor allerlei nevendoeleinden. ‘Als je iets wilt oplossen in verband met ongelijke behandeling dan moet je daar regelgeving voor maken en bij de bedrijven die informatie opvragen.’
woensdag 10 maart 2021
Nederlandse wetenschap: ABP, divesteer uit fossiele industrie
De Young Academies verenigen vooraanstaande jonge wetenschappers uit alle onderzoeksrichtingen per Nederlandse universiteit.
Wetenschappers voelen de verantwoordelijkheid om te informeren over potentiele maatschappelijke risico’s. Ze bevinden zich daarbij aan de frontlinie van wetenschappelijke kennis. De klimaatdoelen van Parijs en het landelijke klimaatakkoord vragen om een steeds steilere jaarlijkse afname van de wereldwijde uitstoot van CO2 uit fossiele brandstoffen, om zo vergaande klimaatverandering in de toekomst af te wenden. Het KNMI waarschuwde vorige week al dat een wereldwijd gemiddelde temperatuurstijging van 1,5 graad veel eerder behaald kan worden dan eerder werd aangenomen. Bovendien bestaan er financiële risico’s wanneer grote investeringen worden voortgezet in een industrietak die afgebouwd wordt. Zulke stranded assets zijn een investeringsrisico voor de pensioenfondsen.
Politie houdt man aan voor 'bankfraude'
De vrouw kende het bankrekeningnummer en het adres van de man waardoor deze het vertrouwde. Volgens de vrouw was de bankrekening van de man gehackt en zou hij een nieuwe bankpas krijgen. De man moest zijn huidige pincode geven, dan zou hij een nieuwe bankpas krijgen en de oude kon hij dan doorgeknipt teruggeven aan de koerier die de nieuwe bankpas had gebracht. Later op de middag meldde zich een man gekleed in een jas van een koeriersbedrijf bij de man. De man kreeg een nieuwe pas overhandigd en gaf zijn oude pas af. Deze zou op het hoofdkantoor van de bank worden onderzocht. Zijn vrouw vertrouwde de zaak echter niet en belde de politie. De politie wist de man op heterdaad te betrappen en aan te houden. Het betreft een 19-jarige man uit Goirle. De politie heeft aangifte opgenomen en een onderzoek ingesteld in deze zaak.
De beschreven methode van fraude is een specifieke vorm van bankhelpdeskfraude. Hierbij wordt echter niet gevraagd aan mensen om geld over te maken maar proberen criminelen de beschikking te krijgen over uw bankpas en pincode. De bankpas is dan soms doorgeknipt maar daarbij wordt vaak de chip niet doorgeknipt waardoor de bankpas nog steeds te gebruiken is voor de crimineel.
dinsdag 9 maart 2021
Nieuwe maatregelen om belastingontwijking aan te pakken
Het kabinet heeft de afgelopen jaren vele verschillende maatregelen genomen om belastingontwijking via Nederland aan te pakken. Het werk is nog niet af en daarom consulteert het Ministerie van Financiën de komende tijd drie verschillende maatregelen tegen belastingontwijking.
Het gaat om maatregelen om belastingontwijking via zogenoemde mismatches te bestrijden. Dit zijn structuren waarmee bedrijven binnen een concern belasting ontwijken door gebruik te maken van verschillen tussen belastingstelsels van landen. Reageren op de eerste twee wetsvoorstellen kan vanaf vandaag 4 maart tot en met 2 april 2021 via internetconsultatie.nl.
Met het eerste wetsvoorstel dat wordt geconsulteerd wordt een advies van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals (Commissie Ter Haar) overgenomen, zoals vorig jaar met Prinsjesdag is aangekondigd. Het gaat om het wetsvoorstel tegengaan mismatches bij toepassing van het zakelijkheidsbeginsel.
Binnen een concern moet net zo zakelijk met elkaar worden gehandeld als onafhankelijke partijen dat onder vergelijkbare omstandigheden met elkaar zouden doen. Dat moet op grond van het zakelijkheidsbeginsel. Maar doordat landen dat beginsel verschillend of niet toepassen, kunnen in internationale situaties verschillen (‘mismatches’) ontstaan. Dit leidt tot belastingontwijking. Met het wetsvoorstel wordt deze vorm van belastingontwijking voorkomen en loopt Nederland internationaal meer in de pas. De maatregel levert structureel € 173 miljoen op.
ING Nederland fonds investeert in financiële zelfredzaamheid van jongeren
Het doel is om jongeren zelfredzaam te maken en zoveel mogelijk te voorkomen dat ze schulden krijgen.
Het ING Nederland fonds zorgt ervoor dat Humanitas Get a Grip haar bereik in Nederland kan verdubbelen en steunt het initiatief de komende twee jaar met een bedrag van 328.000 euro.
Dankzij de steun van het ING Nederland fonds kan Get a Grip in de komende twee jaar groeien van 19 naar 39 afdelingen en kunnen ongeveer 400 extra jongeren geholpen worden. Voor jongeren die hun financiële problemen zelfstandig kunnen oplossen worden speciale zelfhulppakketten ontwikkeld en verspreid. Hiermee worden naar verwachting nog eens 550 jongeren bereikt.
maandag 8 maart 2021
'Vrouwen hebben meer financiële kennis dan ze denken'
Uit deze week gepubliceerd onderzoek van Tabea Bucher-Koenen (Universiteit van Mannheim), Annamaria Lusardi (George Washington University), Rob Alessie (Universiteit van Groningen) en Maarten van Rooij (DNB), blijkt dat ruim een derde van het verschil in financiële kennis tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door een lager vertrouwen van vrouwen in de eigen kennis. En dit heeft invloed op financiële beslissingen die zij nemen. Zo verklaart de combinatie van minder kennis en minder vertrouwen in de eigen kennis voor een groot deel waarom vrouwen minder vaak beleggen dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Het project wordt ondersteund door de Provincie Noord-Brabant en de Europese Unie.
Zowel financiële kennis als het vertrouwen in de financiële kennis spelen een belangrijke rol bij financiële beslissingen. Naast de beslissing om wel of niet te beleggen, heeft dit bijvoorbeeld ook invloed op hoe iemand omgaat met schulden, of hoe mensen, zoals zzp’ers, inzetten op de opbouw van vermogen voor na pensionering.